KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > SANOMA- JA AIKAKAUSLEHTIEN RISTIKKOTARJONTA

5806. Sanoma- ja aikakauslehtien ristikkotarjonta

Marco Poloinen14.10.2010 klo 14:14
Hesarin, Ilta-Sanomien ja Iltalehden ristikoista lienee palstalaisilla aika hyvä näppituntuma tai ainakin yleiskuva. Sanarisin eri lehdille laatimien ristikoiden nettiversiot ovat tuttuja niiden ratkojille. Mutta eri puolilla ilmestyvien maakunta-, kaupunki-, ja pitäjälehtien ristikoihin törmää kommenttimielessä näillä sivuilla harvemmin ja satunnaisesti. Yleisaikakauslehdistä SK on luonnollisesti esillä, mutta entäs muut?

Julkaistaanko teillä päin ilmestyvissä lehdissä ristikoita/yleensä sanatehtäviä? Kuinka usein ja minkä laatuisia/vaikeusasteisia? Keiden laatimia, vai kerrotaanko sitä? Arvontoja? Minkälainen tuntuma toimitusten suhtautumisesta asiaan - niin laatijoihin kuin lukijoihinkin päin?

Saman otsikon alle (toivottavasti) kertyvän tieto- ja mielipidekoosteen - tai ainakin läpileikkauksen - aikaansaamisessa voisivat sanallisen kortensa, klapinsa, astalonsa, malkansa ja hirtensä kantaa kekoon niin tuottajat kuin kuluttajatkin.
2. Marco Poloinen14.10.2010 klo 14:18
Oman pöytäni nurkalle kertyvästä lehtipinosta pääosan muodostavat Savon Sanomat, Kuopion kaupunkilehti ja Viikkosavo, jotka kaikki ovat nykyisin Keskisuomalainen-konsernin lehtiä. Näistä Viikkosavossa ei ole ristikkoa, mutta "Mullikka" (SS) ja kaupunkilehti julkaisevat kumpikin kerran viikossa Pekka Joutsin (laatijanimettömän) ristikon. Laatu on tunnettu ja vaikeusaste vaihtelee "Iltisasteikolla" mitattuna yhdestä hyvinkin kaks+ - (2,5) -tähtiseen, joka vaikeusaste ei käsittääkseni ole ihan yleinen ko. kategorian lehdissä. Palkintoarvontoja ei ole.

Useita kertoja vuodessa ilmestyvässä Savon Sanomien teemaliitteessä komeilee Markku Mäkelän (myös tekijänimetön) "normaalikokoa" suurempi visuaalinen herkkupala, josta myös arvotaan palkintoja. Helppojahan ne ovat, mutta laadukkaina ja hauskoina tulevat ratkottua ihan huvikseen!

Liekö koko konsernin vai paikallisten toimitusten linja, mutta itse olen ainakin tyytyväinen laatuna näkyvässä arvostuksessa ristikkoasiaa kohtaan. Mielipiteeni olen myös kertonut Savon Sanomien toimitukselle. Samalla kyselin, että mistä/kenestä laatijan nimen poisjättäminen johtuu. Vai Bullsko sen määrää? Vastausta ei ole toistaiseksi kuulunut.

Harvemmin näköpiiriini tulevista aviiseista Metsälehdessä on Ekin ja P. Mannisen ristikko tai sitten krypto. Muiden Sanarisin laatijoiden tehtäviä ei ole pahemmin näkynyt, olisko kyse metsänhoitajan "lukkarinrakkaudesta"(?). Taloustaidossa on muidenkin Sanaris-laatijoiden tehtäviä. Vaativuudeltaan molempien lehtien ristikot ovat melko kuormittamattomia, minkä nettiratkojatkin ovat voineet todeta. Sanaris-lehtien vuosikertoja muistaakseni arvotaan.

Savon Voiman asiakaslehden niin ikään helpot ristikot laatii Jorma Kemppainen. Laatu on mielestäni selvästi parantunut takavuosiin verrattuna. Tuotepalkintoja tai lahjakortteja arvotaan.

Useimmille tutun Yhteishyvän (SOK:laisten asiakaslehti) ristikothan laatii Jyrki Takala (Taktu Oy). Helpot ristikot ovat niin laadinnaltaan kuin toteutukseltaankin laatutyötä. Kolmenkympin lahjakortti taitaa nykyisin olla arvonnassa.

Esim. piilosanoja ei em. lehdissä ole (muistaakseni) ollut, kryptoja vaihtelevasti. Sudokuja tietysti alkaa olla vähän siellä sun täällä.

Muitakin satunnaisia tuttavuuksia on, mutta tässä itselleni "pakollisten" jälkeen tutuimmat.
3. Marco Poloinen14.10.2010 klo 14:26
[Ajatuksissani tuuppasin kirjoitukseni väärälle foorumille. Jospa Ylläpito heivaisi tämän "joutoaikanaan" ristikkopuolelle...]
4. Ylläpito14.10.2010 klo 14:32
Ei ole siitä kiinni, mutta datamäärä tuppaa kaatamaan koneet ennen kuin saadaan siirrettyä, joten pitänee kärvistellä tällä puolella.
5. Marco Poloinen14.10.2010 klo 14:41
Voihan pahus. Ei mahda MM hevillä säikeelle sattua... ;-) / ;-(
6. Marco Poloinen14.10.2010 klo 14:54
Tuota... kopiointihan kaiketi onnistunee? Jospa minä korjaileisin töppäystäni...
7. Marco Poloinen14.10.2010 klo 15:08
Aihe siirretty ristikkopuolelle, jossa keskustelu jatkuu jos on jatkuakseen...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *