KESKUSTELUT > RISTIKOT > SK LAVEAMMIN

550. SK laveammin

Eki5.12.2003 klo 00:29
Täällä on puhuttu silloin tällöin Suomen Kuvalehden tehtävistä. Lehteen tulee paljon kommentteja, jotka eivät mahdu kokonaisuudessaan sinne palstalle. Koska yksi kirjoittaja toivoi keskustelua, avaan nyt tällaisen palstan, jonne saatan tuoda kirjeitä ja toivon, että asiat herättäisivät mielipiteenvaihtoa. Lähettäjäksi merkitsen kirjeen takana olevan henkilön nimimerkin tai nimikirjaimet.
2. Ejlo5.12.2003 klo 00:30
Olen perinteisesti lähettänyt niin ristikon kuin piilosanankin vastauslähetykset postitse. Viimeaikoina tosin kuoressa on ollut vain kortti, jossa kirjainrivit numeroiduista ruuduista. Tänään vasta huomasin että palstan alaosasta oli jopa poistettu entinen pieni tila vastaajan tiedoista. Kysymys kuuluu: Onko todella mahdollista että voittokuoria nostettaessa sellainenkin ristikko on oikeutettu oikean vastauksen palkintoon, jossa numeroidut ruudut on oikeilla kirjaimilla varustettu, mutta muissa ruuduissa voi olla vaikka mitä kirjaimia tai ovat peräti tyhjiä?
Postittaessani vastauksia en suinkaan ole repinyt lehtiä vaan lähettänyt kopiot kuorissa ja joskus lisännyt jonkun kysymyksen palstallenne. Kommenttejani tai kysymyksiäni en ole koskaan nähnyt käsiteltävän palstallanne. Asia selvisikin jokin aika sitten kun luin, että vain palkintoihin oikeuttavat vastaukset avataan. Muutama päivä sitten näytettiin tv-ohjelmassa kuinka vastaukset päätyvät 00002 Helsinki -osoitteella oikeisiin arvontoihin ja vahvisti ettei kaikkia kuoria suinkaan aukaista, mikä onkin aika ymmärrettävää. Sitten seurasikin ohjelman lopussa shokki, joka ainakin Me Naiset -ristikon lähettäneille kuorille tapahtuu. Arvonnan jälkeen ne näytettiin sullottavan luottamuksellisesti hävitettävien paperien tynnyriin sellaisenaan ts. merkkeineen päivineen. Itse olen jonkinlaisena puolittaisena filatelistina pyrkinyt lähettämään vastaukset aina erikoismerkein varustettuna. Tästäkin kysymys: Onko tosi, ettei kuoria anneta kellekään keräilijälle tai että edes erikoismerkkejä ei oteta talteen? Ymmärrän, ettei sisustoja voida levitellä "kaiken kansan" käsiin, onhan siellä ihmisten pankkitilinumeroita, mutta kuitenkin varmaan joku keino voisi löytyä rahanarvoisen "tavaran" pelastamiseksi.

Niin kauan kun postitse lähettäminen on niinkin paljon halvempaa kuin tekstiviesteily niin noudatan vanhaa tapaa, mutta taitaa olla turhaa hankkia erikoismerkkejä. Muistan vain nuoruudestani tekstit erilaisiin vastauksiin, joissa pyydettiin "käyttäkää mieluummin Punaisen Ristin tai muita erikoismerkkejä".

Olen pari-kolme vuotta harjoitellut piilosanojen tekoa ristisanojen lisäkkeenä ja täytyy sanoa, että pienen edistymisen myötä on kiinnostus noussut sellaisiin mittoihin että piilosana valmistuu joskus ennen ristikkoa. Olemmekin pohtineet Mats-nimimerkkiä käyttävän Sanasepon kanssa, että ristikon SM-vuosien välivuosina voisi olla piilosana-SM ihan paikallaan. Saattaa kylläkin olla, että jokavuotisessa organisoinnissa olisi liian kova urakka. Ajatus kuitenkin tuntui herkulliselta. Harmillisesti Ilta-Sanomat meni pilaamaan aikaisemmin tykkäämäni piilosanansa laittamalla oikean vastauksen samaan lehteen, vieläpä samalle sivulle. Se oli aikanaan lauantain odotettu tapahtuma koviksen ohella kun piilosanan oikea ratkaisu oli vasta keskiviikon lehdessä. Eikö ole mitään mahdollisuutta palata vanhaan systeemiin? Uskonpa että on leegio muitakin kanssani samaa mieltä olevia.

Jos esittämiini kysymyksiin kukaan haluaa vastailla saatikka kommentoida, niin ymmärrän että SK:n pikku palstalla se on luultavimmin mahdottomuus. Käyn aina silloin tällöin netin keskustelua seuraamassa ja siellä olisi kiva kuulla varmistus esimerkiksi tuohon ensimmäiseen kysymykseen.

Viikonlopun lähestyessä ja kovista odotellessa kirjaili nimimerkki Ejlo
3. Eki5.12.2003 klo 00:34
Ensimmäiseen kappaleeseen vastaan SK:ssa.

Ainakin SK:n kirjeet menevät filatelistille, joka jakaa paikkakunnallaan pääosan nuorille filatelisteille. Sen jälkeen kuoret poltetaan.

Uskoisin, että IS:n tapa silti palvelee useampia ratkojia ja piilosanoille tulee helpommin uusia ystäviä. Nythän siinä kehotetaan myös tsekkaamaan täältä ohjeita!
4. iso S5.12.2003 klo 09:18
Eikös postilla ole sellaisia erikoismerkkejä, minkä hinnasta osa menee johonkin hyvään tarkoitukseen? Punaisen Ristin merkit voisivat olla (en tiedä) sellaisia. Niiden käyttämisestä olisi siis hyötyä, vaikka merkit menisivät polttouuniin.

Lehdelle se on tuottamatonta työtä, jos kuoret ja sisältö erotellaan ja merkit lahjoitetaan ilmaiseksi. Tämä on tietysti yksi tapa harrastaa yhteiskuntavastuuta, minkä jotkut firmat kertovat tärkeäksi arvokseen (ja näin ilmoittamalla saavat positiivista julkisuutta ja sitä kautta kenties asiakkaita).

Toisaalta: mitä enemmän merkkejä tuhotaan, sitä enemmän jäljelle jäävien arvo nousee. Tästä jotkut ovat lehdille kiitollisia?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *