KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 16.-17.7. 2011

6307. IS-viikonloppu 16.-17.7. 2011

Jaska16.7.2011 klo 23:46
Onpa hermoja raastava koettelemus tämä vihdoin täyttynyt, mutta osin käsittämätön pahis. Toista tuntia viimeisiä tyhjiä ruutuja vatvottuani luovutin ja täytin ne arvaamalla.

Jollain lailla järkeen käypää jälkeä yhtä sanaa lukuun ottamatta syntyi. Jos oikein, ei hyvä arvosanaa ajatellen. Googlattavaakin oli enemmän kuin hyvä laadintapa sallii, joten häntäpäähän sijoittuu X ansioistaan huolimatta sarjassa. Mutta ainahan jonkun täytyy olla huonoin!
2. Juha N17.7.2011 klo 00:21
Oli jännää (nuorempi sukupolvi, lue: siistiä) nähdä taas aivan uusi tapa, miten pääkuvaksi valittu kirjain voidaan ottaa tarkastelun kohteeksi kuvasta lähteviin lauseisiin. Toinen lause on informatiivinen ja toinen silkkaa leikinlaskua :)

Ja onpa laatimisprosessikin varmaan tosi tarkkaa hommaa joskus!

Ensimmäiset oikeat arvaukset olivat PIMEÄSSÄ KOULUSSA LOISTAVA, TÄMÄN LIITON JOHTI NL:A, KIERTEEN KATKAISUUN, .....IAA, VALKOISISTA PALLOISTA, KUULOSTAA AUTONOSILTA, VOI JANOTTAA, MONEN TURISTIN KATSEEN etsimä. Ristikon perusluonne valkeni varhain. Ratkonta-aalto lähti alakeskeltä, edeten oikeaan alakulmaan ja sieltä pääkuvalausetta muodostaen reunaa pitkin oikeaan yläkulmaan ja sitten keskustan kautta yläreunaan. Lause oli loppujen lopuksi helppokin keksiä, ristikkosarjan joihinkin edellisiin lauseisiin verrattuna. Vasen reuna ja pääkuvaa reunustava aukio ratkesivat viimeisinä, mutta ylempi lause oli siis jo selvinnyt, vaikka pääkuvaa reunustava aukio oli vielä vaiheessa.

Sanaston hyvä laatu hämmästyttää, kun ottaa huomioon, miten paljon ääkkösiä ja muita harvinaisia kirjaimia on mukana. Huonoksi luokiteltavia yhdyssanoja en laskisi olevan yhtään. Varsinaisia pakkosanoja (ventovieraita nimiä) on kaksi, joista toinen on akronyymi. Interjektion luonteisia sanoja on kolme, slangisanoja yksi. E.m. kaksi outoa nimeä on vihjeitetty hyvin ratkojaystävällisellä tavalla piilosanamaisesti, eli suorien vihjeiden lisäksi on annettu piilosanamaiset toiset vihjeet, joiden avulla ratkaisusanat voi luoda, vaikkei niitä tuntisikaan.

Vihjeiden huippukolmikko: JOSKUS HIMOJENSA ORJIA, TÄÄLTÄ MONTA PUSSILLISTA, NUUKILLE TUKENA.

Jaska: googlea ei mielestäni tarvita kuin mainitsemieni piilosanamaisesti ratkottavien sanojen tarkistamiseen. Ei missään nimessä sarjan huonoin ristikko! Miinukseksi itse antaisin sen, että tämä oli esim W-ristikkoon nähden kovin helppo. Täyskolmonen ei saisi ratketa tunnissa.
3. kari kämäräinen17.7.2011 klo 01:18
Tämä ei ratkea tunnissa!!!!! Eli täysi kolmonen. Ellei jopa nelonen!
4. Viljami17.7.2011 klo 07:43
Kyllä tämä ristikko pallonsa ansaitsee. Melkoista vääntöä oli alusta loppuun.

Tuon pääkuvan idean tajuaminen oikealle lähtevän ratkaisulauseen myötä vaikutti olennaisesti siihen, että tämä ristikko yleensä ratkesi.

Minulla on ilmeisesti sulake palanut vinttikamarista, kun ei lamppu syty tuon JOSKUS HIMOJENSA ORJIA-vihjeen suhteen, jonka Juha N nosti kolmen parhaimman joukkoon. En saa piilokirjaimeksi sovitettua mitään järkevää. Risteävät sanat ovat mielestäni oikein.

Minä pidin tällä kertaa eniten vihjeistä MATIN KANSSA SAMOISSA HOMMISSA, ETSI MATOJA! ja TÄÄLTÄ MONTA PUSSILLISTA.
5. Viljami17.7.2011 klo 08:37
Ja tuon kun sain kirjoitetuksi, niin eikös se piilokirjain löytynytkin saman tien. Erinomainen vihje!
6. Jaska17.7.2011 klo 14:37
Näyttäisi siltä, että yöhoureinen ratkaisuni ei tod.näk. olekaan laatijan tarkoittama. PP:llä on näet erään huonon googlesanani tilalla toinen, mikä johti isomman alueen täysin järkevään ratkaisuun. Täytyy nyt vielä kuitenkin sulatella Juha N:n huippuvihjelausuntoa ennen ristikon lopullista arviointia. Jos se osoittautuu niin nerokkaaksi, välttää äksä sarjan jumbosijankin tietysti samantien.
7. pirjo17.7.2011 klo 22:36
Jotenkin tuntui helpommalta kuin moni aikaisempi - paitsi tuo JOSKUS HIMOJENSA ORJA, minkä Viljami aamutuimaan näkyy keksineen. Nyt olisi käyttöä ajatuksensiirrolle... (tämä ei ole mikään vihjepyyntö, kyllä mulla siihen yksi mahdollinen kirjain löytyy, mutta en ole ihan varma).

Tosi nautittava ristikko taas Tonilta! Oli lähellä, että en olisi ehtinyt saada koko lehteä - pääsin vasta nyt illalla ärrälle. Onneksi oli kaksi IS:ää vielä jäljellä.

Minä tykkäsin tuosta SARVELLINEN-vihjeestä ympäristöineen. Kaiken kaikkiaan yllätyksiä täynnä oleva hieno teelmys!
8. HM19.7.2011 klo 09:20
Meidän harrastajien kohdalla ei puhuta tunnista vaan päivistä... Ei kuitenkaan ihan mahdottomimmasta päästä, kun vasen ylälaita enää takkuaa. Kivoja oivalluksia on syntynyt matkan varrella! Minusta edellinen kovis vaati kyllä enemmän googlettamista, tämä ei juurikaan. Jatkan vääntöä...
9. Kaapo Jupina19.7.2011 klo 10:11
Tuo JOSKUS HIMOJENSA ORJIA-juttu ei aukene minullekaan. Joskus saanemme selityksen.
10. HM19.7.2011 klo 13:03
En ymmärrä minäkään himojensa orjia eikä Raamatun viereinen kohta ihan selvä. Mutta jäin miettimään tuota vihjettä PINTAAN ILMAN ERIÄ. Eikös siinä ole logiikkavirhe? Vai ajattelenko nyt jotenkin naisen logiikalla? ;)
11. Jaska19.7.2011 klo 16:28
Looginen johtopäätös: HM on mies.
12. HM19.7.2011 klo 19:06
H tulee Helistä, joten HM ajattelee aina ihan loogisesti... ;)
13. Ripe22.7.2011 klo 11:17
JOSKUS HIMOJENSA ORJIA -kohtaan jämähti täälläkin. Piilokirjain puuttuu ja yksi (slangi)sana siihen rakentuisi, mutta yhteys vihjeeseen olisi enemmän kuin kaukaa haettua. Jotkut nimeävät yhdeksi parhaaksi vihjeekis, joten en jaksa uskoa omaan teoriaani. Pyydän, että joku kertoisi ratkaisun huomenna. Muuten kaikin puolin aivan upeasti laadittu ristikko! Varsinkin toinen ratkaisulause nerokas.
14. Viljami23.7.2011 klo 08:12
Ripe
Todennäköisesti samaan ratkaisusanaan olemme päätyneet tuossa JOSKUS HIMOJENSA ORJIA-vihjeessä, eli MUDET(äidit)

Slangisanat ristikoissa epäilemättä jakavat mielipiteitä, mutta tässä yhteydessä se on sikäli johdonmukainen, että vihjeessä on myös slangisana HIMA (siis ei himo).

Joka tapauksessa vihje on minusta erinomainen tuon hämäyksensä vuoksi.
15. Jaska23.7.2011 klo 10:50
Taidan vaihtaa nikkini Rappio-Jaskaksi. Kohtalaisesti vanhaa stadin slangia taitavanakaan en älynnyt suoraa, joskin partitiividuaalillaan jokusen muunkin harhauttanutta viekasta vihjettä. Se varmentaa yleisarvosanankin kiitettäväksi. Sarjan kärkisijoihin jää toki selvä hajurako.
16. Ripe23.7.2011 klo 11:38
Kiitos Viljami! Sanani oli oikea, mutta kun ei leikkaa niin ei. Vihjehän on häikäisevän hyvä!
17. iso S23.7.2011 klo 19:02
Ilmankos en keksinyt, kun slangin lisäksi oli mahdollinen kielioppivirhe. Yleensä orjan asemassa (edes kuvaannollisesti) olevalla mudella on vain yksi hima. Silloin vihjeen kuuluisi olla "joskus himansa orjia".

Nyt laatijan pitää todistaa että on vähintään kaksi sellaista orjana olevaa mudea joilla on useampi kuin yksi hima.

Muuten hyvässä ristikossa tämä on kohtalainen kauneuspilkku. Kiero, kenties jopa virheellinen vihje yhdistettynä hankalaan paikkaan osuvaan piilokirjaimeen tappaa tehokkaasti se on siinä -tunteen, joka olisi ratkonnan toivottava lopputulos. Vaikka sitten viikon viiveellä.
18. Seppo24.7.2011 klo 17:05
Huomioikohan iso S tuossa edellisessä myös ulkomaat, joissa moniavioisuus on luvallista? Näissä oloissa voi perheenpää joutua hankkimaan useampia koteja itselleen ja tällaiselle suurperheelle ja vaimot saattavat joutua kiertämään useassakin kodissa. Kyllähän tuossa kohdassa itsekin seuloin kirjaimia läpi ja D oli ainoa passeli, tuo hieno slangiyhteys valkeni vasta sen jälkeen. Tonille ansaitut kiitokset jälleen kerran!
19. VL25.7.2011 klo 12:24
Mikä oli oikea ratkaisu vihjeeseen VOI OLLA? Itse sain ratkaisuksi "ajatella", mutten ymmärrä yhteyttä vihjeeseen.
20. HM25.7.2011 klo 12:37
Laitoin siihen ANTAA, voi antaa jonkun asian olla. Kuka kertoisi, mitä tuli VARASKIN- vihjeeseen?
21. Marco Poloinen25.7.2011 klo 12:38
Ainakin hetkellistä ymmärtämättömyyttä esiintyy "ajatella"-sanasi merkityksestä/tarkoituksesta (semmoisenaanhan se ei tuohon kohtaan sovi), mutta oikea ratkaisusana näyttäisi olevan ANTAA. Vihjesanojen väliin asennettuna ymmärrettävä.
22. Marco Poloinen25.7.2011 klo 12:43
VARASKIN oli (ainakin rikkaiden vinkkelistä) Sherwoodin metsissä majaillut - todennäköisesti kuvitteellinen - jousimies.
23. RA25.7.2011 klo 17:18
Ei mun kielikorva kyllä tunnista tuossa JOSKUS HIMOJENSA ORJIA -vihjeessä kielioppivirhettä. Liekö kielikorvassani alasin ylösalasin, kun pikemminkin tuo monikko kuulostaa oikeammalta.

Maistelkaas:
- kaupunkiensa korkeimpia > pormestarit
- kaupunkinsa korkeimpia > pormestarit
- joskus kotiensa orjia > äidit
- joskus kotinsa orjia > äidit
- maidensa johtoa > presidentit
- maansa johtoa > presidentit
24. iso S26.7.2011 klo 16:34
Karjapaimenet laittoivat hatut päihinsä ja hyppäsivät hevostensa selkiin.

Tuohon suuntaan ajatukseni kulki mutta täytyy myöntää että maistelu saa kielikorvani epäröimään. Olisiko sittenkin niin että RA:n esimerkkien suuntaan kuljettaessa monikko olisi oikein? Äitien suhteen olen ns. normitapauksessa edelleen yksikön kannalla, mutta jostain syystä pormestarit ja presidentit maistuvat äitejä helpommin monikossa.

Kuitenkin, jos rakennetaan lause toiseen suuntaan, minusta on väärin sanoa "presidentit ovat maidensa johtoa" ja oikein "presidentit ovat maansa johtoa". Pormestarit jättävät vastaavassa lauseessa joka tapauksessa tilanteen epäselväksi. "Pormestarit ovat kaupunkinsa korkeimpia virkamiehiä" tai "pormestarit ovat kaupunkiensa korkeimpia virkamiehiä" - niin tai näin, lause ei täsmennä, onko pormestari korkein vai yksi korkeimmista. Epäselvien pormestarien välttämiseksi kaupunkien kannattaa mieluummin valita kaupunginjohtaja ja apulaiskaupunkien apulaiskaupunginjohtaja!

Kun en tiedä mikä on oikein, alan epäillä että minussa asuu pieni mamu joka paljastuu jos kiivetään sukupuussa riittävän pitkälle.
25. VL26.7.2011 klo 17:09
Kiitos vastauksista!
26. Kati27.7.2011 klo 17:22
"TÄÄLTÄ MONTA PUSSILLISTA" ?
27. RA27.7.2011 klo 17:33
"TÄÄLTÄ MONTA PUSSILLISTA" (12)
~ Mielelläkin on samanlainen oman nimisensä (tosin 11)

[SADHETREVOOH]
28. Ahti2.8.2011 klo 07:18
Olipas vääntö. Vasen yläkulma ratkesi viimeisenä vasemman alakulman jälkeen, kun lopulta noudatin kirjaimellisesti tuon pääkuvasta oikealle lähtevän lauseen ratkaisua. Nyt ainakin ratkaisu tuntuisi järkeenkäyvältä. No tulevan lauantain lehdestähän tuon oikeellisuuden pääsee tarkistamaan. Ylläolevien kommenttien kanssa samaa mieltä useista loistavista vihjeistä. Kiitokset taas Tonille.
29. tonimikael2.8.2011 klo 11:18
Kiitos teille itsillenne, kiva kun tuntee tehneensä kelpoa. :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *