KESKUSTELUT > RISTIKOT > SIMBERG, HUHUU?

6237. Simberg, huhuu?

kjk4.6.2011 klo 09:01
6144. Huhtikuun Iisakki
Lähettäjä: Alf Simberg 2.5.2011 klo 21:38
----------
Pena, kiitoksia esimerkeistäsi. Kommentoin niitä sitten kun huhtikuun Iisakin tehtävien palautusaika mennyt umpeen. Tietenkin olisi ollut mukavempi jatkaa tyhjentävästi virinnyttä keskustelua näin tuoreeltaan. Palaan siis tämän otsikon alle tämän asian tiimoilta.

iso S:n tekstissä meneekin sitten tovin sisällön sulattelussa, sen verta asiaa jälleen riveillensä pakannut. Sanattomaksi saa minut.
----------

Menitkö niin sanattomaksi, ettet sitten palannutkaan aiheeseen? Minusta kun nuo sekä Penan että Iso S:n jutut olivat asiaa; varsinkin vihjeet tyyliä vaihtoaskel - hyppy!
2. kjk4.6.2011 klo 10:19
Kunnei Simberg itse kommentoi, niin pistänpä listan yhden ristikon vihjeistä, jotka tavalla tai toisella meitä rouvan kanssa tökkivät:

Iisakki huhtikuu 2011, ristikko Bensaa syömätön

Vaihtoaskel, hyppy:
EX-PRINSESSAN NIMINEN -> Ross

Laatijan henkilökohtaisia mielipiteitä:
HERKKUPALA -> Omar
TÄÄ SÄTKINTÄÄ -> Jive
HIFI-LAITTEITA -> AKAI
MIELITEON KOHDE -> Elite
TANGOISSA UPEA -> Mononen

Yksikkö - monikko
HIFI-LAITTEITA -> AKAI

???
NÄYTTÄVIÄ -> Taseet (menettelee jotenkuten)
- JUO MASI JUOMASI -> Anti
SIIPIÖTÖKKÄ (kuva) -> Lennin
PAINESÄILIÖÖN AHDETTU -> Ines
UITETTUKIN -> Nisu

Jos joku osaa noiden ???:n logiikkaa selittää, niin kiitos!
3. Jukkis4.6.2011 klo 10:24
Kaikki ihan hyviä. Jos tämmöisistä pitää valittamista keksiä, niin ehkä kannattaisi hankkia joku muu harrastus kuin ristikoiden ratkominen.
4. RA4.6.2011 klo 10:53
EX-PRINSESSAN NIMINEN -> Ross
<> prinsessa Diana, Diana Ross

HERKKUPALA -> Omar
<> Omar-karamelli
TÄÄ SÄTKINTÄÄ -> Jive
<> jive on tanssi, jota ihan hyvin voi kuvata sätkinnäksikin
MIELITEON KOHDE -> Elite
<> miELITEon kohde - varsin yleinen vihjetyyppi nykyään
TANGOISSA UPEA -> Mononen
<> Unto Mononen, säveltäjä, tunnettu erityisesti tangoistaan

Yksikkö - monikko
HIFI-LAITTEITA -> AKAI
<> partitiivi-muoto (mitä, millaisia) voi viitata myös yksikköön

- JUO MASI JUOMASI -> Anti
<> suora vihje - Masille siinä tarjoillaan
SIIPIÖTÖKKÄ (kuva) -> Lennin
<> lennin = siipi, siipimäinen osa
PAINESÄILIÖÖN AHDETTU -> Ines
<> paINESäiliöön ahdettu - varsin yleinen vihjetyyppi nykyään
UITETTUKIN -> Nisu
<> nisu = pulla, monesti kahviin uitettu
5. Thea4.6.2011 klo 11:03
En tosiaan ymmärrä miksi näitä vihjeitä ihmetellään. Nehän on aivan loogisia, fiksuja, hyviä jne. Älä vaan Alf muuta tyyliä, ristikkosi ovat parhaat! Jos joku ei vihjeitäisi ymmärrä kannattaa tosiaan vaihtaa harrastusta.
6. Juha N4.6.2011 klo 13:55
Olen samaa mieltä Jukkiksen, RA:n ja Thean kanssa. Nuohan ovat ihan tavallisia, hyväksyttäviä vihjeitä - lukuunottamatta kolmea, joista itsellänikin on pientä mukisemista, vaikka osin eri syistä kuin kjk:lla.

Otsikolla VAIHTOASKEL, HYPPY kjk tuntuu väittävän, että vihjeessä EX-PRINSESSAN NIMINEN olisi ylimääräinen ajatuksellinen kieppi, joka tekisi vihjeestä epäeksaktin (vrt. tapaus, jossa sanan VIHTA vihjeenä olisi ÄSKEN, ilman lainausmerkkejä). Näin ei kuitenkaan ole. Ratkojan selvänä tehtävänä on keksiä henkilö, joka on jonkun prinsessavainajan kaima (sillä tuskinpa etuliite EX viittaa aiemmin prinsessana tunnettuun mutta sittemmin kuningattareksi ylenneeseen henkilöön). Spesifimmin haettaneen etunimi- eikä sukunimikaimaa, jolloin ratkaisusanaksi tulee sukunimi.

Edellä mainittu vihje-esimerkki on tällä kertaa helppo: ratkojan ajatukset kulkenevat oitis prinsessa Dianaan, jolloin ainoaksi ongelmaksi jää valita sopivin kolmikosta ROSS, DORS ja RIGG. Paljon vaikeampi vihje-esimerkki olisi vaikkapa EX-PRESIDENTIN NIMINEN, jolloin assosiaatiomahdollisuuksia on lukuisia. Henkilökohtaisesti en itse pidä tämäntyyppisistä vihjeistä, mutta mitään epäeksaktia niissä ei sinänsä ole.

HERKKUPALA-vihjeessäkään ei ole ongelmaa. Haettava ratkaisusana toki on ahtaimmin tulkittuna rekisteröity tavaramerkki, joka sellaisenaan ei ole mikään herkkupala, kuten ei ole Omar-niminen namupussikaan. Mutta väljimmin tulkittuna Omar voi olla se yksittäinen makeinen, jonka avaat kääreestään ja panet suuhusi. Tätä vihjettä ei mielestäni voi asettaa otsikon LAATIJAN HENKILÖKOHTAISIA MIELIPITEITÄ alle. Herkkupala mikä herkkupala, vaikka jotkut olisivatkin enemmän suolaisten kuin makeiden pikkupalojen ystäviä.

OMAR-sanan ainut ongelma on mielestäni sen päätyminen laadintaan: pakkopaikassa on jouduttu ottamaan mukaan tämmöinen spesiaalierisnimi. Sille on visaiseksi tarkoitetussa ristikossa vaikea keksiä vihjettä, joka on "kyllin vaikea muttei liian väljä." Mutta HERKKUPALA sattuu olemaan sellainen - pisteet Simbergille.

TÄÄ SÄTKINTÄÄ näyttäisi mielestäni paremmalta muodossa SÄTKINTÄÄ. Vihjeen aloittava puhekielinen pronomini edustaa kökköä riimihakuisuutta (jota Aulis Lehto koki hyväksi viljellä ristikoidensa ratkaisulauseissa aiemmin, mutta onneksi ei enää nykyään). Mutta SÄTKINTAA kuvaa hyvin jiveä tanssina, edustamatta LAATIJAN HENKILÖKOHTAISIA MIELIPITEITÄ. Minun mielestäni. (Täsmennettäköön, etten pidä riimihakuisuutta sinänsä huonona, mutta kökköriimit ovat - kökköjä.)

jatkuu...
7. Juha N4.6.2011 klo 13:56
... jatkoa

HIFI-LAITTEITA voi kuulua luokkaan LAATIJAN HENKILÖKOHTAISIA MIELIPITEITÄ, mikäli hifi-puristit eivät kelpuuta Akai-merkkiä aitoon hifi-kategoriaan. Tätä en osaa kommentoida. Ehkä kjk on hifi-guru ja tietää paremmin. Mutta YKSIKKÖ - MONIKKO -asiaan otan itse liberaalin kannan. Mielestäni on vain virkistävää, jos monikkovihjeillä, pikanteissa yksittäistapauksissa, etsitäänkin yksikkömuotoisia ratkaisusanoja - kunhan käytön pystyy perustelemaan. Ja tässä tapauksessa pystyy. AKAI-merkkinen vahvistin tms on HIFI-LAITTEITA, niinkuin URHO oli KEKKOSIA.

Vihje MIELITEON KOHDE on minustakin ongelmallinen. Sana MIELITEON sisältää ratkaisusanan ELITE, eli vihjeessä oleva genetiivimuoto on eksakti. Mutta KOHDE? Mikä kohde ELITE on/oli? Jos tykkää roikkua ravintola Elitessä, ei itse ravintola siinäkään tapauksessa mikään mieliteon kohde ole. Jos taas tarkoitetaan entistä Moskvitsh-automerkkiä tai 80-90-lukulaista tietokonepeliä, niin vihjeen perästä puuttuu kysymysmerkki. ELITE saattoi olla joidenkin mieliteon kohde, mutta vain joidenkin. Ilman kysymysmerkkiä tämä vihje kuuluu minustakin luokkaan LAATIJAN HENKILÖKOHTAISIA MIELIPITEITÄ.

TANGOISSA UPEA: Jaa-a. Kyllä UNTO MONONEN oli tangosäveltäjänä varmaan objektiivisestikin taitava, niin että sikäli en ole valmis niputtamaan tätä vihettä luokkaan LAATIJAN HENKILÖKOHTAISIA MIELIPITEITÄ. Sen sijaan vihje kuuluu luokkaan HOONO SOOMI. En esim. käyttäisi ilmaisua JOHANN STRAUSS NUOREMPI OLI VALSSEISSA UPEA, vaikka monet häntä arvostavatkin valssinikkarina. TANGOISSA UPEA -vihjeen käytön motiivina on varmasti ollut TANGOISSA-triplahomonyymi (perusmuodot TANKO/TANGO/TANGA), josta ajatus ensimmäisenä kenties rientää vähäkankaisen tekstiilituotteen pukevuuteen. Mutta kun tarkoitetaankin tangomusiikkia? Äsh. TANGOISSA-sanalla on tällöin svetisismin maku (vrt. PAITOJA USEISSA VÄREISSÄ), vaikka en keksikään, mikä sitä vastaava ruotsinkielinen ilmaisu voisi olla. Ehkä INOM TANGOGENRE? Ja UPEA? Suomalainen käyttänee säveltäjän määreenä harvoin sanaa UPEA, vaikka tuotanto olisikin tasokas.

Kysymysmerkillisten vihjeiden logiikat jo RA edellä selitti, ja niistä kaikki minäkin hyväksyn.
8. Taata4.6.2011 klo 14:54
Iisakin Ristikoiden kustantajalla on oma sivusto, jolla Iisakin ja muiden Kolmioristikoiden ristikkoja voitaisiin mielestäni laajemmin käsitellä.
9. Eki4.6.2011 klo 16:07
Nyt ne siellä Ristikkomaailmassa ihmettelee, että mitä junamies oikein tarkoittaa:

"Minusta olisi kohtuullista, että Iisakin Ristikoista käytävä keskustelu käytäisiin pääasiassa täällä kustantajan omilla palstoilla, kun tällainen ei niin halpa foorumi ja mahdollisuus on kerran laitettu."

Tätähän täällä on usein toitotettu, mutta toisaalta parempi jossakin kuin ei missään. Mutta mistä Ristikkomaailman lukijat tietävät, jos heille ei kerrota.
10. kjk4.6.2011 klo 16:17
Näyttää siltä, että ainoastaan Juha N on ymmärtänyt tarkoitukseni. Rautalankaa:

- en etsi ratkaisusanoja; kesäkuun lehti on pöydällä

- ??? lukuunottamatta en myöskään etsi kytkentää vihjeen ja ratkaisun välillä. Sensijaan olen sitä mieltä, että kytkentä ei ole hyvä, paistsi kohdassa yksikkö / monikko

- LAATIJAN HENKILÖKOHTAISIA MIELIPITEITÄ: minusta ei ole hyvä, että laatija ottaa kantaa jonkun vempeleen hyvyyteen / huonouteen / tms. Vaikka Omar on jonkun mielestä herkkupala, niin toisen mielestä se voi olla yökötys. Ja Jiveä ahkerasti tanssivat taatusti eivät ole sitä mieltä, että se on sätkintää, vaan hieno tanssi. Jos henkilökohtaisilla mieltymyksillä pelataan, niin silloin sanan Omar vihjeenä voisi vallan hyvin olla myöskin YÖKÖTYS!

- Lennin: Minusta (Nykästä tms. konsultoimatta) lennin voi olla a) Lentolaite b) Elin tms. vempain, joka auttaa lentämään. En löydä linkkiä kuvasta kumpaankan.
11. iso S4.6.2011 klo 16:43
Makuja on monia, noihin esimerkkitapauksiin voi ottaa kantaa puolesta tai vastaan. Teenpä niin.

JUO MASI JUOMASI => anti: tässä minusta on heittäydytty tarpeettoman runolliseksi ja tupattu vihjeeseen ylimääräisiä elementtejä. Miksi juuri Masi? Mikä todistaa että Masin juoma on anti, siis jonkun muun tarjoama? Masi on voinut maksaa sen itse. Jos kyseessä on anti, se on ilmeisesti saatu pyytämättä ja lienee vastenmielinen kun pitää yllyttää juomaan. Silloin vihjeen painopiste on hoputuksessa eikä antamisessa.

HERKKUPALA => Omar: miksi Omareita valmistetaan? No pääasiassa tietysti siksi että saataisiin kuluttajilta rahaa. Mutta miksi oletetaan että ihmiset ostavat Omareita? Terveysvaikutuksien, ravintoarvon tai öklöttävyyden vuoksi? Tuskin, kyllä se on herkkupalaksi tarkoitettu, täysin ymmärtäen että kaikki eivät moisesta herkusta välitä, mutta se onkin toinen juttu.
12. Thea4.6.2011 klo 17:35
Voi hyvä Sylvi sentään. Kyllä nyt tuo Omar on ollut vastaus karkkikuvaan vuosia monta ja eri ristikoissa, ei sitä mielestäni voi pitää mitenkään laatijan henkilökohtaisena mielipiteenä. Entä sitten kun vastaus on Pasta tai Pizza, miten sitten suu pannaan? Eihän niistäkään kaikki tykkää mutta jos vaikka laatija... Hei halloo, eihän tämä nyt mitään tähtitiedettä ole että pitää ruveta vihjeitä näin analysoimaan. Ei kun ratkomaan - koska se on hauskaa.
13. Jaska4.6.2011 klo 18:40
Piristävää olla vaihteeksi eri mieltä Juha N:n kanssa. Jos kovisvihjeen vaakakupeissa ovat puristinen oikeakielisyys ja hyvä knoppi, painuu jälkimmäinen alas. Vihjeen TANGOISSA UPEA (myös upea tangoissa kävisi) kaikesta päätellen täydellisesti kaksikielinen Simberg lienee valinnut sen kaksimielisyyden takia. Siitähän voi hyvinkin tulla mieleen jonkun missin tai muun kohukaunottaren rohkeat poseeraukset. Muodossa HYVÄ TANGOISSA ei tätä assosiaatiota niin helposti synny, ja HYVÄ TANGOSSA ei olisi enää kovisvihje Untolle.

Välttävällä ruotsintaidollani ehdottaisin vihjeen TANGOISSA UPEA käännökseksi - jos kaksimielisyys on kriteerinä - STYV I TANGO. Styv tarkoittaa sekä taitavaa (ark.) että jäykkää. Niinpä vihje voi viitata säveltäjä Unto Monoseen, mutta myös kanki-Kaikkoseen ainakin kyssärin kera. Vahinko vain, että herrojen nimissä on eri kirjainmäärät.
14. kjk4.6.2011 klo 19:47
Thea,
Missä po. ristikossa näet karkkikuvan?
15. RA4.6.2011 klo 19:57
Lähettäjä: kjk 4.6.2011 klo 10:19:
... ... SIIPIÖTÖKKÄ (kuva) -> Lennin

Lähettäjä: kjk 4.6.2011 klo 16:17
... ... - Lennin: Minusta (Nykästä tms. konsultoimatta) lennin voi olla a) Lentolaite b) Elin tms. vempain, joka auttaa lentämään. En löydä linkkiä kuvasta kumpaankan.

Ymmärsin, että LENNIN-sanan vihje oli KUVA, jonka itse nimesit "siipiötökäksi". Siinä kuvassako ei sitten olekaan siipeä?
16. aawee4.6.2011 klo 20:08
Tänne on kyllä helppo kirjoittaa ajatuksiaan ristikosta kuin ristikosta...Heti joku vastaa ja kommentoi. Tosi hyvä sivusto, kiitos!!
17. kjk4.6.2011 klo 20:18
RA,
Tuolla logiikalla voi vihjeeksi pistää kuvan maapallosta (sopivalta kantilta), jolloin ratkaisuksi tulee TAKAHIKIÄ ;-)
18. RA4.6.2011 klo 20:22
Onko siinä LENNIN-sanan vihjekuvassa siipi vai eikö ole?
19. kjk4.6.2011 klo 20:27
RA,
Onko siinä maapallon kuvassa TAKAHIKIÄ vai ei?
20. RA4.6.2011 klo 20:32
Kysymys on nyt tästä kritisoimastasi vihjeestä.

Minusta nyt vain kuulostaa kummalliselta, että nimeät vihjekuvan itsekin "siipiötökäksi" ja muutamaa tuntia myöhemmin sanot, ettet löydä vihjeen ja LENNIN-sanan välille mitään yhteyttä.

Onhan se Taka-Hikiä maapallon kuvassa, JOS se on sinne merkattu ja JOS pallo on riittävän selvästi piirretty.
21. RA4.6.2011 klo 20:35
Rajanveto ristikkopiirroksissa ja -vihjeissä on vaikeaa. Mikä on jo liian epämääräistä ja sumeaa? Mikä vain oivalluttavaa?
22. kjk4.6.2011 klo 20:48
RA,
Voi voi, kovin tuntuu olevan vaikeata logiikan ja raja-arvojen soveltaminen! Taas rautalankaa:

Puheena olevan ristikon pääkuvasta voitaisiin saada vastaukseksi esim. KOLMIOTUKI, COLLEGEPAITA, NENÄ ja noin ziljoona muuta vastausta, jos vastaukseksi -sinun logiikallasi- kelpaa mikä tahansa, mikä kuvaan _sisältyy_. Mutta ei olisi reilua käyttää pääkuvaa vihjeenä, jos vastauksena on NENÄ! Siis eivät ole sama asia, mitä _yksityiskohtia_ kuvaan sisältyy, ja mitä kuva _vihjaa_. Ja skaala ei ole tärkeä, vaan perusperiaate!
23. RA4.6.2011 klo 20:52
En ole ikinä sanonut, että vastaukseksi kelpaa mikä tahansa, mikä kuvaan sisältyy.
24. RA4.6.2011 klo 21:06
Olisiko jollakulla sen verran viitseliäisyyttä, että skannaisi tuon puhutun LENNIN-sanan vihjekuvan tänne nähtäväksi?

Olisi mielenkiintoista arvioida useammankin ratkojan katsomana, kuinka osuva vs. sumea se on.
25. Jukkis4.6.2011 klo 21:16
Aika naurettavaksi änkkäämiseksi meni kjk:n taholta. Onko siinä siipiötökän kuvassa näkyvissä siipi vai ei?
26. mor4.6.2011 klo 21:29
Kuvassa näkyy nimenomaan tuo siipi ja jonkin verran elukan vartaloa. Minusta vihjeenä aivan ok.
27. aawee4.6.2011 klo 21:33
Kuva on nimenomaan niin, että siipi näkyy tosi hyvin, erittäin hyvä ratkaisusana, ei minkäänlaista epäselvyyttä.
28. L94.6.2011 klo 21:44
Piilokuva. Missä siipi luuraa?
i54.tinypic.com/abjc54.png
29. kjk4.6.2011 klo 21:51
Jukkis,
Jos ei oma logiikka riitä asian ymmärtämiseksi, niin ei siitä kannata toista syyttää!
30. RA4.6.2011 klo 22:06
Kiitos L9! (Kuvasi 21:44 kai on nyt tämä Alfin ristikon kuva.)

Siinähän se SIIPI=LENNIN k e s k e l l ä kuvaa ja kokonaisena. Sen verran muuta on mukana, että siiven erehtymättä pystyy tunnistamaan siiveksi eikä joksikin muuksi läpyskäksi. Miten tuon nyt jotenkin eksaktimmin kuvittaisi...?
31. kjk4.6.2011 klo 22:16
RA,
Hohhoi...
Niin se on nenäkin k e s k e l l ä pääkuvaa!

Olen vissiin (toisilla foorumeilla) liian tottunut siihen, että keskustelijat ymmärtävät logiikkaa ja pysyvät kohtuullisesti asiassa. Täällä ei valitettavasti niin näytä olevan :-(
32. RA4.6.2011 klo 22:21
... k e s k e l l ä kuvaa ja k o k o n a i s e n a.
33. RA4.6.2011 klo 22:22
... ainoana isompana ja ainoana kokonaiseksi mieltyvänä...
34. Jaska4.6.2011 klo 22:23
Kumma, että RA kokeneena laatijana ei tunne rehellistä laadintatekniikkaa. Kuva olisi eksaktimpi, jos lentimestä alkavan nuolen kärki tangeeraisi ratkaisusanan ensimmäistä ruutua.
35. RA4.6.2011 klo 22:27
Juu juu. Mutta sitten joku Jaska (nimi muutettu) heittäytyisi ihan äimäksi, että "nyt ei kyllä pysty yhtään päättelemään, monikokirjaimista ratkaisusanaa tässä haetaan".
36. Jukkis4.6.2011 klo 22:51
Aika nostalginen olo tulee tässä, tulee mieleen kp:n parhaat jumitukset takavuosina tällä saitilla. Vai että logiikan ymmärrystä puuttuu, kun hyväksyy sen, että siipeä esittävästä vihjekuvasta ratkaisuksi tulee sanan "siipi" synonyymi.
37. Wexi5.6.2011 klo 01:59
Herttanen kun mää vallan peljästyin, että mihnä ihmeessä tää muuan rautalangan taivuttelija oikein luuraa?

Täällähän tuo pitää markkinahumua yllä.
Oivallista viihdettä, jatka samaan malliin. On turvallisempaa altistaa itsensäkin latteuksille, kun tietää etten ole ainoa luonnevikainen foorumilla.

Sen rautalangan voisit kyllä hivauttaa sinne, mistä sen varmasti löydät.
38. kjk5.6.2011 klo 10:00
RA,
Se nenäkin on
... k e s k e l l ä kuvaa ja k o k o n a i s e n a.

"... ainoana isompana ja ainoana kokonaiseksi mieltyvänä..."

Nyt puhut omasta mieltymyksestäsi. Se ei välttämättä ole ainoa mahdollinen eikä ainoa oikea!
39. kjk5.6.2011 klo 10:03
Wexi,
Olikohan se Vääpeli Ryhmy, joka totesi, että lukiolaisten ja pyykkimuijien kanssa ei kannata alkaa kinaamaan.
40. aawee5.6.2011 klo 10:06
Täällä on varmasti jossain piilokamera.
Anteeksi.
41. kjk5.6.2011 klo 10:08
Jaska,
Oletko koskaan miettinyt termien "keskustelu", "väittely", "riitely" ja "riidan haastaminen" eroja? Siis muualla kuin ristikossa? Jos kykysi riittävät, niin kannattaisi miettiä; minusta kun me olemme _keskustelu_palstalla.
42. Hemuli5.6.2011 klo 10:22
Oi minuakin naisparkaa. Olen näihin asti kuvitellut, että Jaskan kyvyt riittävät. Keskustelu_palstallakin.
43. kjk5.6.2011 klo 10:30
Hemuli,
Niinpä. Olihan Vennamollakin oma pulueensa, vaikka mies ei tietääkseni koskaan suoraan vastannut hänelle esitettyyn kysymykseen. Ainakaan, jos vastaus olisi ollut kannaltaan epämiellyttävä. Kykyjä on niin monenlaisia...
44. kjk5.6.2011 klo 10:30
Hemuli,
Niinpä. Olihan Vennamollakin oma pulueensa, vaikka mies ei tietääkseni koskaan suoraan vastannut hänelle esitettyyn kysymykseen. Ainakaan, jos vastaus olisi ollut kannaltaan epämiellyttävä. Kykyjä on niin monenlaisia...
45. kjk5.6.2011 klo 10:30
Sorry tupla; nettiyhteys häröilee!
46. RA5.6.2011 klo 10:35
kjk, jos olen oikein tulkinnut, niin minun lisäkseni tässä keskustelussa on jo ainakin neljä muuta ratkojaa kertoneet omana mielipiteenään, että vihjekuva sanalle LENNIN ei ole epäreilu, harhaanjohtava tai liian epämääräinen.

Sinusta se on. OK. Tällaista on keskustelu. Saa sanoa mieliteensä.
47. kjk5.6.2011 klo 10:58
RA,
No nyt puhut asiaa! Mutta hyvään keskusteluun kuuluu myös oman mielipiteen asiallinen perustelu, vastapuolen perusteluiden kuuntelu, ja oikein hyvässä keskustelussa (ainakin jos tuloksia toivotaan) jopa yritys ymmärtää myös vastapuolen perusteluita!

Sinä olet hyvin perustellut, miksi mielestäsi vihjekuva on OK. Oletko yrittänyt ymmärtää minun perustelujani? Minä kun olen yrittänyt selittää, ettei riitä, että vihje vain jollain tulkinnalla _sisältyy_ kuvaan; siksi se esimerkki nenästä. Sitten siirryt vihjeen paikkaan ja kokon kuvassa, ja silloin siirrytäänkin jo heikoille jäille: jokaisella meillä on oma tulkintamme siitä, mikä kuvassa on oleellista. Vaikka täällä kuinka yritetään saada aikaan sääntöjä hyvän ristikkolaadinnan tavoista, niin ei varmasti saada aikaan vedenpitävää määritelmää siitä, miten monta % kuva-alasta ja millä kohdalla vihjeen pitäisi kattaa.

Enkä minä väitä, että tuo kuva olisi vihjeeksi kelvoton; olenpahan vain edelleen sitä mieltä, että logiikka sen kohdalla on kovasti huteraa.
48. Jaska5.6.2011 klo 11:19
kjk, ei ole tullut mietittyä noita. Listastasi muuten puuttuu "provosointi." Sitä olen joskus harjoittanut täälläkin, mutta tunnustan huonommuuteni sinuun verrattuna.
49. kjk5.6.2011 klo 11:24
Jaska,
Hyvä, että tunnustat. Ja jos edes joskus -edes koetteeksi- yrittäisit keskustelun tuoksinassa olla menemättä henkilökohtaisuuksiin ja lyömättä vyön alle, niin se voisi olla uudistava kokemus!
50. Antti Skyttä5.6.2011 klo 11:27
Palataan asian ytimeen.

kjk esitti tuolla aiempana muutamia mielenkiintoisia näkökulmia, joihin haluan esittää omia ajatuksiani.

"Laatijan olisi hyvä välttää omien mielipiteidensä esille tuomista vihjeissä jonkun asian tai vempaimen hyvyydestä." Minun mielestäni ei yksiselitteisesti näin. Jos vastaussanalle AHONEN haluan antaa vihjeen LOISTAVA MÄKIMIES, tulen sen jatkossakin tekemään. Eikä minua haittaa ollenkaan, jos joku vihjeellä HERKKUPALA hakee vastaussanaa OLIIVI, vaikka oliivi kuuluukin henkilökohtaisten inhokkieni joukkoon.

On monia sisältöjä, joissa kannattaa jättää vihjeistä hyvyyttä/huonoutta kuvaavat adjektiivit pois. Vastaussanalle ISLAM on ihan hyvä vihje USKONTO, mutta välttäisin tarkasti lisäämästä mitään adjektiivia siihen.

Uskon, että nimenomaan koviksissa laatija hakee vihjeen ja vastaussanan kesken hyvin selkeää logiikkaa. Harhautevihjeen luonne on sellainen, että kun oikea vastaussana löytyy, juuri tuon logiikan löytämisessä on usein se suurin ahaaelämys.

Koviksissa käydään koko ajan laatijan ja ratkaisijoiden välistä mittelöä. Ratkojat oppivat hyvin niopeasti jonkin uuden vihjeviritelmän eikä se enää seuraavalla kerralla ole kovistasoa. Muistan hyvin takavuosilta, kun Jaska kerran kritisoi yhtä minun kovistani mm. sanomalla, että yhdessä tietyssä vastaussanassa olin käyttänyt samaa vhjeitystapaa jo kerran aiemmin 2,5 vuotta sitten.

Laatijan siis pitää löytää koko ajan uusia lähestymistapoja, jotka aluksi hämmentävät ratkojaa, mutta eivät mene liian kauaksi, koska silloin ei enää synny ahaaelämystä. Juuri tällä alueella mielestäni Alf Simberg on todellinen mestari. Alfin vihjeet ovat hienonhienosti rakennettuja, sopivasti ihmetystä herättäviä, mutta kuten hyvä dekkarikirjailija, hän jättää aina kaikki johtolangat reilusti näkyville.

Alf tykkää myös leikkiä sanoilla. iso S:lle: kritisoit vihjettä JUO MASI JUOMASI. Jos tuo vihje olisi esim. muotoa JUO OSSI JUOMASI, siitä puuttuisi se leikittelevyys, jota Alf on hakenut.

Joskus epävarmalle alueelle joutuminen rupeaa harmittamaan. Näin aistin yllä käyneen kjk:lle. Sinulle kjk kannustuksena: kannattaa olla mukana kovisvihjeiden mielenkiintoisessa maailmassa ja antaa samalla itselle mahdollisuus avata uusia
ahaaelämysten alueita.

Nämä tällaiset keskustelusäikeet ovat arvokasta palautetta meille, jotka väännämme kovisvihjeitä. Kiitos niistä!

Ja lopuksi Alfille: jatka ihan samoilla linjoilla, joilla nyt laadit ja vihjeität. Arvostan kovasti osaamistasi ja sen jatkuvaa kehittämisen halua.
51. Jukkis5.6.2011 klo 11:33
Omalla puutteellisella loogisella ymmärrykselläni tehty yhteenveto:

Tämä on huono kuvavihje sanalle SIIPI:
_http://drzf55.hostei.com/lennin1.gif
koska siinä siiven lisäksi näkyy osa ötökkää, jonka siivestä on kyse, jolloin loogisen ymmärryksen omaava ratkoja hämääntyy, eikä ollenkaan tiedä, mihin kuvan osaan pitäisi kiinnittää huomiota.

Tässä hyvä vihje sanalle SIIPI:
_http://drzf55.hostei.com/lennin2.gif
koska siinä ei näy muuta kuin siipi. Ratkoja iloitsee: kerrankin kuvavihje, josta heti näkee, mitä sanaa haetaan.

Vastaavasti tässä on huono kuvavihje sanalle OTSA:
_http://drzf55.hostei.com/otsa1.gif
koska siinä näkyy otsan lisäksi myös silmät, kulmakarvat ja hiuksia. Ratkoja on aivan äimänä, että mitähän tässä nyt oikein haetaan.

Rajaamalla edellämainitut hämäävät ylimääräiset elementit naamankuvasta pois, saadaan hyvä ja looginen kuvavihje sanalle OTSA:
_http://drzf55.hostei.com/otsa2.gif
52. kjk5.6.2011 klo 11:40
Antti Skyttä,
Hienoa tekstiä! Siihen:

"Laatijan olisi hyvä välttää omien mielipiteidensä esille tuomista vihjeissä jonkun asian tai vempaimen hyvyydestä."

OK, to sana "mielipiteidensä" ei ollut paras mahdollinen, parempi olisi ollut "mieltymystensä" tai "arvotustensa". Noista listatuista Alfin jutuista tähän sarjaan minusta pahiten kuuluu yhdistelmä Jive - SÄTKINTÄÄ; ei ole yhtä paha kuin ISLAMin arvottaminen, mutta menee pahaan suuntaan kuitenkin.

MASIjuttu: Ei sanaleikki muuta sitä toisasiaa, että yhteys tässä tapauksessa on suunnilleen olematon; Juha N käsitteli asian vedenpitävästi.

Minusta muuten TANGOISSA UPEA on muutoin upea vihje; vain tuo arvotus sotkee :-)
53. kjk5.6.2011 klo 11:44
Jukkis,
Ette ole ajatelleet perustaa omaa kerhoa tuon Jaskan kanssa? Teillä kun näyttää olevan samanlainen tapa suhtautua asiallisiin keskusteluyrityksiin.
54. Jukkis5.6.2011 klo 11:59
LENNIN-ratkaisusanaan liittyvässä keskustelussa ei alusta alkaenkaan ole ollut merkkiäkään asiallisuudesta, joten siihen liittyvää keskustelua on aika vaikea jatkaa asiallisesti. Mutta mikä meni pieleen tuossa OTSA-esimerkissä? Noin niinkuin loogisesti.
55. kjk5.6.2011 klo 12:12
Skyttä, vielä:
----------
Uskon, että nimenomaan koviksissa laatija hakee vihjeen ja vastaussanan kesken hyvin selkeää logiikkaa. Harhautevihjeen luonne on sellainen, että kun oikea vastaussana löytyy, juuri tuon logiikan löytämisessä on usein se suurin ahaaelämys.
----------

Täsmälleen noin! Ja toisinpäin: jos se logiikka sitten osoittautuukin puutteelliseksi, niin pettymys on yhtä suuri.

Vaikka rouvan ja minun yhteinen ratkaisukokemuksemme on hyvin pieni, niin tiettyjen (kovisten) laatijoiden logiikkaan olemme oppineet luottamaan. Eikä se suinkaan tarkoita, että arvaisimme sen logiikan etukäteen, vaan juuri sitä, että luotamme sen logiikan aikanaan löytyvän ja olevan selkeän. Ja koska Alf toisaalta on hieno kovisten laatija, mutta toisaalta hänenkin hommiinsa ovat muutkin (ks. tämän säikeen alku) esittäneet kritiikkiä, niin siksi tuo alussa ollut listani. Jotta entistä varmemmin voisimme luottaa Alfinkin logiikan selkeyteen!
56. kjk5.6.2011 klo 12:17
kjk 4.6.2011 klo 10:19:
----------
???
SIIPIÖTÖKKÄ (kuva) -> Lennin
Jos joku osaa noiden ???:n logiikkaa selittää, niin kiitos!
----------

Tähän ensimmäinen vastaus:

Jukkis 4.6.2011 klo 10:24
----------
Kaikki ihan hyviä. Jos tämmöisistä pitää valittamista keksiä, niin ehkä kannattaisi hankkia joku muu harrastus kuin ristikoiden ratkominen.
----------

Jukkis 5.6.2011 klo 11:59
----------
LENNIN-ratkaisusanaan liittyvässä keskustelussa ei alusta alkaenkaan ole ollut merkkiäkään asiallisuudesta
----------

No nyt on Jukkis ihan oikeassa!
57. Eki5.6.2011 klo 12:23
kjk, olisiko tuo lenninkuva vihjeenä ok, jos siihen toiseen siipeen osoittaisi nuoli?
58. kjk5.6.2011 klo 12:25
Eki,
Olisi OK, jos olisi Annan ristikossa. Vaan Iisakin 6 kolmion ristikossa ei :-)
59. ?5.6.2011 klo 12:26
Kjk, millaista lenninkuvaa ehdottaisit?
60. Wexi5.6.2011 klo 12:39
kjk
Soisin hiukan tarkkaavaisempaa viestien tutkintaa. Jonkun kerran se logiikka on selvitetty. Parhaiten kenties:

RA 4.6.2011 klo 22:06:

Siinähän se SIIPI=LENNIN k e s k e l l ä kuvaa ja kokonaisena. Sen verran muuta on mukana, että siiven erehtymättä pystyy tunnistamaan siiveksi eikä joksikin muuksi läpyskäksi. Miten tuon nyt jotenkin eksaktimmin kuvittaisi...?

Sitä on tässä koko joukolla yritetty taivuttaa rautalangasta, mutta kun on käsillä vain meltoa surrilankaa, niin sitä voi olla hankala tulkita.

Tietysti voit yrittää tykönäsi hahmotusta, kyl se sieltä aukeaa.
61. Eki5.6.2011 klo 12:46
kjk, juuri näin, nuolet ovat visaisissa holhoamista (ja tiedoksesi, Annassa on joka toinen viikko Juha Hyvösen mukava keskis ilman holhouksia, joten asiallisena ihmisenä ymmärtänet, että kannattaa valita noin suorat viittaukset tarkkaan, myös "naistenlehtien" olisi huono valinta).

kjk, jos et pidä negatiivisista kommenteista, ehkä ei kannata yrittää jatkaa asiallista (joskis mielestäsi välillä epäasiallista) keskustelua seuraavanlaisin kommentein:

"Olen vissiin (toisilla foorumeilla) liian tottunut siihen, että keskustelijat ymmärtävät logiikkaa ja pysyvät kohtuullisesti asiassa. Täällä ei valitettavasti niin näytä olevan :-("

Sanot: "Antti Skyttä,
Hienoa tekstiä!"

Antti kuitenkin sanoo lopussa: "Ja lopuksi Alfille: jatka ihan samoilla linjoilla, joilla nyt laadit ja vihjeität. Arvostan kovasti osaamistasi ja sen jatkuvaa kehittämisen halua."
62. L5.6.2011 klo 12:50
Nyt näyttää,että kaikki on yhden kimpussa -taas.
63. Ei TAAS!5.6.2011 klo 13:05
Mitenkä niin "KimPussa" taas???? :-(
64. Wexi5.6.2011 klo 13:05
Tai yksi kaikkien kimpussa.
65. Jukkis5.6.2011 klo 13:09
Tämmöinen "kaikki yhden kimpussa" -tilanteelta vaikuttava juttuhan syntyy tyypillisesti niin, että joku esittää joitain vailla tolkkua olevia näkemyksiä, joiden tolkuttomuutta useampi haluaa kommentoida. Ja sitten alkuperäisen tolkuttomuuden esittäjä kuittaa vastalauseet esim. ilmoittamalla olevansa porukan ainoa, jolla on loogista ajattelukykyä, jolloin taas useampi eri mieltä oleva kommentoi.

Näinhän esim. kävi takavuosina nimimerkin kp kanssa. Tuloksena oli paljon viihdyttäviä keskustelusäikeitä. Aika viihdyttävä tämäkin on ollut.
66. Taata5.6.2011 klo 13:22
Junamies kommentoi tätä aihetta kustantajan sivustolla.
67. Eki5.6.2011 klo 13:31
"Eli summa summarum nyt, kun keskustelusta palstalla vedetään yhteenveto, niin ei tarvitse enää esim. NAPAA haettaessa piirtää alastonta ihmistä kokonaisuudessaan tai laittaa nuolta. Riittää, kun piirretään vain esim. musta piste. Otsa- sanaa haettaessa riittää vain tyhjä ruutu, joka rajaa avaruudesta tilan, josta otsakin voi löytyä, mutta todennäköisesti tehtävä olisi aika kovistasoinen."

Ei kannata lähteä kommentoimaan, jos näin väärin ymmärtää, varsinkaan "kilpailijan sivustolla".
68. Eki5.6.2011 klo 13:45
Jotenkin tekisi mieli kysyä taatalta ja/tai junamieheltä ja L:ltä ja/tai kp:ltä, jos pystytte unohtamaan muun, noudattavatko kjk:n kommentit Alfin ristikosta omianne vai oletteko samaa mieltä enemmistön kanssa.

Minusta saitin hyvää keskustelukulttuuria kuvaa parhaiten Jaskan kommentin alku: "Piristävää olla vaihteeksi eri mieltä Juha N:n kanssa." Kyllä täällä ollaan eri mieltä "oman porukankin", jos ollaan eri mieltä. Ja kompataan "vieraita", jos ollaan samaa mieltä heidän kanssaan. Ja on tässäkin säikeessä kompattu.

Tämän säikeen törkeydet ovat minusta aika mitättömiä eikä niitä ainakaan tule vain yhdestä suunnasta. Mutta valitettavaa on tietysti, että useimmat eivät enää jaksa lukea kaikkea ja osia lukien saa hommasta ihan väärän käsityksen.
69. kjk5.6.2011 klo 14:27
Lähettäjä: Eki 5.6.2011 klo 12:46
----------
(ja tiedoksesi, Annassa on joka toinen viikko Juha Hyvösen mukava keskis ilman holhouksia, joten asiallisena ihmisenä ymmärtänet, että kannattaa valita noin suorat viittaukset tarkkaan, myös "naistenlehtien" olisi huono valinta).
----------

Ööh... Mikähän ihme tuossa viittauksessa meni pieleen? Se tieto, että Annan ristikot ovat helpompia kuin Iisakin kuusikulmaiset? Jos muuta siitä löydät, niin taas on kauneus katsojan silmässä!

----------
Sanot: "Antti Skyttä,
Hienoa tekstiä!"

Antti kuitenkin sanoo lopussa: "Ja lopuksi Alfille: jatka ihan samoilla linjoilla, joilla nyt laadit ja vihjeität. Arvostan kovasti osaamistasi ja sen jatkuvaa kehittämisen halua."
----------

??? Mikäs tässä nyt mättää? Jos sanon, että Skyttä kirjoittaa hienoa tekstiä, niin tarkoitan sitä! Eikä sitä tekstin hienoutta yhtään vähennä se, jos joistain kohdista olen eri mieltä. Kun lisäksi olen ne erimielikohdat ketonut, eikä tuo loppukehuminen kuulunut niihin, niin silloin se kuuluu täyshienon tekstin joukkoon. Mitä ihmeen russuttamista siinä on?

----------
kjk, jos et pidä negatiivisista kommenteista, ehkä ei kannata yrittää jatkaa asiallista (joskis mielestäsi välillä epäasiallista) keskustelua seuraavanlaisin kommentein:

"Olen vissiin (toisilla foorumeilla) liian tottunut siihen, että keskustelijat ymmärtävät logiikkaa ja pysyvät kohtuullisesti asiassa. Täällä ei valitettavasti niin näytä olevan :-("
----------

Täällä ei siis saa kertoa negatiivisia totuuksia?

Kuten olen jankuttanut, niin olen automaattitilastoija. Ja minun tilastoni mukaan täällä on noin yhden, korkeintaan kahden käden sormilla laskettava joukko väkeä, joilla on sekä halua että kykyä keskustella asiallisesti. Kumpaa noista kahdesta ominaisuudesta niiltä muilta puuttuu, on minun mahdotonta tietää, mutta puuttuvan näyttää kuitenkin. Ja -ihan ilman henkilökohtaisen tölväisemisen tarkoitusta, vaikka siltä saattaa tuntuakin- niin minusta tätä meidän kahden keskusteluakin vaivaa se, että löydät minun tekstistäni sellaisia merkityksiä, joita minä en tiedä sinne laittaneeni.
70. ?5.6.2011 klo 14:34
Kjk, millaista lenninkuvaa ehdottaisit?
71. kjk5.6.2011 klo 14:35
Lähettäjä: ? 5.6.2011 klo 12:26

Kjk, millaista lenninkuvaa ehdottaisit?
----------

Minä varmaan olisin pistänyt sellaisen riippuliitimen, jolla on potkuri pyrstössä. Liian helppo olisi tosin ollut se, mutta on aina paljon mukavampaa kritisoida toisen vaivalla tekemää työtä kuin itse tehdä paremmin ;-)
72. ?5.6.2011 klo 14:36
Kjk, millaista lenninkuvaa ehdottaisit näin vaikeaan ristikkoon?
73. Taata5.6.2011 klo 14:38
En osannut ratkoa ristikkoa, kun en päässyt oikein mistään alkuun, vaikka yritin. Ymmärsin kyllä, kun sanat täällä selitettiin, vaikka en ole yksinkertaisesti ehtinyt tutustua ratkaisuun Iisakista. Kaivoin vasta äskettäin sen esille pinosta todeten, että olin ratkonut väärin monta kohtaa.
Varmasti minulla oli oikein kolme sanaa. Minulla oli "Siivet" yrityksessäni. Lisää löytyy kustantajan palstalta tästä asiasta.
74. Wexi5.6.2011 klo 14:41
Täällä on läsnä, hyvä kun ylipäätään (aktiivisina), kahden käden sormilla laskettava määrä. Satunnaisiin kommentoijiin otetaan varpaat avuksi.
75. Eki5.6.2011 klo 14:46
"Ja minun tilastoni mukaan täällä on noin yhden, korkeintaan kahden käden sormilla laskettava joukko väkeä, joilla on sekä halua että kykyä keskustella asiallisesti."

Nyt tulkitsin, etten itse kuulu tuohon asialliseen joukkoon.
76. kjk5.6.2011 klo 15:15
Eki 5.6.2011 klo 14:46
----------
Nyt tulkitsin, etten itse kuulu tuohon asialliseen joukkoon.
----------

Tulkinta on taas omasi, minä en noin väittänyt.

Minusta sinun kommenttisi ovat asiallisia. Mutta kuten todettu: ainakin minun jutuissani näet pöpöjä siellä, missä niitä ei ole, ja se vaikeuttaa yhteismitallista keskustelua.

Kaikenkaikkiaankin: Ihmisten kannattaisi uskoa, että se, mitä uskoo kuulleensa, ei useimmiten ole sitä, mitä on kuullut. Eikä se varsinkaan ole sitä, mitä toinen uskoo sanoneensa. Pätee meihin kaikkiin!
77. kjk5.6.2011 klo 15:32
L 5.6.2011 klo 12:50
----------
Nyt näyttää,että kaikki on yhden kimpussa -taas.
----------

Jos minua sillä yhdellä tarkoitat, niin ällös huolestu! Juuri näin pyrkii suljettu klikki suojautumaan ulkoisia uhkia vastaan; kaikki oppikirjoissa mainitut keinot, mukaanlukien kepulisellaiset otetaan käyttöön. Joku Sarasvuo olisi taatusti riemuissaan saadessaan näin hienon esimerkin ryhmädynamiikasta ;-)
78. Eki5.6.2011 klo 15:36
kjk, tulkintoja tulee puolin ja toisin.
79. kjk5.6.2011 klo 15:45
Eki,
Tottakai tulee tulkintoja! Mutta jos hyväksyy sen, että oma tulkinta -jopa MINUNKIN- voi olla väärin, on jo paljon voitettu. Ja siksi on niin keljua täällä harrastettu tapa, että kun ensin tulkittu toisen lausuma omalla tavalla, niin sitten hyökätään henkilökohtaisesti toisen kimppuun, sen oman tulkinnan perusteella. Epäilemättä hiukkaakaan sen oman tulkinnan osuvuutta. Enkä tarkoita taaskaan, että _sinä_ olisit hyökännyt, mutta moni muu tällä foorumilla on.
80. Eki5.6.2011 klo 16:12
"Suljettu klikki" suojautumassa "ulkoisia uhkia vastaan".

Olen tämän saitin perustaja. Tässä säikeessä kirjoittavista en vuonna 2003 ollut kenenkään edes tuttava, parin olin tavannut SM-kisojen yhteydessä ja vain silloin, tosin yhden ristikoita olin julkaissut 2 kpl Pelikaaneissa (Juha N:n ainoat laadinnat). Osaa tähän kirjoittaneista en edelleenkään tunne, monista edes nimiä (esim. kjk:n tunnen nimeltä ja kirjoituksista, en muuten mitenkään). Tähän säikeeseen kirjoittaneet edustavat ainakin neljää eri ristikkolehtikustantajaa, Alfin vihjeitä puolustaneista ei juuri kukaan Alfin kustantajaa. Voiko tästä hyvin sekalaisesta sakista olla muodostunut ”suljettu klikki”? Ainakaan meillä ei käsittääkseni ole muuta tarkoitusta tälle saitille kuin oleilu rakastamamme harrastuksen parissa ja sitä keskustelu.

Minusta suljetun klikin sijaan edelleen asiaa kuvaa parhaiten Jaskan kommentti: ”Piristävää olla vaihteeksi eri mieltä Juha N:n kanssa.” Tänne kirjoittavat ovat mieluusti eri mieltä asioista, ovat olleet tässäkin säikeessä, mm. Alfin eri vihjeistä. Tämän aiheen alla lausutut törkeydet ovat sitä alhaisuustasoa (mataluutta, ei kataluutta), että asian vieminen niihin on turhaan sotkenut koko säikeen.

Käsittääkseni seuraavaksi kjk sitten sanot, ettet ole väittänyt _tätä_ suljetuksi klikiksi, mutta näin sellainen toimii, _vaikket_ tätä siksi väittänytkään.

Tiedän, että tuolla lukijoissa on paljon sellaisia, joiden tekisi mieli työntää lusikkansa soppaan. Uskon, että moni heistä on toisaalta tyytyväinen, kun ei ole sitä tehnyt. Väitän, että moni heistä on kyllä jo alkukiinnostuksen jälkeen kyllästynyt tähän aiheeseen eikä jaksa ainakaan tarkkaan enää lukea jokaista sanaa. Ja sehän asettaa heidät kaikki siihen vaaraan, että tulkitaan sanomisia entistä vääremmin.
81. Eki5.6.2011 klo 16:14
Yksi korjaus: Antti Skyttä on hyvä ystäväni, ollut 80-luvulta asti, muihin kirjoittaneisiin sanomani edelleen pätee.
82. kjk5.6.2011 klo 16:28
Perustin uuden säikeen; jätetäänkö tämä alkuperäiselle otsikolle?
83. Pena5.6.2011 klo 17:20
Koska Alf Simberg ei koskaan palannut aiheeseen lupauksensa vastaisesti, yllä oleva mainio keskustelu monipuolisine kannanottoineen jää akateemiselle tasolle. Käsirysyäkin siellä on näköjään käyty. (Henkistä. toki)

Ratkaisin oman rahan käyttöni niin, että kartan AS:n laatimia ristikoita. Jotka hänestä pitävät, jatkakoot.

Ihanaa kesän jatkoa ristikkofaneille!!
84. Marco Poloinen5.6.2011 klo 17:31
Pena,
olet erehtynyt. Katso säie 6144 Huhtikuun Iisakki 4.6. klo 11.10
85. qwertsu5.6.2011 klo 17:36
Missä saitissa?
Niin siellä Iisakkisaitilla. Eki se on mustasukkainen kaikista ristikoista, mitkä ei kuulu hänen reviirilleen. Oikein sellainen sonnipukki.
86. Marco Poloinen5.6.2011 klo 20:29
Niin, siis tarkoitin erehdyksellä AS:n aiheeseenpalaamattomuutta. Muilta osin en ota Penan ratkaisuun kantaa puolesta tai vastaan.
87. Alf Simberg7.6.2011 klo 12:13
Pena, pahoitteluni, ilmeisesti tänne olisi pitänyt sittenkin laittaa tekstiä:

Lähettäjä: Alf Simberg 4.6.2011 klo 11:10
Kiirettä on pitänyt. En oikein osaa jakaa hommissani itseäni moneen osaan ja lykännyt tänne vastaamista siinä toivossa että löytyisi kunnon kiireetön rako jolloin voisi kirjoittaa jotain ajan ja selkeän ajatuksen kanssa. Lyhyesti: taas pahoittelut!


Lähettäjä: Pena 2.5.2011 klo 17:51

RETKEILIJÄT

1. Varjoköynnöksiä - mielestäni yksikkövastaus
2. Lixttymiä - yksikkövastaus
3. Miten liittyy toisiinsa Puhdistus - vastaus
4. Sovinnon sivuosassa - vastaus
5. Hillittykin - vastaus (ei siis koske minua)
6. Hän (nuoli) - vastaukset


Cissus = varjoköynnösten kasvisuku, tästä monikko.

Minusta taas Elisalla on enemmänkin kuin yksi liittymä vai miten asian ilmaisisin.

Onhan teos Puhdistus saanut enemmän kuin runsaasti huomiota niin Suomessa kuin ulkomailla ja palkittu enemmän kuin yhden kerran. Kyllä minusta kirja on tapaus isolla T:llä.

Näyttelijä Pernilla Augustin elokuvasta Sovinto löytyy täsmentävää infoa Googlesta. Leffa ollut kyllä tapetilla kovin ainakin ristikon laatimisen aikana vai oliko se toteutuksen aikana.

Itsehillinä, tarviiko kirjoittaa enempää.

"Avulias aatu" lienee vanha sanonta, joku viisaampi voisi kertoa enempi tästä hövelistä herrasta.


Toivottavasti vastauksistani tarpeeksi valaisevia. Ehkä johonkin asiaan unohdin vastata jolloin palaan siihen myöhemmin.

Kunhan saan tämän työviikon pulkkaan, niin tekstiä tulee lisää tarvittaessa. Myöhemmin ehkä kommentoin kirjoitettua, muttaa aikas perusteellisesti ja raikkaasti on keskustelua käyty eri vinkkeleistä puolin ja toisin. Kehujakin saanut lisää, mukavaa.
88. Eki7.6.2011 klo 12:16
Juu ja kehujat ovat saaneet haukkuryöpyn ja kehotuksia hankkia elämän.
89. Viljami7.6.2011 klo 16:06
AVULIAS AATU AAVE niminen piirroshahmo seikkaili 50- ja 60- luvulla ilmestyneessä erittäin korkeatasoisessa ja suositussa SARJAKUVALEHTI nimisesä julkaisussa. Tiedä häntä sitten, olisiko tuo sanonta AVULIAS AATU tullut siitä.
90. Junamies8.6.2011 klo 21:06
Pyydän laillisen edesvastuun uhalla poistamaan täältä kaksi
tuotostani, jotka on minulta lupaa kysymättä kopioitu tänne.
Kyse ei ole enää siteerauksista, kun tuotokseni ovat kokonaisuudessaan kopioitu.
91. Ylläpito8.6.2011 klo 21:14
Jos "kilpailijan" sivustolla vääristellään noin paljon täällä käytyjä keskusteluja, täällä kirjoittavien on oikeus se tietää ilman, että tarvitsee rekisteröityä Ristikkomaailmaan. Jos tekstit poistetaan ensin sieltä, poistamme ne myös täältä.
92. Jukkis8.6.2011 klo 21:32
Taata taata. Kieltämättä noista kahdesta kirjoituksesta erityisesti eka on sen verran nolo täydellisen väärinymmärtämisen tulos, että tuon poistovaatimuksen hyvin ymmärtää. Kyllähän meistä itsekukin välillä toivoo, että voisi poistaa osia menneisyydestään.

Mutta ylläpito poistaa vaan. Onhan ne kaikkien luettavissa ilman rekisteröitymistä edelleen täällä:
_http://tinyurl.com/6xvyvre
93. +8.6.2011 klo 22:05
Ristikkomaailma.fissä käytävää keskustelua voi vapaasti seurata rekisteröitymättä osoitteessa Ristikkomaailma.fi

[siis tällä suoralla osoitteella sinne pääsee]
94. 8.6.2011 klo 22:16
siellä on oikein juttutupa
95. Wexi8.6.2011 klo 23:05
Kävin kurkkaamassa pikaisesti. Niin pikaisesti, että sisältöön ei voi oikein ottaa kantaa.
Ulkoasu (aika yleinen monilla sivustoilla) ei oikein mieleeni.
Vapaa-ajan aktiviteetit hakusessa.
(Tein kuitenkin läpimurron. Etusivun ristikon sain taltutettua alta viikon)
96. h10.6.2011 klo 12:17
Nyt lähti junamies. Mikä teitä riivaa siellä?
97. ?10.6.2011 klo 12:17
Missä?
98. ?10.6.2011 klo 12:32
Mistä?
99. Junamies10.6.2011 klo 21:01
Ette taida osata ottaa pois?
100. h11.6.2011 klo 17:17
herätys. vai ootteko kaikki kuolleet? junamiehellä on asiaa.
101. Taata12.6.2011 klo 16:23
Hidasta toimintaa täällä, kun sivustoa ei saada kuntoon kuten on luvattu.
102. tsiisus12.6.2011 klo 16:35
Taata. Pysy vain omilla sivustoillasi. Tai mikä junamies oletkin.
Siis mannekiini. Suorakulmainen neliö olrt.
103. Juha N12.6.2011 klo 16:49
Taata: Miksi kyseinen siteeraus pitäisi ottaa pois?

Miksi tekstinosan siteeraus olisi siteeratun kirjoittajan kannalta parempi vaihtoehto kuin koko tekstin siteeraus?

Päinvastoin: kun siteerataan vain tekstinosa, niin mikäli siteeraus herättää lukijassa kielteisiä ajatuksia, tokaisee siteerattu kirjoittaja puolustuksekseen helposti jotain sen tapaista, että siteeraus oli irrotettu asiayhteydestään.

Kun siteeraaja oli lainannut koko tekstin, voidaan ainakin todeta, ettei siteerausta ollut irrotettu asiayhteydestään. Tältä osin kirjoittajan oikeusturva suuremmalla todennäköisyydellä toteutui.

Jos siteeraus herätti lukijassa kielteisiä ajatuksia esim sen sisällön totuudellisuuden suhteen, on mahdollista, että syy on kirjoittajan itsensä. Kun teksti on lainattu kokonaan, lukija voi verrata siinä esitettyä totuutta itse tietämäänsä totuuteen, eikä vastaväite "väärin siteerattu" ole mahdollinen.

En ole laintuntija, mutta arvelisin, ettei missään säädöksissä tai edes eettisissä ohjeissa voida kieltää lainaamasta vaikka koko tekstiä, kun alkuperäinen teksti on ollut julkisesti luettavissa, siinä ei ole kriminalisoitua sisältöä ja lainauksen yhteydessä sen lähde on mainittu.
104. h12.6.2011 klo 16:52
No eipä hyvin mene täällä sivuilla. Nyt on hampaissa Taata. Turhaan höpisette tästä eteenpäin, että täällä saa vapaasti puhua tai tänne mahtuu kaikki.
105. Wexi12.6.2011 klo 17:15
h

Et sitten vaivautunut lukemaan Juha N:n kommenttia ensimmäistä riviä pidemmälle?
106. Junamies12.6.2011 klo 17:35
Täällä oli tänään ja eilen kirjamessut. Ei missään nimessä ole sallittua, että saisin kopioida jonkin kirjailijan kirjan ja julkaista sen omissa nimissäni. Nyt on kopioitu minun tuotoksia tänne palstalle nimimerkin takana. Eikä tässä kaikki vaan kuten yltä ilmenee ne piti sovittujen ehtojen täytyttyä poistaa myös tältä palstalta, mitä ei ole tapahtunut. En tässä kerro kaikkea jutusta, koska se ei kuulu sivullisille.
107. Munamiees12.6.2011 klo 17:43
Voi taata taata. Pysy vain siellä rotuaarillas
108. Jaska12.6.2011 klo 18:20
"Kyse ei ole enää siteerauksista, kun tuotokseni ovat kokonaisuudessaan kopioitu."

En sanoisi noin.
109. Taata12.6.2011 klo 20:02
Juha N olet tervetullut meille Oulussa käydessäsi keskustelemaan ristikoista. Olemme aivan liikenneyhteyksien ytimessä.

Jaskaa arvostan myös kirjoittajana, vaikka välillä innostus on niin kova, että joutuu hieman sanomisiaan entraamaan, mutta entraus kannattaa aina. Muistaakseni sinulla on siteitä Ouluun ainakin vaimosi kautta. Olet myös tervetullut meille Tiernakaupungissa käydessäsi. Jos joskus sopiva tulee sopiva tilaisuus.
110. Sensuroitu12.6.2011 klo 22:36
Sensuroitu
111. Sensuroitu12.6.2011 klo 22:36
Sensuroitu
112. Ylläpito12.6.2011 klo 22:37
Ollaan taas kavereita?
113. Junamies12.6.2011 klo 23:35
Asia on loppuun käsitelty meidän osalta ylläpidon so. Ekin ja Saken kanssa ja olemme nyt yhteistyökumppaneita Ekin toisaalla esittämän sopimuksen mukaisesti. Sivustojen välillä yritämme säilyttää hyvän yhteistyön jatkossakin ja välttää ylilyöntejä, joita tällä alalla pakkaa niin helposti syntymään jopa kolmansien osapuolien aiheuttamana.

Kaikki entinen on nyt unohdettu ja jatkamme puhtaalta pöydältä ristikkoiden merkeissä tavoitteena säilyttää hyvä yhteistyö vaikeissakin paikoissa ja selvittää mahdolliset erimielisyydet yhdessä hyvässä hengessä parhaan kykymme mukaan.Toivottavasti onnistumme tässä tavoitteessamme.

Junamies/Ristikkomaailma.fi
114. Ylläpito12.6.2011 klo 23:41
Tähän tähdätään! Terveiset sinne kaikille!
115. Ylläpito4.8.2011 klo 15:40
Junamies, älähän siellä juttutuvassasi ala taas vihjailla.
116. Tepe6.8.2011 klo 11:01
Iisakin no 7. Simberg s. 22.. Itävalta... mikä ihme se on..ja useita kiloja kultaa, kulta on au..muttei oikein sovi nykyisellä ratkomisella... hjälp..
117. Jaska6.8.2011 klo 11:20
Ensimmäinen virallinen apupäivä ensi tiistaina.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *