KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPON TAKASIVULLE

711. sanasepon takasivulle

mats9.2.2004 klo 10:09
W.G. Selbald: AUSTERLITZ
suom. Oili Suominen (upea suomennos)
s. 164 "... Antikvariaatin omistaja Penelope Peacefull, hyvin kaunis nainen jota olin ihaillut jo vuosia, istui joka-aamuiseen tapaansa paperien ja kirjojen peittämän kirjoituspöytänsä ääressä hieman sivuttain ja ratkoi vasemmalla kädellä Telegraphin takasivulla olevaa sanaristikkoa. ... s. 165-166 ... One way to live cheaply and without tears, hän sitten kysyi yhtäkkiä ja napautti kuulakynänsä kärjellä taitellun sanomalehden piilosanaa, mutta juuri kun aioin tunnustaa että minun oli aina ollut mahdotonta tajuta kieroja enlantilaisristikoita, hän jo ehättikin sanomaan: Oh, it´s rent free! ja raapusti nopeasti kahdeksan kirjainta ristikon viimeisiin tyhjiin ruutuihin."

Näistä lauseista muuten ristikonratkaisija lukija huomaa jotain, mikä ei ehkä ns. tavalliselle lukijalle aukea ollenkaan - mitkä seikat ne ovat?
2. Marianna9.2.2004 klo 15:38
Olipa ovela vihje.

Homonyymeistä tässä on kysymys: tear = 1. kyynel, 2. repiä (tear, tore, torn), 3. repeämä ; rent = 1. vuokra, 2. repeämä; rend = repiä (rend, rent, rent).

Muuten, perjantain New York Timesin ristikossa oli vihjeenä "Finland's largest city" (ESPOO). Kuinkahan hyvin tiedettiin: 1. Finland, 2. Espoo?
3. J Takala9.2.2004 klo 16:00
Saattaa tuo Espoo olla Atiun tasoinen kuuluisuus amerikkalaisille?
4. mats9.2.2004 klo 16:08
Marjaana: hyvin oivallettu, mutta tarkoitin myös vähän toisenlaisia seikkoja, suomalaisia sanoja itse tekstistä.

Eikös Lieksa olekaan enää Finland´s largest city?
5. Eki9.2.2004 klo 16:24
No, it's Pudasjaervi!
6. Marianna9.2.2004 klo 21:34
Taisit tarkoittaa kuulakärkikynää. Eikös jossain ole sanottu itsevarmuuden huipuksi sitä, että ratkoo The Timesin ristikkoa kuulakärkikynällä? Englantilaisristikko? Siis joka toinen kirjain piilokirjain ja vihjeet enemmän piilosanaristikon kuin höyryristikon tyyppiä?
7. Marianna9.2.2004 klo 22:16
Vielä yksi piiloviesti; ratkoja saattoi huoleti käyttää kuulakärkikynää, koska hän ei lähettäisi ristikkoaan mihinkään, vaan ratkaisu olisi seuraavan päivän lehdessä. Ratkoa voi tosiaan vain ratkomisen ilosta;-)

Montakohan pallosta (Daily?) Telegraphin ristikko saisi?
8. Kravattimies10.2.2004 klo 00:59
Ensilukemalla sain sellaisen vaikutelman, että lehti oli taiteltu kynän kärjellä ennen piilosanan napauttamista: "napautti kuulakynänsä kärjellä taitellun sanomalehden piilosanaa"!

Helpommin lehden taittelee kynän sivulla, olen huomannut.

Kuulakärkikynän keksi László Jozsef Bíró (1899-1985) ja siitä ainakin englannissa käytetään sanaa biro. Onkohan BIRO ollut ristikoissa?

Joillakuilla vanhemmilla on pakkomielle suojella lapsiaan internetin tuhmilta sanoilta ja niinpä he ostavat erilaisia ohjelmia, jotka estävät määrättyjen kirjainyhdistelmien läpitulon kuvaruudulle. Englantilaisen työkaverini nuori tytär ei voi lukea isänsä synnyinseudusta (Scunthorpe) eikä tunnetummasta alueestakaan (Sussex) ja pelkäänpä pahoin, että myös ESPOO jää näkemättä!

Muutaman viikon välein täällä tulee PESETA aina ratkaisuksi niihin helppoihin ristikoihin, joissa vihjeenä on Espanjan rahayksikkö. Kuinkahan kauan kestää ennen kuin euro on ainoa virallinen valuutta euromaissa?
9. Hessu10.2.2004 klo 06:07
Kumma, kun ratkojalle oli jäänyt viimeisiksi tyhjiksi ruuduiksi kokonainen kahdeksankirjaiminen sana (rentfree). Yleensä sentään on risteäviäkin sanoja...
10. Marianna10.2.2004 klo 07:51
Vielä viimeinen havainto: rent free ristikossa ilman sanaväliä.

Juu, juu, lue kysymys kunnolla ennen kuin säntäät vastaamaan...
11. mats10.2.2004 klo 08:37
niin - itsevarma kuulakynällä ratkova kirjoitti todella kahdeksan kirjainta ristikon viimeisiin tyhjiin ruutuihin?? eli kuinka se on mahdollista - olivatko ne kaikki piilokirjaimia???.
Hän myös ratkoi ristikkoa vasemmalla kädellä - mutta tässä tarkoitetaan varmaankin vasenta kättä eikä sitä minkä muistan joskus lukeneeni A.Skytän haastattelusta, että hän ratkoo ristkoita seurustellessaan perheen ja vieraiden kanssa - siis tavallaan vasemmalla kädellä. Olen nyt opetellut samaa työpaikan kahvihuoneessa (en sanonut kahvitunnilla:)-) jutellen samalla työtovereiden kanssa kun päivän iltiksen ristikko täyttyy.
12. Sopuli11.2.2004 klo 17:52
Ihan äskettäin luin eka kertaa Veikko Huovisen esikoisnovellit nimeltä Hirri (1950). Mitä lienen odottanut, kun yllätyin iloisesti. Sieltä löytyi Konstan mietteitä ristikoistakin:

Eikö elämä ollutkin kuin valtavan suuri sanaristikkotehtävä. Kun sai suurella vaivalla vaakasuoran rivin mieleisekseen, niin pystysuora ei ratkennut, ei sukupovienkaan kovalla työllä. Rivillä 1949 vaakasuoraan oli arvoitus "sopuisa yhteiskuntaelämä" ja vieressä "hyvä kansantalous", mutta pystysuoraan oli "kateus, ahdasmielisyys, epäluuloisuus, suvaitemattomuus, sodat, pimeys, pimeys...musta arvoitus".
13. Pena30.5.2004 klo 13:58
Etelä-Saimaa 30.5.2004:

"Ei tylsää. Jos päivä on hiljainen, kirkko-opas Mia Tojkander lukee kirjaa, istuu pihalla tai ratkoo ristisanoja."
14. Pena11.6.2004 klo 17:29
Uusimaa 10.6.2004:

"Sarjakuvia ja sanaristikoita painava hyvinkääläinen Alprint Oy siirtää koko toimintansa Porvooseen..."
15. Juhani Heino27.7.2004 klo 13:08
Ruotsalainen The Hives käyttää videossaan "Walk Idiot Walk" perusristikkoa seinällä. Kuvan näkee: http://www.mtv.com/music/video/premiere/the_hives/ index.jhtml
Ilmeisesti koko video löytyy tästä, jos koneessa on RealPlayer:
http://www.bbc.co.uk/totp/artists/h/hives/full_len gth_video/pop.shtml
Tai sitten voinee pitää auki MTV:tä (ei kolmosta vaan Music Television'ia) ja muistaakseni Suomenkin TV:stä tulee Up North -ohjelma jossa on pohjoismainen lista.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *