KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 31.7.

5664. IS-viikonloppu 31.7.

Marco Poloinen31.7.2010 klo 22:59
Perinteisesti (jo toinen kerta!) näyttäisi kyseinen kaksikko panostaneen koviksen vihjeytyksessä kuvitukseen. Ja siitä seuraa asioita, joista Helikin mainitsi viimekertaisen yhteydessä. Siis, jos piirros/kuva on ollakseen kovis, vastaus ei passaa olla kovin ilmeinen.

Tällä(kään) kertaa vastaussanat eivät välttämättä löydy keskiöstä ja ainakin yksi vihjeistä on viety niin äärimmilleen, että ilman apukirjaimia se on (minusta) puhtaasti arvattava.

Kuvat ovat kauniita, ratkaisulauseet mukavan hassuja ja sanasto "asiallinen". Lähinnä asiapitoisuudesta johtuen vaikeusastekin täsmäsi meikäläisen skaalaan.

Yläreunan TALOUDELLINEN ARVIO (4) -vihjettä pidän jonkinasteisena mokana, mutta eipä tuo sinänsä tahtia haittaa.
2. Jaska1.8.2010 klo 00:02
Taas kerran yksi nurkkaus (oikea ylä-) pelasti lehden rankingin pahasti pieleen menemiseltä. Siihen saakka oli kakkosen keskis, mutta nousi ko. puolen tunnin jumituksella 2½:een. Vasta sen jälkeen huomasin, että kappas, minulla onkin yksi pystyyn kuuluva ratkaisusana skrivattu vaakaan!

Ilman tuota hauskaa kömmähdystäni olisin siis joutunut rutisemaan, että Tapani N. Vainion ristikkojen vaikeus menee alaspäin kuin lehmän häntä. Nyt oli kokolailla koplakka, vaikka piti varmuuden vuoksi pari sanaa googlailla. Ja HK:n kuvituskin senku paranee!
3. Jokunen1.8.2010 klo 12:13
Loistava ristikko, mutta ottaa päähän, kun tuo oikean yläreunan katkarapuhärdelli ei aukea ei sitten millään. Siis se piilokirjain, kun vaihtoehtoja on useita jolla saa järkevän sanan siihen.

Ei oo kiva. :(
4. Eki1.8.2010 klo 13:00
Luepa sitä katkarapuhärdellivihjettä ääneen, niin veikkaan kohta ahaaelämyksen tulevan!
5. pölhö-kustaa1.8.2010 klo 14:53
Vaati vähän nypläystä ja googlausta sekä välillä pyörälenkkiä,niin valmistui oikea alakulmakin.Luulin tätä koko ajan Skytän helpoksi,mutta Jaskan kommentin mukaan ei tainnut ollakaan.
6. Pena1.8.2010 klo 19:23
Ratkesi alle tunnissa! Kovin oli nössö, tarvinnu apujakaan.
7. Tuomas L.1.8.2010 klo 23:21
Taitaa olla sen verran iisi kovis, että painovirhe vihjeessä TÄMÄ TÄÄLÄ ei ole ilmeisesti hämmentänyt ketään.
8. Marco Poloinen1.8.2010 klo 23:31
Ehkä se muutamaman minuutin verran "hämmensi", mutta selvänä tapauksena unohtui kommenttivaiheeseen mennessä.

Ketään muutako ei sitten ihmetyttänyt tuo minun mokaksi arvioimani vihje?
9. JiiTee1.8.2010 klo 23:56
Kyllähän tuo MP:n esille ottama vihje hieman aiheutti ihmettelyä. Mutta kun ei ole tuon alan termit ihan sataprosenttisesti hanskassa, niin ohitin sen olankohautuksella ja arvelin, että kai se sitten noin on!
10. Jaska1.8.2010 klo 23:58
Olihan se sikäli kummallinen, että parempiakin (ja vaikeampia)vihjeitä olisi ollut tarjolla.
11. Marco Poloinen2.8.2010 klo 00:03
Käsittääkseni ratkaisusanan ilmoittama asia on sen verran yksiselitteisesti laissa määritelty toimitettavaksi tosiasioiden pohjalta, että siihen ei hatusta vetely eikä arvailu sovellu.
12. Marco Poloinen2.8.2010 klo 00:08
Tietysti jos ilmaisua käytetään kaunokirjallisesti kuvitteellisena, niin sitten kai siinä ei ole äärtä eikä rajaa...
13. RA8.8.2010 klo 20:22
Tässä on jo palautusaika mennyt, joten sana on vapaa.

Kun ristikon pääidea on näinkin sanataiturimainen kuin tässä, sillä saa paljon anteeksi. Tiedoksi ristikkoa näkemättömille: Pääkuvassa on auto menossa moottoritiellä, vesi pärskyy ja edessä on alikulkutunneli. Lauseet:
- SELVÄSTI PIENESSÄ TUISKEESSA
- KOSTEA REISSU
- OVAT PIAN TUNNELISSA

Tuollainen saa unohtamaan myös sen, että ensimmäisten joukossa huomio tylsistymistä enteillen kiinnittyy vihjeisiin: VUODESTA 1956, 70-LUVUN ALUSSA LUOTU ja 1978-83 TEHTY SITCOM. Ainakin minun yleisellä tietomäärälläni aivan turha miettiä, aivan liian yleisiä. Ratkesivat toki kuuklailematta (AMAR, UUNO, TAXI), mutta tarkoitan tällaista vihjetyyppiä. - Omassa lehdessäni myös oikean laidan piirrokset 'vaalimainos' > SUTATTU ja 'lukeva nainen' > AASIATAR eivät erottuneet juuri ratkaisusanan osalta.

KAT KO KAT KARA RAPUI oli kai tarkoitus olla näyte RAUMAn murteesta? Vai mikä oli idea? Olisi kiinnostavaa tietää Ekin oma ajatuksenjuoksu tämän vihjeen synnystä.
14. Marco Poloinen8.8.2010 klo 21:23
Juuri tuon tapaisia "asiallisia" vihjeitä itselleni vaikeina minäkin tarkoitin. Jos höystönä on vielä vuosilukuja, niin homma senkun tikkuuntuu. "Tietokilpailutyyppiset aivot" omaaville tuommoiset lienevät peruskauraa.

Jokseenkin täysin arvaamalla (apusanojen kanssa) ratkeavaksi arvioin aiemmin juuri tuon SUTATTU-sanan. Ehkä se on näyttäytynyt tekovaiheessa selvempänä, mutta valmiissa ristikossa sattuu tosi huonosti silmään.

Murrejutun(?) tiimoilta jaan kiinnostuksen RA:n kanssa.
15. Jaska8.8.2010 klo 21:57
On se näyte googlessakin.
16. TNV8.8.2010 klo 21:58
Googlesta on rauman näyte blokattu.
17. RA8.8.2010 klo 22:14
Niinpä näkyy olevan. Kritisoin kuitenkin edelleen tuota vihjeen merkintätapaa, kun vastaussana on RAUMA (eikä esim. murre).

Vertailun vuoksi vastaava:
TIITTERÄ
TIHKIPIÄHÄ
TIITTAROE
tai
ÄÄTÄRJ
ÄÄSTÄS:
ÄKKÄ
18. RA8.8.2010 klo 22:19
Tai: Tarkemmin ajatellen kritisoisin, vaikka ratkaisusana olisi 'murre'.
19. Marco Poloinen8.8.2010 klo 22:36
Näin polemiikin pienimuotoisena orastuessa minua kiinnostaisi myös se, mihinkä perustuu yhtälö TASE=TALOUDELLINEN ARVIO?
20. Wiki8.8.2010 klo 22:56
Tase on yksi yrityksen taloudellisen tilan arvioimiseen käytetyistä taloudellisista raporteista. Tase mittaa yrityksen omaisuuden ja velkojen arvoa tiettynä ajankohtana, kun taas tuloslaskelma mittaa yrityksen liikevaihtoa ja kuluja tietyn ajanjakson aikana.
21. Jaska8.8.2010 klo 22:59
Jospa se onkin rauman giäl eikä murre...
22. Marco Poloinen9.8.2010 klo 00:10
Ei tuossa Wikin raportissa ole (mullekaan) mitään uutta. Taseen perusteella voidaan tietysti tehdä arvioita taloudellisesta tilasta, mutta itse TASE EI OLE ARVIO.
23. Marco Poloinen9.8.2010 klo 01:30
[Ei pelkästään saivartelun vuoksi, hieman Wikiä laveampi ote:

Taloussanakirja: tase

tase
(balance sheet)
Yrityksen tilinpäätökseen kuuluva osa, joka yleensä osoittaa yrityksen rahoitusaseman tilinpäätöshetkellä. Taseen vastaavaa- (aktiivat) eli debetpuolesta ilmenee, mihin omaisuuseriin yrityksen varat ovat sitoutuneet. Taseen vastattavaa- (passiivat) eli kreditpuoli osoittaa, mistä lähteistä yrityksen varat on hankittu.

31.12.1997 voimaan tullutta uutta kirjanpitoasetusta sovelletaan ensimmäisen kerran siltä tilikaudelta pidettävään kirjanpitoon, joka alkoi 1.1.1998 tai sen jälkeen. Tase on yksi osa yrityksen ja yhteisön vuosikertomusta. Muut osat ovat tuloslaskelma, toimintakertomus ja liitetiedot.]
24. iso S9.8.2010 klo 16:45
Tässä nyt tavallaan loitonnutaan otsikosta, mutta oikeastaan ei, kun yritetään selvittää onko ristikon vihje yleisesti ottaen oikein vaiko vain sillä surullisenkuuluisalla ristikkotarkkuudella.

Voidaanko esimerkiksi yrityksen omaisuuden arvo tiettynä ajankohtana mitata absoluuttisella tarkkuudella? Luulisin että ainakin joihinkin omaisuuseriin sovelletaan lakisääteisiä tai yleisen käytännön mukaisia laskentamenetelmiä. Voivatko ekonomit, merkonomit tai reippaat nuoret henkilöt jossain määrin justeerata näitä lukuja yrityksen hyväksi katsomien tavoitteiden toteuttamiseksi? Olen mm. kuullut käsitteestä "täysimääräiset poistot". Voiko tarvittaessa tehdä muunlaisen (epämääräisen?) poiston? Silloin omaisuuden arvo ei perustu mittaukseen vaan arvioon siitä millaista arvoa kannattaa taseessa näyttää.

Entäpä jos halutaan tai on pakko mitata arvo käytännössä? Pannaan omaisuus myyntiin. Myyntihinta on luultavasti alempi tai korkeampi kuin tuo laskennallinen arvo. Muuttuiko omaisuuden arvo sillä hetkellä kun kauppahinnasta sovittiin vai oliko arvo valmiiksi jotain muuta, eli väärin arvioitu?

Minusta tuntuu siltä että taseessa on kuin onkin arviolta haiskahtavia elementtejä.
25. Marco Poloinen9.8.2010 klo 21:49
[Tottapa niin, ainakin "haiskahtavia". Toisaalta, ovatko lakisääteisten tai yleisen käytännön mukaiset laskentamenetelmät arvioimista. Tai laissa määriteltyjen rajojen sisällä tehdyt poistot. Mitään täysin eksaktiahan se ei tietysti siinä mielessä ole, että eri osatekijöitä eri lailla painottamalla voidaan päätyä eri lopputulokseen.

'Arvio'-sana ko. yhteydessä saattaa mahdollisesti muodostua ns. akateemiseksi kysymykseksi. Kun näin on, myönnän haukanneeni liian ison palan, koska itseltäni tuo akateeminen kompetenssi puuttuu. (Tosin en ole sen puuttumista aina ennenkään "muistanut" ;-) )

Naapurissa asuu kauppat.maist. HTM-tilintarkastaja, pitänee käydä juttusilla...]
26. Marco Poloinen13.8.2010 klo 00:21
Eipä tullut sen somemmaksi. Tietyltä osin tase on tarkka ja tietyltä osin tarkkuus selviää vasta realisoitaessa, ihan niin kuin iso S edellä sanoi.

Vaikka esim. säädösten mukaisten rajojen sisällä tapahtuva (rehellinen) omaisuusarvojen ja poistojen 'määrittely' on minun korvaani jotenkin tarkemman oloinen homma kuin 'arviointi', lienevät ne tässä tapauksessa - ainakin sillä "surullisen kuuluisalla ristikkotarkkudella" - riittävän läheistä sukua. Näin ollen myönnän olleeni riittävästi väärässä.
27. Matti14.8.2010 klo 16:42
Nyt on jo zoomattu sisään niin, että käsitteet alkavat pikselöityä. Jos nyt zoomataan takaisin rankasti ulos, lienee niin, että esim. budjetti on arvio tulevasta, kun taas tase on laskelma ja yhteenveto tämänhetkisestä.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *