KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > POPPIKOULU

722. Poppikoulu

Timppa15.2.2004 klo 15:39
SM Seppo oli juuri äsken Radio Suomen visailussa, mutta valitettavasti jäi tällä kertaa toiseksi. Ei enää kannata niitä taajuuksia haeskella...

Muuten voi tietysti kertoilla mielipiteitä kaiken maailman visailuista. Ovatko tarpeen, mielenkiintoisia, tuottavia jne.?
2. Jouni15.2.2004 klo 18:16
Visailut ovat jautaa. Ostan Iltalehden vain sen takia, että siinä on parempi visailu kuin Ilta-Sanomissa.
Ristikot taas ovat päinvastoin.
3. J Takala15.2.2004 klo 18:23
Iltalehden kysymykset näkee myös netin kautta, joten säästät pitkän pennin, jos et lehteä muuhun tarvitse.
4. Matti15.2.2004 klo 18:57
Tehtäväpalstat selvästi lisäävät iltapäivä- ja aikakauslehtien menekkiä. Äsken Suomen Kuvalehden palstalla kirjoittaja mainitsi piilosanan pääasialliseksi syyksi tilata lehti.

Mahtavatko lehden toimitukset olla asiasta riittävän tietoisia.
5. Timppa15.2.2004 klo 18:58
Kyllä Iltalehdessäkin on silloin tällöin (en muista päivää) ihan laadukas vaikea/vaikeahko. Ilta-Sanomien Kovis on kumminkin suosikkini, eilenkin tuli repäistyä se pubin lehdestä. Ai niin, taitaa olla vieläkin povitaskussa...
6. Timppa15.2.2004 klo 19:00
Alunperin tarkoitin kysymyksellä näitä telkkarin Bonusta, Tahdotkö miljönääriksi, Maailman ympäri jne. Vastauksia toki saa antaa kaikesta muustakin.

PS. Kyllä minäkin netissä käyn usein IL:n kysymykset kokeilemassa...
7. J Takala15.2.2004 klo 19:18
Joka kerta tulee visailut tv:stä katsottua, jos sattuu tv:n ulottuvilla olemaan.
8. Timppa15.2.2004 klo 19:27
Kaikki kunnia sinulle J, ja samoin myös Sepolle ja Tapsalle ja kaikille muillekin kisoihin osallistuneille. Itseäni vaan häiritsee jotkut taustakuviot näissä ohjelmissa. Tieto ei olekaan pääasia vaan hienot puitteet... Tämä siis tarkoitti sitä, etten etsiydy tv:n ääreen visailujen aikaan, ellei tiedossa ole joku tuttu tai Sanaseppo osallistujana... :-)
9. Titta15.2.2004 klo 21:08
Juu, visailut on parhaimmillaan silloin, kun siellä on esim. J Takala tai Seppo Rosenberg kisaamassa. Eihän niitä muuten viitsi... :)
10. Kaitsu16.2.2004 klo 01:22
Televisio-ohjelma maksaa. Ohjelman lähetyskuluille ei kaiketi voida tehdä juuri mitään, on siis tingittävä ohjelman valmistuskuluista. Jos ohjelma käsikirjoitetaan, eli siinä on juoni, se vaatii esiintyjiä, yleensä ammattilaisia ja lisäksi tulee erilaisia lavastus- , valaistus- ym- kuluja. Ohjelmasta tulee siis kallis.

Kun "taviksia" hankitaan esiintymään ohjelmiin ei heille tarvitse maksaa mitään (mahdolliset palkinnot ovat tuotantokuluissa häviävän pieni osa). Kun lisäksi luodaan vakiolavasteet ym rekvisiitta, tulevat ne ohjelma-ajalla jaettuina melko halvoiksi. Tämän ovat televisioväki havainnut, tottakai.

Yksi halpa vaihtoehto on "puhuvat päät" eli haastattelut, mutta muutaman tunnin kuluttua sitkeimmätkin katsojat kyllästyvät noihin päihin. Toinen halpis on teettää taviksilla jotain hölmöä/hauskaa. Siis kansaa visailemaan, kisailemaan, survivaileilemaan tai deittailemaan.Kun ei omat värkit riitä ideoimaan niin ostetaan ohjelnmaformaatti, jolloin säästy siltäkin vaivalta.

Toistaiseksi edistynein keksintö televisio-ohjelmien tulosvastuullisuudessa on erilaiset ns interaktiiviset ohjelmat, joiden tuotanto rahoitetaan katsojien puhelumaksuilla. On kaikenmoisia äänestyksiä ja mielipiteenkyselyjä. Odotan vai koska pääuutislähetyksen alla pyydetään tekstiviestein valitsemaan millaisia uutisia haluaa kuulla.

Varsinaisten ohjelma-aikojen ulkopuoliset ns. chat-ohjelmat olivat ennen edes hiukan juonnettuja nykyisin viestit ohjautuvat virtuaalihahmoille, jos niillekään. Taustalla ei soiteta musiikkia, kun siitä pitäisi maksaa tuottajille.

Seuraava vaihe kulujen karsinnassa voisi olla lopettaa koko taustaohjelmien lähettäminen. Digitaalisesti lähetetään tasaisen yksiväristä televisiokuvaa ympäri vuorokauden kaikilta kanavilta. Jokaiselta kansalaiselta peritään suoraan pankkitililtä sopiva summa päivittäin ja kerran viikossa satunnaislukuihin perustuen palautetaan jollekin prosentti kerätyistä varoista. Tämän valitun nimeä lähetetään seuraavan viikon ajan kuvaruudussa taustan vastavärillä kirjoitettuna. Halpaa ja tuottavaa!
11. Kaitsu16.2.2004 klo 01:26
Jatkoa edelliseen

Kyllä minäkin katselen niitä visailuja, vaikka ne tuossa edellä haukuinkin. Ikävä vain on niitä Hardi Tiituksen ja Esko Kivikosken kisailuja. Silloin kysyttiin todellakin tietojen määrää, eikä tuurilla veikkailtu kuten nykyisin useimmissa visoissa. Tuplassa ja kuitissakin oli todella laajatietoisia henkilöitä vaikka monilla heistä olikin jokin suppea tietämyksen ala, jolla kilpailla.
12. Eki16.2.2004 klo 02:09
Aku Ankan nykyinen päätoimittaja briljeerasi aikanaan Tuplassa ja kuitissa ja pääsi sen avulla lehteen sisälle.

Hardi oli kai sukunimeltään Tiidus???
13. Urpo16.2.2004 klo 09:44
Eki: Eikö se ollut edellinen päätoimittaja vai onko nykyinenkin ollut?
14. iso S16.2.2004 klo 12:43
Olisiko mahdollista, että Tiidus olisi oikea nimi ja se olisi Naapurivisassa "suometettu"? Minunkin muistini sanoo Tiitus. Kauko Röyhkä on levyttänyt d:llisen version ja lienee tarkistanut nimen.

Netissä löytyy kannatusta molemmille vesioille ja Harti vielä päälle.

http://www.yle.fi/a2/juttu.php?tunnus=1016

Hardi Tiitus - tietoviisaan elämä 1998
Toimittaja: Juha Portaankorva
Me kaikki kuusikymmentäluvulla telkkaria katselleet muistamme taatusti virolaisen tietoniekan Harti Tiituksen. Tämä iloinen, menninkäismäinen harmaaparta hurmasi koko Suomen tietoviisas Esko Kivikosken kilpakumppanina.
Tätä nykyä 80-vuotiaan Hartin kuulumiset ovat ikävämpiä. Vastikään häneltä amputoitiin jalka, ja nyt hopeahapsinen hengen jättiläinen viruu kotonaan kärsien suoranaista hätää ja puutetta. Mutta terävää järkeään ja silmiensä pilkettä Harti ei ole menettänyt.

bibliography <http://webclub.kcom.ne.jp/ma/kansui/Estonia/Be tti_Alver/bibliography.html>
... TIIDUS, Hardi: 1949 "AS Puskin: Kaks poeemi [Poltaava; Vaskratsanik.]
webclub.kcom.ne.jp/ma/kansui/Estonia/ Betti_Alver/bibliography.html
15. Kaitsu16.2.2004 klo 13:14
Vaikeaa on kun nimiä "suometetaan" ja nämä d:t ja t:t menevät sekaisin.

Perustettaisiinko pehmeän t:n puolestapuhujien yhtistys tunnuslauseena "Onko vatelma etelän hetelmä?"

Ikävä kuulla, että Har_i Tii_ukselle kuuluu noin ikäviä. (Lisää sopiva kirjain viivan paikalle)
16. Eki16.2.2004 klo 13:44
Urpo, olenpas puhunut joka paikassa vanhoja asioita. Totta kai nykyinen on Jukka Heiskanen, entinen ristikkopiirtäjä.
17. iso S16.2.2004 klo 14:46
Kaitsu, ei siinä vielä kaikki. Tuo oli vain netistä poimittu tieto. Muistinvaraisesti täydennystä: Suomesta toimitettiin Hardille lahjaksi pyörätuoli. Siitä ei kuitenkaan ollut suurta hyötyä, kun se oli liian leveä eikä mahtunut ovesta tai jotain muuta probleemaa sen kanssa oli. Nyt ongelmat lienevät ohi - muistini mukaan Hardi on kuollut. Saatan tietysti olla väärässä; ei olisi ensimmäinen kerta, vaan toinen tai kolmas.
18. Kaitsu16.2.2004 klo 15:15
Iso S
Sehän tuon muistin kanssa on ongelmana se sen lyhyys. Eikä aina viitsi kaikkea tarkistaa.
19. Tapsa16.2.2004 klo 16:30
Jaa, että tuottavatko nämä visailuohjelmat mitään; no olen
minä ainakin saanut niillä rahoilla muutaman kerran ostaa
siivulihaa leivän päälle. Ei kai kukaan kuvittelekaan niillä
tienaavansa. Sitä paitsi: mukava nähdä siellä tuotanto-
puolella, miten sini- (ja muunkinväris-) silmäisiä huijataan.
Osaa jotenkin toisella tavalla asennoitua tuolta tuutista
tulevaan tarjontaan.
20. Seppo16.2.2004 klo 17:49
Sanasepot tuntuvat olevan kiitettävän visailuaktiivisia, aina kun joku meistä itsensä radioon tai TV-visaan onnistuu tunkemaan, kyllä aina "käry käy" eli uhri saadaan kiinni suoraan haaskalta. En suinkaan tarkoita sitä, että kukaan meistä yrittäisi tätä harrastusta salata, on aivan mukavaa saada kommentteja näistä "esiintymisistä".

Ainoa paha puoli näihin liittyen on se, että kun pään saa auki harrastus muuttuu sairaudeksi, eli on kokeiltava kaikkia mahdollisia visoja. Joskus Tapsan kanssa olemme asiasta puhuneet ja todenneet , että toivottavasti tällainen huonokin esimerkki saisi liikkeelle muitakin sanaseppoja, joiden joukosta taatusti löytyy joka alan tuntijoita, kunhan vain uskaltaa ottaa sen kynttilän pois vakan alta.

Kuten Tapsa sanoi, suosittelen omastakin puolestani omakohtaista kurkistusta kulissien taakse opintomatkalle.
21. Pirkko16.2.2004 klo 20:06
Naiset rohkeasti esiin, kovin on ollut "ukkovaltaista" edustus näissä tv-visailuissa.
22. Erkko Lehtonen16.2.2004 klo 20:34
Kaitsulle ja isolle S:lle. Viron kielessä d-kirjaimella merkitään lyhyttä t-äännettä. Siksi "Tiidus" lausutaan /tiitus/.
23. Kaitsu17.2.2004 klo 01:30
Erkko Lehtoselle

Kiitos vain tiedosta. Näin sitä aina vain karttuu tuo triviaalitietovarasto, vielä kun oppisi sitä käyttämään oikeassa paikassa voisi olla tyytyväinen.
24. iso S17.2.2004 klo 09:16
Erkko, kiitos tiedosta. Tämä mahdollisesti selittää muistikuvan. Muistikuva puolestaan perustuu osittain näkömuistiin eli selkeästi luulen tietäväni muistavani, että ohjelmateksteissä tai lehtijutuissa nimi on kirjoitettu (virheellisesti) Hardi Tiitus. Virhe on siis perustunut toimittajan kuuloperusteiseen luuloon.

Kaino lisäkysymys: kuinka pitkä tee on nimen alussa, kun sitä ei ole merkitty isolla D:llä? Maallikkoa muuten huvittaa, että esimerkiksi Kautokeinon alueiden äänteiden kestosta on tehty väitöskirja. Väitöstilaisuus on varmaan ollut hauskaa seurattavaa (anteeksi virheellinen h:n käyttö ja muut murrehäiriköt):
- Kum met sanomha A, niin se kesthää tämän verran: aa.
- Ei varmhaan kesthä!
- Jo vain kesthää: aa!
- Jo vain kesthikin!

Kuullun ymmärtämisen siirtymisestä sanomalehteen pari esimerkkiä.

Pituushyppääjä Kärnä ihmetteli miksi hyppy ei kulje, vaikka vauhdin pitäisi riittää kahdensadan metrin (po kahdeksan) ponkaisuihin.

Metsurien kisoissa vaikein laji oli aaltopeltisahaus (po alta-päältä-sahaus).
25. Erkko Lehtonen17.2.2004 klo 11:12
Vastaus ison S:n lisäkysymykseen: lyhyt.

Lisää aiheesta:
http://www.cc.jyu.fi/~saarinen/har/eesti_keele_alg kursus.html

Yksityiskohtaisempaa tietoa (viroksi):
http://www.eki.ee/books/ekkr/
(erityisesti pykälä O14)
26. Tapsa17.2.2004 klo 19:58
Pojat näköjään vaihtoivat kiireesti aihetta nykyisistä
visailuista vanhoihin. Miksiköhän???
27. iso S18.2.2004 klo 07:38
Pojat ovat vanhoja ja muistelevat mieluummin niitä aikoja kun järki oli terävä kuin partavaahto.
28. mats18.2.2004 klo 10:16
Iso S
Metsureiden mm-kiskoissa oli karsintakilpailu loppukilpailuna.
29. jepsjuu18.2.2004 klo 14:34
Ja kaatokaan ei tainnut kaataa kilpailun etenemistä?
30. yx mietteliäs10.4.2008 klo 19:10
voisiko joku valaista mikä on argonhart at?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *