KESKUSTELUT > RISTIKOT > TAVURISTIKKO,JA JAOTTELURISTIKKO SÄÄNNÖT

5462. Tavuristikko,ja jaotteluristikko säännöt

jpq6.4.2010 klo 09:52
Voiko joku sana olla yksitavuinenkin? ja jos jotain sääntöjä
mitä yleensä vaaditte itseltänne tai laatijalta?
Jaotteluristikossa onko jako pakko olla 2-3 kirjaimen pätkinä käykö jossain kohtaa 4 kirajimen pätkä esimerkiksi.
ps. yksi tavuristikko mielestäni oikein tehtynä kaikki sanat useampi kuin 1 tavuisia. ja turha pyytää että nettiin pistäisin en pistä yritän muuttaa rahaksi omalla tavallani...
2. Jaska6.4.2010 klo 13:06
En ole koskaan nähnyt tavuristikkoa, jossa on yksitavuinen sana. Sehän vastaa tavallaan kuvaristikon orporuutua ja olisi ilmeinen hätäratkaisu laatijalta. Lisäksi kelvollisia ratkaisusanoja eli yksitavuisia nomineja olisi hyvin vähän. Partikkelit olisivat tylsiä ja vaikeita vihjeistää.

Niin (yksitavuinen partikkeli), onkohan jpq:n kaipaamia sääntöjä tai suosituksia edes olemassa. Joku ammattilainen valaissee.
3. Eki6.4.2010 klo 13:18
Miten yksitavuinen sana ilmaistaan? Kaikki piilotavuthan ovat yksitavuisia. Sanaa pitäisi siis osoittaa nuoli tms.

Ristikkosäännöissä ei ole erikseen mainittu tavuristikoita, mutta yleinen käsitys on, että sanan minimimitta on kaksi tavua. Tällöinhän sana voi olla myös kolmikirjaiminen.
4. Jaska6.4.2010 klo 13:19
P.S. Oletan, että tavuristikkojen laatijoille ei ko. tilannetta tule lainkaan eteen, koska "orpotavusta" selviää viereisen vihjetilan laajennuksella (isompi fontti tai piirros).
5. JTak6.4.2010 klo 14:24
Ei olisi liikaa vaadittu, jos tavuristikoissakin kaikki ratkaisusanat olisivat vähintään 4-kirjaimisia. Lisäksi enintään puolet kirjaimista ja puolet tavuista saisi olla piilokirjaimia.

Ositteluristikko saattaa olla helpompi laatia, kun ei ole pakko osata tavutussääntöjä. Ei kuitenkaan kannata odottaa, että heti ensimmäisellä laadintakokeilulla saisi aikaan julkaisukelpoista tavaraa.
6. MM6.4.2010 klo 15:15
Löytyisköhän tohon JTakin "vähintään 4-kirjaiminen" jotain nerokasta perustelua?
Sillä vähäisellä laadinta- ja entrauskokemuksella, mitä noista tavuristikoista mulla on, yksikirjaiminen tavu ei käsitykseni mukaan ainakaan mitenkään helpota laadintaa?
7. jpq6.4.2010 klo 16:31
Jtak: kukkua minusta taas ei. omassani kyllä näin on vähintään 4 kirjainta
tosin tavut aika tylsiä mutta eka on eka Ekilläkin kait. Eli ensimäiset laadinnat ei ole kenellekään huippua.
MM: yksikirjaiminen tavu kyllä voi joskus helpottaakin se oikeasti lisää sanoja kuitenkin.
ps. minusta troullaus hengessä kryptoissa pitäs alle 20 kirjaimiset sanat kieltää.... (yrittääkäähän edes 10x10 sanaa saada ristiin noin vois itse kokeilla joskus saa ihan liikaa aikaa johon en usko).
8. JTak6.4.2010 klo 22:43
MM: Koska sanaristikoissakin on sama sääntö. Eihän sillekään kukaan ole nerokasta perustelua keksinyt, että miksi ihmeessä niin on. Suomen kielessähän on paljon hyviä 3-kirjaimisia sanoja.
9. Juhani Heino6.4.2010 klo 23:08
Onhan tuossa kuitenkin se ero, että kuvaristikossa 3-kirjaiminen sana näkyy rakenteen huononemisena (tämäkin tietysti makuasia), tavuristikossa ei jos sanassa on kuitenkin 2 tavua.
10. Antti Viitamäki7.4.2010 klo 00:08
JTak: "enintään puolet kirjaimista ja puolet tavuista saisi olla piilokirjaimia"

Pienenä tarkennuksena, ei ehkä edes tarpeellisena: Jos sana on kaksitavuinen, niin kumpikaan tavu ei ole piilotavu.

Tämä on tietenkin melko lailla itsestäänselvää, kun vähän asiaa kelaa. Mutta ajattelin vain täydentää. :-)

Tosin täytyy kyllä lisäksi sanoa, että ei se kovin hyvältä näytä jos puolet tavuista on piilotavuja, oli sanassa kuinka monta tavua tahansa. Eikäpähän moisia viritelmiä juuri kukaan tavuristikoihinsa mielellään laitakaan.

Mitäpä jos JTakin säännön/suosituksen muuttaisi muotoon "enintään 49% sanan tavuista piilotavuja"? ;-)
11. Taata7.4.2010 klo 00:57
Asiaa pitää pohtia perusteellisesti.
12. MM7.4.2010 klo 08:18
Aikoinaan "ristikkourani" alussa ihmettelin kovasti tuota sääntöä, että ristikossa pitää sanojen olla vähintään 4-kirjaimisia. Sitä perusteltiin mm. sillä, että näin erotetaan laatijajyvät laatija-akanoista, ettei siis laadinta saa olla liian helppoa. Toisena syynä kerrottiin että jos hyväksytään 3-kirjaiminen sana, niin miksei sitten myös 2-kirjaimista? Kolmantena syynä, niin kuin J. Heino mainitsikin, että ristikon rakenne pirstaloituu. Sittemmin olen tuon säännön omaksunut ja hyväksynyt.

Tavuristikkoon nähdäkseni nuo selitykset eivät päde, josko lähdetään siitä että sanan pitää olla vähintään 2-tavuinen. Kuten JTak sanoikin, on suomessa paljon hyviä 3-kirjaimisia sanoja, jotka nyt voi ottaa käyttöön ilman väkisin tehtyä monikointia.
Usein entraan tavulaatimusta esim. siten, että jos ristissä on sanat o-RIT ja ka-RIT, muutan molemmat yksikköön. Vihjeitys on ainakin kuvallisesti melkoisesti mukavampaa, ja ratkojalle nähdäkseni aivan sama, onko nuo monikossa vai yksikössä. Ja tuskin kukaan ratkojista edes ajattelee, että "hyi hyi, ORI on 3-kirjaiminen sana, kylläpä on huono laatija".

Turhat säännöt ovat turhia sääntöjä.
13. jpq8.4.2010 klo 07:36
ja minulla tuossa ekassani kaksi tavuinen sana jossa toinenp piilotavu eikä ole ainoa piilotavu mutta eka on eka ja sinne minne aikomus pistää varmaan kelpuuttaa tuon... tehtävässä voin sanoa jos lasken nyt oikein on ylöspäin pyöristäen kaiketi 10% piilotavuja suomeksi 4 piilotavua. ja huomatkaa eka.
ps. minusta nuo selitykset ei päde kanssa. ps. 2 tavuisessa sanassa mulla kyllä piilotavu tällä tehtävän muodolla onnistuu ja sitä vältetty eikä tähän mitkään monikot auta. muutenkin kesti hetken ekalla kertaa tämä.
14. Antti Viitamäki8.4.2010 klo 08:29
Niin, pointtini tuossa kommentissa kaksitavuisista piilotavuttomista oli tämä: Jos sellaisesta sanasta ottaa sen piilotavun pois, jää jäljelle ihan tavallinen piilotavu. Eli miksipä ei sitten tekisi juuri niin? Sehän on kai aina mahdollista.

Laatija ei siis periaatteessa VOI törmätä tilanteeseen, jossa hänen olisi välttämätöntä laittaa tavuristikkoon kaksitavuista, piilotavullista sanaa. Mikä häntä muka estäisi jättämästä sitä piilotavua pois?

Vai enkö minä nyt ymmärrä jotain?
15. Antti Viitamäki8.4.2010 klo 08:41
Jaa niin, voihan tarve moiselle ehkä syntyä, jos pitää saada jokin tietty ratkaisulause aikaan. Mutta se kyllä kuulostaa vähän huonolta pohjatyöltä. Tavuristikot ovat muutenkin ihan tarpeeksi vaikeita ratkojan kannalta, yrittipä niistä tehdä kuinka helppoja tahansa. Jos lisäksi puolet ratkaisulauseen jostain sanasta on piilossa, ratkonta uhkaa mennä melkoiseksi etsiväntyöksi.

No, en yleistä. Riippuu kai kuitenkin tilanteesta.
16. jpq8.4.2010 klo 09:02
Kyllä sitä muutenkin voi syntyä mutta kyllä toki vältän. ja tätä hetken pyöritelty ei viitsi tiettyä enempää vaivaa nähdä tiettyjen summien eteen eikös?
17. JTak8.4.2010 klo 09:38
Sehän riippuu siitä, haluaako kehittyä laatijana vai ottaa vain rahat pois siltä, joka maksaa.
18. Eki8.4.2010 klo 10:08
Piilotavun lisääminen yksinäiseen tavuun voi auttaa esim. orporuudun poistamiseen. Minulla(kin) on kyllä tällaisia tapauksia ollut enkä muista ratkojilta valituksia tulleen.
19. jpq8.4.2010 klo 15:42
Jatk: Tottakai haluaa kehittyä ei siitä ole kyse. ja kuten sanoin ekat laadinnat kaikilla on ekoja ja tehtävä tyyppeittäin.
Eki: nimenomaan tuosta minullakin minusta kyse.
ihan kaikille: tai voisinhan minä tietysti tehdä niin että tehtävässä olisi yksi piilotavu lisää ja sitten leveämpi tila erään sanaln vihjeelle mutta kun yli ruudun kokoisia vihjeitä kuitenkaan en haluaisi käyttää enempää kun olen nyt "joutunut". siksen kirjoita joutunut koska kokenut laatija tietysti tekisi toisin.
ps. tietty summa tarkoittaa jos laatijalla menee pieneen rahaan muutenkin aikaa niin ei kannata pienentää tuntipalkkaa.
20. Taata11.2.2012 klo 21:40
5462
21. Taata11.2.2012 klo 21:45
Tavuristikoilla ei ole aivan selviä sääntöjä olemassa vastaamaan kaikkiin esille tuleviin kysymyksiin.
Voisiko mielestänne esim. IL-TA-YÖ ja YÖ-SA-TU mennä ristiin tavun YÖ kohdalta, joka on myös sana?
22. .12.2.2012 klo 17:19
Taata, sinulla on horisontti hukassa
23. Taata12.2.2012 klo 18:48
Kiitos Pekka havainnosta. Korjaan kurssia, että en törmää tuohon saareen.
24. jpq15.2.2012 klo 09:49
Taata: voi minusta miksei muka monikin tavu on sana mutta näiden kannalta muuttuu vasta sanaksi jos vihjekin sanosin.
25. jpq3.9.2012 klo 23:17
Mitens jaotteluristikko merkitäänkö siihen mitenkään erikseen että jossain kohtaan jaetaan ei tavujen mukaan ? millaisia käytäntöjä teillä on ja helpossa päässä näitä.
ps. tuo vasta muuttuu sanaksi edellisessä tarkoittaa että sille YÖlle esimerkki jutussa olisi oma vihje.
26. Kravattimies24.11.2012 klo 08:51
Toukokuussa Seuran Tavuristikko 17.

LASSIE ja SIEMENKOTA menivät ristiin. Yhteisessä ruudussa SIE.

Mitä mieltä asiantuntijat?
27. Matias-Myyrä24.11.2012 klo 08:54
Minä tavuttaisin: LAS-SI-E ja SIE-MEN-KO-TA
28. jpq24.11.2012 klo 15:17
matias-Myyrä: minä tavuittaisin SIE-MEN-KO-DAn samoin. LASSIEEN en uskalla ottaa kantaa. joskin SIELU tavutetaan minusta SIE-LU.
29. Matias-Myyrä24.11.2012 klo 16:15
Lainaus Kotuksen sivuilta:

"Miten sana jaetaan tavuihin?
Suomen kielen sanat tavutetaan yleensä seuraavien ohjeiden mukaan:

1) Tavuraja on aina konsonantin ja vokaalin yhdistelmän edellä:

ka-la, kui-ten-kin, kurs-si, ken-gät

2) Tavuraja on sellaisten eri vokaalien välissä, jotka eivät muodosta diftongia:

ai-no-a, hert-tu-aa, köy-hi-en, puo-lu-ei-ta

• Tavutuksen ongelmat liittyvät yleensä jälkimmäiseen seikkaan eli vierekkäisten eri vokaalien laatuun. Tavuraja määräytyy perinteisesti sen mukaan, onko kyseessä diftongi vai vokaaliyhtymä. Toisaalta tavu on myös rytmiyksikkö, ja siksi sen rajat voidaan hahmottaa monissa tapauksissa useammalla kuin yhdellä tavalla.

Suomen yleiskielessä on yleisen laskutavan mukaan 18 diftongia: ai, ei, oi, äi, öi; ey, äy, öy; au, eu, ou; ui, yi; iu, iy; ie, uo ja yö. Näistä ie, uo ja yö esiintyvät vain ensimmäisessä tavussa (pie-ni, tuo-li); kauempana sanassa ie katsotaan vokaaliyhtymäksi (paperi-en, hygi-enia). Vokaaleihin a ja ä loppuvia vokaaliyhtymiä ei pidetä yleiskielessä diftongeina, ja ennen a:ta ja ä:tä hahmotetaan tavallisesti tavuraja sekä ensimmäisessä tavussa (vi-an, se-assa, lo-as-sa, mu-assa, di-a) että kauempana sanassa (korke-a, mylly-ä)."

Siis ie on diftongi sanan 1. tavussa (SIE-LU), mutta ei kauempana sanassa. Siis tavutus "LAS-SI-E" on oikein.
30. Lassi E.25.11.2012 klo 09:56
LASSIE voidaan tavuttaa myös LAS-SIE, jos se äännetään [læsi].
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *