KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 5.-7.11

5846. IS-viikonloppu 5.-7.11

Jaska6.11.2010 klo 00:00
Pitkälän O-ristikossa on hyvät ja huono puolensa. Se on kirjainsarjan laadullinen huipennus, josta laatija ei enää paremmaksi panne. Se on paha juttu, kun ollaan vasta puolivälissä. Mutta ei liian paha, kun loivasti laskevaan kaareen osaa varautua. Ja kukaties jossain välissä tehdään uudelleen jyrkkä nousu kohti huippua.

Pitkälä on tähän virittänyt enemmän vipuja kuin yhteenkään sarjan aiempan ristikkoon. Niinpä viisaimmillakin on vaara niihin mennä. Ainakin yksi viisaampi (minua) meni ja joutui sitten kumittelemaan. Minulla kumipää kului monin verroin enemmän, ratkonta-ajasta puhumattakaan. Pahiksen puolelle ei sentään yltänyt, vaikka räkätauti ei ole vielä täysin hellittänyt. Hieman löysennetyllä skaalalla annan itselleni kasin.

Pitkälällä oli puolestaan hyvät saumat mitä harvinaisimpaan arvosanaan 10+, kunnes ratkontani mateli ainoaan ehdottoman objektiivisen kriittisen seulani vain väkinäisesti läpäisseeseen sanaan. Hienoista haikeutta tuntien oli se tulossa ollut plussa suljettava takaisin hermeettiseen säilöönsä odottamaan pyhäinpäivääkin parempaa. Jaa mutta taitaa olla aaton puolella edelleenkin.
2. Jaska6.11.2010 klo 00:02
Niin, kumpi päivä se on, jos kello on tasan 00:00?
3. PP6.11.2010 klo 11:38
Ilmeisesti edellinen epeli viittaa minuun kumipäiden kuluttamisesta puhuessaan. Parissa kohdassa menin todellakin Pitkälän ansaan. SUUSSA JA SILMISSÄKIN (5) minulla oli eläinkunnan tuotetta. Mietitytti ERÄS MATTIKIN (6) ja aika nöpelön sanan hahmottelin ensiksi VALLITSEVAN TILAN TAKAA (4).

Ristikko oli oivallinen, lauseet kutkuttavan kekseliäitä. Jäi taaskin hyvä fiilis niin kuin aina vaikeista ratkottavista. Aikaa meni kuitenkin huomattavasti vähemmän - vähän yli tunti - kuin HS:n ristikkoon, jota tuhersin kaksi ja puoli tuntia. Ei tarvinnut googlata eikä yrittää tulkita kuvia tai kiukutella omituisten ulkomaisten paikkojen ja pellenimien kanssa. Oma oivallus riitti ja siksikin kympin arvoinen hengentuote, takuuvarmaa Tonia. PP jää innolla odottamaan P-ristikkoa.
4. HM6.11.2010 klo 13:10
Ensin tuntui, että ratkeaa vain muutama t-kirjain, mutta lähti se jo liikkeelle mukavasti. Tunnin ratkaisuajasta en edes haaveile!

Siitä olen ihan samaa mieltä, että kuvat saisivat aina olla näin selkeitä. Minulla on usein vaikeuksia tulkita värikuvia ristikoissa.
5. Mummo6.11.2010 klo 14:32
Kattelin Salkkareiden uusintoja ratkonnan lomassa ja toisen jakson lopussa oli täynnä...
6. Juha N6.11.2010 klo 16:57
Sama tuntu, PP. Hesarin eilinen vei meni minultakin tasan 2.5 tuntia ja puheena oleva IS-kovis puolet vähemmän.

Kun aloittaa kuvan alta, ratkonta etenee kätevästi alemman lauseen myötäisesti. Lause auttaa muuta ratkontaa.

Vaikeudeltaan tämä O-ristikko vastasikin mielestäni M:ää. Siis kolmemiikka. Se välissä ollut N oli paljon kiharaisempi.

Kummallakin ratkaisulauseella oli muuten kekseliäästi aivan uusi näkökulma verrattuna sarjan aiempiin kirjainselityksiin. Eivät näytä laatijan ideat loppuvan.

Jaska, en itse ole noin pessimistinen. Eiköhän nannaa riitä sarjan loppuun asti :)

Vihjeiden top5:
1. HÄNELLÄ KIMMOISA SEINÄ?
2. KUOLEMAANTUOMITUN HUUTAMA
3. kuvavihje nyrkkiä heiluttavasta miehestä
4. kuvavihje injektiota antavasta sedästä
5. EI AIDOSSA PUUSSA!
7. pirjo6.11.2010 klo 18:28
Olisi vaihteeksi kiva tietää, kuinka kauan Toni Pitkälällä on mennyt näiden laatimisessa? Niin monta "kieroutta" ja ihanuutta oli tähänkin saatu, kiitos taas.

Yhtä vihjettä en ole vieläkään ymmärtänyt eli tuota TÄSTÄ VIISI NOSTELEE! Vastaussana on kyllä käsittääkseni oikein parista piilokirjaimesta huolimatta- optimistisesti uskon yhteyden vielä keksiväni. Älkää vaan neuvoko mitenkään, en tätä siksi kirjoita.
8. pirjo6.11.2010 klo 21:30
Justjoo, ei se ollutkaan vaikea.
9. aloittelija7.11.2010 klo 16:33
Sanokaapas miten pitkään pitää harrastaa ristikoiden täyttämistä ennen kuin voi edes haaveilla esim. tämän koviksen tekemistä? Tein tuossa samaisen lehden pehmistä ja sen ollessa liian helppo, käänsin sivua, eikä olisi pitänyt, sillä yksikään sana ei irronnut (varmuudella) koviksesta.
10. matts7.11.2010 klo 16:47
Ei se varmaan ole harrastuksen ajasta (kestosta) kiinni, joskus vaan ei lähde alkuun mutta kun jotain johonkin saa, niin siitä se sitten. Olen katsellut tätä Pitkälää nyt muutamaan otteeseen ja vain keskellä ylhäällä on kymmenkunta sanaa ja muuta erakko siellä täällä. Luultavasti sinun pitää katsoa vastaus sitten kun se ilmestyy ja käydä vihje vihjeeltä läpi ristikko uudestaan. Siten voi päästä laatijan aivoituksista jotenkin perille (paitsi Pitkälän jonka aivot nyrjähtää aina vaan uudelleen eri asentoon). Pitkämielisyyttä tämä vaatii.
11. Marco Poloinen7.11.2010 klo 21:35
[Asiaa puhui kamraati tuossa edellä. Ja lisäksi on muistettava, että yksilölliset erot itse kunkin aivoissa ja taipumuksissa on melkoiset. Itse olen jo ajat sitten joutunut myöntymään siihen, että vaikka kuvaristikkokovikset ratkeavatkin välillä suht. sutjakkaasti, mitään piilosana-, krypto- tai avoristikkovirtuoosia minusta ei ikänä tule. Kyllähän nekin tulee ratkottua, mutta ajankäyttö on ihan eri luokkaa.

Ellei tähtäimessä ole menestyminen ratkonnan SM-kisoissa, kannattaa nopeudessa yms. kilpailla vain itsensä kanssa ja keräillä talteen kaikki pienet onnen pipanat, mitä onnistumisista ja kehittymisestään saa irti. Esim. tässäkin säikeessä (käsittääkseni) esiintyvän ratkonnan hallitsevan Suomen mestarin suoritusaikoihin voi tietty pyrkiä, mutta ei kannata masentua jos ei onnistu...]

Käsiteltävänä olevan ristikon kanssa passasi kuten niin monesti ennenkin. Ristikonhakureissulta (eilen) yötä myöten kotiuduttua vahva aikomus oli vilkaista sarjakuvat, painua nukkumaan ja kimmota virkeänä ristikon kimppuun. Mutta ei, ei siihen itsehillintä tälläkään kertaa riittänyt vaan aamuyötä piti ("ähmällä") kulutella pitkähkö tovi, vaikka sanojen lisäksi myös silmät olivat ajoittain vähän ristissä.

Tuplaten meni aikaa Juha N:n tai PP:n aikaan verrattuna, eikä noihin aikoihin olisi kyllä mennyt virkumpanakaan, sen verran oikealta kovikselta se minusta tuntui.

Tasaisen tiukkaa puurtamista, eikä mitään yltse muiden olevaa jumituspaikkaa. Tai, no, pääkuvan vieressä ERÄS MATTIKIN oli olevinaan tosi varma ja vasta pitkän setverkkauksen jälkeen vaihdoin kaihoa tuntien kolme ensimmäistä kirjainta. Ko. nurkan muissakin vihjeissä oli asiayhteydet aika nopeasti kohdallaan, mutta sopivia sanoja vain ei meinannut löytyä.

Aiemmissa kommenteissa on tullut oleellinen esille, joten tyydyn toteamaan puolestani, että laatu on priimaa, tykkäsin ja jään odottelemaan seuraavaa kirjainta.
12. Ripe7.11.2010 klo 23:32
Hieno ristikkosarja jatkuu! Itsepintaisen vääntämisen ansiosta (flunssaisena) sana sanalta alkoi täyttyä, ikinä en ole näin pitkään ja hartaasti tasaisesti puurtaen saanut ristikkoa valmiiksi. Yleensä jämähtää pitkäksi aikaa johonkon kohtaan ja luulee jo, että luovutettava on. Nyt ei käynyt niin, vaan hyvin tasaisesti sain varman sanan aina silloin tällöin. Aikaa kyllä meni koko viikonloppu. (silloin tällöin nappasin ristikon käteeni)

Aloittelija! Eri ristikkotyyleihin tottuu. Hesari alkaa olla jo liian tuttu, ja sen saa täytettyä jo suht helposti, kun on vuosia siihen paneutunut. Kovista pitkän aikaa en edes yrittänyt, kun en saanut siihen sanaakaan! Kun sinnikkäästi vaan yrittää, niiden idis alkaa avautua ja saa yhä enemmän ratkaistua. Nyt olen saanut jo monta kovista peräkkäin täytettyä. Harjoitus tekee mestarin.
13. matts8.11.2010 klo 21:38
Muten täynnä mutta oikean yläkulman pystysanan piilokirjain puuttuu. Eihän siihen sovi kuin yksi mutta en ymmärrä yhteyttä vihjeeseen. Ymmärrys puuttuu myös IAT vihjeen ja vastaussanan väliltä??? Onkohan siinä virhe?
14. Marco Poloinen8.11.2010 klo 21:50
Eihän siinä sitten muu auta kuin miettiä lisää sitä yläkulman vihjeen yhteyttä. Sama homma IAT-vihjeen kanssa, virhettä siinä ei tällä(kään) kertaa ole.

"Lohduksi" sen verran, että piti meikäkäisenkin hetki hiljentyä ko. yhteyksien kohdalla...
15. matts8.11.2010 klo 22:34
Tarkoitin että olisko minulla siinä firhe.
16. Jaska8.11.2010 klo 22:43
No, no, matts...
17. matts8.11.2010 klo 22:48
...korjaan - virhe. Hyvä että Jaska toimii väärinkirjootuksen tarkastimena.
18. heikki8.11.2010 klo 23:42
Jaska kysyy 6.11. klo 0:02, kumpi päivä on, jos kello on 0:00.
Vastaan, vaikka tämä ei ristikkokysymys olekaan. Kellonajat ilmoittavat kulunutta aikaa. Jos kello on 23:59,9999 ei vuorokausi ole vielä vaihtunut. Jos kello on 0:00, on aika jo joitakin sekunnin murto-osia yli puolen yön, siis vuorokausi on jo vaihtunut. Toisin taas on almanakan yksiköt: vuosi, kuukausi ja päivä, ne ovat järjestyslukuja ja ilmoittavat kuluvaa aikaa. Tässä usein näkee sekaannuksia. Esim. 1.1.2011 alkaa uusi vuosikymmen (vaikka joku aloitti sen jo tämän vuoden alussa). Uusi vuosituhat alkoi 1.1.2001 (vaikka siinäkin oli vuoden varaslähtö ympäri maapallon).
19. Marco Poloinen9.11.2010 klo 00:42
[Tässäkin ajanlaskuasiassa on se monissa muissakin asoissa ilmenevä piirre, että tieteelliset (matemaattiset) faktat kulkevat omia polkujaan ja nk. maan (maailman) tapa omiaan. Seuraavassa Kotuksen kieli-ihmisten näkökulmaa:

"Lähes jokaisen vuosikymmenen vaihteen lähetessä on ollut jonkinmoinen kielikiista kahdesta asiasta: koska uusi vuosikymmen alkaa ja miten sitä nimitetään.

Ensimmäisestä kysymyksestä väiteltiin lehtien palstoilla kiivaasti etenkin kymmenen vuotta sitten, kun siirryttiin peräti uudelle vuosituhannelle. Se johtui siitä, että on kaksi tulkintaa, mikä on 1900-luvun viimeinen ja mikä taas 2000-luvun ensimmäinen vuosi. Matemaatikkojen mielestä on selvää, että vuosituhat päättyy nollaan loppuvaan lukuun 2000 ja seuraava alkaa ykköseen loppuvasta luvusta 2001. Laskeminenhan alkaa normaalisti ykkösestä.

Yleiskielen näkökulmasta vuosituhannen vaihtuminen hahmotettiin toisin: uusi vuosituhat alkoi, kun vuosiluvun ensimmäinen, tuhansia merkitsevä numero, muuttui ykkösestä kakkoseksi eli 1999:stä 2000:een. Näin epätäsmällisesti, ”tavallisen ihmisen” tapaan, ajateltiin muuallakin maailmassa, ja siksi vuosituhannen vaihtumisen juhlailotulituksia järjestettiin kaikkialla samaan aikaan – sitä mukaa kuin aikavyöhykkeillä edettiin vuoden 2000 alkuun.

Matemaattinen ja yleiskielinen näkemys törmäävät toisiinsa tietenkin myös vuosikymmenen vaihtumisen yhteydessä. Kielitoimiston asiakirjoista näkee, että kysymys vuosikymmenen vaihtumisesta on ollut usein esillä. Aina on joku vastustanut kielenhuollossa noudatettua yleiskielistä kantaa, jonka mukaan vuosikymmen vaihtuu vuosiluvun kymmeniä osoittavan kohdan vaihtumisen mukaan. Tämän yleisen näkemyksen mukaisesti siirrymme nytkin uudelle vuosikymmenelle, kun vuosiluku vaihtuu 2009:stä 2010:een."

Lienee jonkin sortin fakta, että esim. vuosikymmenen vaihtuminen on käytännössä siirtynyt sopimuksen varaisten asioiden luetteloon.]
20. Marco Poloinen9.11.2010 klo 00:45
[... sopimuksenvaraisten...]
21. matts9.11.2010 klo 07:32
[sopimuksenvarainenhan tuo vuosilukukin on - oikeampi olisi kai jossain 4,5 miljardin kieppeillä. Kaikki on periaatteessa sopimuksenvaraista, valonnopeuskin, olisihan järkevämpää että se olisi 1 eikä se n. 30 cm nanosekunnissa, jota nyt käytetään. Jos se olisi 1 niin massa olisi yhtäsuuri kuin energia. Tai elektronin varaus, onhan se vain sattumaa, että se on -merkkinen, Voisi olla helpompaa jis se olisi plussan puolella.]
22. pölhö-kustaa9.11.2010 klo 08:53
Vaikea oli,mutta täyteen tuli lauantai-illan mittaan.Väliin mahtui kyllä pyöräilyä,kun hiihtämäänkään ei ihan vielä pääse.
23. Marco Poloinen9.11.2010 klo 12:05
[Järjestelmällistyttämättömyydelläkäänkökään ei saada tolkkua asiaan? yhtä kaikki, kannatan vuosilukuun 4500000010 siirtymistä.]
24. Jaska9.11.2010 klo 13:12
[Pieleen meni, possessiivisuffiksi puuttui, -kään oli kahdesti, loppuun kävisi -hän ja alkuun tietysti normaali epä-: epäjärjestelmällistyttämättömyydellänsäkäänköhän.]
25. Marco Poloinen9.11.2010 klo 13:22
[Tällä kertaa(!) en pyrkinytkään täydellisyyteen. Yritinpä vain soveltaa muuhun lauseeseen sopivaksi. Tupla-kään nyt oli vähän heikko esitys.]
26. Matti9.11.2010 klo 13:33
En malta olla työntämättä lusikkaani tähän soppaan. Kellonaika on aika-akselin aikakoordinaatti. Keskiyön hetken koordinaatille on käytössä kaksi eri nimeä, 24:00 ja 0:00. Edellistä on totuttu käyttämään, jos hetki syystä tai toisesta mielletään kuluneeseen aikaan liittyvänä, ja jälkimmäistä, jos hetkellä on jokin assosiaatio tulevaan aikaan. Ellei tällaisia mielleyhtymiä ole, on yhdentekevää kumpaa nimeä keskiyön hetkestä käytetään.
27. pirjo9.11.2010 klo 23:15
...epäjärjestelmällistyttämättömyysmäisyydellänsäk äänköhän... ?
28. matts9.11.2010 klo 23:57
...kään.
29. lp10.11.2010 klo 11:55
Eilen illalla täyttyi loputkin. Upea kokonaisuus, kiitos Toni!
30. kari kämäräinen10.11.2010 klo 19:28
Nyt ei leikannut minulla yhtään. Puolenkymmentä sanaa sain kolmen päivän aikana aikaiseksi. Liian vaikea tällä kertaa...
31. HM10.11.2010 klo 20:17
Nostan minäkin kädet pystyyn tällä kertaa. Vasenta laitaa ja oikeaa yläkulmaa jäi auki liikaa. Ei auennut alas tuleva lauseen alkukaan, vaikka kuinka yritin. Ehkä ensi kerralla...
32. Marco Poloinen10.11.2010 klo 20:40
Viikkohan on vasta puolessa. Jos/kun pahin suorituspaine on poissa, kannattaa silloin tällöin vilkaista ihan rennosti. Saattaapi aueta ihan yks' kaks'!
33. l10.11.2010 klo 21:41
Kysynpä onko mitään järkeä tehdä niin vaikea ristikko, että jää kesken ratkojilta? Siinä menee laatijan aika ihan turhaan.
34. Jaska10.11.2010 klo 22:09
On järkeä. Vaikeusaste ilmoitetaan Ilta-Sanomissa ja useissa muissakin lehdissä ristikon yhteydessä. Koviksiin (vaikeisiin) harjaantumaton ratkoja voi siis varautua siihen, että ratkonta jää kesken. Minultakin on jäänyt monta, mutta ei laatijan eikä minunkaan aikani silti ole mennyt hukkaan.

Tämäkin ristikko jäänee monilta täyttymättä. Heihin tuskin kuuluvat kari kämäräinen ja HM, jos viitsivät/ehtivät jatkaa yrittämistä.
35. l11.11.2010 klo 10:35
Jaska myöntää, että ristikko jää monilta täyttämättä. -Tämä ei suinkaan ole ristikon tarkoitus. Ei sinne päinkään. Joku hetki saa täyttämiseen mennä, muttei tuntitolkulla. Ristikko on käyttötuote ja jos tuotetta ei voi käyttää, niin sitä ei ostetata enää - niinhän? Samoin käy laatijankin, joka tekee tuollaista. Sen laatijan ristikot jää kioskiin.
36. Jaska11.11.2010 klo 11:15
I, etkö siis osta enää lauantain Ilta-Sanomia? Sen liitteessä IS-Plusissa on myös pehmis eli helppo ristikko.
37. Jukkis11.11.2010 klo 11:20
Vaikean ristikon tarkoitus on olla vaikea, josta automaattisesti seuraa se, että se jää monilta täyttämättä. Ja se, että monilta sen täyttämiseen menee aikaa tuntitolkulla. Tällaista ajankäyttöä kutsutaan mm. "harrastamiseksi".
38. +11.11.2010 klo 12:20
I, piipahdapa kertomassa näkemyksesi tuolla HS-säikeissä.
39. Matti11.11.2010 klo 16:27
I: "Ristikko on käyttötuote ja jos tuotetta ei voi käyttää, niin sitä ei ostetata enää - niinhän? Samoin käy laatijankin, joka tekee tuollaista."

Minusta esim. Toni Pitkälän vaikeiden ristikoiden suosio kertoo aivan muuta.
40. matts11.11.2010 klo 16:41
I:lle: Luultavasti sitten ei voi tehdä keskitasoisia tai helppojakaan ristkoita koska nekin jäävät joiltakuilta kesken. Ristikoiden vastaukset muuten julkaistaan, joten kyllä ne lopulta saa täyteen kun lunttaa vastauksista. Olisiko niin, että I:n pitää vaan harjoitella kovasti, kyllä se siitä!
41. Pena11.11.2010 klo 20:26
Kitkaisen innostava sanaristikko, suosikkini "asuntomessuhuuma" nauratti. Ratkomiseen aikaa kului arviolta seitsemisen tuntia about. Mukavaa ajankulua!
42. PS11.11.2010 klo 22:25
Eiköhän ratkojia ole monenlaisille ristikoille, toiset tykkää helpoista, toiset koviksista ja jotkut molemmista.
Itse en helppoja täytä vaikka kovisten kanssa joskus menee viikko ellei peräti kahta, ei tietenkään koko aikaa mutta miltei päivittäin. Itse huomaan että harjoittelu tuottaa tulosta, tämä ristikko täyttyi jo viikonlopun aikana. Kehittymisessä auttaa myös jos kesken jääneen ristikon käy vastauksen kanssa läpi ja tutkii mihin vipuihin on jämähtänyt.
43. Marco Poloinen11.11.2010 klo 23:18
Oikeastaan tuossa l:n esille ottamassa asiassa ollaan elämän peruskysymysten äärellä: Asiat, joista en tykkää, jotka ovat minusta liian vaikeita tai liian helppoja, liian kalliita tai halpoja jne. jne., ovat turhia ja tarpeettomia. Ja niissä ihmisissä, jotka ko. asioita harrastavat tai peräti niistä tykkäävät, on minuun verrattuna joku vika.

Ristikonlaatijoiden ja -kustantajien osalta markkinatalous huolehtii kyllä siitä, että kenellekään kelpaamattomat asiat ja tuotteet painuvat unohduksen hämärään. Tällä sivustolla IS-alkuisilla säikeillä käsiteltävien ristikoiden laatijoilla ei nähdäkseni ihan huomenna ole siitä vaaraa.

Toistan itseäni: Uskon vahvasti, että kunhan kaikki suuriin ikäluokkiin kuuluvat äidinkielenopettajat ovat eläkkeellä, koviksilla riittää kysyntää!
44. nopeat ratkojat16.11.2010 klo 22:57
Alkaa olla vähitellen valmista täälläkin! :D

Kysymys viisaammille: IAT, OLE HERVOTON! Ratkaisusanojen yhteys vihjeisiin ei millään hahmotu.
45. Jaska16.11.2010 klo 23:15
IAT on supistevihje. Siitä ja ratkaisusanasta puuttuu sama eka kirjain. Vihjeessä OLE HERVOTON! ole on verbin imperatiivi eli käskymuoto. Ratkaisusanakin on imperatiivi, mutta sillä on myös toinen merkitys erisnimenä.
46. Anu17.11.2010 klo 15:08
Täynnä muuten mutta "tästä viisi nostelee!" ei mene ymmärrykseen.
47. Marco Poloinen17.11.2010 klo 15:11
Anu, mietipä mitä tekisit jos tuommoinen vihje tulisi vastaan piilosanassa.
48. HM17.11.2010 klo 20:25
Kaunis kiitos luottamuksesta, Jaska! Niin siinä kävikin, että paha jumi oli pitkän aikaa, mutta sitten lähti täyttymään suhteellisen nopeasti ja samana iltana oli valmista. Taaspa opin uuden sanan NÄPPÄRÄ-vihjeestä, en ole ikinä kuullutkaan! Uutta purtavaa odotellaan viikonlopun ratoksi.
49. Marco Poloinen17.11.2010 klo 23:29
Tuli mieleen, ettei Anu ehkä olekaan piilosanaihmisiä. Pääasiassa piilosanoissa käytettävästä anagrammijäynästä on TÄSTÄ VIISI NOSTELEE -vihjeessä kumminkin kyse.
50. Sari K24.11.2010 klo 15:13
Please, apuja; "tästä viisi nostelee!" ei aukee, ei aukee, ei aukee!!?
51. Tuomas L.24.11.2010 klo 16:09
Ihan yksinkertaisesti anagrammista on kyse: ratkaisusanan kirjaimista voi muodostaa sanat "viisi nostelee".
52. Sari K24.11.2010 klo 16:34
Ei auta, arvaa, montako päivää olen juuri tuota yrittänyt... :(
53. Marco Poloinen24.11.2010 klo 16:56
Nythän on niin, että sinulla täytyy olla jotain ongelmia pystysanojen kanssa, kysymääsi sanaahan ei suoraan kertomatta voi enempää avittaa. Tai jospa kuitenkin yritän harimoida niitä kohtia, joissa voisi olla jumi päällänsä: TÄSTÄ VIISI NOSTELEE => 1. E, 6. E, 8. E, 13. O . Eiköhän se noista etene...
54. Sari K24.11.2010 klo 18:47
Kaunis kiitos, nyt voin nukkua ens yön :)
55. Marco Poloinen24.11.2010 klo 19:03
Ok. Täytyy vain muistaa, että tällainen täsmäpalvelu on mahdollista vain palautusajan päätyttyä. Kauniita unia!
56. Anu27.11.2010 klo 14:39
Olipa kyllä kertakaikkisen typerä sana tuo 5 nostelee.
57. kari kämäräinen27.11.2010 klo 16:11
Nyt kun näin ratkaisun, voin sanoa, etten ikinä olisi saanut tätä minun tietämyksilläni ratkaistua! Hyvähän se muuten oli, mutta vaikea....
58. Marco Poloinen27.11.2010 klo 16:46
Anu, siksikö kun et keksinyt? ;-)

Jos nyt oikein vakavasti puhutaan, niin ratkaisusanahan oli ihan OK. Se, mistä voisi lievästi kritisoida, on p u o l i t t a i s e n piilosanavihjeen asemointi ristikkoon. Piilosanassahan tuohon vihjeeseen olisi pitänyt sisältyä piilovihjeen lisäksi myös suora osuus.

Toisaalta, lähes vastaavia anagrammivihjeitähän on ollut koviksissa jo kauan. "Tavallista" vaikeammaksi tämänkertaisen teki lähinnä se, että ratkaisusana oli pitkä ja se muodostui kahdesta vihjeen sanasta.
59. Juha N28.11.2010 klo 13:00
Anu, olet ehkä niin nuori, että otat TV-apparaatit itsestäänselvyyksinä. Ainakin yksi sellainen on jököttänyt kotonasi niin pienestä kuin muistat, ja mahdollisesti niitä on ollut kerrallaan useampiakin, jolloin toosia on riittänyt lähes joka huoneeseen. Siten käsite ENSITELEVISIO on sinulle vieras.

Mutta arvaa vaan, miten aavemainen oli tunnelma, kun 60-lukulaiseen kotiin tuli vieraita setiä eräskin kauhistuttavannäköinen helvetinkone mukanaan. Siinä oli 5-vuotiaalla pojalla lähes löysät housussa. Niin että tuli nytkin melkoisen eläviä muistoja mieleen, kun TÄSTÄ VIISI NOSTELEE ratkesi :)
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *