KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > RISTIKKOSANASTOT

6833. ristikkosanastot

purnaaja11.5.2012 klo 12:10
Netissä olevat ristikkosanastot pitäisi ehdottomasti kieltää. Niihin lisätään ristikoissa esiintyviä sanoja, joita vuorostaan laatijat käyttävät. Syntyy kierre, jossa luodaan suomenkieleen uudissanoja, joissa ei ole päätä eikä häntää. Vähintäänkin sanaa lisättäessä pitäisi vaatia lähde ja sanalle selitys. Nykyinen käytäntö rappeuttaa ristikot.
2. Eki11.5.2012 klo 12:40
Olen samaa mieltä.
3. iso S20.5.2012 klo 18:56
Osittain eri mieltä. En kannata asioiden kieltämistä pelkästään kylkiäisenä tulevien haittojen vuoksi. Tuolla perusteellahan voisi kieltää esimerkiksi autoilun ja aivoleikkaukset. Molempien yhteydessä kuolee ihmisiä, mikä on huomattavasti suurempi vahinko kuin sanastojen harhalaukaukset.

Laatijoita on huomattavasti vähemmän kuin ratkojia ja runsaasti laativista suuri osa liittyy johonkin "klaaniin", kuten esimerkiksi Sanaris. Klaanien heimopäälliköt voisivat opettaa laatijoille itse- ja lähdekritiikkiä: älä usko kaikkea netistä lukemaasi. Jos ei ole varma sanan merkityksestä ja oikeasta kirjoitusasusta, kannattaa tarkistaa ainakin kahdesta mahdollisimman riippumattomasta ja luotettavasta lähteestä.

Lähteen vaatiminen on ilman muuta hyvä ehdotus. Se ei kuitenkaan poista kaikkia ongelmia. Jos sana ei siirry lähteestä sanastoon koneellisesti, jää aina kirjoitusvirheen mahdollisuus. Lisäksi lähteen ilmoittajan pitäisi olla täydellisen luotettava tai sanan lisääjän (ei välttämättä sama kuin ilmoittaja) pitäisi tarkistaa jokainen sana, että se varmasti on kyseisessä lähteessä (joka ei välttämättä ole lisääjän helposti saatavissa). Hirmuinen urakka kuitenkin, etenkin kun kyseessä on yleensä palkaton työ.

Lähde voisi jäädä sanojen lisääjän tietoon tai se voisi olla myös sanaston käyttäjän nähtävillä. Nettisanastossa ei ole vastaavaa tilaongelmaa kuin painetuissa teoksissa, joissa tiedon lisääminen kasvattaa sivumäärää ja sitä kautta kustannuksia.

Selityksen vaatiminen on suunnilleen yhtä turhaa kuin väärien sanojen kieltäminen. Jos kansan kärttyisä käsi lisää sanoja ja selityksiä ilman asiantuntevaa tarkistusta niin virheitä syntyy. Lähteeksi voidaan mainita Hesarin ristikko ja väärin ratkaistuun sanaan (mainittu uudissana!) liitetään tarkoitetun sanan selitys.

Jos Eki on kaikilta osin samaa mieltä kuin purnaaja, hän voi kantaa kortensa kekoon poistamalla Ristikkorengin pysyvästi käytöstä. Tätä en suinkaan toivo tapahtuvaksi.

Kohtuullisempaa olisi jos ristikkosanastoilla olisi toimiva ylläpito, jolle voisi ilmoittaa sanastossa olevista virheistä ja ilmoitus myös johtaisi virheen oikaisuun. Vähän Wikipedian tyyliin: ei virheetöntä tietoa, mutta usein käyttökelpoista ja pyrkimys on kohti parempaa.
4. h20.5.2012 klo 19:23
Suuri asia tällainenkin. Minusta nettiristikkosanastot pitäisi kieltää. Ratkojien kannattaa mieluummin ostaa kirjakaupasta iso Ekin tekemä ristikko-opas.
5. Ari20.5.2012 klo 19:57
Eli siis ristikkorenki jota olet häiriöksi asti toivonut toimivaksi pitäisi nyt myös lopettaa?
Jutuissasi ei ole mitään logiikkaa,h.
6. h20.5.2012 klo 20:04
En tarkoittanut ristikkorenkeä.
7. RA20.5.2012 klo 20:10
Eiköhän suurimmalla osalla laatijoista ole itse- ja lähdekritiikkiä kenenkään opettamattakin. Muutama laatija tosin taitaa käyttää sanastojen virheitä "hyväkseen" tieten ja tahallaan.

Jos noissa sanastoissa nyt joku pulma on, se lienee enemmänkin siinä, että ratkojat uskovat kritiikittömämmin millaiset virheet tai sekasotkut tahansa.

Joku sanoi (kyynisesti?): Kun ristikkosanastossa on virhe ja laatija toistaa sen ristikkoonsa ja ratkoja löytää tämän (oikeasti virheellisen) ratkaisun sanastosta, joka siis ristikossa onkin "oikea" ratkaisu, niin silloinhan "ristikkosanasto" on tehnyt tehtävänsä. Heh.
8. Funny20.5.2012 klo 22:17
Pari tapaa, miten laatija voi käyttää ristikkosanastoja hyväkseen. Miettiessään hyvää vihjettä jollekin sanalle laatija voi katsoa, millaisia vihjeitä esim. Ratkojat.fi tarjoaa, ja keksiä sitten sellaisen, jota siellä ei vielä ole.
Joku toinen laatija taas, pahaan pulaan laadinnassa joutuessaan, voisi olla ovela. Jos laadintaan on jäänyt jokin kumma sana, jolle ei löydy hyväksyttävää selitystä, laatija voi mennä lisäämään sen tuonne ristikkosanastoon, jonkin keksimänsä nerokkaan vihjeen kera. Kun ristikko sitten julkaistaan, sanalle löytyykin selitys.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *