KESKUSTELUT > RISTIKOT > RISTIKOT JA TEKIJÄNOIKEUS

6967. Ristikot ja tekijänoikeus

fix9.7.2012 klo 20:13
Mitä tekijänoikeus ristikoiden suhteen oikein kattaa? Milloin teoskynnys ylittyy? Asiaa on varmaan täälläkin käsitelty , mutta en osaa sellaista ketjua löytää.

Yksinkertaisia kysymyksiä:

Kokonaisella laaditulla ja vihjeytetyllä ristikolla ilman muuta on tekijänoikeus (tai siis sen tekij(ä/öi)llä sellainen on).

Syntyykö teos siitä, kun ristikko on laadittu, mutta ei vielä vihjeytetty?

Onko ratkojalla tekijänoikeus ratkomaansa ristikon ratkaisuun? Voiko oman ratkaisunsa julkaista vaikkapa netissä, siten, että vihjeet eivät ole näkyvissä, mutta mahdolliset virheet oikeaan ratkaisuun verrattuna ovat paikoillaan?

Onko laatijalla tekijänoikeus ristikkopohjaan ennen kuin siihen on yhtään sanaa kirjoitettu (jos joku nyt näin päin ristikoita laatii)?

Höyrysana- ja piilosanapohjillakin voisi olla tekijänoikeus, mutta se kai on pikemminkin teoreettinen, koska sitä ei enää koskaan tule kukaan vaatimaan itselleen?

Entäpä sana/kuvaristkikon yksittäisellä vihjeellä. Voiko toteuttajalla olla siihen oikeus? Milloin teoskynnys ylittyy? Laulun nimeä ja kertosäettä tekijänoikeus suojaa. Suojaako se hyvin keksittyä omaperäistä vihjettä? Suojaako se ratkaisulausetta/sanaa? Onko Auliksella tekijänoikeus klassikkoonsa HÄÄYÖAIE? Kukaan muu ei saa sitä ristikossaan käyttää?

Entä piilosanavihjeillä? Ilmesesti vihje "Alas" ja ratkaisu ETELÄ ei kynnystä vielä ylitä, mutta Ekin käyttämät riimivihjeet? Suojaako niitä tekijänoikeus?
2. joopa joo9.7.2012 klo 20:21
Nautitaan vain ratkonnasta ristikoiden laatijoiden runsaasta tarjonnasta. Hääyöaikeet lienevät kaikille tuttuja ilman tekijänoikeuksiakin.

Tuskinpa ristikoista saa tekijänoikeuskiistaa AIKAISEKSI. Eli japanilainen huono elektroniikka viestinnässä.
3. fix9.7.2012 klo 20:29
Tuttu tilanne uuden kirjoittajan nollaamiseksi ja mollaamiseksi. Tulinko, joopa joo, sinun hiekkalaatikollesi. En olisi uskonut, että tällainen teinikäytös toimisi tälläkin palstalla. Sääli jos näin on.

Ja sen riidan saa ihan varmasti aikaan!
4. jpq11.7.2012 klo 12:37
fix: totuus on että ei nollata.
ps. ei sanaan voi olla tekijänoikeuksia eikä sanalliseen vihjeeseenkään. sanoisin kokonaisuudella toki on minusta osatyön tekijän oikeus vihjettämättömälle vaiheelle.
5. M11.7.2012 klo 18:20
Lähinnä tekijänoikeus on tässä, sitä että laatija omistaa ristikon eliniän ja sitten se siirtyy perikunnalle. Eli jos ristikko päätyy jostain ihmeen syystä "kierrätysmateriaaliksi" se on laiton ele sille, joka sitä suorittaa. Visuaalinen kokonaisuun on laatijan, muttei sanoja voi omia itselleen.
6. Mummo15.7.2012 klo 14:13
Huomasin tuossa eräänä päivänä kun kävin ärrältä ristikkolehtiä ostamassa, että tarjolla oli uusia hyvän tuurin lehtiä,vaan kylläpäs muistuttaa kovasti onnen ristikoita,tekisi mieli kysyä eikö ole enää mitään häpyä?
Siis saako toisen konseptia suomessa matkia miten tahansa? Yhtä hyvin minä voisin sitten perustaa lehden ja laittaa sen nimeksi 90 ristikkoa tai pelivaari tai et- kuvaristikot tai kirppuristikko ... ja matkia vielä ulkoasun..
Onko kilpailu todella niin kovaa jo että pitää yrittää omaa myyntiä nostaa matkimalla paremmin menestyvää ja siten yrittää harhauttaa kuluttajaa,boikottiin meni gr....n lehdet minun osalta :)
7. Merenneitoni ja minä15.7.2012 klo 16:16
Lavasti hukkumakuolon.
Kuka henkilö?
8. Wexi15.7.2012 klo 18:12
...saanut Kristianin kohtalon
Siis levy myyntiä vauhdittaakseen
Uransa aallon pohjassa
Lavastanut hukkumakuolon...

Edellinen J. Karjalaisen lyriikkaa.

Mutta tuon "hukkumisen" lavasti kuitenkin Salomon 1973. Muistankin sen jotenkin.
9. jeps15.7.2012 klo 19:47
Juu, mutta tokihan Bengt Huhta eli Kristian levymyyntiään lisätäkseen tuon idean toteutti valekuolemallaan ristiinnauliten kuvauttaakseen jo kuuskymmentäluvun lopulla jossain hotellihuoneessa.

Mihin tuossa Karjalaisen lyriikassa sitten verrataan tarkkaan ottaen Salomonin kohdalla, kun Karjalaista ei ole tullut kuuneltua kuin laulua natisutaa hetekaa korkeintaan ja vähän Lännen-Jukkaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *