KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-KOVIS 7.7.-12

6963. IS-kovis 7.7.-12

markus-setä7.7.2012 klo 22:38
Taas taattua Vuokilaa,nokkela - ihan viihdyttävä ! Mutta helppo.Miksi ei Kovis voisi olla aina kolmen pylpyrän luokkaa,tai viis pylpyröistä - VAIKEAMPIA ! No sen takia että IS-menettää vaikeiden kohdalla tekstiviesteistä tulevaa RAHAA,kun vastauksia tulee vähemmän-joten se siitä. Onneksi ne sietävät n.kerran kuukaudessa tulevan(?) Toni Pitkälän herkkupalan.
2. O7.7.2012 klo 22:58
Minä tykkäsin Erkki Vuokilan koviksesta tosi paljon.
En anna enää mitään numeroita!
Kiitos Eki hyvästä ristikosta.
3. Jaska7.7.2012 klo 23:45
Kaksplussaksi tämän totesin. Helpohko kovis, vaikeahko keskis, miten haluatte. Se oli tervetullut tällä helteellä, talossa kun on varaavat ulkoseinät. Hiki ei siis johdu ristikosta. Täyskolmipalloinen olisikin varmasti jäänyt tänään täyttämättä.

Kuluvan ja viime vuoden pikakelauksella ei löytynyt muistikuvaa paremmasta Vuokilasta kuin tämä. Viihteellinen oli, sai pariin otteeseen ankaran ristikkotarhurin jäyhät piirteet muotoutumaan pehmyempään suuntaan. Asiaa auttoi suuresti lämpötila; en jaksanut muistella, kuinka paljon knopeista oli vanhoja. Aika moni tuntui joka tapauksessa ensipainokselta.

Triviaalittomassa sanastossa pääkuvasta lähtevä sana on ilmeinen ristikkodebytantti. Muitakin pitkiä sanoja piisaa aina yli kuuden keskiarvoon. Lisäksi esteettisestikin miellyttävä alue pääkuvasta oikealle clouineen saa roheasti tekniikkapojoja. Lavoniuksen ilkoasu (he, siis ulko- piti kirjoittamani, minulla melkein ilko-) totutusti priimaa - en väkisinkään keksi mitään miikattavaa. Se merkitsee ristikon kiilausta kärkeen Ilta-Sanomien 2+ kategorian maratontaulukossa täysin pojoin.
4. markus-setä8.7.2012 klo 01:19
Jep,aina pakkaa unohtua ristkoitten ulkoasun tekijät,Heikki Lavonius on ehdottomia suosikkejani-pieneen ruutuun kekseliäästi se mitä pitääkin. Heli Kärkkäinen on silti aivan suvereeni .Pitkälän ristikot ovat Pitkälän näköisiä,ja se on hyvä.Hyvin persoonallinen jälki,Kämäräisen piirtämät,ja tekstaamat ovat kyllä mielestäni myös huippua.Mutta Malon,en tiedä kumman,en voi käsittää,miksi kehitystä ei tapahdu.Hiirellä nähtävästi tekee ne kuvat,kynämäinen hiiri on ollut käytössä jo vuosikymmeniä!
5. pirjo8.7.2012 klo 01:55
Mainio! Erinomaista sanoilla leikittelyä. Ratkonta edellyttää monenlaista tietämystä tai arvauskykyä (myös nimituntemusta). Kuvavihjeet sopivasti helpottavat."Kymmenen pistettä ja papukaijamerkki" Ekille!
6. pius8.7.2012 klo 10:05
En löytänyt mitään hyvää tuosta ristikosta;-(
7. pius8.7.2012 klo 10:21
Edellinen kaivannee tarkennusta, ei siis namia, namua, anista, omaria eikä edes omenaa!
8. Marco Poloinen8.7.2012 klo 16:13
Tuommoista si(i)tä tulee kun iso mies (lue: piilosanavirtuoosi) rupeaa (sana)leikkimään kuvaristikossa. Ja semmoiseksi menee, että ratkojapoloista tahtoo vakaasta asenteesta huolimatta vähän väliä naurattaa. Tämän ristikon perusteella voisi lanseerata aivan uuden, koskaankuulemattoman sanelman: Ristikot ovat iloinen asia! :-)

Kesälomafiiliksellä ratkottuna vaikeusaste asettui ihan raameihinsa, sen verran otti aina aikaa rauhoittua edellisen kielenmuotoilun hyreksinnästä seuraavan ynnäilyyn. Oikeasta reunasta löytämieni parin pienen ihmetyksen aiheen perusteella en kuitenkaan päästä teostä täysin miinuksetta, mutta viilaan viivan toisesta päästä yhdysmerkin pituiseksi.

Nyt jaksaa taas odotella vaikka salamia!
9. pius9.7.2012 klo 08:36
Savon poloisella ukkosella kalliit leikkeet, itse tyydyin siilijärveläisenä linssikeittoon.
10. Mie9.7.2012 klo 21:36
Mukava ristikko, hieman liian helppo kaksipuolikkaaksi. Yleensä saan paljon kauemmin pohtia, nyt ratkesi aika nopsaan.

Tosin yksi sana ihmetyttää, en usko että on väärin vaan ei vain aukea mulle sen merkitys.

Lavonius on ehdoton ykkönen, laatijoista Pallonen ja Vuokila.

Pitkälän värikkäästä tyylistä en pidä itse yhtään joten silloin jää ostamatta. Makuasioita juu.
11. Jussi vain9.7.2012 klo 22:59
Erkiltä kiva ristikko, riittävästi pohdintaa. Hyvin taas meni ja ratkaistu on.
12. Viljami10.7.2012 klo 07:28
Siitä harvinainen kovis, että tämä ei pahemmin jumittanut mistään vaan ratkesi joka suuntaan melko tasaiseen tahtiin. Useita mainioita, oivalluskykyä testaavia vihjeitä.

Näiden kovisten vaikeustasomäärittely on viime aikoina osunut hyvin yksiin omani kanssa, niin tässäkin.

Vahvaa ja viihdyttävää Vuokilaa taas kerran!
13. lp10.7.2012 klo 10:54
Mukava iltapuhde eilen. Oivallusta ja iloa, kiitos Eki!
14. RA10.7.2012 klo 11:47
Näissä koviksissa sanastot ovat sellaisia, että aika harvoin tulee vastaan ihan uusi sana. Tässä tuli. Oikealla puolella ristikkoa yksi sana on semmoinen, että enpä ollut ikinä kuullut. Pelkästään vihjeen avulla ratkesi, mitä siihen on piilokirjaimineen pakko tulla.

Se, että kovistenkin sanasto on sen verran yleis-, ettei sillä yritetä lisätä vaikeutta, on hyvä. Se, että joskus päästetään mukaan tämmöisiä harvinaisuuksia, on myös hyvä.
15. Viljami10.7.2012 klo 12:14
Pitkään mietin, josko tuohon RA:n viittaamaan sanaan sisältyisi jokin koiruus, kun en jaksanut millään uskoa, että tuollainenkin synonyymi kyseiselle vihjeelle löytyy.

Rikasta on Suomemme kieli!
16. RA10.7.2012 klo 12:18
Aivan loistava vihje tuolle harvinaiselle sanalle! Vihjeestähän sai sekä itse sanan että sen merkityksen (jos siis ei sitä ennestään tiennyt).
17. Johanna K3.8.2012 klo 11:23
Ratkaisun ilmestyttyä ihmettelen muutamaa sanaa:
Tainaan (aivan,naiseen)
Estelle (evänne)
Siipe (lisenssit) ---onko siis kyseessä pesisseura?
18. Tuomas L.3.8.2012 klo 11:38
TAINAAN tarkoittaa Nykysuomen sanakirjan mukaan 'aivan', tietenkin myös Tainaan = naiseen. (Täällä väitettiin, että vihjeestä käy selväksi, mitä piilokirjaimeksi täytyy tulla, mutta minusta ei; etsin ensin Nykäsestä sanaa TIINAAN.)

Estellä ja evätä ovat suurin piirtein synonyymeja, näistä potentiaalimuodot estelle ja evänne.

SIIPE = Siilinjärven Pesis.
19. Jaska3.8.2012 klo 11:48
Tainaan = sangen, erittäin, aivan, löytyy niinkin myöhään kuin 1970 painetusta Nykysuomen sanakirjasta. Ajantasaiseen nykysuomeen se ei totisesti kuulu - sanaristikkoja siis lukuunottamatta!

(Ei) evänne - (ei) estelle, potentiaali kieltolausessa. Infinitiivit evätä - estää.

Kyllä, Siilinjärven Pesis.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *