KESKUSTELUT > RISTIKOT > IS VIIKONLOPPU 16.1.

5298. IS viikonloppu 16.1.

Lauri Kultti16.1.2010 klo 17:23
E-kovis takkusi yläosansa suhteen. Pääkuvasta vaakaan lähtevään pitkään sanaan keksin nopeasti kaksi sopivaa vaihtoehtoa, mutta meni pitkään ennen kuin keksin, kumpi niistä on oikeampi: ei kumpikaan! Löytyi kuitenkin haettu sanakin. TALOIHIN SUUNNITELTUJA hankaloitti myös, koska ensin keksimässäni sanassa oli 50 % kirjaimista vääriä. On se pienestä kiinni!!
2. ö16.1.2010 klo 17:38
Minä taidan saada rahalleni enemmän vastiketta kuin Lauri Kultti.
Ratkonta nimittäin etenee mukavan hitaasti.
3. pirjo16.1.2010 klo 21:29
Joo, kyllä tästäkin pitää kehut antaa...

Mainion monitasoinen aihevalikoima, tiedettä ja tekniikkaa, kotitaloutta ja maantietoa, urheilutermejäkään ei ole unohdettu, slangisanoja höysteeksi seassa - ratkaisijalle silkkaa ilotulitusta. Hyvä Toni!!!
4. Marco Poloinen16.1.2010 klo 23:06
Selvää harjoituksen puutetta oli havaittavissa täällä päässä. Viime koviksen jäätyä väliin on tuntuma kadonnut. Muuten ei voi selittää niitä hävettävän selviä näkö- ja ajatusvihreitä, mitkä aiheuttivat jonninjoutavaa takkuamista.

Ei uskoisi, että pari kolme alkuvaiheessa kokeiluluontoisesti ja laitettua ja sittemmin muutosmielessä unohdettua kirjainta voi jättää monta hienoa rakettia suutariksi. Sitten kun vihdoin syttyy, on riemu jo kerennyt hautautua itseensä suuttumisen alle. Toisaalta, eipähän suotta ylpisty...

Pirjon kehuihin on helppo yhtyä, eikä vielä(kään) tullut tunnetta, että kirjainpääkuvasarjasta tarvitsisi kammeta johonkin toiseen suuntaan.
5. Jaska17.1.2010 klo 00:45
Erehdyin jo luulemaan, että täyttyy eilisen puolella, kun Uutisvuotoon mennessä oli jo puolet sanoista paikoillaan. Mutta tulihan se toppi tietenkin, kun eka vaakasana pääkuvan alla oli "niinkin selvä." Mutta ei se ollutkaan. Häthätää aika pysyi kuitenkin normaalitäyskolmosen raameissa.

Muutaman vähemmän innostuttavan ristikon jälkeen on ilo ilmoittaa jatkossakin tukevansa Pitkälää hänen kirjainkampanjassaan. Tämä on e-normi ristikko! Epäilemättä tulevatkin ovat!
6. Seppo17.1.2010 klo 09:43
aloittelen kovis-sarjaan nousua, mutta tuo kirjaimeen liittyvä sanasarja ei filosofialtaan aukene,,, mitä sillä tarkoitetaan?.
Josko joku vois valaista noviisia:=))
7. Marco Poloinen17.1.2010 klo 10:57
Seppo, ylhäältä vaakaan lähtevää "sanasarjaa" aprikoinnet? Ymmärrän kyllä, että tuommoisena "noviisina"(!) sitä on kärsimätön, mutta eipä sitä passanne ruveta vielä ruotimaan (ei sillä, että tietäisinkään!). Tässä vaiheessa mulle riittää, että se näyttää suht järkevältä ja todistettavissa olevalta.

Ko. "sarjasta" innoittuneena odottelen jo malttamattomana G-kirjainta!

[Terveisiä vaan toissakesäiseltä jääkaapintyhjennyskaverilta!]
8. Jaska17.1.2010 klo 11:32
Eräs etevä komisario ratkaisisi Sepon ongelman helposti, jos häneen saisi yhteyden rajan takaa?
9. Seppo17.1.2010 klo 11:38
Muistan kyllä tuon Marcon mainitseman jääkaappikeikan, mutta Tonin ristikon sain täyteen jo eilen iltapäivällä, enkä tunnusta tuota kirjoitusta tänään klo 09:43 omakseni, meitä saman etunimen omistajiahan löytyy Suomessa yli 47000. Toni jatkaa ansiokkaasti tätä kirjainsarjaansa, jälki on ainakin minulle mieleen ja odotan sarjan seuraavia osia mielenkiinnolla. Kovis-sarjaan havittelevalle kaimalle voisin antaa sellaisen vinkin, että usein noiden Tonin vääntämien lauseiden idea aukeaa vasta ristikon täyttyessä eikä välttämättä aina vielä silloinkaan :-)
10. Marco Poloinen17.1.2010 klo 11:51
Kerrankos sitä erehtyy, nimi(merkei)ssä ja muutenkin. Nuo hymiötkin usein sekä selventävät, että hämärtävät. Eipä hätiä mitiä, saatiin SM-Sepon kommentitkin!
11. Noviisi-Seppo17.1.2010 klo 12:28
astuin näköjään toisen Sepon saappaaseen,, sori!

Onhan meitä Seppoja Suomessa moniaita:=))

Kyllä on mulle tämä kovis näköjään kova pureskeltava,,,

Seppo Oulusta
12. Seppo17.1.2010 klo 12:47
Älä huoli, kaima, eihän tänne tullessaan kukaan voi tietää, mitä nimeä tai nimimerkkiä joku on käyttänyt, itsekään en ole ollut kovin aktiivinen, joten nimeen ei välttämättä heti törmää näillä sivuilla. Nämä Tonin ja muidenkin kovikset ovat kyllä tiukkoja pureskeltavia ja täälläkin on pidetty sellainen linja, että ratkaisuaikana ei kovin selkeitä vinkkejä anneta. Jos ristikko ei aukea, on viisainta odottaa lehteen tulevaa ratkaisua ja opetella sieltä, että näinhän se menee. Parasta tietenkin on, jos löytyy muita asianharrastajia kotinurkilta ja pääsee ratkomaan jonkun kanssa kimpassa. Myös näiltä sivuilta löytyy apuja tuon palautuspäivän jälkeen, joten jatka vain yrittämistä, kyllä muutkin ovat joutuneet nämä kokemuksien kautta opettelemaan :-D
13. Marco Poloinen17.1.2010 klo 13:05
Lisään vielä puolestani, että minä tulin ottaneeksi viestin vitsin kannalta. Vaikka ihmettelinkin - tosin liian vähän - arvelin, että onpa Seppo eläytynyt noviisiksi ihan lauseen alkukirjainta myöten. Näin tulin varmaan tavallaan suhtautuneeksi tökerösti kumpaakin Seppoa kohtaan. Pahoittelen.

"Alkuperäisen" Sepon tiedän olevan huippukovisratkoja ja Oulun Sepollekin toivottelen tsemppiä samalle tasolle pyrkimisessä!
14. OP17.1.2010 klo 13:10
Jatkuu huippulinja Tonilla. Kiitos!

Vaikeus samaa luokkaa, kuten edellisetkin (lukuunottamatta "hutaisten tehtyä", joka oli minulle vaikea").

"Noviisi"-Sepolle: Tuo Jaskan "avaruussukkula"vihje oli hyvä.

Seuraavaa innolla odotellen....
15. pölhö-kustaa17.1.2010 klo 17:43
Onko teidän huippuratkojien mielestä jotenkin 'vaarallista' jos joku vasta-alkaja saa vihjettä johonkin vaikeaan kohtaan? Varsinkaan sellaiseen sanaan,joka ei sisällä numeroitua ruutua.
'Odottele vaan poika rauhassa kolme viikkoa oikeaa vastausta,niin opit.' Joopa,siinä ajassa saattaa koko ristikko jo unohtua,eikä ns.oppimista pääse tapahtumaan.
16. RA17.1.2010 klo 18:04
[En ole huippuratkoja, mutta saanen silti vastata:

Ei tietenkään ole vaarallista. Siitä ei ole kysymys. Kysymys on muutamasta periaatteesta:

- Ei ole reilua paljastaa / lisähelpottaa julkisesti kilpailutehtävää. Se ei vain kerta kaikkiaan ole reilua.

- Oppimista ei yleensä auta 'lusikalla suuhun syötetyt ratkaisut'. - KAIKKI hyvät ratkojat kertovat tulleensa hyviksi suostumalla miettimään itse ja vielä ratkaisun julkaisunkin jälkeen miettimään itse. Tai miettimään kimpassa. Mutta ei niin, että minä aukaisen kuin linnunpoika suuni ja sinä syötät sinne vastauksen. - Ks. SM-Sepon kommentti tänään 12:47. Kokemus puhuu.

- Ihan hyvää kannustusta ja luottamusta itseen ja omaan ajattelukykyyn tässä varmaankin ollaan ajamassa. Ja siitä muistuttamassa: Luota itseesi! Mieti itse! Suostu siihen, ettei kaikki heti ratkea! (Tai jos et suostu, niin vaihda helpompiin ristikoihin!) Ratkontaa oppii vain ratkomalla ja ajattelemalla itse.

? Mihin näillä "vasta-alkajilla" on niin kiire?]
17. RA17.1.2010 klo 18:14
[Jos "vasta-alkajalta" ensin niin kipeästi ja nopeasti kaipaamansa apu, mietityttänyt kohta ja koko ristikko unohtuu muutamassa viikossa, niin joutanee unohtua??

Esim. IS Kovisten palautusaika on vain noin viikko. Tämä Pitkälän Tonin 16.1. ilmestynyt ristikko on auki vapaalle keskustelulle JO alkavan viikon lauantaina 23.1.]
18. pölhö-kustaa17.1.2010 klo 18:20
Kyllähän tässä kiire tulee jos meinaa viikossa saada tämän täyteen.Yksin kun tekee eikä tunne ketään joka osaisi näitä vaikeita ratkoa,niin odottaisi apuja jostain.Vaikka täältä.
Minusta tällainen keskustelu ei hyödytä juuri ketään,tyyliin 'olipas vaikea,mutta kävin välillä hiihtämässä,niin johan ratkes se alakulmakin'. Sama kuin kuuntelisi tuntemattomien keskustelua kadunkulmassa.
19. RA17.1.2010 klo 18:23
Kysy ihmeessä pölhö-kustaa ensi lauantaina kaikki avoimeksi jääneet kohdat! Varmasti saat apuja.
20. Jukkis17.1.2010 klo 18:41
Miksi se ristikko pitäisi viikossa saada täyteen?
21. pirjo17.1.2010 klo 19:30
Niinhän se on vähän kaikissa lajeissa, että vasta-alkajana ei heti saa huippusuorituksia. Esim. mäkihyppääjän on ihan "utamina" aika mahdotonta selviytyä lentomäestä luut ehjinä. Ainahan sitä on tyvestä puuhun noustava.

Omasta puolestani voin myös kertoa asian raadollisen puolen: mitä vähemmän tulee oikeita ratkaisuja, sitä (tilastollisesti) todennäköisempää on, että joskus voi napsahtaa palkintosumma tilille... Vaikeammassa tehtävässä siis mahdollisuudet paranevat. Muissa se on pelkkää lottoa.

En toki kuvittele olevani mikään neropatti, vaikka joskus onnistunkin - se on nimenomaan vuosien harjoittelun tulos.
22. PS17.1.2010 klo 19:37
Minäkin ihmettelen miksi ristikko pitäisi saada hetkessä valmiiksi. Kiinnostavampaa ja palkitsevampaa on kun ratkeaa pitkän pohdiskelun jälkeen.
Itse kysyin ja sain pientä vinkkiä 2.1 ilmestyneeseen ristikkoon vasta vajaan parin viikon jälkeen (säie 5271)
Sen verran olen kehittynyt että nykyään kolmipalloiset kiinnostaa eniten, vaikken niitä aina ihan täyteen saakkaan.

Reilua on antaa suoria vihjeitä vasta vastausajan päätyttyä, vaikka ei kai näitä koviksia monikaan täytä vain palkintojen toivossa, kait niihin arvontoihin mukavammin pääsee helpompien tehtävien kautta.
23. pirjo17.1.2010 klo 19:52
No, juu - kai multa katosi joskus tuo suhteellisuudentaju kun satuin olemaan ainoa vastaaja ja siis sain sen satasen. Oli se juhlaa! En vieläkään tajua, missä kaikki muut ratkojat olivat, varmaan jossain festareilla tai olisiko ollut EM-kisat menossa. Tai Sanaseppojen kesäristeilyllä - niin se varmaan kävi... ;-D
24. TAM18.1.2010 klo 07:05
Koko sunnuntai meni ja osin maanantain alkuhetkiä. Usein olen pölhö-kustaan lailla kaivannut kaveria, jonka kanssa voisi yhdessä näitä tehdä.Mutta,mutta G:tä odotellessa.
25. kölhö pustaa18.1.2010 klo 10:14
Jos haluaa osallistua 100 euron arvontaan,niin eihän se muuten onnistu kuin saamalla ristikko viikossa täyteen.Satanen voi nuorelle ratkojalle olla iso raha,jos se osuu kohdalle.Miksi muuten tuolla normaaleiden hesariristikoiden puolelle käydään paljon avoimempaa keskustelua kuin täällä? Ei nyt suorastaan paljasteta oikeaa sanaa,mutta liki liippaa.
Minusta on hienoa,jos joku nuori innostuu vaikeista ristikoista.Ei kannata torpata heidän intoaan kommentilla,että siirry vaan helpompiin kun et näitä kuitenkaan osaa.
26. Owlie18.1.2010 klo 11:48
Verraton kirjainristikko, Toni! Sanasto äärestä viereen. Hankalinta oli löytää oikea paikka pinkkinelikon yläpuolella olevalle kahdelle vihjeelle.
27. Jaska18.1.2010 klo 13:42
Bulletiini kölhö pustaalle. Pidättyvyys vinkkien antamisessa kanssaratkojille palkintoristikkojen osalta on alunperin sivuston ylläpidon suositus. Sitä on noudatettu varsin kuuliaisesti sellaisten aktiivikovisratkojien keskuudessa, jotka eivät ole järin innostuneita Helsingin Sanomien ristikoista.

Säännöllisiä HS-ratkojia on oletettavasti paljon enemmän kuin varsinaisia kovisten ystäviä, ainakin useita tuhansia. Kummankin seurakunnan keskustelijoiden määrät tukevat päätelmää. HS-ketjuun tulee siis useammin myös uusia osallistujia, jotka eivät ole selvillä suosituksesta ennen kuin joku kovislainen hillittyyn ja ystävälliseen tapaan heitä valistaa.

Se ei aina auta, ja ilmeistä on, että vanhoista moni antaa piut paut ylläpidon toiveille. Ylläpito ei oikeastaan voi tehdä asialle mitään. Eihän tuollainen yleisesti ottaen viaton kavereiden jelppiminen sensuroinnin kriteereitä täytä. Niinpä Aulis-fanien annetaan harrastaa vinkkailuaan todennäköisesti ainakin siihen saakka, kunnes joku intoutuu tahallisesti suoraan paljastamaan ratkaisusanoja.

Tärkein pointti, ja tämä on huom. vain minun oma arvioni, että HS-keskustelijoista ylivoimainen suhteellinenkin enemmistö kovislaisiin verrattuna lähettää ratkaisunsa tavoittelemaan rahapalkintoa. Siis kahtakymppiä. Joistakuista saattaa olla myös kivaa nähdä oma tai tuttavan nimi palkintoluettelossa. Mutta jos ristikkoa ei saa täyteen, sitä ei kannata lähettää. Tai mistä sen tietää.

Kovisratkojista puolestaan vähemmistö (oma arvio) on kiinnostunut esim. Ilta-Sanomien sadan euron palkinnosta, joten he jaksavat paremmin odottaa, kunnes keskustelu ja vinkkaaminen ristikosta on vapaa. He lienevät sen suhteen kärsivällisempiä kuin HS-väki. Monivuotinen harrastus yrityksen ja erehdyksen tuskien taipaleella kehittää taatusti tätä ominaisuutta.

Mestariratkojatkin ovat olleet joskus vasta-alkajia, niin kuin sinä ehkä nyt, kölhö pustaa. Onnea ja menestystä, palkintoja ja titteleitä kovistaipaleellesi!
28. ?18.1.2010 klo 14:11
(Hyvä yleiskeskustelu jatkukoon säikeessä 5258 Vihjeiden valaisun mielekkyys? Säilyy tämä säie paremmin otsikon aiheessa.)
29. kölhö pustaa18.1.2010 klo 16:09
Ok,aika kauan olen kyllä ristikkoja tehnyt,mutta vasta tänä viikonloppuna kävin näillä sivuilla ensi kertaa,joten en voinut olla käytännöistä ihan täysin selvillä.
30. ??26.1.2010 klo 13:19
Eipä kukaan enää vastausajan umpeuduttua kysele vihjeiden perään. Eli loppujen lopuksi kysymys on aina ja aina vaan rahasta! (Itselläni on puolet ristikosta vielä ratkomatta).
31. tonimikael26.1.2010 klo 14:17
?? kysele sitten sinä! :)
32. ??26.1.2010 klo 15:57
Eipä se auta, kun niin paljon puuttuu.
33. ??6.2.2010 klo 16:22
Nyt vastaukset saatuani voin rauhoittaa itseäni, en todellakaan olisi saanut koskaan ristikkoa valmiiksi, niin vaikeita sanoja siellä oli. Miksi muuten lauantain Iltiksessä on sama palkkiosumma pehmiksessä ja koviksessa? Ristikkoextrassa on sitä pienempi palkkio mitä vaikeampi ristikko on. Ja hyvä näin, sillä muuten ristikkopalkinnoista tulee rahanjakokoneita niille harvoille, jotka ratkovat tosikoviksia, paitsi lauantaisin, näköjään?!
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *