KESKUSTELUT > RISTIKOT > MITEN MITÄKIN LAADITAAN

6204. Miten mitäkin laaditaan

Eki14.5.2011 klo 10:11
Oheisessa linkissä olevassa Grawikon jutussa kerrotaan eri tehtävämuotojen laadinnasta (neljäs ja viides kappale). Tarkoittaakohan tuo sitä, että kun heilläkin on paljon kryptolaatijoita, laatijan tehtävä on lähinnä hakea oravan kuva, keksiä että siitä tulee vihjesana ORAVA (isommalla työllä ehkä KURRE) ja kone hoitaa loput? Sanapari ”muun muassa” tietenkin voi merkitä vaikka mitä, mutta vähättelevältä tuo tuntuu. Täällä nimimerkki marjaana aikoinaan kyllä tuntui laativan kryptonsa Grawikolle ihan alussa loppuun omalla päällään. Toimittaja on siis ehkä oikaissut asian kirjoittaessaan, näinhän helposti käy. Tai sitten laatijoiden tehtävät ovat muuttuneet.

(http://www.sanaristikot.net/grawiko.jpg)
(Uusi Pori 7.2.)
2. Taata14.5.2011 klo 17:43
Kuluttajien tulisi vaatia kryptoihin merkintää, että "konelaadinta" silloin, kun kone on laatinut krypton sen jälkeen, kun "laatija" on syöttänyt kuvan ja laittanut siitä avainsanaksi ORAVA. Vastaavasti käsin laadittu saa merkinnän "käsin laadittu". Vastaavasti muiden tehtävien kyseessä ollen.

Osin tästä syystä olen alkanut panostaa uudenlaisiin kryptoihin ja nyt eri vaiheiden jälkeen ensimmäiset käsinlaaditut lausekryptot ilmestynevät kesä-heinäkuussa tiettyjen välivaiheiden kautta Ristikkomaailma.fi:ssä.
Myös Kolmioristikoiden ja Ruutukolmion lehdistä niitä saattaa löytää tavallisten ja muiden erikoistehtävien joukosta jatkossa.

Iisakin Kryptot Extra aloitti tässä kuussa julkaisemalla täysin symmetrisen erikoiskrypton, jossa on neljä tähteä vihjeinä neljässä eri nurkassa.

Eli onko nyt käsin laadinta näissä tapauksissa selättänyt tietokonelaadinnat? Tavallisia kädinlaadintoja ei ole myöskään unohdettu ja siksi olisi hyvä saada käyttöön nuo aiemmin tässä esittämäni merkinnät kaikkiin tehtäviin.
Minusta se olisi kuluttajien palvelemista.
3. ?14.5.2011 klo 21:01
"Kuluttajien tulisi vaatia kryptoihin merkintää, että "konelaadinta" silloin, kun kone on laatinut krypton sen jälkeen, kun "laatija" on syöttänyt kuvan ja laittanut siitä avainsanaksi ORAVA."

"Minusta se olisi kuluttajien palvelemista."

Mitä ihmeen palvelua?
Jos kuluttaja ei sitä itse huomaa, niin mitä merkitystä sillä sitten on?
4. tonimikael15.5.2011 klo 01:22
Niin minäkin mietin. Että lopputulos kai se vain ratkaisee. Jos pakastepizza maistuu paremmalta kuin tilauspizza, entä sitten? Koopeelle terveisiä. :)
5. qwertsu15.5.2011 klo 02:08
Ylläpidon kaunaisuus on jo yltänyt dementian esiasteelle.
Tonimikael. Kaappaa firma, tai vaihda kustantajaa
6. Pena15.5.2011 klo 02:39
qwertsu, sun konmentit ovat hauskoja.

Mikset heittänt kevyitä multia tällä kertaa? d=)
7. ?15.5.2011 klo 11:57
(http://www.finder.fi/Lehtiä%20ja%20uutispalvelua/ Sanaris%20Oy/HELSINKI/taloustiedot/344375)

(http://www.finder.fi/Graafisen%20alan%20palveluja /Grawiko%20Oy/TURKU/taloustiedot/249825)
8. ?15.5.2011 klo 12:00
edit.
(http://www.finder.fi/Lehtiäjauutispalvelua/Sanari sOy/HELSINKI/taloustiedot/344375)

(http://www.finder.fi/Graafisenalanpalveluja/Grawi koOy/TURKU/taloustiedot/249825)
9. Jussi17.5.2011 klo 17:22
Törmäsin sattumalta sanaristikot.net keskustelupalstalla Eki Vuokilan kommenttiin Grawikon kryptotehtävien alkuperästä. Uusi Pori-lehden toimittaja Lauri Simolan kirjoittamassa jutussa kryptotehtävän laadintaprosessia oli kuvattu vain muutamalla lauseella ja siitä Ekille oli tullut sellainen olo, että juttu jotenkin vähettelee kryptotehtävien laatijoita. Tämä ei missään nimessä ollut tarkoitus. Ei toimittaja Lauri Simolan eikä kustantajan puolelta. Oikeastaan minun olisi pitänyt pyytää toimittajaa poistamaan tämä jutun kohta, koska koko haastattelussa emme puhuneet kryptoista kuin ohi mennen. Näin väärinkäsitys jutusta olisi voitu estää. Pääpaino lehtijutussa oli ristikoiden laadinnassa ja kuvituksessa.
Grawiko Oy julkaisee viittä eri kryptolehteä, joista kaksi ilmestyy kerran kuukaudessa ja loput kuusi kertaa vuodessa. Vuosittain laadimme noin 800 kryptotejtävää ja tällä hetkellä tätä määrää työstää yhdeksän laatijaa. Kaikki tehtävämme laaditaan käsin ja omalla päällä. Osa laatijoista käyttää tietenkin tietokonetta apuna saattaakseen kryptot tiedostomuotoon, mutta joukossa on myös niitä laatijoita, jotka lähettävät laatimansa tehtävän ruutupaperilla. Meillä on toimittu näin siitä asti , kun aloitimme kryptolehtien julkaisemisen. Ensimmäinen kryptolehtemme oli Suomi Krypto ja se ilmestyi lehtipisteisiin kesällä 2004. Laatijoiden tehtävät eivät ole meillä muuttuneet, eikä kone korvannut ihmistä.
Hyvää kesää kaikille kryptojen ystäville!
Ystävällisin terveisin
Jussi Granqvist
Grawiko Oy
10. Eki17.5.2011 klo 21:19
Kiitos Jussi selvennyksistä!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *