KESKUSTELUT > RISTIKOT > FIILIKSIÄ TUOREELTAAN

5539. Fiiliksiä tuoreeltaan

Eki14.5.2010 klo 12:49
Usein ristikkoa laatiessa tulee mieleen moniakin kirjoitusaiheita, mutta työn jatkuessa ne tuppaavat putoamaan mielestä.

Ajattelin, että tämän otsikon alla voisin (samoin kuin muutkin laatijat) kirjoittaa ajatuksia heti laadinnan päätyttyä. En tiedä, onko siitä kauheasti ratkojille tai kollegoille iloa, mutta tuskin haittaakaan.

Aloitin eilen ulkoruokintakauden. Sain uuden laadintatuolin, jossa on hyvä puolimakuuasento. Viereen otan läppärin, josta käytän lähinnä Ristikkorenkiä. Kesä on ehdottomasti parasta laadinta-aikaani. Pihalla ristikoista tulee parempia ja ne syntyvät talvea sutjakammin. Joskus tulee mieleen, että pitäisi laatia kesällä talven ristikot varastoon, mutta eihän se tietenkään onnistu alkuunkaan.

Otsikon asiaan. Sain juuri Aamulehden ristikon 29.5. laadituksi. Vaikeustasoksi olin päättänyt 2-, joten laatiessa ei tarvinnut pidätellä. Helpon kanssa ainakin pitäisi, ei se toki aina onnistu, kun työ vie mukanaan.

Aiheen otin ajankohtaisuuden pohjalta, sillä tuona iltana on suuri maailmanlaajuinen tapahtuma. Kaksi pitkää lausetta asettui heti mukavasti paikalleen ja alakulmassa ristikkäin, joukossa kivasti ääkkösiäkin. Kun olin hieman hahmotellut alareunan vaakasanojen vihjekohtia, lähti laadinta etenemään mainiosti. Tuli sellainen fiilis, kuin joskus tulee, että ei usko laadinnan menevän aloitetulla tavalla loppuun asti onnellisesti, mutta tämä kyllä loksahti alakeskialueen osalta mainiosti. Koko ajan pitää tietysti aina katsoa, ettei reunoille tule mahdottomia paikkoja. Alas keskelle tuli lähtökohdaksi pieni jippo ja vaikeutus laatijallekin, jota en kuitenkaan halua tässä vaiheessa paljastaa. Se onnistui vasta toisella yrityksellä, eka sana ei yhden tietyn asian takia käynyt.

Keskellä aika ylhäällä oli suht paljon vierekkäisiä vihjeruutuja. Yksi sana loppui AISA ja siitä löytyi yllättävän mukava tapa läpäistä se alue ja lisäksi yläalue tuli huomattavasti avarmmaksi ja taatusti parempisanaiseksi kuin olisi tullut ilman läpäisyä.

Vasemmalla alhaalla olin katsonut yhteen kohtaan kaksi mahdollista sanaa, SOVITTELUPOLITIIKAT ja VIIHDEELEKTRONIIKAT, mutta ne eivät millään sopineet yhteen alueeseen. Yritin ja yritin, mutta onneksi tajusin luopua niistä. Se sana meni kahteen osaan, mutta muuten alue sitten avaroitui ja sanastostakin tuli asiallista.

Tarkastuksen jälkeen voi tietysti löytyä kohtalokkaita samoja sanoja tai orporuutuja tms. (jos löytyy, raportoin kyllä), mutta jos se tällaisenaan menee, minusta mukana ei ole yhtään selkeästi huonoa sanaa eikä myöskään slangia. Totta kai lyhyissä sanoissa on paljonkin tuttuja, ehkä pari fakkia, mutta ei kovin huonoja eikä piilokirjaimilla. Erisnimien määrästä voi joku ehkä valittaa, taas kerran.

Hyvää tässä laadinnassa oli itselleni, että työ ei missään vaiheessa jäänyt junnaamaan yhteen kohtaan vaan se tuntui päättyessään hyvältä laadintarupeamalta.
2. qwertsu14.5.2010 klo 17:25
Tässä siulle on yksi. Ah tätä autuutta
-http://www.youtube.com/watch?v=uCT7a5m7_F0
3. Eki15.5.2010 klo 13:02
Olen nyt laatimassa IS-lauantaipehmistä 5.6., mutta sain inspiraation kovikseen 12.6., joten se syntyi puoliväkisin – siis inspiraation ja uteliaisuuden siivittämänä – aiemmin. Se lähti liikkeelle, kun aloin tehdä eilen päivällä arkipehmistä ja huomasin, että lähtöideani istuukin paremmin muualle. Laadin arkipehmiksen ihan uudesta lähtökohdasta. Illalla olin laajentanut aiemman idean ja päättänyt tehdä siitä koviksen. Hahmottelin sitä vähän eteenpäin, mutta juttu jäi muhimaan.

Tänä aamuna päätin ottaa sen ensimmäisenä esiin ja sain muutamia lisäideoita teeman toteuttamiseen. Otin kaksi kovispohjaa päällekkäin ja rupesin kokeilemaan, miten osaset osuisivat kohdalleen. Kokeilin idean yhtä osaa tyhjälle paperille ja siirsin sen sitten alkuperäisen idean lomaan parhaalle paikalle. Lopulta kävi kuitenkin niin, että jouduin siirtämään sitä vielä pari riviä sivummas.

Tässä vaiheessa aloin miettiä, minne saisin mahtumaan viittauksen ristikon teemaan. Viimein homma loksahti lopulliseen muotoonsa, kun tajusi tehdä tuplareunaan neljän kirjaimen pykälän. Oikean reunan laatiminen oli sitten selvillä vesillä vapautunutta seilaamista.

Tämä oli varsin erikoinen tapa, yleensä ristikot syntyvät huomattavasti suoraviivaisemmin, mutta mitä enemmän ristikot syntyvät eri tavoilla, sitä enemmän niihin saadaan monen kaipaamaa vaihtelua.

Tästä kertomuksesta saattaa olla hieman apua tuon koviksen ratkonnassa, mutta olkoon sitten niin.
4. MM16.5.2010 klo 12:04
Aamusella aloitin uuden kuvitusurakan. Mielessä oli ajankohtainen uutistapahtuma, jota ajattelin hyödyntää piirroksissa. Mutta kesken kaiken hiirestä loppui patteri ja fiilis lässähti niin että piti vaihtaa teemaa ja tehtävää. Otinkin työstettäväksi helpohkon tehtävän, jonka deadline oli viime viikolla.Vasempaan alareunaan kaavailin omasta mielestäni hauskaa kuvaa hintahtavasta sisustussuunnittelijasta, mutta tarkemmin ajateltuna se ei kuitenkaan sopinut vihjekuvaksi sanalle EMIT. Pitkälle yhdyssanalle, jota en tässä kuitenkaan paljasta, sain raapusteltua kelpo kuvatuksen, jota en kuitenkaan tässä nyt paljasta. Mutta kyllä nauratti.

Palkitsin itseni 5 minuutin kessutauolla.

Oikeaan yläreunaan sovittelin vaikka mitä, mutta tyydyinkin sitte ihan vaan johonkin. Pikku jipon väkersin keskelle, mutta ajattelinkin sitten säästää sen toisaalle toiste. Yhtä kuvaa sovittelin sinne sun tänne, mutten sitten yhden tietyn asian takia laittanutkaan minnekään. Yksi asia tuli kesken kaiken mieleeni, mutta jätinkin sen vielä muhimaan. Alkuvaikeuksista huolimatta ristikko valmistui kuitenkin lennokkaasti. Tämä poikkeuksellinen kuvitustapa saattaa nyt paljastaa jotakin, jossei muuta niin kirjoittajan ääliöksi, mutta olkoon sitten niin.
5. A16.5.2010 klo 12:36
Aloitin ristikon. Lopetin ristikon. Välissä tunti kymmenen minuuttia 20 sekuntia. Mitä tämä paljastaa? Eipä mitään, mutta olkoon niin.
6. Jaska16.5.2010 klo 13:03
Se paljastaa, että A on erittäin nopea laatija, jos on normaalikokoinen (miltei reilut satakunta sanaa) painovalmis ristikko.
7. joo17.5.2010 klo 13:19
niinpä
8. A17.5.2010 klo 13:27
Tarkennettakoon, että tuo oli sanapohja + piirtäminen tunti.
Näin päivässä kolme ristikkoa.
9. lp18.5.2010 klo 11:32
Aurinkoista ERKINpäivää laatija Ekille ja muillekin samannimisille. Mukava lukea näitä laatimishommia, mutta suurin nautinto on saada ristikko ratkottavaksi ja ratkaistuksi. Kiitos, kun jaksatte laatia niin monipuolista päänvaivaa.
10. Eki11.6.2010 klo 17:59
Laadin eilen Metron ristikkoa, jonka aloitin sijoittamalla alakulmaan sanat SÄRÖT ja JÄTÖS. Meni loppuu mukavasti, kunnes löytyi orporuutu. Ainoa tapa saada se pois oli muuttaa juuri nuo aloitussanat.

Tänään laadin Metron päivälle 12.7. Sen keskipituus on yksi alimpia mitä varmasti koskaan olen laatinut, 4,6. Silti se on juuri se ristikko, jonka aion kehottaa jokaisen ratkomaan, vaikkei muuten nettiristikoista välittäisikään. Elämä on ihmeellistä.
11. Jaska11.6.2010 klo 21:54
On sellainen fiilis, että tämänpäiväinen 5x8 aukio on Metron ristikkohistorian avarin. Siis niistä mitä olen ratkonut.
12. Eki30.6.2010 klo 20:45
Ei sitä koskaan tiedä, mihin tyhjästä joutuu.

Tänään laadin is:n arkipehmistä ilman mitään hajua, mistä aloitan. Sitten kehkeytyi aloitussana pienellä kirjainidealla, mutta se muuttui pian hieman toiseksi. Sitten tuli ajatus, että siihen rinnalle voisi tulla eräänlainen kirjainjono. Tuntui kuitenkin, että se ei ehkä onnistu.

Laadin sitä aikani ja sitten huomasin, että se voisi mennä läpi niin, että lisään jälkimmäisen kaltaisen kirjainjonon toiseen paikkaan. Tätä varten minun piti kuitenkin kääntää ristikko toisin päin, jotta tuo kirjainjono olisi hyvän mittainen (pääkuva vaihtui vasemmasta alakulmasta oikeaan yläkulmaan). Samalla jo yhdellä aivolohkolla tajusin, että näitä jonoja pitää saada pari lisää. Lopulta lisäsin vielä yhden jonon, joka ei mennyt laidasta laitaan. Tämä ei ollut aivan helppo laadittava, mutta meni silti yllättävän näpsästi. Oli ihan pakko päästää pari tavallista huonompaa fakkisanaa, että onnistui (lentoliitto ja latinan samoin jopa piilolla).

Minun täytyy varmaan kertoa, kun tämä julkaistaan. Muuten tarinani on kovin symbolinen ja hämärä. Se tosin hieman helpottaa tämän lukeneita, mutta 99,999 % ratkojista ei tätä lue, joten rikos ei ole suuri.

Ratkojat voivat olla monta mieltä tästä ideasta, mutta en uskon kenenkään lopettavan ratkontaa ilman hymynkaretta, ehkä hymyä riittää jopa läpi ratkonnan samoin kuin pieniä ahaa-elämyksiä.
13. Matti1.7.2010 klo 00:21
Eki, kerro ihmeessä milloin tämä julkaistaan. Arkiristikot jäävät niin usein vaille huomiota.
14. Eki12.7.2010 klo 10:50
Nyt on se lyhytsanainen Metrossa (puheena 11.6.2010 klo 17:59).
15. mor12.7.2010 klo 11:09
Hauska idea. Lyhytsanaisuutta en olisi edes huomannut, jollei sitä olisi erikseen mainittu.
16. R12.7.2010 klo 11:28
Niin mitä sitä enemmän pakertaa. Kun sitä ei kukaan huomaa.
17. Eki12.7.2010 klo 11:49
Yhdessä vihjeessä on näköjään kirjaimen virhe. Sitä tuskin moni huomaa. Mutta aina niitä huomaajia on. Parhaansa kannattaa tehdä. Ja kyllä tätä ristikkoa tuli ihan kunnolla pakerrettua.
18. tme12.7.2010 klo 17:31
Ihan mukava näin vaihteeksi, vaikka näin "helpossakin" (?) ristikossa Googlea tarvitsin (onneksi bussissakin ratkovilla ovat netit nykyään kännyköissä).

Googlettaessa huomasin pari hauskaa yksityiskohtaa: Googlen hakulause-ehdotuksissa listalla toisena olivat heti pääsanan jälkeen täydellisinä niin vihjeet "Pasolinin eka" kuin myös "Bowien vaimo". Vaikea kuvitella, että kukaan muu kuin paatunut ratkoja voisi tuollaisia hakusanoja tarvita. Ja hauskintahan on tietysti, että noilla hakusanoilla vastaukset todellakin ovat suoraan ristikkoportaaleilta löydettävissä, vaikka muuten voisi ajatella, etteivät nuo kaikkein parhaita hakulauseita vastausten löytämiseksi olisi.
19. Kravattimies13.7.2010 klo 05:33
Sanoi Eki: Yhdessä vihjeessä on näköjään kirjaimen virhe.

Olisiko mrs Bowie oltava Mrs Bowie?
20. Eki13.7.2010 klo 07:53
Tuota en kyllä tarkoittanut.

Huomenna keskiviikkona on Iltiksessä ristikko, josta kirjoitin 30.6.2010 klo 20:45)
21. RA13.7.2010 klo 10:25
Eki, elä pihtaa. Missä se virhe on tuossa Metrossa 12.07?
22. Eki13.7.2010 klo 10:53
Se on yhden toimittajan sukunimessä.
23. RA13.7.2010 klo 11:17
?? Eikö Sorjonen ole Sorjonen... ??
24. Eki13.7.2010 klo 11:19
Kun ei ole.
25. RA13.7.2010 klo 11:36
AAAAAAAAAAAAgh. Ei ole varmasti eka kerta enkä minä ainoa, joka on tuon nimensä aina väärin lukenut tai tutummaksi sukunimeksi ominpäin vääntänyt.
26. Eki14.7.2010 klo 09:59
Jospa vielä kerran muistutan, että tänään saa is-ristikossa nauraa.
27. Pena14.7.2010 klo 18:38
Naurettava ristikko! d=)

PUNJABISSA oli uusi tuttavuus 4-kirjaimisten joukkoon.
28. Matti15.7.2010 klo 11:58
Ohhoh, olihan se ristikko!
29. Jaska15.7.2010 klo 14:36
Ja me ratkojat nauroimme niin. Peräti kolme kertaa. Kaksi ikävääkin tilannetta kohtasimme. Tekijöiden mielestä nekin olivat naurattavia. Edustavat kyllä häviävää vähemmistöä. Jos pitäisi ristikko arvostella, miinustaisin tuosta haksahduksesta kylmästi. Koska nyt kuitenkin on niin pirun kuuma, en jaksa tehdä sitä:-(
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *