KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS-VIIKONLOPPU 13.03.

5410. IS-viikonloppu 13.03.

Juha N13.3.2010 klo 22:08
Petollisen helppo alku! Antti tarjosi paljon hyviä aloitustäkyjä, jotka saattoi suht varmoina kirjoittaa suoraan ruudukkoon, vaikkei risteävistä sanoista ollut vielä tietoa. Lisäksi oikea alaneljännes täyttyi nopeasti, lukuunottamatta kolmea kirjainta alemman pääkuvalauseen hämmentävältä tuntuneessa viimeisessä sanassa.

Mutta stoppasihan se eteneminen sitten, täyskolmosen arvon mukaisesti. Niin kuin visaisista nauttivien motoksi sopisi: "Hiljaa hyvä tulee, parhain ahaa ähräten". Vasta hitaan hivutustaistelun jälkeen ratkesi alemman pääkuvalauseen loppusanakin, kun kaksi ensimmäistä sanaa paljastui.

Siinäpä muuten, paitsi metka, myös kaunis lause! Vastaa pääkuvan lämmintä tunnelmaa :)

Antti sai ristikkoon hyviä yhdyssanoja. Ja vaikka KOTKOTTAJa ei sitten ollutkaan ihan yhtä hyvä, niin mainio vihje pelasti sen.

Vihjeistä ottaisin esille nämä: ENNEN SUITA. JUMPUTETTAVA. KERÄILYERIÄ? EI HÄIPYNEKÄÄN. MUTA-. -PURO.

Kivalla tavalla ratkonnassa ei oikeastaan tarvittu hakuteoksia. ABONILLA SUUREMPI on oudolle pakkosanalla sikäli verraton vihje, että ratkojalle kerrotaan paitsi se, mikä ratkaisusanan on lähes välttämättä oltava, myös se, mitä tuo sana tarkoittaa. Toinen oudompi sana on eräs verbi, mutta pääkuvalauseen ratkeaminen asettaa puuttuvan kirjaimen yksikäsitteisesti paikalleen. Eli Nykästä ei välttämättä joudu konsultoimaan: tuon verbin on PAKKO olla olemassa...

ENNEN SUITA oli sikäli metka, että ajattelin ratkaisusanan ensin liittyvän rimpsuun ma-ti-ke-to-pe-la-su. Enkä kauas haksahtanut?

Myös déjà vu -vaikutelman antanut VOI OLLA S----- pani sittenkin miettimään kaiken uusiksi. UMEIN? ANELU? ANOVA? No, ei tällä kertaa :)
2. Juha N13.3.2010 klo 22:21
IS-piilosana palautti mieleen ison palan tämän palstan historiaa. Onkos maisteri tarkkaillut, mitä vieraita hänen tontillaan on taas käynyt? :)

PIENEMPI LOPUSSA, SIIVEKKÄISTÄ SUUREMPI EKANA. (7)
3. Marco Poloinen13.3.2010 klo 22:51
Melkeinpä voisi sanoa, että "samat sanat"! Tuommoiseen analyyttisyyteen tuskin olisin kyennyt, mutta tunnot on aika samanlaiset.

POISTAMISEEN on aiemmin tullut käytettyä eri versiota, joten tämänkertaiseen totutteleminen otti aikansa. LOI RISTIN meni ulkomuistista alkukirjaimeltaan pieleen, minkä seurauksena MAHTISUKUna (ja tulppana) oli pitkään toinen vähän vähemmän mahtava mutta lopultaan hyvin passannut ja juhlistaan tunnettu suku.

Kaikkein hankalin oli kuitenkin tuo Juhaakin hämmentänyt alareunan viimeinen lausesana. Tai ei se sana niinkään, mutta siihen liittyvä pystysana; millään ei meinannut antaa luonto periksi panna sitä siinä muodossa, missä se kuitenkin piti panna.

Aika hassua muuten, että eka sanan kirjoitin vihjeestä PATIN KERA SUUHUN ja viimeinen oli siihen liittyvä pystysana. Ei ole muisti (eikä yleissivistys) ihan Juha N:n luokkaa...

Aikaa tuhrautui von Dobelnin lailla "aukkoja katsellen" kolmen tunnin pintaan. Mutta tätähän olen ollut vailla ja "siitäs sain"!
4. Marco Poloinen13.3.2010 klo 22:56
Kun tuo Juha ehti julkaista jo lisätekstiä, niin selvyyden vuoksi totean, että kommenttini koski pelkästään Antin kovista.
5. pirjo14.3.2010 klo 09:36
Kai sitä taas pitää tunkea tänne "herrojen kanssa marjaan"... mulla kyllä edelleen on auki tuo paljon puhuttu pitkä sininen alhaalla, siis siinä yksi kirjain. Muuten on ratkennut ruutu kerrallaan, eikä ole ollut mitenkään liian helppo. Aika VILKEÄ.
6. Marco Poloinen14.3.2010 klo 10:37
Näiden herrojen kanssa marjastamisessa saattaa olla se ikävänharmaa puoli, että harvoin tulee muita kuin sopivia ehdotuksia... ;-)
7. PP14.3.2010 klo 10:47
Marco Poloinen: Aikaa tuhrautui von Dobelnin lailla "aukkoja katsellen" kolmen tunnin pintaan. Mutta tätähän olen ollut vailla ja "siitäs sain"!

Minunhan tuo piti sanoa, mutta Marco ehti ensin. Olisin kuitenkin antanut kaksi pistettä von Dobelnille. :-) Eikä muihinkaan kommentteihin ole paljon lisäämistä, paitsi, että oli ihan pakko tehdä Nykäselle tarkistusreissu sen yhden oudohkon sanan takia.

KAAKAR?-vihjeeseen panin ensin turkiseläimen ja se hidasti heti alussa. Toinen pitkä änkkäily syntyi vihjeen KÄRISTYKSINKIN kanssa, luin sen nimittäin 'kärsimyksinkin'.
KAALI sai käymään läpi kaikki pollat ja kyssät. Ylhäällä sekoilin vihjejärjestyksissä. TAANNOIN SIKAMAINEN taas vei yli sadan vuoden päähän historiassa. Oikein raavitutti. KOTKOTTAJA oli lehtomainen, ei lainkaan tyypillistä tälle laatijalle.

Arvasimme, että Skyttä ei petä. Pitkästä aikaa olin yhtä tyytyväinen kuin silloin ennen, jolloin ristikko ratkesi useiden tuntien tai jopa päivienkin pähkäilyn jälkeen.
8. Marco Poloinen14.3.2010 klo 11:48
[PP, mukava "nähdä" taas, onkin ollut välillä ikävä!

Halusta minäkin olisin ne pisteet antanut, mutta sormimuisti täpästi. Iänikuinen korjaaminen taas ärsyttää - itseäkin. Sitä paitsi alkusointu rimmaa ylevöittävästi Po-loiseen. Olenkin alkanut suunnitella von-liitettä nimimerkkiini.

Yhdessä siteeraamistasi kohdista mulla oli pitkään yksi heimolainen. Vähän kyllä turhan korea KAALIksi...]

Kiitokset unohtui sanomatta: Antille "kärsimyksen kultivoittamasta" laatimuksesta ja Helille selkeästä ja tasapainoisesta ulkoasusta!
9. Juha N14.3.2010 klo 12:32
Juuri näin, Marco Poloinen, yhdyn täysin:

"Kiitokset unohtui sanomatta: Antille 'kärsimyksen kultivoittamasta' laatimuksesta ja Helille selkeästä ja tasapainoisesta ulkoasusta!"

Kahta en vaihda: Antin hedelmällisyys kolmossynnytyksiin, ja Iltiksen toleranssi niiden kätilöimiseen. Näitä hieman lisätyötä vaativia skyttiä ja simbergejä odottaa aina innolla :)

Ja on ihailtavaa, miltei käsittämätöntä, miten Heli saa kuviinsa yhtä aikaa selkeyttä, värikylläisyyttä, yksityiskohtia ja liikettä!
10. Lauri Kultti14.3.2010 klo 19:15
Hm, täälllä puhutaan "kärsimyksen kultivoittamasta laatimuksesta". Voinemme puhua myös Kultin voittamasta laatimuksesta!

Ihan hauska vaihteeksi huomata, että kaikilla on tuntunut ratkeaminen etenevän aika lailla samoin. Viimeisenä ratkesi täälläkin vasen laita. Ja pitkään oudoksutti alaspäin lähtevän pääkuvalauseen viimeinen sana. Hieman ratkontaa (taas kerran) haittasi koko viikonopun kestänyt kyläilyreissu Peurunkajärven rannalle. Mutta hyötyäkin siitä oli, kun nuoret sukulaistytöt osasivat valistaa vihjeen FLASHFORWARDISSA suhteen.
11. Eki14.3.2010 klo 19:52
FLASHFORWARDISSA on loppuvaiheessa muutettu vihje. Alkuperäinen vaati minusta vielä enemmän tietoa ja etenkin asioiden yhdistämistä.
12. Marco Poloinen14.3.2010 klo 19:59
Uppo-outo vihje, mutta (tuttu) sana rakentui mukavasti muutenkin. Tarkistin kyllä yhteyden jälkeen päin.
13. pirjo15.3.2010 klo 00:08
Marco Poloinen, eikö edes yhtä pientä vokaalia? Ja mieluummin tosiaan sopiva ehdotus. No, leikki sikseen. Otin käyttöön vanhan palapelikonstin: runttasin siihen tyhjään ruutuun lähinnä sopivan kirjaimen "vasaralla" ja katson sitten aikanaan, mihin se riittää.
14. Pena15.3.2010 klo 01:15
Ei ollunna flashforward mitenkään tuttu, joten tarkistin sen koneelta, kun ei vaakasanatkaan siinä auenneet. Täytyy sanoa, että nyt oli kuukkelista apua.

Pari päivää meni, mutta täynnä on. Todennäköisesti väärin!

d=)
15. Jaska15.3.2010 klo 17:57
Sekunnissa ratkesi lauantaina ensimmäinen sana, ja muutamassa minuutissa kymmenkunta. Sitten tulikin stoppi, jonka kokenut arveli enteilevän pahista. Kun ei ole kivaa katsoa uutisvuotoa ja ratkoa samalla ristikkoa, päätin jättää sen hautumaan alitajuntaan.

Latautuneena aloitin vasta tänään ratkaisevan hyökkäyksen. Hyvin pani Skyttä hanttiin, mutta ei lopulta mahtanut mitään armottomalle hivutustaktiikalleni. Joutui tunnustamaan tappionsa vähän ennen pahisrajaa.

Arvioija (kovisvihje AH JÄNNES MYÖS vapaasti käytettävissä) joutuu nyt aarholliin kahden arvosanan välillä. Neutraloiko vuoden toistaiseksi paras vihje KERÄILYERIÄ? Juha N:nkin mainitseman välttävän ratkaisusanan. Päätös on tehtävä. Ilman enempiä kotkotuksia vastaus on valitettavasti ei. Arvosana siis 10-.
16. Juha N21.3.2010 klo 12:52
Tämä seuraava on omassa säikeessään, mutta laitan sen silti tähänkin:


Lähettäjä: Juha N 21.3.2010 klo 12:50

Palautekeskustelua piilosanapulmasta:

Ravvaat ko mokomaki parviöttiäinen - ilkiät tyrkkiä vanhempaas kans! (14)

Ratkaisu siis SURVIA ISSÄÄSKI.

Mikään "pulma" tämä ei tietystikään ollut. Ositteluvihjeen loppuosan perusteella on helppo arvata, mikä ratkaisun on lähes välttämättä oltava, vaikka alkuosan verbi ei olisikaan itselle tuttua sanastoa.

Halusinkin lähinnä testata, millaisia kommentteja SURVIA-verbi kirvoittaa niiltä vastaajilta, jotka eivät olleet törmänneet tähän sanaan Antti Skytän viikontakaisessa IS-koviksessa. Vihjeenä oli ollut kuva kahden jääkiekkoilijan lähikamppailusta mailalla ronkkimisin. Ratkaisusana herätti hämmennystä ja epäuskoa: ruudukkoon olisi mieluummin haluttu kirjoittaa SURVOA. Nykänen tuntee kuitenkin myös verbin SURVIA (synonyymi TYRKKIÄ), joka on toistuvaa tai jatkuvaa tekemistä ilmaiseva johdos verbistä SURVATA (synonyymi TYRKÄTÄ).

Piilosanapähkinässäni SURVIA oli entuudestaan (= AS:n ristikosta) tuntematon ilmeisesti kahdelle vastaajalle:

Marianna: "Alkuosa vierasta murretta."
Juhani Heino: "En voi olla varma onko vastaukseni oikea, mutta tuntuu lupaavalta."

Mutta sana oli täten pääteltävissä kuitenkin? AS:n koviksen tuon kohdan ei sitten kuitenkaan olisi pitänyt olla niin kauhean hankala...? :)
17. Meester_Henk25.3.2010 klo 09:17
Voisiko joku fiksumpi ystävällisesti kertoa, miksi vihjeeseen kaali saan sanaksi kaamos??? Mikä juju tässä on vai onko minulla jotain väärin? Kiitos etukäteen.
18. Meester_Henk25.3.2010 klo 09:21
Heh, saman tienhän tuo selvisi, kun lähetin kysymyksen!!!
19. Veijari25.3.2010 klo 11:21
No kun ei selviä niin kerrotko!
20. Jukkis25.3.2010 klo 11:27
Jos kyseessä olisi Hesarin ristikko, niin asia olisi ihan selvä. Guuglaus kertoo, että Facebookista löytyy Ali Amos, joten
KA-ALI ---> KA-AMOS.

Mutta jotenkin epäilen, että nyt ei ole kyse tästä.
21. Meester_Henk25.3.2010 klo 11:42
kaa-li -> li-kaa = mos-kaa -> kaa-mos
22. Eki25.3.2010 klo 11:47
Tuo on oikea tapa, mutta toimii myös näin:

kaa + li(ka) = kaa + mos(ka)
23. Vakoilujakkara3.4.2010 klo 13:17
Voisiko joku vielä ystävällisesti valaista, millä perusteella HALLINNUT AVASAARI on TONAVA?
24. RA3.4.2010 klo 13:21
HALLINNUT AVASAARI = TONAVA:
hallinnut ~ tsaari =>
vihjeessä T ON AVA
25. Eki3.4.2010 klo 13:22
Skytismi. Hallinnut olisi TSAARI, mutta vihjeessä t on ava.
26. Vakoilujakkara3.4.2010 klo 13:28
Olipas paha! Kiitokset teille.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *