KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 3.-4.9. 2011

6368. IS-viikonloppu 3.-4.9. 2011

Viljami3.9.2011 klo 17:25
Toisin kuin edellisessä koviksessa, tässä tuo vaikeustason määritys osui mielestäni ihan nappiin.

Ratkonta eteni aika tasaisesti vasemmalta oikealle ilman suurempia ongelmia, kunnes jumittui oikeaan yläkulmaan. Sen aiheutti vihjeen EKA AATELINEN väärä ratkaisusana, josta en suostunut millään luopumaan.

Useita mainioita vihjeitä, kuten SEURA KUOLEE JOS SULLOO, KAUTTA RANTAIN, POLETTI?, ja ehdottomana helmenä mielestäni oikean alakulman 100, jonka loogisuutta ratkaisusanaan joutui ihan tosissaan pähkäilemään. Hauska ajatus myös pääkuvassa ja siitä lähtevissä lauseissa.

Erinomaista ajanvietettä tarjosi Vuokila taas kerran.
2. lp4.9.2011 klo 15:39
Tätä oli kiva ratkoa. Ei mikään läpikirjoitettava, vaan ihan mukavasti mietittävää ja vääriä arvailujakin. Taas kerran on todettava, miten mainiosti kielellämme voi "leikkiä", esim alas tuleva lause. Kiitokset Ekille!
3. Ahti5.9.2011 klo 06:58
Aika samoja huomioita molempien kanssa. EKA AATELINEN ratkaisuna itsellänikin oli ensin se väärä vaihtoehto, jonka tosin suostuin aika pikaisesti korjaamaan oikeaan (toivottavasti) ratkaisuun.

SEURA KUOLEE JOS SULLOO, POLETTI? ja SIENI POISSA IDÄSTÄ olivat kyseisen ristikon parasta antia.

Kiitokset tosiaan Ekille laadinnasta ja Heikille selkeästä ulkoasusta.
4. iso S5.9.2011 klo 16:31
Oikean alareunan ehdoton helmi taisi olla mallia "helmiä sioille". Ainakin tämä possu jäi ihmettelemään enkä löytänyt tästä ristikosta järjellistä selitystä ratkaisusanalle joka siihen muodostui. Ehkäpä ensi viikolla joku selittää niin että minullekin tulee ymmärrys päähän.

Pystylause oli helposti arvattavissa, mikä helpotti vasemman reunan ratkaisemista. Leffa-jänis toisaalta vaikeutti, kun moiset elukat eivät kuulu tuttavapiiriini ja tässä taitaa vielä olla hiukan suurpiirteisyyttä mukana. Toinen lause sen sijaan ei ollut mitenkään helposti arvattavissa. Luulin että se olisi selkeämmin tukenut pystylausetta olemalla sen vastakohta ja perustumalla johonkin sellaiseen mitä ei näy kuvassa!

Oikea reuna ja varsinkin alakulma tuottivat sen verran tuskaa että mielestäni kaksi ja puoli palloa ei ole ainakaan alakanttiin. Voi tietysti olla että henkilökohtainen rimani on entistä alempana ja pitäisi tyytyä puolikkaattomiin.

Hyviä vihjeitä, juu, eikä ratkaisusanoissa ole moittimista, mutta karvan verran enemmän olisi pitänyt olla tietoa että muutama kohta olisi ratkennut kivuttomammin. Pelkällä hoksaamisella ei tässä pärjännyt.
5. Jygge8.9.2011 klo 21:08
Elukka saattaa olla karkuteillä, kun palaa poroksi
6. ??9.9.2011 klo 10:20
Jygge, no ohhoh !
7. Viljami10.9.2011 klo 10:03
iso S
Minun tulkintani tuosta 100-vihjeestä on sellainen, että ensin on ykkönen, sitten on nolla ja sitten on TAAS nolla.
8. Eki10.9.2011 klo 18:26
Oikea tulkinta.

Tässä ristikossa pääideana oli alareunan vanha mies, josta tulisi helposti taata ja silloin tuo taas olisi sata jne. Mutta eivät olleetkaan.
9. Juha N11.9.2011 klo 21:45
Kun siis tästä lähin näkee vihjeen 100, ei heti tiedäkään, tuleeko ratkaisuksi SATA, TASA vai TAAS...
10. Viljami12.9.2011 klo 05:42
Hain pitkään tuon vihjeen loogisuutta samojen kirjainten pohjalta SATA/TAAS, mutta kun sitä ei koskaan löytynyt, oli pakko vaihtaa tutkimuslinjaa. Minusta aivan erinomainen vihje.
11. iso S12.9.2011 klo 16:42
Kiitos selityksestä ja selityksen vahvistamisesta. Arvelinkin että ratkaisulle on olemassa hyväksyttävä selitys. Samalla vaivalla uumoilin että selitystä paheksuisin ja näinhän siinä kävi.

On kyllä niin kaukaa haettu kovisvihje ettei pahemmasta väliä! Kovin vähän tuossa jää päättelylle eväitä. Kohtuullisempi olisi ollut jotain tyyliin 1749300 tai vielä mieluummin 1738004 tai jotain vastaavaa niin että toinen nolla olisi jollain tavalla korostettu.

Itse tarkistin että edeltävässä pehmiksessä ei ollut vihjettä 100 josta olisi tullut ratkaisuksi sata, tasa, luku tai jotain muuta tavanomaista, jolloin koviksen taas olisi viitannut edelliseen ja antanut kovisdieetillä eläville hyvän opetuksen: pehmisten ratkominen voi joskus auttaa koviksissa!

Kun noin ei ollut, päädyin siihen teoriaan että ratkaisu perustuu siihen että 100 on kohtuullisen usein ristikossa vihjeenä (ei sentään yhtä usein kuin taas ratkaisuna) ja tässä nojataan siihen että nyt se oli taas.

Ykkösen mukanaolo oli siis harhaute joka toimi. Minimalistisempi vihje olisi ollut pelkkä kaksi nollaa. Olisihan siinä vielä saanut pähkiä, onko siinä kaksi nollaa, kaksi o-kirjainta vai kenties nolla ja o-kirjain ja jos, niin missä järjestyksessä ja mitä eri vaihtoehdoista seuraa. Vielä hillittömämpi olisi ollut pelkkä nolla tai ei sitäkään, onhan noita tyhjiä vihjeruutuja nähty.

Loppukommenttina arvioin, että tämä vihjeen ja ratkaisun pari oli ensimmäistä kertaa esillä ja toivoakseni myös viimeistä. Vitsi kului kerralla loppuun. Lähetän vilpittömät onnittelut niille ketkä saivat siitä iloa!
12. sanoittaja12.9.2011 klo 17:01
Viime talvena oli satakunnan kansan tv-liitteen helpohkossa Ekin ristikossa vihjeenä RR ja ratkaisusanana TAAS.
13. Eki12.9.2011 klo 17:03
Se oli varman päälle. Onhan jo R uusinta urheilukisojen televisioinneissa.
14. sanoittaja12.9.2011 klo 17:28
Epävarman päälle olisi siis ollut pelkkä R. Sitäkin on kai jo käytetty vihjeenä?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *