KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > TODELLINEN LUONNE ESIIN?

7542. Todellinen luonne esiin?

iso S16.7.2013 klo 22:06
Mestariratkoja Pekka Harne kaipasi pakinaosastolla ristikoihin kristillistä symboliikkaa. Jouluna pääkuvaan Jeesus kapaloituna seimessä, pääsiäisenä Jeesus ristillä ja juhannuksena Johannes Kastaja kastamassa Jeesusta - tämänsuuntainen oli hänen toivomuksensa iänikuisten tonttujen, pääsisäispupujen ja kokkojen sijaan.

Ihan asiallinen kirjoitus ja paikkansa pitävä huomio. Ristikolehdissä ei juurikaan näy evankeliumin ilosanoma. Eikä ihmeemmin ilmene islamin ylistyskään. Poiittisten aatteiden kannatus suorastaan loistaa poissaolollaan. Näin on minusta hyvä. Muutenkin sisällöltään kristillisissä lehdissä on positiivista huomioida lehden linja myös ristikoissa, mutta tavanomaisten ristikkolehtien on mielestäni hyvä pysytellä erossa kaikenlaisesta julistuksellisuudesta. Olkoon kysymys mieluummin ajanvietteestä kuin käännytystyöstä. Visaisten ristikoiden harrastajillekin toivotan mieluummin "hikoilkaamme" kuin "rukoilkaamme".

Tämä on minun mielipiteeni, muut saavat peukuttaa Harnen näkemistä tai muuten ottaa kantaa. Toivon kuitenkin asiallista suhtautumista. Vastakkaisiinkiin mielipiteisiin on oltava oikeus ilman primitiivireaktioita.
2. Kravattimies17.7.2013 klo 02:51
Yllätyksenä voi tulla...

101 uskonnollista sanaa ristikoista:

AABEL AABRAHAM AADAM AAHAS AAMEN AAMOS AARON AASA AATAMI ABEL ABRAHAM ABSALOM AHAB AHAS AIAS AKIS ALIT ALLAH ARAM ASASEL ATALANTE AVALON BAAL BETEL DAN DANIEL EDDA EELI EESAU ELIA ELISA ENOK ENOS EPISTOLA ESAU ESRA GAD HALAL HAMAS HERAKLES HERKULES HOOSEA IISAI IISAK IMAAMI ISAI ISAK ISLAM JAAKOB JAFET JOONA JUUDA KAABA KABA KALIFI KARVAINEN KERBEROS KIIS KORA KORAANI LAABAN LABAN LEEA LETO LOKE LOOT MAIA MIIKA MOLOK MOOSES MUHAMMED MUSLIMI NAATAN NAHUM NEMESIS NOOA OLYMPOS ONAN ORION PSALMI PSALTTARI RAAKEL RAKEL RUUT SAARA SABA SAKARIAS SALOME SANA SAUL SEBAOT SETH SILAS SIMON STALLO SUNNIT TANTALOS TITAANIT TITUS URANIA URIA
3. Antti17.7.2013 klo 06:22
Julistuksellisuudeksi, josta iso S puhut, en katso yleisiksi tulleitten Raamatusta otettujen nimien käyttöä. Tällaisia, Kravattimiehen luettelosta poimittuja, ovat esimerkiksi Saul, Joona, Saara. Julistuksellisuutta karttava rajoittaa itseään näitten nimien käytöstä tai yleensä kaiken Raamatussa mainitun käytöstä pidättäytyessään.
4. iso S21.7.2013 klo 18:54
Antti, en tietenkään vastusta keskeisten Raamatun nimien käyttöä ristikoissa. Kyllä ne kuuluvat yleissivistykseen ja niitä voi käyttää kohtuudella. Julistukselliseksi touhu menee jos tulee sellainen tuntuma että laatija oikein tarkoituksella pyrkii ymppäämään niin monta Raamatun henkilöä kuin pystyy, tai muuta sellaista sanaa joilla on pääasiallisena merkityksenä (vieläpä vihjeellä korostettuna) uskonnollinen sisältö. Tai uskonnonvastainen, ei julistusta sekin.

Käsittääkseni Harne tarkoitti kaipaavansa enemmän sellaisia ristikoita joissa nimenomaan lähtökohta on uskonnollinen. Siis pääkuva ja siitä lähtevät ratkaisulauseet. Tällaisen toivoisin jäävän uskonnollisten lehtien reviirille. Pelihousuni eivät repeä, jos joulukuun ristikkolehden yhdessä ristikossa on Jeesus kapaloituna seimessä, mutta ei kovin monta samaan lehteen, kiitos!
5. Jaska21.7.2013 klo 20:25
Harnehan on itsekin pätevä laatija.
6. iso S23.7.2013 klo 16:30
Jaska, sehän käy ilmi Harnen pakinastakin ("laadin ristikoita lähinnä kristillisiin lehtiin"), kuten myös se että hänen tuotantonsa suuntautuu pääosin juuri sellaisiin lehtiin joihin mielestäni korostettu kristillinen symboliikka hyvin istuu. Jos joku tämän säikeen lukija ei ole vielä tuota pakinaa lukenut, niin suosittelen korjaamaan aukkonsa yleissivistyksessä. Kommenttini voi olla paremmin ymmärrettävissä jos tietää mitä kommentoin.

Tuosta siteeraamastani toteamuksesta päättelin, että Harne kaipaa laatijoilta itseään ja edustamiaan lehtiä laajempaa ryhtiliikettä periaatteella "Jeesusta tulemaan, oletteko valmiit?" ja tätä toivomusta toppuuttelin.

Harnen pätevyyttä laatijana, ratkojana ja varsinkaan päätoimialallaan en aseta millään tavalla kyseenalaiseksi. Hymyillän jos vajaan kahden vuoden kuluttua tavataan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *