6130. HS 209

Karik8.4.2011 klo 19:18
Terve taas.

Vuosituhannen vaihteessa yläkertaa rempattiin ja sieltä tuli purujen joukosta talletettua satoja 60-luvun alun lehtiä. Enimmäkseen Aamulehtiä mutta myös hesareita ja Uutta Suomea.

HS 210:n lisäksi (katso ko. säiettä maaliskuulta) löytyi yllättäen toinenkin sunnuntaihesari jossa on HS 209:

(http://tinyurl.com/6guyafk)
2. Juha N8.4.2011 klo 20:15
Kiitos näistä!

Se ensimmäinen ainakin oli mielenkiintoinen: enemmän kuin pelkkä kuriositeetti. En arvannut Kailaa noin taitavaksi laatijaksi.

Tähän toiseen en ennätä syventyä vielä tänään. Enkä huomennakaan, sattuneesta syystä. Mutta palannen myöhemmin asiaan.

Edellistä ristikkoa en yrittänytkään printata, joten en tiedä, kuinka hyvin sen olisi saanut osumaan A4-tulosteelle. Mutta suoraan näyttöruudulla ratkonta onnistui helposti, vähän niinkuin päässälaskuna.

Suosittelen kaikkia kokeilemaan. Kun menette yllä näkyvään osoitteeseen, klikatkaa vasemman reunan VIEW ja edelleen ZOOM IN. Zoomatkaa 3 tai 4 kertaa perälläin in, minkä jälkeen vihjeteksti on ensiluokkaisen selvää.

Harmillisen vähän tuli kommentteja siihen HS 210 -säikeeseen.
3. kjk12.4.2011 klo 17:37
Tuli sitten tämäkin valmiiksi - paitsi taas yhtä puuttuvaa kirjainta. Keskikuvassa aitojen välissä huiskivan miehen jaloista alas lähtevän sanan piilokirjainta en keksi millään; en edes, mihin vihjeeseen se liittyy. Apuva?

ps. Mukavaa, että näitä vanhoja on tänne pisetty näytille. Kiitos, Karik
4. Juha N12.4.2011 klo 19:41
kjk:

Tuskinpa siihen piiloruutuun [S_NA] on mitään muuta tarkoitettu kuin kirjain A. Mutta miten sana SANA saa oikeutuksensa, on vaikea sanoa. Tuossa vihjetilassakin kun sattuu olemaan pelkkiä piirroksia.

Vihjeenä on todennäköisesti tavuviiva ja sen oikealla puolella oleva piirros. Yhdyssanavihje siis; ratkaisuksi haetaan yhdyssanan alkuosaa. Piirros kuvaa mielestäni siltaa, ja mainitsemasi aidat ovat sillankaiteita. Vasemmanpuoleisesta kaiteesta vasemmalle on edessä vedenpinta ja takana vastapuolen rantatörmä, ja oikeanpuoleisen kaiteen oikealla puolella hahmottuu kaarisillan holvin muoto.

Mutta mikä on yhdyssanan loppuosa, jos alku on SANA? Kävin läpi Nykysuomen Sanakirjan SANA-alkuiset yhdyssanat, eikä mitään hyviä tarjokkaita löytynyt. SANAJÄRJESTYS tuntui parhaalta, mutta en kyllä käyttäisi sanaa JÄRJESTYS kuvaamaan tilannetta, jossa joku vaivautuu lakaisemaan sillalta tiepölyn pois. Myös SANAVIRTA tulisi kyseeseen, jos ei olisi noin kaukaa haetun kuuloinen yhdyssana.

Itselleni suurin kysymysmerkki tässä ristikossa on, miksi vihje YKSI KOLMESTA saa ratkaisusanaksi NETTO, sikäli kuin arvasin E-piilokirjaimen oikein. Brutto, netto, taara. Netto on siis yksi kolmesta? Höh.

Tässä vuonna -63 julkaistussa ristikossa on kaksi anakronismia. SIAM lakkasi olemasta Siam jo vuonna -39, kun se uudelleennimesi itsensä Thaimaaksi (tai viimeistään vuonna -49, jolloin muutkin maat lopullisesti siirtyivät Thaimaa-nimen käyttöön). Toisaalta pääkuvassa nähtävä kuuta kiertävä satelliitti tuli todeksi vasta vuonna -66, Luna 10 -luotaimen myötä.
5. kjk12.4.2011 klo 19:54
Juha N:
Minä olin siihen NETTOon ihan tyytyväinen, kun keksin edes _jonkun_ kytkennän vihjeeseen; tuon saman kolmiyhteyden. Mutta siihen joensiltatavuviivaan: ei mitään! Liekö tuo edes tavuviiva, kun on noin vinossa?

ps. Karik oli aika heikosi kumittanut ristikon ennen skannausta, monet kirjaimet näkyvät vielä. Ei tarvi täältä kysellä apua ;-)
6. Jukkis12.4.2011 klo 20:28
Sen sijaan että sanoo "Keskikuvassa aitojen välissä huiskivan miehen jaloista alas lähtevän sanan piilokirjain" voi sanoa "ruudun O-13 piilokirjain",

Olisi nykyristikoissakin hyödyllinen tuollainen reunoille painettu koordinaatisto. Helpottaisi ristikoiden jälkipuintia.
7. kjk12.4.2011 klo 20:38
Jukkis:
Juu, niin voisi sanoa. Voisi, jos olisivat nuo koordinaatit näkyvissä. Minä kun printtiä suurensin A4:lle niin paljon, että hävisivät, niin en voinut. Mutta periaatteessa nuo koordinaatit uusissa ristikoissa olisivat ihan hyvä juttu.
8. Karik12.4.2011 klo 22:37
Kiitokset kaikille mielenkiinnosta, eipä mennyt skannaustuokio hukkaan. Olisin pistänyt suoraan pdf:nä saataville mutta tuo googlen saitti, johon ensin törmäsin, ei annakaan pdf:ää sellaisenaan. En viitsinyt kokeilla muita, löytyy varmaan miljoonia.

Tosiaan piti kummata pois muutamat jäljet vuodelta 1963, yllättävän sitkeässä olivat.

Mielenkiintoista kuulla että Juha N ratkoi hs 210:n 'päässään', eikö vain? Minulla ei onnistuisi helpommallakaan ristikolla.

Yksi kirjain minulta puuttuu, se Ranskan tasanko näyttää alkavan kahdella L-kirjaimella. SANA meni läpi yhdyssanan SANASILTA alkuosana, ainakin siinä vaiheessa kun täyttelin ristikkoa...
9. kjk13.4.2011 klo 06:39
Karik:
Jos vielä näitä skannailet, niin yritä löytää paikka, johon pdf:n saa suoraan. Vaikka tuolla kuukkelissa on helppo skaalata kuvaa, niin sitten kuvan saaminen omalle koneelle järkevällä resoluutiolla on vastaavasti hankalampaa.

Se tuplaällä tasanko muuten ei ole Ranskassa, vaan Etelä-Amerikassa; ranskassa viittaa vain siihen toiseen sanaan.
10. PP13.4.2011 klo 10:34
Tämän ristikon ilmestymispäivä näkyy olevan sunnuntai. - Kiinnitin huomioni alalaidassa olevaan tilaan, johon piti laittaa ratkaisijan nimi ja arvo. Vuonna 1963 olisin ilmeisesti merkinnyt arvoksi kotiäidin. Odotin tuolloin toista lastani ja asuin Turussa.

Jonkinlainen tuttuuden häivähdys kävi mielessä oikean alakulman vihjeissä YKSI SEITSEMÄSTÄ ja ITALIATAR, jotka nyt tulivat ristikkoon heti, mutta tuolloin v. 1963 ilmeisesti mietityttivät.
11. Juha N13.4.2011 klo 18:22
Tässä taas näki, etteivät ristikoista opittavat sanat välttämättä sivistä.

Se että Onsilo on Kaar, tuli tietooni joskus 70-luvulla, kiitos H. Kalvan ja S. Jokikokon. Jostain merkkihenkilöstä mahtoi olla kyse, kun häneen törmäsi Seura-lehden suurnuotassa joka viikko. Kaar oli ilmiselvästi etu- ja Onsilo sukunimi.

Samalla tavalla tulivat tutuiksi herrat Balbo Italo, Petri Olaus, Jesse Iisai ja Tate Sharon. Yleistietous kasvoi kohisten. Melkein sitä olisi jo kelvannut vaikka Tuplaan tai kuittiin visailemaan.

Tsot tsot - vähä kerrassaan ovat ristikkoknoppien salat paljastuneet. Tuossa liki 40-vuotisen ratkontataipaleen varrella. Polleana on jo voinut uskoa, ettei yhtään Iisain kantoa ole jäänyt ylivuotiseen kaskeen.

Mutta kukas se tuosta yllä mainitusta herraluettelosta puuttuikaan? No Pier Angelipa tietysti... Jestas. Italiatar? :O
12. PP13.4.2011 klo 18:41
Muistiini on myös jäänyt vihje LAATI, johon tuli vastaus Iisakki. Vasta paljon myöhemmin minulle selvisi, ettei Iisakki mikään ristikkomies ollut.
13. Eki13.4.2011 klo 19:03
Tuo LAATI > IISAKKI oli minullekin suuri arvoitus, ennen kuin ristikko-Iisakki selitti, että kyseessä on Verohallituksen entinen johtaja (tms.).
14. PP14.4.2011 klo 07:19
Kopio säikeeltä 2921, jonka otsikko on Laati:

LAATI, Iisakki Valfrid, s.1892, tilastomies, fil. kand., Iltalehden päätoimittaja 1924-26, Uuden Suomen päätoimittajan apulainen 1929-32, merenkulkuhallituksen tilastotoimistossa 1935-42 ja 1952-59, kauppaministeriön tal. tutkimustoimiston päällikkönä 1942-48, Veronmaksajain Keskusliiton hallituksen pj.v:sta1955. Teoksia: Sosiaalinen lainsäädäntö ja toiminta Suomessa (1939, käännetty useille kielille), Henkisen alan järjestötoimintaa Suomessa (1944), Suomen luotsi- ja majakkalaitos 1809-1046 (1946), Itsenäisen Suomen rakennustyö (Suomen historian käsikirja II 1949), aikakauslehden Politiikka julkaisija 1945-50.

(Otavan Uusi Tietosanakirja)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *