KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 10.04.

5476. IS-viikonloppu 10.04.

Juha N11.4.2010 klo 11:13
Ohhoh mikä yllätysveto. Tapani N. Vainio, täytyy oikein luntata, ei tahdo nimi ihan vielä pysyä muistissa.

Ensi ajatus: onpas pieni kovis, ja kolmemiikka vielä, eihän tässä riitä ratkomista. Mutta niin vain riitti! Nyt taisikin olla täyskolmosen vuoro, mutta Iltis taas kerran mokasi noiden pallojen kanssa?

Piilokirjaimeton kahdeksaksi aukioksi hahmottuva laadinta koostuu pääasiassa 4-6-kirjaimisista sanoista. Niiden lisäksi on 13- ja 9-kirjaimisia sanoja, kumpiakin 4 kappaletta, sitomassa aukioita toisiinsa.

Haastavasta laadintapohjasta huolimatta sanoituksessa ei ole moitteen aihetta, erästä vähän kyseenalaista kohtaa lukuunottamatta. Siihen palaan myöhemmin.

Heli Kärkkäisen toteutus häikäisee. Kun laadinnan pinta-ala on vain 19x13 ruutua, oli nerokas ja esteettinen ratkaisu jatkaa piirroskuvitusta kauttaaltaan kolmen ruudun levyisenä ympäri ristikon. Kaikkialla on Intian paikkeille sijoittuvaan kuvitusteemaan pohjaavaa värikästä katseltavaa: vihjeitä ristikon sanoille, tai vihjemaailman kulisseja.

Toisaalta kuvavaltainen vihjeitys teki ratkonnasta äärimmäisen vaikeaa. Suurista piirroskokonaisuuksista oli lähes mahdotonta tietää, mitkä yksityiskohdat ovat varsinaisia vihjeitä, ja mihin niiden ratkaisusanat sijoittuvat.

Jos mainitut kahdeksan aukiota numeroidaan vasemmalta oikealla, ylhäältä alas, niin itselläni ratkonta eteni kohtalaisen työläästi, aukio kerrallaan, järjestyksessä 8 - 7 - 6 - 4 - 1, minkä jälkeen tuli tenkkapoo. Sitten pääsin itseni kanssa sopuun siitä, mitä aukion 5 sanojen on pakko olla, vaikka vaakasanojen kuvavihjeet ovatkin osin hieman epämääräisiä (kaksi ratkaisusanaa selittää toisensa, niin että lopputulos, yhdistettynä kuvan antamaan informaatioon, on looginen, joskaan pelkkää kuvaa katsomalla asia ei ainakaan minulle vielä samanlaisena välittynyt), ja vaikka eräs pystysana näyttää kuvavihjettä katsomalla kyseenalaiselta.

Kun aukio 5 oli valmis, ratkesi aukio 4 yllättävän sukkelasti, mutta aukio 3 hiersi pitkään. Koska KELTAINEN oli selvän oloinen, pitkä pystysanakin tuntui varmalta, vaikken vieläkään ymmärrä, miksi sen vihjeen puhekuplassa lukee niin kuin lukee (SOSSE TULEE).

Viimeisen aukion ratkeamista hankaloittivat etupäässä kaksi seikkaa: mitä turbaanimiehen oikealla puolella oleva kuva esittää, ja mitä pitkän pystysanan viereiseksi sanaksi on mahdollista "laatia", näkyvän vihjemaailman sanelemissa rajoissa? Pystysanaksi pyrki tulemaan jotain, mitä ei ikinä olisi halunnut uskoa/toivoa/hyväksyä. Mutta pakko se lopulta oli hyväksyä: ristikon ainoa sanastollinen heikkous.

Tuon heikon sanan kompensaatioksi sen vihje on kuitenkin nerokas. Kaukaa haettu (!) mutta kaunis. Se selittää myös erään toisen, aikaisemmin mietityttäneen jutun :)

Sanavihjeistä nerokkain on epäyhtälön näköinen TSI > TII. Kerta kaikkiaan. Semmoinen on minulla kutina, että lisääkin tältä laatijalta vielä saadaan!
2. Juha N11.4.2010 klo 11:31
Korjaus:

"Kun aukio 5 oli valmis, ratkesi aukio 2 yllättävän sukkelasti, ---"
3. iso S11.4.2010 klo 12:59
Eki on löytänyt uuden kyvyn tai sitten ei. Laatijan nimi haiskahtaa vahvasti keksityltä. Sama henkilö voisi laatia Aftonbladetiin nimellä Staffan S. Slätten.

Olisiko tässä ollut jonkinlainen vastaus Olavi Kivalon peräämään ristikkoon jonka laadinta lähtee visuaalisesti kokonaisvaltaisesti mietitystä teemasta tai jostain sellaisesta, lievästi epäselväksi jääneestä? Ainakin silmäkarkkia oli enemmän kuin muistan koskaan nähneeni. Komea oli katsella, ei voi olla myöntämättä.

Mutta se pakollinen mutta vanhalta purnaajalta. Tässä vietiin kuvaristikkoa kuin koreaa litranmittaa sellaiseen suuntaan jossa minun ratkaisuhaluni ei asu. Kävin vihjeet kertaalleen läpi ja lupaavimmalta vaikuttaneen osan (vasen yläkulma) kahteen kertaan. Sain kaksi epävarmaa arvausta ristiin. Sitten totesin että suuri osa energiasta tuhrautuisi sen pähkimiseen, mikä vihje viittaa mihinkin ratkaisusanaan. Kiitos, mutta ei kiitos!

Lehti syrjään ja jään odottamaan ratkaisua. Jos satun kyseisen lehden hankkimaan, tutkin mielenkiinnolla tuntuisiko siltä että olisin kenties saattanut pystyä kykenemään jos en olisi näin mukavuudenhaluinen ja laiska ajattelemaan.
4. RA11.4.2010 klo 13:25
Juha N: "Suurista piirroskokonaisuuksista oli lähes mahdotonta tietää, mitkä yksityiskohdat ovat varsinaisia vihjeitä, ja mihin niiden ratkaisusanat sijoittuvat."

Omakin ratkomiseni oli kyllä sen sortin arpomista ja tylsää haahuilua (mistäköhän ja mihinköhän mitäkinköhän edes kokeilisikohan), että eipä vastaa tällainen vihjeitys minunkaan makuani hyvästä koviksesta.
5. Noviisi11.4.2010 klo 13:34
Ihan hämmästyin miten vasen yläreuna ja alaosa keskellä avautuivat helposti. Paljon jo on vielä pähkäiltävää... Voi kun toivon, että laatija olisi oikeasti uusi laatija. Ihan liikaa on lehdissä samojen laatijoiden ristikoita. Puhuisin jopa "monopolista" - asemasta. Joka tapauksessa, mukavanoiloinen ristikko; ratkeaa jos ratkeaa...
6. Jaska11.4.2010 klo 13:36
Tämä on testi.
7. RA11.4.2010 klo 13:45
Kärjistän, kärjistän, mutta tuli mieleen: Tästä seuraava vaihe on varmaankin se, että on iso kuva täynnä kaikenlaista ja tyhjä ristikko. Ja siitä sitten vaan poimimaan, sijoittelemaan ja laatimaan ristikko täyteen.
8. Jaska11.4.2010 klo 13:49
Nyt luovutan. Ei tullut neljäs lyhyt versiokaan arviostani perille. Sekin liian pitkä, vai mistä lie kyse.
9. RA11.4.2010 klo 13:52
[Jaska, paina lopuksi LÄHETÄ-painiketta ;-)]
10. ö11.4.2010 klo 13:53
Ristikko oli mielestäni hyvä.
11. Jaska11.4.2010 klo 13:54
RA, niinhän minä teinkin. Jotain outoa tässä masiinassa on. Koetetaan illalla uudelleen.
12. Juha N11.4.2010 klo 14:08
Niinpä tietysti. Tapani N. Vainio - kuinkas en tuota itse arvannut yhteen pötköön lukea.

Aika mukava laatijakeskittymä tuolla alueella! Laukkipääntien poppookin siellä seassa :)

Kriitikoille huomautan, että sijoitteluongelmista huolimatta ristikko kuitenkin ratkeaa. Onhan niitä sanavihjeitäkin siellä täällä, ankkuroimassa edes joitakin ratkaisusanoja paikoilleen. Ja varauksetta tykkäsin, kun ratkaisun eteen joutui tällä kertaa ponnistelemaan enemmän.
13. arjatuula11.4.2010 klo 14:14
Eipä ollut tavanomainen kovis. Oliko 3- liikaa? Minusta kyllä.
Ratkesi jopa liian helposti.
TSI>TII oli hauska, kun ensin oli saanut sanan/sanat ja mietti sitten yhteyttä vihjeeseen. Yksi ratkaisusana keskellä pystyyn jäi sopivaa vihjettä vaille.
Kyllä tällaisen ristikon silloin tällöin voisi ratkoa, mutta ei ehkä juuri kolmepalloisviikonloppuna:-)
14. RA11.4.2010 klo 14:32
Juha N, jo tok ratkeaa! Kuten arjatuula sanoo "jopa helposti". Kritiikissäni tarkoitin sitä vihjeitystapaa, millä tämän ristikon vaikeutus on tehty.
15. matts11.4.2010 klo 14:36
Vasemmasta yläaukiosta alakeskiaukioon ratkesi illalla, lauttamatkoilla ei mitään lisää. Katsotaanpa mitä ilta tuo tullessaan? Hankalan oloinen em. syistä.
16. RA11.4.2010 klo 15:41
Säilyttäkääpä itse kukin tämä ristikko. Olisi mielenkiintoista vaihtaa tästä ratkontakokemuksia suorasanaisemminKIN.

Palautusaika päättyy näköjään pe 16.4. Otetaanko tätä avoimempaan keskusteluun ja ruodintaan siis lauantaina 17.4.
17. juha k11.4.2010 klo 16:09
olipas vääntö, ei todellakaan yhdellä istumalla pakettiin. Paras vihje oli tsi>tii :)
18. Pena11.4.2010 klo 16:54
Lintujen tunnistamis aistini vaatisi viilaamista; eilen bongattu "kurki" osoittautui tarkistuksessa harmaahaikaraksi!

Siksipä olen ihmetellynnä kahta lintuvihjettäkin. Tosin tuo "lintuaukio" on muutennii hämäryyttä.

Ehkäpä yksin ratkoessa kolmemiinus olisi kohdallaan. Kaksi pollaa pudotti vaikeutta kahteen palloon!

Jooh, lauvantaina tarkenmin.
19. Jaska11.4.2010 klo 20:45
testataab
20. Pena11.4.2010 klo 21:04
b=n?
21. Lauri Kultti11.4.2010 klo 21:07
Enpä ollut lainkaan suunnitellut käyväni kylillä tänä viikonloppuna. Mutta sen verran alkoi tämä keskustelu oudoksuttaa, että oli kuitenkin lähdettävä sunnuntaiajelulle Iltistä hakemaan.

Koviksen täyttymiseen ei mennyt kuin alun kolmatta tuntia, mutta on varsin kyseenalaista, onko se nyt kuitenkaan valmis. Jäi nimittäin kahdeksan (8!) kohtaa, joissa ratkaisusanan yhteys vihjeeseen jäi täysin tai osittain käsittämättömäksi. Osasta en oikein edes tiedä, mikä voisi olla tarkoitettu vihje. Juha N:n koodausta käyttääkseni ensimmäisinä ratkesivat aukeamat 1 - 4 - 7 - 8. Viimeisenä 2, jossa tosin koristeena neljä kysymysmerkkiä.
22. Jaska11.4.2010 klo 21:07
edellinen onnistui, entä tämä.
23. RA11.4.2010 klo 21:17
Minulle ei jäänyt kyssäreitä. Ja vihjeitäkään ei mielestäni puutu.
24. Jaska11.4.2010 klo 21:32
Edellinen odotti vartin verran lähettämistä, joten ajasta ei lie ollut kiinni päivän epäonnistumiset. Miten käy nyt?

Kärkkäisen komea kovitus jättää Tapani N. Vainion statistiksi, vaikka tämä "uusi" laatija onnistuikin tyydyttävästi sanoituksessaan. Katsonkin, että molemmat ovat ansainneet tämän ristikon laatijan tittelin.

Ratkaisuaikani suhteessa normaalikokoiseen kovikseen paljastaa vääjäämättä, että tämä on täyskolmonen. Sen verran aikaa viepä oli vihjeiden metsästys kuvaviidakossa. Kokemus oli silti virkistävä, ja siitä empimättä arvssanaksi tyydyttävä kasi. Kiitettäväkin olisi ollut hollilla ilman erästä kauneuspilkkua tai paremminkin karvaista syylää leuassa, sekä ainakin yhtä väärin vihjeistettyä ratkaisusanaa pariskunnan alla. Lisäksi oikean yläkulman eräs sana näyttäisi olevan tystin vailla vihjettä. Voi se tosin olla niinkin, että HK on sen todella ovelasti piilottanut!

En tällaisesta piilokuvavihjetyyppisestä toivoisi säännöllistä vierailijaa IS-koviksen reviirillä. Punainen Pelikaani olisi sopivampi areena niille, jotka tähän mahdollisesti heti iki-ihastuivat. Tunnustaako joku lemmen leimahduksensa!

Olen vähän funtsinut, kuka laatija kätkeytyy pseudonyymin Tapani N. Vainio taakse. Ykkösehdokas on Juha Hyvönen, joka asuu Tapaninvainion tuntumassa. M. Almi olisikin ollut liian paljastava!
25. RA11.4.2010 klo 21:56
Ei puutu vihjeitä! Tämän ristikon kohdalla taitaa olla paradoksaalisesti niin, että m a h d o l l i s i a vihjeitä on niin paljon, että todelliset / tarkoitetut vihjeet jäävät hahmottumatta?
26. Juha N11.4.2010 klo 22:18
Oikealta ylhäältä ei minunkaan mielestäni puutu vihjettä. Tuo vihje on vain niin sanotusti "kaukaa haettu".

Siitä olen Jaskan kanssa kuitenkin samaa mieltä, että pariskunnan alapuolisista pystysanoista toinen on vailla pätevää vihjettä. Olin unohtanut koko asian, kun kyseinen aukio ratkesi suht aikaisin.

Jos laatija on pseudonyymi, niin sanoitusta makustellen veikkaisin nimen taakse itseään Ekiä. Viitosella numeroidusta ruudusta vaakaan lähtevä hieman erikoinen mutta hyvää suomea edustava sana sopii hänen tyyliinsä.
27. Marco Poloinen11.4.2010 klo 23:37
Tosi on, vihjeitä jää tähteeksikin!

- Käyn aika usein elokuvissa ja kertoessani jollekulle tutulle käynnistäni on tavallisin kysymys "no, oliko se hyvä?". Silmien pyörittelyä seuraa, kun vastaus on, että "oli se, mutta en vain tykännyt". Tai "ei se kummoinen ollut, mutta kovasti tykkäsin".

Tämän ristikon kanssa on vähän sama juttu; jollain tietoisuuden tasolla "tiedän", että se on hyvä, mutta nimenomaan kovisristikkona en ratkojana siitä tuommoisenaan "tykkää".

Kaunishan se on, eikä aiempi viittaus yhteydestä Olavi Kivalon peräänkuuluttamaan visuaalisuuteen liene ihan tuulesta temmattu. Ja ne, jotka tykkäävät PuPessa Harto Hakosen ristikoista, tykkäävät todennäköisesti tästäkin. (Toteutuksen selvyydessä Hartolla olisi mielestäni vielä aika paljon oppimista vaikkapa juuri Heliltä). Mutta niin kuin "visuaalisäikeessä" muistaakseni sanoin, itse mieluummin katselen kuva-albumin erikseen ja ratkon ristikon "arpomatta seuraavaa vihjettä"!

Kotiuduin lapsenlikoitusreissulta hyvän matkaa aamuyön puolella ja ratkoin silmät puoliksi ristissä tuntiin 3/4 ristikosta. Vasen alanurkka ja oikea ylänurkka tökkäsivät totaalisesti ja arvelin yön yli nukkumisen automaattisesti avittavan. No, eihän se tietenkään ihan niin mennyt, pitkin päivää piti kerätä innostuksen pätkiä ja tilkkiä puolipakolla kulmat täyteen. Alanurkka olisi kyllä näin jälkikäteen katsoen pitänyt mennä helpommin kuin meni, mutta ylänurkan tahmomista en ihmettele vieläkään.

Pahimpina kantoina kaskessa ylänurkan osalta oli pitkän pystysanan vihje, (jota pidän "tahallisena" harhautuksena) ja lyhyen vaakasanan vihje, jonka laisen tietämiseen tarvittava yleissivistys on meikäläisellä puutteellista mm. telkkarin puuttumisen vuoksi. Yleisesti epäillyn "puuttuvan vihjeen" tajusin jälkeenpäin, sen verran juonisti "kaukaa haettu" se(kin) oli.

Monen parhaaksi kehuman TSI>TII -vihjeen (ja yhteyden) olen jo ollut selvittämäisilläni, mutta ratkaisevalla hetkellä ajatus on päässyt karkuun. Eiköhän tuo vielä selvinne, kun ei sitä tarvitse etsiskellä kuvakertomuksen seasta.

Pariskunnan alapuolisen sanan tiimoilta komppaan Juha N:n ja Jaskan kommentteja. Mitä laatijaan tulee, vaihtoehtoja ei liene kovin monta. Hyvösen Juhaa en ensijaisesti veikkaisi, mutta tiedäpä häntä. On tuolla Helin toteutuksella niin merkittävä - ja hämäävä - merkitys...
28. Jaska12.4.2010 klo 00:05
Olinpas minä toope, kun en heti alkuun tsekannut Ekin osoitetta. Juha N on tietysti oikeassa. Asuuko Eki siis Tapaninvainiolla. Kyllä. Olenko varma. Kyllä. En näet millään voi uskoa hänen asuvan Tapaninvainiossa.
29. Jaska12.4.2010 klo 11:26
Onhan se siellä! Se vihje nimittäin. Ovela, mitä epäilinkin. Olin anteeksiantamattoman sokea. Ei ole muuta tehtävissä kuin korottaa arvosanaa ansiosta: 8½.
30. tonimikael12.4.2010 klo 12:13
Aivan kiva ristikko. :)
31. ?12.4.2010 klo 13:01
Omako? :)
32. RA12.4.2010 klo 13:13
Tuo TSI>TII tuo mieleen Skytän Antin.
33. tonimikael12.4.2010 klo 13:36
Ei ole Tonin ristikko.
34. matts12.4.2010 klo 13:53
Veikkaan Ekiä tai porukkalaadintaa.
35. IiKoo13.4.2010 klo 10:48
Jos yksittäisten vihjeiden perusteella ruvetaan arvailemaan, kuka tämän laadinnan takana oli, niin ykkösaukiohan oli täynnä erääseen toiseen lehteen laativalle henkilölle tyypillisiä vihjeitä. Esimerkiksi ensimmäinen sana, minkä ristikkoon kirjoitin, oli vastaus vihjeelle, jossa vaakuna sanoi "Kiitos". Tämä on esiintynyt tässä ko. lehdessä ko. ristikon laatijan vihjeenä varmaan useammankin kerran.

Toisaalta en usko, että se on hän kuka tämän takana on. Ehkäpä tämä meitä kovin kiinnostava asia joku päivä paljastetaan - taikka sitten ei. Kimppakivaksi minä tätä enemmän epäilisin..
36. tonimikael13.4.2010 klo 10:56
Minusta taas tämä ei mitenkään haiskahda kimppakivalta.
37. Marco Poloinen13.4.2010 klo 11:25
EI minustakaan.
38. VeiLeh17.4.2010 klo 11:24
Mielestäni tämä ristikko oli piristävää vaihtelua. Sen ratkaisemiseen kului minulta paljon aikaa. Kuvitusta on kovasti kehuttu, mutta mukia kohottavaa miestä esittävä piirros on mielestäni epäselvä. Kuvan alta lähtevän 5-kirjaimisen sanan osalta minulle jäi epäselväksi, mikä on sen vihje. Saamani ratkaisu näyttäisi liittyvän miehen hiusmalliin, mutta en ole siitä aivan varma. VALLATTOMALLA-vihjeen alkuosasta alaspäin lähtevän sanan vihje jäi myös epäselväksi. Viittaako se sarjakuvahahmoon kuten sen viereinen sana. Muuten toivoisin näkeväni lisää tämän tyylisiä ristikoita esim. PuPe:ssa (vaikka niiden ratkomiseen kuluisikin melkoisesti aikaa).
39. Marco Poloinen17.4.2010 klo 11:40
VeiLeh, sitä "hiusmalliasiaa" tässä on vähän porukallakin ihmetelty. Jos haluat viela aprikoida, niin kerron vain, että se ylänurkan pystysana liittyy siihen yläpuolella olevaan piirrosvihjekokonaisuuteen.
40. VeiLeh17.4.2010 klo 14:10
Kiitoksia! Olisi pitänyt lukea aikaisemmat kommentit tarkemmin. Hyvä, ettei ollut pelkästään minulle epäselvä tuo "hiusmalli". Täytyy vielä yrittää hahmottaa tuota jälkimmäistä yhteyttä.
41. RA17.4.2010 klo 19:29
No niin. Aika avoimemman ruodinnan. Alla paljastan ratkaisusanoja, joten jos joku vielä haluaa miettiä itse, niin kannattaa lopettaa lukeminen tähän.

- Käytän Juha N:n ristikkoaluenumerointia 1-8.

Ensinnäkin: Kuten jo sanoin, melkoista haahuilua oli ratkonnan aloitus. Tuli semmoinen tylsä 'tunne', että tässä kuvapaljoudessa vihje voisi olla melkein mikä vain ja siitä tuleva sana voisi tulla melkein minne vain. Näin suuri epämääräisyys ei kiehtonut ja sai sitten jopa hieman turhautuneena epäröimään ja hylkäämään selkeämpiäkin vihjekohtia. Ristikon vihjemaailma siis onnistui heti alkajaisiksi jotenkin väärin suggeroimaan, ettei m i t ä ä n kannata tulkita suoraan tai ilmeisimpänä.

Ratkonnan edetessä fiilis parani ja aloin päästä ristikon juonesta kiinni. Ajoittain aloin jopa tykätä siitä, että vihje todellakin voi olla jokin täysin epäolennainen asia. Huomasin muutaman kerran kysyväni: Mikä tässä on nyt kaikkein epäolennaisinta (... jospa se olisi se vihje)?

Kun vihjeitys kauttaaltaan on näin sumeaa, on oikeastaan turha narista yksittäisistä vihjeistä. Kerronpa nyt kuitenkin muutamia ajatuksia:

Alue 1:
* Kolmas pystysana OSATA: Tämä sana tullee (?) piirroksesta, jossa pikkupoika on pyörän satulassa, jalat eivät yllä polkimille ja aikuinen mies pitää pyörää pystyssä tarakasta. OSATA?

Alue 2:
* Kolmas pystysana ÄKEÄ: Vihjekuva (musta otus) on sijoitettu niin, että siitä luulisi tulevan jotakin eka- tai toka-pystyyn - jos ollenkaan.
* Neljäs pystysana ÄSSÄT: Kuvamaisemaa hallitsee Casino-rakennus, jonka nimikyltin vieressä on pienen pienet ässäkortit. Joopa.

Alue 3:
* Toinen pystysana vihjeeseen SOSSE TULEE! => APUA-SE eli APUASE. Ihan riittävän vaikea ilman, että sijoittelulla jälleen hämätään, mihin tuosta tulisi sanaa vääntää.
* Viides pystysana SAOS: Pullopiirros sanan oikealla puolella. Pullopiirros, jossa ainakaan mun lehdessä ei erotu saos.

Alue 4:
* Miehen tukka => SIILI. Ei hahmotu. Mutta tästä kai tuo sana tulee?

Alue 5:
* Ylin vaakasana ÄYSKE ja alin vaakasana SIETO: Kuka tuossa kuvassa äyskii ja kuka sietää?? Sumeaa...

Alue 6:
* Kuvassa muuhun kuvitukseen nähden suurikokoinen ja tarkasti piirretty punaeväinen kala => pelkkää hämäystä... hmmmph
* Alin vaakasana SARI: QUANTO COSTA? -puhekupla kiinni mahdollisessa sanapaikassa => pelkkää hämäystä... hmmmph

Alue 8:
* Ylin lyhyt vaakasana KEILA: piirroksessa vain keilan osa => pelkkää hämäystä... hmmmph... - Jos sanallisen vihjeen rakentaisi samalla lailla...?
* Viides pystysana HAUT. Kuvassa näkökulma, josta pikemminkin 'tuonnit'.

Tässä on osa tahallista kärjistystä ja saivartelua. Ajatuksena nyt kuitenkin se, että kun (visuaalinen) vihjemaailma on näin runsas, niin toivoisi kuiteskin, että piirrosvihjeet ovat tarkkoja ja että ei ihan ehdoin tahdoin hämättäisi esim. kuvakoolla ja sijoittelulla.
42. Marco Poloinen17.4.2010 klo 20:32
Samassa hengessä allekirjoitan RA:n kärjistykset ja lisään vielä yhden oman: Ilman perspektiiviä olevista ylikokoisista "hevospuomeista" oli BUSSIKATOKSET muodostettava puhtaasti risteävien sanojen ja arvailun varassa.

Jos lähdetään siitä, että SAOS on nesteestä erottunut (ja laskeutunut) kiinteä aines, ei putelissa oleva sekoitus näytä ehtineen vielä siihen vaiheeseen.
43. Pena17.4.2010 klo 20:51
Mulla oli kakkosaukiossa SIRRI ja TEERI ja meinasin jo Helille motkottaa että eivät ole yhtään näkösiä! d=)
44. RA17.4.2010 klo 21:01
Nehän olikin pelkkä ERÄÄT. Ettei tarvinna olla näkösiä. Näköisyys oli vaan hämäystä ja harhautusta. ;-)

TSI>TII -vihje oli se, mistä epäilin laatijaksi Skytän Anttia:
* S IKSI ~ s i:ksi
* TEE-SI
45. Kummastelija17.4.2010 klo 23:21
Kukas ristikon oli lopulta laatinut? Joko tämä voidaan paljastaa vai jääkö se ikuiseksi arvoitukseksi?
46. hinttu18.4.2010 klo 11:51
Ainakaan se ei ole kp:n tekele!
47. Jaska18.4.2010 klo 11:54
Johan minä sen kerroin. Laatijat ovat Kärkkäinen ja Vuokila.
48. RA18.4.2010 klo 12:00
Tää on tätä... Minä puolestani hahmotin BUSSIKATOKSET ilman suurempia miettimisiä; Siinähän on pari odottelevan näköistä ihmistä ja sitten se SOSSE TULEE... josta tietenkin oitis assosiaatio tamperelaisten bussinodottajien NYSSE TULEEn.
49. Marco Poloinen18.4.2010 klo 12:42
Sitähän se... Aika vaihtelevaisia nuo kuvituksen mittasuhteet, mikä ei sanottavasti helpottanut hahmottamisessa. Sitä paitsi, jos hieman viilataan pilkun toista syrjää, nimenomaan tuosta kulmasta katsottuna jonkun sortin tukirakennetta olisi kato(kse)sta pitänyt erottua.

Tietysti hahmotuskin hieman terävöityi, kun vihoviimein sain BARTin sitkeässä istuneen 'tipu'n tilalle.;-)
50. [Juha N]18.4.2010 klo 14:47
[testi, testi - lähetysvaikeuksia kuten oli Jaskallakin]
51. Juha N18.4.2010 klo 14:49
Suhtaudun piirosvihjeisiin näemmä selvästi RA:ta suopeammin. Kyseessä on läpikuvitettu spesiaaliristikko, johon lähtökohtaisesti liittyy tiettyjä seikkoja. 1) Jotta toteutus saadaan temaattisesti yhtenäiseksi, kuviin sisältyy pakostakin paljon vihjeisiin kuulumatonta. 2) Jotta toteutus pysyy temaattisesti yhtenäisenä, osa vihjeistä täytyy ikään kuin piilottaa detaljeihin. 3) On mahdotonta sijoittaa kaikkia kuvavihjeitä niiden ratkaisusanojen välittömään, yksikäsitteiseen yhteyteen.

Hyväksyvä hyrinäni perustuu toki siihen, että sain ristikon ratkottua. Mutta voi sitä sapetuksen määrää, kun jokin Sanaseppo-lehden vaikea ristikko on jäänyt ratkaisematta vaikkapa yliväljien vihjeiden takia...

OSATA-vihje on mielestäni OK. Kyseessähän on pyöräilyharjoittelun tyyppitilanne: pikku naskali, luullessaan ihan itse osaavansa, huudahtaa "iti minä otaan!" :)

Koiravihje sanalle ÄKEÄ ei toki ole ihan helpoimmassa kohdassa ratkaisusanaansa nähden, mutta muuten se on nätti. Mielestäni ÄREÄ koira murisisi, mutta ÄKEÄ koira räksyttää. Ja tämä selvästi räksyttää!

Penan ehdotukset SIRRI ja TEERI ovat hauska yhteensattuma, kun lähistöllä on piirrosvihjeessä kaksi erilajista lintua. ÄKEÄ ja ÄSSÄT, ÄREÄ ja ÄRRÄT - ehkä laatijalla olikin mielessään kaksi vaihtoehtoa tämän aukion sanoitukseen.

RA loksautti leukani sijoiltaan, kun paljasti, mikä on APUASE-sanan oikea vihje. Miten nerokasta: SOSSE -> APUASE, kun SOSSE TULEE samalla antaa samalla viittauksen bussin odotteluun (NYSSE TULEE) ja kun APUASEEN viereinen ratkaisusana on BUSSIKATOKSET. Tällöin ei paljon paina, että bussikatokset on piirretty aitamaisiksi eli että niiden katto-osatkin hahmottuvat vain parruina.

Itse olin luullut APUASEEN vihjettä "kaukaa haetuksi". Ristikon ainoa sanastollinen heikkoushan on ASE-sanan tuplaesiintymä, mutta laatija ja toteuttaja voivat pelastaa tuplaesiintymän sillä, että vihje on tavallista nerokkaampi. Katsokaapa ASEET-sanan vihjettä. Mies kantaa vyössään sapelia ja kädessään laudanpätkää. Jos tämä kuva viittaa vain sanaan ASEET, vihje on hieman kökkö: vaatii mielikuvitusta ajatella, että lauta on otettu käteen aseeksi. Mutta jos se lauta olisikin APUASE! Tällöin myös ensisijainen ratkaisusana on OK (ase ja apuase; ase kuin ase; siis ASEET).
52. Juha N18.4.2010 klo 14:50
(jatkuu)

SAOS-sanan vihje on minusta OK. Ensinnäkin ratkaisusanan paikka tuntuu varmalta. Toiseksi: päällimmäinen informaatio, joka kuvasta välittyy, on se, että nesteen sisältämä kiinteä aines runsastuu pullon pohjaa kohti. Saosta on selvästi laskeutumassa, ja pohjaosan tasaisen ruskea enempää tummumaton väri kertoo, että saosta on sinne jo laskeutunut.

Sen sijaan asemiehen oikealla puolella oleva punainen kengänkorko hahmottuu minulle huonosti. Kuva voisi esittää mitä vain. Samoin SIILI-sanan vihje on epäselvä, ainakin siinä mittakaavassa, johon kuva on jouduttu skaalaamaan. Helin piirroksista kritisoin vain näitä kahta: kengänkorkoa ja siilitukkaa.

ÄYSKE ja SIETO ovat vihjeisiinsä nähden OK ainakin sen jälkeen, kun sanat ovat asettuneet paikoilleen. Iso huutomerkki puhekuplassa on tulkittavissa tiuskaisuksi, ja tiuskaisijan katseen voi tulkita suuntautuvaksi vihreäpaitaiseen mieheen, joka näyttää saavan vihaisen mulkaisun myös vastapäiseltä mieheltä. Vihreäpaitainen on ilmeisesti tuossa ideariihessä kovin passiivinen, rummuttaa vain sormillaan pöytää, ja saa siitä risuja. Mutta sietää risunsa alistuneen oloisena - siitä SIETO. Sana ÄYSKE sai minut muuten epäilemään laatijaksi Ekiä.

Mitäpä, RA, haittaa, että Heli piirsi KARI-vihjeeseen iloksemme myös punaeväisen ja -pyrstöisen kalan? Ei takana ollut varmastikaan mitään pahaa tahtoa :) Ja tarjoilijamiehet tuovat olutta ja vettä, eli ovat hakeneet niitä jostain. Keila hahmottuu keilaksi, kun sen oikein oivaltaa; eihän sukkaakaan ole piirretty kokonaan. Alareunan vihjeet puolestaan sijaitsevat ratkaisusanoihinsa nähden riittävän täsmällisesti, ainakin minun mielestäni.

Ainoat virheet lienevät puhekuplissa "Como si chiamo?", jossa pitäisi kai olla "Come ti chiami?", ja "L'aqua!", jossa pitäisi olla "L'acqua!", ainakin jos puhuja on sama napolilainen naisturisti, joka on piirrettynä neljään muuhunkin vihjeeseen. Mutta voihan tietysti olla, että napolin murteessa on tällaisia "erityispiirteitä"...
53. Eki18.4.2010 klo 15:12
Kuten ehkä seuraavan viikon is-säikeestä huomasitte, tunnustin isyyteni tähän ristikkoon. Ristikkohan oli symmetrinen ja piilokirjaimeton. yritin ensin laatia sitä niin kuvituksen ehdoilla, että tekstivihjeiden osuus olisi ollut paljon pienempi lopullista, mutta homma osoittautui liian vaikeaksi. Muutaman tunnin ähräyksen jälkeen sain syntymään tämän laatimuksen. Lähetin pelkät sanat (pienine sivukommentteineen) Helille ja pyysin, että hän tekisi piirrosluonnosta. Häneltä tulikin ylä- ja alareunan piirrosluonnokset ja sen pohjalta lähdin tekemään loppua vihjeitystä.

Itselleni tässä laadinnassa ei ollut mitään tavatonta, kaikenlaisia haasteitahan otetaan koko ajan, mutta Heli teki kyllä moninkertaisen työn normaaliin verrattuna, osaksi kuulemma hieman epäekonomisesti valitun työtavan takia.

Koko ajan oli hieman epävarma olo, tuleeko tästä onnistuminen vai ei. Kommenttien perusteella ei ainakaan mennyt ihan totaalisesti metsään.
54. Marco Poloinen18.4.2010 klo 16:10
Niinpä sitä katsellaan hahmotellaan itsekukin laillaan. Mulle oli piikarin korko alusta asti selvä ja SAKKO myös, mutta pystysanojen risteytys ei vain ottanut onnistuakseen. Samoin SAOSta uskoin haettavan, vaikka kuvaa pidin(/pidän) vähän epäkuranttina.

Esim. bussikatospiirustuksen mainitsin olleen "tahallinen harhautus", mutta mitäpä muuta ammattilaisten tekemältä työltä voisi odottaakaan kuin "tahallisuutta".

Lähellekään "totaalista metsää" ei mennyt, mutta reunaviivaa hipoen kyllä ajoittain kuljeskeltiin. Sitä, mikä painoarvo tämänvertaisella "otannalla" on kritiikkinä ja kehityskeskusteluna, en osaa arvioida, mutta ainakin huomiot perusteluineen ovat pysyneet tiukasti asialinjalla.
55. Pena18.4.2010 klo 18:50
Minusta tuo ympäröivä kuvitus on miellyttävä ja hauska. Siinähän voi vaikkapa lähteä itäautolla vastapäivään Iin ja Tan kautta jonkinlaiselle maailmanympärimatkalle. Minua ei paljoa haitanneet "asiaankuulumattomat" puhekuplat, ne tuovat eläväisyyttä matkaan.

Epäilyttää vain, että kestääkö Mosse moisen matkan!
56. Libero18.4.2010 klo 23:29
Oli tässä intialais-italialaisessa murheenlaaksossa hauskojakin kohtia, kuten sanalliset vihjeet KUNNASTA (13), JÄRKIKUVA -Ä (5) ja PRETLEY (5). Vaakunapiirros puhekuplineen oli kuvavihjeistä mukavin. Epätoivon vastapainoksi koin tällaisia tavallisia elämyksiä.

Pullo oli mielestäni täynnä hiekkaa. Hiekkapullot ovat matkamuistoja ainakin jossain päin maailmaa, Intiasta en tiedä. Ehdin ihmetellä, miksei vihjepullossa ollut erivärisistä hiekoista taiteiltua maisemaa. Siitä olisin saanut varman sanan TEOS. Kun maisemakuvia oli runsaasti pullon ulkopuolella, etenin väkinäisesti veikaten.

Vaikken taajaan esiintyvistä asevihjeistä jaksa innostua enkä ole alan ekspertti, niin olisiko mahdollista, että mies pitelisi vasemmalla kädellään kivääriä? Näkyvissä ovat kiväärin perä, vähän piippua ja jyvä. Tuskin miehellä lautaa on.

Tämä ristikko oli minulle ylettömän vaikea. Iltiksen keskiksiä ryhdyin aikoja sitten ratkomaan siten, etten katso juuri lainkaan laaja-alaisia piirrosvihjeitä, joista ratkaisuksi tulee usein pelkkä sivujuonne. Niinpä odotin, että hyötyisin tälläkin kertaa samanlaisesta ratkomistyylistä, mutta en saanut otetta oikein minkäänlaisesta tyylistä hakuammuntaa lukuun ottamatta.

Otan piirrokset perinteisesti melko tosissani. Kun kärrymies vasemman reunan keskipaikkeilla näytti myyvän salaatinlehtiä ja Stockmannin juhlalimppuja, niin kesti ja kesti, ennen kuin osuin oikeaan. Lakkipäinen apina puolestaan keikkui ensivaikutelman perusteella kukkalaatikossa.

Piirroksista syntyi kovin monenlaisia mielikuvia, mikä ei tuntunut hyvältä.

Italialaisen matkailijan reteään käytökseen kiinnitin huomiota. Nainen on Intiassa ja puhuttelee paikallista väkeä omalla äidinkielellään. Sillä lailla!
57. Jaska18.4.2010 klo 23:41
KUNNASTA oli tosiaan hieno vihje, mutta ratkaisusanansa ei ollut hyvä. Saatan tosin olla ainoa, jonka korva ei hyväksy juttuja satujen synonyymina. Kyllä kai Eki siihen kaavailikin aluksi ratkaisusanaa TIITIÄISSADUT, mutta kelvollisia risteäviä ei löytynyt.
58. heli k19.4.2010 klo 11:14
Tässä vaiheessa lienee sopivaa minunkin kertoa sanani ristikon toteutuksesta.
Ekihän jo kertoikin omasta osuudestaan - ajatuksena symmetrinen ja mahdollisimman piirrosvoittoinen. Mielessäni pyöri myös täälläkin käyty keskustelu mahdollisimman yhtenäisestä kuvitusteemasta. Tuossa vaiheessa kaikki tuntui vielä kovin yksinkertaiselta. Ylimielisen italialaisen kiertomatka Intiaan tuntui tarjoavan sopivan kehyksen kuvitukselle.

Ensi alkuun lähdin toteuttamaan kuvitusta "perinteisellä" tyylillä. Piirsin isoja kokonaisuuksia siinä toivossa, että saan juuri perspektiivit ja kuvien taustat yhtenäisiksi, eivätkä yksityiskohdat jäisi ajateltua pienemmiksi. Sitten tuli tekninen tenkkapoo.

Skannatut kuvat olivat liian suuria bittikooltaan. Huoh. Pienensin resoluutiota, ja tuloksena oli aivan liian epätarkkaa jälkeä. Huoh.

Oli pakko palata taaksepäin ja piirtää jokainen kuva omana kokonaisuutenaan. Lopputuloksena oli lähemmäs kahdeksankymmentä skannausta ja sitä kautta julmettu määrä pikkukuvia, joita yritin saada koottua kokonaisuudeksi.

Paljon tuli myönnytyksiä. Ässät kasinon seinässä ovat todellakin liian pienet. Alareunan kuvitukseen oli tarkoitus saada yhteinäisempi maisema. Bussikatoksen tyypit on todella paljon pienempiä kuin vasemman reunan ihmiset. Pyöräilykuvasta ei erotu se, että takana tukea antava on irroittanut kätensä pyörästä.

Olisi ollut mukavaa, jos olisin pystynyt toteuttamaan ristikon sellaisena, kun sen itse päässäni alunperin näin. Nyt siitä tuli "vähän siihen suuntaan".
59. heli k19.4.2010 klo 11:25
Vielä muutama sana kuvituksesta kovisristikossa.

Tämäkin ristikko näytti, että jollekin kuvat aukeavat helposti, samalla kun joku toinen ei saa niistä sanaakaan irti. Johtopäätökseni on se, että on hankalampaa (ehkä jopa mahdotonta) luoda tasavaikea kolmonen kuvituksen voimin.

Jotta kuvan tulkinta tuottaisi edes yhtään päänvaivaa, siihen pitää lisätä monitulkintaisuutta ja harhautteita samaan tapaan kuin sanalliseen vihjeeseenkin. Mutta koska kukin ratkoja katsoo kuvaa tavallaan, hienosäätö harhautteissa on todella vaikeaa. Sanavihjeen jokainen kuitenkin lukee samanlaisena.

Pahimmissa koviksissa on kärjistettynä ollut suuntauksena kuvituksen rooli lähinnä koristeena. "Jos tilaa on, laitetaan puhekuplan viereen naama." En moiti tätä, tällä tavoin laatija saa paremmin pidettyä kokonaisuuden näpeissään. Yksikin liian helppo kuva tarjoaa ratkojalle ikäänkuin oikopolun.

Tämä ristikko oli sitten aivan toista ääripäätä. Kokeiluna mielenkiintoinen.
60. RA19.4.2010 klo 12:36
Juha N analysoi tuossa yllä: "... läpikuvitettu spesiaaliristikko, johon lähtökohtaisesti liittyy tiettyjä seikkoja. 1) Jotta toteutus saadaan temaattisesti yhtenäiseksi, kuviin sisältyy pakostakin paljon vihjeisiin kuulumatonta. 2) Jotta toteutus pysyy temaattisesti yhtenäisenä, osa vihjeistä täytyy ikään kuin piilottaa detaljeihin. 3) On mahdotonta sijoittaa kaikkia kuvavihjeitä niiden ratkaisusanojen välittömään, yksikäsitteiseen yhteyteen.

Varmaankin näin on - yleisesti. Kiinnostaisi kuitenkin Helin kommentti muutamaan yksityiskohtaan juuri tämän ristikon osalta:

* 2-alueen ÄKEÄ otus: Oliko tahallista vai tahatonta harhautusta sijoittaa se vihjeotus niin vasemmalle?
* 6-alueen iso kala: Oliko tahallista vai tahatonta harhautusta tehdä siitä niin iso ja hallitseva, että 'väkisinkin' ratkoja kuvitteli siitä jotakin tulevaksi vaakaan tai alas?

Tällaiset ristikot ovat hienoja! Vaikka tässä osin narisenkin, niin samalla kuitenkin toivon lisää vastaavia! Minusta kuitenkin "visuaalisuus ja teemallisuus" eivät voi olla peruste t u r h a l l e hämäryydelle ja hämäämiselle; Sanallisia vihjeitä usein moititaan yliyleisyydestä tai liiallisesta kikkailusta. En näe eroa, miksi kurotus "visuaalisuuteen ja teemallisuuteen" antaisi tuommoiseen jotenkin paremman oikeutuksen. Tätä vain kritisoin. En muuta.
61. heli k19.4.2010 klo 13:04
RA:
Koitanpa nyt vähän muistella. ÄKEÄ koira on sijoitukseltaan varmaan vähän puolivahinko. Sekin on siis oma kuvansa, joten olisin voinut sen paremmin asetella. En tiedä pelkäsinkö sen jäävän kuorma-auton alle, jos olisin sen keskelle tietä laittanut lampsimaan vai minkäköhän takia se sanastaan erkaantui.
Se lohi on pelkkä harhaute. Jos tämä olisi ollut ihan perinteinen ristikkö, et todennäköisesti olisi tuosta kalasta liiemmin hämääntynyt. Nyt varmaan olit vähän säikähtänyt raiteiltasi.

Hyvinkin ymmärrän ja allekirjoitan kritiikkisi. Olen pääpiirteittäin samaa mieltä. Mutta on tässä ketjussa niitäkin, joille tämä ratkesi helposti. Luulen, että olet vähemmistössä toivoessasi näitä lisää.
62. RA19.4.2010 klo 13:10
:-D Kröhm: Minullekin tämä ratkesi helposti. Noin tunnissa.

Ja aivan varmasti olisin hämääntynyt tuollaisesta vonkaleesta noin tyrkyllä kolmeen eri ratkaisusanapaikkaan, olisipa tuo uiskennellut missä tahansa.
63. Jaska19.4.2010 klo 13:13
No oliko se olematon SIILIkin puoli- vai kokovahinko?
64. heli k19.4.2010 klo 13:17
Siiliä en edes osannut ajatella vaikeaksi. Tosin se kuva tuli liian pieneksi, jotta miehen hiusten tyyli selvästi näkyisi.
65. Eki2.6.2010 klo 20:46
Tähän olisin kovasti toivonut Olavi Kivalon paneutuvan, sillä vaivannäkö oli pitkälti hänen syytään. Ehkäpä hän ei edes tätä hankkinut ja näin nähnyt. Voin toki toimittaa ristikon hänelle sähköisesti, jos kiinnostaa.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *