KESKUSTELUT > RISTIKOT > KIRPUT JA FAKKIUTUMATTOMUUS

748. Kirput ja fakkiutumattomuus

Jukkis29.2.2004 klo 13:12
Tällaisena "eturyhmien" ulkopuolisena sitoutumattomana ristikoiden ratkojaharrastajana haluan sanoa sen, että ihan kuluttajanäkökulmastakin Henry Haapalaisen olisi syytä lopettaa Kirppu-lehtiensä mainostaminen "fakkiutumattomina". Tuo väitehän on selvästi paikkansapitämätön. Se, että "mainokset ovat mainoksia, ja ne on vain sellaisiksi tarkoitettu" ei ole mikään tekosyy val.. eikun puhua muunnettua totuutta. Eikä "Sanasepot ry, kehityksen veturi vai jarru?" -otsikon alla esitetyt selitykset tosiasioita miksikään muuta.

Näköjään jopa Lasten Kirpusta löytyy näitä iänikuisia OLAS, TUTA, TITO ja jopa RIAS, jonka kyllä voisi julistaa kaikkien ristikkofakkisanojen kuninkaaksi.

Uskon, että Kirpuissa ihan tosissaan pyritään välttämään fakkisanoja, kuten muissakin asiallisissa ristikkolehdissä, mutta kun niitä kuitenkin joudutaan käyttämään, olisi syytä muuttaa mainoslauseita hiukka asiallisemmiksi.
2. Eki29.2.2004 klo 13:34
Tuossahan ajatukseni toisesta säikeestä on onneksi kerrankin toisenkin sanomana. Laadukkaat Kirput saavat minultakin ihan joutavaa miinusta siitä, että ne ovat olevinaan jotain enemmän. Itse yritän aina mm. pääkirjoituksissa sanoa, että teemme parhaamme, jotta lehti on helppo tai visainen tai mihin milloinkin onkin pyritty.

Ehkä tähän paikkaan sopii muistuma yli 10 vuoden takaa. Kun ensimmäiset Pelikaanit ilmestyivät, niihin oli (muiden kuin minun toimestani) tehty hauska mitali, jossa luki: "Pelikaani on paras!" Se pantiin kansiin. Sain pian Henry Haapalaiselta kirjeen, jossa hän kertoi, että minä en voi uusista lehdistä tietää, että ne ovat parhaita ja minun pitäisi poistaa tuo mitali. Se oli siinä aikansa, mutta suht pian sen poistin. En minäkään siinä muuta tarkoittanut kuin että kun yli 20 vuoden kokemuksella perustin uudet värikkäät lehdet, pyrin tekemään niistä parhaan Suomessa. Haapalainen oli kyllä tavallaan ihan oikeassa.
3. Jouni29.2.2004 klo 14:00
Asiallista mainontaa: Carlsberg -propably the best beer in the world!
4. Henry Haapalainen29.2.2004 klo 14:08
Oho, enpä muista tuommoista kirjettä lähettäneeni. Se olisi mukava nähdä, ja tietää asiayhteys missä tarkoituksessa tuollaista olisin kirjoittanut.

HH
5. Titta29.2.2004 klo 14:20
Ja taas mentiin...
6. Eki29.2.2004 klo 14:44
HH: Kirje tuskin on enää tallessa, mutta muisti on kyllä kirkas. Asiayhteyttä ei ollut, muistaakseni yhteistyömme kaikissa asioissa oli päättynyt vähän aiemmin.

Titta: Suu suppuun...
7. Titta29.2.2004 klo 14:46
Joo joo...
8. Henry Haapalainen29.2.2004 klo 16:31
Onneksi omista arkistoistani löytyi. 16.7.1993 lähetin sinulle onnittelukirjeen Pelikaanien (ensimmäiset Musta ja Punainen) ilmestymisen johdosta. Kirjeen alussa oli mm. lause: - Oletan että haluat kuulla ratkojan mielipiteeni lehdistä.
Senjälkeen kirjoitin mielestäni tärkeimmät plussat ja miinukset. Miinuspuolella oli seuraava lause: - Sanonnat "Suomen monipuolisin ristikkopaketti" ja "Yksinkertaisesti paras" eivät näytä hyvältä uuden lehden pääkirjoituksessa. Katteettomat itsekehut saattavat aiheuttaa lukijoissa vastareaktion.

Ehkä sinunkin muistisi palailee pätkittäin. Puhuttiin pääkirjoituksesta ei kannen mainoksesta. Ja kyllä tämä todellinen teksti on muutenkin minun tyyliäni. Kirjoitan kiertelemättä ja lyhyesti rehellisen mielipiteeni.
9. Eki29.2.2004 klo 17:10
HH, tästä kirjeestä on kyse. Kun mainitsit sanan paras, oletin sen toki liittyvän kanteenkin, koska se osuu erittäin huonosti siihen, mitä sanon pääkirjoituksessa:

"Musta pelikaani haluaa olla erilainen: värikäs mutta tyylikäs, tuore, selkeä, monipuolinen, kiinnostava. Lyhyesti sanottuna: paras."

Tässä on juuri sama asia, mitä vastikään olen täällä toitottanut. Ei tässä pääkirjoituksessa väitetä, että MP on paras, vaan että se haluaa olla paras, me siis teemme kaikkemme että tarjoaisimme ratkojille parhaan ristikkopaketin. Kuten sanottu, kannen mitali ei ollut minun ideani, mutta en sitä päättänyt poistaakaan, kun se sinne oli tehty. Myös "Eki teki sen!" näkyvällä paikalla oli muiden vaatima.

Ei tuo minusta niin pahasti väärin kirjeestäsi ymmärretty asia ollut, että minun tarvitsisi pitää itseäni keskimääräistä huonompana tulkitsijana, kyllä riveiltä ja rivien välistä pieleen lukeminen on todella yleistä.

Senhetkiseen ristikkotarjontaan verrattuna Punainen pelikaani (silloin kirjoitettiin toinen sana pienellä) oli maamme monipuolisin ristikkopaketti mm. laajan vaikeusasteskaalan ansiosta. Totta on, että väärät lupaukset aiheuttavat vastareaktion. Tiesit sen siis silloin, mutta fakkiutumattomuusasiassa et ole itse muistanut oppiasi, sanon näin omana mielipiteenäni ja parin päivän keskusteluihimme vedoten.

On hienoa, että tunnustat (jopa liioitellen kutsuen laadintavirheeksi) ristikon heikkouden, jos sellainen huomataan. Siihen eivät monet tekijät/kustantajat pysty.

Ensimmäisistä pelikaaneista vielä: Pääkirjoitusten teon jälkeen tuli monia ongelmia. Nuo Oulussa taitetut ensimmäiset lehdet sisälsivät mm. pari sähköisesti siirrettyä ristikkoa (ensimmäisiä sellaisia), joissa mm. kirjaimet liitelivät väärissä paikoissa, kun fontti ei ollut oikea. Menin Sanomalaan Vantaalle katsomaan tehtyjä peltejä ja jouduin teettämään pari kallista peltiä uusiksi eivätkä tehtävät silti muuttuneet kuin juuri ja juuir ratkottaviksi. Toista on nykyisin, kun sivujen tarkastusversiot siirtyvät vaivattomasti tietokoneelta toiselle tai ovat ihailtavissa netistä, vaikka ne taitettaisiin toisella puolella maapalloa. On harmillista, kun ensimmäiset ja tärkeät näytekappaleet syntyvät hyvien valmistelujenkin jälkeen lopulta liialla kiireellä, mutta niinhän se tuppaa käymään.
10. Henry Haapalainen29.2.2004 klo 17:38
Ei tuossa muistivirheessäsi ollut sen suuremmasta asiasta kysymys, kuin että yritit saada minut näyttämään idiootilta.
11. Eki29.2.2004 klo 18:10
Täytyy sitten keksiä siihen näyttämiseen muu tapa, kun tuo ei onnistunut ;) Onnistuin samalla johtamaan Jukkiksen aiheen pahasti sivuraiteelle.

Anteeksi siis, jos se siltä tuntui. Minusta tässä keskustelussa on ollut paljon hyvää, vaikka joskus vaahdotessaan tulee itsellekin semmoinen olo, että olenkohan jonkinmoinen idiootti, kun tällaista viitsin tehdä.

Antti Skytästä tuntuu käsittääkseni ihan samalta tulkinta siitä, että hän on "mitätöinyt fakkiutumisen ongelman" jne. Ei se, että ne kaksi sanaa olivat sitaatissasi hieman toisin, ollut sen asian pointti.
12. Eki29.2.2004 klo 18:10
Täytyy sitten keksiä siihen näyttämiseen muu tapa, kun tuo ei onnistunut ;) Onnistuin samalla johtamaan Jukkiksen aiheen pahasti sivuraiteelle.

Anteeksi siis, jos se siltä tuntui. Minusta tässä keskustelussa on ollut paljon hyvää, vaikka joskus vaahdotessaan tulee itsellekin semmoinen olo, että olenkohan jonkinmoinen idiootti, kun tällaista viitsin tehdä.

Antti Skytästä tuntuu käsittääkseni ihan samalta tulkinta siitä, että hän on "mitätöinyt fakkiutumisen ongelman" jne. Ei se, että ne kaksi sanaa olivat sitaatissasi hieman toisin, ollut sen asian pointti.
13. Eki29.2.2004 klo 18:11
Tarttis hankkia tähän systeemiin sellainen esto, ettei samaa viestiä voi lähettää kahta kertaa :(
14. Henry Haapalainen29.2.2004 klo 18:17
Pelkkä sana "anteeksi" olisi ollut miehekkäämpi vastaus.
15. Eki29.2.2004 klo 18:23
Mutta kun "en yrittänyt saada sinua näyttämään idiootilta", kuten väitit.

Asiaan.
16. Jukkis29.2.2004 klo 18:38
... joka asia siis on se, että vieläkö jatkossakin Kirppuja aiotaan markkinoida paikkansapitämättömillä fakkiutumattomuusväittämillä?
17. Mimmi29.2.2004 klo 19:24
Luulen ,että täällä on turha markkinoida Kirppua...sä ajat HH loputkin asiakkaat kauas....tolla touhulla
18. J Takala29.2.2004 klo 20:34
Kirpussa on yhtä paljon fakkisanoja kuin missä tahansa muussa lehdessä, mutta eihän ainakaan uusimman lehden kannessa (Uudet Kirppu Ristikot) mainosteta fakkisanattomuutta. Joskun alkuaikoina tuollainen mainos on saattanut kannessa ollakin?

Jossain ristikkolehdessä (ei Kirpussa) muistan nähneeni kannessa mainoksen "parhaat laatijat" tai jotain sinne päin. Se huvitti. Monienkin ristikkolehtien mainonnassa on varmaankin käytetty katteettomia lupauksia.
19. Eki29.2.2004 klo 20:41
No ei sentään MISSÄ TAHANSA MUUSSA, on Kirppu kärkikastissa. Mutasarjassakin on kyllä melkoinen määrä lehtiä, joiden markkinoilla oloa ei voi kuin ihmetellä ja joita ei voi verrata sen enempää Takalan, Haapalaisen kuin Vuokilankaan edustamiin lehtiin.
20. J Takala29.2.2004 klo 20:42
Kiitos Eki korjauksesta. Olet ihan oikeassa. Tässä muutaman sata viestiä yhteen menoon lukeneena kommenttini oli vähän liian rankka.
21. Henry Haapalainen29.2.2004 klo 22:32
Kannattaako tuosta fakkiutumattomuudesta tyytyä esittämään arvailuja mutu-tuntumalla. Kai teillä useimmilla on hallussa jokin Kirppu ristikkolehti. Jos joku löytää sieltä fakkiutuneen kohdan (ratkaisusanaan tai vihjeitykseen liittyvän), kirjoittakaa se tähän osioon. Lupa on kertoa sekä vihje että ratkaisu myös niistä lehdistä, joiden ratkonta-aika ei ole vielä loppunut. Siis tiedoksi lehti, lehden numero ja tehtävän nimi tai sivunumero.
Sen jälkeen me kaikki saamme tutkittua tietoa siitä, ovatko Kirput fakkiutumattomia vai eivät. Lehtien oma väite on tiedossa. Eikun töihin, ja lopetetaan turha jauhaminen.
22. Kaitsu29.2.2004 klo 22:47
Rohkea teko HH!
Mutta eikös tässä äsken juuri päädytty siihen, ettei oikeastaan voida varmasti sanoa onko jokin sana ns. fakkisana vai ei. Jauhaminen siis jatkuu vaikka kuinka tehtäisiin töitä.
23. J Takala29.2.2004 klo 22:56
Enpä nyt tiedä, onko kenellekään hyötyä alkaa Kirppu-lehtiä tikulla kaivella, mutta voin muutaman laittaa esimerkiksi, jos välttämättä haluat. Vihjettä ei ole tiedossa, koska uudessa lehdessä näkyvät edellisestä numerosta vain ratkaisut.

Eli esimerkit lehdestä Kirppu-ristikot 1/2003
TUAN (ristikon nimi Crime story, vaakasana alarivillä keskellä)
AVES (Talo vinossa, pystysana vasemmassa reunassa keskellä)
ITAR (Kotimaan kirjailijattaret, vaakaan 4. rivi alhaalta oikealla)

Luultavasti virheellinen sana:
ETLAT (Pakkopullaa ja munkkilikööriä, vaakaan 7. rivi alhaalta vasen sivu)

Suurin osa ratkaisusanoista oli kuitenkin hyvätasoisia. Muutama fakkisana löytyy varmasti joka lehdestä, jos vain jaksaa lukea ratkaisusanat läpi.
24. Jukkis29.2.2004 klo 23:08
Saatavilla on Lasten Kirppu 1/2004, josta tyttö on ratkonut muutaman; sivulla 3 on OLAAT. Samassa lehdessä olevista numeron 5/2003 ratkaisuista löytyy ainakin TUTA, TITO ja RIAS. Ihan näin pikaisesti katsellen.
25. jepsjuu29.2.2004 klo 23:28
Mikä tekee olaat tai tuta sanoista fakkisanoja. Nuohan ovat aivan oikeita suomalaisia sanoja. Ei kai kaikkia lyhyitä sanoja (vaikka usein ristikoissa ovatkin) voi sanoa fakkisanoiksi. Mikäli muutetaan ristikoiden sanastot kokonaan harvoin käytetyiksi sanoiksi, niin on vaara, että joudutaan sitä kautta pian ojasta allikkoon. Tavallisten tutuiksi tulleiden suomalaisten sanojen sijalle laatijat miettisivät yhä enemmän julkisuuden esille tuomia henkilöiden nimiä (eivät vielä fakkiutuneet).

Nuo J Takalan esille ottamista sanoista voisi sanoa, että ne ovat arkikielessä harvinaisia, mutta ristikoissa yleisiä eli ymmärtääkseni fakkisanoja. Mutta ei kai nuokaan häiritse, jos niitä ei ristikkoa kohden ole kovin paljon. Onhan noihin sanoihin totuttu jo vuosien mittaan.
26. Henry Haapalainen29.2.2004 klo 23:53
Kiitos näistä ensimmäisistä.
J Takala
Tähän hätään en löydä yhtään 1/2003 Kirppua, joka olisi ratkottu. Varmaan huomenna löytyy. Haluan tarkistaa ensin, että nuo sanat varmasti ovat siellä ja katsoa, miten ne on vihjeitetty. ITAR ja ETLAT on varmasti ollut. Mutta ovatko ITAR (Tass) ja ETLAT (naisia) sellaisia, joihin voi törmätä vain ristikoissa? Vai laajennetaanko haku koskemaan heikkoja sanoja yleensä? Nuo ovat varmasti sieltä heikoimmasta päästä Kirpun sanastoa.

Jukkis
RIAS on irrallisena sanana fakkisana, ainakin jos otetaan huomioon sen käyttö lasten tehtävässä. Tästä oli puhetta aiemmin (vrt. knallin kuva -H = ATTU). RIAS vihjeellä anke- kuitenkin täyttää sen kriteerin, että vastaussanasta tulee yksiselitteisen selvä, eikä se tuottanut lapsille ongelmia. OLAAT, TUTA ja TITO eivät liene sellaisia sanoja, joihin voi törmätä vain ristikoissa. Mutta ne ovat hyviä esimerkkejä sanaston huonommasta päästä. On Lasten Kirpussa ollut kerran tai pari myös TOTI, eikä silläkään pääse ylpeilemään.
27. Henry Haapalainen1.3.2004 klo 00:11
Nyt löytyi ratkottu Kirppu 1/2003. Sieltä löytyy TUAN (vihjeenä valkoinen mies) ja AVES (vihjeenä lintuja). Jospa annan muitten arvioida, ovatko nämä sellaisia sanoja, joihin törmää vain ristikoissa.
28. Henry Haapalainen1.3.2004 klo 00:33
Kaitsulle
Jo näissä ensimmäisissä esimerkeissä tulee näkyviin se, että on vaikea päätellä onko jokin sana fakkisana vai ei. Mutta uskon, että tätä kautta päästään itse pääasiaan, fakkiutumisen ja eriarvoisuuden ongelmaan.
Otetaan selkeä esimerkki, nelikirjaiminen sana jonka vihjeenä on Kreuger. Olen varma että se ei tuota sinulle ongelmia, vaan kirjoitat sen ensimmäisenä ilman risteävien sanojen antamaa apua. Aloittelijalle se sana tulee valmiiksi viimeisenä, vasta kun risteävät sanat on ratkaistu.
Näin ei tarvitse olla, ja sitä Kirppujen fakkiutumattomuus tarkoittaa.
29. Henry Haapalainen1.3.2004 klo 01:29
Tutkailin viimeisintä Punaista Pelikaania muutaman ristikon verran sana sanalta. Minulle oli yllätys se, miten vähän siellä on moitittavia fakkisanoja. Muistaakseni niitä oli takavuosina paljon enemmän. Oli tässäkin ESRAT ja IISAI, mutta kyllä muutosta on selvästi tapahtunut.
30. Eki1.3.2004 klo 01:48
Pyrkimys hyvään sanastoon molemmilla osapuolilla on varmasti vilpitön. Noista parista sanasta en ole ylpeä mutta eivät ne kauhean huonoja ole. Kun kyseessä on kuitenkin yksi Suomen visaisimmista lehdistä ellei visaisin. Ainakin Esrat-sanalla on todennäköisesti pelastettu jotain muuten hienoa.

Itse en ole kauhean innostunut tästä supersyynistä, mutta saatte te tehdä täällä sivulla ihan mitä haluatte, konhan kukaan ei verisesti loukkaannu.
31. Henry Haapalainen1.3.2004 klo 02:50
Joskus 80-luvun lopulla päätin ratkaista Hesarin ristikon, vaikka väkisin. Ratkontaan kului kolme päivää, ja aika paljon piti tietokirjoja selailla. Nykyistä Hesarin ristikkoa tuskin pystyisin silloisilla tiedoillani ratkaisemaan edes viikossa. Niin pitkälle on fakkiutuminen edennyt.
Kyllä tässä tärkeistä asioista keskustellaan.
32. tero1.3.2004 klo 10:18
"Nyt löytyi ratkottu Kirppu 1/2003. Sieltä löytyy TUAN (vihjeenä valkoinen mies) ja AVES (vihjeenä lintuja). Jospa annan muitten arvioida, ovatko nämä sellaisia sanoja, joihin törmää vain ristikoissa." H.H

41 vuotta on elämää mittarissa. Luen ahkerasti ja olen joskus yliopistossakin harrastanut opiskelua. Seuraan uutisia. Ristikoitakin harvakseltaan ratkon. Täytyy kuitenkin tunnustaa että näitä kahta sanaa en muista koskaan kuulleeni misään yhteydessä. En edes ristikoissa( naurakaa vaan te ammattilaiset).
33. Henry Haapalainen1.3.2004 klo 11:04
Kiitos tiedosta, Tero.
34. jepsjuu1.3.2004 klo 11:13
Aves sana alkoi minuakin illalla jo sen verran kiinnostaa, että katsoin täältä netistä, mitä sana tuo esille. Talomalli ja linnut yleensäkin. Hauskin sivu, mitä "aves" -haku sai ruutuun, oli "Kyypän salattu elämä". Ei nauramatta juuri lukenut.
35. Tapsa1.3.2004 klo 22:56
Fakkisana lienee lähinnä laatijoiden keskinäinen kiertokapula.
Ratkojana en tunne fakkisanaa, en edes pienestä kirjastostani hakemalla, mutta jos puhutaan siitä, mikä on
hyvä ratkaisusana, niin näen punaista, jos tarjotaan jotakin
Agricolan aikaista sanaa, siitä edelleen viime vuosisadan
alkupuolen puhekielen murresanaa, taikka sanaa, joka on
jossakin 1930-luvun Nykäsessä tai 1950-luvun Pesosessa.
Vuosiluvuista en ole varma, koska en omista moisia opuksia,
enkä tule koskaan hankkimaankaan. Kohtuullisen hyvässä
ristikossa käytetään tämän päivän SUOMALAISIA sanoja.
36. Henry Haapalainen2.3.2004 klo 02:49
Juuri noin. Kirpuissa puhutaankin samanvertaisesti fakkisanoista, vanhentuneista sanoista tai muuten tuntemattomista sanoista. Haku vodaan laajentaa koskemaan kaikkia näitä.
37. Henry Haapalainen2.3.2004 klo 03:18
Parhaimmalle heikkouksien löytäjälle lupaan Uudet Kirppu Ristikot -lehden vuosikerran (4 numeroa). Aikaa on tämän kuun puoliväliin asti. Tällä hetkellä johdossa on J Takala löydöksillään AVES ja TUAN.
38. Pena2.3.2004 klo 11:54
Tapsa, parin vuoden takaa:

"Mukana Anjalan liitossa? > Troil"

Eix ollukki vähä paljo hyvä paha? xD
39. Tapsa2.3.2004 klo 13:49
Pena, Troil ei ole vanhentunut sana, hivenen ehkä kuitenkin
vaikeasti löydetävä! Meni varmaan monella kirjaston
puolelle.
40. Henry Haapalainen3.3.2004 klo 03:20
Tässä osiossa on ollut hiljaista. Voi tänne kertoa senkin, että etsitty on mutta ei ole löytynyt.
41. Titta3.3.2004 klo 11:37
Minä en ainakaan ole etsinyt...
42. J Takala3.3.2004 klo 11:45
Seli seli, eiköhän vihelletä peli heti poikki eikä 15. päivä. :)
43. Jukkis3.3.2004 klo 12:13
Kukapa noita enää jaksaa kaivella, ja miksi pitäisikään, koska ei siitä kaivelusta mitään sen kummempaa uutta tietoa enää tule. Kaikista lehdistä, myös Kirpuista, löytyy fakkisanoja, ja seuraava jotakuta kiinnostava tieto olisi ehkä se, löytyykö niitä joistakin lehdistä jotenkin merkittävästi enemmän tai vähemmän kuin joistakin toisista lehdistä. Sen tutkiminen luotettavasti taas voisi olla vaikka jonkun suomen kielen opiskelijan opinnäytetyö, ei sitä voi tutkia satunnaisten ihmisten satunnaisiin löytöihin perustuvan pähkäilyn perusteella.
44. Mimmi3.3.2004 klo 14:12
Henry.. eikö tässä ollut taas tällä erää...aika pienen keskustelun sait aikaan...
45. Eki3.3.2004 klo 15:11
Saako sanoa ihan lyhyesti... kiitos!

Minulla on muutamia kohtia uudesta Helposta Kirpusta, joista haluan mahdollisesti myöhemmin keskustella HH:n kanssa privaatisti, mutta emmeköhän me ole tarpeeksi keskustelleet täällä keskenämme ja toisaalta on ikävä kertoa uuden lehden sanoja. HH voi sitten raportoida siitä tänne, jos aihetta sellaiseen on.

En nyt todellakaan halua antaa sitä kuvaa, että Kirpuissa olisi paljon fakkisanoja (HH:n tavoin ymmärrettynä), varsinkaan muihin lehtiin verrattuna. Joidenkin lehtien joka ristikossa on niitä varmaan sen verran kuin Kirpussa yhteensä. Tämä säie (sen kilpailu) ei myöskään mielestäni todista mistään mitään, sillä eivät kukot ja kanat käskien laula, edes vuosikerran toivossa. Moni hyväkin säie on kuihtunut alkuunsa tai aihe on siirtynyt sivuun annetusta eikä siitä voi silti päätellä, että aihe ei kiinnostaisi.

Jatkakaa silti vaan sen vuosikerran hamuamista J Takalan perässä, jos suinkin haluatte, en minä tällä halua keskustelua tyrehdyttää.
46. justjoo3.3.2004 klo 15:14
Juttunne kuulostavat ihan Jäätteenmäen selittelyiltä
47. Henry Haapalainen3.3.2004 klo 16:28
Anteeksi vain, mutta kyllä minä tällä kertaa jääräpäisesti vastustan tuollaisia tulkintoja, että Kirpuissa kuten kaikissa muissakin ristikkolehdissä on fakkisanoja. J Takalan löydökset AVES ja TUAN ovat Kirpusta lähes vuoden takaa. Sen jälkeen on ilmestynyt aika nippu eri Kirppuja, eikä niistä ole yhtään esimerkkiä sanoista, jotka voisivat kuulua tuohon ryhmään.
Väittääkö joku edelleen, että Kirppujen nimittäminen fakkiutumattomiksi olisi jollain tavoin perusteetonta? Olenko minä turhan takia hylännyt nipun laadintoja, joita ei korjauksillakaan ole saatu Kirpun ehdot täyttäviksi?
48. Jukkis3.3.2004 klo 18:32
No minä väitän, koska kerran esimerkkejä on annettu.

Mutta asia on tietysti niin, että kun mitään ehdottoman tarkkaa fakkisanan määritelmää ei ole, niin aina jää spekuloinnin ja selittämisen varaa.

Ihan pikkuisen vaan piruillen voisi sanoa että HH:n määritelmä näyttäisi olevan jotain sellaista kuin että "fakkisanoja ovat ne fakkisanat, joita ei löydy Kirpuista, ja jos löytyykin, aina löytyy perustelu, miksi ne eivät Kirpussa ollessan olekaan fakkisanoja tai jos ovatkin, niin niillä on ollut sellainen vihje, että ei ne oikeasti ole fakkisanoja tai jos ovatkin, niin niiden esiintymisestä on niin pitkä aika, että ei niitä voi tässä ottaa huomioon".

No, minulle on sinänsä aivan samantekevää, vaikka jossain ristikossa onkin joku RIAS, ATIU, ATTU, AVES, OLAS jne. Olkoon vaikka kaikki nuo, jos ne mahdollistavat sen, että ristikosta tulee kiva ratkaista. Enkä oikein ymmärrä, miksi tuota "fakkiutumattomuutta" edes pitäisi erityisesti mainostaa, mahtaako se kovin montaa ratkojaa sen kummemmin sykähdyttää? Mutta jos sitä mainostetaan, niin sitten olisi kiva, että se mainostaminen olisi totta. Vaikka eipä silläkään tarkemmin ajatellen minulle ole paljon merkitystä, ainakin paljon vähemmän kun tämänkin kirjoitelman pituudesta voisi päätellä.

Se, mikä tässä asiassa minua hieman jää kiinnostamaan, on se, että saas nähdä, että millä sanoilla jossain lähiaikoina ilmestyvässä Kirpussa Henry Haapalainen kertoo, että "eräällä keskustelupalstalla surkeasti epäonnistuttiin todistamaan, että Kirpuissakin käytetään fakkisanoja". Tässäpä etukäteen vastine tuolle tulevalle kirjoitukselle: Eipäs epäonnistuttu.
49. Henry Haapalainen3.3.2004 klo 19:21
Piti käydä tarkistamassa, kuka toi Kirppujen fakkiutumattomuuden tänne keskusteluun. Muistin vain, että en ainakaan minä. En ole tuonut keskusteluun mitään muitakin Kirppujen ominaisuuksia, olen vain vastaillut väitteisiin.
Kun tuo fakkiutumattomuus alkoi mennä sättimisen puolelle, päätin tarjota palkinnon siinä toivossa, että joku olisi innostunut tutkivampaan journalismiin.
50. Jukkis3.3.2004 klo 20:08
No, sinä toit fakkiutumisongelman esille otsikolla "Sanasepot ry, kehityksen veturi vai jarru?", jossa keskustelussa sitten tuli esille lainaus Kirpun 2/03 pääkirjoituksesta, jossa kerrotaan Kirppujen olevan vihjeytykseltään ja ratkaisusanoiltaan fakkiutumattomia. Ja kun niitä fakkisanoja (siis ainakin minun mielestäni selkeitä fakkisanoja, ja ilmeisesti joidenkin muidenkin mielestä) kuitenkin Kirpuistakin löytyy, niin minä sitten tätä ihmetellen avasin tämän aiheen otsikolla "Kirput ja fakkiutumattomuus" siksi kun nyt vaan satun olemaan sitä mieltä, että on kivempaa kun puhutaan totta.
51. Henry Haapalainen3.3.2004 klo 20:50
Miksi et sitten puhu totta! Jos vaikka sellaisia sanoja, jotka voidaan tulkita fakkisanoiksi, löytyisi vaikkapa yksi tai kaksi jokaista Kirppu lehteä kohti, Kyllä lehdet käytännössä ovat silloin sanastoltaan fakkiutumattomia. Eri asia on sitten vihjeiden fakkiutumattomuus, ja niitä etsien tuskin päästäisiin yhtään runsaampaan löydökseen.
Laske huviksesi, kuinka monta fakkisanaa on jossain muussa ristikkolehdessä. Ei niitä lukuja varmaan kehtaa viereen tuoda.
Vai oli keskustelussa lainaus Kirpun pääkirjoituksesta? Minäkö olin sen sinne ujuttanut?
52. Esko Kalervo3.3.2004 klo 21:41
Miltäs tuntuu tällainen ratkojanäkökulma:
Pitäisi kai olla yhteiset kriteerit sille, mikä on hyväksyttävää, laadukasta eli laillista. Laatijat näyttävät omaksuneen yhteisen käsityksen, että jos sana löytyy Suomen kielen perussanakirjasta, se on OK. Tämä kriteeri on kyllä selkeä ja mitattavissa mutta ei ole mielestäni TOIMIVA. Toimiva kriteeri on sellainen, joka antaa arkiratkojalle (pääasiassa sanoma- ja aikakausilehdet) mahdollisuuden onnistua ja saada tukku oivaltamiselämyksiä ilman lähdeteos-arsenaalia.
Miten tähän päästään - ei todellakaan sanakirjakriteerillä. Sieltä löytyy 90.000 sanaa, joita perussuomalainen ei käytä ja 40.000 sanaa, joita hän ei edes tunne.
Missä näin ollen laaturajan tulisi olla? Se voisi olla sanasto, jota lukion äidinkielenopettaja ei käyttäisi ilman tarkoituskuvausta. On ehkä kuitenkin vaikea löytää kuvattua normistoa siitä mikä sanasto tämän seulan läpäisee.
No mitenkäpäs olisi sanomalehtitoimittaja sanan käytön ammattilaisena, voisiko laillisuusraja olla siina, mitä sanoja palkittu toimittaja Pekka Ervasti käyttäisi selittämättä suluissa tai sivulauseessa sanan merkitystä.
Sanaston voisi jollakin tarkkuudella jopa tarkistaa julkistuista artikkeleista, olisi mittari olemassa. Jos nyt sait kimmokkeen alkaa teilata tätä kriteeriehdotustani, liitä arvosteluusi parempi seulaehdotus - muuten en pane kritiikillesi juurikaan painoa. Johtaisi mielestäni moninkerroin TOIMIVAMPAAN laatukriteeriin kuin joku sanakirja; eli siihen, että tällä seulalla matka- ja lomaratkoja saisi sitä, mitä odottaa: ihania oivallusrupeamia tuottavan ratkontaelämyksen vaikka lähdeteoshylly olisikin aivan muualla, tai ei olisi edes halua käyttää sitä vaan oma ratkontaetiikka olisi rakentunut periaatteelle:
kunnon ratkoja käyttää älyään eli aivorustinkiaan oivalluksista nauttien, tietotäydennystä kaipaavat lukekoot tietoteoksia ja siinä ohessa hakekoot viihdykkeekseen ristikkologian ammattilehdistä myös tieto-opiskelua tukevia erikoisristikoita.
Molenpien ratkojaryhmien kannalta olisi vähintäänkin suotavaa, että ristikoihin olisi selkeästi merkitty, vaatiiko ratkonta todennäköisesti sanastoa, jota Olli Ihamäki ei selittämättä ohjelmissaan käyttäisi: esim. varoitusteksi, "Ristikko saattaa sisältää ..." tai sitten yksinkertaisesti sopiva määrä kirjasymboleja.
Näin keittiöratkoja voisi turvallisin miein käydä haasteen kimppuun pelkäämättä turhauttavaa keskenjättämistä tietokirjatarpeen jysähtäessä etenemisen esteeksi - "taas minua huijattiin, alku oli lupaava, mutta mitä h:vetin vinku-Intian sivujokia täällä taas on, eipä taida moiset ristikot enää kiinnostaa".
Voin kirjoittaa lisääkin siitä, mitäen ystävät, sukulaiset ja tuttavat (siis ei-ristikko-friikit) ovat kommentoineet turhautumistaan ja sisänsä viehättävän ajanvietteensä lopettamistaan omasta mielestään typerien laatimusten seurauksena - mutta olkoon tällä kertaa tässä.
53. Henry Haapalainen3.3.2004 klo 22:12
Miten tänne saisi enemmän noita ratkojien arkipäivän kokemuksia.
54. Jukkis3.3.2004 klo 22:14
HH, jos ristikkolehdessä on vain vähän fakkisanoja, mutta niitä siis kuitenkin on, niin silloin se on tietysti "vähän fakkiutunut", ei suinkaan "fakkiutumaton". Kirppu on siis "vähän fakkiutunut", ja saattaa tosiaankin olla vähiten fakkiutunut ristikkolehti. Mutta, ja nyt siteeraan itseäni: "... seuraava jotakuta kiinnostava tieto olisi ehkä se, löytyykö niitä (siis fakkisanoja) joistakin lehdistä jotenkin merkittävästi enemmän tai vähemmän kuin joistakin toisista lehdistä. Sen tutkiminen luotettavasti taas voisi olla vaikka jonkun suomen kielen opiskelijan opinnäytetyö, ei sitä voi tutkia satunnaisten ihmisten satunnaisiin löytöihin perustuvan pähkäilyn perusteella."

Niin että jos Kirppu kehuu itseään vaikka että "vähiten fakkiutunut ristikkolehti", niin en minä ainakaan rupea tekemään tutkimusta siitä, pitääkö se paikkansa vai ei, enkä rupea väittämään vastaan, koska ei ole aineistoa, jonka perusteella voisin vastaan väittää. Sehän tosiaan voi pitääkin paikkansa. Nyt vaan oli tuota "fakkiutumaton" -väitettä vastaan tarjolla välittömästi aineistoa, mm. tuossa pöydällä tyttären viikkorahoillaan ostama uusin Lasten Kirppu. Siinä on likalla ihan hyvä kohde viikkorahoilleen, muuten.

Sen pääkirjoituksessa olleen väitteen kai sinä olit "ujuttanut" sinne pääkirjoitukseen. Erkki Vuokila sen mainitsi, entä sitten? Sehän on oleellinen asia sinun itsesi käynnistämän "fakkiutumisongelma"-keskustelun kannalta.
55. Kaitsu3.3.2004 klo 23:05
Oikeassa olet Esko Kalervo ainakin minun mielestäni.

Tuntuu jotenkin hedelmättömältä seurata eipäs-juupas-väittelyä aiheesta, jota ei ole edes määritelty tarkasti. Tuo HH:n usein esilletuoma väite Kirppujen fakkiutumattomuudesta on hyvä tavoite, mutta kriteerit ilmeisesti puuttuu. Kun on vielä todettu, ettei yksittäiset fakkisanat tai -vihjeet pilaa muuten hyvin laadittua ristikkoa, onkin minusta turhaa jatkaa tätä väittelyä.

Kokonaan toinen asia on tuo apuvälineiden tarve ratkottaessa ristikkoja. Laadittaessa varmastikin tarvitaan vaikka minkälaisia tiedostoja jo pelkästään asioiden oikeellisuuden tarkistamiseen, mutta ratkottaessa niiden tarve pilaa osan harrasteen nautinnosta.

Usein väitetään, että ristikosta tulee liian helppo jos sen ratkontaan ei tarvita apuja. Tästä olen eri mieltä. Paremminkin väittäisin, että vaikeahkon ristikon laatiminen helpottuu suuresti noiden aputiedostojen käytöllä. Äärimmilleen kärjistettynä väitteeni perusteluna esitän seuraavaa: Matemaatikot laskekoon suuriko on mahdollisten sanojen määrä kun kerrotaan aakkoset keskimääräisellä ristikkosanan pituudella. Lukumäärä on valtava, mutta niin on myöskin maailman paikkojen, nimien, kielien yms. määrä. Siis eihän laatijan tarvitse tehdä muuta kuin etsiä kullekin kirjainyhdistelmälle sopiva vihje. Riittävän laaja tiedosto laatijalla ja useimmat kirjainyhdistelmät saavat asiallisesti oikean vihjeen. Tällä tavoin uskoisin itsekin kykeneväni laatimaan ristikon. Sitten vain sanoisin sen olevan vaikean ja kehoittaisin etsimään sopivia apuneuvoja ratkontaan.

Jos laatija apuneuvojensa sijaan laatiessaan käyttää omaa korviensa välissä sijaitsevaa tiedostoaan ja vain tarkistaa tietojensa oikeellisuuden, luodaan ratkojalle hyvä ristikko. Tämä tietenkin edellyttää, että laatijalla on jotain korviensa välissä. Sanasto pysyy automaattisesti yleisesti tunnetulla tasolla ja nuo fakkisanatkin älykäs laatija pystynee välttämään, ainakin suurimmalta osaltaan. Nuo muutamat vaikeat paikat, joihin laatija ristikkoja tehdessään törmää, ratkojat sietävät ne kunhan ristikko muuten on hyväksyttävissä. Usein tuollaiset vieraat sanat on mahdollista ratkaista jos risteävien sanojen vihjeytystä ei tehdä liian vaikeaksi. Silloin kun aukeassa on vain yleisiä tunnettuja ilmaisuja vastaussanoina, voidaan vihjeytyksellä vaikeuttaa ratkontaa lähes rajattomasti, se vai edellytää laatijalta hiukan "Hauki on kala"-ajattelua suurempaa paneutumista tehtäväänsä.

Ristikon ratkaiseminen pitäisi vaatia aivovoimistelua. Tästä lienemme kaikki samaa mieltä. Onko topografikartalta jonkin nyppylän nimen etsiminen aivovoimistelua? Ei minun mielestäni.
Löytyykö jostain aputeoksesta vastaus vihjeeseen "viluiselle intiattarelle" (joka oli esillä huonona ristikkosanana/vihjeenä aiemmin)? Ei löydy! Ratakaisusanan "sarkasari" keksiminen vaatii itsellistä ajattelua ja useiden yleistiedon osasten yhdistelemistä.
Se on tietenkin tuon käyttämäni vihje/ratkaisu -esimerkin puute, että vastausana on ns. keksitty, eikä yleiskielen käyttämä yhdyssana. Oma mielikuvitukseni ei kuitenkaan riittänyt tässä vaiheessa sopivan esimerkin keksimiseen, siksi poimin tuon "huonon" esimerkin käyttööni, mutta tarkoitukseni lienee selvä.

Kokonaan oma alueensa on sitten ristikot, joilla on jokin opetuksellinen tarkoitus. Tuleva kartanpiirtäjä saattaisi saada vaikka millaisia "kiksejä" tuota pikku nyppylää etsiessään, josta aiemmin kerroin.

Kun nykyisin on yleisesti käytössä porrastus helppo - vaikea, olisikin ehkä käytäntöä muutettava vaikkapa seuraavaksi: Palikoille - Ajattelu ja allakka tarpeen - Harkitse riittääkö välineesi - Ratkottavaksi yliopiston kirjastossa ryhmätyönä.
56. Kaitsu3.3.2004 klo 23:13
HH
Olit tuota edellistä kirjoittaessani peräänkuuluttanut ratkojien arkipäivän kokemuksia. Niitähän minä olen tänne kirjoitellut. Mistäpä asiasta erityisesti olisit kinnostunut?
57. Henry Haapalainen4.3.2004 klo 00:14
Ihan niistä mistä sinäkin olet kirjoittanut. Mutta enemmän kirjoittajia. Ilmeisesti kirjoittamaan uskaltautuvien määrä on aika pieni kävijämäärään verrattuna.
58. Henry Haapalainen4.3.2004 klo 00:21
Minulla ei suoraan sanoen ole käsitystä siitä, miten paljon fakkisanoiksi luokiteltavia sanoja Kirpuista löytyy, jos joku rupeaa niitä tosissaan metsästämään. Mutta muistaakseni yhdessäkään Kirpun pääkirjoituksessa lehteä ei ole mainostettu fakkisanattomaksi. On sanottu, että on toteutettu fakkiutumattomuus. Sen jälkeen on kerrottu, mitä se käytännössä tarkoittaa.
59. Mimmi4.3.2004 klo 03:58
Onko tolle fakille jotain toista nimee...toi alkaa jo tympäsemään.......
60. Kravattimies4.3.2004 klo 04:51
Tällä puolen tellusta ei uskalla edes kuiskata joitakin näistä suomalaisten f-alkuisista sanoista, kuten faksi. Kun piippaa, sanomme, että nyt tuli äffä!

Minulle outo sana oli YTELÄ, mikä tuli Kirpun ristikkoon s.16 1/2003. Sillä oli kuvavihje: näyttäisi olevan siniseen ja punaiseen kääritty makeinen. Virittäjä-lehdessä on näköjään ollut sama sana, mitään muuta ei Google löydä.

Jopa samassa ristikossa ollut MEESA eli kalsiumkarbonaatti (CaCO3) on tunnetumpi.

Muutenkin ihmeellinen tämä Talo vinossa - ristikko, koska näitä en ymmärrä:

Vihje: suista valuvia = KINAT. (Miksi valuvia?)
Vihje: voi ehtiä = KYYNEL.
Kuvavihje (tähtikuvio näyttää Otavalta) = STATE.
61. Henry Haapalainen4.3.2004 klo 14:53
KINA on myös limainen erite, kuola.
Tuo toinen liittyy assosiaationa sanaan kyynelehtiä.
Tähtikuviolta näyttävä on jonkin USA:n osavaltion lippu, en muista minkä.
62. Kravattimies5.3.2004 klo 13:29
Kiitoksia vastauksistasi, HH.

Taitaa olla Alaskan lippu.

http://www.law.ou.edu/hist/flags/
63. Jukkis5.3.2004 klo 13:50
Kappas vaan, enpäs minä ainakaan ole varmaan koskaan oikein edes tajunnut, että USA:n osavaltioilla on omat liput. Alaskan lippua en ole koskaan ennen nähnyt, enkä kyllä varmaan juuri muitakaan, ellei jossain lännenelokuvassa ole joskus noista joku vilahtanut.

Siksi tuo ratkaisuksi STATE:n antava lipunkuva on kyllä vihjeenä sellainen, että siihen on lähes mahdoton keksiä ratkaisua edes lähteitä käyttäen, jos ei satu tietämään sen verran, että osaa ruveta osavaltioden lippuja etsimään. Ja jos se STATE tulee risteävistä sanoista, eikä sisällä piilokirjaimia, niin sitten se siihen putkahtaa, mutta voi jäädä pysyvästi epäselväksi, että miksi juuri STATE.

Mutta minä ainakin tykkään tuollaisista haasteista. Tuskin olen ainoa, joka vähän väliä googlaa eri paikoissa vastaan tulevia sanoja ja sitten jää pitkäksi ajaksi koneelle ihmettelemään, että jahas, kaikkea sitä onkin keksitty.
64. ile5.3.2004 klo 15:30
Duunissa kävi muinoin muuan hemmo kauppaamassa ulkomitoiltaan varsin massiivista maailmankarttaa (It's a big big world atlas, painettu Kanadassa 1994). Kauppamiehen vierailu oli menestyksekäs, ostin kirjan.

Kirja on visuaalisesti erittäin näyttävä. Jokainen aukeama (0,8x0,6m2) kuvaa yhtä maanosaa, ja sinne tänne on ripoteltu seudulle ominaisia piirteitä valaisevia piirroksia.

Suomen kohdalle kirjan kuvittaja on piirustanut metsää. Tornion korkeudella on paperitehdas paperirullineen ja Jyväskylän yläpuolella häärää eräänlainen pelkistetty harvesteri. Turun ja Porin läänissä jököttää jänis, ja Lapissa rykii poro.

Myös Australia on haukannut oman siivunsa teoksesta. Brisbanen kaupunki on peitetty heldelmillä, joten mikä on Kravattimiehen siellä etelän auringon alla päivää paistatella suu avoimena.

Kateeksi käy.

United states on kirjassa tietysti omalla aukeamallaan, jonka reunaa osavaltioiden liput koristavat.

Ja kuten Kravattimies jo mainitsikin, niin Alaskan lipussa oleva tähtirykelmä on tosiaankin Otava. Se ylimääräinen tuikkija siinä sivulla on Pohjantähti.

Osavaltioiden lippuihin voi tutustua myös osoitteessa
www. 50states.com/flag
65. ile5.3.2004 klo 15:34
Ylimääräiset välit pois!

www.50states.com/flag

Joko pelaa?
66. Matti5.3.2004 klo 20:48
On kyllä Pohjantähdeksi ihan liian lähellä Otavaa. Pohjantähti on pikku-Otavan "kärkitähti", ja se on n. 4,5 kertaa niiden kahden iso-Otavan tähden keskinäisen etäisyyden päässä, jotka antavat linjan Pohjantähteen.

Mutta tietenkin taiteilijan vapaus sallitaan. Tähtikartat ovat sitten erikseen.

En ollut ikinä tiennyt, että USA:n osavaltioilla on omat liput. 50states.com/flag meni heti suosikkeihin.
67. Henry Haapalainen6.3.2004 klo 02:38
Kirpuissa ei käytetä vihjeitä, jotka vaatisivat hakuteosten käyttöä. Kravattimies ratkaisi ristikon oikein, mutta hänelle jäi ihmetyksen aihetta muutamasta vihjeestä. Useimpia ratkojia sellainen epätietoisuus ei jää vaivaamaan, jos voi muuten olla varma, että ristikko on oikein ratkaistu.
68. Jukkis6.3.2004 klo 10:47
Sillä uhallakin, että taas menee kinaamiseksi, totean, että tuo väite "Kirpuissa ei käytetä vihjeitä, jotka vaatisivat hakuteosten käyttöä" on aika kummallinen esitettynä vastauksessa, joka liittyy Kirpussa vihjeenä olleeseen Alaskan lippuun.

Ilmeisesti oikeasti tuo väite tarkoittanee jotakin sellaista kuin että "Kirpuissa käytettään myös hakuteosten käyttöä vaativia vihjeitä, mutta niin, että ne ratkeavat kokonaan risteävien ratkaisusanojen avulla". Ihan hyvä periaate, vaikka itse tykkäänkin myös ristikoista, joissa on ihan pakko kaivella hakuteoksia ja hakukoneita.
69. Eki6.3.2004 klo 11:11
Jukkiksen toisessa kappaleessa mainitsema periaate on sitten jo todella monen Kirppujen ulkopuolisen laatijan ja kustantajan periaate.

Huonon piilokirjaimen tai sanan voi kiertää monella tavalla. Omalle laatijanylpeydelleni ei muistakseni koskaan ole osoittautunut tarpeelliseksi nöyrtyä kertomaan piilokirjainta tyyliin NIGERIASSA W:LLÄ (DER_A). Ensinnäkin minusta jos sana on W:llä, se alkaa sillä kirjaimella ja toiseksi tuo on tyhmää. Ehkä tämä on taas laatijanäkökulma eikä ratkojamyönteinen lähestymistapa.

Minusta ratkojamyönteistä on laatia ristikko kunnolla ilman huonoja sanoja. Välillä tuntuu, että sitä(kään) eivät kaikki täällä arvosta. Kaiken maailman kepulikonstit nostetaan välillä enemmän arvoon kuin laatijan monipuolisuus ja taito.

Korostan vielä kerran, että laadin aina ristikon ratkojalle, en itselleni. Kai on positiivista, että käytän siihen yli 30-vuotisen tietämyksen ja taitamuksen parhaaksi näkemälläni tavalla. Joskus se onnistuu loistavasti, joskus hyvin, joskus aika hyvin, mutta hyvin harvoin jos ei koskaan huonosti. Jos yksi ihminen tai vaikka joukko ei tykkää jostain ristikosta, se ei tee siitä vielä epäonnistunutta.
70. Henry Haapalainen10.3.2004 klo 02:13
Tässä osiossa (4.3.2004 klo 00:21) muistelin niin, että yhdessäkään Kirpun pääkirjoituksessa lehteä ei ole mainostettu fakkisanattomaksi. Mutta nyt osui käteeni Kirppu 2/2000, ja sen pääkirjoituksessa sanon mm. seuraavaa:
Uudet Kirppu Ristikot on poikkeava muutenkin. Minusta tärkein erilaisuus on fakkisanattomuus. Ei tarvitse opetella ristikkosanakirjojen outoja sanoja voidakseen nauttia ratkonnan elämyksistä.

Kun aikaisemmin moitin Ekin muistia niin täytyy tunnustaa, että pätkii se täälläkin. Ilmeisesti vielä silloin fakkiutumattomuutta lähestyttiin Kirpussa eri tavoin, ja nykyinen kokonaisvaltaisempi näkemys on siitä jalostunut.
71. Henry Haapalainen10.3.2004 klo 03:08
Jukkikselle sanon ihan rehellisen mielipiteeni: Kaikki tuo inttäminen, saivartelu ja kirjoitetun tekstin ymmärtämättömyys kuulostaa siltä kuin olisit jotenkin "vajaalahjainen". Kun kirjoituksiasi vertaa siihen mitä olet aikaisemmin tehnyt, oikea henkilöllisyyytesi olisi monille aikamoinen yllätys. Olen luvannut, että en nimimerkkejä enempää paljasta, mutta ehkä haluat kertoa sen itse. Jos joku minua minua tällä tavoin loukkaisi, tulisin varmasti ulos kolostani ja ryhtyisin taistelemaan kunniani puolesta.
72. MM10.3.2004 klo 07:27
Miten tuo Jukkiksen kirjoitustyyli eroaa omastasi... ?!
73. Titta10.3.2004 klo 10:13
HH, älä välitä, ollaan jo niiiiiiiiin totuttu tuollaiseen unohteluun...

Minä en halua tietää kuka Jukkis on.
74. Kaitsu10.3.2004 klo 11:59
HH

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että näitä sivuja voisi käyttää hedelmällisemminkin kuin saivarteluun toisarvoisista pikkuasioista ja henkilökohtaiseen nälvintään.
75. Kaitsu10.3.2004 klo 12:02
HH

Olen kanssasi samaa mieltä siitä, että näitä sivuja voisi käyttää hedelmällisemminkin kuin saivarteluun toisarvoisista pikkuasioista ja henkilökohtaiseen nälvintään.
76. Kaitsu10.3.2004 klo 12:12
Petroolimodeemini taas kiukuttelee ja toistaa sanojani. (vrt.718 Turhautumisen huippu)
77. Kaitsu10.3.2004 klo 12:14
Petroolimodeemini taas kiukuttelee ja toistaa sanojani. (vrt.718 Turhautumisen huippu)
78. Titta10.3.2004 klo 12:22
Jos minulta kysytään, niin täällä on inttänyt, saivarrellut ja nälvinyt joku muukin kuin Jukkis. Mutta minulta ei kysytty, joten pistän suuni suppuun taas kerran.
79. Henry Haapalainen10.3.2004 klo 12:29
MM:lle
Ymmärrän hyvin väliintulosi motiivin. Sinä itse kirjoitat aina asiallisesti, enkä minä Jukkiksen suuta halua tukkia. Mutta nimimerkkikirjoittajakin voisi vähän skarpata.
80. Kaitsu10.3.2004 klo 12:53
Titta hyvä

Tarkoitin kyllä koko populaa sanoillani, enkä Jukkista mitenkään erityisesti. Myös HH on "syylistynyt" mielestäni asiattomuuksiin ja kaiketi myös minä, mutta osoitin sanani hänelle, koska hän toi asian esille.
81. Titta10.3.2004 klo 12:57
Kaitsu hyvä

Minä mainitsin Jukkiksen nimen, koska HH syytti häntä. Tarkoitus oli vihjata, ettei HH itse ole sen kummempi.
82. Titta10.3.2004 klo 13:00
Argh, ja nyt suljen koneen ja lähden ulos. Omatkin jutut rassaavat tänään, eikä tämä taida olla oikea paikka purkaa paineita.
83. Henry Haapalainen10.3.2004 klo 13:16
Eki, lähetä minulle lainaksi se taikasauva, jolla Titan suun saa suppuun.
84. Kaitsu10.3.2004 klo 13:21
Titta

Vanha kansanrunoutemme piti suppusuuta kauniina. :)
85. Eki10.3.2004 klo 13:29
Jos saan mielipiteeni sanoa, niin lopettakaa kaikki muutkin tämä joutava pallottelu.
86. Jukkis10.3.2004 klo 13:55
Jos kuitenkin sillä uhallakin, että tämä fakki/fakjuu -keskustelu pyörähtäisi taas alkuun, ja samat asiat toistettaisiin taas kerran, niin kysyn yhden ainoan tarkentavan kysymyksen. Siiskö kun Erkki Vuokila kirjoitti näin:

Uusien Kirppu Ristikoiden 2/03 pääkirjoituksessa
HH toteaa: "Se (Helppo Kirppu) on vihjeitykseltään
ja ratkaisusanoiltaan fakkiutumaton. kuten muutkin
Kirput."

niin Erkki Vuokilako siis keksi tuon sitaatin omasta päästään? Jos näin on, että Kirpussa 2/03 ei ole noin lukenut, niin sitten pyydän anteeksi kaikkea kirjoittamiani Kirppuihin ja fakkisanoihin liittyviä asiattomia väitteitä. Kyse on ollut väärinkäsityksestä, koska ihmettelyni Kirpussa esiintyvistä fakkisanoista johtui juuri tuosta sitaatista, eikä juuri muusta.

Samalla totean, että en ryhdy taistelemaan kunniani puolesta, koska tottahan tuo vajaalahjaisuusväite on. Piti uudestaan ja uudestaan kysyä, kun en kerta kaikkiaan ymmärtänyt, mitä tuo "fakkiutumattomuus" tarkoittaa. Muta kyllä minä sen lopulta ymmärsin, kun Henry sen sanoi niin että tyhmempikin (eli minä) ymmärtää, siis tuossa ylempänä 3.3.2004 klo 20:50 päivätyssä vastauksessa.

Mutta tuo Henryn "Kun kirjoituksiasi vertaa siihen mitä olet aikaisemmin tehnyt, oikea henkilöllisyyytesi olisi monille aikamoinen yllätys" oli varsin hillitön heitto. Täällä VAKKISANA:n (Vajaalahjaisten Akateemisten Kovakalloisten KuvaristikkoIntoilijoiden
SosiaaliApu & Nimimerkinvalinta-Apusäätiö) hoitokodissa tulivat naapurihuoneesta ihmettelemään, miksi nauran ääneen niin kovasti.

Mutta ähäkutti, minäpä vedän maton alta ja paljastan, tuon että "mitä olen aikaisemmin tehnyt". Kun se nyt kuitenkin tulee julki.

Tuota... Öööö.... On tää vaikeeta. Hoohhoijaa... äää tua noin... MUTTA MINÄ OLIN SILLOIN VASTA 16-VUOTIAS! Anteeksi..., yritän koota itseni.... Siis. No nyt minä sen sanon, kun tosiaan se muutenkin on tulossa julkisuuteen. Näin. Minä siis... Ei hemmetti, ei taida onnistua... Äh, öh, uh, yhyyy... Tuota, siis... mmm.. MUTTA EN MINÄ TAHALLANI SINNE POLIISIAUTON TAKAPENKILLE OKSENTANUT ja sitäpaitsi se oli naapurin jokke joka ne viinat minulle tarjosi ja mistä minä olisin tiennyt että niin vähästä tulee niin humalaan että poliisi vie putkaan ja en minä tiennyt että alaikäisenkin voi viedä putkaan ja.... Äääää, voi ei, nyt se lipsahti, kaikki sai tietää. No, tehty mikä tehty. Mutta mistä ihmeestä sinä Henry olit onnistunut tuon luurangon kaivamaan esille?
87. Henry Haapalainen12.3.2004 klo 02:12
Jukkikselle
Kerroin kuitenkin tietoni henkilöllisyydestäsi sivujen ylläpitäjälle. Muita aikomuksia minulla ei tässä asiassa ole.
88. Jukkis12.3.2004 klo 09:30
Ylläpito varmaankin laittaa saamansa tiedon arvokkaalle paikalle sinne samaan mappiin, jossa on mm. aiemmat "tietosi" kaikista Antti Viitamäen täällä käyttämistä nimimerkeistä.
89. Tästä lähtien entinen asiakas12.3.2004 klo 11:09
Hyvä Henry Haapalainen,

toisen nimimerkkisuojan rikkominen on niin typerä ja loukkaava teko, ettei sitä odottaisi ainakaan minkään lehden päätoimittajalta.

Tuon kaltainen juoruaminen vie kyllä pohjan kaikenlaiselta luottamukselta "paljastajaan" sekä yksityishenkilönä että ammattinsa edustajana. Siinä menevät pesuveden mukana myös k.o. firman tuotteet.
90. Jukkis12.3.2004 klo 11:17
Henry, kun muut ei varmaan tätä meidän keskustelua tästä aiheesta täällä enempää halua joutua seuraamaan, niin jatketaan sähköpostilla. Lähetä siis postia, niin hoidetaan tämä asia pois päiväjärjestyksestä.
91. Henry Haapalainen15.3.2004 klo 16:35
J Takala
Lähetä osoitteesi alla olevaan sähköpostiin. Voitit Kirpun vuosikerran eli neljä seuraavaa numeroa.

kirppu@kolumbus.fi
92. J Takala15.3.2004 klo 18:54
Kiitoksia!
93. Zebraze16.3.2004 klo 13:20
Ekille:
NIGERIASSA W:LLÄ (DER_A)

Olisin tuossa tapauksessa päätynyt vihjeeseen
IHO
94. Eki16.3.2004 klo 13:50
Ja syy oli...?
95. Antti Viitamäki16.3.2004 klo 14:10
Derma?

Dermatoosi ja dermatologi lienevät ainakin JOILLEKIN tuttuja sanoja. Tuskin silti vihjeeksi ihan pelkkä "iho"?
96. Henry Haapalainen23.3.2004 klo 18:42
Kun keskustelu näyttää lähes loppuneen, pitänee vähän provosoida. Aikaisemmin tässä osiossa kehuin, että Punaisessa Pelikaanissa näyttävät fakkisanat vähentyneen. Katsoinkohan huolimattomasti, koska Paksu Pelikaani kertoo taas ihan muuta. Yhdessä ristikossa (!) löytyy pelkästään a-alkuisista seuraavat: AHAS, AKIS, APRO, ARAN ja ASAM. Ja ennen kuin Eki ehtii vastaamaan, pitää lisätä että noilla ei ole pelastettu mitään arvokasta.
En jaksanut ratkoa ihan loppuun enkä tiedä, mitä noitten mainittujen lisäksi olisi vielä löytynyt.
97. Eki23.3.2004 klo 19:37
Kuka on sanonut, että jos keskustelu ei aina käy yhtä vilkkaana, täytyy provosoida?

Kuka on sanonut, että siirtyy sivuun ja kirjoittaa vain, jos joku provosoi?

Jos Paksussa Pelikaanissa yhdessä ristikossa on noita sanoja, miten siitä voi vetää johtopäätöksen, että Punaisessa Pelikaanissa fakkisanat eivät sittenkään olekaan vähentyneet? Ne ovat kaksi eri lehteä.

Puhut Antti Ylösen laatimasta ristikosta, jota en hyväksynyt edelliseen Punaiseen. En nyt halua tässä julkisesti alkaa repostella Ylösen kanssa käymiäni keskusteluja, mutta sen tiedän, että hän tekee aina parhaansa laatiessaan. Kun ostan ristikoita avustajilta, en yritä asettaa heitä samaan muottiin tai yrittämään enempää kuin minkä katson olevan heille omiaan. Erilaisuudessa on paljon positiivista. Joku on aina sanastoltaan lehden huonoin ristikko. Oliko se tuo? Ehkä.

Esim. AKIS-sanan vihje täytti kaikki fakkiutumattomuuden vaatimukset. Kuvassa oli sian kuva ylösalaisin. Muistaakseni lastenristikossa ollut sana RIAS ei myöskään ollut fakkiutunut, jos vihje on ANKE-. Sanan merkitystä ei siis tarvitse tietää, niinhän se meni?
98. J Takala23.3.2004 klo 20:24
Eri asia on sitten se, miten moni lapsi tietää, mitä vihjeellä ANKE- halutaan sanoa.
99. Jouni23.3.2004 klo 20:33
Henkka on ratkaissut väärin. Ei löydy aproa ko. ristikosta.
100. Henry Haapalainen23.3.2004 klo 20:45
Voisi siihen mennä myös AVRO. Arvailuahan se täyttäminen oli, koska en käytä ratkoessani hakuteoksia.
101. Eki23.3.2004 klo 20:58
Lenkillä olessani tajusin, että tässä puhutaan nyt juuri ilmestyneen yhden tehtävän useista sanoista. Tätä olemme yrittäneet täällä välttää, paitsi Kirppujen yhteydessä, koska niiden päätoimittaja on antanut siihen erityisluvan.

Kun niiden sanojen luetteleminen ei vielä siis kerro mitään sanojen fakkiutumattomuudesta.
102. Henry Haapalainen24.3.2004 klo 01:10
Vai niin.
103. Titta24.3.2004 klo 19:23
Kuka meni provosoimaan Henryä? Milloin? Epäilemättä joku on niin tehnyt, koskapa hän taas kirjoittelee täällä.
104. V-R24.3.2004 klo 19:41
Hyi Henry
"Et kai taas pissannut housuusi".
Elokuvasta Liian hyvä ihmiseksi/Kautta Pikku Pietarin piha. Aapelin tuotankoako?
Luulisi jo mies jättäneensä vaippaiän?
105. Henry Haapalainen25.3.2004 klo 01:39
Jäikö se epäselväksi että provosoiduin (suutuin) huonosta ristikosta. Rehellinen ja konstailematon kritiikki on parasta mitä lehti voi toivoa. Hännystelijöiden katteettomat kehut ovat silkkaa myrkkyä.
106. Jouni25.3.2004 klo 09:02
HH on kyllä oikeassa. Laskin ko. ristikosta kymmenkunta sellaista sanaa, joihin ei juuri törmää ristikkojen ulkopuolella.

Miltähän laatijasta nyt tuntuu, kun hänen hengentuotteensa joutuu tällä tavalla kielteisen julkisen repostelun kohteeksi? Parempi varmaan olisi ollut, jos Eki olisi ollut aikanaan jämerämpi.
107. eKI25.3.2004 klo 12:17
Jounin mainitseman asian takia olen itse lähettänyt kommenttini Kirpuista suoraan HH:lle. Kyllä täällä voi silti keskustella ihan mista vaan. Silti edelleen puolustan, että sanat AHAS, AKIS ja ARAN oli selitetty kaikkia HH:n fakkiutumattomuuden sääntöjä kunnioittaen. Tätä tapaa arvostella ristikon sanoja (ei kerrota vihjettä, vain sana) kritiikin antaja itse on kritisoinut. Ja tämän perusteella hän vielä alkaa muuttaa aiempaa mielipidettä ihan toisesta lehdestä (ainakin tuo sen vihjailevasti esille sivulauseessa).
108. Eki25.3.2004 klo 12:18
Allekirjoitan myös nimimerkin eKI.
109. Perttu-Aleksi25.3.2004 klo 12:55
Kun Jarna-Petterikin pääsi leikkimään niin pääsenkö minäkin vaikka olen vasta 11v. Vai onko toi fakki jotain aikuisten juttuja.
110. Henry Haapalainen25.3.2004 klo 13:27
Kirpuissa toteutettiin fakkiutumattomuus jo vuosia sitten. Ei niissä tuollaisia sanoja käytetä. Jos tämä ei tullut riittävän selvästi osoitettua, sitten vika on ymmärryksessä.
111. Henry Haapalainen25.3.2004 klo 13:30
Minun mielestäni Jouni tarkoitti, että sinun olisi pitänyt lähettää kommenttejasi omille laatijoillesi.
112. Eki25.3.2004 klo 16:34
Ymmärsin kyllä, mitä Jouni ajoi takaa. Keskustelin laatijan kanssa ristikosta ja jatkosta ja seuraavaan lehteen tuleva ristikko sisältää selvästi vähemmän tällaisia sanoja. Ei tämä siis yllätyksenä tullut ko. ristikon osalta, mutta nyt puhutaan tästä yhdestä ristikosta.

Käyn tässä enemmän keskustelua keskustelun periaatteeista ja miten lauseilla voidaan johtaa ymmärtämään asiat väärin.

En ymmärrä, mitä eroa on sanojen RIAS ja ARAN laadussa. Rias oli sitä paitsi lastenristikossa ja Aran Paksun visaisen pään ristikossa. Visaisissa ristikoissa voi olla sekä tietokirjoja vaativia että vihjeiltään hankalia ristikoita. Pelikaaneissa on pari muutakin tekijää, joiden ristikoissa voi olla "huonompia" sanoja kuin muiden. Se on myös rikkautta eikä missään ole yritetty sanoa, etteikö siellä olisi sellaisia. Ja ilmaantuu sitä kaikille joskus heikkouksia.

Keskustelun vireänä pitämiseksi: Ovatko mm. seuraavat sanat/vihjeet sopivia fakkiutumattomaan (helppoon) lehteen:

Nastase > Ilie?
sorsan suku / sorsa > Anas?
vekseli > asete?
Erkki > Arni?
näyttelijätär Virna > Lisi?
Lusis > Janis?
kalja > taari?
venevaja > talas?
lat. sinun > tuus?

Täälläkin sivuilla joku ihmetteli venevajaa, että mikä se on. Kyllä minäkin sitä joskus käytän, jopa helpossa ristikossa "hätätapauksessa", mutta fakkiutunut se(kin) on ihan taatusti eli "helpompi kokeneelle kuin kelle tahansa ratkojalle".
113. Matti25.3.2004 klo 17:02
Onko siis niin että usein ristikossa esiintyvä sana, tai "helpompi kokeneelle kuin kelle tahansa ratkojalle" -sana on fakkisana ja jotenkin tuomittava, ei kai sentään. Jos esim ristikkosanassa talas on jotain vikaa, en ymmärrä koko juttua. Kyllähän ristikoissa väistämättä elää elämäänsä sanasto, joka frekvenssiltään ja sisällöltään poikkeaa normaalikielestä, mutta haitanneeko tuo. ++juh kertoi tällä palstalla ristikkokirjainten frekvenssit ja "normaalikielen" kirjainten frekvenssit, ja tokihan ne poikkesivat toisistaan aika suuresti.

Jotain rajankäyntiä tietysti on hyödyllistä tehdä, ettei tuan -kaltaiset sanat vie kovin suurta osaa ristikon sisällöstä, koska silloin ristikoista tulee tylsiä ratkottavia. Se rajankäynti vain on aika vaikeaa, kun kyseessä on makuasia, ja makuja monta.

Mutta hei, jos talaksessa on jotain vikaa, lähden täältä soutelemaan.
114. Jukkis25.3.2004 klo 17:13
"Kirpuissa toteutettiin fakkiutumattomuus jo vuosia sitten. Ei niissä tuollaisia sanoja käytetä."

Tunnustan, ymmärryksessäni on vikaa. Mutta kun Henry on minut todennut jo aiemmin vajaalahjaiseksi, niin ei kai minun ymmärtämättömyyteni mikään yllätys ole.

Mutta siis sen valossa, mitä tämän "Kirput ja fakkiutumattomuus" -otsikon alla on tullut esille, tuo sitaatteihin laittamani HH:n väite on ainakin minulle aika käsittämätön.

Näköjään Lasten Kirpun 6/2003 ratkaisuista löytyy mm. ATAT ja ITAALI. No, eihän ne tietenkään ole "tuollaisia sanoja", eihän.

Mutta ihan kiva että tämäkin keskustelu saadaan taas aloittaa alusta.
115. Eki25.3.2004 klo 17:16
Fakkisana normaalipuheessa ja fakkiutumattomuus HH:n terminologiassa ovat aivan eri asia. Asian pitäisi selvitä menemällä näitä keskusteluja tarpeeksi kauan taaksepäin. Tai sitten joku muu kuin minä selittää sen uudelleen.

Fakkiutumattomuutta eivät muut terminologisesti ole ottaneet käyttöön, vaikka asiasisällöltään se on ihan sama juttu kuin se, mitä itse pyrin ajamaan etenkin helpoissa ristikoissa.
116. tero25.3.2004 klo 17:17
Tiettyä kulumista sanoille tulee jos niiin törmää vain ristikoissa. Talas on vähän sinne päin...sinänsä erinomainen sana, mutta kuuluu harvan aktiiviseen sanavarastoon, kuitenkin luulisin että kaikki vähänkin ristikoita ratkoneet ovat siihen törmänneet. Vastaavia esimerkkejä löytyy paljon.

Ekin esimerkit uransa lopettaneista urheilijoista on hiukan toinen. 70-luvulla urheilua seuranneelle nuo ovat naurettavan helppoja kun taas nuoremmille täysin mahdottomia, eli puhtaasti ristikkosanoja. Ja kun kerran on listalle päässyt niin pois ei ole asiaa...vai mitä Stan Laurel...jaa mutta mies on mahtanut kuolla jo puoli vuosisataa sitten ...
117. Jukkis25.3.2004 klo 17:20
Matti, ei täällä noita "fakkisanoja" ole kai kukaan muu kuin Henry Haapalainen kovin vahvasti tuominnut. En minä ainakaan, eikä Ekikään.

Sitä tässä on lähinnä ihmetellty, kun HH on ne niin vahvasti tuominnut, ja silti niitä käytetään Kirppu-lehtien ristikoissa eikä HH millään suostu myöntämään, että niitä käytetään, vaikka todisteita on löytynyt ihan riittävästi.
118. tero25.3.2004 klo 17:36
Jukkis: "Sitä tässä on lähinnä ihmetellty, kun HH on ne niin vahvasti tuominnut, ja silti niitä käytetään Kirppu-lehtien ristikoissa "

Taitaa olla markkinamiehiä tämä HH. Keskustelupalstan pisin ketju on otsikoitu yhden lehden mukaan ja mainostaa asiaansa joka kerta kun on esillä...kannattaahan sitä jatkaa ihan uhallakin, kaikki on mainosta, myös vastakkaiset mielipiteet. Satunnainen ristikonostaja ottaa tutun nimisen ristikon helposti hyllystä, varsinkin kun se on erittäin siisti ja hyvällä maulla väritetty.

Ei, en ota kantaa lehden hyvyyteen muihin verrattuna koska en ole koskaan sitä ostanut, mutta alkaa mieli tehdä jo ostaa ja katsoa...ei mainos hukkaan ole mennyt.
119. Henry Haapalainen25.3.2004 klo 18:40
Osta ihmeessä, Tero. Mutta tuskin tänne kannattaa mainostarkoituksessa kirjoittaa, ei kävijöitä niin paljon ole.

ITAALI on ollut kerran lasten kuvaristikossa, ATAT on ollut eräässä erikoistehtävässä. En usko että missään Kirpun kuvaristikossa ATAT olisi koskaan esiintynyt.

Ettekö te hyvät veikkoset uskalla kirjoittaa Pelikaanin heikkouksista mielipidettänne. Ei niiden mitenkään pitäisi Kirppuihin liittyä. Kirpun heikkouksista voi puhua sitten erikseen ja ihan vapaasti. Ei silloin tarvitse hyssytellä.
120. Mimmi25.3.2004 klo 18:48
Meinaaks Henry että noi sinun kirjoitukset kävisikään mainoksesta.Mitä enempi sinä täällä sössötät noita juttujas niin asiakkat täällä vähenevät.
121. Eki25.3.2004 klo 18:51
Pelikaanien heikkouksista aloitettiin vastikään yksi säiekin ja vastasin vilpittömästi ja rehellisesti, kuten tapani on muutenkin täällä kirjoitella. Kai täällä kuitenkin saa selityksensä antaa???

Kirpuista kirjoittamista välttelin viikkoja, kun päätoimitaja niin pyysi ("mitä vähemmän Kirpuista täällä puhutaan, sen parempi", tai jotain sellaista). Kun hän itse toistuvasti kirjoitteli tyyliin "uusi Kirppu ilmestynyt", olin edelleen hiljaa. Kun kirjoittelu alkoi siirtyä Sanasepot-seuraa ja Pelikaani-ristikoita päin, tulin mukaan keskusteluun.

Kuten kilpailevien lehtien päätoimittaja nyt osuvasti kehottaa sen sijaan että vastaisi vieläkään otsikon kysymykseen: "Kirjoittakaa Pelikaanien heikkouksista!"

Kirjoittakaa vapaasti, ihan mitä vaan!
122. Jouni25.3.2004 klo 19:07
Mitäs ne ATAT muuten ovat? Eikös monikko ole ATTAT?

Ratkaisin po. ristikon huomaamatta sen monia fakkisanoja. Vasta HH sai minut kiinnittämään asiaan huomiota. Olen siis itsekin fakkiutunut, kuten olenkin.
123. J Takala25.3.2004 klo 19:15
ATTA on muurahaissuku, sitä ei voi laittaa monikkoon. Atat olivat jotain aataminaikuisia tuotemerkkejä tai jotain sinne päin, en muista mitä.
124. Matti25.3.2004 klo 19:22
Kumpi on oikein, talaassa vai talaksessa, varmaan talaassa. Valas, valaassa, jalas, jalaksessa - meneepä vaikeaksi.
125. J Takala25.3.2004 klo 19:24
Kyllä se talaassa on.
126. Eki25.3.2004 klo 19:27
Sen verran täsmennystä omaan tekstiini. Toki otsikon kysymykseen on vastattu, vastaus ei vain tyydytä kaikkia ja so what! Tässä kinataan aika pienestä asiasta. Pääasia alkaa unohtua eli mistä hyviä ristikoita löytyy, kun nyt tunnutaan haukkuvan melkeinpä niitä parhaita lehtiä, huonot jäävät huomiotta!

Pitää nyt minunkin vähän kehua, että sain tänään Mustan Pelikaanin käteen ja värien käyttö on huomattavasti parantunut Paksusta! Väriä on vähän lisää ja tyylikkäästi.
127. Henry Haapalainen25.3.2004 klo 20:50
Ei asiallinen kritiikki ole haukkumista.
128. Eki25.3.2004 klo 21:09
Ei ole ei.
129. Jukkis25.3.2004 klo 21:26
Ata on paineen yksikkö, ilmakehän normaalipaine = 1 ata. Ainakin Hesarin ristikoissa joskus on ollut vihjeenä "kertovat paineesta" tms. ja ratkaisuna ATAT.

Lasten Kirpussa 6/2003 ATAT oli ratkaisuna "vihjeet vierellä" -ristikossa joka on ristikko siinä kuin joku muukin. Asian selittely vedoten "erikoistehtävään" on lähinnä huvittavaa. Sitä, mikä siinä oli vihjeenä en tiedä, kun ei ole kuin ratkaisu saatavilla.

Mutta jos vihjeessä viitataan muurahaisiin, niin ATTA tai ATAT on mitä mainioin sana lasten ristikkolehdessä (vaikka monikkona onkin virheellinen). Siitä saa hyvän tekosyyn kaivaa esille kirja Muurahaiset (Bert Hölldobler ja Edward O. Wilson), joka kertoo noiden otusten aivan käsittämättömän kiehtovasta maailmasta. Siinä voidaan sitten ratkojan kanssa tutustua mm. noiden ihmeellisten lehdenleikkaajien elämään.

Että ATTA ja muita fakkisanoja kaikin mokomin vaan ristikoihin, ei niissä ole mitään häpeämistä.
130. Eki25.3.2004 klo 21:31
Sanaseppo-lehden artikkelissa todettiin ATAT vääräksi monikoksi paineyksiköstä.

ATA oli puhdistuspulveri, joten ex-pulvereita on periaatteessa oikea vihje, hyväksi se ei muutu millään.

Ai niin, ATA Hautamäki teki joskus jotain, josta mainittiin lehdissäkin. Heh.

Adolfin kaimoja sopisi vihjeeksi ainakin eräässä suuressa jos ei suurimmassa sanomalehdessä?

Amerikkalaiset käyttävät sanaa ATTA eniten vihjeellä - BOY. Isät pelikentän laidalla huutavat pojilleen: "That's my boy!". Se on vuosikymmenten varrella lyhentynyt muotoon: "Atta boy!"
131. AD II25.3.2004 klo 21:55
Mohammed Atta.
Lentäjä ja joukon johtaja, .s.egypt.-68.
Pidetään koko operaation johtajana. Lensi 1. koneen.
132. Eki25.3.2004 klo 22:30
Jaa että Mohammedin sukua Atat???
133. Matti25.3.2004 klo 22:49
Adolfin kaimoja - Eki, me ymmärrämme toisiamme!
134. AD II25.3.2004 klo 23:13
Riippuu vähän mitä arvostetaan.
Mohammed Atta vanhempi on kuuluisa asianajaja. Siis Atat, kuin Wuoret.
135. Eki25.3.2004 klo 23:16
Millainenkohan olisi Wuori monikossa Atta-ukkelin kotimaassa?
136. J Takala25.3.2004 klo 23:20
Olisiko se monikko tuosta Muhammedista kuitenkin Attat.
137. Eki25.3.2004 klo 23:21
Joo, en minäkään osta Atat-muotoa enkä muutenkaan moista miestä mieluusti mainosta ristikoissa.
138. Henry Haapalainen26.3.2004 klo 01:13
Jouni, sinulle iso plussa! Lähes kaikki me olemme ratkojina fakkiutuneita, mutta se ei oikeuta meitä ummistamaan silmiämme todellisilta ongelmilta. Sinulla on oikea asenne.

Jukkikselle tiedoksi, että Lasten Kirpuissa ei edes puhuta fakkiutumattomuudesta, koska vaatimukset ovat paljon korkeammalla tasolla. Noin puolet lasten "kuvaristikoista" on erikoistehtäviä, joissa käytetään mm. apukuvioita (vrt. krypton numerointi) tai apukirjaimia ratkaisua helpottamaan. Myös Vihjeet vierellä kuuluu sellaisiin erikoistehtäviin.
139. Henry Haapalainen26.3.2004 klo 02:51
Ristikko voidaan toteuttaa mustavalkoisena tai värillisenä, ja molemmilla tavoilla voidaan saada nautittava tulos. Mutta mustavalkoinen ei muutu värilliseksi siten, että siihen "lisätään värejä". Tuommoinen on itsepetosta.
140. Eki26.3.2004 klo 03:07
Vai niin.
141. MM26.3.2004 klo 08:52
Voitko HH hieman tarkentaa tuota edellistä?
Värittelijänä alkoi kiinnostaa mitä oikein tarkoitat?
142. Henry Haapalainen26.3.2004 klo 11:32
En viitsi tarkentaa.
143. Sakke26.3.2004 klo 11:41
Minä ainakin käsitän HH:n kommentin siten, että kun täällä itsepetoksen keskellä ristikoiden pohjia teen ja osan vihjeistä syötän tietokoneella väreissä ennen mustavalkokäsinpiirtoon menoa, niin värit eivät kuitenkaan lisäänny.
144. Bert26.3.2004 klo 14:01
HH:n määritelmän mukaan ristikko on värillinen vasta kun ruudukko ja vihjetekstitkin ovat värillistä. Paperinkin kai pitäisi olla värillistä...
145. Matti26.3.2004 klo 14:05
Ratkonta tietysti värikynällä. Ja ratkoja värillinen.
146. Henry Haapalainen26.3.2004 klo 17:04
Suomessa on kolme kokonaan värillistä ristikkolehteä, kaikki muut ovat ainakin pääosin mustavalkoisia. Värillisyys ei ole määrittely- vaan työtapakysymys. Kun mustavalkoisen ristikon toteutus vie yleensä alle tunnin, väriristikko vie noin työpäivän.
Jos mustavalkoiseen ristikkoon laitetaan värillinen pääkuva, tai väriä muulla tavoin "lisätään", ristikko on edelleen työtavaltaan mustavalkoinen. Ainakaan minulla ei ole tiedossa keinoa, millä vanha ja uusi työtapa voitaisiin yhdistää siten, että lopputulos olisi värillinen ristikko. Tai on sellainen keino, että ristikko piirretään ja samalla väritetään käsityönä A3-koossa, ja kuvataan se siinä koossa repron filmille. Tai ehkä on olemassa jokin uusi keino, josta en ole vielä kuullut.
147. Ratkoja/ eräs27.3.2004 klo 22:30
Iisakin mustavalko riittää!
Selkeä! Selvä!

Joskus värillisyys OK, kuten PuPe:n Austr-juttu ,joka tosi hieno. Taideteos!

Siis mieluimmin mustavalko, paitsi värikuvat, jos niillä jotain sanottavaa!
Ei Janinakaan väreissä.
148. V-R27.3.2004 klo 23:07
Ei ne värit, vaan se liukas pinta.
Ovat nuo kansikuvat ja myös naistenlehtien paperilaadut niin huonoja, että pysyn näissä vanhoissa.
En aio tussin käyttäjäksi.
Ilman kyselyjä Iisakin ristikot on oikealla tiellä.
149. Henry Haapalainen30.3.2004 klo 02:34
Miksi pelikaaneissa käytetään kiiltävää paperia kansissa? Kansiristikkoa ei voi lyijykynällä täyttää. Kiiltävyys ei mitenkään näyttävyyttä lisää. Se pelkästään ärsyttää.
150. Eki30.3.2004 klo 10:53
Kustantaja hakenee sillä näyttävyyttä, ehkä ovat sitten väärässä. Kansisivuilla on aika vähän ratkottavaa.
151. JP30.3.2004 klo 22:26
Matti kiitos piristyksestä. Nauroin useamman minuutin.

Samaa mieltä HH:n kanssa kiiltävästä paperista. Muusta en.

Oletteko huomanneet että osan tästä keskustelusta voisitte aivan hyvin käydä sähköpostitse - tai mikä pahempaa - naamakkain? Tämä väittely ja mollaaminen täällä tuskin lisää teistä kenenkään mainetta.

Ikävä kyllä täytyy todeta että ensi kertaa olen täällä vieraillut, ja muutaman keskustelun lukenut. Enkä takuulla lue lisää. Kiitos HHlle, siis jos tavoitteesi on täyttynyt - olet antanut itsestäsi varsin huonon kuvan, enkä viitsi enää pidemmälle lukea. Kiitos - hei.
152. Henry Haapalainen30.3.2004 klo 23:57
Voihaan niitä kaunojaan ja katkeruuttaan tuollakin tavoin purkaa, mutta ei se kovin miehekästä ole.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *