KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > MAISTERIN TONTILLA

68. maisterin tontilla

ile3.5.2003 klo 16:21
Ihanaa! Leijonat räpiköivät taas tänään kaukalossa. Illan peliä odotellessa taidankin esittää teille geografisen kysymyksen.

Suomi, Egypti ja Kongo ovat itsenäisiä valtioita. Mikä maantieteellinen seikka yhdistää niitä toisiinsa?
2. P.P.3.5.2003 klo 16:27
Samalla leveyspiirillä?
3. ile3.5.2003 klo 16:42
Aika hyvä vastaus mutta ei kuitenkaan se, joka tässä on hakusessa. Helpotan hieman ja lisään listaan Norjan.
4. P.P.3.5.2003 klo 16:53
Samankokoisia. Paitsi Egypti.
5. Timppa3.5.2003 klo 17:14
Merenranta.
6. ++juh3.5.2003 klo 17:17
Meriyhteys ainakin on, maayhteys taitaa katketa Suezin kanavaan.
7. ile3.5.2003 klo 17:49
Jokohan jollakin lamppu syttyy, kun lisään listaan Viron ja Tanskan?
8. ile3.5.2003 klo 19:14
Reilu tunti kulunut edellisestä, eikä edistystä ole tapahtunut. Taitavat kaikki sanailun harrastajat olla tällä hetkellä euroviisuilua seuraamassa. Niinpä naputtelenkin loput valtiot listalle ja palaan asiaan myöhemmin.

Puuttuvat maat ovat Saksa, Hollanti ja Venäjä.
9. Kauko3.5.2003 klo 19:40
Yksikään maa ei kenties ole voittanut euroviisuja?
10. ++juh3.5.2003 klo 20:21
Kosovo tai jokin muu rauhanturvaamispaikka?
11. jepsjuu3.5.2003 klo 20:48
Voisiko Kongossa olla kanavia tai muita toisen maan alaisia kohtia. Suezin kanava (Egypti), Kielin kanava [Saksa/Tanska (Grönlanti)], Saimaan kanava (Suomi - Venäjä). Virolla Kalingrad?????? Ei taida löytyä tuostakaan? Olisihan niitä Panamaa ja muitakin kuten USA.
12. Make3.5.2003 klo 22:15
Ainakin suurimmalla osalla maita on nyt sama aika.
13. ile3.5.2003 klo 22:21
Kun oikein tarkkaan ajattelee, niin kyllä alppimaa Sveitsi on vielä otettava mukaan edellä mainittujen valtioiden jatkoksi. Meniköhän jo turhankin helpoksi tämä pähkäily?
14. Make3.5.2003 klo 22:29
Ilmeisesti joku sama pituusaste lävistää ko. maat ja
merentakaiset alueet. Tanskalla on varaus Etelämantereeseen ja Tanskalla on Huippuvuoret.
Katselen maailmaa vaimoni meikkipöydän kirjoitus-
alustalta. Välillä se on ylösalaisin. Nyt se on oikeinpäin
15. Make3.5.2003 klo 22:32
Korjaan
Norjalla on Huippuvuoret
16. Make3.5.2003 klo 22:49
Hiljaista on
Maantiedon kysymys.
Mitkä ovat maailman pohjoisin, itäisin ja läntisin maa.
17. jepsjuu3.5.2003 klo 23:57
Poikkean vielä vilkaisemassa, onko maisterin tontille pyykit löytyneet? Eipä näytä - visainen oli tehtävä tai sitten liian helppo, ettei vain hoksaa.

On katsottu lippujen värit, rajajoet, maakielekkeet, kellonajat, asteet, merenrannat, vuorenhuiput, kanavat, järvet ja ilmatilat, mutta arvoitukseksi jää.

Yksi on ainakin varmaa. On laulettu, että Kööpenhaminassa ei ole mikään niinkuin ennen. Sitä ei ole myöskään Venäjällä, eikä Virossa, eikä Kongossa, eikä kai Egyptissäkään. Ei taida olla Norjakaan öljyn myötä niin kuin ennen.

Kysymykseksi jää, miksi vain kaksi Afrikan maata, mikä poikkeus on Ruotsi?
18. ile4.5.2003 klo 00:30
On vastauksen annon aika. Kaikki esille tuomani valtiot löytyvät paitsi maailmankartalta niin myös Suomen rajojen sisäpuolelta (Suomen GT tiekartasto 1999, Karttakeskus). Hyvinkään kaupungin alueella sijaitseva kansanpuisto ja matkailukeskus Sveitsi tosin ei kokonsa puolesta ole päässyt opuksen hakemistoon mutta laitoinpahan tuonkin mukaan listalle. Eli siitä vaan ensi kesänä matkalle 'maailman ympäri' pienemmälläkin budjetilla. Teltta ja makuupussit on syytä varata reissuun mukaan, näillä paikkakunnilla kun ei välttämättä hotellitoimintaa harrasteta.
19. Make4.5.2003 klo 01:08
Ne ovat paikannimiä, eivätkä valtioita.
Minne unohtuivat Arabia, Kaanaa, Egyptinkorpi..
Muistaakseni Ähtärissä kävi Suomen ympäriajo kymmenessä minuutissa.
Tämä on vielä ratkaisematta:
Maantiedon kysymys.
Mikä on maailman pohjoisin, itäisin ja läntisin maa.


20. jepsjuu4.5.2003 klo 01:22
Ei riitä minun kartta kertomaan, missä on Tanska, Kongo ja Hollanti muun muassa. Ovatko nuo perusmuodossaan? Sen sijaan Ruotsinpyhtää, Ruotsinkylä. Maliskylä, kenties vaikka olisi jossakin Malikin kyläkin.

Grönlanti (Tanskan) on varmaankin pohjoisin. Etelämanner eteläisin, mutta omistajasta en tiedä. Jossain Samoan saarilla voisi vaihtua itä ja länsi.
21. Jouni4.5.2003 klo 10:18
Pohjoisin lienee Franz Joosefin maa ja eteläisin Grahaminmaa. Itäisin sitten ehkä Thaimaa ja läntisin Tulimaa.
22. ile4.5.2003 klo 10:58
Tarkennetaan vastausta. Kysymyshän kuului 'mikä maantieteellinen seikka yhdistää mainittuja itsenäisiä valtioita toisiinsa?' Niistä jokaisella on 'kaima' Suomen valtion maaperällä.
SUOMEN löytää kun matkustaa kolmisenkymmentä kilometriä Sotkamosta kaakkoon, siinä se on ihan Huuhkajan kylän kyljessä.
EGYPTIIN matkustamisessa on jo vaihtoehtoja. Kiuruvedellä Egyptejä on jopa kaksi kappaletta, ja jos näistä ei pyramideja löydy voi niitä vielä haeskella Virroilta.
KONGOON tutustuessa voi majoittua hotelli Korpilampeen, jonka lähituntumassa tämä mustan Afrikan helmi sijaitsee. Gorilloja tuskin pääsee näkemään, korkeintaan pari puuttuvaa lenkkiä paikallisessa keskiolutbaarissa, mikäli sellainen Kongoon on perustettu.
Tunturimaa NORJA on löytänyt kodin Itä-Suomesta Valamon luostarin kaakkoispuolelta. Pujottelusukset kannattaa jättää kotosalle.
VIRO löytyy Porin pohjoispuolelta. Viinaa siellä ei luultavasti myydä, ainakaan halvalla.
TANSKA löytyy Nilsiän kupeesta, omat legopalikat mukaan!
SAKSAAN halajavilla on taas valinnanvaraa. Mikkeliläisillä ja Piikkiön väellä matkaan voi lähteä vaikka nahkahousuissa kävellen.
HOLLANTIA voi ihailla Kannuksessa ja Kalajoella. Linnuntietä mitattuna välimatkaa näiden kahden jalkapallomaan välille saadaan parisenkymmentä kilometriä. Olisikohan tässä sukuriidan tuloksena kylä jakautunut kahtia?
VENÄJÄ sijaitsee Humppilan pohjoispuolella. Humppilan lasitehtaalta voi ostaa pikarit ja siirtyä Venäjällä nauttimaan omasta pullosta valutettuja virvokkeita. Tätä itämaata ei vielä votkaturismi ja rikollisuus ole pilannut.
Ja kun mä lähden SVEITSIIN, joudun Hyvinkäälle.


23. Antti Viitamäki4.5.2003 klo 11:07
Se kun tuo Maken kysymys muuttaa muotoakin niin ettei oikein tiedä mitä haetaan:

Mitkä ovat maailman pohjoisin, itäisin ja läntisin maa?
>
Mikä on maailman pohjoisin, itäisin ja läntisin maa?

Jälkimmäiseen voisi laittaa vastaukseksi sen maan, jolla on noissa suunnissa eniten ulottuvuutta. Muuten kai tuo itä-länsi ei ylipäätäänkään ole muodoltaan mielekäs. Vaikka Tyynellä merellä onkin olemassa päivämääräraja, ei se ole mikään "idän ja lännen raja". Aivan samaan tapaan ilmansuunnat toimivat sielläkin, eli Amerikka on siitä itään ja Aasia siitä länteen.

Jounin "maa"-sanaan liitetty vastaus on ihan hauska - mutta siinäkin "itäisin" ja "läntisin" ovat suhteellisia. Meistä katsoen Tulimaa on ehkä kauimpana lännessä, mutta kun tarpeeksi kauas länteen mennään, niin tulee se Thaimaakin vastaan. (No, lounas tai länsilounas lienee tuo suunta tarkemmin...)

Vähän alkaa tuntua siltä että tähänkin kysymykseen on tullut suhtauduttua liian ryppyotsaisesti. :-)
24. jepsjuu4.5.2003 klo 11:40
Asiasta toiseen. Tuli eilen Egyptistä mieleen epyptinparru. Moni muukin maa on saanut tuotteen nimen. On englannintuuma, englannintauti, saksanhirvi, saksanseisoja, italianpunainen, intiankeltainen, sveitsinsuklaa, kiinanruusu, espanjantauti jne.

Mutta - pakko sanoa, että oli se Ilen kysymys vaikea geografisesti ajateltuna.
25. jepsjuu4.5.2003 klo 11:45
Silloin kun milleniumissa aika vaihtui - muistaakseni se jollain Samoan saarella otettiin ensimmäisenä vastaan.
26. Eki4.5.2003 klo 12:32
Millenniumissa.

Olen just kirjoittamassa artikkelia oikeista ja vääristä kirjoitusasuista ja taivutuksista, iski vaan silmään.
27. Kotsa4.5.2003 klo 12:42
MISSÄ ON PALLON PÄÄ?
Olemmehan me toki jakaneet tämän pallomme meridiaaneihin eli pituuspiireihin. Ammoiset brittiläiset merenkulkuviranomaiset tulivat tietenkin siihen tulokseen, että Britannia on maailman napa, joten nollameridiaani kukee Greenwichin (Lontoon lähellä) kautta. Itä vaihtui heidän mielestään länneksi juuri linjalla joka kulkee (maantieteellisten) napojen ja Greenwichin kautta - ja myös vastakkaisella puolella palloa kulkevalla 180:nnella pituuspiirillä, joka yhdessä Greenwichin meridiaanin kanssa muodostaa napojen kautta kulkevan ympyrän koko pallon ympäri. Longitudi kasvaa itäisenä pituutena mentäessä Greenwichin mediaanista itään 0-180 asteeseen, ja läntisenä pituunena samat lukemat mentäessä Greenwichistä länteen. 180:nnella pituuspiirillä lukema on sama itäisinä ja läntisinä pituuksina - ja kv. päivämääräraja myötäilee tuota samaista 180:nnetta meridiaania. Navoilta katsoen pallomme on siis jaettu itäiseen ja läntiseen pallonpuoliskoon, joiden rajana on ovat 180. ja Greenwichin 0-meridiaani. Siinä mielessä voi kai kysyä mikä on itäisin (kauimpana Greenwichin meridiaanista itäisellä pallonpuoliskolla oleva) paikka ja mikä vastaavasti läntisin.

Olen silti enemmänkin Antin linjoilla - jo ihan siitäkin syystä, että pidän Suomea länsimaana, vaikka Greenwichistä katsoen olemmekin itäisellä pallonpuoliskolla (kuten Ruotsi ja Norjakin) ;)
On täysin sopimuskysymys, MISTÄ PALLO ALKAA.
28. ile4.5.2003 klo 13:23
Enpä löydä mistään tilastoista maailman itäisintä enkä läntisintä valtiota. Pohjoisin kyllä selvisi nopeasti, se on Islanti, mikäli tässä on tarkoitus hakea virallisia valtioita. Pitää vielä penkoa tieto-opuksia lävitse, jos vaikka arvoitus ratkeaisi.

Jepsjuun listaan voisin lisätä muutaman lisäyksen. Hollanninkastike, saksanpaimenkoira, turkinpippuri, kanadanhirvi, naurunremahdus, puolanvarpu, englannintorvi, norjanvuonohevonen, Suomenselkä, sveitsinleike, ranskanleipä, ruotsinlaiva, portugalinsotalaiva, italiansalaatti, venäjänvinttikoira, perunkirjoitus, espanjanruoko, irlanninterrieri, tanskandogi, islanninponi, Vironperä, Tsekinmaa, meksikonpata ja mosambikintilapia.
29. Kotsa4.5.2003 klo 13:34
Unohtui äskeisestä viestistäni: jos nyt kuitenkin lähdetään määrittelemään itäisintä ja läntisintä valtiota Greenwichistä katsoen, niin määritelläänkö esim. itäisimmäksi
1) se, jolle kuuluu kaikkein itäisin maa-alue (saari)
2) se, jonka maantieteellinen keskipiste (painopiste) on kauimpana idässä
3) se, jonka pääkaupunki on itäisin
vai jokin muu - mikä?
30. jepsjuu4.5.2003 klo 16:16
Pohjoisin tunnettu maa-alue (pieni saari) olisi Oodaap Qeqertaa.

Maapallon kylmyysnapa olisi Verhojanskissa.

Millenniumissako olis kaksi ännää - hyvä tietää. Mieleen ei ole jäänyt muuta ohjetta kuin, että sydämeen ei mahdu ämmää - eiköhän tuo vielä pidä paikkaansa?
31. Jouni4.5.2003 klo 16:17
Kun Make näyttää häippäisseen vastausta antamatta, pannaan tämmöinen itsensä Einsteinin kehittämäksi väitetty pulma:

1. On viisi eriväristä taloa.
2. Kussakin talossa asuu eri kansallisuutta edustava henkilö.
3. Nämä viisi asukasta juovat tiettyä juomaa, polttavat tiettyä tupakkaa ja pitävät tiettyä lemmikkiä.
4. Kenelläkään asukkaalla ei ole samanlaista lemmikkiä, kukaan ei polta samaa tupakkaa, eikä juo samaa juomaa.

Kysymys kuuluu:
Kuka pitää kaloja lemmikkinä?

Vinkit:
A. Suomalainen asuu punaisessa talossa
B. Ruotsalainen pitää koiraa lemmikkinä
C. Tanskalainen juo teetä
D. Vihreä talo on valkoisen talon vasemmalla puolella
E. Vihreän talon omistaja juo kahvia
F. Sätkää käärivä henkilö hoitaa lintuja
G. Keltaisen talon asukas tupruttelee sikaria
H. Keskimmäisen talon asukas juo maitoa
I. Norjalainen asuu ensimmäisessä talossa
J. Piipunpolttaja asuu kissan hoitajan naapurissa
K. Mies, jolla on hevonen, asuu sikarin polttajan naapurissa
L. Nortin vetäjä juo olutta
M. Saksalainen polttaa Coltia
N. Norjalainen asuu sinisen talon vieressä
O. Piipunpolttajan naapuri juo vettä

32. jepsjuu4.5.2003 klo 17:24
Selvitetty on. Oli hyvä tehtävä!!!!
33. Make4.5.2003 klo 17:59

Kysymys oli lainattu jostain amerikkalaisesta visailusivustosta.
Omasta mielestäni sellaista valtiota ole.
Oikeana vastauksena ohjelma tarjosi Yhdysvaltoja.
Alaskassa löytyy (muka) tällaiset alueet.
Katsoin pallokartasta, että pohjoisin maa on Tanska
(Grönlanti). Itäisin ja läntisin maa sopii hyvin Yhdysvalloille,
180 asteen pituuspiiri jakaa aleuttien saarijononkahtia.
34. Matti Keravalta5.5.2003 klo 21:48
Jounille.

Joo, oli kivaa mietittävää. Sain ratkaisuksi saksalaisen. Paljastus ei viene keneltäkään ratkaisun riemua.
35. Jouni7.5.2003 klo 19:34
Nyt kun sain myönteistä palautetta, laitan tällaisen hehkulamppuongelman:

Asetelma
Olet talon kellarissa. Näet kolme katkaisijaa, jotka on merkitty kirjaimilla A, B ja C, ja kukin niistä ohjaa yhtä lamppua yläkerrassa. Lamput on merkitty numeroilla 1, 2 ja 3. Et näe lamppuja kellarista käsin. Tiedät katkaisijoista, milloin ne ovat päällä (valo palaa) ja milloin eivät. Et tiedä, mikä katkaisijoista ohjaa mitäkin lamppua.

Tehtävä
Sinun on selvitettävä, mikä katkaisija ohjaa mitäkin lamppua. Saat mennä yläkertaan vain kerran. Toisin sanoen saat asetella katkaisijoita haluamasi tavalla, ja sitten mennä yläkertaan tutkimaan lamppuja. Tämän jälkeen sinun on kerrottava, mikä katkaisija ohjaa mitäkin lamppua. Miten saat sen selville?

Ei kyllä liity tämän palstan teemaan, mutta aika vinkeä mietittävä! Oletteko muuten sitä mieltä, että tällä palstalla pitäisi keskittyä vain sanantaitoon?
36. ++juh7.5.2003 klo 20:32
Saanko ensin palata alakertaan räpläämään kytkimiä (tai katkaisimia; ei: katkaisijoita)?
37. jepsjuu7.5.2003 klo 20:37
Juuri tulin ja lähden miettimään, toivottavsti ei heti sanota ratkaisua. Tälläiset kysymyksethän ovatkin hyviä!!
38. jepsjuu7.5.2003 klo 20:48
No, joo, epäilisin tietäväni, jos kellarissa tietää merkkivalosta, että jokin lamppu yläkerrassa syttyy.
39. jepsjuu7.5.2003 klo 20:51
ei, en vieläkään ole varma, jos alakertaan ei saa palata.
40. jepsjuu7.5.2003 klo 20:58
joo, selvisi se.
41. Pete7.5.2003 klo 21:20
Olikohan se juuri tämä tehtävä (ihan oikeastikin???) joskus Microsoftilla työnhakutestissä. Kysymyksessähän on varsinainen luovaa ajattelua vaativa tehtävä. Ja loistava!

Samaa osastoa on se tehtävä, jossa pitää saada sidottua solmuun kaksi roikkuvaa köydenpätkää. Köysiin ei kuitenkaan yllä tuosta vaan. Muistaisikohan joku, miten se tehtävä meni?

(Minun mielestäni tänne keskusteluun sopii hyvin kaikenlaiset ajattelutehtävät. Nehän ovat hauskaa viihdykettä.)
42. Maiju7.5.2003 klo 21:48
Lampputehtävä selvisi minullekin.
43. ++juh7.5.2003 klo 22:11
Lampputehtävässä ei kannata polttaa hyppysiään.
44. Antti Viitamäki7.5.2003 klo 22:38
Itselleni ei tule mieleen kuin yksi tapa, ja se tuntuu vähän epäortodoksiselta - mutta periaatteessa varmalta. Eikäpähän tässä kai voi ajatellakaan mitään ihan simppeliä päättelyratkaisua, vai kuinka? Käytännön jutusta lienee kyse?
45. jepsjuu7.5.2003 klo 22:56
Epäortodoksiselta? Et kai ristiiin meinaa - proppuja polttaa?? - sitten ei selviä mikään.
46. Jouni7.5.2003 klo 23:04
Joo, käytännön juttuhan tämä on viimeisen päälle. Kävisikö myös lateraalisesta pähkinästä, kun laitoin tuommoisen johdannon?
47. Antti Viitamäki7.5.2003 klo 23:28
En ristiin enkä proppuja sentään.
48. Antti Viitamäki7.5.2003 klo 23:29
Mutta siis kaipa kyse on siitä että aikaa voidaan käyttää hieman vapaammin?
49. Jouni7.5.2003 klo 23:35
Jos et Antti vielä ole varma, niin ++juh kyllä jo kertoi vastauksen.
50. Antti Viitamäki8.5.2003 klo 02:11
Juu, hoksasin tosiaan vähän perästä päin. En tullut lukeneeksi ajatuksella. Ajattelin että voiko tehtävään olla olemassa jokin "looginen" ratkaisu, siis jotain puolimatemaattista niin kuin tässä klassikossa:

Risteyksessä on kaksi veljestä, joista toinen puhuu aina totta ja toinen taas aina valehtelee. Millä yhdellä kysymyksellä saat varmuudella selville, kumpi tie vie kaupunkiin?

...mutta että oli tosiaan ihan tällainen lämmöllä ajateltava tämä lamppupähkinä... :-)
51. Jouni8.5.2003 klo 09:15
Sinäpä sen sanoit, Antti. Me ristikkoharrastajat olemme oppineet ajattelemaan niin kierosti, että luonnolliset ratkaisut eivät enää luonnistu.

Vaikein ristikko taitaisi ollakin, kun pantaisiin kolme tähteä ja sitten ihan yksinkertaiset vihjeet.
52. OSui8.5.2003 klo 10:03
Minusta lampputehtävä ei ollut riittävän täsmällisesti määritelty. Keksin kaksi ratkaisua, joista toinen saattaa olla epäselvästi annettujen sääntöjen kieltämä, ja toista epäilen, mahtaisiko onnistua käytännössä.

Näkeekö katkaisimesta, että valo tosiaan palaa, vaiko vain sen, että katkaisin on asennossa "on"?

Saako lamppujen tutkimisen jälkeen palata kellariin, vai pitääkö ratkaisu keksiä yläkerrassa?

Miten lamppuja voi tutkia? Ovatko ne korkealla katossa vai niin sanoakseni käden ulottuvilla? Paljaita hehkulamppuja vai "kuupan sisässä"?

Koeoeolosuhteiden pitäisi selvitä riittävän tarkasti tehtävän määrittelystä, tai ratkaisu pitäisi päästä antamaan interaktiivisesti. Siis niin, että kelpaamatonta ratkaisua pääsee korjaamaan. Se onnistuu paremmin kahden kesken kuin keskustelupalstalla, koska julkinen arvailu vaikuttaa muiden suoritukseen. Jo tämäkin saattaa sen tehdä, mutta en voi kuin valittaa. Voi voi!
53. Jouni8.5.2003 klo 10:35
Happamia pihlajanmarjoja, vai mitä OSui?

Ei kellariin palaamisella ole mitään merkitystä. Palaa tai ole palaamatta.

Yläkerran olosuhteet taas voi olettaa normaaleiksi. Lamppua pääsee tunnustelemaan vaikkapa asettamalla tuolin alle. Kuupan voi rikkoa, jos se estää tunnustelun.
54. jepsjuu8.5.2003 klo 11:25
Sama juttu minustakin kuin Jounilla, että tehtävän ideahan on löytää ratkaisu, joka antaa itselleenkin tiedon, että on osannut ratkaista tehtävän eli ymmärtää, mikä on ollut kysymyksen tarkoituskin.
55. Make8.5.2003 klo 11:59
Tässä variaatio samasta Antin aiheesta:

Risteyksessä on vain yksi veljes, joka puhuu joka toisen kerran totta ja joka toisen kerran valehtelee. Millä yhdellä kysymyksellä saat varmuudella selville, kumpi tie vie kaupunkiin?
56. Jyrki Takala8.5.2003 klo 12:17
Lampputehtävän voi ratkaista siis ainakin kahdella tavalla. Toisessa tapauksessa palataan kellariin, toisessa ei. Itse keksin kellariin palaamisratkaisun, mutta toinen tuli mieleen heti, kun selvisi, että toisenlainenkin ratkaisu on olemassa.

Mielenkiintoisia tehtäviä. Lisää näitä.
57. OSui8.5.2003 klo 12:34
Happamia ovat, Jouni! Tällä logiikalla voi kehittää kivan seuraleikin. Yksi kertoo, että on olemassa mielenkiintoinen pulma. Muut kertovat, että ovat löytäneet siihen ratkaisun. Kaikki ihmettelevät, kuka on kenenkin veli ja valehteleeko risteys, kun tie on mennyt kaupunkiin!

Ensimmäinen ratkaisu toimii ihan oikeasti, jos kellariin saa palata ja vastaus ensimmäiseen kysymykseen on kyllä.

Toisen ratkaisuni toimimista käytännössä epäilen, jos rappuset ovat pitkät ja pitää vielä asetella tuolia ja etsiä jotain värkkikalua kuupan särkemiseen. Tehtävä ei ole niin mielenkiintoinen, että viitsisin nyrkillä humauttaa. En edes tehtävän asettajaa - ei tämä niin vakavaa ole.
58. Jouni8.5.2003 klo 13:59
Oli kerran kolme taitaviksi päättelijöiksi tunnettua ystävää, joiden luokse tuli läheltä ja kaukaa ihmisiä koettelemaan heidän taitojaan. Kerran tuli vanha nainen, jolla oli mukanaan kolme suurta mustaa palloa ja kaksi punaista palloa ja pyysi heitä selvittämään niihin liittyvän tehtävän.

Hän pani ystävät istumaan piiriin niin, että kukin näki jokaisen muun taakse. Sitten hän näytti ystäville pallot ja sanoi: "Panen nyt jokaisen tuolin taakse yhden palloistani niin, että kukaan ei näe, minkä pallon panen hänen taakseen. Muiden takana olevat pallot näette. Viidessä minuutissa pitäisi jonkun teistä kyetä selvittämään, minkä värinen pallo on hänen takanaan."

Sitten nainen pani jokaisen taakse mustan pallon ja vei kaksi punaista piiloon. Neljän minuutin kuluttua yksi ystävistä sanoi: "Takanani on musta pallo." Kuinka hän pystyi tämän varmasti tietämään?
59. Maiju8.5.2003 klo 14:28
Kiva tehtävä ja ratkesikin.
60. Jouni8.5.2003 klo 14:32
Jassoo, taidat olla aika neropatti, Maiju.
61. Jouni8.5.2003 klo 14:42
Pisteitä ropisee siis Maijulle, entäs muille? Omasta puolestani kerron, että homma ei meinannut minulle selvitä vastauksen luettuanikaan.

Tehtävän ratkaisu vaatii pelkkää päättely-päättelyä, eikä tarvitse tilata sähkömiestä paikanpäälle.
62. OSui8.5.2003 klo 14:57
Tehtävä on selvästi sukua Visaniekka-kirjassa (vai mikä niekka se nyt oli) olleelle. Siinä liimattiin porukan otsaan postimerkkejä, joita oli punaisia ja vihreitä. Henkilöitä sai olla mielivaltainen määrä. Kukin näki kaikkien muiden merkin, mutta ei omaansa, ja kaikille liimattiin punainen merkki. Eriväristen merkkien lukumäärä ei siis ollut tiedossa, ja tässä kohtaa se ero piileekin. Tarvitaan lisätietoa, joten käskettiin kaikkia punaisen merkin näkeviä nostamaan kätensä. Kaikki tietysti nostivat. Jonkun ajan kuluttua yksi koehenkilöistä ilmoitti, että hänellä on punainen merkki.

Kaikkien koehenkilöiden pitää pystyä ajattelemaan täydellisen loogisesti ja samalla nopeudella, paitsi yksi, joka on karvan verran muita nopeampi. Näin siis kirjan version mukaan; minusta riittäisi, että kaikki ovat yhtä nopeita; silloin kaikki vain päätyisivät oikeaan tulokseen yhtä aikaa. Missään tapauksessa nopeuksissa ei saa olla oleellista eroa. Mikä sitten on "oleellinen ero"? Sen ymmärtää, jos osaa ratkaista tämän.

Pallotehtävä ilmeisesti perustuu tositapaukseen. Mistä muuten tulisi tuo neljä minuuttia? Luullakseni Maiju selvitti jujun nopeammin, ainakin jos on se Maiju mitä arvelen.
63. Patrik8.5.2003 klo 15:01
Joo ratkes, mutta meni ainakin 10 minuuttia (c:
64. Antti Viitamäki8.5.2003 klo 15:02
En ole ihan varma, OSui, kuinka huumorilla kritiikiksi ymmärtämääni asiaa heität, mutta minun mielestäni Jounin lampputehtävä oli aika hyvä - eikä edes kovin väljästi aseteltu. Minä en ainakaan edes keksi mitään erityistä hyötyä siitä, että alas saisi palata, tai siitä, että katkaisimissa olisi merkkivalot (katkaisimen asennostahan TIETÄÄ milloin se on päällä ja milloin ei, se on sanottu tehtävänannossa) - jos ylhäällä saa käydä vain kerran, näillä asioilla ei nähdäkseni ole merkitystä. Ehkäpä tämä tehtävä olisi nyt syytä purkaa, niin voidaan tutkia mitä eri ihmisille oikein tuli mieleen.

Eli kun juttua hetken kelaa (itsehän hohhailin vanhana logiikattomuuden konkarina tavalliseen tapaan hieman muita kauemmin), niin ymmärtää ettei kyseessä ole mikään matemaattis-looginen viritys - on aivan sama, mitä yhdistelmää tarjoaa, jutun ratkaisu ei perustu siihen. Itse asiassa, koska ei ole tiedossa mikä piuha menee mihinkin lamppuun, katkaisimia ei voi loogisen symmetrian suhteen laittaa kuin kahteen toisistaan eroavaan asentoon: joko kaikki päällä (tai kaikki pois päältä, sama asia) tai sitten yksi päällä (tai yksi poissa päältä, taaskin sama asia). Tästä voi periaatteessa välittömästi nähdä, että ratkaisua ei löydä näin. Siispä kyseessä on kompa - eräänlainen.

Käytännön ihminen tajuaa hetken miettimisen jälkeen pitää yhtä lamppua päällä jonkin aikaa, sitten sammuttaa sen ja laittaa jompikumpi kahdesta muusta katkaisimesta päälle. Nyt kun hän menee yläkertaan, hän tietää että päällä oleva lamppu yhdistyy päällä olevaan katkaisimeen, pois päältä oleva KYLMÄ lamppu koskemattomaan katkaisimeen ja pois päältä oleva LÄMMIN lamppu siihen katkaisimeen jota pidettiin aluksi päällä jonkin aikaa.

Tehtävähän on mitä mainioin! Niin kuin itsekin sanoit, OSui: ei tämä niin vakavaa ole... :-)

Mustaa palloa ihmettelin pienen hetken, sitten valkeni. Ei siis pallo vaan ajatus.
65. Maiju8.5.2003 klo 15:02
Enpä tiedä tuosta neropattiudesta. Tämähän oli aika helppo...
Kiitos kehuista kuitenkin.
66. Jouni8.5.2003 klo 15:08
Hyvinkin mahdollista, että Maiju selvitti jutun nopeammin, mutta hänen ei tarvinnutkaan ottaa huomioon niitä tekijöitä, jotka ystävyksistä älykkäin piti mielessään.
67. OSui8.5.2003 klo 15:23
Antti: mie oon syntyjäin Karjalan poikii, joten jutuissani on yleensä mukana jonkinsorttista huumoria, vaikka vain piilevänä.

Lampputehtävässä alas palaaminen on mielekästä, jos kytkimet todella ilmaisevat lampun palamisen merkkivalolla tai muulla konstilla. Ajatellaan vaikka auton valoja. karvalakkiversioissa näet kytkimen asennosta ja merkkivalosta, että valot ovat päällä, mutta et sitä, onko polttimo pimahtanut. Paremmin varustellut versiot kertovat tämänkin.

Jos siis katkaisin todella ilmaisee, että valo palaa, toimitaan seuraavasti:
- Pannaan kaksi lamppua päälle
- Mennään katsomaan, mikä lamppu on pimeänä (selviää yksi katkaisin)
- Ruuvataan irti tai rikotaan yksi lamppu
- Palataan katsomaan, kumpi päälle laitetuista katkaisimista edelleen ilmaisee valon palavan

Tämä ratkaisu toimii, vaikka olisi pitkät portaat ja astma vaivaisi. "Oikeassa" ratkaisussa lamppu voisi ehtiä jäähtyä. Tehtävän määrittely siis saattaa vaikuttaa siihen, mitkä ratkaisut ovat mahdollisia.
68. Jouni8.5.2003 klo 15:44
Voisi myös soittaa talon sähkösuunnittelijalle ja pyytää tätä katsomaan sähkökaaviosta kuinka piuhat menevät.
69. Jouni8.5.2003 klo 16:00
Täältä pesee ja linkoaakin:

Olet huoneessa, jossa on pöydällä kolme kuppia. Vasemmanpuoleiseen kuppiin laitetaan kaksi valkoista palloa, keskimmäiseen valkoinen ja musta ja oikeanpuoleiseen kaksi mustaa palloa.
Poistut hetkeksi huoneesta, ja sillä välin kaikkien kuppien paikkaa on vaihdettu. Et näe kuppeihin. Kuinka monta kertaa sinun täytyy nostaa jostain kupista pallo ja laittaa se takaisin, jotta tietäisit mikä kuppi on mikin? Pallo täytyy siis laittaa takaisin ennen uutta nostamista.
70. Maiju8.5.2003 klo 16:05
Voi yhyren kerran, sanoo pohojalaane.
71. Jouni8.5.2003 klo 16:32
Pitää varmaan perustaa Maijulle oma sarja.
72. Jouni8.5.2003 klo 18:53
Vielä yksi helppo, jos sallitte. Sitten viikonlopputauko.

Tämä pähkinä on varmasti saanut alkunsa hippiaikoina, jolloin ei koskaan voinut olla varma nykynuorison sukupuolesta. Poika ja tyttö istuivat puistossa.

"Olen poika", väitti tummatukkainen henkilö.

"Olen tyttö", sanoi punatukkainen.

Jos oletetaan, että ainakin toinen heistä valehteli, kumpi oli kumpi?
73. Antti Viitamäki8.5.2003 klo 19:03
Tokihan se yksi kerta riittää, jos todella tapahtuu niin kuin tehtävänannossa todetaan, että KAIKKIEN paikkaa vaihdetaan. Jääköön vielä pohdiskelijoille pohdiskeltavaksi, onko sillä merkitystä mistä kupista pallo nostetaan... :-)
74. Antti Viitamäki8.5.2003 klo 19:10
Tosi hauska tämä tyttö/poika-kysymys! :-) Ensin ajattelin, että eihän sitä voi mitenkään tietää, ja sitten kun luin tehtävän uudelleen läpi, tajusin että totta kai sen saa tietää! Vinkeää on tämä logiikan maailma!
75. Jyrki Takala8.5.2003 klo 22:14
Lampputehtävään saattaisi olla vielä kolmaskin ratkaisu, joka ei edellytä kellariin palaamista. Tämän toimivuudesta en tosin ole aivan varma, koska en tiedä mitään lamppujen toiminnasta.

Se menee näin: Räpsytellään pari-kolme päivää yhtä lampuista tai ainakin niin kauan, että se menee liikakäytön takia rikki. Sitten sytytetään jompi kumpi toimivista lampuista ja mennään yläkertaan tarkistamaan tilanne. Tälle lampunräpsyttelylinjalle lähtevälle suosittelisin kylläkin hankkimaan muita harrastuksia.
76. Jouni8.5.2003 klo 22:21
Voisi myös pyytää kaverin kylään ja huutelemaan yläkerrasta mikä lamppu kulloinkin syttyy.
77. ile9.5.2003 klo 21:31
Olen OSuin kanssa samaa mieltä tehtävän määrittelyn tärkeydestä. Tässä yksi tositapahtumaan perustuva esimerkki asian tiimoilta.

Opiskelipa kerran matemaattisesti lahjakas pojankloppi.

Koepäivänä fysiikan opettaja jakoi koepaperit oppilaille ja toivotteli onnea.

Eräs tehtävistä kuului seuraavasti: 'Miten voit määrittää rakennuksen korkeuden sekstantin avulla?'

Pojan mielestä tehtävä oli helppo. Hän tiesi useita tapoja, joilla korkeus selviäisi. Siispä niitä pikaisesti listaamaan.

1. Jos aurinko paistaa, niin asetetaan sekstantti maahan. Mitataan sekä talon että sekstantin aiheuttaman varjon pituus. Mitataan sekstantin korkeus. Muodostetaan verranto, jossa ainoa tuntematon x on yhtä kuin rakennuksen korkeus.

2. Pilvisellä säällä kiivetään katolle ja pudotetaan sekstantti maahan. Mitataan aika, joka kuluu irroituksesta maaperän saavuttamiseen. Hallussamme olevilla tiedoilla voimme fysiikan kaavoja noudattaen laskea rakennuksen korkeuden.

3. Mitataan sekstantin korkeus. Sijoitetaan sekstantti talon kivijalan viereen ja vedetään lyijykynällä viiva talon seinään sekstantin yläreunan tasolle. Nostetaan sekstantin alareuna piirrettyyn viivaan ja toistetaan hommaa palotikkaita pitkin ylös nousten, kunnes räystäslinjalle on sekstantin korkeutta vähemmän matkaa jäljellä. Kerrotaan sekstantin korkeus mittauskerroilla ja lisätään siihen puuttuvat sentit. Rakennuksen korkeus on selvitetty.

4. Helpoin tapa selvittää rakennuksen korkeus sekstantin avulla on kuitenkin varsin yksinkertainen. Soitetaan talonmiehen ovikelloa ja sanotaan kosarille: 'saat tällaisen hienon sekstantin, jos kerrot kuinka korkea tämä rakennus on'.

Opettajaa pojan vastaus ei miellyttänyt. Rehtorin erikoisluvalla hän kuitenkin pääsi yrittämään uudestaan, ja nyt tehtävä kuuluikin: 'Miten voit määrittää rakennuksen korkeuden sekstantilla kulmanmittausta käyttäen?' Tähän kysymykseen poika antoi vain yhden vastauksen. Varmuuden vuoksi.

Muuten, jos lamppu palaa, niin onko kaikki OK, vai pitääkö lähteä ostamaan uusi lamppu?
78. jepsjuu9.5.2003 klo 21:53
Tuollaiset lampputehtäväthän ovat ajatusleikkejä. Ei niiden tarkoituskaan ole toteutua käytännössä tai miettia kaikkia mahdollisia totuudenmukaisia vaihtoehtoja.

Siksi niiden ohjeet ovat yksinkertaisia. Ne ovat tarkoitettu leikkimielisesti ajatteleville henkilöille, jotka koettavat tavoittaa kysyjän esittämästä kysymyksestä sen "lampun", jujun, joka siihen on sisällytetty.

Ja kun ratkoja sen löytää "oikean" vastauksen, hän myös huomaa kysymyksen perimmäisen tarkoituksen ja on sen ratkaisusta mielissään ajatuksella; "pienen ihmisen ilo osata".
79. tonimikael10.5.2003 klo 16:14
Kiitos Jouni kivoista pulmista! :)
Kaikki ratkes jopa mullakin, joten annan takaisin:

Pappi ja kanttori kävelitvät tiellä. Heitä vastaan tuli tien
toista laitaa kolme seurakuntalaista.
Pappi kysyi kanttorilta, että tiedätkö sinä minkä ikäisiä ovat
nuo seurakuntalaiset, johon kanttori vastasi kieltävästi.

Pappi: "Jos heidän iät kerrotaan keskenään saadaan tuloksi 2450."
Kanttori: "En tiedä vieläkään."
Pappi: "Heidän yhteenlaskettu ikä on kaksi kertaa sinun ikä."
Kanttori: "No, enpä tiedä vieläkään."
Pappi: "Minä olen muuten vanhempi kuin yksikään heistä."
Kanttori: "No, nyt minä tiedän."

Minkä ikäinen oli PAPPI?
80. Make10.5.2003 klo 17:11
Minne unohtuivat possessiivisuffiksit (karmea sana)
Vai mitä omistusliitteitä ne ovat. Vanhalle särähtää ikävästi korvaan näiden poisjättämiset.
81. jepsjuu10.5.2003 klo 17:19
Tuo ei ole pelkästään matemaattinen tehtävä, tuossa täytyy olla kompa.
82. tonimikael10.5.2003 klo 17:34
Ei ole kompa.
Ratkaisu löytyy varmasti.
Yrittäkää vaan! Ei saa lannistua! Täytyy uskoa!

Kivaa olla nuori, kun saa jättää omistusliitteet pois ihan
virallisestikin. Äikän open virallinen lupa. :)

Ethän silti ole Make ole kovin vihainen minulleni? ;)
83. tonimikael10.5.2003 klo 17:35
olé olé :)
84. Maiju10.5.2003 klo 19:27
Jos nyt oikein tätä olen pähkäillyt, on noita mahdollisia ikäkombinaatioita yhdeksän erilaista eikä mikään niistä anna varmaa vastausta papin iästä. Voisin sanoa, että hän oli 71-vuotias, mutta näillä kriteereillä oikea vastaus olisi myös 72, 73, 74 jne.
Jos korjataan tehtävää niin, että pappi sanoisi:"Heidän yhteenlaskettu ikä on kaksi kertaa minun ikä." (Siis papin ikä!), on oikeita tuloksia vain yksi, mutta sitä minä en vielä paljasta, vaan annan ensin muillekin mahdollisuuden.
85. jepsjuu10.5.2003 klo 20:40
Sama juttu Maiju, että laskin noita ikiä ja tulin kanssa hyvin moniin vaihtoehtoihin, jota lopussa oleva kysymys ei voi tukea. Siinä kysytään vain yhtä ikää (ilmeisesti numerollista ikää), jos olen ymmärtänyt tehtävän laisinkaan.

Kanttorin ikä ja vastaantulevien ikä (kahden tai kolmen henkilön) saa selville, mutta mikä yhdistää papin ikään???

Täytyy kai tehdä Väyrysen konsti ja nukkua yön yli?
86. jepsjuu10.5.2003 klo 20:59
Voisiko tuo Maiju olla niin kiero kysymys, että papin ikä voi olla mikä vain, mutta se vain todistetaan laskemalla nurin päin papin iästä, jotta papin esittämiin ehtoihin tulee vastaus? Kanttorikin tietää papin iän ja laskee siitä oman iän kautta saaden selville vastaantulevien iän.
87. Maiju10.5.2003 klo 21:36
Tähän voisi ottaa yhden esimerkin:
Vastaantulijoiden iät voisivat olla esim. 2, 25 ja 49, jolloin kanttorin ikä olisi 38. Näistä luvuista selviää vain se, että pappi on 50-vuotias tai vanhempi. Muilla vastaantulijoiden i'illä papin iäksi tulisi ihan muuta. (Onko tuo i'illä monikon adessiivi vai mikä? Hauska sana kuitenkin)
Olen melko varma, että tehtävänasettelussa on mainitsemani virhe.
88. jepsjuu10.5.2003 klo 22:28
Katselin tuossa Uutisvuotoa ja kovin oli papillisen rento meno siellä.

Jos ajattelee tuota kysymyksen asettelua, niin kanttorihan vastaa lopussa siihen, että hän tietää vastaantulijoiden iät, koska sehän oli alkuperäinen kysymyskin.

Voiko tuolla olla merkitystä, kysytäänkö "yhteenlaskettu ikä" vai mahdollisesti "yhteenlasketut iät"? Koska puuttuu poss.suff "sinun ikä" sanan lopusta, niin kysymys pitänee lukea myös niin.

Vastaantulijoistahan joku voisi olla yhden vuoden ikäinen (ja sen kanttori voisi päätellä, mutta se olisi spekulaatiota jo), mutta ei nolla vuotta, koska kertoin olisi nolla ja tulos myös.

Tuo lopussa oleva kysymys papin iästä on täysin irrallaan muusta. Onko sillä merkitystäkään vai etsitäänkö siinä vastausta kanttorin tietämykseen vastaantulijoiden iästä?

En taas oikein usko tuohon "virheeseen", koska tehtävä olisi silloin liian helppo, jokin merkitys noilla i'ìllä (vai ijillä) - tosiaan hauska sana, kaiketi on!!!
89. Maiju10.5.2003 klo 22:40
Ei tehtävä korjattunakaan ihan liian helppo olisi. Onhan siinä oma hommansa päätellä ne erilaiset ikäkokoonpanovaihtoehdot ja niistä vielä löytää se oikea.
90. jepsjuu10.5.2003 klo 22:49
Voisiko tuo olla niin, että kanttori tiesi yhden vastaantulijoista olevan 1-vuoden ikäinen, jolloin muut vastaantulevat olisivat 49 ja 50. Silloinhan kanttorin ikä olisi 50. Ja jos kanttori tietää papin iän, että se on 51. Sehän merkitsisi sitä, että kanttori tietäisi vastaantulijoiden iän, koska vastaantulijoissa ei voinut olla vanhempaa.

Mutta sittenkin kysymys papin iästä olisi lopussa ilmaan jäävä, koska voisihan pappi olla vanhempikin?
91. Maiju10.5.2003 klo 22:52
Tämä taisi, jepsjuu, jäädä meidän kahden tehtäväksi. Taidatkos kertoa oikean vastauksen, jos se ikien summa olisi kaksi kertaa papin ikä?
92. jepsjuu10.5.2003 klo 22:55
Oletko Maiju hyvä laskemaan? Mikä voisi olla yhden henkilön kohdalle alin ikä, josta tulisi tasalukuna 2450? Silloinhan saisimme selville alimman mahdollisen papin iän?
93. Maiju10.5.2003 klo 22:59
Papin alin mahdollinen ikä alkuperäisin ohjein olisi 26.
Vastaantulijat olisivat i'iltään 7, 14 ja 25.
94. Timppa10.5.2003 klo 23:04
Mikähän se oikea muoto on; iöiltään?
95. Maiju10.5.2003 klo 23:04
Tietysti voidaan olettaa, että kyseessä on naispappi, jolloin hänen ikänsä on 25 vuotta. Naiset eivät yleensä ole sitä vanhempia. Eivät ainakaan myönnä. En ainakaan minä.
96. Maiju10.5.2003 klo 23:06
Microsoft Wordin kieliasun tarkistus sanoi i'iltään.
97. jepsjuu10.5.2003 klo 23:08
Totta - meidän laskutehtäväksi tämä näkyi jäävän.

Jos pappi olisi 26 ja kanttori olisi silloin 23.
Eli jos ja kun kanttori tiesi papin iän, sen nuorempia vastaantulijat eivät voineet olla. Mitähän tuo todistaisi?
Turhaa olisi kai laskea ylintä ikää?
98. Timppa10.5.2003 klo 23:11
Vähän vierastan tuota heittomerkin käyttöä suomen kielessä, mutta Word:iin en ainakaan uskaltaisi luottaa, mikäli haetaan kieliopillisesti oikeita sanoja...

Hyvää äitienpäivää kaikille alle ja yli 25 vuotiaille;)
99. jepsjuu10.5.2003 klo 23:12
I'iltään. Onko tuo heittomerkki oikea kirjain tai kirjainvastike? Jos heittomerkki olisi jätettävä jostain syystä pois, korvattaisiinko se muulla kirjaimella vai kirjoitettaisiiinko yhteen - vähän kuten sanaristikoissa väliviiva?
100. ++juh10.5.2003 klo 23:17
Jos pappi-tehtävän ikien tulo on 2450, on teoreettisia ikäkombinaatioita 18. Jokainen kombinaatio antaa ikien summalle eri arvon. Kanttori tietää oman ikänsä, joka kahdella kerrottuna on ikien summa. Siispä kanttorin pitäisi jo tästä tietää seurakuntalaisten iät.

Voimme näin ollen päätellä, ettei kanttori tiedä ikää, joka pitää kertoa kahdella. Kyseessä täytyy siis olla jonkun toisen ikä. Yksinkertaisin selitys on - vain muuttamalla kirjain s kirjaimksi m - että kyse on papin iästä.

Tällöin tehtävä on looginen vaikkakin hieman tylsä.
101. jepsjuu10.5.2003 klo 23:19
Kyllä luulen, että tuo kysymys lopussa on tarkoitettu laskutehtävän ratkaisevaksi kysymykseksi, jolla kanttori saattoi laskea vastaantulijoiden iät. "Minkä ikäinen oli PAPPI"? - ja se on todistettu.
Kysymystä ei ollut tarkoitettukaan meille vaan tehtäväksi laskea, miten kanttori laski vastaantulijoiden iät.

Voisikohan se olla noin? Tuo kysymyksen asettelu viittaisi tehtävässä siihen.
102. Maiju10.5.2003 klo 23:21
Tässä tulevat minun löytämäni vaihtoehdot:
1, 49, 50, kanttori 50
2, 25, 49, kanttori 38
2, 35, 35, kanttori 36
5, 10, 49, kanttori 32
5, 14, 35, kanttori 27
7, 7, 50, kanttori 32
7, 10, 35, kanttori 26
7, 14, 25, kanttori 23
7, 5, 70, kanttori 41
Papin ikä olisi siis mitä tahansa, mikä on suurempi vanhimman vastantulijan ikää.
103. jepsjuu10.5.2003 klo 23:27
Voisiko tuossa kysymyksessä olevaa "kaksi kertaa" tarkoittavan, jotta kanttori olisi kaksi kertaa vanhempi (silloin pitäsisi kyllä olla poss.suff.)?
104. ++juh10.5.2003 klo 23:36
Pahus, oli tuo 7, 7, 50 jäänyt minulta huomaamatta! Koska kanttori ei tiennyt ikiä, on kanttori 32-vuotias ja seurakuntalaiset joko (5, 10, 49) tai (7, 7, 50).

Jos kanttori tietää papin viimeisen kommentin jälkeen seurakuntalaisten iät, täytyy hänen tietää myös papin ikä, jonka on pakko olla on 50.
105. jepsjuu10.5.2003 klo 23:44
Jaa, noin voisi olla ja onkin, koska vaihtoehto vie kanttorilta vaihtoehdottoman tiedon (jos oikein ymmärsin). Oli kyllä vaikea!!!
106. Maiju10.5.2003 klo 23:57
Vaikea oli, mutta kiva, ettei ollut se tylsä vaihtoehto.
Joku sovitteli minulle jossain aiemmassa tehtävässä neropatin viittaa. Luovutan sen nöyrästi ++juhille. Se ei ollutkaan oikein minun kokoiseni.
107. jepsjuu11.5.2003 klo 00:07
Olen kyllä ollut havaitsevinani tämän keskustelupalstan vielä lyhyen olemassaolon aikana, että on Sinulla Maiju ollut kyllä erityisiä lahjoja vaikeiden kysymysten ratkomisessa, että älä väheksy itseäsi yhtään - mutta tämä kysymys oli ehkä liian matemaattinen ja vaikeakin (kaavamainen), jotta annamme sovinnolla vain kunnian ++juhille.

Mutta olimmehan hyviä innoittajia, ettei luovutettu kysymystä liian aikaisin.
108. ++juh11.5.2003 klo 00:10
Olipa (ainakin) yksi vaihtoehto jäänyt minulta huomaamatta, nyt niitä on 20 (vieläkö jokin puuttuu):

1, 1, 2450, kanttori 1226
1, 2, 1225, kanttori 614
1, 5, 490, kanttori 248
1, 7, 350, kanttori 179
1, 10, 245, kanttori 128
1, 14, 175, kanttori 95
1, 25, 98, kanttori 62
1, 35, 70, kanttori 53
1, 49, 50, kanttori 50
2, 5, 245, kanttori 126
2, 7, 175, kanttori 92
2, 25, 49, kanttori 38
2, 35, 35, kanttori 36
5, 5, 98, kanttori 54
5, 7, 70, kanttori 41
5, 10, 49, kanttori 32 <--- sama
5, 14, 35, kanttori 27
7, 7, 50, kanttori 32 <--- sama
7, 10, 35, kanttori 26
7, 14, 25, kanttori 23

Koska kanttori ei vielä pysty päättelemään seurakuntalaisten ikiä, täytyy hänen olla 32-vuotias (ainoa ikä, joka tulee seurakuntalaisten mahdollisista i'istä kahdella tavalla).

Pappi on siis joko yli 49-vuotias tai yli 50-vuotias. Jos pappi on yli 50-vuotias, ei kanttori voi papin iän perusteella tietää seurakuntalaisten ikiä. Siis pappi on yli 49- mutta ei yli 50-vuotias, eli pappi on 50-vuotias.

m.o.t.
109. Maiju11.5.2003 klo 00:35
Kiitos vain kehuista ja seurasta.
Minä olen kyllä itse mielestäni juuri matemaattinen ja kaavamainen ( ja kuulemma vaikeakin - en myönnä! ), mutta ++juh hallitsee tuon loppuun asti mietityn logiikan, ja minä taas alan epäillä tehtävänasettelua siinä vaiheessa, kun älli ei enää riitä.
Nyt hyvää yötä!
110. jepsjuu11.5.2003 klo 09:15
Näin levänneillä aivoilla katsoessa täytyy sanoa, että tehtävähän oli oikeastaan hyvä, mutta sanottava on, että on tuolla tonimikaelin tutulla kanttorilla vasta vertaansa vailla oleva laskupää, kun hän maantiellä kävellessä päässään pyörittelee noinkin monta laskutoimitusta.

Ja jos tonimikael tiedät papilla olevan muita yhtä hyviä kysymyksiä, niin ruutuun vaan!!
111. tonimikael11.5.2003 klo 10:11
Hienoa ++juh!! :)
Niinkuin näette niin ei kannata luovuttaa!
112. tonimikael11.5.2003 klo 10:19
Pitääpä soittaa papille ja kysyä oisko lisää hauskoja pulmia...
Hauskaa tässä jutussa on vielä se, että se henkilö, joka mulle
tehtävän kertoi, oli itsekin pappi. :)
Ja tosi pulmallinen pappi onkin, että eiköhän lisää tule myöhemmin! ;)

Että eiku hyvää pyhää kaikille!
Mie lähen äiskää kahtomaan.. :)
113. Jouni11.5.2003 klo 17:39
En ehtinyt mukaan tuota edellistä pähkäilemään.
Laitan tällaisen klassikkotehtävän. Se on puhtaasti matemaattinen, mutta tarjoaa ratkaisijalle yllätyksen matematiikan maailmasta.

Lammaslauma ja kameli

Aabrahamilla on kaksi poikaa, (aakkosjärjestyksessä) Iisak ja Ismael. Abraham tulee vanhaksi ja lähtee elämästä kylliksi saaneena Luojansa luo. Pojilleen hän jättää lammaslauman ja vanhan kamelin, josta ei ole enää juhdaksi.

Iisak ja Ismael menevät torille ja myyvät lampaat. Jokaisesta lampaasta he saavat yhtä monta sekeliä kuin laumassa oli alunperin lampaita. (Tuohon aikaan heidän ei tarvinut murehtia EMU-kriteereistä, puhumattakaan arvonlisäverosta).

Pojat saavat maksun kymmenen sekelin kultapaloina sekä muutamana yhden sekelin kultapalana. He jakavat tuoton näin:
10 sekeliä Iisakille 10 sekeliä Ismaelille
10 sekeliä Iisakille 10 sekeliä Ismaelille
...jne...
10 sekeliä Iisakille 10 sekeliä Ismaelille
10 sekeliä Iisakille

Nyt Ismaelille jää vain muutamia yhden sekelin rahoja.

Ismael tutkii kamelia ja toteaa: "Veli hyvä, olen kuullut että tällaiset perintöriidat voivat venyä sukupolvien mittaiseksi. Ne voivat aiheuttaa paljon hankaluuksia, ja olla suureksi haitaksi alueen yleiselle poliittiselle tasapainolle, erityisesti petrokemian teollisuudelle, puhumattakaan turismista. En haluaisi rähjätä muutamasta sekelistä. Kuulin että joku on aikeissa valokuvata pyramideja tupakka-askin kansikuvaa varten; voisin ehkä myydä tämän nivelreumaisen kamelin heille rekvisiitaksi. Olemme tasoissa, jos saan loput sekelit ja kamelin."

Kuinka monen sekelin arvoiseksi Ismael arvioi kamelin?
114. Maiju11.5.2003 klo 18:57
Ratkesihan tämäkin, mutta en minä sitä kyllä matemaattisesti pystyisi ihan heti todistamaan. Täytyypä miettiä sitä puolta vielä, mutta kamelin arvo on jo selvillä.
115. jepsjuu11.5.2003 klo 19:09
Joo, aloin mietiskellä varttitunti sitten ja päädyin kanssa yhteen samaan summaan aina, mutta ei sitäkään voi todistaa kuin kaupankäynnillä (tai yksinkertaisella laskutoimituksella).

Olisi hyvä tietää olisiko tuo tehtävä luokiteltavissa hyvin vaikeaan vai puolihelppoon?

No, nyt en jouda kauempaa miettimään - palaan sitten illalla myöhemmin katsomaan kauppatilannetta, kenellä on sekelit ja kenellä kameli?
116. JiiTee11.5.2003 klo 20:32
Tulipa ensin mieleen, että tässä on monta ratkaisua, mutta kun tarkemmin katsoin mitä kysytään niin sittenhän vastaus olikin selvä.
(Mielestäni tämä menee helpohkon puolelle.)
117. jepsjuu11.5.2003 klo 22:34
Jahah, täällä onkin vielä tutkimatta,
mikä kamelinkarvan arvo on.
Ja oisko kauppa tehty aivan sutkimatta,
niin ettei ole Iisakista tullut onneton.

Jos kymmenen sekeliä Ismaelilla oli hinta,
niin olisikohan järkevää ollut kamelin hankinta,
vai olisiko pitänyt olla enemmän hynää,
ennen kuin Iisakki kaivelisi povesta kynää,
jolla hyväksyisi kauppaehdot kummat
ja saisi mielestään sievoiset summat.
118. ++juh11.5.2003 klo 23:24
Kamelin arvo selviää lausekkeella:

N = 20a - b^2

^ on potenssiin korotus
a ja b ovat positiivisia kokonaislukuja
N on kokonaisluku välillä [0...9]

Todista, että N on vakio.
Jätän todistamisen tällä kertaa harjoitustehtäväksi ;-)

Kivoja nämä sanaristikot...
119. tonimikael12.5.2003 klo 00:39
Aloin tuon edellisen (Jounin antaman) tehtävän innoittamana tutkimaan
kokonaislukujen toisia potensseja. Ja tapasin mielenkiintoisen seikan.
Ensinnäkin: ykkösiä ilmoittava numerohan vaihtelee peräkkäisissä luvuissa
kokoajan samassa järjestyksessä. Eli 1,4,9,6,5,6,9,4,1,0,1,4,9,...
Ja jos tiedät jonkin luvun toisen potenssin, niin voit helposti laskea
sitä seuraavan luvun.
Otetaan esimerkiksi luku 86, jonka toinen potenssi on laskimen mukaan 7396.
Eli nyt on tehtävänä laskea se 87:n toinen potenssi.
Ykköstä ilmoittava numero on 9. (7^2=49)
Lähin viidellä jaollinen luku on 85. 85/5=17.
Ja tuo 17 lisätään 739:ään, joka on edellisen luvun toisen potenssi ilman
"ykkösiä". Eli saadaan 756. Ja siihen perään tuo 9, joka saatiin jo aiemmin,
niin meillä on oikea vastaus! Eli 87^2=7569.
Helppoa eikö!
Sellainen tarkennus vielä, että se lähin viidellä jaollinen luku katsotaan
seuraavasti:
Kun viimeinen numero on 4-7, se viidellä jaollinen loppu 5:een.
Ja kun viimeinen numero on 8-3 (eli 8-9 tai 0-3), se viidellä jaollinen on
se nollaan loppuva.

Eihän ollut hirveen sekava juttu, eihän? :)
Minä ainakin olin ihan innoissani, kun tein tuon löydön! :)

Tässä vielä muutama, josta näkyy tuo idea:
88^2 = 7744 (756+18 ja 4) (90/5=18)
89^2 = 7921 (774+18 ja 1)
90^2 = 8100 (792+18 ja 0)
91^2 = 8281 (810+18 ja 1)
92^2 = 8464 (828+18 ja 4)
93^2 = 8649 (846+18 ja 9)
94^2 = 8836 (864+19 ja 6) (95/5=19)
95^2 = 9025 (883+19 ja 5)
96^2 = 9216 (902+19 ja 6)
. . .
120. ++juh12.5.2003 klo 02:41
Aikamoinen suoritus tuo laskentamenetelmän kehittäminen, tonimikael. Tässä menetelmäsi hieman sievennettynä:

(x+1)^2 = x^2 + 2x + 1

Jutun opetus?
Jos olisit muistanut tuon tutun kaavan, olisit menettänyt oivaltamisen ilon.

Tee koe:
Opeta menetelmäsi kavereillesi ja pyydä heitä sitten laskemaan muutama helpohko tehtävä paperilla. Laskinta ei saa käyttää. Kuinka moni käyttää sinun menetelmääsi?
121. tonimikael13.5.2003 klo 10:57
++juh:lle:
Väitit tuossa että sievennettynä tuo minun laskentamenetelmä olisi
tuo (x+1)^2 = x^2 + 2x + 1.
Vaan eipä ole tuosta niin paljoa apua, kun aletaan laskemaan varsinkin
useita peräkkäisiä kokonaislukujen neliöitä. Jos nimittäin meille
(minulle ja sinulle) annettaisi tehtäväksi laskea lukujen 1-100 neliöt
ja minä hyödyntäisin tuota keksimääni menetelmää ja sinä tuota ennen
opittua laskukaavaa, niin luulenpa, että pääsisin aika paljon nopeammin
maaliin. Ottaen huomioon nuo peräkkäisten neliöiden viimeisten numeroiden
säännönmukaisuuden. Eli alusta 1,4,9,6,5,6,9,4,1,0,1,4,9,...
Eli ensin merkkaisin nuo ykköset ja sitten merkkaisin kymmenet.
Ja kun nuo kymmenet tosiaan lisääntyy siten, että edelliseen kymmeneen
lisättävä luku kasvaa kuuden ja neljän välein. Eli (tutkitaan nyt vain
neliöitävien lukujen ykkösiä) 4:stä 7:ään lisättävä luku on aina pariton
(n5/5=pariton, n ilmoittaa kymmeniä) ja 8:sta 3:een lisättävä luku on
aina parillinen. (n0/5=parillinen)
Eli alussa kymmeniin tulee lisää 4 kertaa peräkkäin 1
ja sitten 6 kertaa peräkkäin 2. Sitten taas 4 kertaa peräkkäin 3 ja
6 kertaa peräkkäin 4. Ja taas 4 kertaa 5 ja 6 kertaa 6 ja niin edelleen.

l=luku, y=ykköset, k=kymmenet, n=luvun neliö

ja jaottelen allaolevat neliöt neljän (4) ja kuuden (6) mittaisiin jaksoihin
eli aina yhdessä jaksossa kymmeniin lisättävä luku on sama.

l y k n

1 1 0 01
2 4 0 04
3 9 0 09

4 6 1 16 Lisäys kymmeniin on 1
5 5 2 25
6 6 3 36
7 9 4 49

8 4 6 64 Lisäys = 2
9 1 8 81
10 0 10 100
11 1 12 121
12 4 14 144
13 9 16 169

14 6 19 196 Lisäys = 3
15 5 22 225
16 6 25 256
17 9 28 289

18 4 32 324 Lisäys = 4
19 1 36 361
20 0 40 400
21 1 44 441
22 4 48 484
23 9 52 529

24 6 57 576 Lisäys = 5
25 5 62 625
26 6 67 676
27 9 72 729

28 4 78 784 Lisäys = 6
29 1 84 841
30 0 90 900
31 1 96 961
32 4 102 1024
33 9 108 1089

ja niin edelleen.. koko ajan sama kaava..

Ja kun paperille nuo kirjoittaa alekkain, niin se on tosi
joutuisaa. Kokeile! :-)

Ei tosiaan tullut edellisessä viestissäni oikein kunnolla ilmi
tämän laskentatavan hyötykäyttötarkoituksellisuus..
122. ++juh13.5.2003 klo 21:34
tonimikael, et olisi kovin paljon nopeampi, jos olisimme yhtä hyviä yhteenlaskussa.

1: 0 + 1 = 1
2: 1 + 3 = 4
3: 4 + 5 = 9
4: 9 + 7 = 16
5: 16 + 9 = 25
6: 25 + 11 = 36
7: 36 + 13 = 49
8: 49 + 15 = 64
jne.

Ihan sama peruskaava, sinä vain olet koonnut omasi monimutkaisemmista paloista. Sen vuoksi yhteenlaskusi ovat yhden merkitsevän numeron verran lyhyempiä ja siksi hitusen nopeampia. Menetelmäsi kuitenkin vaatii enemmän suunnitelmallisuutta ja huolellisuutta, jottei valmisteluissa tule virheitä.

Huomasithan, että kokonaisluvun neliö siis on:
N^2 = 1+3+5+7+...+(2N-1)
123. Titta14.5.2003 klo 09:07
Vielä yks viesti tähän ni saadaan mukava luku...
124. tonimikael14.5.2003 klo 13:44
++juh:
Joo huomasin.
Ja senkin huomasin, että et päästä mua helpolla! :)
125. jepsjuu14.5.2003 klo 20:43
Hienoja laskutoimituksia, kunhan niistä vielä saisi vain selvän, mitä se kameli maksoi.
126. ++juh14.5.2003 klo 23:09
Iisakilla ja Ismaelilla oli N lammasta. He saivat jokaisesta lampaasta yhtä paljon sekeleitä kuin laumassa oli alun perin lampaita eli N sekeliä/lammas. Tuotto oli yhteensä NxN sekeliä.

He jakoivat parittoman määrän kympin arvoisia kultapaloja, joten NxN:n kymmenten lukumäärän pitää olla pariton. Aina kun NxN:ssä on pariton määrä kymmeniä, (16, 36, 196, 256, 576, 676, ...), niin ykkösiä on 6.

Ismaelille jäi siis nuo 6 sekeliä ja kameli, joiden yhteinen arvo vastasi Iisakin saamaa 10 sekelin kultapalaa. Kamelin arvo oli 10 - 6 = 4 sekeliä.
127. jupejus14.5.2003 klo 23:46
Hyvä! Nyt alkoivat laskut täsmätä.
128. OSui15.5.2003 klo 08:14
Mitähän se kameli maksoi? Soittimia kuljettavan karavaanin jousiosaston johtokameli pillastui ja rikkoi lastinsa. Kameli sai maksaa viulut.

Uusi vanha kamelitehtävä: arabi Ahab kuoli ja jätti kolmelle pojalleen perinnöksi 17 kantakirjakamelia. Kah'el-in keitaan tapojen mukaan pojat eivät ole tasa-arvoisia. Niinpä Ahab oli laatinut testamentin, minkä mukaan vanhin poika saa puolet omaisuudesta, keskimmäinen kolmasosan ja nuorin yhdeksäsosan. 17 kamelia ei voi pilkkomatta jakaa kahteen, kolmeen eikä yhdeksään osaan, ja paloittelu olisi luonnollisesti vähentänyt kamelien käyttöarvoa Rabatin raveissa.

Aikansa pohdittuaan ja riideltyään pojat menivät kysymään neuvoa naapurikeitaan Ahmed Viisaalta. Ahmedilla oli taateleiden puiminen kesken, joten hänellä ei ollut aikaa käydä miettimään kaikkia osapuolia (varsinkin kameleita) tyydyttävää jakotapaa. Sen sijaan hän ehdotti, että pojat lainaavat yhden hänen kameleistaan, että jako saadaan onnistumaan. Pojat voisivat sitten myöhemmin toimittaa hänelle kamelin takaisin.

Okei, niinpä tehtiinkin. Pojat veivät lainakamelin kotiinsa ja ryhtyivät jakamaan kameleita, joita oli nyt 18. Vanhin sai puolet eli yhdeksän. Keskimmäinen sai kolmasosan eli kuusi. Nuorin sai yhdeksäsosan eli kaksi. 9+6+2=17. Jäljelle jäi yksi kameli, joka palautettiin Ahmed Viisaalle. Miten tämä on mahdollista?
129. Jouni15.5.2003 klo 08:33
Haa! Laskutaito ei tainnutkaan olla arabi Ahabin vahvimpia puolia.
130. Jouni15.5.2003 klo 08:48
Sitten tämmöinen tehtävä, jonka on kehittänyt Matias Arje.

Superkoira

Ilkikuriset kakarat kiusaavat nukkuvaa Superkoiraa sitomalla tyhjän säilyketölkin koiran häntään kiinni. Tekosensa jälkeen he potkaisevat tölkkiä, joten luonnollisestikin se kolahtaa osuessaan maahan ja säikäyttää Superkoiran juoksuun.

Superkoira lähtee liikkeelle vauhdilla 2 km/h. Tölkki ponnahtaa maasta ja osuu uudelleen aina 3 sekunnin välein. Uusi kalahdus pelästyttää Superkoiran entisestään ja saa tämän kaksinkertaistamaan nopeutensa (juuri tasta syystä sitä kutsutaan Superkoiraksi). Mikä on Superkoiran nopeus 35 sekunnin kuluttua ensimmäisestä kolahduksesta?
131. ++juh15.5.2003 klo 18:31
Hups, tuo vikkelä superkoira oli jäädä huomaamatta.

Tiedän oikean vastauksen ja myös kaksi yleisintä väärää vastausta.
132. ++juh15.5.2003 klo 19:42
Olisiko mieltä koota näiden (ja muidenkin) pulmien parhaimmisto kokoelmaksi, jotta muiden olisi niitä myöhemmin (keskustelun päätyttyä) helpompi selata?

Vastausta ei kerrottaisi vaan se pitäisi kirjoittaa lomakkeeseen, jonka palvelimen skripti tarkastaisi OK-napin painalluksen jälkeen ja kertoisi, oliko oikein, väärin vai yleinen virhe.

Tuleeko ylläpidolle liikaa hommaa?
133. ++juh15.5.2003 klo 20:07
Panna maata.

Hyi-hyi?
134. ++juh15.5.2003 klo 20:08
Häh, mitenkäs tuo viimeisin tänne tuli...
135. Reima Mäkinen15.5.2003 klo 20:48
Ihan epävirallisena vastauksena ++juhille, kysymykseen "best of" kokoelmasta. Netissä on tapana koota News-alueilla sellaisia FAQ "artikkeleita" usein kysytyistä aiheista. Periaatteella: asiat tiivistetysti ja mietitysti pakettiin. Näitä paketteja sitten postitellaan uutisryhmään säännöllisin väliajoin, niiden iloksi jotka ovat vasta liittyneet rinkiin. Meilläkin on täällä oma (hyvin suppea) Yleisiä kysymyksiä -osasto.

Ideasi olisi varmasti toteuttamisen arvoinen, ja koska tälläiselle näyttäisi olevan tarvetta, voisi sille varata vaikka oman osaston. "Pakinoita" meille ei taas ole lähetetty ollenkaan, joten sen taas voisi pyyhkiä pois?

Mitä taas tulee kysymykseen:"olisiko tuosta liikaa hommaa ylläpidolle?", niin varmasti jokainen "yleisöstä" voi miettiä sitä myös omalta kohdaltaan. Ryhtyisitkö moiseen? Jos vastaus on kyllä, sanaristikot. net tarjonnee asiallisen foorumin työsi hedelmän julkistamiseen.
136. Jouni15.5.2003 klo 21:22
Lähetin tämän kysymyksen jo puoli tuntia sitten. Mihinkähän ihmeeseen se meni?

->++juh Minulla on mielessäni todennäköisimpänä vääränä vastauksena 4096 km/h. Mikä toinen väärä vastaus sinun mielessäsi on?
137. ++juh15.5.2003 klo 21:40
Jouni, 4096 lienee todennäköisin väärä, mutta minusta oikean vastauksen puolikas on myös varsin todennäköinen. (Ehkä myös oikea kertaa 4.)
138. ++juh15.5.2003 klo 23:08
Reima, visailusysteemi voisi toimia niin, että on lomake, johon "yleisö" kirjoittaa visan otsikon, kysymystekstin, oikean vastauksen, vastauksen perustelun ja yleisimmät väärät vastaukset, kaikki omiin kenttiinsä.

Lisäksi tarvittaisiin vastauslomake, joka tarkastaa vastauksen vertaamalla sitä oikeaan. Samalla voitaisiin kerätä lisää vääriä vastauksia. Nykyisen kaltaiselle keskustelulle/kommentoinnille lomakkeessa tulisi olla oma kenttänsä.

Minä en moisia lomakkeita osaa laatia.

--
Aikaa, vaivaa ja rahaa on säästettävä hinnalla millä hyvänsä - tarvittaessa vaikka raatamalla yötä päivää.
139. Eki15.5.2003 klo 23:31
Koko ajan tapahtuu. Tällä hetkellä ollaan rakentamassa systeemiä, jolla voi lähettää ristikoitten vastaukset arvontaan, mikäli on vielä vastausaikaa. Siis kun on ratkonut sen päätteellä. Se vie paljon työtunteja, lue myös: rahaa.

Ehdotelkaa ihmeessä sellaisia juttuja, joita haluaisitte, mutta kaikkea ei voida tehdä ja mieluummin ei alkaisi selittää sitä vastaamalla, että ON LIIKAA VAIVAA. Ei se varsinaisesti siitä ole kiinni, mutta kun siis se vaiva maksaa. Vaikkeivat tämän tekijät mainostoimistoja vastaavia tuntipalkkoja otakaan. Tässä nyt on vain yksi varsinainen maksumies kaiken takana.
140. OSui16.5.2003 klo 08:36
Vastauksen vertaaminen oikeaan voi onnistua superkoira-tyyppisissä tehtävissä. Haluaisin kuitenkin nähdä sen ihmeskriptin, mikä tutkailee "3 lamppua ja katkaisimet kellarissa" -tyyppisten tehtävien ratkaisuehdotuksia!

Ajatusta kannatan lämpimästi niiltä osin kuin se on kustannustietoisesti toteutettavissa. Muuten voi jäädä ikuisesti mieltä kaivamaan jokin ratkeamaton probleemi. Esimerkiksi minua kalvaa reilut 10 vuotta sitten radiossa esitetty kysymys "mikä on violetti ja sanoo 3 kertaa klonk?". Vastaus luvattiin seuraavana päivänä samaan aikaan, mutta silloin en ollut toosan äärellä...

Miten olisi tällainen halpa systeemi? Avataan yksinkertaisesti keskustelu "Pulmien ratkaisut". Pulman lähettäjän moraalisena velvollisuutena on lähettää alkuperäinen ongelma ja sen ratkaisu soveliaan ajan kuluttua kyseiseen ketjuun. Syvä halveksunta olkoon osanaan, ellei näin menettele (tätä varten voi olla oma ketjunsa). Tämä ei vaatisi mitään uutta tekniikkaa, ylläpitovastuu hajautuisi eikä vaatisi keneltäkään ylettömiä ponnistuksia, ja vastaus olisi jonkin ajan kuluttua saatavilla. Vain arvailun mahdollisuus ja automaattinen vertailu puuttuu.
141. jupejus16.5.2003 klo 11:07
Tuo tuntuisi järkevältä. Omat kriteerithän on kaikilla ja vasitun sivun avaaminen on jo tarkoituksellista toimintaa, ei voi nähdä ratkaisua vahingossa. Onhan lehdissäkin tehtäviä, jonka ratkaisun voi lukea takakannesta, jos haluaa.
142. Reima Mäkinen16.5.2003 klo 12:17
OSuin idaa voisi kehittää muilla kentillä hyväksi havaituin reseptein. Sähköpostilistoilta tuttu sysyteemi on liittää viestin alkuun hakasuluin jonkin lainen määre esim. [Mainos]. Tällöin jokainen voi itse päättää katsooko sitä sen pidemmälle.

Jos ja kun siis lähettelette kysymyksiä/pulmia/pähkinöitä tänne keskusteluihin, niin laittamalla aiheen tai otsikon alkuun moisen [pähkinä] -liitteen, sen saa helposti erottumaan massasta. Totta kai se aina helpottaa hommaa entisestään, jos yhden otsikon alla käsitellään vain yhtä pulmaa (ja ilmoitetaan sen ratkaisu).

Tietenkin olisi käsittääkseni mahdollista avata erillinen keskustelualue elikäs pulmanurkka, mutta...
143. Eki16.5.2003 klo 12:26
Pelkään, että pähkinäkohtaisuudesta huolimatta keskustelu versoisi. Sellainen tajunnanvirta on tavallaan mukavaa, mutta kyllä se vaikeuttaa tekstien hakua myöhemmin.

Mutta kyllä me näitä vaihtoehtoja pohditaan.

Pakinoihin on muuten yksi potentiaalinen ehdokas, en ole vain ehtinyt sitä käydä läpi.
144. Jouni16.5.2003 klo 19:10
Olen samaa mieltä Ekin kanssa. Tämä palsta toimii hyvin näinkin.

Parasta on se kun alkuperäisen aiheen pohjalta voi vähän irrotella.
145. ile17.5.2003 klo 23:50
Ihannoin sitä, että tämä Maisterin tontilla -keskustelusivu on saavuttanut ennätysmäärän yhteydenottoja tämän ristikkofoorumin historiassa. Toistaiseksi.

Ihan noin vaan kaikille tiedoksi.

Eki, arkistoidaanko näiden sivujen keskustelut kuten maalit änhooällässä? Onko suunnitelmissa perustaa sähköisten ristikkosivujen halloffeimi? Ja koska laatijamatrikkeli julkaistaan?
146. Maiju18.5.2003 klo 00:27
Mutta mikä sen superkoiran nopeus sitten olikaan?
147. Maiju18.5.2003 klo 11:58
Eipä tarvitsekaan kertoa. Yön yli nukuttuani oikea vastaus kolahti mieleen. Onko kukaan muu kuullut kolahduksia?
148. Eki19.5.2003 klo 00:23
Arkistointia ei ole ainakaan vielä suunniteltu, mutta toivotamme kaikki tervetulleiksi talkoisiin, jos tällaista(kin) joku haluaa tehdä.
Kaikki kunnia maisterin tontille, mutta asiaahan sen alla on moneen otsikkoon. Kuten aiemminkin olen kirjoittanut, positiivisempaa mielestäni olisi jakaa asiat useampaan osaan, mutta tajunnanvirrassa ja asiasta toiseen poukkoilemisessa on puolensa. Määrä ei myös aina ole verrannollinen muihin tekijöihin.
Silti tällä hetkellä ei tällä otsikolla ole kilpailijoita ja itsekin sitä tässä kartutan itse avaamani kakkossijan haltijan Vappuvisan tappioksi. Sillä on kaunis luku 100 sivulla 3. Seuraava taisi olla 50 viestiä sisältävä Monikot.
149. jupejus19.5.2003 klo 11:21
Mikä maisterin tontilla on?

Otetaan numero, joka sananmukaisesti muistuttaa puuta ja sahataan siitä eräs vokaali pois. Sitten haetaan metsästä uusi vokaali ja liitetään jäljelle jääneeseen runkoon. Hieman käännetään ja siinä se on.
150. OSui19.5.2003 klo 12:10
Tuskin mitään hyödyllistä. Pikemminkin vain kiusa Vappuvisapalstalle.
151. jupejus19.5.2003 klo 13:15
On perin hyödyllistä, jopa tärkeääkin, jos ottaa tontilla olevat olosuhteet huomioon.
152. OSui19.5.2003 klo 13:30
En ole varma, mutta lienet huomannut, että kuittailuni oli tarkoitettu vastaukseksi kysymykseesi. Ainakin itse tulkitsen sen ehdot täyttäväksi. Vai onko tontilla menossa sellainen kausi, että vain salaisessa lisäpöytäkirjassa on oikea vastaus?
153. Jouni19.5.2003 klo 13:39
Nyt sellainen pulmapähkinä, jonka olen ihan itse keksinyt.

Olin asiakkaana terveyskeskuksessa ja huomasin, että siellä päivämäärä ilmoitettiin kahden kuution avulla. Kummankin kuution jokaisella sivulla oli joku numero. Oli seitsemäs päivä ja kuutioissa oli siis näkyvillä 0 ja 7.

Rupesin miettimään miten numerot on voitu sijoittaa kuutioihin niin, että kaikki 31 päivää pystytään ilmaisemaan. Siinähän se odotusaika sitten vierähtikin tätä miettiessä.
154. jupejus19.5.2003 klo 14:46
Joo, tuon Jounin kysymyksen kyllä ossasin, mutta Osuille, että kausi, kiusa, kuosi jne., eivät käy pirtaan, mutta jotakin tontilla on, jota jotkut aivan suorastaan ihailevatkin.
155. OSui19.5.2003 klo 15:01
Siis sinä olet keksinyt pulman itse, mutta oletko myös ratkaisun? Ilmeisesti arvauskeskus ainakin on, ellei niillä ole tiskin alla kolmas kuutio piilossa!

Teoriassa sanoisin, että ei ole mahdollista, jos yksinumeroiset päivät halutaan esittää etunollan kera. Kuutiossa on 6 sivua ja nollan kaveriksi on tulossa 9 numeroa, joten yhteen kuutioon ne eivät kaikki mahdu. Nollan pitää siis olla molemmissa kuutioissa.

Päivät 11 ja 22 aiheuttavat sen, että myös ykkösen ja kakkosen pitää olla molemmissa kuutioissa.

Jäljelle jää numerot 3 - 9 eli 7 numeroa, mitkä pitäisi mahduttaa 3 + 3 eli kuuteen jäljellä olevaan vapaaseen sivuun. Eihän se onnistu, ellei turvauduta kuuluisaan "kikka kutoseen"!
156. Jouni19.5.2003 klo 15:38
Kikka kutonen on tietysti otettava käyttöön. Tällä kuutiomenetelmällä pystyisi vielä ilmaisemaan 32. päivän, muttei mitenkään enää 33. päivää.
157. jupejus20.5.2003 klo 11:31
Ehkäpä miettimäni tonttikysymykseni ei herättänyt sen kummempaa uteliaisuutta, jotta vastaan. Ja mikä on vastatessa, kun itse kysyy ja itse vastaa, ei jää ainakaan tulkintavaikeuksia.

(Otetaan numero, joka sananmukaisesti muistuttaa puuta) - no, se on 6. (ja sahataan siitä eräs vokaali pois) - eli ympyriäisen muotoinen o vieritetään huut ... Jäljelle kuutosesta jää kaari.
(Sitten haetaan metsäsätä uusi vokaali) - joka on tietenkin tikkusuora petäjä ja veistetään I-palkin näköiseksi. (ja liitetään jäljelle jääneeseen runkoon) - eli numeron loppuvartaloon, loppurunkoon eli kaareen. Silta sanana omistaa montakin merkitystä, esim. eri pisteiden tai päiden liittämisen yhdeksi rakennelmaksi. Syntyy kaarisilta. (hieman käännetään ja siinä se on) - muodostunutta kuviota vähän linjeerataan ja siinähän se on vaakatasossa. Kun ottaa huomioon maisterin tontin olosuhteet, missä pieni puro virtaa, jossa ankat ja hanhet uivat, niin sen ylittämiseen on kaarisilta sekä kaunis että tarpeellinen.

Nyt lähden tuota rakentamaani kaarisiltaa pitkin ainakin joksikinkaan ajaksi tältä palstalta pois, jotta koettakaahan pärjäillä!! Hyvää kesän alkua Kaikille!!
158. OSui20.5.2003 klo 11:37
Onko lääkitys varmasti kohdallaan? Kunnianloikkaussyytteiden välttämiseksi, ja vain siksi, haluan korostaa, että tämä on huumoria. Huonoa, mutta huumoria.
159. Eki20.5.2003 klo 11:43
Ja nyt pitäisi vielä tietää, kuka on tämä Kaiki ja tuleeko hän jupejusin sijaan kiusaamaan meitä mahdottomilla ongelmilla.
160. Maiju20.5.2003 klo 11:59
En olisi kuuna päivänä päätynyt tuohon vastaukseen, vaikka kuinka kauan olisin pohtinut. Omaa keksintöäni en viitsinyt ensin palstalle lähettää, mutta nyt huomaan, että on minun ratkaisuni vähintään yhtä hyvä kuin oikea.

Otetaan numero, joka sananmukaisesti muistuttaa puuta (=THREE) ja sahataan siitä eräs vokaali pois (--> THRE). Sitten haetaan metsästä uusi vokaali (=E) ja liitetään jäljelle jääneeseen runkoon (--> THERE). Hieman käännetään ja siinä se on. ---> A little translation and THERE it is.

Ei sillä tosin mitään tekemistä maisterin tontin kanssa ole.
161. OSui20.5.2003 klo 13:08
Erittäin älyvapaasti mukaellen, tehtävän henkeä noudatellen:

There is a place in maisteri's tont
It's called the Kaiki's bridge

(On silta Kaikin kurjuuden
tontilla maisterin)

Oma versioni oli sanomattakin selvä, joten sanon sen sanomattoman epäselvästi:
Otetaan numero kuusi, joka muistuttaa kuusipuuta. Sahataan siitä pois ylimääränen U, ettei olisi toistoa.
Varotaan, ettei välituote mene päähän.
Haetaan metsästä ensimmäinen vokaali, joka on tietysti A.
Ravistetaan, kunnes saadaan KIUSA.

Mikään tehtävän asettelussa ei todista, että tontilla olisi kaarisilta, eikä kumoa sitä, etteikö siellä olisi kiusa. Jälkimmäinen ainakin kuvaa tehtävää paremmin!
162. Eki20.5.2003 klo 13:32
OSui, omat ajatukseni kulkivat juuri samoja ratoja ja kiusa oli yksi vaihtoehdoistani.
163. J Takala20.5.2003 klo 13:34
Jos ravistetaan vähän enemmän, voi tontilta löytyä myös KAISU, joka parhaillaan aikoo SUKIA KISUA.
164. OSui20.5.2003 klo 14:08
Jos Ekin ajatukset kulkevat edelleen samoja ituratoja, niin lausukaamme yhteen ääneen: hyi, J Takala!
165. Kaikin kaima20.5.2003 klo 16:28
Nyt kyl näyttäs siltä, jotta kuusmehtään oon mennynnä sanasepot porukalla ja kaataneet närehiä kuin aakkosia. Osuiki on kaatanna ja istuttanna ääntilöi sinne jotta tuonne. ja kun tehtäväst ei tollattii kehotuksii löyrä ollenkana.
Mut numerost siin puhutaan ja numero on numero, eik mikkäänmoinen pukstavi saati sanaloil.

Mahroton tehtävä? Mimmottens se mahta ollakaan. Kaikhaan oon suhteellista. Yksiki kaato rantakoivui, muttei saanu niit pinoon, sano, jotta se oon käsipelil mahrotont. Naapur tul siihen ja sano, et ei mahdodontaa oo olemassakaa ja laiddos puut soreaan kasaan.
Se viel, etteihän tosa tehtäväs mittään puroist puhuttukkaan, kysyttin vain mitä tontil on. Jotta kyl toi tehtävä ainakkiin yht hyvä ol kuin Ilenkin teesi, jos ei paree.

Mut nyt lähren täst kasteloon huumorinkukkii, jos ne viel vaikka alkkasit kukkii, sehän se parasta lääket on, kukkasille meinaan.
166. Matti20.5.2003 klo 19:38
Minusta Maijun ratkaisu on oiva. Paras esitetyistä. (20.5. klo 11.59)
167. OSui21.5.2003 klo 09:05
Jees it iis, bat it rikvaiöös tonkue skill. Siihen lusikkaan en pane soppaani minä!
168. Jouni21.5.2003 klo 10:04
Laitan vielä tällaisen vanhan laskutehtävän, joka saattaa olla monille ennestään tuttu.

Kolme kaverusta löysivät pitkän päivän jälkeen viimein majatalon myöhään iltayöstä. Hinta oli 10 euroa hengeltä. Kaikki miehet maksoivat 10 euroa, eli yhteensä 30 euroa. Majatalon isäntää alkoi kumminkin kaduttaa täyden yön hinnan ottaminen miehiltä, kun he niin myöhäänkin tulivat ja päätti antaa heille vähän rahaa takaisin. Hän päätti antaa takaisin 5 euroa ja antoi rengille tehtävän viedä miehille 5 euroa. Renki koulujakäymättömänä miehenä ei osannutkaan jakaa viittä euroa kolmelle miehelle vaan päätti antaa jokaiselle euron ja ottaa itse loput.
Siis lasketaanpa rahat uudelleen. Jokainen mies antoi 10 euroa isännälle. He saivat kuitenkin kukin euron takaisin eli he maksoivat 9 euroa eli yhteensä 27 euroa ja renki piti 2 euroa. Eli yhteensä euroja kului 27 + 2 = 29! Mihin hittoon se yksi euro katosi?
169. ile21.5.2003 klo 10:24
Vanha tuttu juttu, totta tosiaan, mutta mainio sellainen. Toivotaan, että mahdollisimman moni törmää tähän probleemaan nyt ensimmäistä kertaa.
170. Make21.5.2003 klo 11:25
USA:ssa oli presidenttinä 60-70 lukujen vaihteessa
LYNDON B. JOHNSON

Etsi alla olevalle yhtälölle numerovastineet.
LYNDON x B = JOHNSON
171. OSui21.5.2003 klo 13:25
Toinen majatalokierrätys: Viisi miestä tulee majataloon. missä on neljä huonetta. Jokainen haluaa oman huoneen, mikä on tietysti mahdotonta ilman erikoisjärjestelyjä.

Viedään alustavasti 2 miestä huoneeseen 1.
3. mies viedään huoneeseen 2.
4. mies viedään huoneeseen 3.
Nyt on jäljellä vielä yksi huone, joten huoneessa 1 oleva ylimääräinen mies saa sen.

Kynällä ja paperilla esitettynä tämä toimii yllättävän hyvin (siinä mielessä, että uhri jää joksikin aikaa ihmettelemään). Sen varmistamiseksi kannattaa käyttää 10 miestä ja 9 huonetta. Huoneita kuvaava 3*3-ruudukko on helppo sutaista. Idea on sama kuin tässä, mutta kirjoitettuna juttu olisi turhan pitkä ja tylsä.
172. jupejus21.5.2003 klo 21:16
Terve taas Kaikki!!

Tulinkin takaisin nopeammin kuin oli aikomuskaan, mutta sen havaitsin, että tämä palstahan on vaarallinen, sillä tähänhän näemmä syntyy riippuvuus.

Outoja ja mahdottomiakin tehtäviä voin "kiusaksenne" vastaisuudessakin esitää, mutta nyt tein tällaisen "puolihelpon":

Maisterin tontille lehahti kolme lintua. Pyy, haukka ja naapurin "pyhä" nimikkolemmikki. Hetken ajan nuo kaikki kolme lintua söivät, mikä mitäkin. Ruokailutovin päätyttyä linnut päättivät laulaa. Niinpä ne aloittivat laulamisen, mutta missä järjestyksessä?
173. Antti Viitamäki21.5.2003 klo 21:45
OSui: majatalokierrätyksessäsi puhutaan ensin VIIDESTÄ miehestä, mutta sitten sijoitat neljään huoneeseen neljä miestä - mikä ei varmaankaan kovin kummoista matikkapäätä vaadi.
174. Jouni21.5.2003 klo 23:06
Tuo Lyndon B. Johnson-tehtävä vaikuttaa aika työläältä ja siksi kysyn jo alkumiettimisen jälkeen, olenko oikeilla jäljillä?

Käsittääkseni o=5 ja n=0. B taas on 3,7 tai 9. Menikö ihan pieleen?

Jupejussilta täytyy kysyä, oliko se hiiri- vai tuulihaukka?
175. jupejus21.5.2003 klo 23:16
Toiselle noista ns. vastinlaji (helpottiko?)
176. Jouni21.5.2003 klo 23:31
Olisi tärkeää tietää oliko se kanahaukka, jolloin se syö pyyn, vaiko varpushaukka, jolloin se syö kanarialinnun.
177. jupejus21.5.2003 klo 23:40
Hmnn... pyyn syönniksituleminen ei ole niinkään olennainen asia, paremminkin pyyn laulaminen.
178. Make22.5.2003 klo 00:28
Jounille
Minulla ei ole ratkaisua tallella, mutta tehtävään on varmasti yksi ratkaisu. Minulla meni aikoinaan tehtävän selvittämiseen aikaa useita tunteja. Kertotaulu on hyvä olla vieressä.
179. Jouni22.5.2003 klo 08:03
Kun oikean ratkaisun keksii, tietää heti, että se on oikea!

Siis ensiksi pyy syö maisterin jättämät tiedonjyvät ja laulaa. Sitten kanahaukka syö pyyn ja laulaa. Lopuksi naapurin "pyhä" nimikkolemmikki eli Venäjän kaksipäinen kotka syö kanahaukan, laulaa Katinkan ja tanssii vielä ripaskan päälle.
180. jupejus22.5.2003 klo 08:57
Yritäpäs Jouni vielä kerran tuota lintujuttua! Älä luovuta niin nopeasti ja unohda tuo ruokailu. Lue kysymys. Uskon, että kun huomaat vastauksen - tiedät sen myös olevan "oikean" ratkaisun.
181. OSui22.5.2003 klo 09:19
Antti: siinäpä se, eli kysymyksessä on hämäys. Tavoitteena on sekoittaa ordinaalit ja kardinaalit. Nopeasti piirtäen esitettynä tämä toimii yllättävän hyvin; piirrät ensimmäiseen huoneeseen kakkosen, seuraaviin seuraavat numerot, ja vii meistä edellisen miehen jälkeen vedät kakkosen yli ja sijotat tuon "ylimääräisen" viimeiseen huoneeseen viimeisen numeroisena.

Ykkösen ja kakkosen, ensimmäisen ja toisen miehen roolit hämärtyvät ja jekkua ennestään tuntematon uhri miettii hetken, kuinka tässä näin pääsi käymään. Tehtävän mielenkiintoisuus on juuri siinä, että se ei ole liian vaikea, mutta silti saa monet ihmiset lankaan.
182. Jouni22.5.2003 klo 09:22
Tietysti voin myös ykskantaan todeta, että mikään lintu ei laula. Linnut visertävät tai ääntelevät.
183. J Takala22.5.2003 klo 09:23
Jep. Tuo toimii paperilla, muttei oikein noin kirjoitetussa muodossa.
184. J Takala22.5.2003 klo 09:25
Ja edellisellä kommentilla viittasin OSuin tehtävään.
185. jupejus22.5.2003 klo 09:47
No, täytyy todeta, että laulutaito noilla linnuilla on kyllä varsin heikko, mutta sen paljastan, että laulukaan ei ole kysymyksen perimmäinen pääasia vaan järjestys. Ja nyt en tarkoita mitään nokkimisjärjestystä.
186. ile22.5.2003 klo 13:15
Tuo Maken Lyndon B. Johnson -yhtälö on vaivannut jo tovin meikäläistä. Tehtävänasettelu ei kiellä desimaalilukujen käyttöä, ja näin ollen ratkaisu on helppo, ja niitä löytyy useita. Luultavasti kuitenkin tarkoitus on korvata kirjaimet kokonaisluvuilla, ja siihen eivät minun matikkapääni ja aikani riitä. Firman paperiakin kuluu tuhottomasti.

Kukahan valopää tällaisen tehtävän on alunperin kehitellyt? Varmaan sama hemmo, joka todisti Fermat'n suuren lauseen paikkansapitävyyden? Luultavasti.

Make, alahan kertaamaan kertotaulua. 'En muista enää' on väärä vastaus. Tällä palstalla on ollut tapana, että probleeman esittäjä myös paljastaa siihen ratkaisun. Toivotankin sinulle hyvää yötä numeroiden parissa.
187. Pulmailija22.5.2003 klo 15:57
Noita LYNDON x B = JOHNSON tyyppisiä pulmia löytyy netistä vaikka kuinka paljon, yksi tunnetuimpia on varmaan
SEND + MORE = MONEY, joka on myös Johnsonia helpompi.
Laskutoimitus THREE + THREE + ONE = SEVEN voidaan myös
ratkaista vastaavasti.

Ilelle ja muillekin "sääntöjen" selvennys. Jokainen kirjain vastaa
yhtä numeroa (0-9), ja jokaista numeroa vastaa vain yksi kirjain. Alkunollia ei myöskään sallita.

Ja sitten vihjeeksi tuohon alkuperäiseen pulmaan N=0, kuten
Jouni päätteli, mutta O ei ole 4, eikä B=3,7 tai 9. Itseasiassa
B=6, mutta silti loppujen selvittaminen vaatii vielä numeroiden
pyörittelyä.
188. Maiju22.5.2003 klo 17:09
Minulla on vastaus Lyndoniin, jos joku haluaa tietää sen.
189. OSui22.5.2003 klo 20:00
Pitää myös paikkansa, että TEN + TEN + FORTY = SIXTY.
190. Jouni22.5.2003 klo 20:32
Jupejussille. Oliko se kolmas lintu riekko? Silloin laulujärjestys tulisi kahdesta viimeisestä kirjaimesta: yy, ka, ko.
191. Jouni22.5.2003 klo 20:42
Vai oliko se leivo? Pyy haukkaa leivosta...
192. jupejus22.5.2003 klo 22:02
Vaikka riekko onkin "elämän lintu", niin ei siitä silti naapurin linnuksi ole.
"Pyy haukkaa leivosta" on hyvin hoksattu, pakko myöntää, mutta keskity nyt!!! Olet oikeilla askelmilla. Lue alkuperäinen kysymykseni huolellisesti, mitä siinä kysyn ja mieti noita lisähuomautuksianikin, niistä voi löytää valaisevaa tietoa. Mieti ja älä hätäile - olet hyvin lähellä!
193. turhantarkka23.5.2003 klo 02:31
Pulmailija. Muut esitetyt laskutoimitukset ovat yksikäsitteisiä, mutta jotain vikaa on tehtävässä THREE + THREE + ONE = SEVEN. Siihen käy esimerkiksi:

23577
23577
+ 817
-------
47971

23677
23677
+ 517
-------
47871

tai mikä hyvänsä muu noista:

THREONSV
23578149
23675148
28379156
43275180
43672185
48275190
48375192
48572193
48672195

Onneksi tietokone ratkoo aika sukkelasti. :)
194. Jouni23.5.2003 klo 09:50
>Jupejussi. Ovet ei aukene mulle. En ole laulumiehiä, mutta kävisikö luontoruno:

Pyyn pyynti viipyy,
pyy häipyy.
Kyyryssä kyy säihkyy,
kyykyssä ähkyy.

Muuten, kyyryssä on eräs halventavimpia nimityksiä, joita olemme naapurikansoistamme keksineet.
195. jupejus23.5.2003 klo 12:36
On kyllä nyt niin kiire, että en jouda kummemmin sanomaan muuta kuin että olet yhdessä kohdin jo oven avannut, mutta hio vastausta ja mieti niitä lintuja.
196. Jouni23.5.2003 klo 13:04
Kitsas on Jupejussi vihjeistään. Voisiko joku muu avittaa nyt kun Jupejussi on muissa kiireissään? ihan hiljaisuudessa vaan.
197. jupejus23.5.2003 klo 17:18
Kitsas tai ei. Eipä tässä voi vihjeitä enempää antaa, on sen verran tiukka tehtävä.
Tiivistän tuon kysymyksen ilman hämäyksiä.

Maisterin tontilla on kolme lintua. Pyy, haukka ja naapurin "hyvä" nimetty lintu. Nyt siinä aikansa oltuaan ne lähtevät pois, mutta missä järjestyksessä?
198. Pulmailija23.5.2003 klo 21:01
Turhantarkalla, missäänhään ei luvattu, että ratkaisu on yksikäsitteinen :)
Mutta toisaalta, olisin valinnut jonkin yksikäsitteisen esimerkin, jos olisin
tarkastanut vastauksen.

Tässä vielä varoituksena Ekille ja muille viikonloppua viettämään
lähtijöille varoitus:

ALCOHOL + ... + ALCOHOL = HANGOVER

Mutta jos todella ottaa noin monta annosta juomia, niin seuraukset ovat
todennäköisesti krapulaa pahemmat. Eli siis kuinka monta?
199. Jouni23.5.2003 klo 23:50
Eikö näitä tehtäviä pysty tekemään suomenkielellä?

Jupejussille terveisiä, että poistun miettimään lintujen järjestystä kesämökille viikonlopuksi. Palaan asiaan, luovuttaminen ei ole minulle ominaista.

Kyy pyysi pyytä myymään nyyttinsä syyttämättä Lyytistä pyykkien ryytymisestä.
200. jupejus24.5.2003 klo 00:36
Vietähän Jouni rattoisa viikonloppu mökillä ja katselehan lintuja. Joo, ei pidäkään luovuttaa.
201. ++juh24.5.2003 klo 19:09
Taisivat muut lähteä ratkomaan Pulmailijan tehtävää empiirisesti. Hieman krapulan lievitystä:

A x A x A x ALCOHOL = HANGOVER

(x on kertomerkki)
202. Helge25.5.2003 klo 18:03
Hyvä nimi tämä maisterin tontilla, MUTTA alkaa olla saman otsikon alla paljon ja monensorttista dataa. Ehdotus. Voisko joku älypää jaoitella juttuja styrimpiin alaotsikoihin. Työhypoteesina; puzzle, sanalliset seppoilut, etc.. Ts. "palstavastaaville" vielä tämäkin ja mielellään heille. Koordinaatio olla pitää.
203. Marianna25.5.2003 klo 19:48
Kannatan lämpimästi Helgen ehdotusta. Maisterin tontilta on jo edetty aika kauas, ja sivun latautuminen modeemilla kestää pitkään. Olisiko mitään jokin maksimimäärä viestejä (100?) ja sitten uusi aihe (Maisterin tontilla 2, 100 -), tai jotain?
204. pöllö19.1.2008 klo 02:27
Itse en keksinyt tähän vanhan rouvan tehtävään täysin "varmaa" vastausta, mutta jos kaikilla ystävillä on vähänkään älliä päässä, on vastaukseni oikea.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *