KESKUSTELUT > RISTIKOT > SM-KISOJEN 2013 JÄLKIPUINTIA

7412. SM-kisojen 2013 jälkipuintia

Pekka Harne14.4.2013 klo 13:01
Kisojen finaalin kolmen parhaan palkinnot ovat jämähtäneet kauas nykyajasta. Ilta-Sanomat antaa joulu-, pääsiäis- ja juhannusristikosta yhdelle 2.000 euroa. Ristikkokisa kestää pari kuukautta ja finalistit tulevat ratkoneeksi seitsemän ristikkoa, kuitenkin voittaja saa vain 1.000 euroa. Ehdotan kolmelle parhaalle palkintotasoa 5.000, 3.000 ja 1.000 euroa.
2. iso S14.4.2013 klo 23:26
Ehdotan että sponsoria ei yritetä lypsää kuiviin ja näin vaaranneta kisan tulevaisuutta. Eri asia tietysti on jos tasonnosto saadaan EU-tukena.

Mitalistit ovat toki satastensa tai tonniensa arvoisia siinä kuin liikkumattoman pallon lyöjät miljooniensa, mutta kannatan silti liian suurien palkintojen vastustamista. Suuren rahan tulo lajiin kuin lajiin on tuonut mukanaan dopingia ja muuta vilppimeininkiä. Sama voisi tapahtua ratkontakisoillekin, siis lähinnä vilppi ja kaikenlainen kyräily. Nykyisellään rutistetaan tosissaan mutta iloisella mielellä ja rehellisellä pelillä. En usko että monikaan on siellä rahankiilto siilmissä, jos kukaan. Halutaanpa vain mitata omaa tasoa ja tavata alan harrastajia.

Jos jotain muutosta tehtäisiin niin nostan esiin vanhan ehdotukseni ja sen lisäyksen. Mielestäni kisan arvo nousisi jos pyrittäisiin takaamaan että aikaisemmin kykynsä näyttäneet ovat mukana seuraavassakin kisassa. Kuten nytkin nähtiin, mukana olleet kuusi mestaria pärjäsivät hyvin, taisivat kaikki olla kärkitusinassa, vaikka hyviä haastajiakin oli seuloutunut mukaan.

Ehdotukseni on että kisaan kutsuttaisiin mukaan ilman karsintoja edellisen kisan kymmenen parasta, jotka voisivat ottaa kutsun vastaan tai olla ottamatta, jos ei enää kiinnosta tai katsovat että kunto ei ole kohdallaan. Kaikillahan ei välttämättä ole tilaisuutta osallistua jokaiseen alkuerään, jolloin näyttöjä ei voi antaa vaikka kyky ja halu siihen olisi.

Lisäehdotukseni on että järjestävä seura kunnioittaisi näitä kymmentä korvaamalla kohtuulliset matkakustannukset. Näin rahantarve ei kasvaisi aivan yhtä paljon kuin Harnen sinänsä hyvässä ja varmaan harkikitussa ehdotuksessa. Lisäksi rahasta pääsisi osalliseksi nykyistä suurempi joukko, vaikkakin kahden vuoden viiveellä, ja nostettaisiin pitkämatkalaisten osallistumishalua.

Jos kustannuksia halutaan hiukan viilata niin suostun siihen että mitalikolmikolle ei maksettaisi matkakuluja palkintosumman lisäksi, vaan suurempi näistä kahdesta. Lisäksi kustannukset voisi rajata koskemaan vain kotimaan matkan osuutta (ns. Kraka-pykälä) ja vain matkaa, ei mahdollisia matkan pituudesta johtuvia hotelliyöpymisiä.

Tällä kertaa en pelaa ehdotuksella omaan pussiini, koska en ollut ehdottamassani kympin sakissa. Kerran aikaisemmin laitoin vähäisen arvovaltani peliin ja yritin painostaa määrääviä tahoja uhittelemalla, että seuraavalla kerralla tulen erittäin mielelläni jos kutsutaan, mutta karsimaan en ryhdy. Ei kutsuttu, en karsinut. Se siitä arvovallasta. Minun kisaputkeeni tuli katko. Nyt on jäljellä kaksi kilpailijaa jotka ovat olleet mukana kaikissa 11 kisassa (Rustari ja Sonninen). Kymppikerhossa voi olla useita muitakin kuin minä.
3. Jaska15.4.2013 klo 00:21
Helpostihan palkintojen korotus onnistuu osanottomaksulla, niin kuin useissa ravikilpailuissakin on tapana. Esim. kympillä pääsisi mukaan kisaamaan. Sen mikä mahdollisesti jäisi alle Harnen ehdotuksesta, järjestäjä täydentäisi takuusuorituksena. Potti jaettaisiin sopivassa suhteessa kaikkien finalistien kesken.

Matkakulut luonnollisesti edelleen finalistien omasta pussista. Heille ehdottaisin erillistä parin huntin finaalimaksua, joka jaetaan tasan Katalinin ja siihen kuulumattomien tuomarien kesken. On kohtuullista, että nämä saavat edes muodollisen korvauksen vapaa-ajan menettämisestä.
4. matts15.4.2013 klo 22:31
1000 euroa on sopiva summa n. tunnin ja kolmevartin hommasta (7+15+50+6+8+13+6 min). 570 €/t!!!, jos ei välierä/finaalin luppoaikoja lasketa mukaan.
Voittaja tais sanoa, ettei edes harjoittele joten siitäkään ei voi laskea lisätunteja.
Sehän on monen ihmisen 2 kk eläke!
5. Päivi Sailola16.4.2013 klo 23:12
3. välieräristikon vihjeeseen 'nostokurjissa' tullut sana oli tyystin vieras työmaaryppäämme raanakuskille, eikä kukaan muukaan paikalla olleesta rakennusväestä ollut siitä ikinä kuullut. Joku arveli kyseessä olevan murresanan jostain idempää. Joten saisiko asiaan hieman valaistusta (ottaen huomioon sen, että SM-ristikoiden vastaukset ilmestyvät vasta viikon päästä, eli itse sanaa voisi sinänsä hieman pantata kotiratkojien kiusaksi)?
6. Eki16.4.2013 klo 23:17
Päivi, olen kuullut tämän sinulta ja tilanne on tiedossa, olen ainakin itse vähentänyt tuon sanan käytön minimiin.
7. Jaska17.4.2013 klo 10:44
Nykäsestä piti tämä "aspinäytelmä" tshekata.
8. Emma17.4.2013 klo 13:05
Eiköhän se "osanottomaksu" tule suoritettua jo osallistumiseen tarvittavien IS-irtonumeroiden ostossa ensimmäisestä alkuerästä ja sen tuloksista viimeiseen tuloslistaan asti? IS on ihan mukava järjestävä osapuoli ja ansaitsee siitä sekä kiitokset että saamansa hyödyn, mutta varmaan huolehtii liikeyrityksenä tästäkin puolesta.
9. n17.4.2013 klo 16:12
Tuo Sm-kisa on liikaa helsinkiläiskeskeinen. Ja ei ole ollenkaan realistinen. Moniko susirajan ulkopuolelta oikeesti lähtee ratkomaan jotain paperilappusta, josta ei saa muuta kun kunnian maininnan jossakin hassussa lehdessä. Sitten kun kilpailu siirretään nettiin, jossa täytetään ristkko ja ottaa ristikon täytetyn ajan huomioon on tuossa jotain tolkkua.
10. iso S17.4.2013 klo 16:58
Missä se nyt kenenkin tulkitsemana susiraja kulkee. Joidenkin helsinkiläisten mielestä Kehä I:n kohdalla, avaramielisempien mielestä Kehä III:n kohdalla. On varmasti totta että yhteiselle kisapaikalle kokoontuminen houkuttelee enemmin lähellä asuvia, mutta jonkinlaista painoa pitänee panna myös sille mikä on paikan saavutettavuus painotettuna väestön sijoittumisella. Helsingin aseman vieressä oleva Pääposti on useammille kohtuullinen kohde kuin Leskelä tai Housuvaara, joita pidetään eri perusteilla Suomen keskipisteinä. Ei tulos olisi ainakaan paremmin koko kansaa edustava jos siitä tulisi pääasiassa Piippolan vaarien ja Puolangan muorien jäsentenvälinen.

Kyllä, Helsinki oli yliedustettu. Osallistumaan oikeutetuista halukkaista vajaa neljäsosa oli helsinkiläisiä, kun heidän osuutensa väestöstä on vähän päälle 11 prosenttia. Lähes kaksi kolmasosaa oli kuitenkin pääkaupunkiseudun ulkopuolelta, jos pääkaupunkiseuduksi lasketaan ne kolme suurta. Voi laskea Kauniaisenkin jos haluaa, ei sieltä ollut ketään tulossa. Liian pitkä matka, ei kiinnostavai ei pysty? Loput olivat sitten niitä Espoon ja Vantaan väliinputoajia. Se on myös totta että Lapin lääni taisi loistaa poissaolollaan. Pari sellaista paikkakuntaa oli joita en suoralta kädeltä osaa sijoittaa likimainkaan oikealle hehtaarille.

Ehkäpä tosiaan kisasta tulisi tasapuolisempi jos se järjestettäisiin netissä. Joillakin on kuitenkin nopeampi ja varmempi netti kuin toisilla, ja netissä ratkominen on melko lailla eri laji kuin paperilla ratkominen. Näytön koollakin on vaikutusta. Taatusti haittaa jos joutuu jollain miniläppärillä rollailemaan ristikon eri osia näkyviin. Osalla porukasta tämä näkyisi varmaan tuloksessa, suuntaan tai toiseen. Lisäksi paikan päällä suoritettava kisa on sosiaalinen tapahtuma ja tunnelmaltaan (myös paineeltaan) ihan toisenlainen kuin kotona näppäileminen.

Kisan luonne muuttuisi siinäkin suhteessa että nyt välierissä ja finaalissa on yksin ristikkoa vastaan. Ei ole Googlea, hakuteoksia eikä kavereita auttamassa. Miten netikisassa varmistettaisiin ettei koneen ääressä ole kokonainen kopla lyömässä päätään yhteen? "Mestari" voisi olla pelkkä kirjuri.
11. Marco Poloinen17.4.2013 klo 17:20
Moni lähtee "susirajan ulkopuolelta" - ihan oikeasti. Kaikki eivät ole (nimim. n:n tavoin?) 'kaikki heti mulle tänne' -ihmisiä. Potentiaaliset sadan sakkiin mahtujat nyt enimmäkseen ymmärtävät rahapalkinnoille pääsyn rajallisuuden, eikä se ole päällimmäinen motiivi osallistumiseen. Enemmistö kisaa itseään - tai leikkimielisesti muutamaa tuttua kaveria - vastaan, ja nauttii tunnelmasta ja tuttujen tapaamisesta. Monella on 'yksi tie - kaksi asiaa' -kuvio; on sukulaisvisiittejä, tapahtumia, näyttelyitä, Sanasepporisteilyä ym.

Passaa sitä kerran vuodessa - joka toinen vuosi - pistäytyä pääkaupungissa. Toteutus on vain asenne- ja järjestelykysymys.
12. Jyrki T.18.4.2013 klo 10:19
Netissä toteutettuna kisa ei valitettavasti olisi enää reilua, vaikka kaukana asuvat siinä säästäisivätkin matkakustannuksissa. Varmaan aika monille tuo SM-ratkontatapahtuma on niitä harvoja tilanteita, jossa pääsee tapaamaan alan ihmisiä. Eivät kaikki sinne pelkästään kilpailemisen takia mene.

Harrastukset yleensä maksaa jotakin. Ristikonratkonta ei edes ole kovin kallis harrastus moneen muuhun harrastukseen verrattuna. Itse lasken asuvani susirajan ulkopuolella tai täältä katsoen tietenkin sisäpuolella. Ratkontakisaan osallistuminen tänä vuonna aiheutti kustannuksia sen verran, että pronssitilasta saatavalla rahapalkinnolla en olisi päässyt edes nollatulokseen. Hopeatilasta olisi jäänyt jo plussalle - siis tämän vuoden osalta. Harrastuksen tase on aika pahasti pakkasen puolella, kun lasketaan kaikki välieräosallistumiset vuosien varrelta.
13. Jaska18.4.2013 klo 11:36
Eipä taida nykyistä konseptia parempaa löytyä - palkintotasoa lukuunottamatta. Se siis heikkenee kerta kerralta. IS:lla olisi kyllä varaa höllentää pehmisten oletettavasti paksuhkoksi karttuneen pussin nyörejä edes inflaation verran. Mieluiten ylikin, jotta myös sijat 4-6 palkittaisiin.

IS voisi myös harkita muutaman satasen kannustuspalkinnon arvontaa ekan alkuerän oikein ratkaisseitten kesken. Se lisäisi irtonumeromyyntiä tuhansilla kappaleilla. Korvaus tarkastajille, ei välttämättä rahallinen, olisi silloin myös paikallaan.
14. n18.4.2013 klo 13:23
-http://alypaa.com/pelit/sanaristikko Kopioikaa tuon ristikon toiminta. Siinä on kello ja jos joku huolestuu, että on apuvoimia tai on kirjasto mistä tarkistaa. On tamä mahdollisuus kaikilla ihan sama. Niinkuin urheilijalta kysytään eikö keli ole nyt huono? Se on kaikilla sama. Kuuluu vastaus. Mutta jos hidastaa ratkonraa niin kuitenkin kello on armoton. Nopein voittaa ja rekistöidä saa yhden ristikon vain kilpailuun.
15. Jyrki T.18.4.2013 klo 15:23
Entä jos sähköt katkeaa tai nettiyhteys pätkäisee juuri kisan aikana? Entä palkitaanko koko joukkue vai olisiko vain yksilökisa kyseessä?
16. Eki18.4.2013 klo 15:27
Nettikisaakin pohdittiin mm. Avun ristikkorinkiä perustettaessa. Kisaan lähdettäessä sitä pitäisi puffata tosi paljon, että osanottajia kertyisi järkevä määrä. On niin helppo jättäytyä pois eri (teko)syiden varjolla. Ei olisi helppoa houkutella muutamaa kymmentä ihmistä enempää mukaan.

Mutta toivottavasti sellaista kuitenkin joku jaksaa joskus tehdä.
17. iso S18.4.2013 klo 16:56
Ei ole keli kaikille urheilijoille sama, vaikka kisataankin samalla paikalla eikä vaihtelevien nettiyhteyksien päässä. Hiihtokilpailuissa saattaa lumisade aiheuttaa sen että alkupään tai loppupään lähtijät hyötyvät. Pituushypyssä joillakin on tuhti myötätuuli ja joillakin vastainen. Mäkihypyssä jopa yritetään tuulihyvityksellä kompensoida olosuhteiden vaikutusta. Joka tapauksessa urheilijan on tehtävä suorituksensa itse, ei kukaan tee osaa suorituksesta salaa urheilijan puolesta. Kunnia tai häpeä on silloin itse ansaittu.

Veikkaan että n ei ole itse ollut kertaakaan välierissä mukana, joten arvostelu perustuu olettamuksiin. Paikalla olleet ovat minusta aina vaikuttaneet tyytyväisiltä kaikkeen muuhun kuin mahdollisesti omaan suoritukseensa, mutta mahdolliset mokauksetkin on nielty urheasti. Oletan kohteliaasti että n:n happamuus johtuu matkan pituudesta ja kustannuksista. Kilpailuhalua olen rivien välistä haistavani.

Nykysysteemissä ei minusta ole muuta valuvikaa kuin se kolmas alkuerä, kahdesta syystä. Ensimmäinen vika on se että urheiluun verratakseni tässä karsitaan maratonjuoksulla osallistujia 100 - 1500 metrin juoksuihin. Pääsykoe mittaa siis eri asiaa kuin varsinainen testi. Tälle ei valitettavasti voi mitään; sillä paikataan toista vikaa, eli sitä että mukaanpääsy perustuu virheettömyyden lisäksi (ei vika) itse mitattuun aikaan. Kaipa kaikki ovat tässä suhteessa rehellisiä, mutta pahoin pelkään että jotkut ovat rehellisempiä kuin toiset. Riittävän vaikealla loppukarsinnalla mukaan pääsee vain ratkojia isolla ärrällä (kenties monella ärräpäälläkin, ja teoriassa joku jolla on pätevä konsultti).

Toivottavasti nykyisiä jotkut jaksavat tehdä. Niin, ja sille ykkösviallekin löytyy lieventävä selitys: kisan voittaja on mestari jonka täytyy pärjätä äärestä laitaan, niin helpoissa kuin visaisissakin ristikoissa. Toinen ääripää kyvyistä punnitaan jo kolmannessa alkuerässä.
18. tiedonhaluinen21.4.2013 klo 12:05
Löytyykö jostain tarkkaa listausta ja tilastoa tämän vuoden SM-kisojen tuloksista? Olisi ihan kiinnostavaa silmäillä, miten osallistujat (eivätkä ainoastaan kuusi parasta) pärjäsivät eri osioissa ja millainen suoritus riitti millekin sijalle. Aikaisempien kisojen jälkeen yksityiskohtaiset tilastot olivat muistaakseni netissä nähtävissä, mutta nyt en ainakaan itse ole sellaisia löytänyt. Kertokaa siis jos tiedot ovat esillä jossain.
19. Marco Poloinen21.4.2013 klo 12:21
Eiköhän ne aikanaan ilmaannu Sanaseppojen sivulle.
20. iso S21.4.2013 klo 12:26
Itsekin mielenkiinnolla odotan. Välieriin osallistuneille ne tiettävästi postitetaan (ehkäpä ensi viikolla), mutta se ei auta osallistumattomia ellei joku listana saava ole kaveripiirissä. Sattumalta tiedän että tässä on ollut muiden kiireiden lisäksi teknisiä ongelmia.

Voi tulla aikanaan Sanaseppojen sivuille mutta siitä minulla ei ole enempää tietoa kuin tiedonhaluisella, eli joskus on ollut.
21. Tuomo21.4.2013 klo 20:13
Laitetaan näkyviin sivuille kunhan joku hoksaa lähettää tilastot (minulle), ehkäpä tämän viestin luettuaan?
22. TAM22.4.2013 klo 08:08
Milloin julkaistaan oikeat vastaukset semifinaali ja finaaliristikoista?
23. Eki22.4.2013 klo 08:40
Tästä ei ole taidettukaan sopia, mutta paras paikka lie ensi maanantai.
24. TAM22.4.2013 klo 09:20
Kiva juttu, kolmas semifinaaliristikko oli hankala ja jäi vähän tyhjäksi niin on hyvä nähdä oikea vastaus. miten ihmeessä se Leinosen hirmu käytti siihen vain 13 minuuttia.
25. Jaska22.4.2013 klo 11:04
Leinonen älysi heti jujun tai mahdollisesti jopa aavisti sen ennalta, jolloin Juicesaattoi olla ensimmäisiä ratkaisusanoja tai jopa ensimmäinen. Ei se huipuilta mitään paranormaaleja kykyjä vaadi. Satuin takavuosina kuulemaan, kun Seppo ilmoitti ennen finaalia, millainen pääkuva tulee olemaan (musta). Seppo ei ehkä itse muista tapausta.
26. Seppo22.4.2013 klo 14:50
Joudun häveten tunnustamaan, että en muista niin pitkälle kuin Jaska, taitaa alkaa nuppi pehmetä hiljalleen :-)
27. Eeva22.4.2013 klo 15:06
Turhaan, aivan turhaan poljin kioskille. Ei ollut vastauksia näihin SM- ristikoihin:(
28. Lars22.4.2013 klo 17:53
Eki 22.4.2013 klo 08:40
"Tästä ei ole taidettukaan sopia, mutta paras paikka lie ensi maanantai." Eli vastaukset lienee 29. päivän lehdessä....
29. Eeva22.4.2013 klo 21:20
SM-ristikon ratkaisut julkaistaan 22.4 ilmestyvässä ristikkoextrassa lukee näiden ristikoiden alla. Olisi ollut jo kiva nähdä mikä tökkii tuossa kolmannessa välierässä, kun ei täyty.
30. Jaska22.4.2013 klo 21:28
Eeva, todennäköisesti vastasit itse kysymykseesi heti viestisi alussa: SM!
31. arja22.4.2013 klo 21:51
turhaan minäkin kipasin kioskille. voinko pyytää suoria vihjeitä kolmanteen koska se on ainoa joka jäi vajaaksi. JUICE ja nostokurjessa, ne auttaisi oikeassa reunassa. vasemmalla kymmenosaisia. onko se harmaa laamamainen hepona ?
32. Jaska22.4.2013 klo 22:32
Juice -> kuollut -> synonyymi, 10 kirjainta, ks. 21:28
nostokurjissa -> aspi tai -käännös + kauppatorillakin kirkuvat
monikymmenosaisia -> arjallakin yksi -----kaapissaan
harmaa laamamainen hepona -> voitko selventää arvoitustasi?
33. arja23.4.2013 klo 10:42
kiitos Jaska . Juice ratkaisuun tulee 9 kirjainta. edesmennyttä (10 kirjainta) siihen ensin meinasin. laamamaista ei kannata selitellä koska huomasin .että hahmotelmassani oli virheitä.
34. Eki23.4.2013 klo 11:01
Ei Jaska väärin laskenut etkä sinä arja meinannut myöskään pieleen!
35. Taina24.4.2013 klo 21:38
Olisko muuten finalisteilla mahdollisuus saada itselleen se iso ristikko? Muistelen sellaista kuulleeni, mutta ei taaskaan tullut paikanpäällä puheeksi.
36. Eki24.4.2013 klo 21:57
Kyllähän ne saisi silloin heti mukaansa. Ne menevät nimittäin roskiin. Yksi taisi lähteä Kuopioon paikallisille markkinoille pällisteltäväksi.
37. Taina24.4.2013 klo 22:28
Eli ovat jo roskissa? Voi nenä!
38. iso S24.4.2013 klo 23:22
Posti toi tuloslistan. Kuten tiedonhaluinen 21.4.2013 klo 12:05 haikaili, sen tutkailemisessa on oma mielenkiintonsa.

Yksi ilmiö listalla on Juha - Juha - Juha -ketju.

Lopputulosten valossa Leinonen on suvereeni mestari, mutta tulevaisuutta ajatellen hänkään ei voi hengittää aivan levollisesti. Kaksi muuta Juhaa antoivat selkeän myrskyvaroituksen, mitenkään vähättelemättä Riitta Rustarin ja Taina Meskasen vakuuttavaa naisenergiaa.

Neljän vuoden takainen mestari Neitola oli itse asiassa kahden erän jälkeen hienoisessa 2 minuutin johdossa. Kolmannen erän luonteeseen kuuluu että kenelle tahansa saattaa sattua pahaakin kangertelua aiheuttava vino päivä. Neitola sai sen karvaasti kokea ja niinpä hän joutui nöyrtymän tavallisten kuolevaisten tasolle. Oli vain 2 minuuttia minua nopeampi. Tämä johti finaalista karsiutumiseen 2 minuutin marginaalilla. Siinä on kohtalon ivaa kerrakseen kakkosten hahmossa.

Moksén ratkoi ensimmäiset kaksi ristikkoa tusinamiehen tavoin, eli vauhti enteili mahdollisuutta päästä onnistuneella kolmosella kärkitusinaan. Itse asiassa hänen suorituksensa oli näissä kahdessa erässä identtinen minun kanssani. Kolmannessa erässä sitten aivan järjettömän nopea aika, 2 minuuttia alle Leinosen, mutta 2 virhettä. Oliko käden nosto siinä vaiheessa harkittua taktiikkaa ("aika riittää virheistä huolimatta") vai hyvässä uskossa tehty ("vau, tämähän meni putkeen")? Oli miten oli, hirmuajalla neljäntenä finaaliin. SIellä nopeus olisi riittänyt pronssiin, mutta taas 2 virhettä. Pientä nopeustreeniä ja huolellisuuden harjoitelua, niin kahden vuoden kuluttua saattaa yksi jos toinenkin silmä pyöristyä.

Häntäpäässä on äkkiä laskien n. 16 sellaista työn sankaria jotja eivät saaneet yhtäkään välieräristikkoa oikein. Osalla saattoi olla tosi paha kilpailujännitys, osa saattaa olla diesel-ajattelijoita (ajan kanssa vaikeatkin ratkeavat, kuten 3. alkuerä, mutta alle kolmen vartin ei mene helppokaan). Sitten on se kolmas vaihtoehto, jonka jätän kohteliaasti huomioimatta. Samoin oletan että kahdella tusinalla poisjättäytyneellä oli hyvä syy, ei realistinen pelko liittymisestä "from hero to zero" -kerhoon.

Oma kisani eteni tasaisen laskujohtoisesti. Kahden erän jälkeen tuntui vielä olevan tie auki vaikka kympin sakkiin, mutta kolmannessa erässä karvas totuus löi päin näköä. gatiivinen kiri, etten pahemmin sano. Suosikkisijani 7 jäi yhdentoista minuutin päähän. Siihen väliin mahtui monta, niin monta, ketkä eivät hangelle kaatuneet.
39. Jukkis28.4.2013 klo 19:57
Joku ystävällinen naapuri oli vienyt 15. päivän Iltasanomat roskikseen, joten pääsin näkemään kilpailuristikot.

Minusta on outoa, että loppukilpailuristikko oli noin helppo. Miksi näin, onko ollut ihan tietoinen päätös? Tuostahan on tullut melkein vaan puhdas kirjoitusnopeuskilpailu. Minulta meni 7 minuuttia.
40. Marco Poloinen28.4.2013 klo 20:17
Olihan se loppuristikko helpomman oloinen kuin edelliskertainen. Toisaalta on kyllä kaksi eri asiaa ratkoa ristikko kotona paperikoossa tai tehdä sama isolla taululla yleisön edessä. Taulun edessä joutuu tämän tästä pakittamaan kyetäkseen täysin hahmottamaan sanojen rakenteen. Pienikin huolimattomuus tuottaa virheitä ja/tai tyhjiä ruutuja, joilla häviää hitaammalle oikein ratkoneelle.

Nopeuskilpailuhan se tietysti on, mutta loppukilpailijat ovat kuitenkin jo osoittaneet kykynsä myös kinkkisen kolmannen välierän ratkonnassa. Esim. Leinosen aika jotain alun toistakymmentä minuuttia (annettu maksimiaika 45 min.)
41. Jukkis28.4.2013 klo 20:48
Mutta edelleen ihmettelen, miksei finaaliristikko ollut esim. suunnilleen yhtä vaikea kuin se 3. välieräristikko. Että mikä on se syy, että finaaliristikosta päätettiin tehdä tosi helppo. Onko aiemmissa kisoissa ollut sama periaate, joka siis on katsottu hyväksi? Vai joku muu periaate, joka on todettu huonoksi ja siksi muutettu?
42. Marco Poloinen28.4.2013 klo 20:59
Joku pitempään mukana ollut tietää paremmin, mutta sen mitä minä olen seurannut niin aina on ollut sama periaate: loppukilpailuristikko on jotain maksimissaan keskisluokkaa.

Syistä ja periaatteista löytynee tietoa järjestävältä taholta, esmes Katalinilta. Itse arvelen yhdeksi syyksi sen, että mahdollisesti loppukilpailijoiden suorituksen venyminen lässähdyttäisi tunnelman, eikä aikataulussakaan oikein ole väljää. Nytkin osa porukasta häippäsee jo ennen loppukilpailua junilleen ja autoilleen...
43. Marco Poloinen28.4.2013 klo 21:03
Sen verran vielä, että jyväthän on aika pitkän prosessin aikana jo eroteltu akanoista, joten loppukilpailu on jo osittain "titaanien show"
44. O28.4.2013 klo 21:39
Olen osallistunut SM-kisoihin siitä asti, kun huomasin IS:sta
sellaisen tulleen. Meille on ostettu IS joka päivä noin parikymmentä vuotta.
Kaikki kolme olen onnistunut läpäisemään ja aina ruksannut,
että en aio osallistua loppukilpailuun.
Olen myös ratkaissut aina ne loppukilpailuristikot, jotka muistaakseni ovat olleet huomattavasti helpompia, kuin
se kolmas, joka on vaikein.
Nopeuskilpailuna minä olen niitä aina pitänyt.
45. Jukkis28.4.2013 klo 22:42
Minä olen elämäni aikana ostanut iltapäivälehden kenties 10 kertaa. Säästyneillä rahoilla ostin auton.

Aikataulujuttu lienee aika hyvä syy olla tekemättä finaaliristikosta kovin vaikeaa. Olisihan se noloa, jos laatijat innostuisivat liikaa ja tunnin äheltämisen jälkeen ei kukaan olisi saanut finaalissa ristikkoa täyteen ja yleisö nukkuisi, paitsi ne, jotka on häippäisseet paikalta. Taitaapa tommoinen sähäkkä vauhtikisa olla sittenkin paras.
46. O28.4.2013 klo 22:45
Jukkis.
Sain illan naurut! Kiitos siitä. :-D
47. Eki28.4.2013 klo 23:03
Finaalin vaikeusaste voi olla mikä tahansa, kisaajat eivät sitä etukäteen voi kuin arvata tai päätellä edellisten kisojen perusteella. Finalistit eivät myöskään näe toistensa suorituksia, joten jokainen voi vain kuvitella, miten toiset etenevät.

Saatamme yllättää jonakin vuonna paljonkin, mutta visainen ristikko ei tässä kohdassa toimi, kisa ei saa kestää liian pitkään. Onhan sitäkin nähty, että osa on ratkonut n. 10 minuutissa ja sitten katsotaan yhden takeltelua toiset kymmenen. takeltelija ei tiedä, onko oikealla ratkaisulla menossa sijalle 1 vai 6 vai mille.

Katsotaan taas kahden vuoden päästä. Tuskin se tästä helpottuu, tämä oli ehkä helpompi kuin ajateltiin, tai usein käy niin, että ainakin mestari vetäisee uskomattomalla vauhdilla joka tapauksessa, olipa helppo tai helpohko tai keskitasoinen.
48. iso S28.4.2013 klo 23:27
Kyllä systeemi on aina ollut sellainen että finaaliristikko on ollut helppo. Sanoisin että se on ollut jotain 1. ja 2. välieräristikon väliltä, jopa lähempänä ykköstä kuin kakkosta, ja voittoa on ollut turha haaveilla jos minuutteja on kertynyt kaksinumeroinen määrä.

Itse käytin finaaliristikkoon aikaa 7.10 (kotona). Sillä tuloksella olisin ollut kolmas, mutta minäpä olinkin kaukana finaalista. Kerran olin onnenkantamoisella finaalissa. Silloin olin finaalin hitain, tulos hataran muistin mukaan 12 ja risat. Silloinen ristikko ei ollut ainakaan vaikeampi kuin nykyinen ja ratkontakuntoni oli luultavasti parempi. Tästä voi vetää johtopäätöksiä siitä minkä verran finaaliristikon erilaiset puitteet ja kilpailujännitys vaikuttavat tulokseen.

Tämänkertainen voittoaika lienee nopein kautta aikojen tai ainakin lähellä sitä, mutta Leinonen onkin kone. Joitakin aikoja sitten voiton vei opettaja, joka myönsi että kokemuksesta taululle kirjoittamisesta saattoi olla hyötyä. Sanojen hahmottamisen ongelmallisuuden on myöntänyt useampikin finalisti. Silmä on tottunut sentin ruutuihin ja finaalissa ruutu taitaa olla viiden sentin luokkaa.

Finaalissa kysytään ennen kaikkea hermoja. Pitää olla nopea, mutta yhtään virhettä ei saa tehdä, tai ainakaan jättää korjaamatta. Siinä paineessa moni hyytyy ja tulos on paljon huonompi kuin kotona. Tämäntasoisen ristikon finalistit kuitenkin selvittävät koohtuuajassa kangistumisesta huolimatta, mutta aika saattaisi venyä joillakin kisaajilla kohtuuttomaksi jos vaikeus nostettaisiin edes lähelle kolmatta välieräristikkoa. Ainakin silloin pitäisi systeemiä muuttaa niin että valmiiksi ilmoittautuneiden ristikot tarkistettaisiin saman tien, jolloin peli voitaisiin viheltää poikki jos on saatu kolme virheetöntä suoritusta. Sijoja 4-6 ei silloin voitaisi määritellä, mikä ei ole kauhea asia mutta kiusallinen kuitenkin.

En pidä nykyistä helppousastetta huonona, mutta en närkästyisi siitäkään jos ruuvia kiristettäisiin hitusen. Ei kuitenkaan ohi kakkoserän.
49. Eki28.4.2013 klo 23:37
Finaalissa ruutukoko on hieman alle 4 senttiä.
50. Tuomas L.29.4.2013 klo 00:16
Nopein finaaliaika on edelleenkin Päivi Sailolan hallussa, muistaakseni 4.26. Leinosen tämänvuotinen voittoaika oli alle viisi minuuttia, mutta jäi kuitenkin vielä selvähkösti tuosta. Ihan kaikkeen Leinonen ei siis vielä ole kilpailussa kyennyt. Kaiken kaikkiaan tämä taisi kuitenkin olla kaikkien aikojen lyhin finaali, kukaan ei ratkonut yli kymmentä minuuttia.

Muuten, eikö finaalissa ainakin joskus ollut sääntönä, että maksimiaika on 30 minuuttia? Mikäli tämä pätee edelleen, finaali ei voi venyä kovin pitkäksi.
51. Eki29.4.2013 klo 00:20
Kyllä meillä on tuontyyppinen ollut sääntönä, mutta ei sitä viime vuosina ole erikseen mainittu. Olisi sääli, jos puolen tunnin kohdalla alettaisiin laskea, kenellä on eniten sanoja oikein ja hänestä tulisi mestari, vaikka kyllähän silläkin tavalla asia selviäisi.
52. Lars29.4.2013 klo 10:58
Olipahan kiero 3. välierä, oikein S/M tasoa, ei olis mulla aika riittänyt. Mitankäs tuota nyt nimitetään? Duaali? Muutaman sanan sain ennekuin nyt katsoin tuota ratkaisua.
53. Eeva29.4.2013 klo 15:30
Nyt nähtyäni ratkaisut sain kolmosen täyteen. Niinhän se oli mitä Jaska sanoi S/M minulla tökki. Vanhat aivot oli kyllä jotenkin jäässä.Hauskaa Vappua kaikille.
54. haha30.4.2013 klo 20:16
Kun vielä ymmärtäisi RUMAE->TUTIA ???
Rattoisaa vappua!
55. ake30.4.2013 klo 20:31
RUMAE->TUTIA, siirtele kirjaimia: REUMA->TAUTI. Mukavaa vappua!
56. O30.4.2013 klo 21:03
ILOISTA VAPPUA KAIKILLE! :)
57. Karhunkaataja11.5.2013 klo 08:05
Nyt kun kisa on ohi, niin mikä yhteys oli 3:ssa välierässä LA ja sain siihen LEKA! Minulla pyöri vain Los Angeles päässä! Miten tuosta tuli Leka...LA- puhelin on myös tuttu...
58. Jyrki11.5.2013 klo 08:47
Ensin L ja sen perään EKA kirjain eli A
59. Tuomas L.11.5.2013 klo 14:19
Voidaan myös ajatella, että vihjeessä L on EKA ja A TOKA kirjain. Tosin tuo Jyrkin esittämä selitys lienee se varsinaisesti tarkoitettu.

Itse tajusin vasta nyt viikkojen päästä, että KYLMÄTISKISSÄ = MÄTI oli kaksimerkityksinen vihje.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *