KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKOIDEN RARKONTASÄÄNNÖT

7072. Ristikoiden rarkontasäännöt

Jussi vain7.9.2012 klo 01:05
Miksi esimerkiksi iltiksen koviksen ratkaisua pitää odotella viikon verran, tuskin se on keneltäkään pois jos joku täällä saa apua ja ratkaisee ristikon apujen kera, jopa voittaa muutaman euron.

Eikö olisi järkeenkäypää yhdessä etsiä ratkaisusanoja vaikkapa uuusien vihjeiden avulla. Jos joku saa ristikon täyteen ja voittaa sillä parikymmentä euroa, ei ole keneltäkään pois. Minusta ainakin on hauskaa kysellä uusilla vihjeillä ratkaisusanoja.

Itse en ole milloinkaan ristikoista voittanut mitään, koska en ole mitään kilpailuihin lähettänyt.

Jos joku voittaa, mitä se itsekutakin liikuttaa. Minä ainakin onnittelen voittajaa täydestä sydämestä. Olkoon sitten avulla, tai ilman! Onnea vain voittajille!

Olisiko syytä tutkia uudelleen näitä sääntöjä.
2. Jussi vain7.9.2012 klo 01:32
Tämän säikeen avasin, koska huomasin mielestäni epäkohdan tällä palstalla. Kyllä pitäisi voida keskustella ratkaisuista! Jos joskus on muuta sovittu, voisi ainakin näyttää pöytäkirjan tilanteesta.

Eki voisi tehdä kyselyn ratkojien kesken, miten olisi meneteltävä!

Mukava olisi myös voittajien palsta. Nähtäisiin kuka on voittanut ja mitä.
3. Jukkis7.9.2012 klo 08:49
Vastauksia:

"Miksi esimerkiksi iltiksen koviksen ratkaisua pitää odotella viikon verran?"
Siksi, että ratkaisu on järkevää julkaista vasta vastausten palautusajan päätyttyä.

"Eikö olisi järkeenkäypää yhdessä etsiä ratkaisusanoja vaikkapa uuusien vihjeiden avulla?"
Ei. Ideahan ristikoissa on, että laatija laittaa ristikkoon vihjeet ja sitten ratkojat yrittävät keksiä niiden avulla ratkaisun.

"Jos joku saa ristikon täyteen ja voittaa sillä parikymmentä euroa, ei ole keneltäkään pois."
On se pois siltä arvontaan osallistuvalta, joka on osannut itse ratkoa ristikon siinä olevien vihjeiden perusteella eikä voita, koska joku sellainen, joka ei ole osannut ratkoa itse, voittaa.

"Kyllä pitäisi voida keskustella ratkaisuista!"
No niistähän keskustellaan täällä vaikka kuinka paljon. Ks. esim. aihe "PuPe3/12 ruodittuna ristikko ristikolta". Mainiota keskustelua ratkaisuista.
4. Jussi vain10.9.2012 klo 22:45
Yritin tässä avata keskustelua ristikonratkonnan problematiikasta. Jos joku osaa ratkaista ristikon ja lähettää vastauksen ristikon laatineelle tai julkaiseelle taholle, ei se mielestäni ole mitenkään väärin, jos joku saa ristikon täyteen "avustuksella".

Jos oikein ratkaisseita on tuhansia, voittaja on se johon arvan valinta kohdistuu.

Moniko ristikon oikein ratkaissut on täällä saanut voittoja? Pistänpä tästä uuden säikeen.
5. Wexi10.9.2012 klo 23:17
Lainaus:

"Yritin tässä avata keskustelua ristikonratkonnan problematiikasta... blaa blaa...ei se mielestäni ole mitenkään väärin, jos joku saa ristikon täyteen "avustuksella".

Jussi vain hyvä.
Yleensä eri lehtien ristikoiden yhteydessä on maininta "oikein ratkaissein kesken... Oikein ratkaistut osallistuvat... jne.
Se tarkoitta sitä, että kyseisen lehden julkaisija on asettanut "houkutteen" lukijoille, aktivoi ihmisiä osallistumaan.

Ei tuossa pitäisi olla minkään sortimentin "problematiikkaa".
Edesvastuuseen avittamisesta ei tietenkään joudu, mutta suositukset pitäisivät olla selkeästi ymmärettävissä.
6. Jussi vain11.9.2012 klo 00:29
Olkoon sitten näin.

Kerroppa Wexi avaamassani säikeessä Woitoistasi?

Ei tässä ole probleemaa. Ihmetyttää vain, ettei voi keskustella reaaliaikaisesti ristikoiden ratkaisuista.
7. Matti11.9.2012 klo 00:40
Olen miettinyt sitä, että kun kimpparatkonta "livenä" on kaikkien mielestä mitä sopivinta ajanvietettä, niin miksi se "netitse" onkin sitten moraalisesti tuomittavaa.
8. Wexi11.9.2012 klo 00:55
No kun nyt kysyit, niin olen voittanut yhden palkinnon PuPe:sta, olisikohan ollut viime talvena. Saattoi olla jopa kolmepalloinen, koska sivunumero oli lähempänä kolmeakymmentä.
En arkistoi ratkaisuja, lehtiäkään (paitsi tietysti Millenium-numero, joka on tallessa vieläkin, "palkinto" sekin).
Ristikon ratkonta on pysynyt kohdallani samanlaisena, melko harmittomana viihteenä, jonka en anna häiritä mielenrauhaani. Jos ei joku ristikko lähde purkautumaan, niin ei sitten. En lähde tynnäämään väkisin, enkä hae apuja sivustoilta, pasianssiakin pelaan yleensä yksin. (Erikoisen sanan tarkistaminen Googlella on eri asia).
Palautan Pupet, pyrin saamaan mukaan pari-kolme kolmepalloistakin, joskus siinä onnistuen.
9. Eki11.9.2012 klo 00:56
Siinä on varmaan vähän samaa kuin siinä, että useimmat ratkojat eivät halua, että ei-palkintoristikoiden ratkaisut ovat samassa lehdessä. Tietoisuus, että ratkaisut ovat saatavissa jossakin helposti, saa laiskistumaan ja harrastuksen luonteen tyystin muuttumaan. Osa pystyy harrastamaan kaikissa olosuhteissa samalla tavalla, osa ei. Ahaa-elämykset vähenevät, kun tulee vilkultua tai muut keksivät sanan omasta puolesta.

Yksi puoli asiassa on se, että osa Sanaris Oy:n asiakkaista voisi ottaa hyvinkin jyrkän kannan vastaan, jos täällä heidän ristikkotoimittajansa sivuilla puitaisiin heti aamusta heidän lehdissään julkaistuja tehtäviä. Yksikin äänekäs valittaja voisi kaataa koko bisnessuhteen tai ainakin aiheuttaa siihen kiusallisen vaiheen.

Mutta enpä halua myöskään, että Pelikaanien asiakkailla on sellainen tieto, että jossain ne ratkaisut ruoditaan kaikille avoimesti. Mitä visaisempi ja harkitumpi ristikko, sitä helpommin se vesittyy siitä, mihin laatija on sen hienovaraisesti virittänyt.

Näitä asioita en täällä kuitenkaan ole sanellut vaan kuunnellut fanien mielipiteitä ja siksi eri lehtien kanssa on eri keskustelukriteetit. Joskus tekisi tapauskohtaisesti mieli antaa vähän periksikin näilel säännöille ja niin annetaankin, jos jotain lipsahtaa, koska ei tämä NIIN vakava asia ole, mutta "jos antaa pirulle pikkusormen, se vie helposti koko käden".
10. Matti11.9.2012 klo 01:26
Kuten nähdään, aiheeseen on olemassa monta eri näkökulmaa.
11. markus-setä11.9.2012 klo 02:22
Noinhan se on Eki ! Pidä pintasi,äläkä anna anna sitä pikkusormeasi pirulle (joka näykkäsi vähän virhepalvelun perustamisen muodossa).Mielestäni "jussi vain"ehdottama yhdessä ratkonta on aivan , no p......tä. En usko,että monikaan meistä "ristikkohulluista" edes lähettää ratkaisujaan.Tärkeintä on tuo Ekin mainitsema "ahaa"-tuntemus.
12. oivalluksen ilo!11.9.2012 klo 14:00
En ole koskaan palauttanut yhtään ristikkoa, siis en myöskään koskaan ole voittanut mitään. Täytän mielelläni haastavia ja vaikeita ristikoita. Otan vastaan tarvittaessa vihjeitä, jotka auttavat saamaan sen AHAA OIVALLUKSEN. Yritän myös itse olla antamatta liian selkeitä vihjeitä.
13. jep11.9.2012 klo 14:14
Kyllä mulla ainakin (lähes) jää sellainen tehtävä ratkaistua, jossa vastaus seuraa lehden alanurkassa nurin kurin ratkaistuna.

Oli pulmallinen tai sanallinen tehtävä, niin se, että osaako sen ratkaista, on se syy, mikä annettuun tehtävään pistää paneutumaan. Pienen ihmisen ilo osata. Kyllä sanaristikoiden suosio pitää pintänsa juuri salaisuuden ansiosta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *