KESKUSTELUT > RISTIKOT > KOVISTELUA

780. Kovistelua

ile14.3.2004 klo 10:52
Eräs ???-laatija joutui taannoin tekemään erittäin hyvin laadittuun ristikkoonsa laajan remontin, koska yksi ratkaisusana ei läpäissyt ???-laatujärjestelmän kriteerejä. Kyseinen sana oli HAPPYHOUR, joka kieliopillisesti tulee kirjoittaa erikseen HAPPY HOUR.

Tätä sääntöä noudattaen Ekin laatima Ilta-sanomien Kovis-ristikko olisi jäänyt ???-ristikoissa julkaisematta.

Mitäs mieltä tästä ollaan???
2. Pena14.3.2004 klo 11:01
Turhan tarkkaa touhua mun mielestä. HAPPYHOUR on HAPPY HOUR kun sattuu oikeaan aikaan olemaan PAIKALLA. Kenties myös KALLAPAI on tarjouksessa...
3. J Takala14.3.2004 klo 11:11
Erikseenhän tuo kirjoitetaan. Eli ei kai kyseessä ole mielipidekysymys?
4. Eki14.3.2004 klo 11:46
Paremmilla sanoilla ja paljon vähemmällä työllä (ja vähemmillä huonojen sanojen arvostelulla) olisin ristikon laadinnasta selvinnyt, jos olisin tämän laittomuuden (?) jättänyt ristikkoon panematta.

Aiemmin puheena ollut BED AND BREAKFAST olisi myös kielletty.

Vähän ihmettelen, että nuo sanat on suomessa päätetty kirjoittaa erikseen, eivät ne oikein istuu kieleen sillä lailla.

Mielipidekysymys lie se, mihin vetää ristikkoon kelpaavan sanan rajat. Minusta on tyhmää, jos Pesosesta löytyviä hyviä sanoja, jotka kirjoitetaan välin kanssa (mutta jotka ovat selkeitä termejä), hylättäisiin käytöstä. Ei noiden sanojen poispitäminen ristikoista ole vaikeaa, pitää olla vain hyvä syy ja motivaatio.
5. ile14.3.2004 klo 13:00
???-ristikot julkaisee lehteä nimeltä Heikin helpot ristikot. Väitän, että yksikään toinen Suomessa julkaistava ristikkolehti ei sisällä niin helposti ratkottavia ristikoita kuin kyseinen julkaisu. Lehteen pyrkivien ristikoiden joukosta on hylätty useampiakin laadintoja johtuen vähemmin tunnetuista sanoista, kuten esimerkiksi HAITEK.

Hylätyt ristikot on toki julkaistu muissa lehdissä, mutta linja pitää - Heikin helppoihin ei haitekilla ja lajikumppaneilla ole asiaa.

Samanlaista tiukkaa karsintaa käydään myös muutamilla aikakauslehtiin päätyvillä ristikoilla. Tästä syystä Me naisiin laativalla laatijalla ei ole mitään mahdollisuutta ajaa miesasiaa laadinnan avustuksella. Naistenlehteen päätyvien ristikoiden tulee olla naisille suunnattuja, ja sillä siisti!

Juha Hyvösen Anna -lehteen laatimat ristikot ovat poikkeus sinällään. Niissä ei ole mies- eikä naisasiaa, ne vain ovat helppoudestaan huolimatta helvetin hyviä.

Mielestäni ne ovat alusvaatemainosten lisäksi Annan parasta antia.
6. Eki14.3.2004 klo 13:05
No nyt saadaan taas keskustelua aikaan.

HAITEK nyt onkin tosi vaikea sana suomalaiselle tajuta, mistä on kysymys ja uskoa, että sellainen on suomen kieleen hyväksytty. IISIäkään ei meinaa moni iisisti uskoa.

Mielenkiintoisia linjauksia joillakin lehdillä todella on. Se on haastavaa laatijalle!

Anna-ristikot ovat muuten lehden mielestä vaikeuden ylärajoilla.
7. Eki14.3.2004 klo 18:12
Että osaa olla vireä keskustelu :(
8. iso S14.3.2004 klo 18:52
Joskus muinoin joku täyspäisenä pidetty ja arvostettu taho oli julkisesti sitämieltä, että HAPPYHOUR-tyyppisiä yhdisteitä pitäisi käyttää rohkeammin. Saahan niistä ristikkoon yllättävyyttä ja vaihtelua. Esimerkinä oli silloin joku etunimen ja sukunimen yhdistelmä (TEAISTA) tai etukirjain plus sukunimi (TISTA). Olin silloin omassa tykönäni jyrkästi eri mieltä.

Nyt vakaumukseni ei ole yhtä vankka. Olisin taipuvainen hyväksymään sellaisen yhdistelmän, missä ei ole käytetty lyhenteitä, kuten esimerkissä etukirjainta. Perusteluna on 'laajennettu sanan käsite'. Normaalisti vihjeestä seuraa kieliopillisesti oikea sana, mutta laajennetun tulkinnan mukaan käytettävissäolevaan tilaan voitaisiin hyväksyä myös sanaliitto (ilman välilyöntejä), etenkin jos kuvaavaa yksittäistä sanaa ei ole. Mitä esimerkiksi happy hour olisi yhdellä sanalla sanottuna? Onnentunti?

Pääkuvassa lähtevissä teemalauseissa en hyväksyisi osittaista yhdistämistä. Kaikki välilyönnit pois tai kaikki yhteen. Lisäksi yhdistäminen ei ole suotavaa, jos ristikko on tarkoitettu helpoksi.

Luonnollisesti tähän pitää saada etukäteen julkaisijan hyväksyminen, ettei jouduta ilen kuvaamaan onnettomaan tilanteeseen, missä tunti ei välttämättä riitä.
9. Kravattimies14.3.2004 klo 22:59
Olipa kerran sellainen aika, että töistä mentiin porukalla koko iltapäiväksi ruokatunnille. Silloin happy hour oli aika uusi asia melko monelle ja se kesti täsmälleen tunnin. Sen aikana olutta sai juoda ilmaiseksi niin paljon kuin ehti. Kun tunti oli kulunut, tuntui kuin tupaten täysi sali oli tyhjentynyt lähes täysin. Sitä tekee happihoure.
10. Titta14.3.2004 klo 23:34
Minä olin Tampereella Vanhan montun avajaisissa, siellä sai olutta ilmaiseksi niin paljon kuin jaksoi juoda. Henkilökunta kiersi ravintolaa olutkannut käsissä...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *