KESKUSTELUT > RISTIKOT > TÄMÄ EI OLE PIIPPU - NOOTTIA KUVITTAJILLE OSA 2

55. Tämä ei ole piippu - noottia kuvittajille osa 2

Reima Mäkinen29.4.2003 klo 12:35
Tuolla toisessa keskustelussa Antti tai joku kirjoitti:
"spiraalin suuri pää (aukko) on lähellä etanan häntää, sen käsittääkseni pitäisi olla niskan puolella, mistä spiraali lähtee kaartumaan taaksepäin. "

Onko nyt näin, että piirtäjän pitäisi tietää ja muistaa kaikesta kaikki? Tulee meinaan hommat uniin jos näin on. Juuri tuota ATTAa tuohon päivittäessäni huomasin, että olen piirtänyt sen aina ihan väärin. Tämä on kumminkin minusta vähän eri asia. Etanahan on muodostunut tavallaan jo sellaiseksi ikoniksi tai symboliksi joka koostuu siitä "lihaksesta" ja kotilosta tai sitten se on vaan pelkkä sikarin muotoinen pötkylä.

Mistä päästäänkin taas aiheeseen, että onko mitään järkeä edes yrittää kuvata (ristikko)piirroksella todellisuutta? Eikö vakiintuneen käytännön mukainen pelkistetty etanasymboli ole ihan yhtä hyvä kuin etanan valokuva?
2. Antti Viitamäki29.4.2003 klo 12:58
Ei kai tuossa Kotsan leikkimielisessä kyselyssä tarkoitettukaan peräänkuuluttaa mitään ryppyotsaisuutta.

Ja minä vain vastasin kun kysyttiin, tarkoitus ei ollut laisinkaan nipottaa - minulle on aivan yksi lysti kummin päin etanan koppa kääntyy, tärkeämpää on ylipäätään tunnistaa kuva etanaksi.

Kotsa nyt sentään on varmakätinen mies, joka saa mahtumaan pieneenkin tilaan erittäin selkeää kuvitusta, ei tulisi (kun vielä omat piirtämistaitoni tiedän) mieleenikään ruveta häntä opastamaan.

Olen täysin samaa mieltä, että etanasymboli on parempi valokuvan veroinen - ellei jopa sitä parempikin.
3. Antti Viitamäki29.4.2003 klo 13:00
Ajatus pätkäisi... Loppu siis tietenkin:

Olen täysin samaa mieltä, että etanasymboli on vihjeenä ihan valokuvan veroinen - ellei jopa sitä parempikin.
4. Kotsa29.4.2003 klo 14:13
Minä siis piirsin TAHALLANI ne kotilot väärin päin ihan vain pilkunviilaajien iloksi (ja omaksenikin, saadakseni kiherellen odotella huomaako kukaan). Ja itsehän minä sitä virhejahtia kuulutin, joten ei Antti minusta nipottanut, vaan ystävällisesti pelasti kasvoni ottamalla (ainoana) osaa (surkeaan?) yritykseeni viritellä pikku kisa. MUUTEN ja yleisesti ottaen olen kyllä tismalleen Reiman linjoilla, mitä ristikoiden ja kurttuotsaisuuden yhteensopivuuteen tulee.

Minä olen pari kertaa piirtänyt ATTA-murkun (joista toisen kerran kuva-arvoitukseen - vakiosanoittajaparini Erkko välttelee kiitettävästi näitä ikifakkeja), ja molemmilla kerroilla sen mittaisin jaloin kuin on täkäläisillä muurahaisilla. Kuvan perusteella tuttavamme raajat ovatkin pitkät kuin lukilla - niin että pieleen on mennyt minulta sekin, ja vielä tahattomasti! ;)
5. Eki29.4.2003 klo 16:48
Äärimmäinen tarkkuus voi jossain asiassa olla positiivista, ja on hyvä, kun Reima selvitti ATTAa (jota sanaa ei kyllä kovin usein hänelle menevissä laadinnoissa ole ollut). Aika pienihän tuo ero kuitenkin on ja muurahaiskuva symbolimainen. Annammeko sitten helpommin anteeksi esim. piirustustaidottomille (laatija-)piirtäjille, jotka jokaisen kalalajin kohdalla piirtävät kalan kahdella kaariviivalla. Siitä ei kai kukaan voi kuvitella, että on yritetty tehdä näköistä. Jos taas näkee vaivaa ja yksi evä menee pieleen, tulee haukut. Epistä?
6. Ile30.4.2003 klo 20:05
Otavan 'eläinten maailman' otsikko sanoo: "Kuorettomia kotiloita eli etanoita". Selvää tekstiä. Kun vielä tuoreehko Timo Nurmen 'Uusi suomen kielen sanakirja' mainitsee näin: 'ETANA->etenkin kuorettomista maakotiloista plää plää plää', niin eikö voisi sopia, että kuvittajat eivät jatkossa piirtäisi laisinkaan näille pitkulaisille liman peittämille pötkylöille kuoriosaa, ainoastaan tuntosarvet. Tämänkin limaisen etanakeskustelun voisi päättää tähän.
Mutta samaan hengenvetoon on otettava kantaa pariin hyvin yleiseen ristikkovirheeseen. Ensiksikin englanninkieliset yhdyssanat, niitä on harvassa. 'Happyhourit ja vastaavat suomen kieleen pesiytyneet lainasanat tulee kirjoittaa aina erikseen, happy hour ja niin edelleen. Au pairkin on putkeen kirjoitettuna(aupair) vältettävä sana. Samoin tekisi monelle laatijalle gutaa tutustua siihen, mitä suomen kielioppi sanoo yhteen ja erikseen kirjoittamisesta, ennen kuin 'ennenkuin' alkaa kuulostaa aivan oikealta ratkaisusanalta, sen verran usein vastaaviin virheisiin ratkoja törmää taipaleellaan. Ja kuvittajat, muistakaa, että kun kuvitatte ristikkoon lohikalan, niin piirtäkää sille eväkkäälle RASVAEVÄ SELVÄSTI NÄKYVIIN, ettei meidän älypääratkojien tarvitse turhaan käydä kierroksilla täällä kotioloissa. Rasvaevätön siika kun kyrsii pirusti ja paha olo se tuppaa tarttumaan herkästi muihin perhejäseniin, jotka eivät välttämättä tiedä kalojen anatomiasta mitään eivätkä muutenkaan paljoa ristikoista perusta!
7. Kotsa30.4.2003 klo 20:29
No mutta tosiaan! Gummeruksen "Pieni ja paras tietosanakirja" tietää kertoa seuraavaa:
"ETANAT maakeuhkokotilot (Stylammatophora), lähes tai täysin kuorettomia maalla eläviä nilviäisiä---".
Olen syvästi pahoillani ratkojille ja heidän kauttaan viattomille sivullisille aiheuttamistani henkisistä kärsimyksistä. Vakuutan, että tekoni ei ole johtunut tahallisesta ilkeydestä vaan silkasta tietämättömyydestäni ja huolimattomuudestani tietojen tarkistamisessa. Pyydän anteeksi!

Tuo rasvaeväjuttu täytyy pistää korvan taakse. Homo Sapiensin lajinkehitykselle on vain hyväksi, jos ristikoiden pikkukuvien luonnontieteellistä oikeellisuutta syynäävien puolisot lähtevät tiehensä - mieluiten ennen kuin jälkeäisiä on ehditty hankkia. Tämän evästyksen tulen huomiomaan jatkossa - ja seuraamaan kiinnostuneena saako seuraava ristikkoon piirtämäni kuore aikaan piikin avioerotilastoissa tai verenpainelääkkeiden myynnissä. ;)
8. terok30.4.2003 klo 23:52
Toisaalta Homo Sapiensin lajikehitykselle ei välttämättä ole hyväksi, jos kyseiset syynärit syventävät suhdettaan välimerkkeihin lisääntymisen tasolle. Miksi sitäpaitsi kutsumme jälkeläisiä? Pilkmisiksi? Ihmilkuiksi? Ihmiskokeet ovat ongelmallisia paitsi eettisesti, myös filologisesti.
9. ile1.5.2003 klo 22:03
Tuore Hesari sen jälleen todisti! Kyseisen lehden suurristikon numero 2218 arvonnassa kymmenen onnellista ovat saaneet kaks'kytä euroa ratkottuaan väärin mutta samalla oikein ristikon, jossa oli tuo jo aiemmin tällä palstalla mainitsemani virhe 'ennenkuin' yhteen putkeen kirjoitettuna. Kummallista nimiosastoa edustaa tällä kertaa 'Tilta', olisikohan vihjeenä ollut, että 'Tiltun kaima'? Ja löytyväthän ratkaisusta tälläkin kertaa 'Aatat', nuo Aatamin aikuiset mainiot kaimat. Missä Iitu tällä kertaa luuraa? Harmittaa, että maan johtava päivälehti pitää historiallisesti kunnioitettavaa viikottain ilmestyvää ristisanatehtäväänsä vain pakkopullana, sanoisinko suorastaan joutavana sivun täytteenä. On varsin valitettavaa, että tällaisella näköalapaikalla julkaistavaa ristisanatehtävää ei kukaan ennakkoon tarkasta, mitä tahansa epäsanoja ja virheellisiä nimiä esiintyy ratkaisusanoina. Maan johtavien, vakiintuneiden ja osittain pitkänkin perinteen omaavien ristikkolehtikustantajien julkaisuissa näitä karkeita virheitä esiintyy vain harvoin. Sanaseppona, aktiivisena laatijana ja ennen kaikkea ratkojana harmittaa Hesarin leväperäisyys.
10. OSui2.5.2003 klo 09:00
Leväperäinen mies nousi merestä ja riipi levät perästään, uutisoi muinoin pakinoitsija Olli.

Joku kohtuullisen arvostettu ristikkotaho (en muista kuka) taannoin suorastaan peräänkuulutti enemmän rohkeutta käyttää yhteenkirjoittamista sellaisissakin sanoissa, mitkä normaalissa kielenkäytössä kuuluu kirjoittaa erilleen. Olisi siis sallittavaa laittaa vihje "laatijan nimisiä" ja yllättää porukat ratkaisusanalla "ERKKIVUOKILAT". Toki ensin pitäisi tarkistaa, että näitä täyskaimoja on vähintään kaksi, siis originaalin (originellin?) lisäksi.

Muistin- ja aistinvaraisesti tunnistan tuon Tiltan. Ettei vain olisi juuri samaisessa ristikossa ollut vihjeenä "Iitin tyttö" tai jotain Iitti-peräistä, mikä viittaisi hiipivään atsaleaan. Ainakin äskettäin olen törmännyt tällaiseen tapaukseen. Hyvä ratkaisuhan on joko yleisesti tunnettu tai kohtuullisella ponnistuksella tarkistettavissa. Iitin Tiltu täyttää tämän ehdon, Tilta ei, vaikka siellä sen niminen tyttö (tuskin teini-ikäinen!) saattaakin asua laatijan kummin kaiman naapurina.
11. Osui2.5.2003 klo 09:06
Niin, niistä kuorellisista kotiloista vielä. Voisiko joku biologi selvittää, mitä muuta eroa niillä on etanaan verrattuna kuin spiraalin muotoinen kuori selässä? Olen omalla silmällä sellaisia nähnyt ja kovasti etanalta näyttivät. Sen veran kaukana vedestä olivat, että luultavasti hengittivät keuhkoilla, elleivät sitten suoraan ihon läpi.

Onneksi tuli uusi laki, niin että verenpainelääkkeitä saa halvemmalla!
12. Antti Viitamäki2.5.2003 klo 10:58
OSui: Olen aina aamuisin vähän pihalla, mutta miten hiipivä alppiruusu liittyy Iitti-peräisyyteen...? :-)
13. OSui2.5.2003 klo 12:13
Tuu pois pihalta, siellä kastuu ja vilustuu. Yhteys oli heikko ja hämärä, kehtaisiko sanoa viitamäkinen? Ei kun siis tämmöinen koululaishuumorityyppinen vitsi, mitä Lehto itse on joskus käyttänyt ristikon teemana:
Mies menee kukkakauppaan.
- Saisinko yhden Dementian, kiitos!
- Jaahas, minkäsnäköinen kasve se nyt sitten on?
- En muista kun minulla on tämä Atsalea.

lähde: www.lut.fi/~huotari/vitsit.html

Tämä ja joitakin muita viitteitä näiden yhteydestä löytyy, kun annat Googlelle hakusanat dementia ja atsalea.

Siis epäilin, että atsaleoitumisen vuoksi Lehto ei muista Tiltun nimeä oikein.
14. Antti Viitamäki2.5.2003 klo 12:48
Juu, vähän ehdin tuossa myöhemmin arvellakin, että siitä oli kyse. Omiin korviin on osunut dementia-väännöksistä
"sementia" ja "dynastia"...
:-)
15. ile3.9.2003 klo 11:47
Tähän vapunseutuna käytyyn etanakeskusteluun osallistuneille kuten myös muillekin nilviäisistä kiinnostuneille sellainen tieto, että tämän päiväisen Hesarin D-osassa on mielenkiintoinen artikkeli näistä vekkuleista otuksista. Ja -kuten keskustelussa todettiin - tekstissä kerrotaan, että vaikka kansan suussa näitä mökkiä selässään kantavia maakotiloita kutsutaan etanoiksi, niin varsinaisilta etanoilta ulkoinen kuorirakennelma kuitenkin puuttuu.

Mistä tämä etanakeskustelu aikoinaan alkoi? Etsi sivulta 17 otsikko 'noottia ristikkokuvittajille' niin pääset kärryille.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *