7074. SK 36

Joskus8.9.2012 klo 09:16
Hyvää laatua, ei mikään kauhistus, kun alkuun pääsi.
2. pmm8.9.2012 klo 09:40
Pilataan hyvä lehti taas ristikolla.
3. Pekka Harne10.9.2012 klo 13:29
Kiitos, Toni! Tarjosit purtavaa ja puurtamista pariksi kolmeksi tunniksi perjantai-iltana. Kovis parhaimmillaan!
4. tonimikael10.9.2012 klo 14:26
Kiitos kehuista, Pekka!
5. lp10.9.2012 klo 21:22
Nyt se on ratkaistu. Olipa ovelia ja hauskoja vihjeitä, menin tietysti ensin helpoimman kautta, mutta uusiksi piti ottaa. Kiitokset Tonille, pidin kovasti.
6. ???11.9.2012 klo 21:27
Jos tämä on tarkoitettu ratkottavaksi, olisi jostakin tehtävän alueelta löydettävä ensimmäisiä sanoja, joista ratkonta lähtisi etenemään. Onko siihen hyviä vihjeitä?
7. Jukkis11.9.2012 klo 22:18
No tämä ristikkohan on täynnä hyviä vihjeitä. Oikein on runsaudenpula.
8. ???11.9.2012 klo 23:31
Kiitos Jukkis, vihjeesi on varmaankin oikein joskin täysin hyödytön. Ristikon ollessa tyhjä tämä näyttää sisältävän ratkonnan alkuunpääsyn kannalta täysin hyödyttömiä vihjeitä. Esim. on paljon ´rock-tähtiä´ tai ´Viron miehiä´, joiden nimi muodostuu viidestä kirjaimesta. Tai kun on kolme nurkkaa tyhjinä, ei yhtään auta neljännen nurkan vihje ´toiseen nurkkaan tulevan vastakohta´. Mielestäni laatijalta on kohtuullista odottaa vihjeitä, joista ristikoita vuosia ratkonut pääsisi ratkonnan alkuun?
9. Maikki11.9.2012 klo 23:39
???, älä masennu!

Vuosia ratkoneena onnistuin sen saamaan kokoon. Tonimikael on aivan omaa luokkaansa näissä SK-koviksissa! Kiitos laadukkaasta viikonlopusta!
10. EJlo12.9.2012 klo 10:25
???

Ota suomalainen allakka, jossa on miesten nimet (useimmiten aakkosjärjestyksessä) ja ala käydä niitä läpi. Oikean yläkulman vinkki. Ennen pitkää löytynee nimi tyyliin OKSA - Oksana , joka jälkimmäinen olisi naisen nimi (idässä yleinen). Tämä on siis vain puhdas esimerkki koska OKSA ei ole ainakaan almanakan mukaan miehen nimi. Ei vie kohtuuttomasti aikaa, sillä nimet on jotenkin hallittavissa.
11. Jaska19.9.2012 klo 11:58
Tämä kauhistukseksi tituleerattu ei luonnehdintaansa loppujen lopuksi ansainnut, vaikka ensin vähän jähmetyttikin elimeni yläpäässä. Yläpäästä ratkonta kuitenkin yskähdellen (Lapista peritty flunssa) lähtl käyntiin ja eteni pikku hiljaa enää jähmetyttämättä alapäätä kohti. Olisi ansainnut myös Ilta-Sanomissa täyskolmosen tunnukset selvästi vaikeampana kuin esim. Keräsen toissalauantainen ratkonta-aikojeni n. 200/120 min. perusteella.

Ymmärrän hyvin kolmen kyssärin vaikeudet alkuun pääsyssä. En siis tunne tarvetta tylyttää tämän tason koviksiin harjaantumattomampaa, ristikkosäikeiden suosituksia ilmeisesti tuntematonta harrastajaa. Sitä paitsi IS-koviskommenteissa ei ole epätavallista, että ratkoja kertoo vihjeen, josta pääsi alkuun. Sitä en ole nähnyt missään kielletyn. Minun ensimmäinen ratkaisusanani tuli vihjeestä OSA KATTOA parin risteävän sopivuuden perusteella. Viimeiseksi jäi ristikon pisin pystysana, koska piti miettiä, voiko siinä olla olematta duaali. Eipä taida voida.

Vihjeistä EI PAKKOPAITA on edustavin näyte Sanataidon Siikajoen Pitkälän kekseliäisyydestä. Mielihyvin suon sen neutraloida mielestäni ainakin epäeksaktin, ellei suorastaan virheellisen vihjeen. Täydet 10 pojoa siis.
12. Olavi Kivalo22.9.2012 klo 10:31
Julkaisusta on nyt kaksi viikkoa. En nimeä tässä ratkaisusanoja, koska haluaisin rohkaista vielä yrittämään. Mielestäni ristikko on sen arvoinen, enkä löydä siihen liittyen juuri muuta kielteistä kuin että sen selättämisen antama mielihyvä näyttää tulevan aika harvan osaksi ja kesken jääneellä ristikolla on tapana jäädä hampaankoloon.

Vihje 'Ei pakkopaita' ratkaisuineen on hyvä, mutta 'Huippuvuorilla' riemastutti. Laatija oli tietenkin tarkistanut tietyt slangisanat, eikä tarvitse niistä synninpäästöä. Vihjeytys kaikenkaikkiaan oli tasokas. Se asetti assosiaatiokyvyn koetukselle, mutta sisälsi vain vähän rakennekikkailua. Mainitaan nyt vielä, että oma ratkaisuni lienee alkanut usein esiintyneestä vihjeestä 'Eestaas' ja viimeisten joukossa oli 'Panee'.

Tulin muuten eilen Lapista. Lehti oli mukana, mutta vasta lähtöpäivänä, kun ei enää menty tunturiin, ehdin paneutua ristikkoon. (Koneessa saattoi jo ratkoa Hesaria.)
13. Viljami23.9.2012 klo 08:38
Aivan loistava ristikko Pitkälältä, ratkontanautintoa parhaimmillaan. Olen samaa mieltä Jaskan ja Olavi Kivalon kanssa noista parhaista vihjeistä.
14. VL24.9.2012 klo 12:17
Hieno ristikko, ei yhtään kuvavihjettä. Pari vihjettä tai vihjeen osaa jäi epäselviksi. Ratkaisusanoja ei tarvitse paljastaa, koska ne lienevät minulla oikein. LOMMEL ja SORMEEN LIITETTY -vihjeen osien yhteyttä ratkaisuun en ymmärrä. TERÄSTÄ-vihjeen ratkaisusanalle haetaan ilmeisesti esim. Urbaanisanakirjasta löytyvää, ei sanan tyypillisintä merkitystä.
15. Olavi Kivalo24.9.2012 klo 17:46
Lommel ja Kyrklund ovat kaimoja ja sormen paikalle voi laittaa peukalon. Kumpikaan vihje ei edusta vihjeiden parhaimmistoa niinkuin ei 'Terästä'kään.

Kun aikaa ratkaisun hurmasta kuluu, niin kriittisyys alkaa nostaa päätään.
16. ???24.9.2012 klo 21:04

Vastausajan jo päätyttyä keskustelu voinee jatkua avoimemmin, kuitenkin vastaussanoja paljastamatta ajatellen heitä, jotka ratkovat omaksi ilokseen vaikkapa ratkaisun julkistamiseen asti.

Pidän SKsta lehtenä ja sen pitkäaikaisena tilaajana olen lähes koko ajan myös ratkonut SKn ristisanatehtäviä, siis monia moniavuosia. Näitä säiekirjoituksia olen katsellut vasta ehkä n. kymmenkunta kertaa, alkaen tänä vuonna.

Kirjoittamiskynnys ylittyi 1. kerran kun en päässyt pitkään aikaan alkuun tämän ristikon ratkonnassa. Alkoi häämöttää negatiivinen ratkaisukokemus. Toinen syy kirjoittamiselle oli näiltä palstoilta huokuva melko yksipuolinen kehuminen.

Kuten mikä tahansa tuote tai palvelu, myös ristisanatehtävä kilpailee käyttäjien, tässä tapauksessa ratkojien, ajasta ja suosiosta. Tämä tulisi laatijoiden mielestäni ottaa huomioon. Olen tässä Olavi Kivalon kanssa samoilla linjoilla. Rakentavalle kritiikille tulisi olla hyväksytty sijansa tylyttämisen kohteeksi joutumisen sijasta, vai mitä Jaska.

Miksi en päässyt pitkään aikaan alkuun? Syynä ovat mielestäni aivan liian avoimet vihjeet. Mahdollisia ratkaisusanoja on liikaa ristikon ollessa tyhjä. Käytin kyllä tuota EIlon OKSA -> OKSANA - periaatetta. Valitsin vain allakasta tietynkielisten nimien joukosta löytämäni ainoan vaihtoehdon. Valitettavasti se oli väärä ja oikea yläkulma oli pitkään jumissa, kunnes toisenkielisten nimien joukosta löytyi ratkaisu. Kuten EIlo toteaa, jotenkin tulisi mahdollisten ratkaisusanojien joukko olla hallittavissa. Onko esim. jossakin rajattu mistä kaikkialta voidaan miesten tai naisten nimiä valita ristisanatehtäviin?

Monillakin vihjeillä viitataan mielestäni liian hankalasti löydettävissä oleviin sanoihin. Huippuna jo esittämieni lisäksi vaikkapa tuo monen ihastelema ´ei handsfreetuote´, jonka tarkoittama ratkaisusana löytyi aivan viimeisten joukossa.

Lisäksi tulisi omata varsin paljon yleistietoa. Toimin yksityisen työnantajan palveluksessa, joten en käytä työaikaa ratkomiseen enkä näiden säikeiden lukemiseen. Ja kun on muitakin harrastuksia, joutuu kysymään, miten voisi hallita tarpeeksi runoilijoita, muusikoita, vauvanvoiteita, panimoita, maantiedettä, ym.

Ei voikaan, joten on turvauduttava hakukoneisiin tms. työkaluihin. Hankaluus tällöin on tyhjä ristikko, yhdyssanat tai todella harvinaiset sanat. Viimenainitusta esimerkki on Lommel,Kyrklund - vihje, jonka ratkaisusana on niin harvinainen, että G..... löysi sen vasta kun enää vain yksi kirjain puuttui. Aikaa kului liikaa paitsi alkuunpääsyssä myös ratkomisessa, ja ainakin minulla aika on kriittinen resurssi, liian arvokas käytettäväksi jumissa olevan tehtävän kanssa.


Sain kyllä ristikon täyteen ajoissa ja lähetin ratkaisunkin. Alkuun pääsin vasemmalta ´kulkuväline´-vihjeestä. Viimeisten joukossa olivat jo mainitut ja aivan viimeinen oli ´panee´ vihjeen tarkoittama sana. ´Terästä´ johti varsin kyseenalaiseen ratkaisusanaan, samoin ´- nappi´, ja kyllä ´sormeen yhdistetty´ on turhan laaja vihje.

Odotan siis ristisanatehtäviä, joita kaltaiseni harrastelija voi ratkoa ja vielä siten, että syntyy miellyttävä positiivinen ratkontakokemus. Tässä meni liian paljon aikaa liikaa, eikä mielihyvä ristikon tultua täyteen enää läheskään pystynyt muuttaamaan ratkonnan kokonaiskokemusta positiiviseksi.

Enemmistö kirjoittajista tätä kehuu. Luulisin kuitenkin ratkontaa yrittäneiden keskuudessa enemmistön ratkontakokemuksen jääneen negatiiviseksi ratkonnan jäätyä pahasti kesken. Mutta näistä ei juurikaan kirjoiteta.
17. Aksu24.9.2012 klo 21:25
Voin tunnustaa, että mie en päässyt alkua pitemmälle.

Mutta oisko mahdollista, että SANARIS kertoisi vastausten määrän? Joko täällä tai lehdessä.
18. ?24.9.2012 klo 21:31
Saisiko ???:ltä muutaman ehdotuksen, millaiset vihjeet olisivat olleet hyviä noiden kritisoimiensa vihjeiden tilalle?
Vaikka vain parikin?
19. ?24.9.2012 klo 21:37
Tai saisiko ???:ltä listan ristikon sanoista, joita ei saisi ollenkaan olla ristikossa?
20. ???24.9.2012 klo 21:56

Toivoisin vihjeitä, joilla tarkemmin rajataan mahdollisia ratkaisusanoja ja haen lähinnä vihjeen ja ratkaisusanan välistä yhteyttä.

Esim. ´joissakin hameissa´ vihjeen ´terästä´ sijaan. Tai vihjeen ´ei pakkopaita´ tilalla vaikkapa ´ajajalle hyödyllinen´ olisi kaventanut.
21. Jaska24.9.2012 klo 22:19
??? ei mahdollisesti huomannut kolmea tähteä ristikon alareunassa tai ei tiedä niiden merkitystä. Suomen Kuvalehden asteikossa 1-3 tähteä tarkoittavat helppoa, vähän vaikempaa ja (hyvin) vaikeaa.

Mielestäni skaalan selitys mahtuisi hyvin ristikon alapuolelle. Sen noteerattuaan koviksiin tottumaton ratkoja tietäisi varautua pitkäänkin pohdintaan, jos kuitenkin mielii mitellä voimiaan kolmitähtisen kanssa. Kaikki eivät kuitenkaan lue palstaa Pari sanaa ristikoista, jossa vaikeudesta yleensä varoitetaan. Niin tälläkin kertaa, ja todella aiheellisesti.

Ristikossa ei ollut vihjettä "ei handsfreetuote."
22. RA24.9.2012 klo 22:34
???: "Aikaa kului liikaa paitsi alkuunpääsyssä myös ratkomisessa, ja ainakin minulla aika on kriittinen resurssi, liian arvokas käytettäväksi jumissa olevan tehtävän kanssa."

Väkisinkin herää kysymys, että miksi tuollaisessa kriittisessä aikatilanteessa edes aloittaa ratkontaa? Ja vieläpä jo valmiiksi vaikeaksi ilmoitettua ristikkoa?

Ilman muuta ratkojilla on oikeus kritisoida ristikoita. Ei tässä siitä ole kysymys. Mutta kyllä minusta kritisoiva ratkojakin voisi harjoittaa suhteellistamista, että mistä valittaa. Tuo ylläoleva vaikuttaa nyt pikkasen siltä kuin joku valittaisi, että "Ostin kaupasta ranskiksen, eikä se maistunut ollenkaan ruisleivälle!"
23. VL25.9.2012 klo 09:21
Kiitos O.K:lle selityksistä. Lommel oli siinä määrin erikoinen nimi , etten tullut hakeneeksi sitä googlesta, vaan kuvittelin sen olevan jokin "jippo". Ristikko ei mielestäni ollut mitenkään liian vaikea. Pidän sanallisista vihjeistä enemmän kuin kuvallisista, joten tässäkin suhteessa ristikko miellytti. Melkein kaikissa vaikeissa ristikoissa näyttää olevan jokunen kömpelöhkö vihje tai ratkaisusana.
24. Olavi Kivalo27.9.2012 klo 11:08
Kyselin taannoin itsekin (säikeessä 6790) ratkaisseiden lukumäärää erään huippuvaikean kohdalla, koska herää epäilys, olisiko yleislehdellä oikeasti intressiä julkaista materiaalia, jos se tietäisi sen suuntautuvan liian kapealle lukijajoukolle.

Turhaan:
”Lopetan tivaamiseni tähän mitä tulee tämän ristikon ratkoneiden lukumäärään ja ratkojien palautteeseen. Ymmärrän, että näiden tietojen yksityiskohtainen julkistaminen ei ole Sanaris Oy:n intressissä. Kehoitan niitä SK:n lukijoita, jotka saavat näppylöitä tämän kaltaisista ristikoista ja haluavat kyseenalaistaa niiden kuulumisen SK:n ristikkotarjontaan, kääntymään SK:n toimituksen puoleen. Sen keskustelun paikka ei selvästikään ole täällä.”
25. Aksu29.9.2012 klo 14:26
Tässä vielä yksi kymysys:
miten VEKKI liittyy vihjeeseen TERÄSTÄ?
26. Olavi Kivalo29.9.2012 klo 16:56
Vekki on haava tai naarmu. Tämän merkityksen antaa netin Urbaani sanakirja, mutta sellaista ei löydy esim. Otavan slangisanakirjasta.
27. Aksu29.9.2012 klo 17:59
Kiitos tiedosta, Olavi Kivalo!
Enpä ole ennen moista vekkiä kuullut, mutta oppia ikä kaikki.
28. Matti29.9.2012 klo 20:15
Vekki on myös taite, veck, vekkihame - niinkuin kaikki tietysti tietävät. Teräs?
29. 29.9.2012 klo 20:26
Oliko TERÄS(TÄ) vihje ja VEKKI ratkaisu, vai miten päin?
30. *29.9.2012 klo 20:32
Vihje oli TERÄSTÄ
31. ++29.9.2012 klo 20:33
(veitsen) TERÄSTÄ > VEKKI (haava, naarmu)
32. pius1.10.2012 klo 22:50
???, miksi et jättänyt ristikkoa kesken jos se heti auennut, mulla ei oo mitään vaikeutta tunnustaa itselleni että nyt meni vihjeet yli hilseen! Monet kovikset tai oikeastaan pahikset jäävät kesken - so what !
33. Olavi Kivalo2.10.2012 klo 11:39
'Jos ristikko ei heti aukea, niin jätä kesken' ei kelpaa ohjeeksi kellekään. Yhtä vähän kuin kehotukset unohtaa koko juttu, jos ristikkoa on luonnehdittu kolmitähtiseksi, kovikseksi tai kauhistukseksi. Varsinkaan silloin kun kysymys on ristikosta, joka on tarkoitettu lehden kaikille lukijoille.

Ensiksi, normaali ihminen kaipaa älyllisiä haasteita. Jos on tottunut ratkomaan ristikoita sitä mukaa kun niitä tulee eteen, ei ratkomatta jättäminen ole aivan tosta-vaan päätös.

Toiseksi, ihmisen hermoverkko prosessoi ongelmia omia aikojaan. Jokainen ratkonut lienee havainnut sen ihmeellisen asian, että seuraavana päivänä tai viikon kuluttua ratkaisusanoja alkaa löytyä kuin itsestään.

Tietysti ratkontaan ryhtyvä ottaa asiaan kuuluvan riskin, ettei ratkaisu löydy kohtuuajassa. Nyt jos tuo subjektiivisesti määriteltävä kohtuuaika ylittyy, eikä ratkaisua silti löydy, turhautuminen on mahdollista. Jos se ylittyy roimasti, voi olla että kokee hukanneensa arvokasta aikaa silloinkin, kun ratkaisu viimein löytyi, eli onnistumisen kokemus ei riitäkään enää palkitsemaan.

Kehotan käymään vaikeimpienkin ristikoiden kimppuun onnistumiseen uskovalla asenteella, kuten tekee uudesta ennätyskorkeudestaan yrittävä korkeushyppääjä. Siinä missä hyppääjällä on kisassa kolme yritystä, on ratkojankin syytä määritellä ratkomiseensa ainakin sumea kohtuuaika turhien turhautumisten välttämiseksi.
34. pius2.10.2012 klo 18:26
Tuohon voi yhtyä mutta ei keskenjättäminen mikään katastrofi ole...
35. tapio1.3.2013 klo 23:20
Olen täytellyt arviolta muutaman kymmentä Tonin vaikeiksi kategorisoituja ristikoita (Tiedoksi se, että olen ratkonut Tonin ristikoista vain SK:n + Avun nettiristikoita (jälkimmäisessä lehdessä muutama kolmen pallukan ristikko olisi SK:ssa kategorisoitu kahden tähden ristikoiksi, mutta pääosin Tonin kolmen pallukan Avun ristikot ovat olleet SK:n kolmen tähden luokkaa).)

Tämä ristikko vaikuttaa ylivoimaiselta eli tähän asti ekalta, joka todennäköisesti pakko jättää kesken.

Mikähän tekee juuri tästä kaikkein vaikeimman?

Yritän nyt päästä eteenpäin nimien kautta.
Tähän asti kritisoitu nimien käyttöä. Mielestäni oikeutettuakin.

'MIES, VIKA A:NA NAINEN' - aika monta nimeä täyttää tuon kriteerin ja mielestäni kyse nimistä, joiden viimeinen kirjain on miehen nimenä O ja naisella A.

'MIES, JONA NAINEN' - ulkomaalainen naisnimi? (JO-alkuiset naisnimet ovat suomessa pidempiä, mitä ristikkoon mahtuu)

'NAINEN (-RI)' - ri poistettuna suomenkielisistä naisnimistä jäi ulkolainen naisnimi - onkohan oikea?
36. Wexi1.3.2013 klo 23:27
Sikäli mikäli olen yhtään tajunnut noita "supistejuttuja", JO-alkuinen pitäisi kai olla ..."JOLLA"...
37. tapio1.3.2013 klo 23:35
Tulkitsin niin, että JONA tarkoittaisi, että JO-kirjaimet korvaisivat joitakin muita kirjaimia.

Tiedän, että JO lisättynä on 'JOLLA', joten 'JONA' täytyy tarkoittaa jotain muuta ja ainoa, mitä keksin, on korvaus.


ANDY >< JODY periaatteessa vastaisi tulkintaani, mutta ANDY ei tuntuisi sopivan tuohon.

Vai tarkoittaako 'JONA' nyt jotain muuta?
38. Jaska1.3.2013 klo 23:41
JONA essiivi sanasta joka. Ratkaisusana kuuluisa 1/4.

Miehen nimen vika on N. Se A:na on mamma.

INKE on oikein.
39. tapio1.3.2013 klo 23:52
JONA merkitystä en olisi kekannut, koska Tonilla tällaiset yleensä JOLLA-tyyppisiä rakennekikkailuja, joiksi automaattisesti tällaisen yhdistin.

Yritetään noilla. Yritin miehen niminä ELMO >< ELMA jne.
40. jojo2.3.2013 klo 00:01
Voisiko kyse olla niinkin yksinkertaisesta asiasta kuin siitä, että ratkaisusanan vihjeeksi riittäisi pelkkä MIES, jolloin ratkaisusana voisi olla vaikka TAPIO. Vinkki JONA viitannee ratkaisusanan essiiviin, eli esimerkissämme TAPIONA.

Häh!? Miten tuo Jaskan mamma-selitys liittyy JONA-vinkkiin? Sehän liittyy selvästi ensimmäisen vihjeen vinkkiin VIKA A:NA.
41. tapio2.3.2013 klo 00:04
Jaska vain vastasi kaikkiin kolmeen nimiasiaan, joista kirjoitin.
42. Wexi2.3.2013 klo 00:10
Mulle tuli mieleen esim. IVAN > IVANA-tyylinen ratkaisu. (En ole nähnyt ristikkoa)
43. tapio2.3.2013 klo 00:13
No NA-päättyvistä ja kuusikirjaimisista suomenkielisistä naistenimistä löytyi yksi mahdollinen nimi.

Vihje kai olisi voinut olla myös

'MIES, NALLA NAINEN', mutta olisi hassumpi

Eräänlainen rakennekikka tämä JONA myös, mutta tulkitisin vain väärin.
44. tapio2.3.2013 klo 00:22
No ratkaisu JONA-viheeseen on ??? perusteella väärä

Valitsin vain allakasta tietynkielisten nimien joukosta löytämäni ainoan vaihtoehdon. Valitettavasti se oli väärä ja oikea yläkulma oli pitkään jumissa, kunnes toisenkielisten nimien joukosta löytyi ratkaisu.

täytyy etsiä siis muita kuin suomenkielisiä miehen nimiä (valitettavasti niissä nimituntemukseni ei erityisen hyvä)
45. matts2.3.2013 klo 06:24
Olisko tuo ollut sven / svea? Voi olla että muistan aivan väärin?
46. tapio2.3.2013 klo 09:05
En nyt pyytänyt ihan suoraa vastausta tuohon - kohta oli ratkeamassa muutenkin. Toivon, että vain jos joku nimenomaisesti pyytää suoraa vastausta, se annetaan. Muussa tapauksessa annetaan vain lisävihjeitä. Jaska antoi aiemmin riittävän vihjetason.
47. tapio2.3.2013 klo 10:24
Mikä nurkka on 'toiseen nurkaan'?
48. Olavi Kivalo2.3.2013 klo 12:01
Enpä ajatellut osallistua tähän, mutta nyt on pakko sanoa, että käytä nyt hyvä lapsi sitä toistakin aivosolua.
49. tapio2.3.2013 klo 12:13
Periaatteessa mahdollisia kulmia kolme - en viitsisi arvailla, mitä tarkoitetaan.
50. tapio3.3.2013 klo 12:07
'MIES, TAKANA ILMAN PISTEITÄ' - on hyvin vähän ääkkösellisiä miehen etunimiä ja jos niistä ääkköset muutetaan a- tai o-kirjaimiksi ei synny takana olemista. Jokin muu kuin etunimi?
51. Jaska3.3.2013 klo 12:38
Tyypillinen vastakohtaharhautus. Pohdipa tapio sitä toista vaihtoehtoa.
52. tapio3.3.2013 klo 14:43
Itse asiassa mulla oli siinä PERA (< PERÄ), mutta tuntui jossain vaiheessa väärältä. No joo jos otetaan PERÄ-sanasta ääkköset tulee PERA. Miksiköhän epäröin? Ei siihen oikein muuta kai sovi?
53. tapio3.3.2013 klo 14:44
Oikeastaan epäröin slangi-ilmaisun vuoksi, mutta Tonilla aika paljon slangi-ilmaisuja - mielestäni koettelee toisinaan hyvää makua ja ehkä menee joskus hyvän maun yli.
54. Jukkis3.3.2013 klo 15:10
Jos sanasta PERÄ ei tule muuta mieleen kuin joku hyvän maun rajoja koetteleva slangi-ilmaisu, niin silloin on syytä vakavasti pohdiskella omaa maailmankuvaansa.
55. tapio3.3.2013 klo 15:11
Yritin hakea kasvien ja jokien nimiä ratkojat.fi:stä, mutta en löytänyt sopivaa. Mistähän sitä joen/kasvin nimeä pitää etsiä vai onko kyse jostakin muusta kuin nimestä.
56. tapio3.3.2013 klo 15:20
En tarkoittanut PERÄ-sanalla hyvää makua koettelevaa slangi-ilmaisua vaan kirjoitin yleisesti, että Tonilla on joskus (ei tässä ristikossa) hyvän maun rajoja koettelevia slangi-ilmauksial
57. Jukkis3.3.2013 klo 15:37
Älä selitä. klo 14:43: "Miksi epäröin?" Minuutin päästä: "Oikeastaan epäröin slangi-ilmaisun vuoksi".
58. tapio3.3.2013 klo 15:51
Mutta en todellakaan tarkoittanut tuota huonoksi slangi-ilmaisuksi vaan PERTTI-nimisen henkilön slangimaiseksi lempinimeksi PERA.

Pilkkanimituntemukseni huono. Sain loppuosaan KASA, mutta en nyt tiedä, mikä olisi tässä yhteydessä sopiva sana. IHRAKASA maistuu vähän ikävältä.
59. Jukkis3.3.2013 klo 16:09
OK, erehdyin. Johtuu varmaan siitä, että ei tullut mieleenkään, että lempinimeä PERA voisi joku pitää slangi-ilmaisuna.
60. tapio9.3.2013 klo 08:40
No liittyykö se P-alkuinen vaakasana mitenkään passeihin?
61. Jaska9.3.2013 klo 11:28
Voi liittyä, mutta pääasiallisesti kotimaan autoliikenteeseen juhlan alla. Ainakin Helsingistä maasudulle päin.
62. Jaska9.3.2013 klo 11:32
Voi että, jäi sanomani että.
63. tapio10.3.2013 klo 09:03
Kiitti. Ehkä laition oikean sanan. Tämä on muuten ainoa vuoden 2012 ristikko, joka on keskeneräinen. Toivoisin vielä jonkin verran apuja (kuitenin niin, ettei vihjata liikaa), jotta tämäkin ristikko tulisi joskus valmiiksi. Minulle joka tapauksessa vuoden 2012 pahin SK:n ristikko.
64. tapio10.3.2013 klo 09:30
Joki tai kasvi ei liene mikään erisnimi - en ainakaan mistään sopivaa erisnimeä löytänyt.
65. EJlo10.3.2013 klo 10:04
tapio
Haen SK:n ristikosta ja "piilarista" kirjastosta kopiot ja yleensä säästän ne. Hain esiin n:on 36 kopion ja löysin tuon joki-kasvi kohdan. Kasvi sanan yhteydessä sinun kannattaisi miettiä isoja kasveja, jopa puita..
Oliko joku kohta johon vielä haluaisit varovaista vinkkiä ?
66. EJlo10.3.2013 klo 10:07
tapio
Onko sinulla se -LUKU (4) ratkaistu ? Sana un pystyyn tuleva ja päättyy siihen joki tai kasvi-kohtaan.
67. tapio10.3.2013 klo 11:22
LUKU-vihjeeseen on niin monta vaihtoehtoa, etten ole laittanut siihen vielä mitään.
68. tapio10.3.2013 klo 11:40
Täytyy yrittää muualta - en löydä jokea/kasvia sitten millään.
69. EJlo10.3.2013 klo 21:19
tapio ; koitapa lähestyä joki/kasvi kohtaa miettimällä lorua Iller-Lech-Isar-Inn . Kaikki siis liittyvät yhteen ja samaan, mutta ovat kuiyenkin omiaan.
70. tapio11.3.2013 klo 19:12
Nuo ovat Tonavan sivujokia, mutta eihän TONAVA ole kohdan vastaus, koska siinä liian vähän kirjaimia eikä se ole sen nimistä kasvia.
71. EJlo11.3.2013 klo 20:42
Ne tosiaan ovat Tonavan sivujokia eli - - - - - - - !
Tässähän ei ole kysymys mistään tietystä kasvista.

Olisi tehnyt mmieli muistuttaa eräästä vanhasta lastensadusta, jossa on erä Antti Puu - - - - -, mutta se olisi ollut jo liian helppo.
72. tapio12.3.2013 klo 19:23
Mietin joskus jotain sen tapaista kuin AUKEAVA, LASKEVA sopisi jokeen, mutta ei oikein kasviin ja ongelmana vielä -LUKU, jolle tulisi viimeisenä kirjaimena. Eikä puista voi sanoam että ne ovat laskevia. Vaikuttaa kuitenkin, että kyseessä ei olisi erisnimi.

Taitaa jäädä vuoden 2012 ainoaksi SK-ristikoksi, jota en saa valmiiksi. Harmittaa niin vietävästi. Täytyy yrittää aina silloin tällöin ratkoa tätä ja ratkoa helpompia välillä. On tämä joka tapauksessa vuoden 2012 vaikein SK:n ristikko.
73. ***12.3.2013 klo 20:47
Kyllähän EJlo jo tuossa edellä melkein kädestä pitäen haarovaa tapiolle tarjoili, mutta eihän nyt sentähden saa tällaista kauneusvirhettä jäädä ratkontatilastoosi
74. tapio13.3.2013 klo 18:36
Kuten arvelin, kyse on kuitenkin ominaisuudesta eikä erisnimestä. Luulen, että nyt keksin, mikä ominaisuus, mutta luvun vika kirjain tuntuu oudolta,
75. tapio13.3.2013 klo 18:44
Löysin pystyyn sopivan sanan, MUTTA siihen liitty pieni vihjetekninen ongelma. Vihje -LUKU edellyttää (ainakin normaalisti), että kirjoitetaan yhteen, mutta sana kirjoitetaankin väliviivan kanssa.
76. tapio14.3.2013 klo 08:19
Myös vihje -UNI mielestäni mielestäni ongelmallinen. Väliviiva yleensä aina katkaisee sana yhdyssanan kohdalla - myös Tonin ristikoissa. Nyt katkaistu mielivaltaisesti eikä kyse ole edes yhdyssanasta. Kerran Tonilla kaksiosainen vihje, jossa toinen sana katkaistu normaalisti ja toinen tähän tapaan. Ei paha, vaikka toinen sana hieman hämäsi, mutta mielivaltainen katkaisu mielestäni maistuu pahalta, ...
77. Jaska14.3.2013 klo 08:51
Tuollaiset -----ukset ovat Pitkälää pitempään ratkoneille tuttuja. En muista Sanarisin muiden laatijoiden niitä käyttäneen. Koviksissa laillisesti kukkivien kukkien kirjo on laajempi kuin muissa ristikoissa, mutta tällainen tonismi ei totisesti tuoksullaan hurmaa eikä huumaa.
78. Jukkis14.3.2013 klo 09:23
Näitä on hiukka ärsyttävä lukea, kun yhtään ei tiedä, mistä on kyse. Kun on kyseessä melkein puoli vuotta vanha ristikko, niin olisko liikaa pyydetty, että vihjeiden moittija myös kertoisi, mikä on ratkaisusana.

Ja vaikka tosiaan en yhtään tiidä, mistä on kyse, niin silti uskallan väittää, että noissa "vihjetekninen ongelma" ja "Myös vihje -UNI mielestäni mielestäni ongelmallinen" -jutuissa ongelma ei ole vihjeissä, vaan Tapion ymmärryksessä.
79. tapio14.3.2013 klo 09:32
Ihan tarkasti ottaen
'IDÄN RANTAKAUPUNKI' po.
'ENTINEN IDÄN RANTAKAUPUNKI'
80. Matti14.3.2013 klo 09:36
Jos on vaikka -UNI>MASU, niin eihän tästä voi jäädä paha maku, päinvastoin.
81. tapio14.3.2013 klo 10:15
Ei ole vain minun makuuni. No antaa olla, tuo kai maku- ja tyylikysymys. Sain alaosan muuten valmiiksi, mutta "OPISKELTUJA"/ ON KIRJAIN -vihjeiden ristävää sanaa en keksi, vaikka kävin läpi koko aakkoston.

Kumpi nurkka vihjeellä 'TOISEEN NURKKAAN...'

'VÄSYNEELLÄ...' vai 'TARKASTI'
82. Jukkis14.3.2013 klo 10:20
Mikä tuo IDÄN RANTAKAUPUNKI on?

Mitkä on vihjeiden "OPISKELTUJA"/ ON KIRJAIN ratkaisut, joista siis ilmeisesti puuttuu risteävä kirjain eikä risteävä sana?

Mikä on vihjeen -LUKU vastaus? Oliko vihjeen -UNI ratkaisu MASU?
83. EJlo14.3.2013 klo 10:26
Idän rantakaupunkiin tuli ARAL

-LUKU = MACH

"opiskeltuja" = enkut


tapio ; ylä-vasen pystyyn ja ala-oikea vaakaan
84. EJlo14.3.2013 klo 10:31
Jukkis

Nyt löytyi tuo -UNI. Minä sain siihen MAKU ; Makuuni osoittautui videovuokraus liikkeeksi /-keiksi
85. tapio14.3.2013 klo 10:32

Idän rantakaupunki on ARAL; ARAL on joskus ollut rantakaupunki, mutta ARAL-järven laskettua ranta on n. 100 km. päässä eli kyseessä on tätänykyä entinen rantakaupunki.

-LUKU > MACH; tuo kirjoitetaan MACH-LUKU, joten oikeastaan vihje pitäisi olla --LUKU, mutta se olisi hämmentävää.


ET?UT/ Ä?IS

-UNI: itse asiassa annoin siitä vihjeen jo sanoissa "Ei ole ..." (14.3.2013 klo 10:15).
86. tapio14.3.2013 klo 10:49
Jotta pääsisin oikeasta yläkulmasta varmuudella eteenpäin, onko 'MIES, JONA NAINEN' RAMI.
87. Jukkis14.3.2013 klo 11:23
Tuskin, ei liene Ramina naisen nimi. JANI ainakin olis kelvollisempi.

Sullahan selvästi on tuo "OPISKELTUJA"/ ON KIRJAIN -kohta väärin.

Eikö kannattaisi vähitellen kaivaa ristikon ratkaisu esille ja ottaa siitä opiksi?
88. tapio14.3.2013 klo 11:50
vaikea luovuttaa vielä.

RAMINA on kyllä latino naisennimi ja Tonin ristikossa usein ulkolaisia nimiä, joten siinä mielessä sopii. 'SORMEEN TAI RAHAAN YHDISTETTY' sopii nimittäin 'RUUVI' (aiemmin tuli esille, että sormi on peukalo) enkä muuta keksinyt,

Katsotaan toi kohta kohdalta OPISKELTUJA"/ ON KIRJAIN liittyvät muut sanat:
Pystyyn:
MIES, TAKANA ILMAN PISTEITÄ > PERA
SUURENTELEMALLA > HÄRNÄTEN
EPÄILEVÄLLE > OTAKSUMA
TEILLÄ > VIITAT

Vaakaan:
VAIKEUTTAVAT LOMAMATKAA > PÄÄSIÄISRUUHKAT
RAILAKAS POIKA > REIMA
SAKOTA HÄNTÄ! (teksti puhekuplassa) > ANSATTAA
89. Jaska14.3.2013 klo 12:08
Oikean yläkulman mies on PAUL. Vihjeeni sille 1.3. 23:41 oli kuuluisa 1/4, olisi kai pitänyt lisätä ... ja 1/2 hengissä olevista.

Vihjeen -UNI ratkaisusana siis MAKU. Ei minun makuuni miellyttävä makusteltava. Myös Matin ehdotuksen MASU muistelen joskus nähneeni. Ei sekään minun vaasiini kelpaa, vaikka heiveröistä kukkaistuoksun vivahdetta onkin aistittavissa.
90. Jaska14.3.2013 klo 12:37
SUURENTELEMALLA ei ole härnäten, vaan se mikä usein tehdään kärpäsestä. SAKOTA HÄNTÄ! - tapiolla kolmas kirjain väärin.
91. Jukkis14.3.2013 klo 12:59
Ärsyttävää on kanssa se, että Suomen Kuvalehden digilehdestä on jätetty ristikot pois. Olisi kiva tämäkin ristikko nähdä, kun siitä näin paljon on polemiikkia. Miksiköhän? Osaako Eki kertoa, miksi ristikko on poistettu näköislehdestä, kun kaikki muu siellä kyllä näyttäis olevan?
92. Eki14.3.2013 klo 13:04
Ainakaan tablettilehteen aivät hankkineet tarvittavaa ratkontatekniikkaa. Onko tämä sama asia? Ulkomailla ohjelmia löytyy ja ristikoita julkaistaan lehtien mukana. Näistä ristikoista ei ole SK:n kanssa neuvoteltu lainkaan. Joskus ilmaisivat kiinnostustaan saada nettiin jotain, mutta asia on jäänyt sikseen.
93. Jukkis14.3.2013 klo 13:12
No voisihan se ristikko siellä olla ilman mitään ratkontatekniikkaakin. Ihan vaan olisi nähtävillä ja printattavissa. Onhan Hesarinkin ristikko näköislehdessä vaikka sitä ei siellä voikaan täyttää, ja kai Iltasanomienkin näköislehdessä ristikot on.
94. tapio14.3.2013 klo 13:37
Jaskan korjaus vihjeen SUURENTELEMALLA paljasti virheeni. Olen täytellyt Avun nettiristikoita, joissa sanan tarkistin - sen kanssa toi kulma olisi tullut korjattua ilman tätä säiettäkin. Joskin tarkistin tukenakin tämä ristikko olisi paha, sillä tämä ristikko on Tonin Avussa olevia ristikoita vaikeampi.
95. tapio14.3.2013 klo 13:43
Jaska 14.3.2013 klo 12:08
Oikean yläkulman mies on PAUL. Vihjeeni sille 1.3. 23:41 oli kuuluisa 1/4, olisi kai pitänyt lisätä ... ja 1/2 hengissä olevista.

Tuon ratkaisun ongelma siinä, että tarvitsee vielä lisäkirjaimen I.

PAULI - PAULINA

mutta PAUL - PAULINA PAUL + I + NA

Tuon lisätyn I-kirjaimen vuoksi en olisi ikinä keksinyt. Onko ihan reilua tuo I-kirjaimen lisäystarver?
96. tapio14.3.2013 klo 13:46
Se toinen kohta, jota en ilman apua ehdottomasti olisi keksinyt - toinen on tässä keskustelussakin ongelmalliseksi katsottu sana 'VEKKI' (sana 'SVEN' olisi tullut väistämättä eteen muitten sanojen kautta, joten siinä apu ei lopulta ollut olennainen).
97. Jaska14.3.2013 klo 13:53
On se lisäystarve ihan reilua. Paul kun on essiivissä Paulina eikä Paulna (ei jaksa Jaska enää tämän jälkeen).
98. ässä14.3.2013 klo 14:36
Tästä kovisristikosta voidaan mielestäni jakaa ämpärillinen lisäpisteitä Tonille, kun ratkonta-aika näin porukallakin on venynyt yli puoleen vuoteen.
99. tapio14.3.2013 klo 17:43
Tiedoksi, että ratkon tätä jälkijunassa (jäänyt joskus vahingossa ohitse tai kirjastossa ei ole ollut esillä aiemmilla käynneilläni SK 36 numeroa, josta valokopion olisi voinut ottaa). Silti erittäin paha.

Yritän jatkaa kohdasta '
-ÄÄNI
-NAPPI

Sain toiseksi kirjaimeksi P:n, mutta sitten en keksi järkevää sanaa tuohon.
100. tapio14.3.2013 klo 18:35
Joku voisi kertoa, onko toi väärä kirjain.

Yläoikea tuntuu ratkenneen. 'SORMEEN...' ratkaisu vähän outo, kuten tässä keskustelussa on tullut esille. Toki googlaamalla löysin järkevän tuntuista merkitystä.
101. Marco Poloinen14.3.2013 klo 19:26
"Joku voisi kertoa" jos tietäisi ratkaisusanan pituuden. Ylipäänsäkin helpottaisi edes vähän tuota epämääräisyyksien tolkkuamista.
102. tapio14.3.2013 klo 19:49
Ajattelin, että joku ristikon jo ratkaissut tähän säikeeseen kirjoittanut vastaisi tähän. Vain silloin on jotain tolkkua. Ratkaisusana muuten nelikirjaiminen, mutta kontekstin puutteesta johtuen, tiedosta ei tässä yhteydessä ole hyötyä.
103. tapio14.3.2013 klo 19:54
LOMMEL...-vihjeen lopussa (AATILALLA). Tarkoittaako, että A-kirjain jonkin tilalla vai mitä?
104. lp14.3.2013 klo 20:00
p ei ole oikea kirjain
105. Marco Poloinen14.3.2013 klo 22:00
Siinähän se on, konteksti, kun kerran vihje on näkyvillä. Ja ristikkoa näkemättä on vaikeammasta vihjeestä toivotonta saada tolkkua ilman ratkaisusanan kirjainmäärää.

Niin kuin edellinen kirjoittaja totesi, p ei ole oikea kirjain.
-ÄÄNI
-NAPPI vihjeestä tulee tietysti monikko, ja keskimmäiset kirjaimet jokseenkin varmasti ovat samoja.
106. EJlo15.3.2013 klo 11:47
tapio
Hyvä että mainitsit tuon "sormeen tai rahaan yhdistetyn" sijainnin olevan ylä-oikealla. Löytyi huomattavasti helpommalla kuin ilman paikkamainintoja.
Sormeen ajattelin sen liittyvän lorun "Suomen sottis, peukalo pottis" mielessä.
-ääni
-nappi ; sanat viittaavat Arkadian mäelle. Siellähän napeissa on kaksi vaihtoehtoa. Toinen kirjain ei todellakaan ole P.
107. Matti15.3.2013 klo 14:14
Voisihan olla myös alaääni ja alanappi, ihan luontevia yhdyssanoja.
108. tapio15.3.2013 klo 17:46
kiitti. Olennaista minulle se, että pitää etsiä vihjeeseen 'HUIPPUVUORILLA' ratkaisun alkuosan yhdyssanaksi jokin toinen sana (kokeilin HUPPU ja TOPPA, mutta koska P ei käy molemmat vääriä).

Eljolle tiedoksi, etten se "Suomen.... " on peukaloputti.

Peukalopotti on eräs tuotemerkki
_http://www.rasavilshop.fi/peukalopotti-rukkanen-v adelma.html
109. tapio15.3.2013 klo 17:47
kukaan ei vielä antanut jotain vihjettä, mittä (AATILALLA) tarkoitta Kyra-nimisten naisten kohdalla.
KYRAT > KARAT vai ihan jotain muuta?
110. tapio15.3.2013 klo 17:51
Itse asiassa tuossa nappikohdassa ongelmana oli tuo HUIPPU..., minulla oli joskus oikein 'EITETTYJÄ', ja jos olisin sen pitänyt ja muuttanut muita kohta olisi aikoja sitten ratkennut.
111. lp15.3.2013 klo 19:30
ihan muita nimiä
112. ake15.3.2013 klo 19:40
tapiolle tiedoksi, että kyllä se "peukalopotti, suomensotti"- loru on ollut ennen sinuakin ja on yhä...
113. tapio15.3.2013 klo 19:49
Sori, katsoin huolimattomasti:

"Peukalopotti Suomensotti, Oltermanni, Kultaralli, Pikkurilli Peukaloputti saaviin putosi, "
114. tapio15.3.2013 klo 19:50
Toisin sanoen "peukaloputti" on toisesssa lorussa.
_http://www.dlc.fi/~riksu/muskari.htm
115. tapio15.3.2013 klo 19:52
Mutta jotta sais vihdoin tän ristikon loppuun ylävasemmalla pitäisi ensiksi ymmärtää, mitä ihmettä (AATILALLA) tarkoitta - miksei kukaan voi vastata siihen?
116. Eki15.3.2013 klo 19:55
Sopisko siihen ULLIT?
117. tapio15.3.2013 klo 20:00
Liian vähän kirjaimia kontekstissa. Olennaisinta minulle se, että en ymmärrä ollenkaan, mikä on lisävihjeen idea eli se olisi hyvä ymmärtää.
118. tapio15.3.2013 klo 20:03
tosin auttaisi 'PRESSAN TOINEN' ratkaiseminenkin.

Jos tarkoitetaan toista nimeä, vaihtoehdoksi Suomen pressoista jää vain EVIND ja KUSTI - onko kumpikaan noista? Tai olenko ihan hakoteillä?
119. lp15.3.2013 klo 21:01
On oikein tuo vanhempi
120. Eki15.3.2013 klo 21:20
ULLIT sopii kohtaan LOMMEL KYRKLUND (AATILALLA). Nyt on tapion vaiva keksiä selitys.
121. tapio15.3.2013 klo 23:57
No jos noin on, LOMMEL ja KYRKLUND ovat puhdas hämäys. Varsinainen vihje on AATILALLA, johon tietenkin luonteva ratkaisu on ULLIT (molemmista M-kirjain poistettu). En vain voinut ajatella, että Toni laittaa pari Kyra-nimistä naista vain ja ainoastaan hämätäkseen ratkaisijaa.
122. Eki15.3.2013 klo 23:58
Ei ole hämäystä.
123. tapio16.3.2013 klo 00:08
Hämäys on siis siinä, että ajattelee, että KYRAT on se päävihje. Nyt nämä naiset ovatkin vain lehmiä eivätkä ihmisiä.
124. Eki16.3.2013 klo 00:11
Eihän siinä Kyra Kyrklundista puhuta.
125. tapio16.3.2013 klo 00:48
No Kyra Kyrklund tulee mieleen ja googlaamalla löytyy myös Kyra Lommel.

Olavi Kivalo vielä vahvisti tätä ajatusta:
Olavi Kivalo 24.9.2012 klo 17:46
Lommel ja Kyrklund ovat kaimoja
126. tapio16.3.2013 klo 00:53
No googlaamalla löytyi kyllä Ulli nimisiä henkilöitä noille sukunimille - mutta nyt Toni meni kyllä Auliksen kyseenalaisille googlauslinjoille ts. googlen avulla keksitään ratkaisuja - Toni lisäksi pistää pakemmaksi panemalla hämäävästi Kyrklund etunimen. Tällaisesta tekisi sanoa muutama ruma sana.
127. tapio16.3.2013 klo 00:58
V... siis tosi paljon tuollainen googlen väärinkäyttö ristikkoa laadittaessa
128. Eki16.3.2013 klo 01:14
Nyt teet aika omaperäisiä päätelmiä, jotka toki sinulle sallitaan, mutta tuskin kovin moni on samaa mieltä.
129. tapio16.3.2013 klo 09:48
Mielestäni henkilönimillä pitäisi olla edes hieman yleistä tunnettavuutta. Ulli Lommel tms. on ratkojille taatusti totaalisen tuntematon. No varmasti myös sinulla Eki on nimiä, jotka ovat lähes yhtä tuntemattomia. Aulis-tyyppinen googlaus on sitä, että kun tulee vaikea sana, laatija googlaa ja laittaa oudon henkilönimen, koska se nyt vain sattui löytymään netistä miettimättä pätkääkään, voiko edes yksi ratkaisia tuntea ao. henkilön.
130. tapio16.3.2013 klo 09:51
Tosin nykyhetkessä tilanne on hieman toinen kuin muutama vuosikymmen sitten. Silloin olisi paha rike pistää totaalisen tuntematon henkilönimi. Jos ratkojat googlaavat kaiket laatijoille sallittava googlen käyttö. Oletuksena nykyristikoissa on näemmä, että on googlattavia henkilönimiä.
131. tapio16.3.2013 klo 09:54
Oletin siis vähän vanhanaikaisesti, että kun laitetaan Kyrkylund, kyseessä olisi yleisesti tunnettu henkilö eikä google-henkilö. Pitää näemmä kaikkien laatijoiden suhteen nykyaikaistua.
132. Eki16.3.2013 klo 10:06
Turha Pitkälästä on tehdä Google-laatijaa. Minulle Ulli Kyrklund on tuttu normaalielämästäkin. Nimet olivat vain lisävihje helpommalle aatilalla-vihjeelle. Ullit-sanalle olisi ollut vielä suomenkielinenkin vihje: nousuvesiä.

Olisiko siis ollut parempi:

NOUSUVESIÄ
(AATILALLA)

Todennäköisesti Toni ei valinnut sitä monelle liian helppona.
133. Jaska16.3.2013 klo 10:32
Oishan siihen sopinut myös erään Pulttibois-hahmon monikko, joskin tapio saattaa olla liian nuori sen tunteakseen. Ongelmallista vihjeen käytössä on vain kysymys mahdollisesta astevaihteluttomuudesta. Onhan Urpokin genetiivissä Urpon eikä Urvon. Ehkä Pitkälä heivasi juuri tämän takia muuten oivan vihjeen.
134. tapio16.3.2013 klo 10:53
Sori vaan, mutta suututti niin ..., että tuo haittasi ristikon yläosan täyttämistä - syyt kerroin jo edellä. Jo olisi ollut AATILALLA yläosan ratkaisu ei olisi takunnut samalla lailla. Pitää nyt varautua, että nimivihje voi olla kenellä tahansa laatijalla ihan mitä sattuu.
135. tapio16.3.2013 klo 11:05
No kiitti nyt kuitenkin, että pääsin ylin tuon takkuamiskohdan ja sain ristikon ratkaistua.
Tuossa yläosassa hämäsi vihjeen 'TOISEEN NURKKAAN TULEVAN VASTAKOHTA' ratkaisusanassa se, että se toisessa nurkassa sana eri suuntaan. Yritin pitkään vastakohtaa väärälle sanalle, mutta se pikkujuttu ainoaan varsinaiseen hämäyskohtaan verrattuna.
136. Jukkis16.3.2013 klo 11:09
Miten niin "jos olisi ollut AATILALLA"? Siinä vihjeessähän oli AATILALLA. Ihme ruikutusta.

Tapio, sun kannattais nyt vähitellen tunnustaa itselle, että sun yleissivistystasolla ei kannattaisi tänne tulla jatkuvasti itkemään noista sinulle tuntemattomista nimistä. Ja sellaisen, joka ei edes osaa käyttää Googlea on ihan turha haukkua osaavia laatijoita "googlen väärinkäytöstä".
137. RA16.3.2013 klo 11:20
Suoraan sanoen: Kyllä on suhteellisuudentaju kadoksissa ja/tai ratkontakokemus todella vähäinen, jos nimittää Pitkälän Tonia "Google-laatijaksi". Niin harvoin (edes jälkikäteen) hänen ristikoitaan ratkoessa tarvitaan Googlea - en nyt puhu pelkästään itsestäni.
138. tapio16.3.2013 klo 11:32
Jukkikselle

Miten niin "jos olisi ollut AATILALLA"?

Jos olisi ollut pelkästään se vihje, ei olisi ollut ongelmaa. En nyt vaan voinut kuvitella, että Toni käyttäisi jotain gGogle-nimeä (en usko, että Toni oikeasti tietäisi keitä ovat Ulli Kyrklund ja Ulli Lommel -nimiset henkilöt).

Tiedän, että Tonin kohdalla harvoin tarvitaan Googlea - oletin, ettei tässä minua suuresti ... kohdassa. Miksi pilata muuten hyvä ristikko Google-henkilönimellä (oletan, että Eki on harvinainen poikkeus oikeasti tietäessään ilman Googlea, kuka on Ulli Kyrklund).
139. Eki16.3.2013 klo 11:41
Ongelmasi vihjeen kanssahan oli, ettet päässyt eroon Kyra Kyrklundista. Googlasit sitten Kyra Lommelinkin. Jos olisit googlannut ullia, olisivat nuo nimet löytyneet heti. Teit siis virhearvion, joka sai sinut piis tolaltasi. Kaikki siis googlaavat tarkastaakseen asioita, niin ratkojat kuin laatijat. Tässä Toni googlasi mahdollisimman hyvän oikean merkityksen vihjeen (mielestään), ettei tulla syyttämään, että ullit ei merkitse mitään. Tapion suhteen hän teki virhearvion vihjeessä, olisi pitänyt tyytyä vihjeeseen aatilalla.
140. Jukkis16.3.2013 klo 11:51
Toistan. Sellaisen, joka ei edes osaa käyttää Googlea on ihan turha haukkua osaavia laatijoita "googlen väärinkäytöstä".
141. tapio16.3.2013 klo 12:00
Lopetetaan tämä. Mielestäni tuo oli vain ristikon kauneusvirhe, sillä Tonilla ei yleensä ole tuollaisia Google-nimiä.
142. Eki16.3.2013 klo 12:19
Minä käytän paljon Googlea löytääkseni parhaat vihjevaihtoehdot. Jos Google kertoo, että joku on maailmanmestari tms. enkä minä satu tuntemaan häntä, hän on mielestäni silti parempi kuin joku nollajulkkis tai tv-sarjatähti tms. Kun aloitin 70-luvun alussa, nimet piti etsiä parista tietosanakirjasta.

Googlella löytyvät myös esim. Paavo Nurmi, Urho Kekkonen, Sauli Niinistö jne jne. Ovatko ne Google-sanoja? Laatijalta ilkeää olisi se, jos etsisi ristikoihin erityisesti sanoja, jotka on Googlella vaikea löytää.
143. tapio16.3.2013 klo 12:35
No ilmankos sinun ristikoissasi pitää nimien suhteen käyttää joko Googlea tai sitten ratkojat.fi-sivustoa. Tonin kohdalla tarve on - kuten RR:kin kirjoitti - vähäinen.

No minä olen vähän yli vuoden verran uudelleen ruvennut aktiivisesti ratkomaan ristikoita. Aiemmin oli noita kirjoista etsittyjä nimiä tai tavalla tai toisella yleisesti tunnettuja nimiä.

Nollajulkkikset, tv-sarjatähdet yms. ovat minunkin inhokkeja. Ullit vain ovat mielestäni suomalaisille nollajulkkiksia, mutta löytyvät kyllä Googlella suht. helposti.

Kuten kerroin, en ole näemmä vielä ihan täysin sopeutunut muutokseen.
144. Eki16.3.2013 klo 12:47
Joo, minun ristikoistani sanotaan aika usein, että piti googlata jotain nykynimeä. Nämä ratkojien googlaamat vain ovat yleensä sellaisia, jotka ovat minulle ennastaan tuttuja ja jotka usein ovat alansa huippunimiä eli en todellaakaan ole niitä googlannut. Mistä ratkoja voi varmasti sanoa, miten laatija on ristikkonsa vihjeet tehnyt?

On rikkautta, että laatijoilla on eri aloja harrasteinaan. Esim. Teemu Pallosella on urheilu sydämenasiana. Me molemmat kuitenkin varomme korostamasta omia erikoisalojamme liikaa, koska tiedämme ratkojien vajavaisuudet niissä.

Kun Ristisanakirja ilmestyi 1984, korostin pääkirjoituksessa ja kerroin erikseen laatijoille, että kirja ei sisällä mitään suositeltavaa sanastoa, se on syntynyt ihan muilla perusteilla. Laatijan ei pitäisi käyttää sieltä nimeä, joka ei ole hänelle tuttu (nyt on ristikkorenki ja ratkojat.net, joihin pätevät samat sanat). Googlauksessa on periaatteessa sama asia. Eikä se ole nyt päässyt lapasesta, ei minulla eikä Tonilla tai lähes kaikilla muillakaan. Jos tätä aatilalla-vihjettä erityisesti ajattelee, normaali kovisratkoja tajuaa aatilalla/ullit yhteyden ja tekee loppuvihjeellä, mitä haluaa. Helpoissa ristikoissa homma tehtäisiin varmasti toisin.
145. tapio16.3.2013 klo 13:12
No hyvä on, jos ei yleisellä tasolla ole päässyt lapasesta. No täytyy tässä mennä joku päivä kirjastoon etsimään uudempia SK:n 2-3:n tähden ristikoita ja ratkoa sillä välin Avun loppuja ristikoita (seuraava Tonin ristikko, johon aion pureutua on Helmi 3/09). En aina Tonin vihjeitä ymmärrä mutta tässä SK 36:ssa ei ollut kuin pari, joiden logiikan kanssa ongelmia.
146. tonimikael16.3.2013 klo 13:29
Halit Tapiolle! <3
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *