KESKUSTELUT > RISTIKOT > AIKA UUSI

671. Aika uusi

Jouni22.1.2004 klo 14:22
Ei pitäisi käyttää kevytmielisesti sanaa uusi, koska aika pian uusi onkin vanha. Minulla on perintönä saatu 24-osainen Uusi Tietosanakirja 1960-luvulta. Se onkin siis Wanha Tietosanakirja.

Historiassa Uusi aika seurasi Keskiaikaa ja Uusin aika Uutta aikaa. Sitten loppuivat komparatiivit.

Tähän sopii Palladaksen runo:

Ajatus ajasta

Joka päivä aamulla me synnymme jälleen
eilisestä ei jää mitään meille
se mikä on jäljellä alkoi tänään
joten älä sinä vanhus leuhki vuosillasi
se mikä on mennyttä ei ole sinun.
2. Sopuli22.1.2004 klo 15:12
Ulkomainoksen teksti pysäytti. "Aika suosii nuoria." Omituista sanoa niin, koska asia on ihan päinvastoin. Aikahan tekee nuorista vanhoja. Ehkä ristiriita oli tahallinen, sillä jäin oikein tutkimaan, mitä mainostettiin. Pienellä präntillä luki alareunassa Eläkevakuutus. Kun aloittaa maksamisen nuorena, korjaa hyödyn myöhemmin. Mutta ei kai nuori hyödy vaan entinen nuori..
3. Henry Haapalainen22.1.2004 klo 20:31
Menin laittamaan vuosia sitten lehden nimeksi Uudet Kirppu Ristikot. Tuntui hyvältä silloin. Luulen että nimen vaihto on edessä, ehkä jo tänä vuonna.
4. Jouni22.1.2004 klo 21:57
Henry> Ovathan ne kumminkin joka lehdessä uusia ennenjulkaisemattomia ristikoita. Siinä mielessä nimi puoltaa paikkaansa. Voisi myös ajatella, että ovat koko ajan ideoiltaan uudistuvia ja siksi uusia.

Tietosanakirjan nimeäminen uudeksi on eri juttu. Nykyaikana tietosanakirja vanhenee vuodessa.
Historiallisen ajanjakson nimeäminen 'uusimmaksi' osoittaa jo harkintakyvyn puutetta tai sitten maailmanlopun odotusta.
5. jupejus22.1.2004 klo 23:08
Mitä missä milloin 2004 on aikaansa edellä.
Mihin ajatukseen tuo perustuu, että kirjan otsakevuosiluku on painovuottaan ja tapahtumavuottaan edellä?
6. Jouni22.1.2004 klo 23:25
Jos minua joku asia ärsyttäisi, niin se, että MMM 2004:ssä ei ole edes vuotta 2003 kokonaan. Sehän julkaistaan jo marraskuussa joulumarkkinoita varten. Häviävätkö kaikkien vuosien lopputapahtumat MMM:n tapahtumahorizontista?
7. iso S23.1.2004 klo 08:27
Kautta Talbotin! Kyllä vuoden 2003 lopputapahtumat taitavat löytyä 'vuoden 2005' MMM:n horizemisista. Joulu pitäisi siirtää helmikuun loppuun, niin saataisiin asia ojennukseen. Nyt on vaikea päätellä minkä vuoden kirjaan tarttua, jos pitää vaikkapa tsekata kuka edusti Suomea Euroviisuissa 1965.

Vastaavaa hätiköintiä ja vielä käsittämättömämmin perustein on vuoden urheilijan valinta, kun vuosi on vielä kesken. Mikä ihme kiire sillä on? Tästä on joskus joku rallikuski saanut kärsiä, kun MM on ollut katkolla RAC-rallissa. MM-tittelillä (joka tuli) olisi tullut valituksi, jos se olisi ollut tiedossa äänestyshetkellä. Kun kisaa ei ollut vielä käyty, sai nuolla näppejään - eikä saavutusta tietenkään enää seuraavana vuonna voitu noteerata. Harmitti niitä, ketkä pitävät mutkaisella tiellä kovaa ajamista urheiluna.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *