KESKUSTELUT > RISTIKOT > SANASEPPO 1/2012

6723. Sanaseppo 1/2012

Jaska29.3.2012 klo 14:36
Uudessa Sanasepossa Juha Hyvösen kansiristikko. 40 sanaa 1x17, 15x9, 24x5, kp 6,8.

Ylimaallinen suoritus. Hyvönen on siis humanoidi. Siksi ristikkoa ei voi hyväksyä 9x17-formaattikisaan, joka oli tarkoitettu noidaniksilaatijoille.
2. Leppis29.3.2012 klo 17:23
Olitpa, Jaska, suorittanut suuren urakan. Hienoa ja mielenkiintoista!
3. pelaaja29.3.2012 klo 18:12
Niin juuri. Siis se raportointi, joka sai kyllä maallikon hengästymään. No se saa myös katsomaan ko. ristikot Sillä Silmällä. Onneksi lehti on tallella. Wow.
4. Marco Poloinen29.3.2012 klo 18:45
Vakuuttava näyttö siitä, mitenkä vaativa harrastaja voi ratkojankin asemassa kurottaa! Toivon mukaan avartaa myös joidenkin kapeasti katsovien (kello)kriitikoiden näkökulmaa muutamalla asteella. Kiitos Jaska!
5. Seppo29.3.2012 klo 21:15
Tuosta Jaskan palstasta minultakin suuri kiitos, kyllähän tuohon aikaa tuhrautuu ja hitaammalla ratkojalla olisi mennyt vielä pidempäänkin. Veikkaisin juttusi olevan yksi tämän lehden luetuimpia artikkeleja. Tuo Juha Hyvösen kansiristikko on kyllä saatu laadituksi harvinaisen hyvillä sanoilla.
6. Jussi vain29.3.2012 klo 22:37
Hieno paketti!

Jari Haapa-ahon mielipiteestä eroten, että pitäisi helpompia ristikoita olla jäsenkeruuseen.

Jos lehti ilmestyy neljä kertaa vuodessa, siinä pitää nimenomaan olla vaikeutta pitkään uutta numeroa odotellessa. Jäseniä saisitte lisää tarjoamalla vaikkapa punainen pelikaani, miksei mustakin jäsenille oheismateriaalina. Tietenkin lisämaksua vastaan. Täälläpäin ei kumpaakaan saa ostettua edes irtopainoksena.

Itse oletan, että jäsenet liittyessään haluavat ratkoa visaisempia ristikoita, ei helpompia. Jäsenkato lisääntyy puhtaaksikirjoitettavien ratrkaisujen muodossa.

Turhan helppoja näyttävät tämänkertaiset olevan. Tosi mies ratkaisee visaisen vaikka väkisin! Pistäppä Jari uudestaan miettien!

Jussi
7. jeps29.3.2012 klo 23:41
Samoin olisin Jussin linjoilla noissa näkemyksissä. Kun ottaa huomioon, että helppoja ristikoita on kauppojen hyllyt pullollaan, mistä valita mieluisiaan ratkottavia, niin jäsenlehti, joka on kumminkin aktiivisimpien ratkojien käsissä, niin saisi olla sellainen, jossa on erikoisuuksia, uusia kokeiluita ja vaikeuttakin.

Tottapa saa olla myös helpohkojakin seassa, mutta pääpaino keskivaikeissa ja vaikeissa.

Ennen kaikkea mahdollisuus uusille laatijoille laadintojensa julkaisuun, koska heille ei juuri ole muuta kanavaa päästä leikkiin mukaan.

Erilaisten tehtävätyyppien laajuus on rikkaus ja samoin nuo kirjoitusosiot, jotka on kiitettävästi lisääntyneet jo nyt.

Lisäjäsenien saamiseen tarvittaisiin jotain näkyvää kamppanjointia. Aikoinaan radio-ohjelmat lisäsivät suosiota, olettaa voisi, ja jotain ulkoista virikettä nytkin voisi kehitellä.

Itse jäsenlehti on kyllä mennyt mielenkiintoisempaan suuntaan.
8. pirjo30.3.2012 klo 01:43
Ja onhan tämä niin nättikin, ainakin päältäpäin... Raskinneeko tuota ollenkaan avata? Kauan kaivattua!

Vakavasti: ihan mielenkiintoinen - mainio jäsenetu! Jeps kerkisi vaan laittaa nuo samat ajatukset näkyviin, joita olin itsekin aikonut. Ristikoita en pysty vielä tarkemmin erittelemään, olen vasta pari täyttänyt (toinen oli helppo ja toinen vaikea). Vanhastaan kuitenkin tiedän, että odotukset voi asettaa melko korkealle. Koetan kuitenkin säästää mahdollisimman pitkälle ratkomista. Naattia :-)
9. Matti30.3.2012 klo 15:29
Mistä johtuu, että numerossa toisensa jälkeen valokuvien laatu on täysin ala-arvoinen? Kuvattua ihmistä ei tunnista.
10. RA30.3.2012 klo 16:08
Kuvien laatu numerossa toisensa jälkeen...? Täysin ala-arvoinen? Rohkenisin olla eri mieltä.

T ä s s ä numerossa valokuvat ovat liian tummia ja niiden päällä oleva teksti on häipynyt lähes lukukelvottomaksi. Vedoksessa kaikki näytti vielä hyvältä. Tutkitaan, mistä johtuu t ä s s ä numerossa. Ja korjataan seuraavaan numeroon. Keljuttaa yhtä paljon kuin ketä tahansa.
11. Matti30.3.2012 klo 18:54
Kyllä minulle tuli voimakas "taas"-tunne kun näin kuvat. Vanhoja numeroita minulla ei ole, joten en pääse tsekkaamaan. (Eikä oteta asiaa liian vakavasti, vaikka takaiskut tietysti aina harmittavatkin.)
12. Arska30.3.2012 klo 21:06
Selasin vuoden 2011 lehdet läpi ja kaiki valokuvat on ihan OK. Tässä juuri ilmestynessä numerossa (1/2012) valokuvat on liian tummia.
13. kari kämäräinen30.3.2012 klo 21:18
Yksi mahdollisuus kuvien tummuuteen voisi olla se, että kuvat ovat cmyk:nä ja muut osiot rgb:nä tai päinvastoin. En ole ammattilainen painoalalla, joten tämä puhdas arvaus.
14. Matti30.3.2012 klo 21:23
Tuo "numerossa toisensa jälkeen" oli siis huti. Pahoittelen sitä.
15. kkp30.3.2012 klo 21:25
minun lehdessä ainakin kyllä kuvan päältä teksteistä sai selvää mitä nyt joku kuvateksti oli sökö. kuvat oli kyllä tosi tumman puhuvat ja muutenkin lehti näytti tosi levottomalta ja sekaavalta
16. Tuomo30.3.2012 klo 22:01
Sanaseppo-lehti painetaan meillä. Nykytekniikalla sillä onko kuvat rgb/cmyk/srgb ei ole sanottavimmin väliä. Nämä konversiot onnistuvat automaattisesti useimmiten hyvin. Aikaisemminhan cmyk->rgb -muunnos teki usein väreistä "likaisia". Nythän digitaalisessa aineistossa kulkee väriprofiilitkin mukana, joten jos vain alkupään asetukset ovat kunnossa pitäisi värinhallinnan sujua.
RA jo totesikin että asia selvitetään ja sehän on hyvä jatkoa ajatellen. Tämä(kin) lehti on painettu originaalin mukaisesti. Aikaisemmalla offset-tekniikalla tummuusasteet saattoivat hieman vaeltaa painoksen eri osissa, tosin lähinnä niin että eron huomaa kun vertaa ensimmäistä ja viimeistä lehteä. Viime vuosina painatus on tehty digitaalisesti joka tuottaa tasaisempaa laatua.

Useimmiten mv-kuvan tummuus tai yksityiskohtien huono erottuvuus johtaa jäljet originaalikuvaan ja sen käsittelyyn. Originaali voi olla tietty epätarkka, mutta jollakin lailla pitäisi kieltää kuvankäsittelyohjelmien automaattiset muuntimet värikuvasta harmaasävykuvaksi. Kun 16,8 miljoonaa värisävyä supistetaan 256:een harmaasävyyn (!!!), ei tarvitse olla Einstein hoksatakseen että jotakin katoaa käännöksessä...
MV-kuvassa on varjoalue (tummimmat kohdat), keskiharmaa ja huippuvalo (kirkkaimmat kohdat). Monesti automaattimuunnoksen jäljiltä kuva painottuu liikaa keskialueelle, esimerkiksi siis niin että kun arvojen pitäisi olla alueella 5-250 (tummin-vaalein ääripäät leikattuna), alue onkin 100-150. Automaattimuunnin ei ehkä tunnista kuvasta oikein eri sävyjä, tai ei tiedä että muotokuvassa haluamme saada henkilön kasvoista paljon eri sävyjä kun taas se vaalea pöytä edessä saa olla täysvalkoinen ("puhkipalanut") eikä tarvitse säilyttää sen pöydän kaikkia sävyvivahteita; huonekalukuvastossa asia olisi ehkä päinvastoin.
Jos automaattimuunnosta käyttää, yleensä täytyy ihan vähintäänkin lisätä kuvan kontrastia niin että koko mv-väriavaruuden dynamiikka tulee käytettyä - tämä on helppo tehdä graafisella histogrammilla.
Kontrastieroja voidaan tehdä myös erilaisilla suotimilla, tai digitaalisessa kuvankäsittelyssä niitä simuloimalla. Hyvissä ohjelmissa on valmiita toimintoja, muilla pitää kikkailla. Klassisin esimerkki lienee sininen taivas ja poutapilvet, joista ei kunnon mv-kuvaa saa ilman suotimen käyttöä.
Näytöllä kuvat ovat aina ihan eri näköisiä kuin paperilla. Hyvä vertaus on, että näyttö on kuin paperi, jossa olisi spottivalo takana. Yleisesti ottaen voi sanoa että oli tulostin kuinka kehno tahansa niin sillä tulostettu vedos kuvasta on aina lähempänä painettua versiota kuin se mitä näytöllä näkyy.

No niin, taisi mennä pikkuisen aiheen ohitse... Tätä vaan lukemaan iltaisin jos ei uni tule...
17. kari kämäräinen30.3.2012 klo 22:18
Mielestäni pitäisi olla myös jälkitarkkailua painoasun suhteen lehden painajalla ja opastaa lehden taittajaa. Maininta, että lehti on painettu"originaaliin mukaisesti" tarkoittaa sitä, että vastuu siirretään lehden taittajalle, joka ei välttämättä ymmärrä noista "säädöistä" mitään! Edelleen olen amatööri tällä alalla, mutta kiinnostunut alasta! ;)
18. Tuomo30.3.2012 klo 22:44
Painovalmiiseen PDF:ään ei korjailuja voi tehdä... Tätä tapausta en osaa enempää kommentoida, mutta yleisellä tasolla voi todeta että nykyisin kynnys ryhtyä taittajaksi on matala kun on tietotekniikkaa ja ohjelmia kaikkien saatavilla. Eikä se huono asia ole; itse 80-luvulla toimitustyötä tehneenä ehdin nähdä kuinka tekstin ja kuvan tekoon tarvittiin ihan tolkuttomasti porukkaa ja osastoja. Toisaalta repron ammattireiskat tiesivät mitä tekivät, ja maalikon oli turha haaveillakaan reprokamerasta ym vehkeistä kotiin :) Kadonneiden ammattikuntien työllistyttyä uudelleen (tai siirryttyä eläkkeelle) kukaan tuskin kaipaa tosissaan enää niitä aikoja.

Ristikoissakin tietokoneiden ja grafiikkaohjelmien vaikutus näkyy. Rentoudu siinä sitten illalla tai lomalla jos ristikon kuvitus on poimittu samasta clip-art gallerysta mitä itse käyttää töissä :) Myös joidenkin laatijoiden sanasto ja vihjeytys panee epäilemään että jotakin automaatiota on käytössä joko laatijan työpisteessä tai sitten korvien välissä... :)
19. kari kämäräinen30.3.2012 klo 22:55
PDF:än voi mielestäni tallentaa myös niin, että siihen voi tehdä myös muutoksia vastaanottajan puolellakin.
20. Tuomo30.3.2012 klo 23:01
Voihan PDF:ää muokata jos on sopivat ohjelmat, mutta painokelpoinen tarkoittaa painokelpoista eikä painokelvotonta... Vakavasti puhuen paino ei voi enää asiakkaiden töitä mennä omin päin muuttamaan ellei sitten erikseen ole muuta sovittu.
21. kari kämäräinen30.3.2012 klo 23:04
Lähinnä oli kysymys siitä, että voisi antaa neuvoja taittajalle, että tekisi homman oikein!
22. kari kämäräinen30.3.2012 klo 23:19
Annanpa esimerkin. Minä tilasin vuosi sitten Norjaan menevään ambulanssiin vaalean siniset yrityksen teippilogot tulostettuna katonkorotukseen. Nyt sitten tilasin vajaan vuoden jälkeen samat logot uudestaan ja kävikin niin, että logot olivat ihan eri väriset. Yritys oli vaihtanut tulostuskoneen ja väri ei ollutkaan kalibroitu samalle tasolle. Eli vika ei ollutkaan taittajassa vaan uudessa tulostimessa, mitä EN voinut tietää etukäteen!
23. Tuomo30.3.2012 klo 23:21
Tässä säikeessähän niitä onkin jo, toivottavasti tavoittaa... Kyllä kait taittajan perustaitoja on kuvankäsittelytaidot siinä missä typografian tuntemus ja sivun asettelu ym. Sitähän se taitto on. Painetun ja painamattoman pinnan välistä suhdetta. Mustaa, valkoista ja joskus jotakin siltä väliltä. Digiaikakaudella aineistojen painokohtaisia eroja on enää vähän ja koskevat lähinnä erikoisempien jälkikäsittelyjen vaatimuksia.
24. kari kämäräinen30.3.2012 klo 23:34
Nyt nostan minä kädet pystyyn! Antaudun...
25. Tuomo30.3.2012 klo 23:35
No tuossa esimerkissä on kyllä paino mokannut! Kuulostaa vähän oudolta selitykseltä. Jos originaalissa on vaikka värisävy Pantone 2995 niin kyllä sen pitää olla valmiissa tuotoksessa juuri se Pantone 2995. Tätä vartenhan on kalibrointi ja värikartat vielä päälle.

Yhtä lailla jos olisit laittanut originaaliin tumman sinisen vaikka Pantone 282 joka näyttää melkein mustalta niin ei paino saa mennä sitä omin päin vaihtamaan vaaleansiniseksi niin että se näkyy paremmin...

Meillä on paljon asiakkaita jotka tilaavat pieniä lisäpainoksia vuodesta toiseen. Asiakaskohtaisesta mapista vielä katsotaan että uusintapainos on varmasti alkuperäisen mukainen. Laitteiden kalibrointi on oma juttunsa, sitten vielä että materiaalit saattavat muuttua. Kun laittaa eri valmistajien valkoisia papereita vierekkäin niin käsittämätöntä kuinka monen "väristä" valkoista voi olla, ja pienikin paperin sävy(ero) vaikuttaa värintoistoon. Tarkkuutta vaativissa töissä kalibrointi pitää tehdä vielä erikseen käytettävälle paperille, jotta värivirheitä olisi mahdollisimman vähän. Vertailun vuoksi jos on paksu lompakko katsokaa euroseteleitä: isossa otoksessa löytyy sävyeroja ja myös kokoeroja, sallitut toleranssit +-2 mm! Kyllähän painot pystyvät halutessaan tekemään vaikka kuinka tasakokoista ja -sävyistä tuotantoa, mutta kuka on valmis maksamaan siitä...
26. Tuomo30.3.2012 klo 23:36
Vaimo sanoi että chat ei olekaan kuollut :)
27. kari kämäräinen30.3.2012 klo 23:49
tsät mihinkään kuollut oo. Mutta silti seuraavaan sanaseppoon anna ohjeitä kuvien käsittelyyn, ettei niistä tule liian tummia kuten nyt tuli.
28. Tuomo30.3.2012 klo 23:56
Itse asiassa lähetin tietoa ennen tämän numeron ilmestymistäkin mutta viesti taisi kadota matkalla. Toivottavasti nyt löytäisi perille. Lukijat mieltävät painolaadun ongelmat painon aiheuttamiksi; ymmärrettävää vaikka näin ei aina olekaan.
29. kari kämäräinen31.3.2012 klo 00:01
Jos painojäljestä on ollut puhetta jo ennen julkaisua, niin sitten kaikki äskeinen purkautuminen oli turhaa! Anteeksi.
30. Ratkoja vaan31.3.2012 klo 00:02
Nähdäkseni tämä polemiikki johtuu artikkeleiden kuvista.
Tämän numeron kuvissa esiintyvät henkilöt lienevät jo tuttuja aiemmilta ajoilta joten suurta vahikoa ei liene syntynyt.
Ristikoiden valokuvat ovat aivan hyvin tunnistettavia.
Ristikoiden valokuvissa on joskus ollut epätarkkuuksia.
Onkohan HS:n ristikoiden vihjekuvista käyty näinkin kovaa polemiikkia?
31. Tuomo31.3.2012 klo 00:17
Näiden julkaisujen ulkopuolelta tulee mieleen että piilosanojen vihjeistä on toimituksessa / latomossa / painossa korjattu "kirjoitusvirheitä"...

"Ratkoja vaan"; liekö ammattitautia että ristikon ratkoja ei lepää ennen kuin viimeinenkin piilokirjain on 100% varmistettu ja kuvissa jokainen viiksikarva laskettavissa :)
32. Jussi vain4.4.2012 klo 21:06
Yhdyn Tuomon seikkaperäiseen selvitykseen, olen myös graafisesta teollisuudesta elantoni saanut.

Melko ajattelematonta on excel??? pohjalta tehdyt ristikot, jossa taustavärin voi klikata helposti. Excellin tai Openofficen parhaimpia ominaisuuksia ei ole kuvankäsittely tai värien hallinta.

Huononäköiselle vihjekuvien tekstien sijoittaminen n30%:seen rasteriin aiheuttaa ylipääsemättömiä ongelmia.

Voisiko sopia, ettei vihjeiden taustarasteri ole enää sallittu. Vain valkoinen olisi oikea mustavalkoisissa ristikoissa.

Valkoinen "0%":n rasteri mustavalkovihjeisiin. :)

Väriversiossa asia on ok, siinäkin tulisi huomioida värisokeus.

Sivulla 9 on vihjeissä taustarasteri, jonka vuoksi minä en pysty erottamaan tekstejä, enkä erota kuvia ja vihjeitä ilman erikoislaitteita.
33. Jussi vain4.4.2012 klo 21:51
Korjaan sivulla 6, anteeksi. Tosin suvulla 8 olleessa jutussakin on tätä ongelmaa.

Kuvateksti ei erotu, eikä kuvakaan mitenkään "puske silmille" tummuutensa takia.

Miksi ingressi pitää olla tummanharmaalla pohjalla?
Miksi ingressiä ei ole taitettu kolmelle palstalle?

Varsinainen juttu on luettava, vaikka sivulle 9 ulottuva wikipedian valtaus katoaakin taustaharmauteen. Jää arvailun varaan lopputeksti.
34. Esk5.4.2012 klo 02:28
Ikävä todeta myös oma mielipide että huonoon suuntaan on uudistettu. Tekstit on liian isoa tiheäklä rivivälillä ja tavutusta ei kai ole saatu toimimaan kun rivejä ei ole tasattu? Tekstiä on raskas lukea. Onkohan tyylitaju nyt peessyt pettämään.Vaikeusasteista ei saa selvää. Kaikkinensa epämiellyttävän näköinen ja luotaantytöntävä. Kuvat tummia. Ihmetyttää, miksi tällaista muutosta on tehty .. Pitääkö kaikki aina modernisoida ja uudistaa. Onneksi ristiklot oli sentään taattua tavaraa .. Ristikoiden nimissäkinm on painolla mennyt sekaisin kun kirjaiet on rikkoutuneita. Toivottavati palautteet menisi perille .. Toimituks selittelee että hienoa on. No onhan kohta Hesarikin kuin Iltlehti ja mikäänm ei muutu.. Jee jee
35. RA5.4.2012 klo 08:21
Kiitos tähänastisista palautteista! Antaa tulla lisää vaan. On onnellista tehdä lehteä, jota seurataan niin huolella, että "vaivaudutaan" jopa kommentoimaan. Lehden ulkoasusta on tullut mielipiteitä myös puhelimitse, s-postitse ja kasvokkain. Kiitos.

Tarkennetaan nyt kuitenkin, vielä kerran: Lehden ulkoasu (kuvien laatu, fonttikoot, palstoitusratkaisut yms.) syntyy taitossa, ei painossa. Kuten painon Tuomo tuolla yllä jo kirjoittaa, paino painaa sen, mitä sen painettavaksi on toimitettu. Painossa EI siis ole "mennyt sekaisin" yhtään mikään, vaikka useampikin näin uumoilee.

Kuvien liika tummuus t ä s s ä lehdessä on todettu moneen kertaan. Se on vahinko ja korjataan seuraavaan lehteen. Sieltä täältä puuttuu myös asioita, joita piti olla, mutta nyt ei ole. Enpä kerro mitä, koska kukaan muu ei ole vielä huomannut tai ei ole ainakaan huomauttanut. Muuten mielipiteet menevät ristiin rastiin fonttien valinnasta, fonttikoosta, palstoituksesta, kirja- ja lampputunnuksista, lehden luettavuudesta ja lukukelvottomuudesta. Makuja, tottumuksia ja toiveita on monia.

Aivan varmasti fiksaamme taiton kanssa lehden ulkoasua ja luettavuutta Sanaseppoon 2/2012.

PS. Esk, toimituks ei ole missään vaiheessa yksinomaan "selitellyt että hienoa on."
36. RA5.4.2012 klo 09:01
Tarkennetaan nyt vieläKIN työnjakoa, että menevät kiitokset ja moitteet oikeaan paikkaan:

Ristikot fiksaa painokuntoon ristikkotoimittaja Juha Hyvönen, taitto ei niihin suorastaan saa koskea. Niistä on yleensä tullut lähes yksinomaan kiitosta. Ja ison työn Juha niissä lehdestä lehteen tekeekin.
37. pius6.4.2012 klo 15:41
Keräsen TYKYSSÄ on mielestäni sekaannus jos tarkoitetaan että vihje ja vastaus tarkoittavat samaa asiaa, enempää ei nyt voi sanoa palkintoristikon ollessa kyseessä. Piilokirjaimia ei ole joten ratkaisu kyllä löytyy. Varmaan joku kirja ne sanat saa tarkoittamaan samaa mutta kyllä niillä tosielämässä on vissi ero. Vai mitä sanoo Forssan Seppo?
38. Seppo6.4.2012 klo 20:46
Plarasin äsken tuon ristikon lävitse enkä havainnut mitään piuksen mainitsemaa sekaannusta tuossa Keräsen ristikossa. Kuten sanoit, käsitellään juttua palautusajan päätyttyä, mutta voinet kuitenkin kertoa, mistä vihjeestä on kyse.
39. Jari6.4.2012 klo 20:52
Piuksen mainitsemaan Keräsen ristikkoon:
Mielestäni vihjeessä ALKKI ja ratkaisusanassa ovat käsitteet heittäneet keskimäärin 90 astetta.
40. Seppo6.4.2012 klo 21:09
Kiitos, Jari, totta puhut ja olisihan minunkin pitänyt tuo entisen ammattini puitteissa huomata.
41. pius6.4.2012 klo 21:13
...siksi lopetinkin viestini niin kuin lopetin!
42. arvid9.4.2012 klo 20:17
Sanaseppojen palkintoristikot mukavia ja minulle sopivan vaikeita. Jari Ahlgrenin "siirtotyöläinen" vielä työn alla. Pekka Joutsin ja Vuokila/Kärkkäisen olivat mielestäni parhaat, mutta muutkin hyviä. Pysty-ysi-kisaa en vielä aloittanut.
Kaipaisin vinkkejä Jari Haapa-ahon "Heitä vesilintua"-ei-palkintoristikkoon (josta myös tykkäsin kovasti, mutta aivan valmiiksi en näytä saavan).
Vihjeet: "valaista" ?; " -12 in. ?" sekä "joskus vedellekin ?" . Kun ne ratkaisen niin saanen valmiiksi.

"Näin lehmien lentävän" oli minulla aluksi HARHA sitten HOURE, mutta oikea sana taitaakin olla LAUSE. Kai tämän voi sanoa kun ei ole palkintoristikko; enkä ole varma onko ratkaisusana edes oikea; jos on oikea, niin ovelasti HARHAan ratkojaa ohjattiin.
43. Esk19.4.2012 klo 18:23
Oikein mainiota informaatiota

hxxp://homes.jamk.fi/~karmi/tutoriaalit/Harmaasavy t.htm
44. h19.4.2012 klo 18:50
tarvitseeko sanaseppojen tilaajan tulla sanaseppojen vuosikokoukseen koskaan.
45. RA19.4.2012 klo 19:23
Ei tarvitse. Sanaseppo-lehden saa ilmoittautumalla Sanaseppojen jäseneksi ja maksamalla jäsenmaksun. Kaikki muu on vapaaehtoista. Ei ole pakko tehdä mitään muuta, jos ei taho.

Jäsenmaksu alle 18-vuotiaille ja 65 täyttäneille on 14,-.
Jäsenmaksu muille on 18,-.

Seuran pankkiyhteys 580013-2199994
Muista laittaa maksun mukaan nimesi ja osoitteesi. Muuten Sanaseppo ei voi kolahtaa.

Liittyminen/tilaus käy myös puh. iltaisin 09-8742034 tai
sanasepot.fi -nettisivuilla.
46. arvid20.4.2012 klo 13:28
Tänään ilmestyneen Suomen Kuvalehden TV-liitteen etusivulla komeilee SYMPAATTINEN SANASEPPO (=Arto Nyberg). Sanasepothan ovat sympaattisia, mutta lieneekö Arto Nyberg SANASEPOT-seuran jäsen. Hänen etunimensä on kyllä aika usein ratkaisusanana, joskaan ei hän Tea Istan lukuihin vielä pääse pitkään aikaa.
47. RA20.4.2012 klo 13:35
Arto Nyberg on useissa yhteyksissä kertonut harrastavansa ratkontaa. Ja taisipa Eki olla jokunen aika sitten sanaristikoiden tiimoilta vieraanaankin tv-showssa.
48. arvid20.4.2012 klo 14:22
Olipa mukava kuulla; siis oikein osuva kuvateksti lehden kannessa.
49. Viljami5.5.2012 klo 09:28
Marko-juhani Kunnarin s.33 sinänsä erinomaisessa ristikossa mietityttää vasen yläkulma. Ensinnäkin vihjeeseen KALA- saan ihan kelpo sanan, mutta sen yhteys ratkaisusanaan on hämärän peitossa. Toiseksi vihjeen TEELLÄ LAPPIIN ratkaisusana pitäisi olla pitempi. Paljon mahdollista,että minulla on tuolla alueella jotain pielessä. Mielelläni kuulisin muiden mielipiteitä asiasta.
50. Jaska5.5.2012 klo 11:00
VAROITUS!! Seuraa tietoa, jonka saattaa helpottaa M-J. Kunnarin ristikon ratkontaa.

Minä olen niin ikään ymmälläni vihjeen KALA- yhteydestä ratkaisusanaan. Tulkitsin sen paremman puutteessa just ja just välttäväksi N-supisteeksi. Viljamin toka on mielestäni oikein, illatiiviko inessiivin asemesta lie Viljamia hämännyt.
51. Viljami5.5.2012 klo 11:34
Jaska,
minäkin päädyin tuohon N-supisteeseen. TEELLÄ LAPPIIN ei edelleenkään sytytä, minusta ratkaisusanan pitäisi monikkona olla pitempi.
52. Jaska5.5.2012 klo 11:53
Viljami: "Lasse Oksanen hörppi vanhaa kahvia Volgan sivujoella."
53. Viljami5.5.2012 klo 12:00
Nyt pisti Jaska pahan! Täytyy miettiä.
54. RA5.5.2012 klo 12:06
[Ei ristikot mitään, mutta nuo Jaskan helpottavat lisävinkit...]
55. Viljami5.5.2012 klo 12:11
RA, älä muuta sano!
56. m-j k5.5.2012 klo 12:30
KALA- kun saa osakseen typettelyä ilman hypettelyä ja poistaa sen.
57. Viljami5.5.2012 klo 12:34
Sen verran tutkimustyötä on nyt tullut tehtyä, että Jaska viittaa ilmeisessti Lasse Oksasen lempinimeen. Se, että hän on hörppinyt vanhaa kahvia Volgan sivujoella on vielä hakusessa. Tutkimustyö jatkuu....
58. T.Avis5.5.2012 klo 12:38
Tuonnimisen kahvin myynti lienee loppunut jo 1960-luvulla?
59. Viljami5.5.2012 klo 22:37
T.Avis antoi hyvän lisävalaistuksen vihjeeseen TEELLÄ LAPPIIN, joten tuo ratkaisusana lienee ok. Sen sijaan Jaskan viittaus Volgan sivujokeen etsii vielä kirkastumistaan.
60. Viljami5.5.2012 klo 22:56
Olisi pitänyt vaivautua hakemaan Googlesta tuo sivujoki, sieltähän se löytyi. Kiitos Jaskalle ja T.Avikselle.
61. Viljami5.5.2012 klo 23:08
Vielä sen verran, että mainio tuo Jaskan lisävinkki klo 11:53.
62. Jaska5.5.2012 klo 23:22
Minulla jo koulussa opittua kyseinen sivujoki ja se toinen eli KAMA. Ensimmäisen kerran sen jälkeen minulla oli tästä maantiedonjyväsestä hyötyä; ymmärsin ratkaisusanan ja sain vieläpä auttaa toista ratkojaa!
63. RR7.5.2012 klo 18:31
Tuleeko Jaskalta Juhannus-Seppoon taas viiltäviä analyysejä tämän lehden ristikoista? Niitä oli meinaan kiva lukea.
64. Jaska7.5.2012 klo 19:15
Häh, en minä ole mikään Viiltäjä-Jack. Varmasti en voi luvata, mutta saatan joitakin h/keretä kommentoimaan.
65. h7.5.2012 klo 19:31
Onko lehdessä Joutsin tai Simbergin laatimia tehtäviä..
66. RA7.5.2012 klo 19:33
On.
67. +7.5.2012 klo 19:43
Sanaseppo-lehden saa ilmoittautumalla Sanaseppojen jäseneksi ja maksamalla jäsenmaksun.

Jäsenmaksu alle 18-vuotiaille ja 65 täyttäneille on 14,-.
Jäsenmaksu muille on 18,-.

Seuran pankkiyhteys 580013-2199994
Muista laittaa maksun mukaan nimesi ja osoitteesi!
Muuten Sanaseppo ei voi kolahtaa.

Liittyminen/tilaus käy myös puh. iltaisin 09-8742034 tai
sanasepot.fi -nettisivuilla.

SANASEPPO 2/2012 ilmestyy kesäkuussa noin ennen juhannusta.
68. h7.5.2012 klo 19:45
Tiedän +. Kiitos kuitenkin.
69. kari kämäräinen7.5.2012 klo 20:32
Puuttuuko tuosta seuran pankkiyhteydestä yksi nolla välistä?
70. RA7.5.2012 klo 20:58
Ei puutu. Paitsi IBANista.

OKO 580013-2199994
IBAN: FI97 5800 1320 1999 94
BIC: OKOYFIHH
71. Viljami8.5.2012 klo 06:21
Minusta Tuomo Mäkelän lamputtomaksi arvioitu pikkuristikko s.5 olisi ansainnut niitä ainakin kaksi. Vasemman alakulman vihjeen ISO -O -O yhteys ratkaisusanaan vielä hakusessa.
72. Viljami8.5.2012 klo 07:01
No nyt taisi kirkastua tuo vihje, aika kiero. Mainio ristikko minusta.
73. h220.5.2012 klo 00:11
Puuttuuko tuosta ilmestymisajankohdasta yksi sana välistä?
(noin ennen juhannusta)
74. Marco Poloinen20.5.2012 klo 01:30
Ei puutu, siinä on yksi liikaa. :)
75. h20.5.2012 klo 09:30
Myydäänkö lehteä lehtipisteissä?
76. RA20.5.2012 klo 09:38
Sanaseppo-lehden saa ilmoittautumalla Sanaseppojen jäseneksi ja maksamalla jäsenmaksun.

Jäsenmaksu alle 18-vuotiaille ja 65 täyttäneille on 14,-.
Jäsenmaksu muille on 18,-.

Seuran pankkiyhteys 580013-2199994
Muista laittaa maksun mukaan nimesi ja osoitteesi!
Muuten Sanaseppo ei voi kolahtaa.

Liittyminen/tilaus käy myös puh. iltaisin 09-8742034 tai
sanasepot.fi -nettisivuilla.

SANASEPPO 2/2012 ilmestyy kesäkuussa noin ennen juhannusta.
77. H2å22.5.2012 klo 00:09
En tiedä -. Ei kiitos kuitenkaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *