KESKUSTELUT > RISTIKOT > HAASTEET

5395. Haasteet

Eki6.3.2010 klo 11:33
Täällä on joskus hieman vähättelevään sävyyn kirjoitettu laatijoiden ponnistelujen mielekkyydestä, koska ratkojat eivät kuulemma niitä huomaa, normisuoritus riittäisi.

Minun mielestäni laatijan pitäisi haastaa vähintäänkin itsensä joka päivä tai usein kumminkin. Lopputulos ei tosin aina kerro kaikkea. Taitava laatija voi tehdä huippuristikon kiireessäkin, kun vähemmän taitava vääntää nippanappa-suoritusta monta päivää.

Yksi elämänmittaisista haasteistani on Uutisristikko, joka alkoi Iltiksen toimituksen ideana ja aloitteena kesäkuussa 1986. Lehti lanseerasi ristikon tyyliin ”sisältää jopa edellisen viikon uutisia”, mutta eihän se ollut kyllin kova haaste. Pitkään laadin ristikon sunnuntain ja maanantain välisenä yönä ja piirsin maanantaiaamuna. Tiukimmillaan ristikossa on ollut edellisenä iltana klo 23 loppuneen ottelun tulos. Laadinnan aloitus on pahimmillaan jäänyt edelliseen iltaan klo 19. Mahdollisimman aktuellit lauseet, sanat ja vihjeet ilahduttavat laatijaansakin, sitten taas harmittaa, jos tapahtuu jotain merkittävää, jota ei enää saa mukaan. Usein on niin, että seuraavalla viikolla se on jo uutisena auttamattoman vanha.

Tämän säikeen aloitus tuli mieleeni, kun sain Iltikseltä uusimman haasteen: ”Tekisitkö Piha ja puutarha -erikoislehteemme ristikon, jossa kaikki on sidoksissa lehden teemaan!” Noh, tehtävähän se on kun pyydetään. Heli suostui mukaan ja niinpä sitä torstaina ja perjantaina ährättiin melkoinen tovi (piirtäjälle työ oli ainakin tällä kertaa pitempi kuin laatijalle), mutta nyt se on valmis lehteen toimitettavaksi. Vaikka kuinka hyvä fiilis tuosta nyt olisikin, täydelliseksihän tuollainen ei koskaan tule ja koeratkonnan perusteella se on ehkä vaikeampi kuin mitä olisi tarvis. Suosittelen tsekkaamista. Lehden saa lähiaikoina Iltiksen mukana maksamalla jonkun pienehkön summan.

Muutkin laatijat ja tekijät voisivat kirjoittaa kovimmista tai mielenkiintoisimmista haasteistaan. Tässä pyynnössäni pykii pahasti yksi asia. On hävettävää kirjoittaa omista positiivisista tekemisistään, vai onko? No, minä se ykköskerskari joka tapauksessa olen, joten rohkeasti sekaan vaan.
2. kari kämäräinen6.3.2010 klo 12:49
En tiedä, onko tämä positiivista tekemistä, mutta kerron kuitenkin. Muutama vuosi sitten päätin ylittää itseni ja tehdä viimeisen päälle hyväsanaisen ristikon suhtkoht pitkillä sanoilla ääkkösiä unohtamatta. Laadintaa ähräsin varmaan 20-30 tuntia yhteensä. Jokainen aukio tuotti suuria tuskia mutta lopulta koin onnistumisen riemun ja laadinta valmistui. Lopputulos oli mielestäni erittäin hyvä. Sitten kun aloin ristikon puhtaaksipiirtämisen, huomasin, että yksi sana esiintyi ristikossa kahteen kertaan, eíkä sanan muuttaminen enää minun taidoillani onnistunut. Niinpä heitin kyseisen ristikon roskikseen.

Aake Kallialan sanoin: "Silloin otti pattiin!"
3. Eki6.3.2010 klo 16:48
Karille haaste: kaiva se naftaliinista esille ja tee siitä yhteensä kaksi hyvää ristikkoa!
4. Taata6.3.2010 klo 16:58
Minä olen täällä puhunut entraamisesta monet kerrat. Ennen tuntui siltä, että Ekillä tulee suoraan priimaa kuin konsanaan apteekin hyllyltä. Mukavaa, että viime aikoina Ekikin on avautunut tämän entraamisen suhteen tunnustamalla käyvänsä painia milloin ristikon lauseiden, milloin yksittäisen aukion kanssa. Tässä juuri äsken itsekin entrailin. Kokemuksen myötä oppii näkemään, että milloin ristikko vielä on entrattavissa tai toisena vaihtoehtona luovuttaminen kuten karikin tapauksessa. Voi tosiaan olla niin, että siinä oli tulossa kaksi ristikkoa yhtä aikaa, jolloin on toimittava siihen malliin, että erottaa kaksoset toisistaan kuten Eki tuo ehdotteli.
5. kari kämäräinen6.3.2010 klo 18:03
Minulta tuli pääkuvasta kaksi lausetta, jotka jatkuivat ristikon oikeaan alanurkkaan asti risteyttävästi. Eli en voinut entrata ristikosta kahta eri ristikkoo. Muuten hyvä idea...
6. jpq6.3.2010 klo 19:52
Eki: sitä paitsi muistetaan yksi ristikkosääntösi. ps. silti vaikka ääri ihme tilanteessa hyväksyisinkin kaksi samaa sanaa niin vihjeen pitäisi olla selvästi eri.
7. Eki7.3.2010 klo 11:48
Kyllähän tuosta Karin ristikosta on ennenkin ollut puhetta, kun nyt muistelee. Tuli silti vasta nyt mieleen laajempi haaste. Jos Kari antaisit laatimuksen Sanaseppoon kilpailtavaksi, kuka korjaa sen parhaiten ja/tai pienimmin muutoksin! Siinä voisivat jopa ratkojajäsenet näyttää laatijoille, jos niikseen sattuu, kun peruspohja on kuitenkin valmiina.
8. Juha N7.3.2010 klo 13:58
Onkos tuo nyt sitten itse asiassa kovinkaan iso moka, käyttää pakkoraossa yhtä sanaa kahdesti. Taitaa olla ristikkosääntörikkomusten joukossa yksi vähäisimmistä. Varsinkin jos sanat muuten ovat laadultaan - ja tässä tapauksessa siis myös keskipituudeltaan - hyviä.

Mikäli tuplaesiintymä on vihjeitetty kahdella eri tavalla, hauskasti, luovasti, niin mielestäni riittäisi, että julkaistun ristikon yhteydessä lukisi: "Tekijä pahoittelee, että joutui käyttämään yhtä ratkaisusanaa kaksi kertaa. Toivottavasti ristikon muu anti riittää korvaamaan tästä mahdollisesti koituvan harmituksen."

Jos tuplaesiintymän poisto-operaatiossa ristikkoon sukeutuisi pelastajaksi esim sana ANISA, aiheutuisi siitä kyllä ratkojalle enemmän mielipahaa kuin mokomasta tuplaesiintymästä.
9. Eki7.3.2010 klo 14:03
Juha N:llä on kyllä pointti.
10. RA7.3.2010 klo 14:45
Kyllä kyllä, kaikenlaista 'pientä' antaa ratkojana anteeksi tai ei edes huomaa silloin, kun ristikossa on ansionsakin.

Tässä nyt kai kuitenkin oli tarkoitus kertoa laatijoiden itselleen asettamia tai ulkoa tulleita haasteita. Niitä kurottamisia tai kurottamisyrityksiä. Olisi mukava lukea lisää, mitä kaikkea laatijat kurottelevat.
11. RA7.3.2010 klo 14:59
Ja niin kuin Eki jo aloitusviestissäkin sanoi, tietysti myös muiden tekijöiden eli kuvittajien, piirtäjien, taiteilijoiden haasteet ja kurotukset olisivat mielenkiintoista luettavaa.
12. Matti7.3.2010 klo 17:55
Jokohan oli täällä jo esillä, että kerran Iltalehden ristikossa oli kaksi samaa ratkaisusanaa, ja toisen vihjeenä oli LAATIJAN MOKA tms.
13. Antti Skyttä7.3.2010 klo 19:46
Haluan kertoa teille kaikille omasta tämä hetken haasteestani.

Se on: kuinka kauan jaksan ja haluan tehdä koviksia Iltikseen? Tarkemmin sanoen: kuinka kauan jaksan ja pystyn vihjeittämään Iltiksen koviksia?

Yhden Iltiksen koviksen vihjeittäminen vie tätä nykyä 1,5 - 2 viikkoa. Ei tietenkään kokopäivätyönä, koska varsinainen leipätyöni ei ole ristikoiden parissa. Mutta tuo tehtävä on käsittelyssä tuon ajan.

Vertailun vuoksi mainittakoon, että muut kovistason vihjeitykset vievät 1 - 4 tuntia/kpl.

Ratkojien huipun huippu vaatii kovempia tehtäviä. Juhani Tolvanen Iltiksestä pyytää helpottamaan. Kun helpotat, huippu on tyytymätön. Kun vaikeutat, Tolvanen on tyytymätön.

Ja minä alan olla tyytymätön joka kerta, kun vihjeitettäväksi tulee Iltikseen menevä kovis.

Että semmoinen haaste!
14. Marco Poloinen7.3.2010 klo 22:10
Niinpä, kun nokan nostaa niin pyrstö tarttuu... Vähän alkoi omatunto soimata, vaikken varmuudella kuulu ainakaan ratkojien "huipun huippuun".

Vaikka dilemman olen tiennyt, olen (pääasiassa) näillä palstoilla kantanut huolta kovisten vaikeustasosta. Tosin pääpaino on ollut erikoistuneen ristikkolehden vaikeimmassa päässä. Jostain kun tekisi mieli silloin tällöin päästä pahikseen käsiksi

Iltiksen ASK/PJ-ristikoista olen nauttinut ja mielestäni osannut - arvelemaani virittelyn paljouttakin - arvostaa. Ihan lonkaltahan ei tuon sortin vihjeitä heitellä, vaikka laatijalla tunnetusti nopeasti "sipeltääkin".

Mitään viisasten kiveä minulla ei ole tarjota, mistäpä sitä. Isomman porukan ja talouden asiallahan Tolvanen tuossa on ja viime kädessä tietysti määrää kaapin paikan. En tiedä olisiko jonain kompromissina KKKK - Kovin Kovis Kerran Kuussa - sellainen, johon eri näkemykset voitaisiin yhdistää.

Ikävä, että tilanne vie ilon työstä. Laiha lohtu lienee, että "ratkojien terävin kärki" osaa kuitenkin esittää tyytymättömyytensä fiksummin kuin valtakunnan nettikommenttipalstoilla näyttää yleisesti olevan tapana!
15. ?7.3.2010 klo 22:52
ASK/PJ-ristikot löytyvät Sanasepoista ja Iisakeista? Ei Iltiksistä?
16. Marco Poloinen7.3.2010 klo 23:04
Niinhän se taitaa olla. On tuo tavaramerkki iskostunut niin tiukkaan, että muistelin sen koskevan Iltistäkin. Harva pää. Anteeksi Kärkkäinen ym.
17. Eki16.3.2010 klo 10:05
Yksi mieluisimmista haasteistani on vierekkäiset lauseet. Perjantai-iltana innostuin laatimaan Rakennustarkastusyhdistyksen lehteen ristikon, johon tuli kaksi 20-kirjaimista sanaa pääkuvasta vierekkäin. Idea lähti ekasta sanasta, joka oli viisiosainen yhdyssana suoraan tuoreesta uutisesta. Kun uutisesta löytyi toinen sana, josta sai 20-kirjaimisen, päätin panna ne molemmat mukaan. "Hauskin" tapa on saada ne vierekkäin. Homma ei ollut helppo, vaikka parille sai vielä vapaahkosti valita kohdan ja kummin päin ne sijoittaa. Tietysti ne kannattaa sijoittaa niin, ettei tule mahdottomia kirjainpareja. Helppoja ei tullut tähän helpompaankaan, mm. ÖE ja AÖ. Jos vaikeita yhdistelmiä on liikaa peräkkäin, homma ei onnistu, ainakaan kohtuullisin sanoin.

Jatkoin teemaa alle kaksi vuorokautta myöhemmin, kun formuloiden ajettua laadin uutisristikon. On kuitenkin tavallaan helpompi sijoittaa kuusi lausetta kolmen pareina kuin tasavälein. Paritkin haluan sijoittaa tasavälein, tosin tässä tapauksessa laskin ensin väärin, joten jouduin vaihtamaan oikeanpuoleista paria rivin oikealle. Vaikea sanoa, oliko niin helpompi vai vaikeampi. Arvannette, ettei tässäkään tapauksessa harvinaisista kirjamista ja kirjainyhdistelmistä ollut pulaa, mutta kyllähän se onnistui, vaikka lopussa piti vaihtaa paria sanaa, jotta menisi mitenkään läpi. Tavallista enemmän tuli erisnimiä, mikä lienee minun tapauksessani aika paljon...
18. Eki22.3.2010 klo 13:38
Alustuksessa mainittu IS:n oheislehti onkin nimeltään Piha ja se on nyt kaupoissa.

Toisessa säikeessä (1533. Osmo Kailan muistolle) kerron tapauksesta Rozanne Ridgway. Viimeksi tänään tuli minullakin tilanne, jossa piti pieneen tilaan saada kaksi samanaiheista kuusikirjaimista sanaa. Niissä oli kirjaimia, jotka eivät välttämättä sopineet hyvin yhteen, mutta kohtuullisin sanoin tuo nurkka tuli valmiiksi. Ei tarvinnut keksiä latteampaa asettelua sanoille.
19. RA22.3.2010 klo 21:15
Ratkoin tuon Ekin mainitseman IS Piha -lehden ristikon. Erittäin hyvin, liki täydellisesti olivat Eki ja Heli haasteen vastaanottaneet. Piha ja puutarha -teema on koko ajan esillä joko vihjeessä tai ratkaisusanassa. Kun oikein tiukasti arvioi, vain pari sanaa menee teeman ulkopuolelle. Nekin olisi ollut mahdollista vihjeittää teemaan liittyen.

Hieno, kaunis ristikko. Ei ihan helppo.
20. matts22.3.2010 klo 21:54
PIHAn kuvan vierusta teetti kyllä töitä mutta sekin ratkeentui, siinä meni yhtä kauan kuin koko muussa ristikossa yhteensä.
21. Eki22.3.2010 klo 22:00
Tämä tuli ilmi jo koeratkonnassa. Johtunee useista kuvista, joista tulee enemmän kuin yksi sana.

IS muuten tilasi kevään ja kesän Mökki-lehtiin ristikot samalla idealla. Heli hihkui aihetta, sillä mäkki on hänelle pihaa tutumpi, ja on se kieltämättä aiheena laajempi ja antoisampi. Jos saataisiin tilkittyä nuo pienet aukot.
22. Eki29.3.2010 klo 12:13
Tänään nettiin tullut Sydän-lehden ristikko 2/2010 sisältää taas harmonisen lauseiden sijoittelun, kolme tasavälein ja nuolet samoilla kohdilla. Kuvakin on minusta positiivisen erilainen mm. malliltaan.

Jos harmonista ulkoasua halutaan, pääsiäisen jälkeen on tulossa yksi erikoistapaus. Siitä lisää myöhemmin.
23. Eki4.10.2010 klo 15:03
Voin nyt paljastaa 16.3. mainitut kaksi vierekkäistä sanaa. Ne ovat KIINTEISTÖKOHTAISUUS ja HAJAJÄTEVESITYÖRYHMÄ.

Nyt sitten mietin, mitä harmonista ulkoasua tarkoitin 29.3. Olikohan kyseessä Tapani N. Vainion debyytti.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *