KESKUSTELUT > RISTIKOT > AAMULEHDEN VALO 20.4

6773. aamulehden valo 20.4

h20.4.2012 klo 13:12
hieno ristikko jälleen kerran. kiitos eki ja muut. aloitan ehkä kohta jo ratkomisen. nyt en kysy eki sinulta mitään. unohdetaan riidat ja tyhmät kysymykset..
2. K Onkari20.4.2012 klo 22:16
Mistäs h tietää, että hieno ristikko, jos ei ole ratkonut sitä?
(Sopisi muuten oppia, että lause aloitetaan isolla alkukirjaimella.) Tuo oli sellainen 5 minuutin ristikko, jossa ei tarvinnut apuneuvoja; tottahan nyt Jaakobin pojat osataan siinä kun Sepeteuksen pojatkin! Ainut vihje oli tuo 'vaimeuksia', johon ensin kirjoitin väärän sanan, sekin johtui vihjeen epämääräisyydestä. Ristikosta antaisin vaikeusasteen 0+ asteikolla 0-3. Plussa tuli siitä, että oli sentään yksi B, kaksi F:ää ja 3 D:tä. Pisteitä tulisi lisää, jos olisi W, X, Ö, Å tai Ü. Nyt pitää odottaa lauantain Aamulehteä, olisiko siellä vaikeustaso 3- tai peräti täysi 3.
3. H2N20.4.2012 klo 22:45
Niin, mistä tietää kuinka "hieno" ristikko on, jollei ole sitä vielä ratkonut. Kummallista.

Lause on tosiaankin aiheellista aloittaa isolla alkukirjaimella sekä kiinnittää myös sanajärjestykseen huomiota.
4. Jaska20.4.2012 klo 23:30
Hieno voi tarkoittaa myös ulkoasua. Sehän se ennen ratkonnan aloitusta pistää silmään. Kaikki vanhat konkarit eivät nähtävästi tätä puolta arvosta.
5. Ratkoja21.4.2012 klo 00:21
Harvoin ristisanatehtävän ulkoasua ihaillaan. Kyllä se sisältö on se, joka ratkaisee.

Tässä huomaa, kuinka mielipiteet menevät ristiin. Olen ratkonut ristikoita jo yli 40 vuotta, mutta en ole koskaan pysähtynyt ihailemaan niiden ulkoasua.
6. Wexi21.4.2012 klo 01:39
Kyllä ulkoasulla merkitystä on, erityisesti jos se on kovin luotaan työntävä. Törmäsin aikoinaan baarikirjastossa "johonkin" ristikkokirjaan (lopussa vielä ratkaisut), missä oli niin huolimattoman tuntuisesti sutaistu ulkoasu, että passasin suosiolla.

Taannoin telkkarista tuli ohjelma "Ps:n kesä Rautalammilla", missä (muistaakseni) Teemu Pallonen vieraili laatimalla ristikon, johon Markku Mäkelä oli laatinut kuvaston teemalla "Mitäänsanomaton tyhjäntoimittaja".
Vaikka näinkin tuotoksen vain pikaisesti, on myönnettävä että jo ulkoasu oli ihastelemisen arvoinen.

Tällä hetkellä täyttelen ainoastaan Punaista pelikaania "yömyssyksi" eli lukulampun valossa. Tästä johtuen, ja myös punavihersokeudesta (se yleisin muoto) on joskus vaikea saada selvää eräiden laatijoiden kuvista. Täytyy käyttää suorassa valossa "hämärimmät".
Tuota ongelmaa ei ilmene päivänvalossa.

Myös "ylimenevät" vihjekuvat joissain ristikoissa eivät ole minun makuuni, tuntuvat vähän levottomilta (makuasia tietysti).
7. K Onkari21.4.2012 klo 06:48
Tulihan tänne juttua yön aikana! Kyllä todella ristikoiden ulkonäöissäkin voi olla eroa. Mainitsenpa vielä "vähemmän hienon" ristikon: se on Seura-lehdessä oleva Seppo Jokikokon ristikko, missä on huonolla käsialalla töherrettyjä vihjesanoja. Täytyy vain ihmetellä, että vielä nykyaikana laaditaan ja painetaan tällaisia ristikoita! Huh, huh! Muuten, tuon aamuisen Aamulehden ristikko näyttää olevan vaikeudeltaan "vain" 1+/3.
Pettymys sekin, mutta onneksi ristikko sisältää pitkäsanaisia lauseita kuvasta, jossa alaikäiset pikkupojat ajavat moottorikulkupelejä.
8. h21.4.2012 klo 08:48
tarkoitan juuri sitä mitä jaska tarkoitti. ulkonäkö ei ratkaise ristikossa mutta se on suuri osa ristikon tekoa. esim. pallosen ja heidi heinolan ristikot ovat mielestäni kiinnostavia koska niiden ulkonäkö on todella upea. ratkoja huomaa heti kiinnostuksensa.
9. Eki21.4.2012 klo 11:39
No jospa kommentoisi tekijän näkökulmasta. Ulkoasu on ristikoita yli 25 vuotta piirtäneen Reima Mäkisen taattua sarjakuvamaista jälkeä. Kun piirtäjä muuttui minusta Reimaksi, tuli aluksi valituksia, että tehtävä on epäselvempi kuin ennen. Pienensimme ruudukkoa (eli ruutukoko kasvoi) ja myöhemmin Reima lopetti 0,1 mm terän käytön ja otti minimiksi 0,2:n, niin nyt toimii.

Laadinnallisesti ristikko on minusta varsin onnistunut. Kuvan kahden lauseen lähtökohta ei sido liikaa. Tykkään laatia sekä tällä tavalla että välillä myös niin, että monet lauseet vievät laadintaa pakkoratkaisuin. Kyllä keskimääräinen sanasto näin tulee kuitenkin paremmaksi. Tässä on myös aika paljon ääkkösiä ja harvinaisempia kirjaimia. Fakkisanoja ei varsinaisesti ole, ellei Jaakobin poika tai maanosat jakava vuoristo tai siipensä polttaja ole sellaisia. No jaa, ehkä noita selkeämpi fakki on Etelä-Afrikan joki.

Ristikko on helppo/helpohko, joten fanaatikoille tässä ei mitään kummempaa ihanuutta ole, pelkkä suupala. Kun tämä on tv-liitteen ristikko, tv-aiheiset vihjeet saattavat joillekin aiheuttaa näppylöitä, mutta ei sellaisia vihjeitä paljon ole. Uskon tämän olevan tavalliselle sunnuntairatkojalle mukavaa ajanvietettä.

Tämä ristikko leviää Aamulehden kautta joihinkin muihinkin tv-liitteisiin. Tätä on tehty pitkään, mutta pikku hiljaa on moni lehti lopettanut tv-materiaalin tilaamisen Aamulehdeltä.
10. Eki21.4.2012 klo 11:49
Tarkemmalla katselulla löytyi vielä surkeuksien top viiteen ehkä ristikon huonoin sana, kuningas Saulin isä. Tämä on niitä pakkosanoja, joita joskus tulee, että saa tässä tapauksessa muuten täydellisen kulman loksahtamaan kohdalleen.

Tällaisia helppoja/helpohkoja ristikoita julkaistaan valtava määrä. Omassa tuotannossani tämä sijoittuu täyteen tupattuun "hyvän keskitason" luokkaan. Joskus selviän kokonaan ilman fakkeja, joskus niitä on tätäkin enemmän (esim. useampien lauseiden takia). Tosin ei se fakkien määrä ole kuin yksi asia hyvyydessä. Yhtään teennäistä yhdyssanaa tai kirjoista löytymätöntä termiä ei ristikossa ole. Tässä tehtävässä on keskitytty niihin asioihin, jotka voisivat eniten sunnuntairatkojaa miellyttää. Ristikosta olisi esim. kyllä saanut avaramman, jos olisi tyytynyt tavallisempiin kirjaimiin, mutta olisiko se ollut enemmän tavallisen täyttäjän mieleen? Minkä yhdessä asiassa voittaa, sen toisessa häviää.
11. Taata21.4.2012 klo 12:33
Minä olen saarnannut noita pätkälauseita vastaan jo pitkään. Jos ei pääkuvasta saa kuin kuin yhden tumppilauseen ja lisäksi yhden sanapätkän, niin kannattaa harkita laatimisen lopettamista. Kolmen lauseen vieminen ylhäältä alas asti on aika kova homma siinä mielessä, että se vaikeuttaa laatimista ja johtaa helposti huonoihin sanoihin. Nyt teen helpompia, kun vähensin pääkuvista lähteviä lauseita ja näitä tekee myös paljon nopeammin. Olen ihaillut vuosikymmeniä ristikkojen ulkoa-asujakin.
12. h21.4.2012 klo 12:50
no, kuitenkin hieno ristikko sinulta eki. olet taitava laatija. tänään oli aamulehdessä iso ristikko. sen oli tehnyt teemu pallonen. ratkon kohta varmaan sen kun ehdin.
13. h21.4.2012 klo 14:22
sain tehtyä tämän päivän aamulehden lauantain ristikon. se oli helppo. ainoa hankaluus siinä oli oikea yläkulma mutta sekin ratkesi kunnolla. antaisin koko ristikolle arvosanan 9 puoli. ulkonäkökin miellytti. teki heti mieli tarttua ratkomaan ristikkoa.
14. ripop21.4.2012 klo 14:55
Joskus Pelikaaneissa oli myös lasten ristikoita.Ei tarvinnut kuin vilkaista ja se oli ratkaistu ilman kynää .Ei niistä varmaan kukaan mitään kommunikoinutkaan.Pitäisiköhän myös olla eri sivut lapsiratkojille?
15. h21.4.2012 klo 14:58
lasten ristikot ovat tosi helppoja. täälläkin on sellaisia, eli nettiristikoita.
16. Ratkoja vm 194321.4.2012 klo 17:17
Ekille ja myös muille terveisiä että en edelleenkään -tämän debatin jälkeen(kään) - aio kiinnittää enkä ole kiinnittänyt ristikoiden ulkoasuun huomiota. Minulle se on toisarvoinen asia. Pureudun välittömästi itse ongelmaan, eli ristikon ratkontaan.

Toivon että fanaatikot suovat minulle tämän oikeuden olla ihailematta ristisanatehtävän ulkoasua. Olen jo niin vanha ihminen, että en opi uutta katsantotapaa tähän asiaan.
17. Ratkoja vm 194321.4.2012 klo 17:18
Niin, unohdin kiittää Ekiä mukavasta ristikosta. Lämmin kiitos.
18. h21.4.2012 klo 17:30
hienoa muut
19. Ratkoja vm 194321.4.2012 klo 18:21
En edelleenkään aio kiinnittää ulkoasuun mitään huomiota. Toivottavasti tämän myös mr "h" käsittää ja jopa hyväksyy.

Hyvä minä, joka en ole laumasielu, vaan individualisti.
20. h21.4.2012 klo 18:50
kyllä hyväksyn koko jutun.
21. h27.4.2012 klo 14:14
Tänään on taas aamulehden valon ristikon täyttämistä. Hieno ristikko jälleen Ekiltä. Kiitos. Ratkoin ristikon äsken.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *