KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK 9/2014

7877. SK 9/2014

Hannu1.3.2014 klo 11:39
Pseudonyymi? Ilmo Juhani Liljeroos debytoi nyt myös SK:ssa kolmen tähden veroisesti Heli Kärkkäisen kera. Paikoin ehkäpä hyvinkin kolme tähteä, vaikka helpohkosti tämä täyttyi.

Kun tuota henkilöä on arvuuteltu tekijäpariksi Joutsi - Vuokila ja sijoiteltu Porin suuntaan, niin onhan siinä kupeessa Ulvila ja siellä Riku Rosenvall. Mene ja tiedä sitten olisiko hän Joutsin laatijapari vai onko takana kuitenkin vain yksi laatija? Ja kuka tai ketkä? Kokeneemmille ristikon rakenne ja ulkoasu paljastaa varmaan enemmän.
2. Juha N1.3.2014 klo 13:37
Tämä on taas niin tätä :)

Jalkapallo on peli, jossa 22 miestä juoksee pallon perässä 90 minuuttia, mutta lopussa Saksa voittaa.

Aliasnimeä käyttävän Sanaris-laatijan arvuuttelu on peli, jossa ääniä saa yksi jos toinenkin, mutta lopussa Eki ilmoittautuu.

Laadinta on tässä mitä tyypillisintä Ekiä, eikä vihjeityskään ei kovin kaukana hänen omimmasta tyylistään. Joitakin kikkailun puolelle meneviä vihjeitä on mukana, mutta ne eivät ole kovin vaikeita. Taannoisessa IS-koviksessahan Ilmo Juhani Liljeroos käytti kinkkisempiäkin Skytälle ja Keräselle tyypillisiä kikkailuja.

En pidä poissuljettuna, etteikö Ekillä olisi tässäkin vihjeityskumppanina esimerkiksi Ansa-Pekka Porista, jos kerran Ilmo Juhani Liljeroosin edellinen ristikko "tuli 200-300 kilometrin päästä"; Porista Helsinkiin on 280 kilometriä. Mutta edelleen on se mahdollisuus, että maininta "tuli 200-300 kilometrin päästä" oli pelkkä hämäys, jolloin Eki laati ja vihjeitti ensimmäisen ristikon yksin, ennen kuin lähetti sen Helille toteutettavaksi - tai kävi ihan vasiten lähettämässä sen Porista, kun oli Pekan luona saunaillassa?

Joka tapauksessa arvaukseni on:
* Eki laatii Erkki Vuokilana laatii Sanarisille helpohkoja koviksia (2 1/2 -palloisia Iltiksen skaalalla), kikkailua vältellen.
* Eki laatii Tapani N. Vainiona Sanarisille keskivaikeita koviksia (3 miinus -palloisia), yhä kikkailua vältellen.
* Eki laatii Ilmo Juhani Liljeroosina (Pekka Joutsin vihjetuella tai ilman) Sanarisille täysvaikeita koviksia (3-palloisia), häpeilemättä kikkaillen.

Seuraavan arvaajan vuoro.
3. tiipii1.3.2014 klo 15:32
Kun täällä kerran arvausleikki on menossa niin veikataan laatijatiimiä Eki ja Viitamäki, joista jälkimmäinen kait Jyvässeudulla asustelee. Joten kuvio mahtuisi kivasti "kilometrirajoitteiden" piiriin.
4. Olavi Kivalo1.3.2014 klo 17:44
Siinäpä taisikin olla tämän ristikon kiinnostavin kompa. Jo se tukisi, että kyseessä on Eki. Toisaalta populaarikulttuurinen viitekehys tunkee esiin kaikissa hänen tuotteissaan ja nuo tuntomerkit ovat tässäkin nähtävillä.
5. Jaska1.3.2014 klo 19:45
[Ei Poriin ole pakko ajaa Helsingistä Rauman kautta.]
6. ES4.3.2014 klo 16:04
Oli laatija kuka tahansa, niin olipahan tehnyt hauskan ristikon -samaan aikaan hirmu vaikean ja ihan helpon. Tunnin ähellyksen jälkeen oli ristikossa pari sanaa, ja niistäkin epäilin toisen olevan väärin. Mutta sitten kun lähti ratkeamaan, niin avautuikin helposti.
7. Olavi Kivalo4.3.2014 klo 18:48
Tämä on näitä mielikuvituksettomia ristikoita, joissa ensimmäinen ratkaisuvaihtoehto, joka tulee mieleen, kannattaa kirjoittaa kuulakynällä painaen, vaikkei apuna olisi vielä yhtään kirjainta, koska se on kuitenkin oikein.
8. arvid4.3.2014 klo 21:59
Varmaankin oli kolmetähtinen vaikeusasteeltaan kun vasta kolmantena iltana sain valmiiksi. Tosin aiemmin monet kolmetähtiset ovat jääneet minulta kesken. Oikein mukava tätä oli ratkoa, kun se vähitellen alkoi avautua ja lopulta oikein helpostikin.
9. tapio6.3.2014 klo 15:44
Ekiin viittaa tässä oikeastaan Heli, sillä Heli teki jokin aika sitten Ekin kolmoselle ulkoasun.

Vhjeitä:

TÄTÄ MAATA KUVAILET, JOS KÄÄNNÄT KARKKIA!

ja AINA ALLA

en ihan ymmärrä, mutta niihin voitanee palata myöhemmin.
10. tapio14.3.2014 klo 17:22
Koska ymmärtääkseni ratkaisuaika meni, noita voi käsitellä


ton ylemmän ehkä hokasin

TÄTÄ MAATA KUVAILET, JOS KÄÄNNÄT KARKKIA! > VIETNAM; no VIET on verbimuoto ja NAM on namittelua ilmaiseva sana; kääntäminen on slangi-ilmaisuna varastamista eli KÄÄNNÄT = VARASTAT = VIET ja nami on karkki, mutta kun on karkkia eikä KARKIN, kaiketi kirjain pois eli NAM.

Noi kai se menee, mutta tämä ei auennut:

AINA ALLA > LATI
11. Eki14.3.2014 klo 17:25
Jos lati aloitetaan a:lla, se on sama kuin aina (alati).

Tätä maata = Vietnamia
käännät karkkia = viet namia
12. tapio14.3.2014 klo 17:31
No VIETNAM- juttu meni vähän sinne päin eli olin hajulla, mutta ihan täysin tulkinnut oikein.

Mutta eikö Eki esittämäsi mukaan pitäisi olla kaksi sanaa yhdessä perusmuodoissaan

VIET+NAMI.

Mielestäni hieman virheellinen vihje, koska esittämäsi logiikan mukaan NAM oli perusmuoto. Pikkuisen kritisoin.
13. tapio14.3.2014 klo 17:37
Sori, eti toi VIET ole perusmuodossa, mutta substantiiville etsitään perusmuotoa. VIETNAMIA-sanasta perusmuoto on VIETNAM, mutta NAMIA kohdalla perusmuoto on NAMI. Alemmasta tulee joka tapauksessa VIETNAMI eikä VIETNAM. Tuon tapaisissa leikeissä pitäisi kyllä ottaa huomioon, tuleeko taivutusmuoto I-kirjain lisättynä vai ei.
14. tapio14.3.2014 klo 17:39
Muuten kuin Eki vastasi, ehkä hän paljasti itsensä?
15. Jukkis14.3.2014 klo 18:00
En taas kerran ollenkaan tajua Tapion ajatuksenjuoksua tuon Vietnam-sanan kanssa. "NAMIA kohdalla perusmuoto on NAMI", mitä sillä on tekemistä minkään kanssa? Ja "pitäisi kyllä ottaa huomioon, tuleeko taivutusmuoto I-kirjain lisättynä vai ei", mitä ihmettä?

Ja olen myös sitä mieltä, että tällaiset sanojen paljastelut pitäis tehdä vasta sitten kun vastausaika on loppunut.
16. tapio14.3.2014 klo 18:31
Tuo liittyy sanaleikittelyyn

VIETNAMIA - ,perusmuodossa VIETNAM

ja tuo ikään kuin kahdella sanalla

VIET+NAMIA - VIET+NAMI

Ratkaisuaikaa kaksi viikkoa - 14.3. ilmestynyt SK 11, jolloin siitä kaksi viikkoa aiemmin ilmestyneen SK 9:n 2 viikon ratkaisuaika meni jo. Mielestäni en tehnyt mitään sanojen paljastelua - vai tulkitsinko väärin ratkaisuajan?
17. Jukkis14.3.2014 klo 19:01
Sulta jää nyt jotain tuosta sanaleikittelystä ymmärtämättä. Tuo sinun kummallinen VIET+NAMI ei mitenkään liity asiaan. Vietnamia on Vietnam-sanan partitiivi. Namia on nami-sanan partitiivi.

Hiukka ihmettelen, jos esim. tämän päivän aikana lähetetyt SK 9:n sähköpostivastaukset menee suoraan roskikseen. Vai onko joku kellonaika, johon mennessä pitää lähettää? Jos on, niin voisi se olla jossain kerrottuna.

Nämä ristikkojen deadlinet ja muut lähettämisohjeethan on kaiken aikaa ja kaikkialla niin epämääräisesti määriteltyjä, että eihän niistä pirukaan ota selvää. Klassikko on se kun yhteen aikaan Iltasanomien ristikkojen vastaukset pyydettiin kirjoittamaan kortin tai kirjeen vasempaan yläkulmaan.
18. Eki14.3.2014 klo 19:26
Joo, totta on, että ei olisi vielä pitänyt kommentoida tätä.
19. tapio14.3.2014 klo 20:04
Siis kahden viikon päästä lauantaina vasta, jolloin perjantai vielä ratkaisuaikaa. Sori, että tulkitsin väärin.
20. tapio15.3.2014 klo 07:36
Pieni tarkennus vielä. Aiemmin kirjoitin:

nami on karkki, mutta kun on karkkia eikä KARKIN, kaiketi kirjain pois eli NAM.

Tuo logiikka perustuu siihen, että NAMIA-osasta saa NAM vain tuolla tavoin.

Ekin logiikalla tulee perusmuodoksi NAMI, mistä syystä edelleen väitän, että vihjeessä on pieni muotovirhe, vaikka intuitiivisesti ratkoen vihjeen kyllä ymmärtää ja kohdan ratkaisu ei sinänsä tuottanut ongelmia.

Toivon, että Eki antaa lisäselvityksen. Mielestäni jos leikkii taivutusmuodoilla, homma pitää hoitaa myös muodollisesti oikein eikä vain intuitiotasolla.
21. tapio15.3.2014 klo 07:38
Muodollisesti oikein


TÄTÄ MAATA KUVAILET, JOS KÄÄNNÄT KARKKIA ILMAN IITÄ/ILMAN LOPPUA!

"ILMAN LOPPUA/ILMAN IITÄ" kehottaa lopuksi poistamaan sanan lopusta I-kirjaimen.
22. Eki15.3.2014 klo 07:57
Vastaukseksi tulee tämä maa eli Vietnam. Tätä maata eli Vietnamia kuvailet, jos "käännät karkkia" eli viet namia.

Tuo on ehdottomasti se logiikka, jolla vihje on rakennettu eikä sitä ole kukaan muu kysellyt tai ihmetellyt.

Ymmärrän, miten tapio rakentaa vastauksensa, mutta sillä idealla en vihjettä olisi läpi päästänyt.
23. tapio15.3.2014 klo 08:13
No taisin nyt ottaa vastauksen väärästä osiosta.

Osiosta
VIET NAMIA tule vastauksesi VIETNAMI, mutta

jos vastaus otetaan 'TÄTÄ MAATA', vastaus on kyllä VIETNAM ja sitähän kyllä kysytäänkin.

TÄTÄ MAATA ja VIET KARKKIA eivät siis ole täysin symmetrisiä, mutta eihän niiden tarvitsekaan olla. Sori, takerruin symmetriakysymykseen.
24. Jaska16.3.2014 klo 16:16
Jäi hämäräksi, mitä tapio yllä tarkoitti symmetrisellä.

Epävarmuus ahistaa myös erisnimen ROSA taivutuksesta. Minusta monikon partitiivi ROSOJA kuulostaa paremmalta kuin ROSIA yksin selvyydenkin takia, vrt. ROSI. Samoin taivuttaisin SUSA - SUSOJA, en suinkaan SUSIA.

Erikorvaiset ovat tietysti eri mieltä. Hekään eivät mahda mitään sille, että vihje ROSOJA olisi ollut täyskolmosmaisempi kuin ROSIA. Siitä huolimatta hyvä ristikko ilmailijan sukulaismieheltä.
25. tapio18.3.2014 klo 18:25
Jaska 16.3.2014 klo 16:16
Jäi hämäräksi, mitä tapio yllä tarkoitti symmetrisellä.

VIETNAMIA perusmuodossa VIETNAM

VIET NAMIA substantiivi perusmuodossa VIET NAMI

eli lopputulos ei ihan symmetrinen
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *