KESKUSTELUT > RISTIKOT > TEKNISTÄ UTELUA

62. Teknistä utelua

Antti Viitamäki1.5.2003 klo 19:15
En tiedä, onko pulma mahdollisesti vain henkilökohtainen, mutta sivut tuntuvat jälleen toimivan turhan verkkaisesti.

Kohta kymmenen vuotta surffailtuani tiedän, että moinen on erittäin yleistä kaikenlaisilla sivuilla huippufirmoja myöten, enkä siis ole motkottamassa, vain uteliaisuuttani tyydyttämässä.

Minua kiinnostaa noin yleisesti, omiakin sivuja kun olen rakentelemassa, että minkälaiset asiat vaikuttavat tähän (jo aiemminkin puhuttaneeseen) "pykimiseen". Tämä ei nyt ole ihan ristikkoasiaa, mutta ajattelin että tällaisella pienellä tekijätiimillä (viisi henkeäkö sanoit, Eki?) olisi intoa hieman selvittää hitauden taustoja.

Jos sivut kerran kuitenkin latautuvat, ei ongelma ole siinä etteikö järjestelmä löytäisi perille, saisi kosketusta dataan - mutta miksi latautuminen sitten tapahtuu tähän tahtiin? Jonnekin syntyy "pullonkaula" - miksi ja miten? Onko kyseessä jokin laitteistollinen ongelma, vai pitääkö koodia viilata - vai saattaako pyintä alkaa jostakin mitä sivulla kävijät tekevät? Voiko kävijä itse vaikuttaa käyttäytymisellään sivujen tekniseen toimivuuteen - hyvässä tai pahassa? Ehkä toimintahäiriöt liittyvät laajemmin jonkin palvelinyhtiön ongelmiin?

Mitä esimerkiksi teitte, kun systeemi edellisen kerran hidastui? Ilmoititteko siitä johonkin ja toivoitte asianomaisen tahon korjaavan vian mahdollisimman nopeasti? "Puhdistitteko" jonkin "puskurin" (anteeksi epämääräinen termistöni), minkä jälkeen ohjelma pyöri taas normaaliin tapaan, vai hävisikö vika jotenkin itsestään?

Tällaisia täällä pohdiskelen. Ja kiitollinen olen minkälaisesta vastauksesta tahansa...

Kiitos koko tiimille, ja hyvää vapunloppua! :-)
2. Jouni1.5.2003 klo 22:45
Tämmöisiä asioita olen minäkin ihmetellyt, Antti. Sitten vielä ihmetyttää tämä päivittäminen. Kun saapuu tällekin sivustolle, voi saada eteensä ikivanhan tilanteen ja aina välistä pitää "päivitellä".
3. Reima Mäkinen1.5.2003 klo 23:16
Sanotaan nyt vaikka niin, että hidasteluongelman syyt ja vikapäät ovat meillä suurin piirtein tiedossa. Emmekä niihin voi tällä hetkellä vaikuttaa. Sivujen koko pyritään toki vastaisuudessakin pitämään pienenä, jotta modeemikäyttäjätkin pärjäävät.

Tuosta edellisestä voikin jo rivien välistä lukea, että kyse on serveripään palveluntarjoajasta. Vastaavia ongelmia esiintyy monissa web-hotelleissa, eli toivotaan että homma ei tästä ainakaan pahemmaksi muutu. Eki kertokoon tarkemmin mitä katsoo aiheelliseksi.

Jounin ongelma saattaa ratketa ihan selaimen asetuksia säätämällä. Vai onko tämä palvelu ainoa missä joudut sivua virkistämään nähdäksesi mitä on tapahtunut sitten viime käynnin?
4. ++juh1.5.2003 klo 23:36
Jouni, kun saavut sivulle uudestaan, käyttää selaimesi välimuistissaan (cache) olevaa sivun kopiota, jotta homma toimisi nopeammin. Yleensä kun sivut eivät muutu. Eli jos haluat varmasti tuoretta tavaraa, pitää sivu ladata uudestaan.

[Seuraava on mutua.]
Mutta sekään ei välttämättä auta, jos selaimesi käyttää ns. välityspalvelinta (proxy server), koska välityspalvelin ei välttämättä suostukaan hakemaan tuoretta sivua vaan tarjoaa tilalle omassa välimuistissaan olevaa vanhaa kamaa.

[Nyt taas faktaa.]
Jos sivu takkuaa, niin yksi keino nopeuttaa latausta on käyttää selainta, joka estää kuvien (uudelleen)haun. Jokainen kuva näet aiheuttaa uuden hakupyynnön.

[Vielä mutua.]
Ymmärtääkseni sivu voi kertoa, ettei selain saisi tallentaa sitä välimuistiin. Tällöin selain joutuu aina pyytämään tuoreen version, kun sivulla käydään - mikäli selain ei tosiaankaan tallenna sivua.
5. Eki1.5.2003 klo 23:37
Tällaista välillä on. Nopeus tuntuu äskettäin palanneen normaaliksi. Toivotaan, että paluu hitaaseen on mahdollisimman hidas.
6. Jouni2.5.2003 klo 12:59
Kyllä minulla on samoja ongelmia muillakin sivustoilla. Itse asiassa tämä sivusto toimii aika nopeasti.
7. Eki2.5.2003 klo 13:03
Muistaakseni tänä aikana on ollut kaksi selkeää takkuiluaikaa, ensimmäisellä ei välillä auennut ollenkaan (siitä syntyi keskustelu sanasta pykiä) ja nyt vappupäivänä aukesi vain monta kertaa hitaammin. En haluaisi vielä väittää, että palvelumme tarjoaja olisi huono, varsinkaan nyt, kun aukeaa hetkessä.
8. Jyrki Takala2.5.2003 klo 15:41
Ääärimmäisen hitaan nettiyhteyden (joka katkesi kesken tämänkin viestin lähetyksen) käyttäjänä voin kertoa, että tämä sivu on yksi nopeimmin latautuvista.
9. Timppa7.5.2003 klo 10:25
Hitaus iski taas, liekö vika omassa koneessa vai palvelimessa...
10. Eki7.5.2003 klo 10:34
Nyt en ole itse huomannut tuollaista, taitaa olla omassa koneessasi.
11. Urpo7.5.2003 klo 10:45
Jumittaa täälläkin.
12. Eki7.5.2003 klo 10:47
Ehkä hienoista hidastelua minulla, mutta selvästi lievempää kuin viimeksi.
13. Maiju7.5.2003 klo 10:49
Hidastelee täälläkin.
14. Ylläpito7.5.2003 klo 14:12
Tälläkin hetkellä tuntuu hidastelevan. Tällaiset ongelmat voivat johtua eri syistä.

Meidän sivustomme toteutuksessa ainoa nopeuteen vaikuttava kriittinen asia on keskusteluryhmien viestien lukumäärä. Siltäkään osin ei ole syytä huoleen.

Myös esimerkiksi www.sanaris.fi tuntuu latautuvan hyvin hitaasti. Se on paljon yksinkertaisempi sivusto verrattuna sanaris.netiin.
15. Kravattimies8.8.2003 klo 09:50
Juuri äsken lisäsin saitin googleen.
Esim. hae sanaa kravattimies näin:

kravattimies site:www.sanaristikot.net

ja sitä tulee pari kappaletta muttei kaikkia.
Varmaan joku nero keksii, miten parantaa, ellei se hoidu itsestään pian.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *