KESKUSTELUT > RISTIKOT > AULISMIT (JA MUUT ISMIT)

6811. Aulismit (ja muut ismit)

Eki6.5.2012 klo 10:50
Lähettäjä: Hemppa 5.5.2012 klo 22:50
Muistan takavuosilta vihjeen, jota pidän vieläkin kaikkienaikojen parhaana Aulismina. Vihjeenä oli pelkästään pieni k-kirjain ja vastaukseksi tuli keilaaja. Meni varmaan viikko, ennenkuin tajusin vastauksen "jipon". Luulen, että Peitsalo-vihjeessä on käytetty tätä samaa kikkaa.

Lähettäjä: besser/wisser 5.5.2012 klo 22:57
Hieno vihje. Mutta ei aulismi.

Lähettäjä: O 5.5.2012 klo 23:57
besser/wisser.
Mikä on aulismi?

Lähettäjä: Viljami 6.5.2012 klo 08:03
Hyvä kysymys O:lta. Minullekaan ei ole koskaan selvinnyt, mitä aulismilla tarkoitetaan. Skytismin luulisin tietäväni.

Lähettäjä: RA 6.5.2012 klo 08:54
[Mikä on AULISMI? Minäkin haluaisin tietää.

Yksittäisiä nerokkaita Auliksen vihjeitä on jäänyt mieleen paljonkin, mutta ne ovat keskenään vähän erityyppisiä ja eri tavalla rakennettuja. Aulismi jo sanana (kuten skytismi) tarkoittaa jotakin ihan omaa tapaa rakentaa vihje.

Aulis käyttää paljon erilaisia kikkailuja, käännöksiä ja väännöksiä. Näiden kirjo on loputon. Mutta niin käyttävät muutkin vaikeiden ristikoiden laatijat. En pysty sanomaan, mikä näistä kikkailuista olisi ihan erityisesti aulismi. Aloittiko Aulis näistä jonkun? Eki ehkä muistaisi ja tietäisi...?

Jotkut vääräleuat sanovat, että aulismi on epäselvä vihjekuva. Toiset vääräleuat sanovat, että aulismia ovat ei kenenkään tietämät erisnimet (henkilöiden nimet, paikannimet, firmanimet, tuotenimet). Kolmannet vääräleuat sanovat, että aulismia ovat yliyleiset vihjeet tyyliin NIMI... NIMI... NIMI... Nämä ovat kielteisiä määrittelyjä.

Mutta myönteinen aulismi? Mitä se on? Kuka muistaa ja tunnistaa? Eki? Antti? Juha? O? besser/wisser?]

Lähettäjä: pelaaja 6.5.2012 klo 09:18
[Niin juuri. Mitä se myönteinen aulismi onkaan? Näistä HS-keskusteluista saa sen kuvan, että jos perjantain ristikossa on jokin erityisen kiero ja hauska ja nerokas vihje niin se on aulismi. Jos HS-ristikko on oikein hyvä ja kivalla tavalla kinkkinen niin siinä on paljon aulismeja. (Eihän sitä aina tule mieleen, että toisetkin laatijat käyttävät samoja kikkoja.) Tarkoittaako aulismi siis vain 'hyvää'? Milloinkahan tuota aulismi-sanaa on mahdettu ensimmäisen kerran käyttää ja missä yhteydessä?]

Lähettäjä: so 6.5.2012 klo 10:00
Tässä pohdittiin "aulismia" ja sen määrittelyä. Itse käsitän tämän siten, että kullakin (hyvällä) laatijalla on oma "käsialansa" - myös Lehdolla. Näitä kärkilaatijoita on kai kymmenkunta, ja kun heidän kädenjälkeensä tutustuu, huomaa eron. Omat ratkomiseni aloitankin katsomalla laatijan, siitä on usein hyötyä varsinkin omaperäisten vihjesanojen kohdalla.
Vielä haluan kiittää niitä kaikkia räyhääjiä ja suorien ratkaisujen kertojia, jotka vihdoin ovat jättäneet tämän areenan asiallisten harrastajien käyttöön ja pysyneet poissa.
Mukavaa kevään jatkoa kaikille!

(jatkuu)
2. Eki6.5.2012 klo 10:51
(jatkuu)

Lähettäjä: HT 6.5.2012 klo 10:38
pelaaja: "Milloinkahan tuota aulismi-sanaa on mahdettu ensimmäisen kerran käyttää ja missä yhteydessä?"

Ainakin tällä saitilla näyttäisi eka osuma tulevan ketjusta "Hesarin ristikot", jossa iso S kirjoitti 2.4.2004:

"Alareunan puolivälissä varsinainen Aulismi: allekkain vihjeet YRITYS, ETUNIMI ja AINEJÄRJESTÖ, niiden kanssa poikittain AULIKSET JOSKUS ja se hämärästi rekkaa muistuttava kuvake, mikä tarkoittaa milloin mitäkin."

(Teksti on liitetty tähän copypastella eli aulismin alussa on tosiaan A pro a.)

Seuraavaan menikin ilmeisesti kolme ja puoli vuotta. Taas oli asialla iso S, kirjoitettu 2.10.2007:

"Toki muutama aulismi mahtuu sekaan, huomattavimpana tietokoneohjelmisto (4)."

Tämän jälkeen seuraava osuma on tammikuulta 2008. Siitä eteenpäin aulismi esiintyykin sitten yhä tiuhemmin.

Lähettäjä: Eki 6.5.2012 klo 10:42
Alla HT:n kommentteja juuri tuolta vuoden 2008 alusta:

Lähettäjä: HT 1.2.2008 klo 10:29
"Loputon kirosana" on taas erään sortin aulismi, ei toki pahimmasta päästä. Kiva on oppia toimistotarvikealaakin ratkomisen myötä.

Lähettäjä: HT 2.2.2008 klo 11:28
Liekö sentään noin oudosti laatijan ajatus kulkenut, varsinainen aulismi olisi silloin kyseessä. Kallistun aikaisemmin esitetyn kannalle.

Lähettäjä: HT 15.2.2008 klo 20:23
L VIERAS N oli taas laatijalta erään sortin pohjanoteeraus, netistä hätäratkaisuksi kaivettu kummajainen. Maantieteeseen kuuluva seitsemänsadan hengen mustalaiskylä oli sekin surkuhupaisa aulismi. Hyviäkin oivalluksia sentään oli, kuten yleensäkin.

Lähettäjä: HT 16.2.2008 klo 20:18
Sps: ORON-vihjeestä tulee mitä tulee (tuttu sana vaikkapa niille, jotka lukivat takavuosina Hymyä), mutta kysehän on nyt pystysanasta. Minulla siinä on painoon/auringon säteisiin viittaava sana ja pysyy.

Pelaaja: Lehdon vihje "sukunimi" sellaisenaan, ilman mitään lisäselitystä, on havaintojeni mukaan aina viitannut suomalaiseen sukunimeen ja "Painola" on sellainen siitä riippumatta, onko sen kantajia elossa vai ei.

Näyttäisi nimihaku tuntevan kuusi sellaista kuusikirjaimista sukunimeä, joiden viisi viimeistä kirjainta ovat saman kuin tässä "Painolassa". Enin osa on erittäin harvinaisia (kahta ei ole elossaolevilla), yksi vokaalilla alkava yltää satoihin kantajiin. Eräs loppupään konsonatilla alkava on 44:llä, mutta jos tämä on se, johon sps viittaa viestissään 12:04 ("liki 40"), en löydä soitinta tuolla nimellä.

Niin tai näin, kyseessä on taas aulismi sanan kielteisessä merkityksessä.

Lähettäjä: Auroran pappa 6.5.2012 klo 10:45
No kun nyt on keskustelu näistä aulismista ja skytismstä, niin kuka on keksinyt sellaisen vihjeytystavan, että jätetään vihjeestä etukirjain pois ja ratkaisusanasta myös se sama alkukirjain pois.
Samoin kenen ensimmäisenä tekemiä vihjeitä ovat ne jolloin vihje luetaankin oikealta vasemmalle.
Onko näillä myös jokin nimi. Ovatko ne "Ekismejä"
3. Eki6.5.2012 klo 11:04
On tosi vaikea tietää kaikkien vihjeitystapojen alkuperiä eikä niitä ole siksi(kään) nimetty kenellekään.

On jonkinasteinen mahdollisuus, että tuo kirjaimen poisto samasta paikasta on yllekirjoittaneen aloittama. Sitä käytettiin pitkään "väärin", esim. euna > aita.

Skytismeistä alettiin puhua, kun Antti pitkän kovisputken myötä kehitteli uusia vihjeitystapoja ja eräät niistä alkoivat herättää huomiota, kun kaikki eivät niitä tajunneet.

Veikkaisin, että näissä ismeissä on ainakin alussa vähintäänkin lievä negatiivinen sävy, "kuka hyväksyy, kuka ei". Pitkän päälle niihin voi tulla muutosta, ymmärrys ja hyväksyntä lisääntyy tai vähenee. Luulisin, että ensin mainittu on kyseessä, jos laatija tuntuu kuuntelevan mielipiteitä ja kehittää arkkivihjeitään ymmärrettävämpään suuntaan.
4. HT6.5.2012 klo 11:05
Vuosien varrella käyty aulismi-keskustelu (on/ei ole aulismi) on aiheuttanut sen, että tohdin nimittää aulismeiksi enää vain ns. Bolivian peräkyliä ja tekosanoja (heilahtava lekasta tuli LEKATA). Ei taida moisia juuri löytyä toisilta laatijoilta.
5. Eki6.5.2012 klo 11:15
Arvoituksia ja sanaleikkejä on ollut niin kauan kuin kieliä on ollut olemassa. Sellaisia ei voi laskea kenenkään ismiksi. Laatijat käyttävät niitä erilaisin määrin ja omilla tavoillaan. Koviksissa ne ja muut piilosanamaisuudet ovat yleisempiä ja kovisratkojat tuntuvat niistä eniten tykkäävänkin.

Ristikko ilman mitään sanallista leikittelyä on hyvin todennäköisesti aika tylsä. Sanallisella leikittelyllä laatija voi saada anteeksi ristikon huonompia sanoja. Joskus huonommat sanat voi jopa häivyttää antamalla sanaleikkivihjeen, esim. "A20" = ATIU. Itse suosin sitä, että kerrotaan, mistä on kyse, "A20 = SAARI" = ATIU. Monien aloittelijoiden ensimmäisistä töistä paistaa läpi, että ei ole tajuttu, että ratkaisusanan tarvitsee merkitä jotain.
6. Seitenvitonen6.5.2012 klo 11:49
Yksi parhaista Auliksen vihjeistä on ollut Boris Jeltsin lasi kädessä: IDÄNUKONPUTKI. Olen jo kaipaillut noita "kaksimielisiä"teemaristikoita. Pidempään mukanaolleet muistavat varmasti monia hauskoja vihjeitä.
7. pelaaja6.5.2012 klo 18:42
Seitenvitosen mainitseman 'putken' lisukkeeksi sopinee POROPORVARI. Se tuli ratkaisuksi poron kuvasta. Muistan ihmetelleeni sitä täällä. Joku viisas minulle paljasti, että poron otsassa näkyy ruiskukka. Minä kun en sitä siinä silloin erottanut tai huomannut edes katsoa.
No siis. Ns. aulismi ei tainnut selvitä. Se tarkoittaa hyvää tai huonoa tai omaperäistä tai yleistä tai melkein mitä vain sanojasta riippuen. Yhden merkityksen tuohon listaan tietysti voi vielä lisätä ikäänkuin käsitteenä: HS-ristikko kaikkineen.
8. EJlo6.5.2012 klo 18:53
Eräänlaiseksi Aulismiksi voisin ehdottaa vihjettä jossa oli pelkkä M kirjain. Se oli kuitenkin pyöristetyillä sivu-pysty viivoilla, kuten Mc Donaldsin ämmä on. Vastaukseksi tuli HAMPURILAISÄMMÄ . Tosin tästä on jo niin paljon vuosia etten usko näitä säikeitä silloin edes olleen !
9. putko6.5.2012 klo 19:08
Kaikille

Hyvä aulismi on loistava (kuten vaikka tuo hampurilaisämmä). Huono vain huono.
Vaikka tämä iänikuinen &= eton. Liekö edes aulismi.
Hauska vitsi mielestäni on se että pannaan sen terroristi atta:n kuva nurinpäin.
Viime perjantain hesarin ristikossa oli ainakin kaksi mielästäni aulismia
"kukkonen kanojen perässä", "olet vainaa joel"
10. h6.5.2012 klo 21:09
Tarkoitatteko aulismilla Aulis Lehtoa. Lehto on huippulaatija.
11. jpq6.5.2012 klo 21:15
EJlo: aikas hyvä.
12. h6.5.2012 klo 21:18
Uusi vihje siis keksitty. Hienoa.
13. HT7.5.2012 klo 22:49
Lehdon ristikoista, aulismeja tai ei:

NÄKÖELINTESTAMENTINTEKIJÄN LUPAUS = annansilmät

LEHTIVAINAA YHDISTYNEEN YHTEISKUNNAN ALLA = saksaus

Teemana suomalaiset paikannimet, rekan alle ruhjoutunut traktori suomalaisessa viljelymaisemassa = pellosta kolariin
14. +8.5.2012 klo 00:34
(Aikoinaan kulki vitsinä otsikoissa

Ruma juttu Ranualla, Kolari Ylitorniolla.)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *