KESKUSTELUT > RISTIKOT > KOVIS 21.2

741. kovis 21.2

mats26.2.2004 klo 15:15
Mitä mieltä väki on as:n koviksesta 21.2. Mielestäni pari sanaa on kyllä aika hilkulla vastaussanoiksi ja muutama vihje hyväksyttävän äärirajoilla? Yhden vastaussanan (joka syntyi muista sanoista) vihje jäi jopa ymmärtämättä, mutta sehän ei ole laatijan vika.
2. Urpo27.2.2004 klo 08:22
Toisaalta, jos meitä on enemmänkin, ketkä ei ymmärtänyt vihjeitä voi laatijakin katsella peiliin.
Oli tosiaan aika kinkkinen, nimenomaan sen vuoksi etten löytänyt vihjeen ja ratkaisusanan välille mitään yhteyttä.

Jokinaika sitten jäi kummastuttamaan saman laatijan kovis, johon tuli vastaussanoiksi okra ja okrat. Onko tuo sallittua vai ratkaisinko kenties ihan väärin?
3. Henry Haapalainen27.2.2004 klo 22:24
Saman sanan toistumisesta ristikossa kannattaisi puhua enemmänkin. Sitä voi pitää heikkoutena, mutta sellainen heikkous syntyy hyvin helposti suurikokoiseen ristikkoon (esimerkiksi aukeamaristikko, ja varsinkin sanomalehden aukeamaristikko). Tässä on nimittäin se paradoksi, että mitä huolellisemmin laadinta on tehty sitä vaikeampaa tuplasti esiintyvää sanaa on muuttaa. Kun ristikossa on pitkähköjä sanoja ja runsaasti ns. harvinaisia kirjaimia, korjaaminen voi olla niin vaikeaa että se käytännössä pilaa hyvän ristikon.
4. Antti Skyttä27.2.2004 klo 23:45
Kertokaa mats ja Urpo lisää. Ko. ristikon tekijänä haluaisin selvittää asiaa tarkemmin.
5. V-R28.2.2004 klo 00:08
Hyvä Henry.
Nyt kuitenkin nukuttaa. Siis tämän ampiaispesän sorkkiminen.
Jotenkin olet hyvä jätkä...
6. Jukkis28.2.2004 klo 00:16
Tuota sanan toistumisasiaa muistelen tällä foorumilla joskus käsitellyn. On jäänyt minulle sellainen käsitys, että perustelujen kysyminen toiston ei-toivottavuudelle johtaa tämäntyyliseen keskusteluun:
- Miksi sama sana ei saa olla ristikossa kahteen kertaan?
- Siksi kun ristikko on huono, jos siinä on sama sana kahteen kertaan.
- Miksi sellainen ristiko on huono?
- No siksi kun siinä on sama sana kahteen kertaan.

Vai onko sille ei-toivottavuudelle joku järkeenkäypä perustelu? Vai onko sanan toisto edes kielletty asia? Tuo okra/okrat -esimerkki (sikäli kun se oli ratkaistu oikein) antaa lupaavasti ymmärtää, että ei se ihan tabu ole.

Ratkaisijana en keksi minkäänlaista perustetta pitää jonkun sanan toistumista sinänsä yhtään minkäänlaisena ristikon hyvyyteen tai huonouteen vaikuttavana tekijänä. Tietysti jos ratkaisusanan toistumisen ohella myös vihje toistuu, niin silloin voidaan ruveta moitiskelemaan.

Sitähän näkee aika paljon, että ristikossa sama vihje toistuu useitakin kertoja johtaen eri ratkaisusanoihin. Se(kin) on minusta erittäin OK, kunhan se vihje on jotain vähän nokkelampaa kuin "kaupunki" tai "etunimi" tms.
7. Eki28.2.2004 klo 00:18
Antti Skytän viimeistä edellisessä Koviksessa eli tuuletinaiheisessa oli tosiaan sanat okra ja okrat. Näitähän on joskus todella vaikea huomata. Tämä pääsi tsekkausten läpi.

Tällaisen korjaamisessa on hyviä ja huonoja vaiheita. Kun toistumisen huomaa kesken laadintaa, on helpointa vielä palata taaksepäin. Joskus viime tipan korjauskin on helppoa. Kuten HH totesi, hyvän laadinnan purkaminen pienen toiston takia ei aja kenenkään asiaa vaan hyvä ristikko on tärviöllä. Jos korjaus vielä tehdään lähellä deadlinea ja koko ristikko on jo piirretty valmiiksi, altistutaan paljon pahemmille mokille kuin pienelle toistolle. Näin sanoo nimimerkki "On kokemusta".

Aika vähän tulee ratkojilta valituksia toistoista. Siitä huolimatta me laatijat emme tee nitä tahallamme, mutta ihmisiä olemme mekin.
8. jepsjuu28.2.2004 klo 01:14
Sen verran voisi sanoa, että toisto kyllä kummastuttaa, ja on aina oudostuttanut, jos sellaiseen ristikossa törmää. Sitä ei halua uskoa todeksi, ainakaan ensi alkuun, vaan koettaa löytää virhettä omasta ratkonnastaan.

Vihje toistettuna tavalla; kaupunki, valtio - ei häiritse ja onhan samoja kuviakin usein toistona, jopa tarkoituksella, "teemana".

Mutta se, mistä keskusteluissa täällä joskus puhuttiin, että samaa alkuvartaloakaan ei saisi sanoissa olla, niin siiihen tuskin ratkoja niinkään kiinnittää huomiota, jos ei nyt aivan likeltä liippaa sanojen merkitystä.
9. Henry Haapalainen28.2.2004 klo 02:58
Ehkä säännöistä pitäisi puhua ratkojille eri tavoin kuin tähän asti on puhuttu. Pitäisi puhua pyrkimyksistä, ja myös tehdä tiettäväksi se, että jotakin yksittäistä sääntöä rikkomalla voi lopputulos olla parempi. Säännöissä sinänsä ei ole vikaa.
10. jepsjuu28.2.2004 klo 11:03
Mitä sääntöihin tulee ja yleensäkin "hyviin" ja "huonoihin" ristikon ominaisuuksiin ja niissä käytettyihin sanoihin, niin sen voi sanoa varmuudella, että ainakin tämä keskustelupalsta on ne esille tuonnut, niin monella eri tavalla ja mielenkiintoisella puheilla (joka tätä palstaa on vain seurannut alusta asti), että tuskin mikään foorumi tai julkaisu on siihen sillä mitalla pystynyt.
11. Jouni28.2.2004 klo 11:09
Nyt kun po. ristikon vastausaika on umpeutunut, kysyisin selityksiä seuraaville:

1. TANELLA! -> KÄTKEÄ

2. EI LUISEVAN SALLIN POPPOO -> KARUNAT

3. Piirretty reisiluu -> ULPU

Vastaussanat voivat olla väärinkin. Semmoiset kuitenkin sain syntymään.
12. Antti Viitamäki28.2.2004 klo 13:00
(Spoiler warning!) :-)

Näkemättä ristikkoa on tietty aina paha sanoa, mutta heitän seuraavat:

1. Sanella -> käskeä.

2. Ei siis "Luiseva Salli" ("Long Tall Sally", biisin nimihenkilö)
vaan näyttelijä Salli Karuna perheineen.

3. Varmasti reisiluu? Onko P piilossa? Miten olisi ULKU eli
kannatinorsi, varras? (Kummaa tosin olisi, jos kahdesta
vaihtoehdosta piilokirjaimelliseksi sanaksi olisi valittu juuri
ulku - vaan minkähän kanssa risteää, jos ei ole piilo?)
13. Jouni28.2.2004 klo 13:14
Kiitos, Antti!
Kaksi ensimmäistä ovat nyt selvät.

Ulpun kanssa ristesi ALPI (vihje: -nisti). Alkinisti ei sopine.
ULPU voi olla väärinkin. L:n kanssa ristesi alLa (vihje: jalusta).

U:t ovat käsittääkseni oikein.
14. Tuomas L.28.2.2004 klo 14:09
Mielestäni sanan toistamisen kieltoa voi perustella ensisijaisesti vanhalla jutulla pikkusormesta ja koko kädestä. Jos sama sana saa olla kaksi kertaa, niin miksei sitten saman tien kolme? Viisi? Kymmenen? Tai vaikka koko ristikko täynnä samaa sanaa? Kuinka moni haluaisi ratkoa sellaisia ristikoita? Toistoa on mielestäni pakko rajoittaa jollakin tavoin, tai muuten homma karkaa nopeasti käsistä.

Siinä toki monet kirjoittajat ovat oikeassa, ettei yksi toistuva sana ristikkoa pilaa, varsinkaan suurta ristikkoa. Mutta periaatteena mielestäni "yksi sana yhteen kertaan" on kannatettava ja siihen tulisi pyrkiä.
15. Eki28.2.2004 klo 17:32
Ulpu-sanan vihje puuttuu kyseisestä ristikosta, ei sitä kannata enempää hakea. Skytän alkuperäinen vihje oli tyyliä "Akun veljenpoika kahta ensimmäistä vaihtaen".
16. ile28.2.2004 klo 22:16
Tupu, Hupu ja Lupu ovat Akun Della-sisaren poikia. Veljeä Akulla ei ole ollenkaan.
17. Eki28.2.2004 klo 22:49
Voi olla että se oli Antilla oikein.
18. Marianna28.2.2004 klo 23:09
Vääntäisitkö vielä rautalangasta:"50" ei siis ollut vihje lainkaan?
19. Urpo1.3.2004 klo 08:27
Eikös se "50" tullut kuvan kanssa eli L ja aineet ->Laineet.

Siitä saman sanan esiintymisestä vielä:
Jos luottaa siihen, ettei sama sana saa esiintyä kahdesti, niin ratkoessa se aiheuttaa aika paljon harmaita hiuksia kun uskoo ettei ratkaisusana voi tulla uudestaan.
20. mats1.3.2004 klo 08:48
kun tämän säikeen aloitin ja nyt nopeasti luin mitä viikonloppuna on kirjoitettu ovat tähän asiaan kuuluvat kommentit pääosin niitä joita tarkoitin. Siis Ulpu sanan vihjettä en ymmärtänyt (no sitä siis ei ollutkaan). Jos vastaus oli Tanella >Käskeä niin mikäs tulikaan sen s-kirjaimen ristisanaan - ei ole nyt lehteä mukana mutta mulla taisi kuitenkin olla t-mielestäni oikein ja laitoin siihen KÄTKIÄ ja ontuva logiikka sitten Virpi Kätkän Tauski mieheen???
Kun nyt lehteä ei ole mukana en muista muita "kummallisuuksia". Ellei nyt sitten se JUKRA (sian kuva ja numerosarja 45132, joka kyllä selvisi) joka kai sitten on hyväksyttävä sana kun kukaan ei siihen puuttunut.
Mulla taas Karunat ja Laineet olivat ensimäisten ratkaistujen joukossa eivätkä tuottaneet mitään ongelmaa mutta tässähän se viehätys onkin, jollekulle jokin vihje on aivan kirkas heti ja toinen ei saa siitä kiinni vaikka kaikki avut olisivat jo käytössä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *