KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONVAIHDE 26.-27.03. 2011

6102. IS-viikonvaihde 26.-27.03. 2011

Juha N26.3.2011 klo 14:41
Harvinainen 1+ kovis, kun vei puoli tuntia enemmän aikaa kuin saman laatijan eilinen SK-täyskolmonen :)

Taas oli monentasoista mietittävää.

Yhden tähden ylihelppoja: MYRSKYPILVESSÄ TAI EDUSKUNNASSA (4), ALUSTALLA TELTOIKSI (4), YRITYS, NURIN ÄÄNI (4), MONELLE N...ES.A TULLUT (4).

Kahden tähden kaiveltavia: PÄIVÄ JONA SAAVUTAAN HAVAIJILLE? (5), P:LLÄKIN VOI PINTAA (6), , <------- VÄÄNTÖKEHOTUS (7), SALIEN JÄRJESTELY (5).

Kolmen tähden kovaksikeitettyjä: OLEN KOTOISIN "POHJA" (4), AUTTOI OTTAMAAN ETÄISYYTTÄ (5), LENTÄÄ/MATELEE (7), MIES MYÖNNÖNKIN KERA (5).

Neljän tähden neuvottomaksijättäviä: ULOS KIERROKSEN LOPUSSA (4), KÄSKY TÄMÄN POISTAMISEEN! (4), KARHUN JÄLKEENSÄ JÄTTÄMÄ (5), HILJAA TIETYSSÄ TUOLISSA (9).

Viiden tähden viheliäisiä: HUOMAAN VIRHEEN! (6), PAIKKA UT:SSA TAI JUDOSSA (6), [suttu]-LAVAMAISIA (5), pääkuvasta oikealle lähtevä lause (9 + 8 + 7 + 7).

Sanana eniten ilahdutti pääkuvasta alas lähtevän lauseen viimeinen (21). Vähiten taas PITÄEN PERÄSSÄÄN (4). No, hakusana mikä hakusana...
2. kari kämäräinen26.3.2011 klo 15:11
Taas jäi ratkomatta tämä tappaus. Uusi fontti on kyllä selkeä, mutta jotenkin lattean näköinen. Entinen oli parempi.
3. Juha N26.3.2011 klo 15:22
Olen fontista karin kanssa samaa mieltä. Mutta ajan kanssa silmä tottuu.
4. m26.3.2011 klo 15:31
Kyllä Kämäräinen on ihan oikeassa. Silloin kun tehdään noikin vaativa tekele tulisi ajatella ratkojaa. Eikä valita tuollaista fonttia. Menee laatijan työ ihan hukkaan.
5. kari kämäräinen26.3.2011 klo 15:42
Laatijan työ ei mene fontin takia varmaan koskaan hukkaan. Enkä suinkaan ole välttämättä oikeassa.
6. m26.3.2011 klo 15:51
Ristikon on saatava jonkun ratkomaan. Siinä se juju. Joa fontti tai kuvat ovat sekavia, niin hukkaan menee. Kämäräinen äöä ole noin vaatimaton, kun oikeassa olet :)
7. m26.3.2011 klo 15:52
Tulipa yhteen vietsiin motna naputteluvhreitä. sory
8. Jaska26.3.2011 klo 15:56
(+objekti-)
9. Viljami26.3.2011 klo 17:20
Tämä ristikko ei kyllä antanut mitään ilmaiseksi. Oli pakko pitää välillä pieni latauspaussi ja jatkaa sitten. Pari mainiota vihjettä jäi mieleen, eli OLEN KOTOISIN "POHJA" ja KARHUN JÄLKEENSÄ JÄTTÄMÄ.
10. Marco Poloinen26.3.2011 klo 18:11
Täytynee ihan perinteen vuoksi opponoida tuossa fonttiasiassa. Vaikka se on entiseen verrattuna persoonattomampi, niin selkeys on kuitenkin ensisijainen vaatimus ratkontaa ajatellen. Selvänsaantiongelmistahan täällä on aika ajoin marmatettu, eniten kylläkin Histiksessä. Ään pisteissä saa olla tarkkana vielä tämänkin fontin kanssa. Uskon Juhan tavoin, että silmä tottuu...

Juhan analyysi on totuttuun tapaan niin seikkaperäinen, ettei siihen ihmeemmin ole lisäämistä. SK-kovikseen en pysty vertaamaan, mutta jotakuinkin täyden pallotuksen alarajoille ajankäyttö pysähtyi. Neloskategoriaan mielestäni lukeutui myös TUPAKAN PAIKKA, eikä kaikki noista helpommistakaan ihan heti välähtäneet. Yksi kolmannen asteen ja toinen viidennen asteen yhteys on vielä puolittain sumeana (käy huulilla, mutta karkaa!). - Eiköhän ne siitä.

"Suurten kiitosten kanssa hyväksytään". KIITOKSET!
11. Lauri Kultti26.3.2011 klo 21:12
Hauska lauantai ruoanlaiton, viinin ja kovisristikon parissa. Ruoka oli hyvää, viini makoisaa ja ristikkokin valmistui.

Vaakaan lähtevää pääkuvan lausetta piti muutaman kerran makustella ennen kuin sen ajatus kirkastui. Juha N:n mainitsema [suttu]-LAVAMAISIA odotuttaa vielä valkenemistaan. Jospa aiempaa aiemmin valkeneva aamu aikaistaisi minukin valaistumistani!
12. Jaska27.3.2011 klo 00:45
Lauri Kultti, se suttu on SA. Aina ikävää, kun ristikossa on luuppikamaa. Miinustettava on, vaikka olisikin painon syy.

Jännä juttu, minulla meni tähän tunnin verran vähemmän aika kuin SK:n pahikseen, pysyi normaalikoviksen puitteissa. Juha N puolestaan kulutti tähän puoli tuntia enemmän. Henkilö- ja ristikkokohtaisten erojen yhteisvaikutus voi siis olla näinkin dramaattinen (?)

Näytelmä oli kylläkin lähinnä taas tragedia. Mitä enemmän tuijotan valmista ristikkoa, sitä surkeammaksi esitykseni muuttuu. Toi ja toi ja noi, vanhoja tai niiden muunnelmia, olishan ne pitänyt heti oivaltaa. Ja se vaakaan lähtevä lause suorastaan hävettää! Mutta kun se älli aina vaan menee sulkuun!

Ei yhtä nerokas kuin SK:ssa, ei myöskään yllä aivan sarjan tähänastisen kärjen tasolle lauseita lukuunottamatta. Semmoinen vakaa tasaysin tapaus.
13. Jaska27.3.2011 klo 00:47
Äh, se suttu on siis yliruksattu SA. Mutta liian epäselvästi siis.
14. Lauri Kultti27.3.2011 klo 10:40
Kiitos Jaskalle. Voin kevein mielin jatkaa Sanaseppo-lehden ratkomista, kun suttu ei enää suttaa ajatuksiani.
15. Marco Poloinen27.3.2011 klo 11:11
Tuo oli tajuamisen kannalta oleellinen tieto. Omassa ristikossani ei luupilla näkyvistä tavuviivaa edeltävistä kolmesta (vaaka)viivantapaisesta ja kahdesta pisteestä voinut kuvitellakaan muodostuvan mitään kirjaimia, ruksista puhumattakaan. Eritasoisia versioita lienee ollut liikkeellä.
16. Juha N27.3.2011 klo 11:14
Jaska, suttu ei mielestäni ollut painon syy.

Laatija halusi salata, mitä vihjeen alusta on typistetty. Kunnon kovistyyliin, kuten ULISIJA -> AKKA.

Vain pehmiksissä näytetään päälleruksauksella tai sulkeilla, mikä tai mitkä kirjaimet on poistettu: (S)ISKO -> (S)ISAR.

Muodossa LAVAMAISIA vihjettä olisi kuitenkin perin hankalaa tajuta pätkityksi. Tämän vuoksi alku on sutattu. Lisäksi sutulla on haluttu kertoa, kuinka monta kirjainta alusta puuttuu. Itse kukin voi havaita, että sutattuna on kaksikirjaimisen tavun levyinen tila.

Jaska, tsot tsot, tällä ristikolla on vastausaikaa vielä muutama päivä :)
17. Eki27.3.2011 klo 11:20
Alkuperäisessä versiossa tuo suttu oli poissa, siis vihje oli vain LAVAMAISIA, joten tämä on askel selkeämpään vihjeeseen ja suttu on tahallinen. Kovin innostunut en ollut tästä parannetustakaan versiosta, vaikka idea onkin sinällään hyvä. Jätin asian Tonin päätettäväksi.
18. Tuomas L.27.3.2011 klo 11:25
Näitä kovissäikeitä lukiessa saa kyllä usein ihmetellä, miten eri tavalla kokeneidenkin kovisratkojien oivalluskyky saattaa laukata: "viiden tähden viheliäinen" PAIKKA UT:SSA TAI JUDOSSA oli minulle yksi ristikon helpoimmista vihjeistä. Tosin vihjeen helppous riippuu huomattavasti siitä, onko ratkaisusana vanhastaan tuttu - minulle se sattui olemaan, joten vihjeen "hämäysulottuvuus" ei vienyt harhaan.
19. Juha N27.3.2011 klo 11:40
Tuomas, niinpä niin: kokeneenkin oivallus menee joskus metsään.

Kun ratkaisu oli poikittaisten avulla muodostunut, varmistin sen oikeellisuuden laittamalla Google-hakuun JUDO + [ratkaisusana]. Sitten menin raamattu.uskonkirjat.net -sivustolle, ja ryhdyin etsimään saman asuista nimeä UT:stä.

Ahaat tulevat joskus jälkijunassa :)
20. Marco Poloinen27.3.2011 klo 11:50
Juuri painovirheen mahdollisuuden vuoksi en jaksanut tuota suttujuttua pitemmälti miettiä. Tuskin tuontapainen tulee myöskään muodostumaan suosikikseni.
21. Jaska27.3.2011 klo 12:49
Jassoo, että siis tarkoituksellista laatijalta. Jos siis Juha N:n arvioon luotamme, ja miksi emme luottaisi. Olen pettynyt. En hyväksy suttua kuin siinä tapauksessa, että ratkaisusanaksi tulee suttu. Tässä ei tullut.

Oli siis oikeutettua selittää suttu Lauri Kultille, jolla ei ilmeisesti ollut apuvälineistöä käytössään. Jos se kuitenkin tulkitaan ei-suositeltavaksi vihjaamiseksi, niin kiellettäköön sitten Lauri Kultin osallistuminen tämän ristikon palkintoarvontaan.

Arvosana on nyt luonnollisesti tarkistettava. Vimmatun suttuilun tulos on paradoksaalisestiko pojojen vähentäminen. Katsotaanpa miinuslistasta... tuossa. "vihjeen tahallinen vaikeuttaminen grafiikan tai typografian sotkuisuudella rangaistakoon yksittäistapauksessa kokopukilla, toistuvana määräaikaisena tai lopullisella ratkontakiellolla."

Oma viKASI!
22. Juha N27.3.2011 klo 13:43
Moisesta paragrafikokoelmasta täytyy muidenkin saada kopio! Liikkuuko tuollaisia netissä?

Bridgessäkin on epäeettisyyksiä karsiva bridgelaki. Kilpailunjohtaja kutsutaan paikalle, jos pelaaja antaa partnerilleen laitonta informaatiota esim miettimällä liian pitkään tarjous- tai kortinpeluuvuorollaan, tai jos kaksikon epäillään salaavan tarjouskäytäntöjään vastapelaajilta.

Onhan sangen tuomittavaa, jos jotkut näkevät suttujen läpi, ja toiset eivät. Vilunkipeliä!

Edellä referoidussa lainkohdassa mainittu rikkeen toistuvuuden mukaan koveneva rangaistusasteikko näyttää kuitenkin sangen lievältä. Ääripäässä kun on vain lopullinen ratkontakielto. Riittääkö se nyt sanktioksi? Ankarampi lakikokoelma lätkäisisi ikuisen laadintakiellon :)
23. Lauri Kultti27.3.2011 klo 13:58
Mukaudun ja jätän osallistumatta tämänkertaisen koviksen arvontaan! :)
24. ripop28.3.2011 klo 15:15
Tuosta lavamaisesta menin aluksi niin metsään,että vaikka kaikki muu oli auennut,ei mitään logikkaa kehittynyt kunnes tajusin ,että mitäpäs tuosta.Kiitos Jaskalle sa adusta vinkistä.Minusta se näytti suolta kartalla.Saipa siinä sitten pisimpään rämpiäkin.Minusta Tonin ristikot ovat ihan ykkösiä ,esteettisyydessäänkin.Iisejäkin on mukava ratkoa.
25. TAM28.3.2011 klo 21:27
Nyt vasta älysin viimeisen jipon, tuon huomaan virheen. Näillä ajoilla ei menestytä SM- kisoissa.
26. Ripe29.3.2011 klo 20:44
PITÄEN PERÄSSÄÄN - kauneusvirhekö? Kova on yksipalloiseksi... oikea yläkulma vielä lähes tyhjänä ...
27. Ahti31.3.2011 klo 07:07
Samaa mieltä Ripen kanssa, että kova oli kovis "yksipluspalloiseksi". Kolmen pallon pehmis ratkesi huomattavasti nopeammin. Olikohan tarkoituksellinen hämäys vai olivatko pallot vain pomppineet painossa ristiin rastiin pehmiksen ja koviksen välillä... :-) Henkilökohtaisesti tuhrasin huomattavasti enemmän aikaa tämän koviksen kanssa, kuin SM 2011 3. alkuerän kanssa. Ei ole vielä ajatuksenkulku Tonin tasolla. Viime yön rauhaisina tunteina loput aukesi paitsi viimeiset viisi kirjainta jäi VAPAA-AJAN PAIKAN ja RADAN ALUSSA TARPEEN vihjeiden kohdalta ennenkuin huomasin mikä jäynäsi. Pääkuvasta vaa'assa alkaneen lauseen ensimmäisen pystyn eka kirjain johti harhapoluille, ennenkuin huomasin, että suomenkielessä käytetään kahta eri muotoa suttu + LAVAMAISIA vihjeen ratkaisuna. Yhden pienen miinuksen annan LUMIKKI KUVASTIMESSA vihjeen ratkaisun viimeiseen kirjaimeen (edellytyksellä, että ratkaisuni on oikein), sillä vähääkään optiikan kouluoppeja muistellessani ja ymmärtäessäni kyseinen kirjain ei voi noin päin esiintyä, jos olen vihjeen oikein mieltänyt. Tulikohan annettua liiaksi vihjettä vai johdanko täysin harhaan??? Ottaisin mielelläni kommenttia kyseiseen kohtaan, jos jollakin sattuu olemaan samanlainen ratkaisu. :-) Ja nyt jännäämään maanantain tuloksia.
28. Viljami31.3.2011 klo 08:22
Minusta LUMIKKI KUVASTIMESSA vihjettä ei pitäisi ottaa noin kirjaimellisesti, koska sana "kuvastimessa" on ristikkovihjeenä monimerkityksellinen.
29. Ahti31.3.2011 klo 10:56
Hyväksytään tuo monimerkityksellisyys ja muutellaan vain kirjainten järjestystä. Kiitos kommentista
30. Ripe31.3.2011 klo 19:11
Karmean väännön jälkeen täyteen tuli! Nerokkaita ja hauskoja vihjeitä paljon. Tosi hieno ristikko - kiitokset siitä Tonille!
Yläpuolen ratkaisulause hauska!
31. Juha N31.3.2011 klo 19:12
Ahti: [suttu]-LAVAMAISIA -vihjeen [suttu]-XXXXX -ratkaisusanasta ei suomen kielessä käytetä kuin yhtä muotoa: juuri tätä [suttu]-XXXXX -muotoa. Sikäli kuin [suttu]-LAVAT ja [suttu]-XXXXX tässä yleisnimiksi ymmärretään, niin kuin mielestäni tulisi ymmärtää.

Yksikkömuoto [suttu]-XXXX ei siis kuulu sanojen KUORI, VUORI ja VIINI joukkoon, jossa monikkomuodoille on kaksi vaihtoehtoa sen mukaan mitä sanalla ymmärretään: KUORIT (nuori lainasana, 'tietyt kirkon osat') - KUORET (vanhempaa sana-ainesta, 'päällyskerrokset'), VUORIT (ilmeisesti nuori lainasana, 'pukineiden sisemmät kankaat') - VUORET (vanhempaa sana-ainesta, 'korkeat kallioperän kohoumat'), VIINIT (nuori lainasana, 'viinirypäleestä käytetyt alkoholijuomat') - VIINET (vanhempaa sana-ainesta, 'nuolikotelot').

Yksikkömuotoinen [suttu]-XXXX kuuluu vanhaan sana-ainekseemme, joka ei taivu e.m. nuorien lainasanojen tavoin. Koska se kuitenkin on arkikäytössä harvinainen, kielikorvamme ei automaattisesti kerro oikeaa taivutusta. Asiassa hämää erikoisesti se, että [suttu]-XXXX on myös sukunimi, josta näkyy käytettävän vain nuorten lainasanojen taivutuskaavaa. Niinhän on monien muidenkin sukunimien laita, ettei taivutus noudata vastaavien yleisnimien mallia. Esim RYTI: RYDIT ('järviruo'ot') - RYTIT ('Rytien perhe tai suku').

Koska yksikkömuotoinen [suttu]-XXXX on meille arkikäytössä ehkä tutumpi sukunimenä kuin yleisnimenä, tässäkin ristikossa ratkojan kielikorva saattoi hämääntyä monikoimaan sanan väärin.
32. Ahti1.4.2011 klo 08:28
Juha N,

Kiitokset todella perusteellisesta selvennöksestä. Menin vanhaan halpaan asiaa tuplatarkistaessani netistä ja sieltä valitettavasti löytyi myös tuo virheellinen monikkomuoto jossakin asiayhteydessä yleisnimenä.

Kuten sanoitkin, sukunimenä käytetään puolestaan toista monikkomuotoa ja arkikielessä varmaan helposti samaa muotoa yleisnimenäkin, johon halpaan todellakin olen mennyt. Ylläoleva tarkennuksesi vahvisti kuitenkin uskoani, että ratkaisuni oli lopulta oikein.

Itselläni ei valitettavasti löydy Nykästä kuin kesäpaikalla, jossa asian oikeellisuuden olisi varmaan voinut tarkistaa. Siinä mielessä on todella mukavaa, kun tällä foorumilla palautuu / palautetaan mieleen yli 35 vuoden takaisia koulussa opittuja suomenkielen hienouksia. Seurailen aina mielenkiinnolla ratkojien kommentteja aiheen tiimoilta.

Ja pääasiahan on, että tänäkin päivänä oppi taas jotain uutta. Kuten moni jo hehkuttikin kyseistä KOVISta, oli se kerrassaan herkullinen kokonaisuus. Pitää vaan itsekin joskus päästä paremmin sisään tähän "tonismiin", joka tuntuu ammattiratkojille olevan jotakuinkin selvää kuin pläkki.
33. EPätietoinen2.4.2011 klo 11:45
Järjestyksessään toinen kolmepalloinen täynnä, mutta en kyllä millään tajua vasemmalla yläkulmassa olevaa UJ vihjettä ja sen ratkaisusanaa. Mitähän se kätkee sisälleen?
34. Marco Poloinen2.4.2011 klo 11:51
EPätietoinen,
kyseessä on aivan tavallinen puutosvihje, vaikka se noin lyhyenä onkin vähän hämäävänoloinen.
35. RA2.4.2011 klo 11:51
UJo = KAINo
36. EPätietoinen2.4.2011 klo 12:04
Okei, isot kirjaimet harhauttivat hyvin! Kiitos tästä tiedosta.
37. Marco Poloinen2.4.2011 klo 12:20
[Jos otetaan tuo Ahdin mainitsema ammattiratkoja-termi vähänkään tosissaan, niin kyseisenlaisten ammattilaisten osallistuminen näihin ristikkosäikeisiin taitaa olla jokseenkin harvinaista.

Mutu-arvioni on, että päätoimisia ratkojia tuskin on viittä enempää ja osa-aikaisiakaan ei kovin monta kymmentä. Ristikkolehtiähän julkaistaan toistasataa, mutta ne ovat kuitenkin keskittyneet harvemmille laatimoille/kustantamoille.]
38. Ahti2.4.2011 klo 13:31
Marco Poloinen, Ei ollut tosissaan otettavaksi tarkoitettu. Lähinnä omia taitoja tällä ristikkosaralla referenssinä käyttäen näillä sivuilla kommentoivat tuntuvat ammattilaisilta. Ja toisaalta, jos ammattilaiseksi lasketaan ristikoiden ratkomisella leipänsä tienaavat, taitaa tuo mainitsemasi viidenkin joukko harventua. Olet varmasti oikeassa tällä sivulla kommentoinnin suhteen eli "kell onni on se onnen kätkeköön". Pahoittelen, jos kommenttini ymmärrettiin väärin.
39. Marco Poloinen2.4.2011 klo 17:23
[Ahti,
älä ole milläsikään, ymmärsinhän minä asian luonteen. Kunhan selitin. :-) ]
40. SeppoL4.4.2011 klo 08:46
eipäs täyty vaikka pää jo puhki:=)),
kertokaa viisaat avuksi, vaikkapa tuo alas/oikealle päälauseen viimeinen sana??
41. SeppoL4.4.2011 klo 10:02
sain ylläolevan ratkaistua, mutta tuo suttu-lavamaisia??please!
42. Eki4.4.2011 klo 10:06
(sa)lavamaisia > (sa)..... (puita nekin)
43. tonimikael4.4.2011 klo 12:04
Laatija täällä hei. SALAVAMAISIA vihjeen oli tarkoitus olla selkeämpi. Yleensähän tällaisissa vihjeissä on poisjätettävien kirjainten päällä ruksi, mutta ajattelin kokeilla jotain uutta, eli idea oli jotenkin jopa loogisempi: Joku on kirjoittanut paperille SALAVAMAISIA, josta sitten pyyhekumilla poistettu kaksi ekaa. Ja tässä tapauksessa kummattu sen verran suurpiirteisesti, että vielä erottaa mitä siinä on lukenut.

Ja sitten ratkojan olisi pitänyt keksiä mitkä ovat SA-alkuisia salavamaisia, eli loogisesti toisia (lehti)puita. Silloinhan ei liene vaihtoehtoja kauheasti.

Mutta anteeksi tosiaan tuosta liian tarkasta kummaamisesta. Koetan vastedes hutiloida enemmän. ;)
44. Jaska4.4.2011 klo 18:14
Laatijan päätöksen luottaen Korkein Oikeus päättää puolestaan palauttaa arvosanan kiitettäväksi.
45. Kati11.4.2011 klo 15:37
Tämä ristikko vieläkin levällään: saisinkos "IS:SSÄ PARASTA?" ja "HILJAA TIETYSSÄ TUOLISSA"?
46. Jaska11.4.2011 klo 16:41
Parasta? Laatija yritti olla vaatimaton ja tälläsi kyssärin perään. Ilta-Sanomissa on siis sivuja, jotka voidaan nimetä aihepiirin mukaan, kuten uutissivut, urheilusivut jne.

Katin toista pulmaa voisi myös Timo Soini valottaa. Hän on istunut ko. tuolissa, jos on aito katoliikki(s). Hänen ja papin keskusteluja ei ole ruodittu Ilta-Sanomissa, koska ne eivät ole julkisia, vaan...

Unohtui muuten kiittää Pitkälää vai ketä pitäisi uudesta selvästä fontista. Pientä vanhaa joutui joskus tihruamaan luupillakin. Toivottavasti uusi pysyy arvovaltaisista vastalauseista huolimatta.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *