KESKUSTELUT > RISTIKOT > NETTIRISTIKKOMAAILMA

5573. Nettiristikkomaailma

Eki5.6.2010 klo 09:36
Mieleni lähti muistelemaan, kun sain yhdeltä sanaristikot.net-sivujen tekijältä viesti: ”Mahtavatkohan Ristikkomaailman ristikot käydä kaupaksi? Me suunnittelimme mediaristikkoa joskus vuonna 1994 tai jotain. Silloin se oli uusi ajatus.”

Meillä oli ja on tosiaan ihan valmiina ohjelma, jolla pystyy liittämään ristikkoon. Kun nämä sivut perustettiin, oli monia ideoita siitä, miten sivuja kehitetään. Oli myös tarkoitus jatkaa ristikkosovellusten tekoa muille yrityksille.

Kimpparatkontapaikka haluttiin myydä isommalle sivustolle, jossa sille olisi luontaisesti paljon asiakkaita. Se perustettiinkin lopulta apu.fi-sivustolle ja sai nimen Ristikkorinki. Siitä odotimme suuria. Homma piti aloittaa isolla aukeaman jutulla Avussa, mutta se supistui yhteen sivuun, joka oli huomattavasti helpompi sivuuttaa selaamalla. Lisäksi aluksi lehdessä oli pääkirjoitussivulla asiasta maininta, mutta sittemmin se on pyörinyt lähinnä maininnalla, että Avun ristikot voi ratkoa netissä. On se ”ihan suosittu” tässä mielessä. Ajatus oli myös mm. järjestää nettiristikonratkontakisoja tuossa osoitteessa, mutta nykyisellä tunnettuudella se ei oikein kannata, osallistujia ei olisi helppo saada mukaan riittävästi. Lisäksi ovat olleet ja tulevat aina olemaan järjestelmien yhteensopivuudet ja ohjelmien pienetkin yksityiskohdat, jotka välillä pettävät ja syntyy monenlaista harmia.

Haaveissa oli satsata nettiin paljon enemmän, mutta työ- ja vapaa-ajan saa täytettyä niin helposti muutenkin. Saisimmepa edes joskus tämän sivuuston pikku uudistukset toteutettua. Se vaatii aikaa ja rahaa, jota ei varsinaisesti saa takaisin.

Toivon, että ristikkomaailma.fi-sivusto jaksaa panostaa entistä parempaan sivustoon ja saa myös ajan myötä riittävästi asiakaspiiriä, että kehitystä pystytään jatkamaan.
2. qwertsu5.6.2010 klo 18:53
Suuret syövät pienet. Perheyritys ei pärjää ilman ulkoista tukea. Kyllä joku liikelaitos kaappaa pelikaanit, josta ei voi kieltäytyä.
3. jargonia5.6.2010 klo 19:07
Heh.
"ristikkomaailma.fi-sivusto jaksaa panostaa entistä parempaan sivustoon ja saa myös ajan myötä riittävästi asiakaspiiriä, että kehitystä pystytään jatkamaan".
4. RA5.6.2010 klo 21:50
Olin aikoinaan koekäyttäjänä tuossa Ekin mainitsemassa Avun Ristikkoringissä. Kiva toimiva idea ja hauskaa, mutta... eipä ole juurikaan tullut sen jälkeen siellä käytyä.

Täällä Sanaristikot.netissä on koko ajan etusivulla tarjolla ristikoita tiekkarin ääressä ratkottavaksi. Niitäkin olen ratkonut uteliaisuuttani vain silloin, kun joku toinen ratkoja tai laatija on ottanut täällä puheeksi tietyn ristikon. Yhteensä ehkä kymmenen. Ei vain nappaa. Haluan ratkoa ristikkoni paperilla ja mielellään pitkällään (paitsi junassa en heittäydy käytävälle tai varaa asian vuoksi makuuvaunua). Moni sanoo samaa.

MUTTA varmasti on olemassa kasvava joukko ratkojia, jotka nimenomaan tykkäävät ratkoa netissä ja pelatakin siinä ohessa. Jotka eivät ehkä muuten eli ilman tätä nettitatsia asiasta edes innostuisi.

On pelkästään mukavaa, että tulee lisää vaihtoehtoja. Vaihtoehtoja jäädä koukkuun tähän fiksuun harrastukseen.
5. kari kämäräinen5.6.2010 klo 22:00
Minä näin vanhana en ole innostununna nettiristikoista. Mutta tämä on vain vanhan mielipide.
6. Marco Poloinen5.6.2010 klo 23:45
Tottahan se on, että on jo olemassa sukupolvi, joka on totaalisen vieraantunut kynän käytöstä. Ja iso osa siitä porukasta vaikuttaisi vieraantuneen senkin vertaisesta pitkäjänteisyydestä, mitä ristikon (tapahtumaköyhä) ratkonta vaatii. Takuuvarmasti niistä joukoista ei tule ryntäystä perinteiseen kynä-paperiporukkaan - eikä todennäköisesti nettiratkontaporukkaankaan - mutta joka tapauksessa jokin netin ja/tai sähköisen kirjan tapainen systeemi saattaa kyetä pitämään ristikkoasian kilpailukykyisenä lisääntyvän paljouden maailmassa.

Epäilemättä visuaalisuuden merkitys kasvaa ja sen myötä elämyksetkin saattavat ristikoissa syntyä osittain eri asioista kuin meillä fossiileilla. Mutta niinhän se on käymässä muutenkin. Evoluutiota tai ei, mutta tulevat polvet tulevat muodostamaan ympäri maailman netin välityksellä esim. niin läheisiä ystävyyssuhteita, ettei meikän ikäpolvi ole siihen kyennyt nokakkainkaan. (Ellei Pohjois-Korea aloita atomisotaa ja jäljelle jääneet joudu aloittamaan taas kivikaudesta).

Kun itse nauttii kirjoitetun kielen muuttumisesta kuviksi ja elämyksiksi päänsä sisällä, miettii tietysti ko. kielen osa-alueen tulevaisuutta. Tällä hetkellähän - päinvastaisista ennustuksista huolimatta - nuoriso kirjoittaa vapaa-aikanaan enemmän kuin todennäköisesti koskaan ennen. Nekin hunsvotit, joita homma ei koulun puitteissa kiinnosta pätkääkään. Mutta johtaako tekninen kehitys tulevaisuudessa "takaisin" puhutun kielen yksinvaltaan, mene tiedä.

Jos miettii lähitulevaisuutta, niin (toistaen ennen sanomaani) uskon että pariksikymmeneksi vuodeksi riittää laadukkaiden paperiristikoiden ratkojia. Näinä aikoina jää eläkkeelle tosi paljon kynää kädessään pitämään tottunutta porukkaa. Muitakin kielen kiemuroista kiinnostuneita kuin äidinkielenopettajia.
Eiköhän se porukka (+ sinä ja minä Hentun Liisa) vielä muutaman hyviä vaativiakin ristikoita värkkäävän kustantajan elätä.

- Sitten yksi toivomus: Jos/kun tätä sivustoa uudistetaan, niin nämä keskustelupalstat pitäisi säilyttää muodoltaan (ja systeemiltäänkin lähes) entisen kaltaisena. Voi olla, että paljon töikseen tai muuten s-postia kirjoittelevat tykkäävät sen kaltaisesta leikkaa ja liimaa -laatikkoleikistä, jollaista lähes kaikilla keskustelusivustoilla näytetään harrastavan. Minä en tykkää, minusta tämä on paras! Kirjautumiset ym. ovat sitten oma lukunsa.
7. Eki18.6.2010 klo 00:29
Täällä on juttua Ristikkoringin avauksesta:

_http://www.apu.fi/ajanviete/article125997-1.html
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *