KESKUSTELUT > RISTIKOT > KEVÄTSEPPO

789. Kevätseppo

Pena18.3.2004 klo 13:25
Jäsenistö jo malttamattomana odottelee Sanasepon kevätlehteä. Milloinkahan sitä pääsee ratkomaan ja lukemaan?
2. Arska18.3.2004 klo 14:07
Odottelen minäkin sitä. Selviää viimein mikä on se "Titan kylmä pyöreä" ja moni muukin kummajainen.
3. ++juh18.3.2004 klo 14:13
Lehti on menossa painoon ensi viikolla. Postitus luultavasti maanantaina 29.3. (jakelu seuraavana työpäivänä).
4. Rafflesia18.3.2004 klo 14:20
Kiitos ++juh!
5. ile20.3.2004 klo 22:29
Arskan kanssa samoilla linjoilla ollaan täällä mitä Titan kylmään pyöreään tulee. Ratkottu on, mutta en ole lainkaan vakuuttunut siitä, että ratkaisu on oikea. Mutta kohtahan se nähdään.

Takalan XXV-V oli aika ovela tehtävä, jonka ratkaisin tosin helposti sitten, kun oivalsin ristikon juonen.

Leinosen ristikko oli tällä kertaa helppo.

Pallosen, Kukkosen, Ylösen ja Joutsin Tuo pitkin sisälsi sanan, jota en ole aikaisemmin ristikoihin raapustanut. Selviää pian sekin, mitä sana tarkoittaa.

Seppo Rosenbergin Kolmiodraamaan jäi pari risteävää sanaa viimeistelemättä, syystä, että en jaksanut hakea oikeita vastauksia tietosanakirjoista. Eli kieltä tutkinut Igor ei innostanut sivujen lehteilyyn, siinä syy keskeneräisyyteen.

Muut ristikot tuli ratkottua aukottomasti loppuun asti.

Nyt vaan odotellaan Kevätseppoa.
6. Timppa2.4.2004 klo 12:36
Tänään se tuli! :) :) :)
7. ile2.4.2004 klo 13:13
Titan kylmä pyöreä -> MAILA

Titan -merkkinen maila on toki kylmä ennen kuin sillä ruvetaan jäähallissa lätkimään vastustajaa munille, mutta mistä tuo pyöreä kertoo???
8. Eki2.4.2004 klo 13:18
Kylmä = talvi ja pyöreä = O.

Maila Talvio on haettu kiepin kautta eli mailamerkistä.
9. iso S2.4.2004 klo 13:32
Ratkaisin oikein, mutta en ymmärtänyt vihjettä. Nyt ymmärrän, mutta en hyväksy selitystä enkä viritystä! Selityksen mukaisella kiepillä vihje syntyy ratkaisusta, kun ratkojan kannalta pitäisi kohtuuden nimissä tapahtua päinvastoin. No, jos oletetaan että ratkoja osaa korvata kylmän talvella ja pyöreän O:lla, päästään Talvioon ja siitä jatkopäättelyllä eli kiepillä Mailaan.

Tästä on ollut puhetta ennenkin: mielestäni tällaisen jatkopäätelmän tarve pitäisi ilmaista jotenkin, esimerkiksi sitaateilla, ellei kyseessä ole ultravaikea tehtävä. Sellaisissahan kaikki keinot ovat sallittuja ja masokistit nauttivat, kun oikein kiusataan. Muilta osiltaan Titan hengenhedelmä ei kuitenkaan mennyt eläinrääkkäyksen puolelle.
10. Eki2.4.2004 klo 13:34
Silti oli kiva keksiä se, kun muut valittivat.
11. ile2.4.2004 klo 13:42
Mikäs se on Ekin nyt kierrellessä puukkoa haavassa!

Itse en kylmän pyöreän kohtaan laittanut ratkaisua lainkaan, kun en ollut varma siitä. Mahdollisia ratkaisusanoja oli toki sen verran vähän, että hirveällä haeskelulla ja viimeistään Sudenpentujen käsikirjan avustuksella olisin itsekin saattanut löytää oikean ahaa -elämyksen. Tällä kertaa intoa ei vain piisannut.
12. J Takala2.4.2004 klo 13:48
Itse ratkaisin sanan miinaksi ja pidin sitäkin ihan hyvin vihjeeseen osuvana.

Miinahan on kylmä, tosin ei kovin usein pyöreä. Titan olisi siinä tapauksessa taas tarkoittanut Titan asettamaan miinaa eli hankalaa vihjettä.
13. jupejus2.4.2004 klo 14:03
Voi, voi, minun minun taitojani. Ratkoin "pyöreän", vieläpä sain muka risteävätkin oikein, ja sain sanan; rinta.

Mietin miksi kylmä? mutta ajattelin, että jos Tittaa on kylmännyt sydänalasta tai muuten on pitänyt ikävää (jota olisi ollut vaikea uskoa), mutta... no, (Titan kylmä pyöreä, noinhan vihje meni, niin aattelin kylmä pyöreä on rinki ("kylmä rinki") ja ..tan ri.. tulee tuo sana.))))
14. jupejus2.4.2004 klo 14:04
Olisi hauska tietää, mitähän siitä pyöreästä kaikkia onkaan aikaan saatu.
C/;)
15. iso S2.4.2004 klo 14:06
Niin, tyhmyydestäni katkeroituneena vielä: jos pyöreys tulkitaan kirjaimellisesti eli ympyrän tai pallon ominaisuudeksi, niin useimmissa fonteissa O ei ole pyöreä. Miina on siis yhtä hyvä ratkaisu kuin maila, ja parempikin, koska siinä vältetään kieppi. Ratkaisun ulkopuolelle jääköön auringonpaisteeseen unohtunut ei-kylmä ei-pyöreä miina.

Pyöreydestä ja pyöreydettömyydestä tulee mieleen vanha geometrinen totuus: ympyrä on täysin kulmaton kuvio. Niin on ellipsikin, mutta ei yhtä selvästi...
16. ile2.4.2004 klo 14:08
Joulusepon Tuo pitkin -ristikon oikeaa yläkulmaa en myöskään osannut ratkoa oikein. Syynä on ylärivin oikeanpuolimmaisin sana, jonka vihjeenä on 'nykyaikaa'. Koska olin varma, että pystysuoraan ratkomani sanat MAKSU ja SEITI olivat oikein, ja koska Sanaseppo -lehden ilmestyessä elettiin joulun alla, ja koska ristikko sisälsi runsaasti harvemmin käytettäviä kirjaimia, niin pidin takuuvarmana juttuna sitä, että tuo ylärivin laitimmainen sana on XMAS. Näin ollen pystysuoraan muotoutui sana XUNIKOLA, jonka vihjeenä oli lause 'hiiltyy helposti'. Ajattelin, että voisiko xunikola olla afrikkalainen kuuman kiven päällä paistettava ohut lettu tai jotain muuta vastaavaa, mutta en löytänyt siitä mainintaa sen enempää kirjoista kuin kuukkelistakaan.

Voihan UMTS vieköön!
17. Titta2.4.2004 klo 14:09
Kiitoksia palautteesta! Ainakin yritän ottaa opikseni, vaikkakaan mitään en lupaa... Kovapäinen kun olen, ja liian tiukkojen sääntöjen noudattaminen tuottaa joskus vaikeuksia. Jotkus asiat ei sitten millään meinaa mennä perille. :)

Muistakaahan hyvät ihmiset ilmoittautua kesäpäiville, kun Kevätsepossa oli taas mainoskin. Eipä mainittu niitä villisikoja, joitten karsinaan minutkin on uhattu laittaa jos kiusaan Seppoja saaressa tai matkalla sinne... :D
18. Maiju2.4.2004 klo 15:56
Oli mielenkiintoista nähdä, mikä sana Simbergin ristikon päälauseeseen tuli, koska se oli tosi outo lause. En ymmärrä sitä vieläkään.

PIMEÄÄN SUUNTAVAISTO LIIKKAA. Höh!

En edes muista, minkä sanan siihen lopulta laitoin, mutta siihen olisivat sopineet myös LEIKKAA, LOIKKAA ja jopa VEIKKAA, jos ässillä vihjeytetty ETELÄT olisikin ollut ässillä vihjeytetty ETEVÄT.

Ihan yhtä 'järkeviä' lauseita olisi noista muodostunut.
19. Jukkis2.4.2004 klo 16:56
Minusta tuo "Titan kylmä pyöreä" oli aivan loistava piilosanavihje. Ihan klassikkokamaa. Ei meinaa millään keksiä ja sitten kun keksii, ihmettelee, miksi sitä piti ihmetellä niin pitkään.
20. Matti2.4.2004 klo 16:57
No niin, selvisihä se Titan kylmä pyöreä. Mielestäni aivan hyvä piilosanavihje. Vaikka Talviotakin pyörittelin mielessäni, talvi+o ei valjennut, kun Titan-maila oli vieras. Ajattelin että Kivikon. Onneksi päivät valkenevat aina vaan aikaisemmin.
21. Marianna3.4.2004 klo 20:27
Erinomainen esimerkki siitä, miten pilkun poisjättäminen voi viedä ajatuksen aivan harhateille;-)
22. AD II6.4.2004 klo 19:47
Minulle ei Tea Mutalan oikea yläkulma aukene.
Kun ei keksi "NOPEA SYÖTTÖ !". Ei leikkaa.
23. tero6.4.2004 klo 20:11
Taidan sittenkin maksaa tuon jäsenmaksun. Aattelin jo että jätän maksamatta kun en osannut ratkoa, mutta tuo jäsenmäksulomakkeen ristikko oli juuri sellainen kuin haluankin. Ei liian vaikea vaan minun tasoiselleni täydellinen ja jäi hyvä maku suuhun. Kiltisti taas maksan ja saatan sen toisen sivun kaverillekin antaa. Taidan uudestaan kokeilla niitä muitakin ratkoa.
24. Hui_hai7.4.2004 klo 09:58
Posti kulkee huomattavan epätasaisesti.

Uusi Sanaseppo saapui vasta eilen (=6.4.), kun jotkut ovat jo monta päivää tuulettaneet uuden lehden tuloa. :(
25. Sopuli7.4.2004 klo 15:14
Minustakin Titan kylmä pyöreä on nerokas oivallus. Tarjosin ensin mailaa, mutta kun siitä ei millään pyöreää saanut niin sitten miinaa. Mutta kun miina taasen ei aina ole kylmä ja tuskin titaniakaan, pyyhin senkin pois. Urheilun ja kirjallisuuden yhdistäminen oli pikku aivosoluille ylivoimaista.

Oletkos Titta titania kaukalossa kuljetellut, kun osaat noin hyvin harhauttaa ja laukoa?
26. Timppa7.4.2004 klo 15:56
Kovin koville otti Titan kylmä pyöreä koeratkojana, mutta selityksen jälkeen se oli ihan hyvä:)
27. Eki7.4.2004 klo 23:15
Ratkoskelin tanaan muutaman Sanasepon tehtavan. En uskalla kauheasti kertoa, koska useimmat ovat palkintotehtavia.

Picassontaa oli tosiaan hankalampi kuin kirja plus lamppu, toinen lamppu olisi ollut paikallaan. Ehka lehden vaikeusasteskaalaa pitaisi vahan tiukentaa, koska en ihmettele, jos joku masentuu tuosta. Yllattavia kirjainrakenteita, hieno alakulma 8x5 ja yksi yhdyssana, jota ei loydy mistaan kirjoista!

Takala/Mattssonin Ai jaa! Sita luulin ensin helpommaksi, mutta lopulta vaikeusaste oli osuva.

Hyvosen jasenmaksuristikko: taattua ++juhia. Ei ainakaan vaikeampi kuin Joutsi.

Alfin Puristi eli vastaus junaratkojan tiukkoihin laittomuusvaitteisiin. Hieno ristikko vaikein kirjainrakentein. Turhan helppo junaratkojalle? Ja olihan siellakin hankalampia sanoja? Mielenkiintoista kuulla ex juna-, taman hetken tunturiratkojan kommentti.

Sanaseppo vaikuttaa tahan mennessa ratkottujen perusteella huippunumerolta. Kaikilla laatijoilla on lisaksi ollut haastetta avaruudessa ja aukioissa. Ei ole turhaa tyota, uskokaa pois!

Jaa, viela ne Lauri Kultin rustaristikot... Jujua on jo loytynyt, mutta vaikkei kirjoja olekaan mukana, tokko kaikki sanat loytyvat kirjoista. Ovat kylla osaksi kesken viela.
28. Timppa7.4.2004 klo 23:23
Eki> Eikö sinun pitäisi nyt keskittyä lomailuun eikä stressaantua Sanasepon parissa...:) On se ihan hyvä(eikun hyva) lehti. Perskules, alkuun sattui tulemaan o ja pari a-kirjainta....
29. Henry Haapalainen8.4.2004 klo 00:40
Minä en ole vielä Sanaseppoa nähnyt, mutta laatija Salme Penttinen kertoi, että se on parempi kuin pitkään aikaan.
30. tero8.4.2004 klo 10:09
Pari päivää olen tätä nyt katsellut aina välillä ja muutaman saanut ratkaistua. Tähän mennessä kaikki hyvin, muutamaa sanaa lukuunottamatta, päästä ei niitä löytyyt, mutta voin hyvin kuvitella että ne ovat oikein ja löytyvät kirjoista kun en mene tarkistamaan :)
Hyvä että Eki kertoi Picassonnan olevan vaikeampi kuin yksi lamppu, koska se tosiaan tuntui hankalalta.
E-ukko tuli illalla puoliksi täytettyä, jatkan sen pohtimista tänään mikäli ehdin munien maalaukselta.
31. Matti8.4.2004 klo 18:04
Picassontaa oli mukavan kinkkinen. Se Ekin mainitsema yhdyssana nauratti kovasti.

Simbergin Puristikin oli kiva, monipuolinen sanasto. Tosin johtolauseet ovat jotenkin hepreaa. Mihin ne liittyvät? Vai onko joku sisäpiirin juttu?

Oma lukunsa oli Akrostikko. Mukava uusi tehtävä, vaikka vähän kryptomainen. Renki olisi auttanut. Sitaatin onnistunut valinta teki tehtävästä kivan ratkottavan.

Oma mysteerinsä on se, että miten tällaisia laaditaan. Jos repäistään jostakin sitaatti ja ryhdytään muodostamaan sen kirjaimista sanoja, niin siinähän käy niin, että lopulta kouraan jää kolme ärrää, kaksi peetä ja veetä, koo ja öö. Tai ainakin jos itse tällaista yrittäisin laatia.
32. Tapsa9.4.2004 klo 23:29
Titan vihjeen ratkaisin heti oikein, mutta rupesin ihmettelemään ja epäilemään itseäni, kun koko ajan
tuli hämmästelyä ja pähkäilyä. Kiitos Titta, vihje oli hyvä!!
Uudessa Seppolehdessä on mielestäni hyvin päästy
siihen tavoitteeseen, että tavalliset rivijäsenet saavat
nämä Ahaa-elämyksensä jo ristikoita ratkoessaan, eikä
suinkaan vasta seuraavan lehden saatuaan.
Muutamassa kohdassa olen kuitenkin (ilmeisesti) koeratkojana olevan "junaratkojan" kanssa hieman eri
mieltä näistä lampuista ja kirjoista, koska väittäisin, että
"junaratkojaa" enemmän kuitenkin ratkon näitä junassa!!
33. Eki12.4.2004 klo 16:33
Ratkoin kyllä Kevätsepon melkein kannesta kanteen, mutta jotenkin ei tuntunut enää tarpeelliselta alkaa sitä ristikko ristikolta repostella. Monipuolinen paketti siis, ja jos aiemmat numerot ovat olleet huonompia, tämä osoittaa minusta sitä, että Sanasepon/Sanaseppojen vaikutus ristikoihin on positivinen ja tuottanut tulosta.
34. Esko Kalervo25.4.2004 klo 21:04
Kyllä tunturiratkojan piti heti ensimmäisenä Kevätseposta ratkoa Alfin Puristi. Jos se olisi ollut selkeästi toisesta ääripäästä kuin se IS:n hiihtoloma-Kamaluus, olisin tietenkin positiivisesti revennyt kommentoimaan jo Ylläkseltä käsin. Noo, punaisten ja vihreiden periaatteella: ihanin oli se yksinäinen O, myös Pieni poliisiauto sykäytti ja OOTS mietitytti oikeastaan kumman kauan. Punaista saivat Kivennäisvettä, Humiseva harju ja Valtasaari, tunthurissa on vähemmän noita tietokirjoja.
Aika tuppas menemään lumiharrasteiden ohella laatimuspuolelle, kun Titta tilas matkaristikon, jota en olisi osannut laatia ilman Antti Skytän antamaa pohjaa. Siihen sen sitten rustasin ja pääsette, jos toimitus nsen julkaisee, antamaan palautetta. Kiinnostaa, katsoisikohan IS:n Pekka Ervasti tarpeelliseksi selittää tekemäni Ylläs-ristikon vastaussanoja. Hiokaahan kyntenne ja kynänne, se on sentään elämäni ensimmäinen julkinen ristikko-esiintulo lehdessä - voi olla viimeinenkin.
Tapsa, junaratkoja vaikka olenki, en määrittele lamppuja / kirjoja lehteemme. Olisko ++juh tai Ritarin Liisa, en tiedä. Voisin määritelläkin, jos osaisin ratkoa ne kaikki! Osaisinko puoliakaan!
35. Alf Simberg25.4.2004 klo 22:35
Eskolle: Mukavaa että ristikkoni ei tuon pahemmin tökkinyt! Siinä meni yksi maanantai sielu vereslihalla. Yritin todella tehdä tuollaisen "junareissaajan ristikon", jossa ei tarvitsisi murehtia aputeosten puutetta. Vielä on parantamisen varaa, tässäkin tapauksessa. Ne on nuo lauseeni, jotka haluavat määrätä orkestraatiota. Pitkät sanat vaativat myös oman kompromissinsa. Puhumattakaan ajasta, jonka on valmis "uhraamaan" ristikollensa...Mitä kukin tietää mistäkin on niin subjektiivinen alue, että ei siinä voi muuta kuin "näppituntumalla" luovia.... Kiitokset palautteistasi!
Jatkan tuotekehittelyä; katsotaan mitä tuleman pitää ?!
36. lp26.4.2004 klo 19:53
Olo on keväinen, koska kaikki Kevätsepon palkintoristikot ratkesivat. Pertti,Juha ja Tapio odottavat vielä vuoroaan. Lehti oli tosi muhkea, paljon tehtäviä ja mainioita vihjeitä, jotka naurattivat esim. "näkee punaista" ja "monilla ahteriinkin" ym. samankaltaiset. Iloiset kiitokset kaikille Sanasepon tekijöille ja KEVÄTTÄ KAIKILLE.
37. Kravattimies27.4.2004 klo 04:52
Pyytäisin, lp ja kaikki muutkin, palautetta lehteen myös niistä ristikoista, jotka eivät ole palkintotehtäviä.

Edellä mainittu Pertti on elämänsä aikana saanut julkisuuteen seitsemän piilohöyryä, joista edelliset kuusi ilmestyivät Suomen Kuvalehdessä noin 25 vuotta sitten!

Jos piilossa höyryävä tyylini on mielestänne vaikkapa liiankin vanhanaikainen, niin kertokaa se.
38. Eki27.4.2004 klo 10:42
Vaikka oli lomalla viikko aikaa ja aurinkoenergiaa yllin kyllin, sain vain hajasanoja Krakan piilohöyryyn. En päässyt vielä oikein sisälle tyyliin. Vilkaisin nyt sitä hetken uudestaan eikä alitajunta ollut onnistunut työskentelyssään tässä välillä.

Näin ollen en uskalla sanoa kuin että "mielenkiintoisen tuntuinen". Ihmeissäni olen tietysti, että tämä noin pykii, mutta en sorru ainakaan siihen, että haukkuisin, ennen kuin tiedän oikean vastauksen.

SK:n tehtäviä en jostain syystä muista.
39. Kravattimies27.4.2004 klo 11:53
Eki, älä lannistu! Lähetin tuon Sanaseppoon noin vuosi sitten ja olin jo unohtanut ratkaisusanat. Meni kaksi tuntia saada valmiiksi!

SK:n tehtävistä muistan vain sen, että yhdessä oli jotain Afrikan itärannikolta, olikoham Dzibuti (vai miten se kirjoitetaan)
40. Antti Viitamäki27.4.2004 klo 11:54
Itse olen nähnyt muodon Djibouti.
41. Kravattimies28.4.2004 klo 04:10
Niinhän se taisi olla siinä ristikossakin. Djibouti oli uutisissa jostain syystä siihen aikaan 1970-luvun puolivälissä tai loppupuolella.

SK oli tietääkseni ensimmäinen piilosanojen julkaisija Suomessa. Piilosanoja oli muistaakseni joka neljännessä numerossa. Työpaikalla näin niitä lehtiä joskus, itse en ostanut enkä edes nähnyt kaikkia omia tekeleitäni.

Postitse tuli palkkio julkaistuista, mutta silloin oli liian myöhäistä mennä kyselemään kioskista sitä kyseistä numeroa.

Joku työpaikalla valisti minua, ettei kaikkien ratkaisusanojen tarvitse olla anagrammeja, mutta niin vaan SK oli julkaissut!

Kun sosiaaliturvatunnuksen ilmoittaminen tuli pakolliseksi, lopetin siihen. Voin sanoa: - Kaikkien onneksi!
42. jupejus29.4.2004 klo 20:25
Kraka pyysi palautetta.

Sain tuossa juuri ratkottua piilohöyrysi Sanaseposta. Toivottavasti meni oikein - eiköhän. Ainakin sellainen tunne jäljelle jäi. Mutta pakko sanoa, että enemmän ratkoin sitä kyllä höyryvoimalla.

Hyvä sikäli, että sanat ristesivät laajalla alueella, saa miettiä vapaasti. Pitkät sanat ovat aina mukavia, kun ne vain saa purkautumaan esille. Se usein tehettää ja sitä se oli varsinkin tässä tehtävässä.

Jos tuohon jotakin kaipasin, niin enemmän "piilosanamaisuutta", se jäi mulle tuossa vähän hämärän valon alle, mutta kuten jo totesin, höyryvoima korvasi sen.
Sanat olivat oikeastaan, näin jäljestä päin ajatellen - hyviä, mutta alkuun vaikeita hahmottaa.

Niin tässä kuin muissakin tehtävissä, vaikeutena on päästä laatijan ajatusmaailman sisälle ja hänen laadintatapaansa. Se on sitten asia, jonka pystyy sisällyttämään tai ei. Uskoisin, että jo tämänkin piilohöyryn jäljiltä seuraava olisi helpompi saada kasaan.
Sen verran oli mielenkiintoinen tämä tehtävä, että seuraavan, jos näen, niin heti tartun pännään.
43. Henry Haapalainen30.4.2004 klo 03:26
Onko Sanasepot ry kehityksen veturi vai jarru? Tutkittuani viimeisintä Sanaseppoa voin myöntää, että kysymys oli turha. Ei se ole veturi eikä jarru, koska sillä ei ole mitään osuutta tämän päivän päivän todellisuudessa.
44. Kravattimies30.4.2004 klo 06:13
Kiitoksia palautteesta, jupejus. Koska en ole nähnyt viimeisen kahden vuosikymmenen aikana kovinkaan monta suomalaista piilosanaa, niin olen saanut vaikutteita ilmeisesti enemmänkin englantilaisista ristikoista, jotka julkaistaan Guardianin tai Timesin nimillä täkäläisissä lehdissä. Lisäksi kirjahyllyssäni on The Complete Guide to Cryptic Crosswords, kirj. James Coleman. Sen nimessä oleva termi Cryptic Crosswords ei siis tarkoita kryptoja vaan nimenomaan piilosanoja.

Tämän päivän todellisuutta on se, että suuri osa maapalloa on edelleen ristikoissa höyrykaudella, mutta koska Suomi on merkittävä poikkeus, niin ehkä olisi syytä jo alkaa julkaista Sanaseppokin värillisenä.
45. jupejus30.4.2004 klo 09:13
Tuohan oli Henry hienosti sanottu. Tuon voisi ottaa Sanaseppo jopa mainoslauseeksi. Mikä loistava, vihreä, luokseenkutsuva keidas se onkaan ristikkomaailman aukeilla aavikoilla - erilainen, muistaerottuva, pois tämän päivän todellisuudesta. Mitä muuta me ratkojat paremmin tarvitsemmekaan tavallisten ristkoiden massatuotannon keskellä.
Hyvä Sanaseppo ja jatkakaa samaan malliin!
C/:)
46. Titta30.4.2004 klo 10:46
Hienoa, jupe!

Ja ei sitten värejä siihen lehteen, jookosta...!
47. Kravattimies1.5.2004 klo 04:11
Täytyisi olla jokin paikka, missä laatijat voisivat saada ensimmäiset värikkäät kuvaristikkonsa julkisuuteen toisten seuran jäsenten arvosteltavaksi. Miten sitä muuten koskaan yltää niihin korkeuksiin, mitä Pelikaanit ja Kirput edustavat?
48. Titta1.5.2004 klo 13:03
Ei värejä Seppoon! Ei värejä Seppoon! Ei Sepon tarvitse olla samanlainen lehti kuin muut.
49. jupejus1.5.2004 klo 16:37
Titta, eihän tuo värittömyys vain muodostu sulle pakkomielteeksi?
;)
mutta totta toinen puoli.

Kravattimiehen idea värien kokeilusta olisi kyllä pohtimisen arvoinen tavoite. Mutta siitä huolimatta, en myöskään kaipaa värejä.

Ensinäkään - värejä ei ratkoessa tarvitse mihinkään.
Toiseksi - jäsenlehdellä tuskin on tarvetta kikkailla värikkäällä lehdenmyynnillä (jäseniä pitäisi haalia muilla keinoin).
Kolmanneksi - Sanaseppoonhan on voinut lähettää aloittelijatkin ristikoita, eli onko heillä aina valmiuksia väreihin (ja mikä on julkaisijan käytettävissä oleva väriskaala).
Neljänneksi - miten meitä viehättävätkään vaihteeksi mustavalko -valokuvat kuin -elokuvatkin, niin samalla Sanaseppo olisi ulkoiselta olemukseltaan vaatimattomuudessaan syytä pitää värittömänä - mutta sisällöltään sitä verroin "värikkäämpänä" - toivottavasti.
50. Matti1.5.2004 klo 19:03
Kyllä kai värillisyyden myötä lehden painokustannukset nousisivat. Ja jäsenmaksut ...

Muuten en oikein ymmärrä miten tämä väritysjuttu herättää niin suuria tunteita. Vai onko vain kevyttä kevätleukailua.
51. Titta1.5.2004 klo 21:13
Jupe:

Saattaa siitä pakkomielle tulla. On minulla muitakin omituisia pakkomielteitä. Kotiin tullessani huomaan aina laskevani portaat, vaikka tiedän tasan tarkkaan montako niitä on.

Pyöräni lukon suhteen olen suorastaan vainoharhainen, aina pitää varmistaa että se nyt tuli lukkoon...

Miksei sitten värittömyys voisi olla pakkomielle tällaiselle luupäälle? :)
52.  cosmos blue1.5.2004 klo 22:18
Minullakin on pakkomielteitä. Kun Titta pyysi tekemään
seuraavaan Sanaseppoon ristikon, en voinut kieltäytyä.
53. Titta1.5.2004 klo 22:27
cosmos blue:

Kiitos! :)
54. Matti1.5.2004 klo 22:30
Titta, minäkin lasken aina portaat. Hyvin usein luku on neljällä jaollinen. Lähes aina parillinen. Kerran kiipesin portaikon jossa oli 13 porrasta. Hui!
55. Titta1.5.2004 klo 22:47
Matti: Ai kamala! Minun talossa on 16 porrasta kerroksessa eli kotiin on 32. Pyörävarastoon menee jyrkemmät portaat, niissä on 12 askelmaa. Kiva siitä on pyörä kantaa alas...

Yhdellä kaverilla oli alaovesta mennessä ensin 9 askelmaa (olisikohan oven ulkopuolella ollut 6...), sen tasanteen jälkeen seuraavalle oli aina 2 x 8.
56. Timppa2.5.2004 klo 02:18
Postinkantajan painotaakkaa ajatellen olen kevyen mustavalkoisen kannalla. Mutta sisältö Sepossa saa muuten olla raskasta. Eihän se jakaja sitä tiedä, ellei satu olemaan erittäin valveutunut...
57. tero2.5.2004 klo 09:34
Kun sanasepoon taitaa olla turha odottaa lastenristikoita niin yrittäkää nyt edes pitää se mustavalkoisena että saavat edes värittää kuvat siitä :) Onko lastenristikoiden tekeminen muuten lapsellista? Eikö helppojen teosta saa sulkia hattuun? Ja toisaalta kaikki helpot ristikot EIVÄT ole lastenristikoita, ei vaikka nihin lisäisi pari sanaa lasten maailmasta. Pitä myös poistaa ne sanat joilla ei ole mitään tekemistä lasten maailman kanssa. Esimerkkinä vain kun tässä eräänä päivänänä täältä netistä selasin tuota arkistoa ja lapsille mainostetussa ristikossa vihjeenä on RANDELIN ja neljä kirjainta. Olisin ymmärtänyt tuon 30 vuotta sitten kun itse olin lapsi mutta jotenkin en jaksa uskoa sen toimivan enää. Veikkaanpa että todella hyvä lastenristikon tekeminen on paljon vaikeampaa kuin vaikean ristikon, jossa usein riittää että ottaa mukaan sanoja joita ei tunneta ja vihjeyttää ne hämärästi. (tämä vain katkeruudesta kun en osaa niitä ratkoa :) )
58. J Takala2.5.2004 klo 09:50
Olet ihan oikeassa. Lapsille suunnatun ristikon laatiminen on huomattavasti vaikeampaa kuin tavallisen tai vaikean ristikon laatiminen. Joka sana on erikseen punnittava, että voiko sitä käyttää.
59. Eki2.5.2004 klo 13:55
Luulenpa, että täydellistä IHAN TAVALLISTA KUVARISTIKKOA ei lapsille vielä ole tehty - jos aikuisillekaan! Hyviä tai ihan hyviä on julkaistu paljon. Jos haluaa tehdä lapsille helpon, siinä pitää herkästi tehdä joku myönnytys esim. laadintasäännöissä tai että annetaan kirjaimia valmiiksi.

En siis itsekään ole ollut täysin tyytyväinen yhteenkään lastenristikkooni.

Randelin ei ole hyvä henkilö lastenristikkoon. Olikohan kyseessä muuten Pelikaanin lastenristikko vai Lemmikin ristikko, niissä on kuitenkin selvä ero. No, Kake sentään teki yhden "lastenlauluklassikon" (Avaa hakas, siis se kop kop kop...), joka edelleen soi paljon.

Eri lehtien lastenristikoissa näkee mm. poppareita, sarjakuvasankareita, formulakuskeja ja muita urheilijoita, tietokonepelinimiä ym. Riippuu aika paljon lapsen harrastuksista, miten noistakin tiedetään. Lasten maailma myös muuttuu koko ajan. Yhä nuorempina ollaan jo aikuisempia ja tietyt lasten asiat jäävät eräiltä jopa väliin.

Kuten lienen ennenkin kertonut, sitten löytyy kuitenkin niitä täysiä floppeja, jossa on ollut vaikka mitä, mm. Bruno TAUT ja testikkeli KIVES. Eräät lastenristikkojen tekijät sentään yrittävät tosissaan ja pääasiassa onnistuvatkin edes jotenkin. Lasten maailmaan he ihan oikeasti yrittävät astua ja tekevät parastaan.
60. tero2.5.2004 klo 16:40
Piti tarkistaa, kyseessä oli Lemmikki 6/03 Erkki Vuokila , ulkoasu P.A. Manninen

Muuten ristikko ei mikään huono ole. Tosin epäilen etteivät nykylapset tiedä Helsingin Teräskalusteen tuotteista juuri mitään, ei ainakaan sitä miten kiva niissä aikanaa noli hypiä vaikka oli kielletty.

Tarjosipa tuo ristikko hyvät naurutkin kun vihjeestä "Asfaltoimaton" tuli väkisin mieleen asfalttifirman duunari joka kotiin tullessaan vetäisee olohuoneeseenkin kestopäällysteen.

Anna Strömbergiä en tiedä, ehkäpä lapset tietävät.

Baddingistä tuli taas mieleen sekin että lapset on erittäin laaja käsite ristikoiden ratkojana. Tietyssä lehdessä voi hyvinkin kohdentaa juuri lukijakunnalle sopivia ristikoita, yleisristikkolehti on jo hankalammassa tilanteessa. Juuri lukemaan oppinut eli 5-8 -vuotias ja teini-ikäinen tarvitsevat täysin eri ristikot.
61. Eki2.5.2004 klo 16:56
Lemmikissä on siinä mielessä vaikea kohdentaa ristikkoa, että lukijakuntaa on tosi nuoresta aikuiseen. Teen siis niin helppoa kuin syntyy, mutta en purista äärimmilleen, jos ei tunnu onnistuvan.

Anna Strömberg oli tuon vuoden Miss Suomi. Tässä on hyvä esimerkki. Kuka Anna olisi tunnetumpi, ainakin tuolloin (Hanski oli jo vähän taustalla, Eriksson kylläkin nousussa kohti ylintä huippua, mutta ajankohtaisuus voitti). Aikuiset usein valittavat misseistä ja sellaisista julkuista. Tuntevatko lapset tuoreimmat? Uskoisin lastenristikoiden tekijöiden olettavan, että ainakin hallitseva ja edellinen muistetaan plus Lolat ja Karitat päälle.

Badding samoin kuin Randelin on tehnyt musiikkia, josta lapset saattavat tykätä ja ainakin kuulla väkisin. Baddingin tunnettuutta lisää samanniminen leffa, vaikkei lastenelokuva olekaan.
62. Henry Haapalainen3.5.2004 klo 00:47
Tero kiinnittää aika hyvin huomiota siihen, minkälaisissa ongelmissa lasten ristikoiden teossa ollaan. Sen verran lisäisin, että laatijoille niitä ei tehdä, eikä käytettyjä vihjeitä ja ratkaisusanoja kannata minkään laatijalähtöisen teorian pohjalta arvostella. Ristikko joko toimii tai ei.
Jos Eki haluaa nimiparivihjeillä lapsetkin fakkiuttaa, niin siitä vaan julkaisemaan markkinoille Lasten Ristisanakirja.
63. EJlo3.5.2004 klo 08:53
Jos vielä tuosta varikuvia vai pysyäkö musta-valkolinjalla Sanaseppo-lehdessä. Olen huomannut että kun ristikko on muuttunut värilliseksi niin paperinlaatua on ollut pakko parantaa, joka taas vaikeuttaa tavallisella lyijykynällä ratkontaa. Jälki jää huomattavasti himmeämmäksi ja vaikeammin havaittavaksi. Onko muilla samanlaisia havaintoja ?
PS: Paperin laadun vaihtaminen värikuville sopivaksi tulisi varmasti nostamaan Seponkin painokustannuksia !
64. tero3.5.2004 klo 12:16
Henry Haapalaiselle: Tuntuu noita nimivihjeitä olevan muuallakin kuin Ekin tekosissa. Kävin nimittäin juuri kaupassa ja osui käteeni Lasten Kirppu. Ostinkin sen ja erinomaiselta tuntuu. Monipuolisia tehtäviä ja erinomaisen siistissä muodossa.
Mutta kommenttina tuohon sinun edelliseen viestiisi että heti ensimmäisellä sivulla tuli vastaan vihje PROST. Ettei vaan olisi ennen lasten syntymää uransa lopettanut formulakuski kyseessä. Ja saman ristikon alareunassa kirjailijavihje. Kyseinen ulkomainen kirjailija ei kuitenkaan ole minun tietääkseni millään lailla lastenirjallisuuteen tai edes nuorisokirjallisuuteen koskenut.

Tutkimme lehteä lasten kanssa lisää kunhan tulevat ulkoa sisään, mutta automatkalla jo ratkoivat sen puulajiristikon niiltä osin kuin osasivat, lehmus ja haapa olivat vielä uusia, mutta siinähän oppivat nekin. Ensivaikutelma siis kuitenkin erittäin positiivinen.
65. Titta3.5.2004 klo 13:27
Minäpäs kävelinkin eilen 210 porrasta, ja matkalla oli vain 2 tasannetta! Olen varmaan törmännyt pidempiinkin, mutten muista paljonko niissä oli askelmia.

Onkos teillä porrasennätyksiä?
66. iso S3.5.2004 klo 14:28
Pankaapa paremmaksi:

Niesen - Lake Thun's own pyramid

The funicular takes you up to an altitude of 2336 m. The stairway that runs parallel to the Niesen funicular has a total of 11,674 steps, which according to the Guinness Book of Records makes it the world's longest stairway.

Jostain muualta muistelen lukeneeni, että syystä tai toisesta noita portaita ei pääse kävelemään. Niesen ei ole oikea pyramidi vaan muodoltaan sellaista muistuttava vuori Sveitsissä.
67. Henry Haapalainen3.5.2004 klo 15:47
Aika nopeasti Tero unohdit, mitä olin viiden sentin päässä yläpuolella kirjoittanut. Ristikko joko toimii tai ei. Viittaamasi ristikko toimii varmasti siten, että jokainen luku- ja kirjoitustaitoinen osaa sen ratkaista. Tutki itse, miksi näin on.
68. Jukkis3.5.2004 klo 20:16
Niin ja alle sentin päässä tuosta "toimii tai ei":stä lukee hiukka käsittämättömästi että "Jos Eki haluaa nimiparivihjeillä lapsetkin fakkiuttaa...".

Ihan kiva että tuo f-sanakin pääsi taas vaihteeksi esiintymään.

Jos nimien käyttö tosiaan on fakkiuttamista, niin ihan pätevästi Lasten kirppukin tuolla saralla kunnostautuu. Viimeisimmästä löytyy ainakin Jean Alesi, Alain Prost (kahteen kertaan), Bob Dylan, Mika Häkkinen, Markku Alen, Anni Swan ja Saku Koivu.
69. jupejus3.5.2004 klo 21:41
Mitä tässä nyt on sivusta seurannut, niin eiköhän tuolla "fakkiutumisella" periaatteessa tarkoiteta nyt muuta kuin kuuluisuukisen nimiä.

Lapsille suunnatut ristikot ovat luultavasti kuitenkin jo "vanhemmille" lapsille tai "varhaisimmille" nuorille, koska ristikonratkonta herää vasta noilla i'illä. Jos noin on, niin julkkisten nimet, sarjakuva- ja kirjasankarit, automerkit, eläimet, yleensä musiikkiin, urheiluun liittyvät sanat ja nimet ovat oiva osa lasten ja nuorten kiinnostusta.

Miksei vähän vanhemmatkin nimet, jos ne ovat legendoja. Mutta unhoon tästä päivästä ilman sädekehää joutuneet julkkikset tuskin nuoria kiinnostaa - liekö meitä jo kumarassakulkeviakaan aina.
Sitä vastoin nuoret, tämän päivän idolit, joita vilisee pilvin pimein, olisi mannaa ristikoihin, mutta pystyvätkö "fossiilisoituneet" laatijat mukana, onkin jo toinen kysymys.
Nimiä TOP-listojen kärjestä, jos katsoo, ovat ehkä laatijoille tuiki tuntemattomia, mutta lapsille/nuorille tavanomaista, tuttua populaarisakkia.

Ihannetilahan olisi, jos nuoret laatisivat itse ristikot ikäisilleen, mutta ongelmaksi tulee vasta iän myötä kehittyvä tietotaito, jota ei nuorilla ole, jos ei laadintatietokoneohjelmat sitten tule avuksi.
70. tero3.5.2004 klo 23:03
Huomasin kyllä että se ristikko toimii, siksi en sitä moittinutkaan vaan päin vastoin kehuin. Ne pienet värikkäät monikulmiot ja ympyrät ovat erinomainen lisä lasten ristikkoon. Ratkoin puheena olevaa ristikkoa 4 ja 5 -vuotiaiden lasten kanssa ja he löysivät monta ratkaisusanaa.
Ruudut olivat riittävän suuria että niihin huonollakin käsialalla sai kirjaimia mahtumaan ja kuvat erittäin selkeitä ja värien käyttö mainiota.
71. Tapsa3.5.2004 klo 23:25
Paksussa Pelikaanissa oli Lastenristikossa suttuinen kuva (värillinen) eräästä
oman lapsuuteni lavatähdestä. Arvatkaapa, tunnistiko tyttö
häntä? Pitäisikö lastenristikoiden laatijan kysyä neuvoa
laadintaan lapsilta, eikä vain muistella lapsuutta?
Tuohon värillisyyteen ristikoissa sanoisin, että unohtakaa
ne värit!
Värit tuntuvat vain korostavan laatijan aivokäyrien heilahteluja, ja kun ne painossa sotkeutuvat, niin tulos on
infernaalinen. Pääkuva(t) voivat toki olla värillisiä, mutta
jos koko höskä hyökkää silmille, niin menee mielenkiinto.
Jaa, että Sanaseppo värilliseksi?
Oletteko kaikki montatuhattaseitkytviis jäsentä valmiita
maksamaan tuplabonusjäsenmaksun saadaksenne
värisuttuisen painotuotteen käsiinne?
72. Henry Haapalainen4.5.2004 klo 00:13
Eki tekee hyviä lastenristikoita. Olenkohan minä kadottanut johonkin huumorin tajun, kun kaikki sanomani otetaan näillä sivuilla haudanvakavasti. Tai jotkut ottavat.
73. Kravattimies4.5.2004 klo 05:15
Sanokaapa lehdentekijät tai muut tietoviisaat, mitä tarkoittaa lehden taittaminen ja mistä moinen sana on tullut. Olivatko lehdet aluksi irtoarkkeja, jotka joku sitten keksi taittaa keskeltä ja niitata kiinni? Taittaa olla nykyisin muutakin :)
74. Jukkis4.5.2004 klo 18:47
HH: "Tai jotkut ottavat." Oikeammin: "Tai joku ottaa." Siis minä.

Joo, tällaisen tekstiviestinnän ongelmahan on ammoisista ajoista ollut, että on vaikea päätellä, onko joku huumoria vai ei. Ehkä hymiö sittenkin oli hyvä ja tarpeellinen keksintö.

Ja yleensäkin kun parhaat ystävät naljailee toisilleen, niin ulkopuolisesta se voi joskus vaikuttaa siltä kuin pahimmat vihamiehet solvaisivat toisiaan. Että enpä enää jatkossa yritä tulkita Ekin ja Henryn keskinäistä viestintää, kun ei se kuitenkaan onnistu. Pyydän anteeksi.
75. Henry Haapalainen4.5.2004 klo 20:10
Tuohan oli hienosti sanottu, Jukkis.
76. Tane4.5.2004 klo 22:09
Meillä lapset, nyt jo satoja ristikoita ratkoneet, tietävät melko paljon nimiä - koska ovat oppineet ne ristikoista. Itse asiassa lapset ovat aika hyviä kovistyyppisissä hoksottomia vaativissa vihjeissä ja tykkäävät niistä.

Tein lasten kanssa pienen testin: Meillä kumpikaan toisella kymmenellä olevista pojista ei tiennyt kuka on Mira Salo tai muitakaan missejä ja malleja, Janitaa en hoksannut kokeilla, sen ehkä tietäisivät. Formulakuskit ja rallikustkit olivat aika hyvin tiedossa, yleisurheilijat huonosti, jääkiekkoilijoista ja palloilijoista tunnetuimmat tiesivät, musiikkimaailman tähdistä tiesivät nekin tämän hetken tähdet, joista eivät erityisemmin itse välitä. Historian tietämys menee luonnollisesti pitkälle siinä, mitä koulussa on ehditty lukea. Poliitikoista meillä tiedettiin joka ainoa Itse Valtiaissa esiintyvä, sen sijaan mm. Tarja Filatov oli ihan outo.

Väreistä: en halua maksaa väreistä ylimääräistä. Värit ovat paikallaan silloin, jos ne selkeyttävät ulkoasua, mutta ristikoihin en niitä kaipaa, sen sijaan lapset tykkäävät eniten värillisestä. Pienempänä piti valita se aina lehti, jossa oli värit, nyt arvostavat jo muutakin.
77. Henry Haapalainen5.5.2004 klo 01:02
Tane, minkä ikäisiä lapset ovat?
78. Tane5.5.2004 klo 08:00
Henry, tänä vuonna 11 ja 13 täyttävät. Ristikoita harrastaneet molemmat alle kouluikäisestä lähtien.
79. Henry Haapalainen5.5.2004 klo 11:20
Sehän on sitten sukuvika.
80. Kaitsu5.5.2004 klo 13:17
Kravattimiehelle

Olet osittain oikeassa arvelussasi. lehtiä painetaan arkkeina, jotka sitten taitellaan sivun kokoisiksi kiinnitetään selästä toisiinsa ja leikataan sivut auki.

Tosin nykyisin on tavallisempi ns. rotaatiopaino (ainakin suurilevikkisillä lehdillä), jossa paperi on jopa usean metrin levyisellä rullalla. Paperi syötetään painokoneeseen toisesta päästä ja se tulee edelleen pitkänä ulos toisesta päästä. Tässä paperissa ovat tulevan lehden sivut painetuina sikin sokin sekaisin (tai ainakin se siltä vaikuttaa). Kun paperi sitten leikellään ja taitellaan sopivasti, saadaan lehden sivut oikein päin ja järjestykseen
81. Kravattimies6.5.2004 klo 03:03
Kiitos, Kaitsu. Vielä kysyisin väreistä, mutta en puhu Sanaseposta, mikä tuli jo selväksi. Tulevatko kaikki värit paperille yhdellä ajolla koneen läpi? Muistelen lukeneeni, että ennen muinoin paperi meni koneen läpi kolmestikin; siinä välillä vaihdettiin väri. Pitäneekö paikkansa?

Kun käytetään sanaa taitto, onko se myös jonkinlaista sivujen editoimista: esimerkiksi sivujen numerointia tai muuta sellaista toistuvaa tai tavanomaista sekä juttujen ja kuvien sijoittamista siten, että tulos näyttää hyvältä?
82. tero6.5.2004 klo 08:34
Taitto on sivujen editoimista..kuvien ynnä tekstikappaleiden sijoittamista .

Seuraavaa linkkiä pitkin löydät asiasta paljon lisää tietoa.

http://www.tut.fi/units/arc/aml/sisaltosivut/opetu s/amp/11010amp/11010lue/l05taitto.htm
83. Kaitsu6.5.2004 klo 10:46
Kravattimiehelle

Tero tuossa edellä jo osittain vastasikin kysymyksiisi. Taitoksi kutsutaan myös aineiston, kuten kuvien ja tekstin ym. sijoittelua lehden sivulle. Tämä taitto kuitenkin useimmiten tehdään lehden toimituksessa. Painovaiheen taitto on aiemmin kuvaamani tapatuma. Taittokone on useimmiten varsinaisen painokoneen välitön jatke.

Taiton jälkeen arkit kulkevat alistukseen, jossa niitä asetetaan hihnalle peräkkäin ja päällekkäin niin että arkeista muodostuu koko lehti. Alistushihnalla lehti kulkee keskiaukeamansa varassa alkupuoli toisella ja loppupuoli toisella puolella hihnaa riippuen. Tässä vaiheessa sivut nidotaan kiinni ja viimeksi leikataan sivut määräkokoisiksi. Alistuksessa lehteen liitetään tilaajien osoitetiedot, mahdolliset liitekortit ym. Vielä lehtien niputus, suojaus ja toimittaminen postitukseen.

Laakapainoissa on useimille väreille eri painokerrat. Laakapainon painojälki on yleensä parempaa, mutta se on toivottoman hidas rotaatiopainoon verrattuna.

Rotaatiopainossa on yleensä sylinteripari kutakin väriä varten. sylinterien pintaan on syövytetty syvennykset kohtiin joissa kyseisen värin tahdotaan jäävän painopaperiin. Kunkin tarvittavan värin sylinteriparit ovat painokoneessa peräkkäin ja kun paperi kulkee niiden läpi siihen tarttuu molemmin puolin halutut värit.

Syy rotaatiopainon heikompaan painojälkeen johtuu siitä, että paperi pyrkii venymään tai luistamaan, jolloin asemointi ei enää ole kohdallaan. Tämä on ymmärrettävää kun ajattelee, että paperin kulkunopeus painokoneen läpi oli 1980-luvulla jopa 60 000 metriä tunnissa ja kymmenesosa millin heitto asemoinnissa näkyy painojäljessä.
84. Henry Haapalainen6.5.2004 klo 14:02
Nykyään on myös pienikokoisia rotaatiopainokoneita, joilla kustannussäästöä saadaan jo alle 10.000 kappaleen painosmäärillä. Kaikki Kirput painetaan rotaatiopainossa.
85. Kravattimies7.5.2004 klo 02:54
Monet kiitokset terolle ja Kaitsulle taittoasiaa käsittelevistä vastauksista. Nyt selvisi taitoista yhtä tai toista :)
86. IiKoo8.6.2004 klo 18:21
Vasta SanaSeppoihin liittyneenä sain vasta nyt käsiini kevät-Sepon. Rosenbergin välipalasta tuntui tulevan lisäksi aamupala, iltapala sekä yöpala. Joko ko. pikkuristikko on ihan oikeasti paha taikka sitten olen johdettu tyystin harhaan jossain vihjeessä.

Jopa kollegani, joka on paria astetta kovempi ristikoiden ratkoja kuin minä, haksahti samaan ristikkoon...
87. Kravattimies7.7.2004 klo 04:35
Titan kylmä pyöreä on otettu taas esille. Cassini kameroineen kuvaa sitä oranssin ilmakehän läpi.
88. Pena7.7.2004 klo 18:21
Onpas tosiaankin kylmä! Pintalämpötila on noin -178°C.

http://www.oulu.fi/nrpif/planets/titan.html
89. Henry Haapalainen7.7.2004 klo 18:47
Kylmempi kuin Suomen kesä. Onko muualla maassa tänään ukkostanut. Täällä Palojoella oli valtava myräkkä raekuuroineen, ja sähköt tietysti katkesivat koko alueelta.
90. Titta8.7.2004 klo 00:38
Ei täällä Lappeenrannassa ainakaan. Ensin oli pilvetöntä, sitten pilvistyi äkkiä ja satoi vähän aikaa. Sen jälkeen olikin pilviä vaihtelevasti...

3 vuotta sitten olin Heinolassa, kun salama katkaisi sähköt koko kaupungista. 2 vuotta sitten ukkonen kiusasi Joutsassa ja jumitti R-kioskin kassakoneen. Onneksi löytyi tasaraha... :)
91. Matti8.7.2004 klo 17:53
Keravalla oli eilen ukkonen. Salama iski omakotitaloon ja poltti sen osittain 300 metrin päässä kotoani. Oli aika paukaus.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *