KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK14-15

6750. SK14-15

Olavi Kivalo9.4.2012 klo 20:03
Erkki Vuokilan sokkokypto on ihan hyvä. Aukenee kohtalaisen helposti muutaman oikein valitun avainsanan avulla. Ei kuitenkaan liian helposti, kuten jotkut aiemmat kinkkisiksi tarkoitetut. (Tavuristikosta en sano mitään.)
2. Eki9.4.2012 klo 20:30
Hyvä näinkin. Olisi siitä vaikeammankin saanut, mutta tähtäsin itsestäänselvyyksien poissa pitämiseen. Juuri tuli palstalle viesti: "Pääsiäiskrypto on liian vaikea, onneksi jouluinen oli mukavampi!" Olisi pahempaa, jos tehtävä olisi mahdoton liki kaikille.
3. Jukkis9.4.2012 klo 20:53
Palstalle? Mille palstalle?
4. Eki9.4.2012 klo 20:55
Pari sanaa ristikoista -palstan osoitteeseen, joista osa kootaan lehteen julkaistavaksi. Samalla tulee kilpailuvastauksia.
5. Jaska10.4.2012 klo 10:49
Samoilla linjoilla Olavi Kivalon kanssa. Eräs vokaali varmistui alle aikayksikön, mutta ensimmäinen konsonanttikoetelma oli väärin. Sen sai nopeasti korjattua saman vokaalin
avulla toisessa sanassa, ja samalla varmistui toinen vokaali. Kolmannen sanan kaksi konsonanttia arvasin oikein, mutta väärässä järjestyksessä. Tuli ensin mieleen tutusta toinen.

Par varmaa tai hyvin todennäköistä vokaalia ja konsonanttia yleensä riittää ratkonnan juohevaan etenemiseen. Ratkonta-aikaskaalaa minulla ei ole kryptoihin ollut. Vähän päälle kolmivarttisena tämän voi luokitella keskikseksi. Täytän aina molemmat ruudukot, joten muutaman minuutin olisi voinut nipistää jättämällä varsinaisen vajaaksi. Harmaahko aavistus olisi, että olen mediaaniratkojaa nopeampi, mutta melko kaukana hirmusokkoilijoista.

27 kirjainta olisi kolossaalinen saavutus Punaisen Pelikaanin pienemmässä sokkokryptossa, tässäkin tietysti erinomainen. Kiinnostaisi kovasti, kuinka kauan näinkin ison laadinta kestää. Meneekö neljä tuntia pahasti pieleen, ja kumpaan suuntaan?
6. Eki10.4.2012 klo 10:53
No ei 27 kirjainta koossa 25x14 ruutua mikään ihmeellinen juttu ole, tässä koossa 21x26 paljon vähemmän.

Ei tässä neljää tuntia nokka tuhissut, krypto on selvästi kuvaristikkoa helpompi laadittava (mielestäni). Tässä tapauksessa meni aika paljon lisäaikaa koko ajan miettimällä, ettei tule vääränlaisia sanoja.
7. Tamara10.4.2012 klo 11:13
Pääsiäisenä mies tuhisi krypton kimpussa monta tuntia, mutta valmista tuli. Yritän ottaa hänen koukeroistaan selvää ja laittaa vastauksen netin kautta. Taitaa tällä kertaa onnistua, koska saksalaista yytä ei näytä olevan mukana...
8. Eki10.4.2012 klo 11:23
Saksalainen y tulee helposti, paina ensin nappulaa, jossa kaksi pistettä vierekkäin ja perään u. Sähköpostivastauksissa voisi kyllä kirjoittaa vaikka väliin "saksalainen y".
9. Tamara10.4.2012 klo 11:26
Kiitos Ekille opetuksesta - olen tietsikan kanssa aika tumpelo! Tuota "saksalainen y" -kirjoitustapaa en olisi kehdannut käyttää pelosta joutua naurunalaiseksi! :)
10. Olavi Kivalo10.4.2012 klo 11:39
Krypton ja ristikon ratkonnat eroavat toisistaan siinä, että kryptossa aikaa kuluu alussa varmojen sanojen löytämiseen ja loppu on lähinnä toteamista, kun taas ristikossa etenemisnopeus voi jakautua monella tapaa.

En juuurikaan kiinnitä huomiota ratkaisuun menevään aikaan, koska kysymys on mielestän nautiskelusta eikä kilpailusta vähän samaan tapaan kuin saunomisen, avantouimisen tai ruokailun kohdalla (kuinka voi kilpailla siitä miten nopeasti nauttii?).
11. tonimikael10.4.2012 klo 11:45
Erään kerran olimme lankopojan kanssa avannossa sopimuksen mukaan niin kauan kunnes olimme syöneet jäätelöpuikkomme siellä kokonaan. Olin vasta puolessa välissä jätskiäni, kun toverini oli syönyt jo omansa. Kymmenen astetta pakkasta kaulaa myöten hyisessä vedessä jäätelöä "nauttien"; ei ollut äärikivaa minulla eikä omansa syöneellä odottajallakaan.

Emmekä ottaneet aikaa. :)
12. Eki10.4.2012 klo 11:56
Tuolla toisessa säikeessä viitataan, että laatija saattaa tehdä huonon ristikon, jos pyrkii vain saamaan sen nopeasti valmiiksi.

Uskon, että meidän paljon laativien joukossa useimmilla ristikot syntyvät erilaisilla ponnistuksilla. Joskus on deadline, johon mennessä laatimuksen pitää kerta kaikkiaan olla valmis. Ammattilainen tekee deadlineen mennessä kelpo ristikon.

Joskus naatiskelen laadinnan kanssa kiirehtimättä ja pyrin tiettyyn lopputulokseen. Jos laadinnan loppuessa tunnen sen saavuttaneeni, en jää harmittelemaan, vaikka olisin ennustellut sen syntyvän nopeammin.

Joskus laadin urakalla eli keskityn vain laatimiseen, aikamäärä voi olla muutama tunti, päivä tai kaksi-kolme päivää. Olen myös viime vuosituhannella käynyt viikon laadintamatkoilla, jolloin olen laatinut 16 tuntia vuorokaudessa. Tällöin saa parhaimmillaan hyvän flow'n päälle ja ristikot syntyvät keskimäärin paljon nopeammin kuin tavallista ja niistä tulee silti normaaliristikoita parempia sanastoltaan. Viikon päätyttyä on pää ollut aika tukossa, viimeinen ristikko on yleensä syntynyt koneen laskeutuessa Helsinki-Vantaalle ja sitten on saanut tarpeekseen laadinnasta vähään aikaan.

Tietenkin koneelle asettuessa on löytynyt heti joku kiireinen tilaus, joka pitäisi laatia saman tien.
13. MJ10.4.2012 klo 15:47
Toivottavasti SK:n kryptot ja piilosanat pidetään tällä vaikeustasolla, niin aloittelijakin pääsee niitä ratkoon. Aloitin piilosanojen täyttelyn viime vuoden alusta kun tuli tilattua SK ja kaikki ne ovat sen jälkeen auenneet. Aluksi siinä meni koko lauantai-ilta, mutta nyt on alkanut oppiin jo laatijoiden tyylin, niin yleensä piilosana on valmis parissa tunnissa. Viime vuoden pääsiäisenä tein elämäni ensimmäisen krypton. Kyllä sitä joutui ihmetteleen sen kanssa koko pääsiäisen pyhät, mutta kyllä se siitä lopulta aukesi. Juhannuksena ja jouluna oli helpohkot kryptot, koska ne aukesivat melkein itsestään. Tämän kanssa joutui taas pähkäileen useamman tunnin!
Muita kuin SK:n piilosanoja ja kryptoja en ole ratkonut, joten minulla ei ole mitään käsitystä tehtävien vaikeusasteesta. Mielestäni ne ovat tälläiselle satunnaiselle ratkojalle juuri tämän tasoisena sopivan vaikeita.
14. h10.4.2012 klo 16:19
missä tän voi ratkaista netissäkö......................................... .................................................. .................................................. .................................................. ............................,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,, ,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,,..-------------------------- ------------------------------.................... .....
15. Eki10.4.2012 klo 16:20
SK:n ristikot voi ratkoa Suomen Kuvalehdestä, ei muualta.
16. h10.4.2012 klo 16:27
miksi ei täällä
17. Eki10.4.2012 klo 16:33
Ei päästy lehden toimituksen kanssa sopimukseen asiasta.
18. Olavi Kivalo17.4.2012 klo 09:04
Kuinka ratkon sokkokrypton, erittäin lyhyt oppimäärä.

1. Etsi sanat, joissa esiintyy kaksoiskirjaimia xx ja yy.
2. Poimi sanat muotoa ...xxyy..., xx..., yy..., ...xx, ...yy.
3. Pyri päättelemään kumpi on vokaali, kumpi konsonantti.
4. Eliminoi mahdottomat konsonantit.
5. Kokeile sopivia vokaali-konsonanttipareja ottamalla tarvittaessa apuja muista x- tai y-pitoisista sanoista.
6. Jos laatija on eliminoinut kaikki kaksoiskirjaimet, kiristele hampaita tai unohda koko juttu.
19. Aune17.4.2012 klo 19:49
h; jos kiinnostaa SK:n ristikot, etkä halua tilata lehteä niin voit varmaan saada eurolla tai parilla kopiot lähimmästä kirjastosta niistä.
20. EJlo17.4.2012 klo 22:35
Aune ja h
Tiedoksi että yleisin hinta kirjastojen ottamista kopioista on 40 senttiä A4 -sivusta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *