KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 27.-28.8.11

6356. IS viikonloppu 27.-28.8.11

Lauri Kultti28.8.2011 klo 10:43
Olin muistavinani, että olisi 3-palloisen vuoro. Ja niinhän tuo taisi ollakin, vaikka luokitus näyttääkin vain 2,5 palloa. Ainakin toivon, että tämä oli 3-palloiseksi tarkoitettu. Muuten tähän mennyt aika olisi turhan hurja.

Viimeisenä ratkesi oikea alakulma. Valmiissa ristikossa jäi hetkeksi kysymysmerkillä varustettuna ihmetyttämään oikean yläkulman MERIMIES!, mutta ihan hauska oivallus siitäkin tuli. Tuntuu, että Tapani N. ajattelee jotenkin omituisemmin kuin esim. nimimerkillä Erkki Vuokila laativa laatija. :)
2. Eki28.8.2011 klo 10:47
On ilmoitettu lehdelle merkittäväksi 3-, vaikka arveltiin olevan jopa vähän yli.
3. Lauri Kultti28.8.2011 klo 10:56
Kyllä se ihan täyskolmoselta täällä tuntui, vaikka pari aika varmaa aloituskohtaa olikin.
4. Marco Poloinen28.8.2011 klo 11:06
Siltä se täälläkin tuntui ja tuntuu edelleen. Vähän harmittaa kun en malttanut olla aloittamatta nuutuneena illalla, tiedä vaikka virkumpana olisi mennyt vauhdillaan kaakkoiskulmaan saakka. Sinne nurkkaan homma kuitenkin tökkäsi ja siellä seisoo.

Laurin arvioon laatijan ajatusten omituisemmuudesta on helppo yhtyä; joku sivupersoona siellä selvästi on hommissa... :-)
5. Seppo28.8.2011 klo 15:11
Kyllähän tämä aivan täyskolmoselta vaikutti, aloin jo epäillä dementian hiipivän kimppuun, mutta hyvä, että joku muukin on tullut samaan tulokseen, että vaikeustasomittari on ollut tilapäisesti epäkunnossa. Hyvä ristikko siitä huolimatta!
6. Hedvig28.8.2011 klo 15:25
Minulla tuo kovis pölähtää yli hilseen kun en oikein käsitä noita vihjeitä. Hesarin ristikot kyllä ratkon, mutta ensi kertaa aloin yrittää tätä kovista. Liian vaikea minulle. Ristikon laatija taitaa olla ihan eri planeetalta. No, ehkä en vielä anna periksi jos jostain löytyisi se langanpää mistä saisin kiinni ja ristikko alkaisi aueta. Onnea teille jotka jo ratkoitte ristikon.
7. kari kämäräinen28.8.2011 klo 16:15
Vaikee tosiaankin on. Noin 20 % sain täyteen matkalla Kuopiosta Jyväskylään ja Jyväskylästä Iisalmeen.
8. Kaapo28.8.2011 klo 16:49
Vihjeen ja ratkaisusanan yhteys jää monessa kohtaa selviämättä.

Esim.
MIES A:N SISÄLLÄ
EMÄ>ISÄ
2.V
ÖNJÄT
kuva, jossa on kaksi kissaa
ja se miehen kuva yläreunassa. En tunne.
POKKA PITÄÄ! po. POKKA PITI!(?)
9. kari kämäräinen28.8.2011 klo 16:54
Tuo ÖNJÄT oli todella aika vaikee tajuta. Nuo muut ovat vielä ihan pihalla minun ratkonnassa.
10. Viljami28.8.2011 klo 17:12
Minulla on osittain hakusessa tuo pääkuvasta oikealla oleva alue. Vaikuttaa tosi hankalalta. Muutaman vihjeen yhteys ratkaisusanaan myöskin pätkii.

Tasokas ristikko kaikin puolin.
11. Kaapo28.8.2011 klo 17:13
Kiitos kannustuksesta Kari! Vähäkin on riittävästi ja luulen, että tajusin ÖNJÄT nyt.
12. sanoittaja28.8.2011 klo 17:23
Viime kuukausien koviksista tämä on minullekin kaikkein haastavin. Ei vaan ota auetakseen. Vain kaakkoiskulma on valmis ja muualla kymmenkunta epävarmaa sanaa. Luovuta vielä en.
13. sanoittaja28.8.2011 klo 17:26
Siis po. koilliskulma.
14. Tuomas L.28.8.2011 klo 17:30
Joo, hankala oli, ja osa vihjeistä meikäläiselläkin vielä tajuamatta. Esimerkiksi kahdesta kissankuvasta tulee mielestäni kummallisia sanoja, varsinkin vasemmanpuolimmaisesta.

Pikkuisena vinkkinä sanottakoon, että 2. N on vähän samantapainen kuin oikean ylänurkan KOISTA VIKA (joka oli myös vaikea vihje oivaltaa).
15. Tuomas L.28.8.2011 klo 17:31
... hoksasin muuten JUURI sen vasemmanpuolimmaisen kissankuvan. Aika ovela!
16. Marco Poloinen28.8.2011 klo 17:35
Kylläpä olisikin järkimiehen status kovilla jos Vuokila menisi tuommoisen venkuilun laatimaan! ;-)

Mutta - niin kuin odottaa saattoi - omasta työmaastani löytyi ratkaisevasti viivyttänyt virhe jonkun verran oikean alakulman yläpuolelta. Näin jälkeenpäin katsoen outoahan se olisi ollutkin, jos kyseiseen kohtaan olisi tullut se ainoalta mahdolliselta näyttänyt sana, kun siellä sun täällä muualla piti etsiä kulman takaa. Eipä silti, vaikka em. mokan poisto antoikin tilaa oikeasti selvälle asiasanalle, riitti nurkassa vielä nujuamista (vaikka pääkuvasana oli ollut jo kauan valmiina), koska elukkakuvista tulevat sanat harasivat vastaan. Sanoisinko, että hieman pitkin hampain niiden vastaavuuden hyväksyn, vaikka logiikka vähän pyöristetyltä tuntuukin (voi olla joku hienous tietysti hoksaamattakin...).

Laatukeskiviivan alapuolelle sijoittaisin TEKOA JA HOITOA -yhdistelmän käsitteiden hämärrysperusteella, ja ISMAIL POTKIJANA MIEHIÄÄN muuten vaan. Parhaiten viivaa kannattelevat monet ihan kikkailemattomat vihjeet, jotka on valittu valikoiman harvinaisemmasta päästä ja edellyttävät semmoisina ratkojalta asenteestaan löysän pois ottamista. Toteutus tutusti huippuluokkaa (pikku miikka vasemman reunan kuvasta), eikä laadinta-arvosanakaan marmatuksesta huolimatta kiitettävän alarajoilta mihinkään karkaa!
17. Marco Poloinen28.8.2011 klo 17:40
Niin kuin pelkäsin, joku hienous oli tajuamatta. Melkein Tuomaksen tahtiin minäkin tajusin sen vasemman elukkavihjeen - ja onhan se aika ovela!
18. Tuomas L.28.8.2011 klo 17:43
(Vihje siis 2. V!)
19. Marco Poloinen28.8.2011 klo 17:54
Heikosti informoituneena minuun meni tuo POKKA PITÄÄ! -vihje ihan täydestä. Kaapon kyseenalaistus on näköjään ihan paikallaan.
20. Kaapo28.8.2011 klo 19:36
Nyt hokasin tuon 2.V:n. Kumma kun ristikko on ollut jo pitkään täynnä ja ratkonta vaan jatkuu!
21. Jaska28.8.2011 klo 19:45
Aika rohkea kyseenalaistus ilman varmaa tietoa. Sitä tuskin kuitenkaan on Tapani N. Vainiollakaan. Kysymys olisi siis huutoa parempi tässä. Tiedottomille tiedoksi, että TNV itse on se sivupersoona, johon Marco Poloinen viittasi. Ja etenkin tämän ristikon perusteella kuuluisimman reinkarnaatio.

Ristikon pallotus olisi ollut vuoden vitsi, jos se olisi ollut Mr. Vainion omaan arvioon perustuva. Kolme miikka oli ilmoitettu, vaikka arveltiin olevan vähän yli. Kuinka vähän on vähän? Ehkä puolet yhdestä miikasta, jolloin se olisi palloina 2,875. Perustuikohan koeratkojan tulokseen vai siihen, että oli kolme miikan vuoro. Ja silloinhan se pitää merkata kolme miikaksi?

Luotettavampi puntari on Sepon ratkonta-aika. Jos ristikko on hänen skaalallaan täyskolmonen, niin sitä se on useimpien muidenkin asteikolla. Itselläni meni jopa pahiksen puolelle, siis viiden asteikolla täysvitonen. Mihin tuntimääräkin stemmasi! Tosin ratkontavire oli kaukana optimaalisesta. Siitä on todisteena mm. lisävihjeen tarvis PPP:ltä (Paljon Pikaisempi Puolisko) ristikon helpoimpiin kuuluvalle ratkaisusanalle. Voi jumalauta, mitenkähän saisi nuo karstat rassattua aivoistaan...

Kaapon mainitsemat vihjeet pohdituttivat tovin meilläkin ratkonnan päätyttyä. Vähän kahenlaista ilimoo niistä jäi saldoksi. Mies A:n sisällä ja etenkin kissat hyviä, emä > isä no jaa. ÖNJÄT edellyttäisi hyväksyttävyydeltä hyväntahtoisutta sivupersoonaa kohtaan, mutta omasta epätyydyttävästä suorituksestani ärtyneenä rankaisen siitä miinuksella tyydyttävällä perusteella.

Vaikka pikaisempi puolisko ja arvattavasti sivupersoonakin protestoi, on myös Heli Kärkkäisen näkemys pääkuvasta (piirroksena toki aivan mainio) ratkaisusanan tulkkina epäonnistunut. Siitäkin rokotetaan sen verran, että kiitettävä arvosana varataan pääpersoonan tulevalle sen ansaitsevalle tuotokselle.
22. Eki28.8.2011 klo 19:49
Maailmalla liikkuu huhu, että itse mestari Rosenbergkin on tulkinnut pääkuvan väärin.
23. TAM29.8.2011 klo 21:02
Olihan viritys. Melkein meni neljännen päivän puolelle.
24. Ahti29.8.2011 klo 21:19
Kyllä tämä täysi kolmonen oli ainakin itselleni.

Vasen yläkulma tökki pisimpään ja vieläkin ihmettelen SATEINEN SÄÄ ratkaisun piilokirjainta, jossa voisi olla toinenkin kirjain hieman köyhin perustein.

Saamani POKKA PITÄÄ ratkaisu ei ole auennut vaikka kaikki risteävät tuntuvat olevan oikein.

ISMAIL POTKIJANA MIEHIÄÄN oli hieman halpa tämän tyyppiseen ristikkoon, mutta ehkä se olikin syy sen myöhäiselle aukeamiselle.

Kaiken kaikkiaan ihan tyydyttävä ja haastava.
25. Juha N29.8.2011 klo 22:50
Tämä korkean takkuiluindeksin kovisyllätys vaati minultakin useita istuntoja.

Ajan kokonaiskulutus jäi harmillisesti mittaamatta, joten tarkkaa vertailua sarjan aiempiin täyskolmosiin on mahdoton tehdä. Arvioisin tämän silti olleen viimeksi kuluneen vuoden IS-pahiksista peräti kaikkein työläin.

Suurin osa vaikeudesta johtui onneksi vihjeiden aidosta juonikkuudesta - viittaan mm edellisten kirjoittajien luettelemiin älyjumppaesimerkkeihin. Lisäksi lukuisat jaotelmavihjeet ilahduttivat, ja palkitsevaa oli myös havaita, miten kinkkisestä kissakolmikosta muodostuneet sanat - tai vähintään niiden vihjeet - oikeastikin liittyvät jollain logiikalla toisiinsa.

Muutaman vihjeen ylenmääräisestä väljyydestä en pitänyt (TEKEE HYVÄÄ?, NYKYISIN USEIN VAADITTAVIA, KOIRISTAKIN), kuten en kirjatiedon vaatimisestakaan niissä tapauksissa, joissa ratkaisusanat eivät olisi tietovihjeitä edellyttäneet (ESPANJASSA LOBO FEROZ, SUOMEN KANSAA EDUSTANUT SUOMI). Hävettää tunnustaa, että ilman LOBO FEROZ -googlausta en pääkuvan yläpuolista vasenta reunaa olisi kenties pystynyt ratkaisemaan. Joidenkin kohdalla vihjeen totuudellisuus piti niin ikään varmistaa googlella (ARABIAN OMISTAJA, yläreunan valokuvavihje). TNJ:lle kiitos, ettei karsastamiani FONISTI tms -mysteeritietovihjeitä tällä kertaa tullut mukaan...

Laadinnan lähtökohtana ollut sana ja Helin kuvatoteutus ovat riemukkaat. Kuvassakin niin euforinen tunnelma, ihan ratkaisusanaansa vastaavasti? :)
26. HM30.8.2011 klo 18:05
Onpa hyvä, että tällainen sivu on olemassa! Muuten en tietäisi, että a) ristikko ei ollutkaan kaksipuolikas ja b) se on vaikea "ammattilaisillekin". Nyt voi rauhassa nostaa kädet pystyyn ja odotella seuraavaa omantasoista ristikkoa. ,)
27. Ahti30.8.2011 klo 20:56
Itseasiassa tuo POKKA PITÄÄ! aukesi kuukkelin avulla, mutta olen samaa mieltä Kaapon kanssa verbin aikamuodosta. Mutta mistäpä sen tietää, jos vanha...
28. pirjo30.8.2011 klo 21:23
Hienoa, tämä kovis paikkasi vähän ratkontaintoa, joka Punaisen Pelikaanin jälkeen oli hieman kärsinyt... Vielä puuttuukin yksi kirjain, vihjeen MIES A:N SISÄLLÄ piilokirjain. Saattaa piiloon jäädäkin, kunnes oikea ratkaisu julkaistaan.

Juha N:lle - vai euforinen? Ei ainakaan tuon sylissävietävän naama ole sen enempää euforisen kuin kylläisenkään näköinen. Hienoja olivat kuvat kyllä, ainakin ne joista selvän sai, eli nämä Heli Kärkkäisen laatimat. Vasemman laidan valokuva oli varmaan ihan tarkoituksenmukaisuussyistä melko vaikeasti tulkittava.
29. Viljami30.8.2011 klo 21:32
Minulle tämä ristikko edusti vuoden kovinta vääntöä. Varsinkin tuo oikea alakulma oli todella paha.

Muutaman vihjeen ja ratkaisusanan yhteyden oivaltaminen tuotti mukavan ahaa-elämyksen. Lähinnä tarkoitan vihjeitä MERIMIES! , MIES A:n SISÄLLÄ, 2.V sekä oikean alakulman mirrit.

Vihje SUOMEN KANSAA EDUSTANUT SUOMI ei ollut oikein minun mieleeni. Ratkaisusanalle olisi mielestäni voinut kehittää hieman paremman vihjeen.

Hauska ajatus tuossa pääkuvasta lähtevässä sanassa.
30. Juha N30.8.2011 klo 23:25
pirjo, euforiapuheen oli perässä hymiö. Käänsin asian tahallani ihan toisin päin, kun ratkaisusanan ja kuvankin välillä on näennäinen ristiriita.

Pyydän anteeksi, mikäli aiheutin pahaa mieltä kenellekään, jonka vauvaonnea on varjostanut koliikista aiheutuva moniviikkoinen sylissä hyssyttely. Sellaisesta on euforia kaukana.
31. sanoittaja31.8.2011 klo 15:55
Sainpas täyteen. Aikaa meni äkkiseltään arvioituna 8 tuntia ja 36 minuuttia. Jos mulla olisi jokin kovisraja, niin se olisi ylittynyt usealla tunnilla. Tästä heti seuraava kategoria onkin sitten ratkeamattomat.

Googlea, wikipediaa, tietosanakirjoja, ristikkorenkiä ja tämän keskustelun rivinvälejä jouduin käyttämään useita kertoja. Lähinnä kuitenkin vain varmistukseksi.

Aukeamattomia vihjeitä on enää kaksi eli POKKA PITÄÄ! ja MIES A:N SISÄLLÄ.

Tykkäsin.
32. sanoittaja31.8.2011 klo 16:12
Teen rohkean väitteen ja väitän Juha N:n vastaisesti, että laadinnan lähtökohtana on ehkä sittenkin ollut alakulman saarisana ja vasta sen jälkeen on laitettu pääkuvasta lähtevä sana. Vain TNV (tai hänen henkinen ystävänsä) pystyy sanomaan, kumpi ompi oikeampi.
33. TNV31.8.2011 klo 16:15
Ihan nappiin sanoittajalta.
34. iso S31.8.2011 klo 16:53
Olisiko niin että onnistuneessa koviksessa ratkoja kirjoittaa viimeksi tai ainakin viimeisten joukossa sen sanan jonka laatija kirjoittaa ensimmäisenä? Tiedä häntä, minulle kuitenkin kävi noin, vaikka olosuhteet huomioiden olisihan se pitänyt arvata ettei tässä Odysseuksen kotia etsitä.

Luulin olevani tokkurassa tai dementian iskeneen, kun vähäisen alun jälkeen eteneminen tyssäsi. Onneksi täältä selvisi että pallotus oli pielessä. Vähitellen kaikki sitten ratkesi, housun persuksia lukuunottamatta mutta hermot mukaan lukien. Jonkin verran ymmärrysvajetta jäi, mm. merimiehen kohdalle. Saattaa johtua virheestä tai tarvittava tieto puuttuu.
35. matts31.8.2011 klo 17:42
Emmä sunkka ymmär emä>isän ratkaissusanaa enk myäskä önjiä, merimiähe mää kyl ymmässi vaikk emmää tiärä miks tuaho juonilaahaan tul tommottis san.
36. VL3.9.2011 klo 10:09
Nyt kun palautusaika on ummessa, kysyn muutaman selityksen. Ratkaisusanoja ei tarvitse paljastaa, koska ne lienevät oikein. Mikä on EMÄ>ISÄ -vihjeen logiikka? Mikä oikean puoleissa kissan kuvassa on ratkaisussa tarkoitettu taito? Entä onko oikea tapa lukea pääkuvan sana jakamalla se 4/5/5?
37. Juha N3.9.2011 klo 10:57
EMÄ > ISÄ :
Emästä tulee isä siten että kaksi kirjainta vaihdetaan. Uudessa sanassa on I:n paikalla ollut alkuaan E ja S:n paikalla M. Alkuperäistä on vain Ä.

Ensimmäisessä kissakuvassa kissa istuu. Sen sijaan toisessa ja kolmannessa se seisoo kahdella jalalla, mikä on kissan kaltaiselle otukselle taito jo mikään.

Kyllä, 4/5/5. Tällaisia jaotelmia TNV käyttää piilosanoissaan ihailtavan runsaasti. Hauskaa että sellainen oli nyt kuvaristikon pääaiheena.
38. [Juha N]3.9.2011 klo 10:59
[edit: - - - taito jos mikään.]
39. VL3.9.2011 klo 11:34
Selväksi tulivat, kiitos vastauksesta!
40. Tuomas L.3.9.2011 klo 11:52
Tässä pari muuta selitystä:

MIES A:N SISÄLLÄ: A = amPEERi
2. V = NÄIN: Veni, vidi, vici = Tulin, näin, voitin (kirjoitin siis vahingossa tuolla ylempänä vihjeen helpotettuun 2. N, mutta annoin ymmärtää sen olevan vain typo)
POKKA PITÄÄ: Esko Tavia oli Hannele Pokan aviomies, ei ole enää
Vasen kissakuva: kuvassa on istuva kissa, siis TYKÖISTUVA

Entäs nämä?
ÖNJÄT
SARJELLA
MERIMIES = KLAS; muistaakseni on olemassa sanonta "merimies on eri mies", mutta viitattiinko tähän?
41. Tuomas L.3.9.2011 klo 11:54
(Yllä pitäisi lukea "helpotettuun muotoon 2. N")
42. VL3.9.2011 klo 11:59
ÖNJÄT on kai kirjainten sekoitusta: puput. SARJELLA -vihjeestä taas puuttuu pisteitä.
43. Juha N3.9.2011 klo 12:10
Tuomas L: kyllä, merimies on erimies, ja Eri-mies on Klas.
44. pirjo3.9.2011 klo 15:09
Huokaisin helpotuksesta, kun kukaan ei moittinut 30.8. klo 21.23 lipsahdustani (kylläinen), vaikka aihetta oli! Ehkä moni ei sitä huomannutkaan, kun oltiin hiljaa... Anteeksi, koetan varoa jatkossa.
45. Tuomas L.13.9.2011 klo 11:25
Tästä ristikosta jäikin vielä yksi asia epäselväksi: kuka AUSSI on yläreunan kuvassa? En tunnistanut.
46. Eki13.9.2011 klo 11:25
Errol Flynn.
47. Jussi vain21.9.2011 klo 22:00
Minäkin löysin jo ajat sitten tämän 2 puolosen, jonka oli jättänyt kesken. Yllättävän paljon oli kuitenkin ratkennut jo täällä oleviin kommentteihin nähden. Noin puoleen olin saanut kirjaimet aseteltua. Täällä olevien vihjeiden avulla sain muutaman ratkaisun lisäksi.

Nyt kuitenkin ihmettelen vanhempaa henkilöä tekemässä jotain jollakin, ei oikein saa selvää. Onko kyseessä sihtaus, kittaus vai mikä lie.

gangsterimerkki ei ole oikein avautunut.
emä>isä täällä olevista vihjeistä ei ole avautunut. Ratkaisuni siihen on entistää

Ei ohjasi - vihjekään ole tuonut selvyyttä Min-alusta huolimatta.

Kiertävä hiilikään ei ole selvillä, eikä ilman nimipäivääkään ole varma veikkauksia on kuitenkin paavi tai pukki...

Hyvin tässä harittaa ja mielestäni olen oppinut aikalailla uutta sanastoa näiden visaisten tehtävien myötä.
48. Jaska21.9.2011 klo 23:21
Miinustin ÖNJÄT - INKAT tyydyttävin perustein: jänö on jänis, ei kani. Yhtä huono pari olisi esim. KAIRO - HAKKU, koska koira ei ole hukka.
49. Jussi vain21.9.2011 klo 23:30
INKAT minäkin olen saanut.

Ilman nimipäivää olen kuitenkin jäänyt. Gangsterimerkkiäkin puuttuu, puhumattakaan ismailista potkijana, olisiko kaksi ankkaa kuvassa neste.................
50. Jussi vain22.9.2011 klo 01:22
Ankat sainkin pesueeksi ja iimeinkin tajusin runot. Miten alennus sitten sopii gangsterimerkiksi? Tiedä häntä. TNV on nyt ainoa tietäjä, liekö lyhenteestä tulee Tuskaista Nyt Vain...

Enkö jotenkin näe glaukoomasilmillä, vai mitä se ukkeli silmälasit päässä tekee? Mitä ihmettä Theodoriksikin ristikossa tekee...

Ja onko NAPPIkaan niin mainio? Mikä ihme on kiertävä hiili. Eihän se nyt kuusamo kuitenkaan voi olla. Eihän nyt 69 sentään...?

Apua tarttis
51. TNV22.9.2011 klo 01:24
Gangsteri on Capone ja siitä loppuun.

Kiertävä on kuu ja jatkoksi hiili, siitä tuollaista numeroa syntyy.
52. Jussi vain22.9.2011 klo 01:39
En oikein saa Caponea tai sitten minulla on väärää väärän perään.

Pystyyn

Täytetään PAIT
Ohjasi MINNELLI
Lobo feroz SEPEsusi
(R)iimein on (r)UNOT
Seuran saamiseksi ISKENTÄ

Vaakaan

ankkakuvasta PESUE
gangsterimerkki ALENNUS
ismail potkijana miehiään ILPOT?
1/3 TIETÄJÄ

Mikä pätkii?
53. Jussi vain22.9.2011 klo 01:43
Näinhän se olikin caponesta Al ja ennus. Hep hurraa ja papukaijamerkki!
54. TNV22.9.2011 klo 01:47
Ilpot löytyy lauseen sisältä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *