KESKUSTELUT > RISTIKOT > KOVISTEN JEKUT JA ANSAT - JOSKUS IDIOOTTIMAISIA?

6877. Kovisten jekut ja ansat - joskus idioottimaisia?

tapio21.5.2012 klo 19:07
Hei

Olen tehnyt Suomen Kuvalehden ristikoita ja koviksista sain melko pienellä avulla yhtä lukuun ottamatta kaikki täytetyiksi.

Mutta koviksista jäi eräiltä osin aika karvas maku. Kyse on siitä, että niissä harrastetaan mielestäni turhan paljon jekkuja ja ansoja.

Vaikka jollakin olisi ÄÖ 180 hän ei osaisi ratkaista kovista ilman kokemusta, koska ei tunne ansoja ja jekkuja. Ansoja ja jekkuja varten pitäisi opiskella - voisi tarvita ehkä kurssin käymistä ennen koviksen täyttämistä, jotta tietäisi, mitä jekkuja ja ansoja on odotettavissa.

Haastavissa ristkoissa ei käytetä jekkuja ja ansoja vaan 2+-tason riskoissa on vain oivallukseen perustuvia vihjeitä.

Eikö kovista voi luoda ilman ansoja? Tällöin pelkkä oivalluskin riittäisi.

No Maija Pihljaniemi yritti, mutta ristikon vaikeustaso ei yltänyt koviksen tasolle. Suuri haaste laatijalle olisikin se, ettei ole joskus idioottimaisia jekkuja ja ansoja.


__XX__? -tyypiset siinä mielessä ongelmallisia, että täytyy tietää logiikkaa. En pidä kuitenkaan näitä ansoina tai jekkuina.

Mitä tarkoitan ansoilla ja jekuilla:

* tavut väärinpäin - HARA ei tarkoitakaan em. sanan synonyymiä tai siihen liittyvää sanaan vaan kyse on RAHAsta - tällainen kyllä täysi ansa, sillä tällaista ei voi odottaa etukäteen
* alkuun tulee lisätä kirjain ilman, että siitä mitään infoa - no joskus ihan helppo juttu, esim. IAISET, josta ei mitään tolkkua ilman, että laittaa eteen T-kirjaimen, mutta joskus ihan puhtaita ansoja
* sana toisen vihjesanan sisällä, esim. AHIMO (AHO sisältyy sanaan).
* sana luetaan väärin päin ilman, että vihjettä tästä asiasta

Monesti mitä järjettömämmiltä tuntuvielle vihjeille löytyy googlamalla jotain, mutta silloin jää jekku huomaamatta. Esim. MIKEL on oikea etunimi, mutta vihje tarkoittikin itseasiassa sanaa KELMI.

Ristikoissa, joissa on paljon ansoja ja jekkuja, täyttäminen on kuin kävelisi heikoilla jäillä - koskaan ei tiedä, missä on pettävää.
2. Funny21.5.2012 klo 19:21
En minäkään tykkää kaikista nykyisistä laatijoiden kierouksista, mutta vastaan väittämisestä tykkään.
Ei korkea ÄO tietääkseni muuallakaan riitä, kokemusta ja opiskelua tarvitaan melkein joka paikassa, miksei sitten ristikoiden ratkonnassa! Miksi ihmeessä ristikoiden pitäisi olla sellaisia, että joku ilman harjoittelua osaisi ne ratkoa? Silloin tällainen huippuälykäs henkilö heti toteaisi, että se oli siinä, tuon minä osaan, ja lähtisi etsimään uusia haasteita.
3. Wexi21.5.2012 klo 19:28
"Ristikoissa, joissa on paljon ansoja ja jekkuja, täyttäminen on kuin kävelisi heikoilla jäillä - koskaan ei tiedä, missä on pettävää."

Näin kesäaikaan PuPen sivulla kaksi:

Tähdet kertovat: *** Uit vaarallisilla vesillä.
4. Viljami21.5.2012 klo 19:49
Minusta ristikoiden parasta antia ovat oivallukseen perustuvat ansat ja muut jujut. Eniten inhoan vihjeitä, jotka ovat yleistiedollisesti kohtuuttoman vaikeita selvittää ilman risteävien sanojen apuja. Esimerkiksi HS-laatijalla niitä on mielestäni aivan turhan paljon.
5. Funny21.5.2012 klo 20:20
Eikös ristikon idea ole juuri se, että käytetään risteävien sanojen apuja? Ei Hesarin ristikoita ratkoessa tarvitse heti lähteä googlaamaan, jos ei jotain sanaa tunne. Joukossa on aina suuri määrä niin helppoja vihjeitä, että ristikon saattaa saada täyteen, vaikkei noita kohtuuttoman vaikeita sanoja lähtisi etsimäänkään.
6. HM21.5.2012 klo 20:56
Samalla linjalla Viljamin kanssa. Jaksan pitkäänkin miettiä oivalluksiin ja niihin jippoihinkin perustuvia ratkaisuja, mutta hermo menee, kun ristikko on täynnä suttuisia kuvia tai googletettavaa outoa asiaa. Se jippokaan ei kyllä saisi olla aina sama, esim IL:n vkl-ristikon loputtomat anagrammit saisivat jo riittää!
7. D22.5.2012 klo 12:15
Ihan pelle juttu koko kovikset. Normaaleita ristikoita ihmiset ratkoo. -Lopettakaa tuollainen.
8. Jaska22.5.2012 klo 12:24
Lopettakaa kovisten viholliset.
9. Jaska22.5.2012 klo 12:28
Hups, pilkku putosi.
10. vaari22.5.2012 klo 14:12
KIKKAILKAA ! ! !
11. Tarja22.5.2012 klo 15:18
Olen aivan samoilla linjoilla kuin Viljami ja HM, ja samaa mieltä myös IL:n anagrammeista. Ne eivät todellakaan vaadi mitään oivallusta, eivätkä siis tuota sitä nautintoa. Samoin kyllästyttävät nämä esim. kreikkalaisia aakkosia ja taivaankappaleiden symboleja systemaattisesti viljeklevät ristikot, joissa omituisten sanojen käyttö on mieklestäni laatijan laiskuutta, jos näin saa sanoa.

Näissä ansoissa riittää se elämän ensimmäinen oivallus jostain sanasta, joka on muodostunut vaikkapa väkisin risteävistä sanoista, että tieto jekun mahdollisuudesta syntyy ja voi ruveta ajattelemaan kierommin. Sen takia en ikinä lopeta ristikon miettimistä ennen kuin olen ymmärtänyt joka ikisen täytetyn sanan perustelut. Pikemminkin on ihanaa, että on pakko ajatella monia lähestymistapaja ristikkoa täyttäessään. Nämähän eivät nimen omaan ole yleistietokisoja, ainakaan ihan suoraan. Yleistieto toki on oivallustenkin edellytys.
12. pelaaja22.5.2012 klo 19:06
Ihmettelen tässä, että olenkohan ymmärtänyt ristikoitten ratkonnan idean väärin. Siis kovisten ratkojatko haluavat oivaltaa vihjeet erillisinä, ilman risteävistä sanoista saatavia apuja? Siis että harmittaa, jos vihjeeseen ei löydy ratkaisusanaa ns. yksistään? Sellaisen käsityksen onnistuin saamaan esim. Viljamin kommentista. Funny tosin pyörsi sen ja siitä olen tyytyväinen omaa ratkontamalliani ajatellen. Varsinkin kun en ole mikään tosikovisexpertti.

Tuosta tulee sitten vielä samaan hintaan mieleen joittenkin malli hakea (kylläkin ehkä helpommissa ristikoissa) ensimmäiseksi nimet valmiiksi? Se se vasta on jotain. Miksi ihmeessä tehdä sellainen homma, kun ne nimet voisi saada ilmaiseksi risteävien sanojen avulla.
No niin. Tarkoitin siis sanoa, että kai ratkaisuiksi syntyvät sanat ovat jollain lailla naimisissa risteävien sanojen kanssa ja että niitten on tarkoitus tulla toimeen keskenään eikä erikseen. Käsitystäni saa oikaista..
13. pius22.5.2012 klo 19:09
Mitä välii, mä vaan teen! Jos on liian vaikee - jää kesken, jos liian helppo - pääsee plääh!
14. Wexi22.5.2012 klo 19:12
Peesi.
15. pelaaja22.5.2012 klo 19:23
Okkei. Tulinpa oikaistuksi.
16. Viljami23.5.2012 klo 08:53
Taisin tapani mukaan ilmaista asiani hieman liian epämääräisesti. Tarkoitin, että jos ratkaisusana on niin kohtuuttoman vaikea, että oletan sen avautuvan 99,9 prosentille ratkojista PELKÄSTÄÄN risteävien sanojen avulla, niin minusta se on silloin todella huono.

Viittaan tällä lähinnä HS-laatijan ristikoissa usein esiintyviin toisella puolella maapalloa sijaitseviin aarin kokoisiin maapläntteihin sun muihin hikisiin lätäköihin puhumattakaan muista täysin mitäänsanomattomista nimistä. Toki on varmasti ratkojia, jotka tuollaisistakin ratkaisusanoista pitää, mutta minusta ne ovat lähinnä ratkojaa halvalla pistämistä. Minun silmissäni niiden arvo ei nouse tippaakaan siitä, että ne ovat usein piilokirjaimettomia.

pelaaja,
ei minulla ole minkäänlaista tarvetta ratkaista mitään sanaa suoraan, kyllä minunkin ratkontani perustuu edelleen pääsääntöisesti risteävien sanojen apuun. Toki jos jonkun ovelan vihjeen oivaltaa suoraan, niin mukavaltahan se vain tuntuu ahaa-elämyksineen.
17. pelaaja23.5.2012 klo 16:43
Hyvä, Viljami, että pistit vähän tarkennuksia. Ei jää minulle ainakaan väärää käsitystä 'kovista miehistä'. Helepotti.
18. Funny23.5.2012 klo 18:14
Oletteko koskaan pohtineet, minkätähden HS-ristikoissa noita erikoisia sanoja on, tuntemattomia karttapaikkoja sekä Nykäsestä löytyviä kummallisia kielemme harvinaisuuksia? Tahtooko laatija oikeasti kiusata meitä niillä? Enpä usko. Kun ristikkoon sijoittaa runsaasti pitkiä ratkaisulauseita (joita toiset "harmaiksi" kutsuvat), se sitoo laadintaa aika tavalla, ja on käytettävä kaikki mahdolliset sanat, jotta saa työn valmiiksi.
Uskon, että ainakin alunperin on ollut tuosta kysymys. Tosin tuntuu, että monet ratkojat niistä pitävätkin, ainakin nykyisin, kun on Googlet, Ristikkorengit ynnä muut apuvälineet. Vaikuttaa siltä, että jotkut heti ratkonnan aluksi alkavat googlata, ja rupeavat miettimiseen vasta sitten, kun kaikki on löydetty, mitä löydettävissä on. Monet tosin eivät vielä sittenkään jaksa miettiä, vaan rupeavat samantien kyselemään vinkkejä HS- säikeissä.
19. Taata23.5.2012 klo 22:06
Mielestäni Auliksella oli ennen enemmän noita karttapaikkoja, joita piti etsiä kartoista eikä niitä aina löytynyt vaikka oli suurimmat karttakirjat käytössä. Sitten viime vuosina Aulis on vaihtanut mielestäni tyyliä ja nykyisin on paljon helpompi ratkoa noita suurristikoita kuin myös Iisakista tuota Auliksen "vaikeaa", joka ratkeaa yleensä puolessa tunnissa.

Nuo kaiken maailman kovishulluttelut eivät kauhean kovasti innosta oli tehtävän laatinut kuka tahansa, kun ei aika riitä työhommilta kaikkeen ja pitää maailmallakin matkustella. Silloin tällöin opettelen jonkun laatijan tyyliä satunnaisesti.
20. hah24.5.2012 klo 15:46
Pitänee muistaa, että Auliksen ristikot ovat muita laajempia, eli sanoja siihen tulee normaalia enemmän. Tämä johtaa siihen, ettei samoja sanoja voi käyttää useampaa kertaa, ja tämä koskee eniten 4-kirjaimisia. Tällöin täytynee käyttää sanoja, jotka eivät välttämättä ole niin tuttuja joka ratkojalle.

Enkä minäkään erityisemmin tykkää koviskikkailuista, koska monesti niistä tulee typerän oloisia. Ehkä tämä on tylsää marnatusta ja muut tykkäävät sellaisista, mutta monesti ainakin minulle tulee tunne, että olisi vain laittanut suosiolla sen vihjeen "miehiä" tai "naisia" kuin että lähtee tuolle linjalle.
21. Olavi Kivalo24.5.2012 klo 16:05
Jos vihjeet eivät perustuisi lainkaan sanoilla leikittelyyn, ristikot olisivat tosikkomaisia. Ne voisivat tosin olla opettavaisia ja informoivia - vähän niinkuin kouluopetus - mutta ristikothan ovat leikkiä. Ja leikki on luovuutta.
22. hah25.5.2012 klo 10:28
Sanoilla leikittelyyn kyllä, mutta jos alkaa olla vihjeitä, jossa käännellään ja tökitään kirjaimia väliin samaan aikaan, niin siinä alkaa olla leikittely kaukana. Vielä kun itse vihjesana ei tarkoita yhtään mitään.
Yhden kikan vielä hyväksyy, mutta jos niitä on useampi samassa vihjeessä niin liikutaan jo vaarallisilla vesillä, eli siihen tulee liian kikkailun makua.
23. Antti Skyttä25.5.2012 klo 11:43
Minua on suht. kauan vaivannut sanan kikkailu käyttö tietyn vihjetyypin nimenä. Tämä siksi, että sanaan usein liitetään asenne ja negatiivinen sellainen (vrt. edellä hah).

Itse en pidä mitään vihjetyyppiä sinänsä huonona tai hyvänä, ne ovat vain tapoja rakentaa ristikkoon eritasoisia pähkinöitä.

Minusta kikkailuksi kutsuttu vihje hyvin usein leikittelee sanan rakenteella, joten nimitys voisi olla esim. rakennevihje tai rakennemuutosvihje (ymmärrän kyllä tämän saattavan viitata myös muuhun :)). Rakenteen muuttamista ovat kirjainten lisäämiset ja poistamiset, tavujen tai kirjainten järjetyksen muuttamiset, skytisminä tunnetut rakennelmat jne.

Rakennevihje kuuluu oleellisesti moniin nykykoviksiin. Se on hakenut monia käyttökelpoisia muotoja ja tuntuu miellyttävän useimpia kovisratkojia.

Yksi rakennevihjeen hyvä puoli on, että yleensä yhteys vihjeen ja vastaussanan välillä on täysin eksakti, kunhan ensin hoksaa, mistä suunnasta rakennetta olisi nyt syytä tarkastella. Itse tykkään ratkojana tästä tavasta enemmän kuin siitä, että visaisuus rakennetaan vastausvaihtoehtoja lisäämällä (malliin: NAISIA, AASIASSA, LUOMAKUNTAA).

Näissä keskusteluissa tunnutaan kovin helposti mentävän asenteelliselle puolelle, joka tunnetusti ei juuri edistä keskustelua ja ajatusten vaihtoa. Esim. tämän säikeen nimi, Kovisten jekut ja ansat - joskus idioottimaisia?, pitää minusta tällaisen latauksen sisällään.

Kovisten jekut ja ansat on yleensä laadittu huolellisen ja pitkän harkinnan jälkeen. Niissä logiikka on useimmiten täysin tarkka. Jos joku ei tykkää jostakin vihjeestä tai vihjetyypistä ei tee vihjetyyppiä sen idioottimaisemmaksi kuin mitään toistakaan vihjetyyppiä.
24. Olavi Kivalo25.5.2012 klo 17:40
Tässä on avattu säie hyvin keskeisestä aiheesta. Sanoilla leikittely kuuluu ristikoihin, mutta onko olemassa rajaa, jonka jälkeen leikittely muuttuu sopimattomaksi (kikkailuksi kielteisessä merkityksessä)?

Kaikki vihje-ratkaisusana-suhteet eivät ole leikittelyä. Olkoon vihje A, ja ratkaisusana x. Synonyymisuhde 'x on A' on puhtaasti tosikkomainen (LIEVÄ on 'Kohtuullinen', MULI on 'Sileä'), ja samoin ovat hierarkiset suhteet kuten 'x on eräs A' (ELISA on eräs 'Viestinviejä') tai 'A on eräs x' ('Kurki' on eräs OTUS). Nämä ja muut vastaavat suhdetyypit eivät ole tietenkään täysin ilottomia, koska niistä voi kokea oppimisiloa.

Sanojen monimerkityksellisyys avaa kiehtovia leikittelymahdollisuuuksia ('Käy aina' -> AJATON). Tässä verbillä käydä on merkitys sopia (esim. Aallon maljakko on ajaton ja käy aina tuliaiseksi). Ja seuraava rakentuu sanan johto monimerkityksellisyyteen: 'Johtotehtäviin' -> KATETRI.

Entä homonyymit. Kun puhekuplassa lukee OOH!, niin asianomainen ilmeisesti aisti jotain -> AISTI. Mutta suhteessa 'Otat naapurin metsästä' -> PÖLLIT verbillä pölliä ja substantiivilla pölli ei ole mitään semanttista yhteyttä, vaan sattumalta identtinen rakenne tietyissä taivutusmuodoissa. Homonymian hyväksikäytössä ei voi olla mitään sopimatonta.

Sanojen taivuttelussa kajotaan siis sanan rakenteeseen eli kirjaimiin, joista se koostuu. Tältä pohjalta voidaan kysyä, voisiko muunlainen leikittely sanan kirjaimilla saada sopimattomia muotoja. Ovatko apuvihjeytyksellä varustetut anagrammit ('Rakas Piaksi' -> SKAAR), tavuanagrammit ('Mikel' -> kelmi -> varas -> RASVA), puolipalindromit ('Vedessä nurin' -> kari/IRAK, 'Nurin lukuja' -> tase/ESAT) jne jo tuomittavia?

Mainittakoon, että lähes jokainen ylläoleva esimerkki on poimittu Toni Pitkälän ristikosta SK17.

Leikittely lienee ylittänyt rajan, kun vihjeenä on pelkkä anagrammi ('abcd....' -> BCDA....) tai kun vihjeenä on Rautalammin kuntavaakunan vasen puolisko, ja ratkaisusanaksi tulee Rauta -> Kirsi -> ROUTA!
25. Pekka Harne25.5.2012 klo 20:00
Antti, lisäsit ristikkotermistöön hienon ja kuvaavan uuden sanan RAKENNEVIHJE. Sehän kuvaa tarkasti ko. vihjeen luonnetta.
26. hah25.5.2012 klo 20:12
Väitinks mä kikkailua välttämättä negatiiviseksi?
On olemassa a) hyvää kikkailua ja b) huonoa kikkailua. Yleensä kikkailu menee siinä vaiheessa negatiiviseksi, kun sitä liikaa aletaan harrastamaan kuten vihjeissä, joissa käytetään liian montaa kikkaa. Silloin vihjeen ja ratkaisun välinen yhteys yleensä hämärtyy ratkojalle, joten tätä tapaa kannattaakin todellakin visusti harkita ennen kuin sille linjalle lähtee!!!
27. tapio25.5.2012 klo 20:21
En ainakaan voinut kuvitella, että on olemassa Olavi Kivalon esille tuomia monitasoisia tavuanagrammeja ('Mikel' -> kelmi -> varas -> RASVA)

Tuo ristikko sisältää niin paljon kikkoja, että se jäi ratkaisematta.

Tosin paljon myös sellaisia, jotka olisi pitänyt oivaltaa.
28. tapio25.5.2012 klo 20:45
Kyse on siitä, että 'Mikel' -> kelmi -> varas -> RASVA vihje ja vastaus ovat erittäin kaukana toisistaan
29. tapio25.5.2012 klo 20:51
en ymmärrä, miten 'Rakas Piaksi' jälkimmäinen on apuvihje
30. kari kämäräinen25.5.2012 klo 21:11
Vähillä kikkailuilla selviää, kun ostaa Iltalehden ristikkoliitteen, jota tekee kaimani Kari Vaalamo. Kerran kuussa ilmestyvä ristikkonautinto. Tosin viime aikoina tullut kikkailuja hieman lisää, muttei liikaa.
31. +25.5.2012 klo 21:16
Lähettäjä: tapio 25.5.2012 klo 20:51
en ymmärrä, miten 'Rakas Piaksi' jälkimmäinen on apuvihje

RAKAS-sanan anagrammi on SKAAR < Pia Skaar
32. tiipii25.5.2012 klo 23:10
Antti Skyttä oli asian ytimessä. Hieno kirjoitus.

Rakennevihjeen hienous tosiaan on siinä, että "kikan" keksittyään sanasta voi olla täysi varma. Tosin saman vihjeen kääntöpuolena on jos kikkaa ei keksi niin sanasta ei voi koskaan olla varma. Se vain tulee risteävien avulla (jos niidenkään). Ja tulee näitä pöh-ilmiöitä. Se vain pitää hyväksyä, koviksissa ainakin. Kaikkea kun ei voi tietää.

Tosin kyllä pöhin aiheuttaa myös suora vihje PIA (tai kikkaillen rakas piiaksi), jos Pia Skaaria ei tunne.
33. Olavi Kivalo26.5.2012 klo 00:43
Mitä. Ettekö tunne Pia Skaaria. Pian poika Peer oli meidän Pasin luokkakaveri. Pöh.
34. 26.5.2012 klo 09:02
(http://www.youtube.com/watch?v=77cUamVzwtw)
35. Jaska26.5.2012 klo 11:49
Hieman syvällisempi vihje: S = SILEÄ
36. RA26.5.2012 klo 12:47
Sanalla on aina SISÄLTÖ, merkitykset ja RAKENNE, kirjaimet. On ihan luontevaa, että vihjeitys voi perustua jompaan kumpaan. Miksi ei voisi?

Ns. OIVALLUSvihje voi perustua jompaan kumpaan, sanan merkityksiin tai sen rakenteeseen. En ainakaan itse osaa erottaa, kummassako tarvitaan tai ei tarvita oivallusta. TIETOon perustuvat vihjeet ovat sitten erikseen, niissä ei oivallus auta. Kun ei tiedä, niin ei tiedä, vaikka kuinka yrittäisi oivallella.

Rakennevihjeitä, ns. kikkavihjemahdollisuuksia on paljon:
- takaperin lukeminen
- tavut vaihtaen / etu- tai takaperin
- sanaa muuten jakaen (ilman tavujakoa)
- kirjaimia lisäten, poistaen
-- sama kirjain samassa paikassa
-- sama kirjain eri paikassa
-- eri kirjain samassa paikassa
-- eri kirjain eri paikassa
- kirjainjärjestyksen vaihdot
-- anagrammit
-- lisäkikoilla, esim. "sekava vilja" > ruis > uris > leon
- piirrosvihjeet, jotka tekevät saman kuin edellä
- jne.

Olen käyttänyt termiä "kikankikankikka-vihje" ratkojana kokemistani huonoista vihjeistä. Vihjeistä, joissa tuo sinänsä ihan ok-kikkailu on vedetty "överiksi" niin, että ratkojana on aivan turha alkaa miettiä, minkä sanan rakennetta on vihjeessä muunneltu. Vaihtoehtoja on loputon määrä. (Ja juu, kyllä: Olen samanaikaisesti yhtä mieltä muutaman ylle kirjoittaneen kanssa siitä, että osa sanoista saakin ratketa muiden sanojen avulla ja oivallus saakin joskus tulla vasta jälkikäteen.)

Aika vähän noita moittimiani kikankikankikkoja on ristikoissa toistaiseksi näkynyt. Toivottavasti ei näykään. Tylsiä ovat. En osaa sanoa, milloin kikkailu on viety "liian pitkälle". Tuskinpa onkaan yksiselitteisesti määriteltävissä.

Vihjeen ja ratkaisusanan yhteys on parhaimmillaan selvä ja tarkka. Kovisristikossa ei tietysti se ensimmäinen, eikä toinenkaan mieleentuleva - eihän se muuten kovis olisi. Merkitysyhteys (vaikka harvinaisempikin) on tietysti helpompi mieltää kuin rakenneyhteys. Rakennevihjeissähän ei ollenkaan edes yritetä pelata sanojen merkityksillä.
37. RA26.5.2012 klo 12:53
Vielä piti sanomani: Oikeastaanhan se, että vihje on epäsana, on helpotus ratkojalle. Epäsanasta voi heti haistaa, että joku kikka tässä nyt on. Kaikkein katalin (usein tosi hyvä!) ovat vihje, joka näyttää selvältä suomen kielen sanalta, mutta sisältääkin sitten tuollaisen rakenne-kikan.
38. Olavi Kivalo26.5.2012 klo 13:17
Anna Jaska vielä metavihje. Onko vihjeesi tosikkomaisesti vai leikittevästi syvällinen?
39. Olavi Kivalo26.5.2012 klo 13:35
Metakommentti: kommentissani on kirjoitusvirhe.
40. Olavi Kivalo26.5.2012 klo 15:51
Olen sitä mieltä, ettei ratkaisijan, eikä välttämättä laatijankaan, tarvitse olla täysin tietoinen eri vihjetyypeistä. Asenne ’mitä välii, mä vaan teen’ on ihan ok kummallekin. Mutta jos ratkoja tuntee ahdistusta joidenkin vihjeiden kohdalla tai jos laatija haluaa käyttää koko tyyppikirjoa monipuolistaakseen tuotantoaan, on hyvä tietää mitä ylipäänsä voi olla olemassa.

En usko, että yhdelläkään ammattilaatijalla olisi hallussaan vihje-ratkaisusana-relaatioiden ontologiaa ja sen kautta kokonaisnäkemystä siitä, kuinka hänen kulloisetkin vihjeensä sijoittuvat sen hierarkiaan. Ja kuten sanottu, ei tarvitsekaan olla. Mutta jos laatija tai ratkaisija haluaa LISÄTÄ tietämystään vihjeytyksestä, hänen tulee ensin käynnistää projekti hankkiakseen tietämystään siitä, mitä hän EI vielä tiedä vihjeytyksestä (siitä, mitä ylipäänsä voi olla) ja mitä hänen mahdollisesti TULISI siitä tietää.
41. Jaska26.5.2012 klo 17:27
Vihjeen S = SILEÄ "syvällisyys" perustuu siihen, että kuoppa on syvempi kuin sitä ympäröivä alue. Ratkaisusana (5) saadaan epäsuorasti sileän runollisen synonyymin kautta.
42. tapio26.5.2012 klo 19:00
Olavi kirjoitti

jos laatija haluaa käyttää koko tyyppikirjoa monipuolistaakseen tuotantoaan, on hyvä tietää mitä ylipäänsä voi olla olemassa.

tämähän se kovisten ongelma minulle on juuri ollut - ja pahimmillaan SK 17 ristikossa. Toki siinä tosi hyviä sanojen sisältöön liittyviä oivaltamisvihjeitä. Odotin koviksilta, että ne perustuisivat enemmän sisältöoivalluksiin kuin - minusta ikäviin - rakennekikkailuihin.
43. tapio26.5.2012 klo 19:14
Ja ennen kaikkea sopimaton Suomen Kuvalehteen! Syy se, että siinä monen tasoisia ristikoita, eikä ratkojilta voi edellyttää syvällistä rakennekikkailutietoutta. Kovisten pitäisi ao. lehdessä perustua vain sisältöoivalluksiin.
44. Olavi Kivalo26.5.2012 klo 22:19
Lisää mahdollisuuksia sopimattomuuksille: ketjutetut vihjeet ovat lähes tutkimatonta aluetta.

Onkohan kukaan esimerkiksi laatinut ristikkoa, jossa jokainen ratkaisusana on samalla myös vihjeenä toiselle ratkaisusanalle. Tällöin vihjeruuduissa olisi vain metavihjeitä, jotka kertoisivat, mikä vihjeruutuun liittyvä sana on vihje millekin (esimerkiksi samaan) vihjeruutuun liittyvälle sanalle ja minkätyyppisesti.

Ei kannata menettää yöuniaan.
45. Jussi vain26.5.2012 klo 23:06
Nautitaan ristikoista sellaisina, kuin ne eteemme laaditaan. Ja lopuksi ratkaistaan, mikäli pystytään
46. tapio27.5.2012 klo 11:04
Olavi Kivalo otti esimerkkejä minulle tähän asti hankalimmasta SK 17 ristikosta.

Vähän liiaksikin on tullut apuja. Oikea yläkulma jäi vähän kesken eikä lehti enää tule. Onko ILONPITOA 'BAILUT' vai 'BILEET'?
47. Jaska27.5.2012 klo 11:25
BAILUT
48. Olavi Kivalo27.5.2012 klo 13:38
Kun tämä SK17 on aiheuttanut täällä paljon porua, niin olisi kiinnostavaa tietää, moniko vastanneista ratkaisi oikein. Se indikoisi jotain. Toisaalta tiedossa ei voi olla, moniko oikein ratkaisseista (itseni tavoin) ei lähetä ratkaisuaan, joten tämän tasoisten ristikoiden mahdollista soveltumattomuutta Suomen Kuvalehteen ei voi lopullisesti arvioida tuon luvun perusteella, kuin ei myöskään niihin tyytyväisten ratkojien lukumäärää. Siksi myös yhteenveto ratkojien sanallisesta palautteesta olisi kiinnostava.
49. RA27.5.2012 klo 13:46
Tuo Jaskan S = SILEÄ (5) on juuri sellainen, mitä tarkoitan tylsillä kikankikankikkavihjeellä.
50. Jaska27.5.2012 klo 21:22
RA liioittelee. Ei ollut kolmea kikkaa, vaan kaksi: sileä -> silo sekä onsilo - > kaar.
51. RA27.5.2012 klo 21:35
3) ilmaus S =
4) ylipäätään harvinaiset ja harvojen tietämät vastaavuudet silo (edes Pesonen ei tunne) ja kaar
52. Jaska27.5.2012 klo 21:43
Kikat sen kun lisääntyvät. Nyt jo neljä. Tylsyyden huippu!
53. RA27.5.2012 klo 21:49
En usko olevani ainoa, joka ratkojana ei saa tuollaisesta edes henkäyksen omaista ahaata. Siis vaikka ratkaisun ihan itse keksisikin.
54. Jaska27.5.2012 klo 22:40
Kyllähän siinä monen muunkin hengitys voisi salpautua, jos kyseinen vihje tulisi eteen koviksessa. Enpä sitä sinne ollut tarjoamassakaan niin kuin joskus olen täällä tehnyt mielestäni kelvollisten knoppien osalta.

Silti vihjeessä oli vain selittämäni kaksi mutkaa. Asia ei muuksi muutu vaikka huudettaisiin vielä Kielonenkin apuun. Suora vihjeen osa on S =. Esim. S = & on suora vihje ratkaisusanalle SONJA. Helppoudessaan tylsä vihje koviskonkareille.
55. RA27.5.2012 klo 23:12
No kun... "S =" EI ole sinun vihjeessäsi suora vihjeen osa! Siinähän kaiken kaikkiaan pitää:
- älytä erottaa pelkkä S ensin muusta vihjeestä + laittaa muistiin
- siis keksiä, että = SILEÄ on vihjeen osakokonaisuus
- keksiä = SILEÄlle vastaavuus > onsilo
- keksiä onsilolle vastaavuus > kaar
- muistaa ottaa S taas mukaan > SKAAR

S = & -vihje on suora.
56. Wexi28.5.2012 klo 01:21
Pikkupäissään peesaan RA:ta
57. Olavi Kivalo28.5.2012 klo 07:13
Verrataan Jaskan vihjettä Toni Pitkälän vihjeeseen 'Pikku ase' -> SUZI. Analogisesti Jaska olisi voinut vihjeyttää 'Pikku onsilo' -> SKAAR. Mutta tuo olisi ollut helpompi, koska onsilon ja skaarin välillä on synonyymisuhde, kun taas uzi on eräs ase, joka on löydettävä googlettamalla ja risteävien avulla. Ja koska puhe on kovisvihjeistä, on Jaskan ollut aihetta vaikeuttaa omaansa.

Yksi keino olisi ollut 'Pieni on sileä' -> S on silo -> Sonsilo -> SKAAR, mutta Jaska helpotti vähän: 'S = silo'. Tuohon sisältyy tosin pieni lisämutka, joka tulee oivaltaa: Symboli '=' on on.

Selvästihän Jaskan vihje on leikittelevä, mutta onnistuiko leikittelyssä? Syvällisyydestä en tiedä. Ehkä sekin oli leikittelyä.
58. Jaska28.5.2012 klo 10:36
Käytä vapaasti ristikossasi:

ÖKLÄHÖMÄSSÄ (5)
59. -28.5.2012 klo 10:55
tylsä
60. RA28.5.2012 klo 10:57
TÜLSÄ (:-)
61. Tuomas L.28.5.2012 klo 12:20
"Elama on aika tulsaa", lauloivat Freukkarit joskus.
62. Eki28.5.2012 klo 12:56
Alkuperäinen nimi "Tulsa time".
63. Eki28.5.2012 klo 12:59
Ja kappaleessa lauletaan "Living on Tulsa time" eli käännös on liki sanatarkka! Suorempi olisi "Elämä on Tulsa aika". Kieli poskella tietenkin.
64. T28.5.2012 klo 19:24
Itse näen punaista aina kun näen vihjeen tätä saadaan tuota saadaan tuosta ja sitä saadaan sieltä. Noissa ei oikeasti ole mitään jippoa, vaan perustuvat siihen että risteävät sanat saa ratkaistua ja kun kirjaimia on tarpeeksi, nämä ovat idioottihelppoja. Tyyliin sika-ihra. Kerran tuollainen olisi mennyt, mutta kuin noita on jatkuvasti. Helppo keino päästä helpolla tietty ja äärimmäisen tylsä.
65. tapio29.5.2012 klo 20:31
Missä sovittu, että S tarkoittaa pientä?

'Pikku ase' -> SUZI (UZI kuulemma jokin ase).

Edellyttää kyllä erittäin suurta paneustumista "kovisslangiin"
66. -29.5.2012 klo 21:00
"Missä sovittu, että S tarkoittaa pientä?"
S, M ja L ovat vaatekokoja.
Missä se on sovittu - kysy vaatetehtaista!
67. Maikki29.5.2012 klo 21:01
Vaatekokoja:

S = pieni
M = keskikokoinen
L = suuri

Ja jopa minulle, armeijaa käymättömälle, on asemerkki Uzi tuttu. Ei vaadi ihmeempaa paneutumista "kovislangiin", ainakaan minun mielestäni.
68. Jaska29.5.2012 klo 22:16
Niin, missä on sovittu, että suomalaisten orjuuttaminen pakkoenglannilla koskee myös ristikkoja. On tolkuton vaatimus, että suomalaisen pitäisi tietää, mitä Small, Middle ja Large tarkoittavat. Kirjaimien S, M ja L käyttö ristikkovihjeissä merkityksissä pieni, keski ja suuri tuleekin välittömästi kieltää.
69. +29.5.2012 klo 22:20
M = medium
70. Olavi Kivalo30.5.2012 klo 11:41
Kategorinen kielto tuskin hyödyttäisi. Kuitenkin olisi laatijoita, jotka vetoaisivat traditioon ja kulttuuriin, ja joille noiden lyhenteiden käyttö on yhtä tärkeä kuin lapsen kastaminen. Ne alkaisivat elää naamioituina kuten 'Ässää suurempi' -> ÄMMÄ.
71. Olavi Kivalo30.5.2012 klo 16:46
Jouduttaisiiin ojasta allikkoon. Tarkoitan, ettei voisi enää vihjata 'Pikku onsilo', vaan olisi keksittävä jotain, jota viranomaiset eivät ymmärrä kuten 'Pienempi kuin onsilo ämmällä'.
72. -30.5.2012 klo 17:43
Luulisinpa suurimman osan suomalaisista tunteneen kirjaimet S, M ja L kokojen merkkeinä jo pitkään.
73. ( - ) ( - )30.5.2012 klo 18:13
On myös isompia kokoja, joista itse pidän. Hihi
74. ( * ) ( * )30.5.2012 klo 18:17
Ovatkin nyt tanakammat.
Lituska OOlle terkkuja.
75. hah2.6.2012 klo 00:07
Vihje PIKKUASE on hyvä esimerkki siitä, mitä meinaan. Laatija haluaa ilmeisesti tässä saada paremman vihjeen sanalle SUZI. Kysymys vain on, että onko vihje ASE ratkojalle tuttu ratkaisulle UZI.
Minä kyllä tiedän, että UZI on konepistooli, mutta onko se selvää ainakin 50% ratkojille? Ts, onko vihje lopulta parempi kuin että olisi laittanut vihjeeksi "Nainen".
Luultavasti laatija on tässä tapauksessa niin ajatellut. Parempi se ainakin on, kuin että olisi laittanut tähän jonkun "epäsanan" vihjeeksi, joka ei olisi kuulostanut yhtään edes missään mielessä vihjesanalta, eli vihjeenä olisi tällöin joku kirjainsotku. tällöin ratkoja jo tietää, että kyseessä on joku kikka, taas kerran. Hohhoijaa, sanoisin minä...
Oikea kovisvihje olisi tietty, että SUZI tarkoittaisi jotain asetta (ja mieluiten pientä), jolloin vihje antaisi uuden ulottuvuuden vihjeen ja ratkoisun yhteydelle, jolloin vihje ja sana tällä kikalla saisi todellisen täyttymyksen.
Minusta henk. koht. PIKKUASE = SUZI on kuitenkin parempi kuin perusvihje "nainen", mutta miten on muiden ratkojien suhteen?
Asian pointti on, että ei pidä ajatella, että vihje on parempi kuin "perusvihje" jos siihen keksii jonkun "kikan", vaan että onko tämä "kikka" tarpeeksi hyvä peitotakseen "perusvihjeen"
76. pius2.6.2012 klo 09:26
Miksi jonkin vastaussanan pitäisi olla selvä/tunnettu, esim 50%:lle ratkojista. Mun mielestä ristikoista voi myös oppia uutta. SK 22/12 Pitkälä opetti juuri eilen ihan uuden sanan jonka merkitys piti selvittää itselle. Kovisten vihjeiden osalta kannatan mahdollisimman laajaa vapautta. Kaikenlaiset jekut ja ansat kunniaan! Mitä ovelampia juttuja keksivätkään sen parempi. Kieroilun kautta löytyvä vastaus antaa parhaat kiksit. Eläköön Pitkälän tuoma, usein humoristinen, jekuttelu ja ratkojan harhauttelutapa vihjeytyksessä!!! Toni on tuonut hauskuutta ratkontaan. Vaikka tässä hehkutan TeePeetä niin ei se tarkoita muiden laatijoiden huonoutta, päinvastoin - useimmilla heistä on oma tunnistettava tyylinsä ja omat hyvät puolensa. (tuli la-aamun saarna, sori vaan)
77. Olavi Kivalo2.6.2012 klo 09:56
Saa käyttää ristikossa (jos kehtaa):

'SETL (siirappinen)' ->
'ALA (kuoria)' ->
jne.

'Suurin pieni suuri (korvaan)' ->
'Suuri, jossa pienikin keskikokoa (Kiinassa)' ->
jne.
78. tapio2.6.2012 klo 11:46
Joku kirjoitti

Ja jopa minulle, armeijaa käymättömälle, on asemerkki Uzi tuttu.

Ihan outo asemerkki monelle. Kun siihen lisätään tuntematon kikka, itselle ainakin totaalisen mahdoton.

Kuten aiemmin toin esille, mielestäni kohtuuttomasti kikkoja lehteen, jossa käytetty.

Lehdessä ristikon perustaso on kaksi tähteä eli haastava. Tällöin kolme tähteä ei pitäisi mielestäni olla ristikko, jossa kikkoja on todella paljon.
79. tapio6.6.2012 klo 21:03
No ero ei ole kovin suuri sittenkään. Tein pari viimeistä haastavaa. Niissäkin joitakin kikkoja. xxx idästä (lue oikealta vasemmalle) ja xxx nousevana (lue alhaalta ylöspäin). Täten esim. xxx nurin sopii kahden tähden ristikoihinkin tuon logiikan perusteella.
80. tapio9.6.2012 klo 00:06
kritisoin lähinnä tavujen vaihtoa eritoten, jos sana on itsessään ihan normaali kuten 'HARA' - ratkojalle epäreilu, sillä hänellä ei ole mitään mahdollisuutta tietää, että kyseessä on huijaus.

epäsana (esim. MIKEL) paljastaa, että on jokin jekku - tosin googlaamalla saa epäsanallekin (esim. AHIMO) jotain, mutta SK:n ristikoissa epäsanat ovat todella epäsanoja eikä niille pitä yrittää googlaamalla etsiä jotain ratkaisua (toisin kuin Hesarin kuukausiliitteen ristikossa Aulis on todennäköisesti googlen avulla luonut "vihjeitä" - ts. tullut jotain epämääräisiä kirjaimia peräjälkeen ja sitten googlattu ja laitettu jokin "vihje").
81. Jaska9.6.2012 klo 11:24
On se epäreilua, kun kovis ei olekaan pehmis.
82. tapio9.6.2012 klo 18:02
Eipä liioitella - kritisoin vain oikeasti epäreiluja vihjeitä.
83. J9.6.2012 klo 21:48
Miksi Mikel on epäsana?
84. Jussi10.6.2012 klo 13:37
TARJALLE: Lienen ainakin osasyyllinen IL:n "vaikean" anagrammeihin, joita moitit liian helpoiksi. Tämä on varmasti totta Sinun kohdallasi, mutta kuinka suuri osa ratkojista kokee ne tervetulleena apuna. Laitan ristikkoon aina yhden lyhyen tosi-helpon, jotta mahd. uusi ratkoja ymmärtää jujun.
Tämä oli minulle ensimmäinen palaute, kontakti "suureen yleisöön". Mielelläni vastaanotan lisää haukkuja tms jatkossakin. Omasta palstasta tuskin sentään haaveilen.
85. HM10.6.2012 klo 23:21
Se mitä minä ja Tarjakin arvostelimme, oli se että vihjetyyppi on aina sama.( En tiedä tämänviikkoisesta lehdestä, en ole vielä ehtinyt vilkaistakaan.) Kirppuristikoissa on Anagrammiristikot erikseen, ja se on ok. Vähemmän pieniä kuvia ja anagrammeja niin ne ovat ihan mukavia ristikoita. ;)
86. Jussi11.6.2012 klo 15:01
Kiitos, HM!
87. HM12.6.2012 klo 08:56
Nyt kun vauhtiin pääsin... En ymmärrä mitään laadinnan hienouksista, mutta minusta paras ristikko on sellainen, jonka voi ratkaista vaikka laiturinnokassa pohdiskellen ilman googlea ja suurennuslasia. Se voi alkaa parista t-kirjaimesta, mutta hankalakin ristikko voi aueta pikkuhiljaa päivien kuluessa. (Sieltä laiturilta pitää kyllä tulla välillä pois!)
88. Jussi12.6.2012 klo 14:14
HM: Joo, just näin! Just prikulleen näin! Ilman googlea pitäis pärjätä - tämä on laatijankin kanta. Tässä tullaan juuri siihen ongelmaan, että jos ristikkopohjassa on tutuhko sana, esim. etunimi, johon ei ole "tuoretta" suoraa vihjettä. Otetaan esimerkiksi "Natalia" - mikä olisi mielestäsi hyvä vihje tänä päivänä? Nimelle Natalie kyllä löytyy hyviä vihjeitä. - - - Silloin kun ratkaisusana on jotensakin outo tai kömpelösti vihjattava ja sijaitsee alueella, jonka risteävistä sanoista ei voi kuvitella olevan apua, on pelastus ollut juuri anagrammissa. Hyvä on, niitä on ollut liikaa, parannetaan! Mielelläni kysyisin toistakin ongelmaa. Jos haluat suoraa yhteyttä, pistä nimeni ja sitten miumaudnainternet.net. Hyviä laituri-ilmoja!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *