KESKUSTELUT > RISTIKOT > INSTRUKTIIVIVIHJEET?

645. Instruktiivivihjeet?

Pekka Pietari12.1.2004 klo 14:15
Ristikoiden uusien vihjetyyppien joukossa on näkynyt viime vuosina yhä useammin instruktiivin (suomeksi keinonto) käyttö. Sijamuotona instruktiivi ilmaisee välinettä tai keinoa.

Mutta ristikoissa instruktiivivihje näyttää voivan ilmaista mitä vain. Siivin > alli: tässä on kyse välineestä, mutta esimerkissä Kukin > vaasi ei enää, saati sitten Hiekoin > Copacabana.

Ymmärrän käytön lisääntymisen kahdesta syystä: 1) ratkoja ei saa tällöin vinkkiä sanan yksiköllisyydestä tai monikollisuudesta, ja 2) laatija saa lyhyen vihjeen. Tästä huolimatta instruktiivin käytölläkin vihjeityksessä pitäisi olla rajansa!
2. Kaitsu12.1.2004 klo 15:08
Olen havaihhut saman, enkä pidä vihjetyypistä. Pitäisi jotenkin rajata vastausmahdollisuuksia, muuten tilanne kehityy sellaiseksi, ettei enää anneta lainkaan vihjeitä, siitä vaan sanoja tyhjälle paperille.
3. Maiju12.1.2004 klo 15:40
Minä pidän tästä vihjetyypistä. Visaisissa ristikoissa ainakin pitää sallia kaikenlaisia villejä jekutuksia. Niistä niitä elämyksiä saa.
4. Eki12.1.2004 klo 16:37
Oma kantani on, että tavan vuoksi tämän vihjetyypin käyttäminen ei ole hyvä, eräät ovat jopa pitäneet sitä vääränä. Jos sillä saa hyvän hämäyksen tyyliin "jaloin", se -tarpeeksi harvoin silloinkin käytettynä - toimii. Kyllä niitäkin oppii aavistamaan, jos niitä en enemmälti. Laatijat, itsekritiikkiä!
5. AD II12.1.2004 klo 20:54
Yleensä näistä saa parhaimmat naurut. Antavat näet mahdollisuuksia mitä mielikuvituksellisiimpiin harhautuksiin. Pidän.
6. iso S12.1.2004 klo 22:00
Hyvinä harhautuksina visaisissa paikallaan, helpoissa tai tökerösti käytettynä ei. Mikä on tökeröä? Kas siinä makuasia. Joillakin on kiistämättä tyylitajua, joillakin ei, ja jotkut vaeltavat harmaalla alueella. Onhan sekin vaihtelua.

Ihan ilman instruktiivejakin Pallonen (suuresti arvostamani) tai kuvittaja näyttää ottavan viime lauantain Koviksessa pontevasti kantaa yksikkö-monikko-harhautuksen puolesta. Oli meinaan aika monta. Hyväksyn kakistelematta vihjeen tyyliin satamassa => laivat, koska satamassa voi olla yhtä aikaa monta laivaa ja isohkossa satamassa luultavasti onkin. Nihkeämmin suhtaudun tahalliseen pottuiluun tyyliin kynnettävä => pellot, koska kukaan ei voi kyntää samanaikaisesti useita peltoja. Pahempiakin esimerkkejä on tullut vastaan, mutta onneksi olen hyvä unohtamaan.

Selvyyden vuoksi todettakoon, että esimerkit eivät olleet kyseisestä ristikosta.
7. Mimmi12.1.2004 klo 22:07
isoS...kuka ne pellot käskee samanaikaisesti kyntää? mutta jos meinaa kylvää niin kait ne kynnettävä on...en ymmärtänyt nihkeyttäsi
8. Jukkis12.1.2004 klo 22:53
Niin juuri. Pellot on kynnettävä, ei niihin muuten voi kylvää. Ei mitään vikaa vihjeessä.
9. jupejus12.1.2004 klo 22:55
Kukapa nyt Suomessa pellot kyntää,
pellon ojat kaivaa ja ojat kaivaa.

Kun Suomesta vietiin parhaat poijaat
kaivaan ryssille hautaa ja hautaa.

Raakit ne Suomessa pellot kyntää,
ja pellot ojat kaivaa ja ojat kaivaa.

Jotenkin noinhan se on vanha sota-ajan laulu laulettu.

Kynnettävä on pelto kuin pellotkin. Harvalla viljelijällä yksi pelto on. Viittaa enemmänkin tekemiseen. (Kuka vain kynnelle kykenee).

Kynnettävät ovat pellot, tarkoittanee paremminkin ilmausta tai peltoja, jotka ovat kyntökunnossa.

Olisikohan jotenkin noin?
10. iso S13.1.2004 klo 09:46
Selitin nihkeyteni huonosti eikä kyntäminen ollut paras esimerkki. Kokeillaanpa tätä: kaunis => missit. Minusta tämä on sokean Reetankin silmään pistävä virhe. Minusta vihjeen pitää viitata monikkoon, jos ratkaisusana on monikossa, paitsi silloin kun satama-tyyppisellä vihjauksella haetaan yllätysmomenttia ja yhteys yksikössä olevan vihjeen ja monikossa olevan ratkaisun välillä on selkeästi olemassa.

Sama tietysti kääntäen: vihje näyttäisi edellyttävän monikkoa, mutta ratkaisusana ei olekaan t-loppuinen. Tähänkin on olemassa hyväksyttäviä huijauksia: poikia => vasoa, vihreät => puolue.
11. Kaitsu13.1.2004 klo 12:35
Mielestäni tämä ristikon vaikuttaminen yksikkö/monikko-hämäyksellä on laatijalle riman alitus. Se on helppo keino vaikeuttaa ristikkoa, mutta uskoisin löytyvän "puhdasoppisempiakin" tapoja saman vaikeusasteen saavuttamiseen.

Uskoisin myös Maijan kaipaamien "villien jekutustenkin" onnistuvan muutenkin kuin pettämällä, sillä minusta kuvattu menetelmä on lähes petos. Vihjeen ja ratkaisun tulisi olla mielestäni sopusoinnussa keskenään ja harmonian säilyttämiseksi Iso S:n esimerkki kaunis => missit ei ole hyväksyttävissä.
12. Kaitsu13.1.2004 klo 12:40
Anteeksi Maiju kun nimesin sinut edellä Maijaksi.
13. Hessu14.1.2004 klo 14:10
Instruktiivin käyttäminen omistusta ilmaisevana taitaa olla sekin mainosmiesten keksintöä. (Vrt. mainosadessiivi "nakit muusilla".) Mainoksissahan autot ovat talvirenkain.

Toisaalta ristikkovihjeessä kyse on oikeastaan usein vain verbin poisjättämisestä. Kukin (varustettu) = maljakko ja kepein (kävelevät) = vanhukset. Samalla tavoin verbi jätetään pois muistakin sijamuodoista tyyliin: veteen (laskettu) = verkko tai perhoseksi (muuttuva) = toukka. Tähän on kuitenkin niin totuttu, ettei se tunnu ollenkaan kummalliselta.

Kaitsu, yritän edelleen kehitellä mahdollisimman törkeitä petoksia. Koeta kestää. :-)
14. Sopuli14.1.2004 klo 14:17
Entä jos vihde on suudelmin ja ratkaisu kirjeet. Perusteluna laulun nimi Suudelmin suljetut kirjeet. Onko tarpeeksi kökköä?
15. Sopuli14.1.2004 klo 14:25
Asiasta seuraavaan: voiko keski-ikäiselle vielä tulla lukihäiriö?Vai näköhäiriötä se on, kun tuppaa tulemaan niin paljon kirjoitusvirheitä. Selvästikään ei tule tarkistettua huolellisesti ennen lähettämistä niin kuin näiden keskustelujen alkuvaiheessa. Löysin rantein löysää tekstiä.
16. Matti14.1.2004 klo 15:36
Laitetaan nyt tänne kun ei kai ansaitse uutta aihetta.

Tuli vaan mieleen Pii ja hänen taannoinen palstansa Hesarissa. Hänen listansa suomen interrogatiivipronomineista:

kuka
miksi
ketä
kuksi
kenkään
17. Just14.1.2004 klo 16:43
Mielestäni yksikkö/monikkoharhauttelu on silloin tällöin paikallaan, jos se menee tyyliin:

LAMPAITA > KATRAS
POROJA > TOKKA
RAUMALAISKIEKKOILIJOITA > LUKKO
18. Eki14.1.2004 klo 17:01
MUURAHAISIA > ATTA

Parasta haistattelua sanan ATAT käyttäjille?
19. Kaitsu14.1.2004 klo 20:02
Hessulle:
Kyllä minä kestän. Joskus pitää provosoida ja mätkiä halolla, jotta tapahtuisi herääminen. Esimerkkisi ovat likipitäen ok. Mutta entäpä jos vastaukset olisivatkin; maljakot, vanhus, verkot ja toukat. Silloin minusta tapahtuisi mainitsemani riman alitus.
Justille sanoisin, että minun mielestäni nuo esimerkkisi tulisi kuitenkin olla; lampaista, poroista ja raumalaiskiekkoilijoista. Tietenkin jokunen siellä täällä menee harhautettunakin, jos on kerran pakko käyttää, vaikka uskoisin paremmankin hämäystavan löytyvän jos vain jaksaa hieroa.
Kävisikö POROJA > KAHVIT ?
20. Eki14.1.2004 klo 21:26
Hyvällä tavalla kaksimieliset vihjeet ovat minusta hyviä, eivät välttämättä vaikeita, ++juh sanoisi niitä harhautteiksi. Siis jos laatija pystyy päättelemään, mihin ratkojan ajatus menee, kun vihje on

PORIA



Tuliko mieleen joku Porin kaupunginosa? Helppo vastaus on myös KAIRAT.
21. Hessu14.1.2004 klo 22:59
Kaitsu, kyllä minusta ainakin maljakko ja maljakot sekä verkko ja verkot ovat tasan yhtä oikeita vastauksia. Miten voisit tietää onko kukin varustettu yksi vai monta maljakkoa. Entä pitäisikö verkot-sanan vihjeenä olla vesiin eikä veteen? Ei kai sentään. Joistakin asiayhteyksistä ei kerta kaikkiaan käy ilmi onko kyse yksiköstä vai monikosta.

Jos taas vaadit, että vihjeestä pitää yksiselitteisesti käydä ilmi, mikä sana siitä tulee, niin miksi ihmeessä ratkot ristikoita? Ratkomisessahan on, Kai, kai nimenomaan kyse siitä, että useista vaihtoehdoista tutkitaan, mikä niistä on se oikea.

Toisaalta, minä olen aika pölhö näissä(kin) asioissa, joten älä välitä. Kukin on varustettu (maljakot) omalla maullaan, ja sillä hyvä. Toivottavasti löydät makuusi riittävän tarkasti vihjeytettyjä tehtäviä.
22. Kaitsu15.1.2004 klo 01:05
Hessu
Anna anteeksi olen insinööri! Saa kai insinöörikin ratkoa ristikoita?
Eki
Esimerkkisi mukaiset harhautteet ovat minusta oikein hyviä, eivätkä kaipaa lisähämäyksiä. Asuin aikanaan Musamajassa Porissa. Onkohan Musa Porin kaupunginosa?
23. Eki15.1.2004 klo 01:09
Musa on tietääkseni Poria. Kairat-sanan tilalle sopisi esim. Impola.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *