6077. HS 210

Karik8.3.2011 klo 20:44
Tervehdys,

Tässäpä muinainen ristikko.

(http://tinyurl.com/5ronhnt)
2. Jukkis8.3.2011 klo 20:55
Saisko vihjettä oikean ylänurkan kuvaan?
3. Juha N9.3.2011 klo 00:54
Kiitos, Karik. Tässäpä oli mielenkiintoinen yllätys. Ristikko vuodelta 1963, mutta hämmästyttävän moderni. Nykyisiä laadintasääntöjä noudattava - kauan ennen kuin sellaisista oli yleisesti edes sovittu.

Ristikossa ei ole lyhempiä sanoja kuin nelikirjaimisia. Sanat ovat perusmuodossa; taivutusmuodot näyttävät olevan sallittuja vain pääkuvasta lähtevissä lauseissa. Pääkuvalauseet ovat siten sommiteltuina kuten nykyäänkin. Orporuutuja ei ole. Peräkkäisiä piilokirjaimia ei ole. Ala- ja oikea reuna ovat tasaiset; liehureuna on sallittu vain ylhäällä ja vasemmalla. Alkupiiloja ei ole muualla kuin e.m. liehureunoihin kuuluvina eikä loppupiiloja ole ollenkaan (nämä seikat tuntuvat olevan nykyään yleinen pyrkimys vaikka eivät ehdoton velvoite). Ei ole myöskään muiden maiden ristikoissa tavattavia paksuja ruudunväliviivoja erottamassa sellaisia vierekkäisiä kirjaimia, joista laatija ei onnistunut muodostamaan sanaa, eikä yhtäkkisiä 90 asteen mutkia sanankulussa.

Sanastossa on vain yksi selvä poikkeama nykynormeista: erään henkilönnimen kolme osaa on kirjoitettu yhteen pötköön. Tätä sanojen osiksi jakamisen velvoitetta tosin joskus harkitusti rikotaan nykyristikoissakin, esim maanantai-Iltisten histiksissä, joissa teemaan liittyvät monisanaiset teosnimet on usein sommiteltu katkeamattomiksi mammuttisanoiksi.

Toinen - joskin vain relatiivinen - poikkeama nykynormeista on se, että eräs kaupunkimme on otettu mukaan ruotsinkielisessä asussaan. Sana on kuitenkin hyvin tuttu, ja pituutensa puolesta se on jopa ihan kiva mauste tässä ristikossa.

Muutoin sanasto on nykynormienkin valossa tasokas. Mukaan on saatu hyviä pitkiä sanoja: SUUNTA SEKIN, KYNÄSOTA, JUURI MENOSSA, monokkelimiehestä lähtevä sana, vasemmasta reunasta lähtevä 15-kirjaiminen sana, TAVALLISESTI VASIKKAA, rautatien kuvasta lähtevä sana, oikean alakulman 10-kirjaiminen pystysana, toiseksi alimmaisen rivin 9-kirjaiminen sana, ja luovana yhdyssanana ihan pätevä MONIEN MAIDEN PELLOILLA.

Huvittavaa oli huomata, että havaijilaisseppeleet, eräs USA:n osavaltio, eräs idän suolajärvi, eräs uuninpohjarakenne, eräs lyömäase, erään valioliigajoukkueen nimenosa ja eräs tarujen varjagi olivat "ristikoista tuttuja" jo puoli vuosisataa sitten, ja että KUMOUSVALTIO oli silloinkin kumousvaltio.

Pikanttia aikalaissanastoa edustavat kaksi tupakkamerkkiä, ja esillä on silloisia julkimoita, kuten ARKKIPIISPA ja vuonna 1972 kuollut Atte-listan jäsen. Mukana on lisäksi kaksi ehtaa hätäsanaa eli silloiseenkin yleistietoon kuulumatonta hakuteoksista tarkistettavaa erisnimeä: Syracusen viereinen karttapaikka ja eräs vuosina 1924-29 jalkapalloa (soccer) Yhdysvalloissa pelannut miekkonen.

Muutama modernin oloinen vihje mainittakoon: kytkösvihje TOINEN ON USEIN TOISTA, SELÄSTÄÄNKIN KAUNIS, VOIMASANAINEN TAISTELUPAIKKA.

Muutama vihje jäi tajuamatta: miksi JUULIA ja RVA AATU ovat mitä ovat, ja miksi yläreunan paperiarkkivihjeestä tulee se sana kuin tulee. Vasemman alanurkan ENT. KIEKKOMIES jää minulle piilokirjaimeltaan arvaukseksi. Vaihtoehtoja piilokirjaimeksi ovat A, U ja Y. Jos sama vihje olisi nykyristikossa, tietäisin melkoisella varmuudella, ketä tarkoitetaan, mutta hän ei ollut ENT. KIEKKOMIES vuonna 1963, koska oli syntynyt vasta 1959…

Kuvitus on mielestäni nykyisilläkin mittapuilla tasokas, mutta vihjeiden sattumanvarainen sijoittelu hieman häiritsee.
4. Wexi9.3.2011 klo 01:17
Jukkis.
Vatanen ilman Ihalaista matkalla Ameriikkaan.
5. HT9.3.2011 klo 01:44
Palkinnoiksi mainitaan 20 ja 10 markkaa, jotka Nordean rahanarvonlaskurin mukaan ovat nykyrahassa n. 38 ja 19 euroa.
6. PP9.3.2011 klo 08:49
Laatija? Oma arveluni on Osmo Kaila. Nimeä ei näy ristikossa.
7. kjk12.4.2011 klo 13:16
Sattui silmään tämä vanha, ja yllättävän kevyesti ratkesi, lukuunottamatta sitä vasemmana alakulmanKIEKKOMIEStä. Ylälaidan "paperiarkki" (Juha N) lienee pahvi, jolla monen vanhan talon seinät päällystettiin. Aatun vaimo löytyy Brita Koivusen levyltä, ja laulun sanoista se löytyy Juuliakin.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *