KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 4/2012

7235. Sanaseppo 4/2012

RA18.12.2012 klo 15:44
[- siirto toisesta säikeestä -]

Lähettäjä: Jorge 18.12.2012 klo 12:04:
Makailen kotona ärhäkän lentsun kourissa... Elämäni ensimmäinen Sanasepot-lehti piristi joulutervehdysten lisäksi kummasti päivääni. Tässä pikkuhiljaa sitä jo aloin ratkoa. Yllätyin positiivisesti! Kiitos lehden toimitukselle! Ja kaikille sanaristikoiden ystäville mukavaa, tunnelmallista joulun aikaa!


Lähettäjä: Jorge 18.12.2012 klo 13:15:
Ja heti moka... Menköön tämän lentsun piikkiin! Eli Sanaseppo-lehteä tässä yritin kehua. ;-)
2. Kärkikarvaaja Battle Ankka19.12.2012 klo 00:07
Ehti lehti tännekin. Hieno lehti, mutta jotenkin vaisu verrattuna viime vuosina kun on saatu herkutella oikein supersepoilla. Tehtäväpuoli näyttää olevan ok joskin vähän niukka sekin! Onko vaatimustaso nyt liian korkea ja pakollinen notkahdus tiedossa? Mutta entä muuten? Nyt täytyy antaa toimitukselle vähän risuja ja toivoa että tämä oli joku "välilehti" ja parempi linja taas jatkossa!

Etukannesta jo alkaa, väljä, vaisu, väritön. Takakansi on paljon värikkäämpi ja eloisampi, mutta osoitetarra peittää tekstiä, kuultaa sentään vähän läpi. Lisä vaikeusaste?

Sivulla 2 lehden ilmestymispäivä 20.2.2012. Lehdessä vähän valokuvia. Eikö kirjamessuilta mitään?

Isoja logoja (ristikkoakatemia, sivu 8). Sivu 14-15, tyhjää on ja täytekuva kuitenkin vielä. Puuttuuko sivulta joku kuva alkutekstin vierestä? Tylsä ja luontaantyöntävä ulkoasu.

Monilla sivuilla isoja harmaita laatikoita, asioiden toistoa, pakollista täytettä. Jotkut ihan hämäriä, kuten sivu 12 "Ristikko SM 2013" päivämääriä tai tai sivu 34 "Ekin Wikipedian waltaus jatkuu! Raportti tulossa!" Tietääkö ekaa lehteä lukeva Jorge mitä nämä tarkoittaa, itselle SM hyvinkin tuttu mutta Wikipedian waltaus kyllä jää hämärän peittoon, jos se tulee seuraavaan lehteen joku raportti miksi sitä tässä hehkutetaan????

Joillakin sivuilla paljon tyhjää ja tyhjää, toisilla sivuilla tosi ahdasta ja pientä tekstiä kuten sivu 10 tai sivu 27. Lehdessä paljon mainoksia joka varmaan hyvä taloudelle mutta mainos ei erotu, sivu 10 julkisen sanan neuvosto sanoisi ettei erotu toimituksen aineistoista, sivu 16 sama.

Kirjoitusvihreitä, välimerkkivirheitä, väärän kokoinen alkukirjain jne. Ennen lehdistä on pitänyt todella ETSIÄ painovirheitä.
Miksi kesäpäivistä tulee olemaan lisätietoja vasta Sanasepossa 2/2013 joka ilmestyy kesällä kun kaikki lomasuunnitelmat tehty?


Nyt on purnaukset purnattu, toimitukselle hyvää jatkoa ja yrittäkääppä pitää jatkossakin rimaa korkealla!
3. f19.12.2012 klo 12:56
Maanantai kappale?
4. RA19.12.2012 klo 19:12
Kiitos kiitoksista ja kritiikistä.

En käy nyt tässä noita mokien erilaisia taustoja selittämään. Se tuskin ketään kiinnostaakaan. Filosofi Tuomo Sajaniemi on opettanut, että "Selitys on turhaa. Kaikki syyt ovat tekosyitä. Virheet johtuvat aina tekijöiden kyvyttömyydestä ja/tai työmoraalin puutteesta."

Sanasepon toimituksen tiedossa on muutama täydellisen virheetön ihminen. Käynnistämme neuvottelut, josko voisimme korvata nykytoimitukseksen heillä.
5. RA19.12.2012 klo 19:15
Kimppuun vain: ... "nykytoimitukseksen"
6. Pirjo19.12.2012 klo 20:38
Kärkikarvaaja,
jos nuo kaikki sinänsä pikkuviat haluaisi perata pois, pitäisi palkata lehdentekoon alan "rautainen ammattilainen" (karvaaja itse?) töihin ja maksaa hänelle niin paljon, ettei ilmoitustuloillakaan olisi kärpäsen lian vertaa merkitystä, vaan tällä levikillä hinta pitäisi nostaa satoihin euroihin nykyisestä; periaatteessa tämähän on nykyisin ilmaisjakelulehti jäsenille!

Tietty kotikutoisuus on mielestäni pelkkää plussaa. En yhtään kaipaa "parannuksia" nykyiseen. Suomalainen kansallisominaisuus on, että haetaan suurennuslasin kanssa, josko toisten tekemisistä löytyisi jokin VIRHE, ja saadaan siitä
omalle olemattomuudelle oikeutus ja voidaan taas omahyväisesti päivitellä toisten "typeryyttä". Jos joku, niin tämä piirre meissä tappaa luovuuden. Jos on pakko arvostella, eikö voisi nähdä myös ansiot, edellytykset ja hyvät puolet.

Niinpä, "ennen on oikein pitänyt ETSIÄ painovirheitä"... just joo, olisit tyytyväinen, jos nyt ei tarvitse etsimällä etsiä. Minusta lehti on tällaisenaan ihan hyvä ja parasta siinä on tietysti ristikot, ja kokeilun vapaus.
7. Tuomo20.12.2012 klo 02:31
Lehti on perillä ja meikäläinen on päässyt jo säikeeseenkin! Suunnilleen noin se ajatus menee mutta ei kuitenkaan ihan. Entinen pomo opetti aikanaan krooniselle myöhästyjälle että on olemassa vain yksi syy myöhästymiseen: "en lähtenyt riittävän ajoissa". Ja kun oikein tarkkaan ajatellaan niin näinhän se on. Jää sitten myöhästymiskortti käytettäväksi siinä ihan tositositilanteessa. Painokoneetkin pysähtyvät kun etusivu menee oikeasti uusiksi. Jos ei ole väärässä voi olla enemmän tai vähemmän oikeassa. Ja oikeallakin voi olla. Kärkikarvaaja on lukenut lehtensä huolella, ehkä hieman turhankin huolella. Suurennuslasilla löytyisi virheitä painatuksesta ja paperistakin. Entäpä aukevatko niitit helposti? (Tästäkin oli aikanaan Kirjeissä palautetta :)

Kivahan se on että palautetta tulee. Eräässä edesmenneessä lehdessä juttu jota toimitus piti kiinnostavimpana joutui painovirheen uhriksi, taitossa tippui pari viimeistä riviä pois joilla olisi ollut jutussa kerrotun perusteilla olleen yhdistyksen yhteystiedot joita ei muualta saanut. Lehden ilmestyttyä arvelimme hukkuvamme tiedusteluihin (levikki yli 40 000 kpl). Huihai, ei yhtään. Ei yhtään. Seuraavassa toimituspalaverissa ihmeteltiin lukeeko lehteä oikeasti kukaan. Sitä voi verrata saman kustantajan audio-videolehteen, jonka kannessa oli muutaman kerran ihan siisti aerobic-asuinen tyttönen videokameran kanssa. Uskonnollissävytteisiä kirjeitä tuli useita kymmeniä.

No niin. Ja muistakaapas kaikki ilmoittautua kevään risteilylle mukaan! Lisätietoja tuoreimmassa Sanaseppo-lehdessä!
8. jpq20.12.2012 klo 04:57
Minusta sanaseppojen lehti ei ole yhtään kotikutoinen.
ps. mitkähän sanaseppojen aineiston kriteerit? eihän niitä ole missään määritelty.
9. Matti Hult20.12.2012 klo 07:28
Minusta lehden ulkoasu, taitto ja paperin laatu ovat nykyisin vallan hyviä. Yhdistyksien lehdistä Suomessa vain Ursan Tähdet ja Avaruus (sehän on aivan uskomattoman hienosti tehty lehti ry-rintamalla) peittoaa meidän Sanaseppomme ;-)
Kiitos toimituskunnalle ja erityisesti RA:lle hyvästä työstä ja Rauhallista Joulun Aikaa kaikille ristikkojen laatijoille ja tietysti kanssaratkojille! Uuteen Vuoteen uusin kujein ja välkyin vinkein - menestystä kaikille toivottaen, Matti.
10. RA20.12.2012 klo 07:34
Kärkikarvaaja Battle Ankka kirjoitti 19.12.2012 klo 00:07:
"Kirjoitusvihreitä, ..."

Löysin sivulta 30 Puurusen Tainan haastattelusta sanan 'hoksottomia'. Se kai kuuluisi olla 'hoksottimia'.

Missä ne loput häiriöksi asti vaivaavat kirjoitusvirheet ovat? Voisiko Kärkikarvaaja tai Joku Muu laittaa listan.

***

Totta kai lehden teon eri vaiheissa kiinnitämme huomiota virheettömyyteen. Sekä juttujen ja ristikoiden toimitusvaiheessa että etenkin taiton jälkeen oikolukuvaiheessa meitä on useampikin silmäpari tsekkaamassa. Minulla on mitä ilmeisimmin joku sanasokeustauti, kun en vielä nytkään (ehkä noin kuudennella lukukerralla) löydä noita lukuisia kirjoitusvirheitä.
11. RA20.12.2012 klo 08:32
Kärkikarvaaja Battle Ankka kirjoitti 19.12.2012 klo 00:07:
"Lehdessä paljon mainoksia..."

Tässä 40-sivuisessa lehdessä kolme ½-sivun kokoista mainosta.

***

Sanasepot ry:ssä on sekä henkilö- että yhteisöjäseniä. Yhteisöjäsenet ovat sanaristikkoalan yrityksiä. Heidän jäsenmaksunsa verrattuna henkilöjäsenyyteen on moninkertainen ja jäsenyyteen kuuluu yksi puolen sivun ilmoitus / vuosi.
12. Willis20.12.2012 klo 10:20
Äläs nyt Riitta ihan pillastu. Olihan lehdessä useita puolityhjiä sivuja ja Kirjamessuistakaankin olisi voinut olla muuta kuin ohimenevä huomautus (Skytän jutussa) ja pari ristikkoa. Tiedä sitten, millaista monivärikiiltopaperilehden B. Ankka oli kuvitellut saavansa.
13. RA20.12.2012 klo 10:58
Enhän minä pillastu. Ei tulisi mieleenkään.
14. EJlo20.12.2012 klo 13:34
En ole koskaan aloittanut minkään lehden tarkastelua etsimällä siitä mahdollisia virheitä. Joskus sellainen saattaa pullahtaa eri julkaisuista, mutta usein myös silmä lukee sen niinkuin on tarkoitettu.
Hakemalla haettujen virheitten listaamisesta tulee meikäläiselle sellainen "pilkun parittelijan" tuntu. Voihan olla että määrätyn tyyppiset henkilöt siitä nauttii, - nimen omaan toisten virheistä -, joten se heille sallittakoon. Vanha sanontahan on että jokainen taaplaa tyylillään !
15. d20.12.2012 klo 15:42
Jos tekee lehden , niin on osattava asia. Tai ei sitten yritäkään. Tai annettava teko sen osaavalle. Että näin on näppäimet. Siitähän se vuosimaksu maksetaan!!!
16. Matti20.12.2012 klo 15:47
Kiva että Sanasepossa oli nyt peräti viisi piilosanaa :-)
17. lp20.12.2012 klo 17:33
Kiitokset lehden tekijöille. Iloitsen myös piilosanoista ja ristikoista löytyy monentasoista. Leppoisaa joulua laatijoille ja ratkojille!
18. Jorge22.12.2012 klo 00:28
Niin. Ihan ekaa Sanaseppo-lehteä selaileva ja täyttelevä Jorge oli ja on yhä edelleen POSITIIVISESTI yllättynyt, vaikka joku tuolla tunnettani kyseenalaistikin.

Olen ratkonut ristikoita n. 20 v eli puolet elämästäni. Iisakeista aloitin äitimuorini innoittamana. Nykyään päänvaivaa saan eniten Mr. Pitkälän hienoista ristikoista! ;-)
Sanaseppoihin ajattelin liittyä juurikin sen takia, että oppisi "kaikki pitkälätkin" tehtyä.

Suomessa on yllättävän virkeä ja elävä sanaristikkoyhteisö. Suomen lisäksi olen tutustunut Ruotsin, Saksan ja Britannian ristikkomeininkiin. Ihan mielenkiinnosta liityin Sanaseppoihin, Pitkälä-probleeman lisäksi. Ristikoiden ratkaisu on hieno ja antoisa ajanviete, josta on tässä vuosien mittaan tullut rakas harrastus. Suomessa ristikkolehtien tilauksista on tullut usein "rahatkin takaisin", kun on sattunut voittamaan arvonnoissa.

Palataanpa tähän Sanaseppo-lehti -asiaan. Olin nimittäin kuullut ristikkoalaan TÄYSIN VIHKIYTYNEELTÄ kaverilta, että Sanaseppo-lehti olisi nk. "syvältä.." En ole todellakaan samaa mieltä, koska lehdessä on monta hyvää puolta:


-Lehdessä on sekä ristikoita että asiaa ristikkomaailmasta muutenkin!

-Ristikot ovat mielenkiintoisia! Tosi lyhyellä kokemuksellani olen sitä mieltä, SANASEPPO on todellakin hieno jäsenmaksun vastike! On jopa PALKINTOristikoita!

-Pidän SANASEPPO-lehteä foorumina, jossa voi välillä myös kokeilla ja heitellä ideoita ristikkoalan harrastajille! Ja virheitäkin sattuu - kuten muissakin (ristikko)lehdissä.

-Lehdessä on myös huumoria mukana! Hyvä niin!

-Lehden painossa käytetty paperi on äärettömän ratkojaystävällinen

Nipotus nurkkaan ja kohti uutta ristikkovuotta 2013!

Sitä ennen tunnelmallista joulunaikaa kaikille sanaristikkojen ystäville! -Jorge
19. Joulutonttu22.12.2012 klo 19:41
Sanaseppo on kyllä mainio ja odotettu lehti aina eikä mikään maanantaipainos! Joulurauhaa niille jotka haukkuvat ja niille jotka provosoituvat. Nih!
20. RA23.12.2012 klo 00:41
Joku aika sitten joku kirjoitti jostakin sanaristikkolehdestä (olikohan joku PuPe), että "on se ala-arvoista, kun lehti vilisee virheitä". Pari häntäkärpästä ilmaantui heti perään ilkkumaan "maanantai painos"-kommenteillaan, tms.

Kun lehteä sitten tarkemmin ratkottiin ja tutkittiin, niin muistaakseni jäljelle jäi vain YKSI VIRHE. Siis: YKSI virhe vilisi. Ala-arvoistaen KOKO lehden.

***

Kritiikki on minulle lempiasia. Olen hyvin kiinnostunut siitä, mitä muut ajattelevat ja miten monella tavalla voi saman asian ajatella ja kokea. Pidän koko ajan mielessäni, että minun mielipiteeni tai toteutustapani on vain yksi monista ja että aina kannattaa hakea vaihtoehtoja. Hyvä kriitiikki tarjoaa vaihtoehtoja. Kun lehti on painettu ja postitettu, niin eihän sitä enää paremmaksi saa... mutta hyvä kritiikki vaikuttaa sitten jatkossa.

***

Tosiasioiden vääristely, liioittelu ja kärjistys ovat eri asia kuin kritiikki. Minusta ei kenenkään koskaan tulisi suostua "kritiikin siedon" tai "provosoimattomuuden", "cooliuden" nimissä nielemään moista suoranaista valehtelua ja pahansuopaisuutta.

Ainakin minä aion jatkossakin tarttua kiinni typeriin vääristelyihin. Että RAuhallista vuodenvaihdetta vaan!
21. Viljami23.12.2012 klo 07:00
En ole vielä montaakaan ristikkoa tästä lehdestä ratkonut, mutta pakko kehua Riku Rosenvallin s.13 ristikkoa. Mainio laatimus niin sanastoltaan kuin vihjeiltäänkin. Vasemmalla oleva aukio on mielestäni todella taidokkaasti ladittu. Pääkuvassa on mainio idea.

Vasemmassa alakulmassa on vihje NURIN plus 3. Sen yhteys ratkaisusanaan ei ole minulle vielä avautunut eli siltä osin ratkonta vielä jatkuu.
22. Eki23.12.2012 klo 08:29
Rosenvallin faneille on herkkua myös iltiksessä 29.12. koviksen muodossa.
23. RA23.12.2012 klo 09:22
Tässä Sanasepossa on myös Riku Rosenvallin henkilöhaastattelu ja VALOKUVA.
24. +23.12.2012 klo 09:29
[Riku on kuvassa oikealla.]
25. RR23.12.2012 klo 10:33
(Se irvileukainen kukkapää.)
26. Tuomas L.23.12.2012 klo 11:16
Koska Rikun ristikko ei ole palkintotehtävä, pieni vinkkaus varmaan sallitaan. Eli NURIN +3: käännä ratkaisusanan tarkoite nurin. Ei siis itse sanaa, vaan sen tarkoite.
27. Matias-Myyrä23.12.2012 klo 13:28
Eikös ne Seinähullut laulelleet aikoinaan, että: "Lihavat on lepposia, ei ne ratko Sanasepposia..."
28. Viljami23.12.2012 klo 13:45
Tuomas L.,
ei vieläkään leikkaa, mutta antaa ajan kulua...
29. arvid26.12.2012 klo 19:25
Kehuja minultakin. Oli tosiaan mukava ratkoa Riku Rosenvallin laatimaa ristikkoa. Kovan pakertamisen jälkeen sain valmiiksi. Myös Heikki Partalan Joulupipari oli minun makuuni.
30. arvid27.12.2012 klo 19:33
Olipa mukava ratkoa myös Jari Haapa-ahon "voi itkua". Riittävästi oli vaikeuttakin. Hauska ä-kirjain keskittymä (9 kpl)ristikon keskellä.
31. Jaska27.12.2012 klo 22:45
Vasta runsaan viikon vanhan lehden ristikon jujun paljastaminen ole asiallista. Vaikka ei palkintoristikko olekaan. Ahaat menivät nyt monilta sivu suun. -100 pojoa arvidille.
32. Jussi vain5.1.2013 klo 21:38
Tämänkö lehden arvostettu päätoimittaja oletkin. Jos olet RA-nimimerkillä toimiva. Niin sivulla 22 oleva HÖH on todella höttöä. Erittäin epäselviä ja huonosti kirjoitettuja ja piirrettyjä kuvia.

Huonompitasoista laadintaa on vaikeaa löytää. Jos joku väittää tätä palkintotehtävää hyväksi, voisi mennä silmälääkäriin.
33. Wexi5.1.2013 klo 21:41
Ai ai sitä sappea.
34. RA5.1.2013 klo 22:18
Arvostuksen kanssa on aina vähän niin ja näin, mutta RA = Riitta Asikainen = Sanasepon päätoimittaja. Siis minä.

Harmi, ettei HÖH-laadinta miellyttänyt. Hyväksi se oli tarkoitettu.
35. RA5.1.2013 klo 22:30
Tässäkin Sanasepossa on yli 20 erilaista ristikkoa. Ei kannata tuomita koko lehteä yhden huonon takia.
36. Jukkis5.1.2013 klo 22:48
Mainio avoristikkohan tuo oli, mukavaa vääntöä ja kivasti pikkuhiljaa tuli täyteen. Oikein hyvätasoista laadintaa.

Aika huvittavaa touhua Jussivainilta. Kun yhdessä keskustelussa on kirjoitellut tyhmyyksiä ja asiasta saanut kuulla niin pitää toiseen tulla haukkumalla kostamaan.
37. ässä5.1.2013 klo 22:57
Jussivainin periaatehan näyttää olevan edelleenkin: "Kyllä sitä pitää saada kirjoittaa mitä vain minne vain."

Kannattaisiko edes pikkaisen löysätä sitä pipoa?
38. Wexi5.1.2013 klo 22:59
... ruuvit on jo löysätty...
39. putko6.1.2013 klo 06:37
Mielestäni Sanaseppo hyvä lehti. Hintaansa verraten erinomainen.

Terv HPu

PS
Ristikot liian vaikeita minulle (enimmäkseen) mutta se on eri juttu. En kaipaa lisää läpikirjoitettavia, vaan lisää aivoa
40. RA6.1.2013 klo 09:18
Sanaseppo on Sanasepot ry:n neljä numeroa vuodessa ilmestyvä jäsenlehti. Lehden saa liittymällä jäseneksi:
- jäsenmaksu 18,- / alle 18-vuotiaat ja yli 65-vuotiaat 14,-
- jäsenasiat: Riitta Rustari (ilt.) 09-874 2034
tai sihtÄTsanasepot.fi [ÄT = @] tai sanasepot.fi

Vuonna 2012 neljässä Sanasepossa oli 44 ristikkoaiheista juttua ja 117 ristikkoa. Lehden tekoon osallistuu lehdestä lehteen noin 30 pyyteetöntä avustajaa. Pelkästään 'rakkaudesta lajiin'. Ilman heitä lehteä ei olisi.

Julkaistavien ristikoiden tasosta ja julkaisukelpoisuudesta päättää viime kädessä lehden ristikkotoimittaja Juha Hyvönen.
41. Jukkis27.3.2013 klo 18:53
HÖH!-avoristikkoon tuli oikeaan reunaan sana TOTO, jonka vihje on IVIV. Mitenköhän tämä selittyy?
42. Matias-Myyrä27.3.2013 klo 18:57
Eikös torstai ole viikon neljäs päivä?
43. Jukkis27.3.2013 klo 21:45
No johan taas oli aivot lomalla. Moneskohan kerta oli kun nämä viikonpäivät aiheuttaa hämmennystä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *