KESKUSTELUT > RISTIKOT > HUIPPU-URHEILUN MENETETTY MAINE

616. Huippu-urheilun menetetty maine

ile1.1.2004 klo 17:17
Vaimo ihmetteli sitä, kun en seuraa enää mäkihyppyä enkä juuri muutakaan urheilua televisiosta.

Toden totta. Ennen seurasin kaikkea mahdollista urheilua. Kävin jäähallilla ja Stadikalla. Urheiluruutu oli päivän tärkein teeveeohjelma, ja Hesarista luin urheilusivut heti sarjakuvasivujen jälkeen.

Syy siihen, miksi huippu-urheilu on muuttunut nykyään minulle yhdentekeväksi, on monen tekijän summa. Tässä todella suppea yhteenveto vuosien varrella tapahtuneista suurimmista toinen toistaan ruokkineista takaiskuista.

1) Wetzellin banaaninsyönti lätkän ämmämkisoissa -74

Tsekkoslovakia kaadettiin komeasti Vellun upealla ratkaisumaalilla, mutta turpaan tuli jälkikäteen, kun Stigun kusinäytteestä löytyi efedriiniä. Veräjänvartijan maine palautettiin virallisesti jokunen aika sitten, mutta ei lähes kolmenkymmenen vuoden takaista pettymystä voi noin vain peruuttaa. Pronssia olisi tullut, jos ukko ei olisi popsinut niitä banaaneja, ja sillä sipuli.

2) Vainion käry losissa.

Juoksuratojen hirven käry olympialaisissa oli hirveä takaisku meikäläiselle. Olin juuri kotiutunut kapakasta - tosin vieraaseen osoitteeseen - jossa muuan neito olisi halunnut tehdä lähempää tuttavuutta kanssani, mutta sehän ei passannut, kun meikäläisen piti nähdä Vainion viiden tonnin juoksu. Sitten Seppo tai Juha Kangas tai Jokinen selostaa, että Martti ei juokse, kun se on jäänyt kiinni dopingtestissä. Karmea juttu! Kaiken lisäksi selostajien sepustuksia kuunnellessani kului aikaa sen verran pitkälti, että tuore tyttöystäväni ehti nukahtaa syvään ruususen uneen, joten kotimatka apostolinkyydillä oli edessä. Kävellessäni katselin mustaa taivasta ja maailma oli mustempi kuin ikinä siihen mennessä.


3) Hiihdon mömmömkisat Lahdessa...

...olivat lopullinen niitti. Olin perheen kanssa Saariselällä talvilomalla, ja kun dopingaineiden kollektiivinen käyttö suomalaisurheilijoiden keskuudessa alkoi selvitä, suljin television. Tein päätöksen, etten seuraa mitään huippu-urheilua enää koskaan, ja olen lähestulkoon pystynyt päätökseni myös pitämään.

Ainoat poikkeukset tekevät säännöt ovat Jarkko Niemisen tennisottelut ja englantilainen jalkapallo.

Jälkimmäinen on jo hyvää vauhtia ryvettymässä, joten Jarkosta on kiinni hetki, jolloin voin keskittyä lopullisesti omaan kehooni kohdistuvaan kuntourheiluun.
2. Jouni1.1.2004 klo 17:38
Niinpä, oikeassa olet, ile. Minä kumminkin seuraan yhä, kun en tiedä parempaakaaan. Voi että kun tietäisi että siellä urheilevat vain puhtaalla ruisleivällä!
3. Harrastelijatiedemies1.1.2004 klo 17:53
Etkö, Ile, huomannut syksyllä, että jotkut Jarkko Niemisenkin vastustajat oli maksettu häviämään ottelunsa vedonlyöntivoittojen varmistamiseksi?

Sigurd Pettersen taas hyppää mäkeä lääkäreiden valvonnassa. Jos laihtuu vielä kilonkin, tulee terveyssyistä kilpailukielto. On tämä tervettä touhua!
4. Timppa3.1.2004 klo 00:31
Ile puhuu asiaa!! Olen hämmästellyt monasti sitä, että kansallistunnon kohottamiseen ainoa keino on urheilumenestys. Kaikki kunnia Häkkisille, Ahosille, Palandereille ja jokaiselle menestyjälle, mutta odottelen edelleen suomalaista shakin maailmanmestaria. Otaksuisin, että siinä lajissa ei olisi kovin suurta merkitystä välineillä/sponsoreilla.

Ei kai urheilussa mitään vikaa ole (edes penkki-), kunhan ei ole aivan fanaattinen. Kuten jotkut tällaiset ristikkofriikit ;-)
5. Henry Haapalainen3.1.2004 klo 01:41
Kojonkoski saattaa olla maailman paras mäkivalmentaja, mutta ei hänenkään kaikki näkemyksensä kovin avarakatseisia ole. Hän selitti sigurd Pettersenin ylivoimaa sillä, että Pettersen harjoittelee tunnollisemmin kuin kukaan muu hänen tuntemansa hyppääjä.
Jos katsotaan historiaa vaikka vain muutama vuosi taaksepäin, aina on ollut hetken aikaa yksi "ylivoimainen", joka sitten käsittämättömällä tavalla on kadottanut kuntonsa tai taitonsa. Tähän täytyy löytyä muu selitys kuin harjoittelun tunnollisuus.
Uskon että seuraava vastaus on parempi. Täydellisen hypyn teoria on toistaiseksi liian sirpaleinen, ja hallittavaksi liian monimutkainen. Hyvällä valmennuksella voidaan päästä pitkälle, mutta se ylivoimaiseksi tekevä oivallus tulee hyppääjältä itseltään, "lihasmuistista". Kun huippuvire katoaa, ei valmentaja osaa nähdä oikeaa syytä. Yritetään muuttaa vääriä asioita, ja tilanne vain huononee.
6. iso S3.1.2004 klo 18:54
Timppa, muistelen lukeneeni, että mestaripelaajat suostuvat pelaamaan vain tietynmallisilla nappuloilla. Laudan koollakin (ruudun koko suhteessa nappuloihin) on vaikutusta tilanteen hahmottamiseen. Huipulle pyrkiville ja ammatikseen pelaaville raha ei ole yhdentekevää. Siitä en tiedä, millaisia henkilökohtaisia sponsorisummia liikutellaan, mutta turnauksissa ob suuriakin palkintoja eivätkä ne taida tulla pääsylipputuloista.

Joitakin vuosia sitten järjestettiin Suomessa (Hyvinkäällä?) näkövammaisten MM-kisat. Hesarin jutun mukaan jotkut kilpailijat valittivat valaistuksesta! Kuulosti siltä, että mukana oli huijareita, mutta kisat eivät olleet pelkästään umpisokeille. Oli putkinäköisten sarja (näkevät vain nappulan kerrallaan), voimakkaasti likinäköisten sarja, vahvasti hämäräsokeiden sarja ja niin edelleen. Välineet ja olosuhteet siis vaikuttavat shakissakin.

Urheilun seuraamista en ole kokonaan , mutta ei siihen ole sellaista intoakaan kuin joskus pienenä ja hyväuskoisena. Ihan liikaa on huijarikoijareita. Vasta äsken jäi kiinni 63-vuotias moukarinheittäjä kiinni hormoneista, niin että edes veteraaniurheilu ei ole puhdasta.
7. Timppa3.1.2004 klo 19:34
Iso S, kyllä varmaan shakinpelaajissakin on oman arvonsa tuntevia tärkeilijöitä, kuten lähivuosien huippu Gasparov. Sillä tasolla rahasummatkin on melkoisia.

Eräs tuttavani, joka on voittanut Suomen mestaruuden muutaman kerran (tavallisessa ja pikapelissä) yritti aikoinaan tehdä ammattia shakinpeluusta, mutta lopulta ei uskaltanut jättää vakituista työpaikkaansa, koska toimeentulo olisi ollut hiukan epävarmaa. Näin siis Suomen mittakaavassa.

Tapsa, kerrohan Veijolle terveisiä!
8. Vanha Ratkoja3.1.2004 klo 19:35
Stigu Wetzell on rehabilitoitu (maine palautettu).
Stigu sai itsenäisyyspäivänä mitalin.
Sattuu olemaan samalla työnantajalla töissä, kuin Vanha ratkojakin
9. Egi3.1.2004 klo 20:14
Timbba, Karri Gasbarov vai Garri Kasparov?
10. Timppa3.1.2004 klo 20:27
Joo, lipsahti...
11. Pena21.1.2004 klo 10:37
IS:

"Dopinghysteria jäytää miestennistä

Miestennikseen levisi Greg Rusedskin dopingkäryn jälkeen dopinghysteria.

Rusedskin eilen Australian avoimista pudottanut espanjalainen Albert Costa kertoi, että pelko jäytää pukukopin ilmapiiriä.

- Kaikki ovat peloissaan ja kaikki puhuvat dopingista, entinen Ranskan avoimien voittaja kertoi.

Kanadassa syntyneen britti Rusedskin nandrolon-käry julkistettiin vuoden alussa. Rusedski syyttää kärystään miestenniksen ATP-järjestöä. Britti väittää, että 47 pelaajan näytteissä on ollut tätä anabolista steroidia.

- En usko, että 47 pelaajaa uurastaa miesten kiertueella nandrolonin voimalla. Nyt tilanne on se, että tässä ei edes uskalla juoda urheilujuomia. Silti viiden erän otteluita ei pysty pelaamaan 35 asteen lämmössä pastan ja leivän voimalla, Costa valitti."
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *