KESKUSTELUT > RISTIKOT > KUMMIN KAIMA

5353. kummin kaima

,-viilari12.2.2010 klo 13:45
Helmikuun Iisakissa on sivulla 11 Jussi Kokkosen ristikko.
Siitä löytyy mm. seuraavat vihjeet: REAN KAIMA ja KARMAN KAIMA. Miltä kuulostaa?
Jatketaanpa samalla periaatteella: MATIN KAIMA . Lehtinen, Salminen, Korhonen, Niemi,. Linkola jne.. Ihmettelenpä, löytyykö kalenterista yhtäkään etunimeä, joka ei tähän vihjeeseen sopisi. Samalla vaivalla voisi ruutuun kirjoittaa sanan ETUNIMI. Onko tämä enää vihje?
2. Jukkis12.2.2010 klo 14:02
Nyt ei ihan ymmärrys aukene. Eikös tuollaisesta vihjeestä, siis esim. REAN KAIMA, tule vastaukseksi sukunimi. Siis esim. MAURANEN. Miten siinä voisi olla vihjeenä ETUNIMI?
3. ,-viilari12.2.2010 klo 14:12
Katso ristikkoa, en voi paljastaa ratkaisusanoja.
Mielestäni ensimmäiseen vihjeeseen tuli vastaussanaksi etunimi, toiseen sukunimi.
Kysyin mielipidettä omaan Matti-vihjeeseeni.
4. EJlo12.2.2010 klo 14:17
-viilari
Jotkut sukunimet etunimien kaltaisia. Voisiko tällaisesta olla kysymys ?
5. Taata12.2.2010 klo 14:51
Fordin kaima=Tate, koska molempien etunimi Henry!
6. Jukkis12.2.2010 klo 16:06
Katsoin ristikkoa, ei syytä muuttaa sitä mitä edellä kirjoitin.

Enkä edelleenkään ymmärrä tästä oikein mitään:

"Jatketaanpa samalla periaatteella: MATIN KAIMA . Lehtinen, Salminen, Korhonen, Niemi,. Linkola jne.. Ihmettelenpä, löytyykö kalenterista yhtäkään etunimeä, joka ei tähän vihjeeseen sopisi. Samalla vaivalla voisi ruutuun kirjoittaa sanan ETUNIMI. Onko tämä enää vihje?"

Siis vihjeestä MATIN KAIMA voi tulla joku noista sukunimistä. Miten ihmeessä siinä voisi vihjeenä olla ETUNIMI?
7. Jaska12.2.2010 klo 17:09
Kaikilla laatijoilla on ratkaisusanana joskus inehmon nimi. Jos ei parempaa vihjettä ole tarjolla, niin vihjeeksi kelpaa ETUNIMI(Ä) ja SUKUNIMI(Ä). Nehän ovat turhan pitkiä ja helppoja, riittäisihän pelkkä NIMI(Ä). Lehto harrastaa paljon myös NAISKAIMOJA. Liian helppoa, KAIMA/KAIMOJA riittäisi, Onhan jokainen nykymaailmassa jonkun kaima.

Astetta hienostunempaa on tietysti vihjata etunimellä sukunimikaimaa ja päinvastoin. Sehän edellyttää laatijalta ja ratkojalta enemmän tietoakin. Upein vihje olisi ITSENSÄ KAIMA. Se tulee kyseeseen henkilöstä, jolla on sama etu- ja sukunimi, esim. Humbert Humbert.
8. Jukkis12.2.2010 klo 17:50
No kyllä minusta KAIMA olisi aika surkea ristikkovihje. Eihän semmoisessa ole paljonkaan tolkkua.
9. iso S12.2.2010 klo 18:58
Minusta kaiman alkuperäinen ja edelleen oikea merkitys on se että kaimoilla on sama etunimi. Kahta ihmistä (jotka eivät ole sukua keskenään) voi nimittää sukunimikaimoiksi. Tiedän että ristikkovihjeissä nimitellään sukunimikaimoja kaimoiksi, mutta minusta se on joko väärin tai ainakin kiusallista hämärtämistä.

Syynä voi olla tilanpuute vihjeruudussa, kuten koko kaimakäsitteen käyttämiseenkin. Jos monikolliseen etunimeen on tarjolla vihjeeksi vain yksi lyhyt sukunimi ja yksi tai useampia pitkiä, on helpompi mahduttaa vihjeeksi "X:n kaimoja", missä X on se lyhyt sukunimi kuin "X Y" missä Y on pitkä sukunimi.

Toinen syy kaimaan turvautumiseen voi olla se että on vain yksi laatijan mielestä riittävän tunnettu nimen kantaja. Esimerkiksi sanalle REAT voi silloin antaa vihjeeksi Maurasen kaimoja.

Vastaavasti tietysti toisinpäin, siis etunimivihjeet kun haetaan monikollista sukunimeä. Silloin ei mielestäni pitäisi puhua kaimasta, vaan esimerkiksi "Z:n nimisiä" tai "Z:n sukua", näissä tietenkin Z on se etunimi.
10. ö12.2.2010 klo 19:34
REAN KAIMA lienee ISAAK, vaikken ole koko ristikkoa nähnyt.

Tässä kontekstissa (huomatkaa hieno sana) ,-viilarin vertaus MATIN KAIMAan tuntuu oudolta.
11. Veritas13.2.2010 klo 15:54
Kaima sanan käyttö johtunee siitä, että saman etunimen omaava sanoo toiselle esimerkiksi terve kaima. Oman etunimen käyttö toiselle samannimiselle puhuttaessa on sitä suomalaista häveliäisyyttä.
12. ,-viilari15.2.2010 klo 07:55
ö: Keksit pointtini. MATIN KAIMA - SEERE.
Mielestäni tuntuu todellakin oudolta.
13. Jukkis15.2.2010 klo 10:07
No nyt ehkä ymmärrän tuon säikeen ekan viestin. Tuossa voisi siis SEEREn vihjeenä olla yhtä hyvin vaikka AINON KAIMA tai ARVON KAIMA tai ANNIKAN KAIMA jne, koska mm. tuon nimisiä Salmisia löytyy.

Ihan hölmöhän tuo MATIN KAIMA -> SEERE on, jos tosiaan oikeasti on jossain ristikossa ollut. Onko ollut?

Mutta siis tuo ekan viestin "Jatketaanpa samalla periaatteella" ei pidä paikkaansa, koska noissa Iisakin REAN KAIMA ja KARMAN KAIMA -vihjeissä ei ole kyse samasta asiasta, vaan niissä "kaima"-sanaa käytetään ihan asiallisesti, eli kyse on etunimikaimoista.
14. ,-viilari16.2.2010 klo 09:04
Ahaa, menin halpaan. En mieltänyt vihjettä REA ja ratkaisusanaa sukunimiksi.
Vihje olikin siis muotoa SALMISEN KAIMA - ROINE.
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *