KESKUSTELUT > RISTIKOT > VIHJEITÄ JA RATKAISUJA PUN. PELIKAANISSA

57. Vihjeitä ja ratkaisuja Pun. Pelikaanissa

Mervi30.4.2003 klo 11:44
Kirjoittelin jo tuolla aiemmin turhautumisestani joihinkin "visaisiin" tehtäviin. Tässä nyt muutamia esimerkkejä siitä mitä tarkoitin hakemalla haetuista tai ilman logiikkaa(?) olevista vihjeistä: vihjeenä "vettä", johon ratkaisuna toimia. Vihjeenä "mies, ylös syötävää" ja ratkaisu amal. Vihje "tiessään", ratkaisu tiat. ..Vihje "lehmiä", ratkaisu karis. Vihje "päättävät päivänsä", ratkaisu viat. Nämä esimerkit löytyvät Pun. Pelikaanin 1/03 sivulta 29. Jos Hesarin "taav" nostaakin minulta karvat pystyyn on se kuitenkin anteeksi annettavaa muuten loogisen tehtävän ratkeavuuden takia, mutta nämä... selittäkää hyvät laatijat mistä mahtaa olla kyse, kun tässä tosiaankin oli vain muutama esimerkki.
2. Antti Viitamäki30.4.2003 klo 12:03
[Niille, jotka haluavat vielä ratkaista tehtävän sivulta 29 lehdestä 1/03 - älkää lukeko eteenpäin... Ristikko löytyy myös näiltä sivuilta, ristikkoarkistosta, siksi salailu!]

VOI EI!!!!!!!!

Nyt Mervi kyseessä oli se ristikko, josta on painettu myöhempään lehteen VIRHEELLINEN ratkaisu! Ei, "vettä" ei ole TOIMIA, ei, "mies, ylös syötävää" ei ole AMAL, "tiessään" ei ole TIAT, "päättävät päivänsä" EI ole VIAT!

Olen omalta osaltani pahoillani, kun menin muuttamaan ristikkoa viime hetkellä - Ekin kanssa asiaa puitiin jo toisessa keskustelussa näillä sivuilla, ja Eki oli kovasti sitä mieltä että moka meni toimituksen piikkiin - itse en voinut suhtautua asiaan yhtä levollisesti.

SIIS: Lehti numero kolmosen ratkaisusivulle painetussa ratkaisussa on VIRHEITÄ! Ristikko itsessään on sen sijaan ihan oikein painettu, ja sille on olemassa looginen, laatijan tarkoittama ratkaisu, aivan niin kuin muillakin ristikoilla.

Mutta hei - uskaltanenko nyt tämän verran vihjaista -"lehmiä" ja KARIS ovat varsin looginen sanapari. Senkin logiikan kerron ilomielin, mutta varmaankin pitää tehdä se kahden kesken, kun ristikko on tosiaan vielä täällä ristikkoarkistossa ratkottavana... Osoitteeni on:

antti.viitamaki@sanaris.fi

- sinne vain ristikkoaiheisia kysymyksiä, niin vastaan ensi tilassa! :-)

3. Mervi30.4.2003 klo 12:44
Keksin juuri tuon "lehmiä" = karis logiikan, sehän onkin hyvä vihje.
Saman lehden edellisellä sivulla on myös eräs erityisen häiritsevä: "vie mielen syövereihin"= suulake. Lieneekö siinäkin kyse virheestä... Myös lehden viimeisestä tehtävästä löytyy yksi : "heäk"= akti. Mikä lieneekään moinen, olisi kiva saada tietää.
4. Eki30.4.2003 klo 12:57
Miele = imurimerkki

Järjestä ehkä uudelleen!
5. OSui30.4.2003 klo 13:57
Joo, minäkin imuroin Mielelläni, kun vaimo käskee.

"Lehmiä"-vihjeessä kiitos sitaateista. Mielestäni on korrektia ilmaista jollakin tavalla, että kysymyksessä on (tai saattaa olla) toisen asteen assosiaatio. Ultravaikeiksi ilmoitetuissa voi ehkä ilkeillä vapaammin. Sanasepon Savolaisristikossa tätä kaunista tapaa rikotaan.

Ratkaisun iloa pilaamatta annan toisen esimerkin. FES => TAATA => VAKUUTTAA eli sitaattien kanssa voi (joskaan en suosittele) käyttää ratkaisusanan VAKUUTTAA vihjeenä FES. Jos tuolle tielle lähdetään, niin eikö olisi vielä hienompaa rakentaa pitempiäkin assosiaatioketjuja? IF-verbi => VAKUUTTAA => TAATA => SILLANPÄÄ? Tosi hienoa, tai sitten ei.
6. Helge30.4.2003 klo 14:37
Anteeksi, että otsikosta huolimatta hyppään Sanaseppo-lehteen 1/2003. Löytyyhän näiltä palstoilta Team Katalinin jäseniä. KUMMATKIN on tosi hulvattoman hauska ristikko, mutta yksi piilokirjain vaivaa. Vihje "VIIS SIITÄ SEURAAVA".
Kysymys onkin voiko vastaus olla "löysää" suomea vai onko kysymyksessä ainoa todellinen sana, jonka ainakin minä saan tämän piilokirjaimen kanssa rakennettua ja jolle panisin vihjeeksi "laskija". Onko vihje riittävän terävä ja korrekti? Minusta ei. Jos rutinani on aiheeton, odotan vastausta "aiheeton".
7. Team Katalin30.4.2003 klo 14:44
Kaikesta hulluudestaan huolimatta ristikossa ei ole LÖYSÄÄ.
8. Ile30.4.2003 klo 19:04
Varsinainen löysäpää ilmoittautuu täällä! Onnistuin nimittäin ratkomaan eilisiltana reilusti yli puoli tuntia edellä mainittua ristikkoa ennen kuin tajusin, että irroitettavaksi tarkoitettu keskiaukeama hieman haittasi keskittymistä. Aloittelin ratkonnan oikeasta sivusta, ja mielessäni kävi jo pariin otteeseen, että nyt on laatijatiimi kehitellyt jonkin uuden kujeen, joka mitä ilmeisemmin on suoraan per... siis hanurista! Itse olen hanurista!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *