KESKUSTELUT > RISTIKOT > LÖYTYYKÖ NETISTÄ "HÖYRYRISTIKOITA" MISTÄÄN ?

6062. Löytyykö netistä "höyryristikoita" mistään ?

jpq3.3.2011 klo 11:31
Löytyykö netistä "höyryristikoita" mistään ?
amerikkalaisia löysin. ja onkos näiden ristämis säännöt mitkä ? siis yleiset ei knenkään erityisen tiukat.
2. jpq3.3.2011 klo 11:43
Britti-mallisiakin haen...
3. Kravattimies3.3.2011 klo 12:38
jpq, nettihän on täynnä englanninkielisiä höyryjä!

(ulkomailla kai ajatellaan, että kuvaristikot ovat lapsille)

Googlaa australialaisen ristikkokustantajan tuotteita näin:

lovatts crosswords

ja valitse sieltä vaikka
e-nigma daily crossword
4. jpq3.3.2011 klo 15:07
Kravattimies: täytyypi katsella. ja mikä muuten suomessa höyryristikon risteämis sääntö yleensä? itse koe laadin huvikseni (Vihjeitä vaille) krypto kaavalla olevalla pohjalla en siis amerikkalaismallilla tai brittimallilla vaan vähän kuin välistä sanoisin.
ps. vaikka huvikseni teinkin se ei tule nettiin.
5. Jukkis3.3.2011 klo 17:07
Mitä tarkoittaa risteämissääntö?
6. Jaska3.3.2011 klo 20:56
Luulen jpq:n tarkoittavan pohjan rakennetta koskevia sääntöjä. Sellaisia ei kai ole missään julkaistu. Ekin kirjassakin todetaan vain, että pohja on yleensä symmetrinen. Se ei siis ole ehdoton sääntö.

Mustat ruudut saavat olla niin kuin kryptossakin orporuutuja. Tämä kuvaristikkotermi tarkoittaa ruutua, josta ei lähde ratkaisusanaa pystyyn eikä vaakaan. Käsittääkseni on suositeltavaa, että "höyry" ei silti saisi olla liian kryptomainen, siinä on hyvä olla myös aukioita, jolloin ratkoja saa risteävistä sanoista helpommin apuja.

Esim. 4x4-aukiossa kaikilla sanoilla on neljä risteävää sanaa. Minimihän on kaksi risteävää siten, että kahta peräkkäistä piiloruutua ei synny. Siis sama sääntö kuin kuvaristikossa. Piiloruuduttomuus ei siis ole välttämättömyys, niin kuin englantilaisissa kenties on laita. Edelleen on suotavaa, että aukiosta johtaa vähintään kaksi reittiä muualle ristikkoon, siis samoin kuin kuvaristikossa.

"Höyry" asettaa siis laatijalle rakenteen ja "sanojen ristiinpanon" taidon osalta suurempia vaatimuksia kuin krypto. Toisaalta laatijan ei tarvitse pyrkiä mahdollisimman suureen eri kirjainten lukumäärään. j ja p siis riittävät ilman q:takin!
7. jpq3.3.2011 klo 21:35
Jaska: kyllä ja aukiot pidetään mielessä. ja omalla säännölläni risteämistä esiintyy enempi kuin britti säännöllä jossaa pitkiäkin mustia alueita. ja jokainen firmahan/laatija vetää oman rajansa sääntöihin.
8. Eki3.3.2011 klo 21:46
Ei kai nuo brittitehtävät ole piilosanoja? Niissähän Suomessakin on enemmän piiloruutuja. Mutta päämäärä on ratkottavuus, ei tiukat sääntövaatimukset. Ratkojien ehdoilla.
9. jpq4.3.2011 klo 00:08
Eki: kyllä. siis ratkojien ehdoilla. ja tavoitellun vaikeusasteen mukaan.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *