KESKUSTELUT > MUUT AIHEET > MESTARIRATKOJAT KESKUSTELEVAT

5259. Mestariratkojat keskustelevat

Taata28.12.2009 klo 21:30
Kun nyt on tullut taas vaihteeksi ratkottua enemmän ristikoita ja täällä sivustolla näytetään puhuttavan mestariratkojista, niin rohkenen avata tällaisen säikeen, jotta tavallisetkin ratkojat pääsevät tutustumaan syvemmin ristikkomaailman saloihin kaiken kokeneiden mestarien ja suurmestarien keskustelua seuratessaan.

Toivottavasti nyt edes hieman mestarien välistä keskustelua syntyisi kaikkien nähtäväksi, etteivät vaan he vain sivusta tölväise silloin tällöin tavallisia ratkojia, sillä ei siitä synny mitään rakentavaa keskustelua, jota varmaan moni haluaisi
nähdä matkalla ns. kovisten maailmaan. Toki aivan kaikki eivät sinne varmaan halua päästäkään, mikä sekin on hyvin ymmärrettävää, koska ristikot ovat heille iloinen asia eikä niinkään mitään kovin ryppyotsaista päiväkausien miettimistä tyhjiä ruutuja katsellessaan. Kaikki kuitenkin varmaan haluaisivat kehittyä ratkomisessa käytettävissä olevan vapaa-aikansa puitteissa järkevästi toimien.

Tietysti voisin alkajaisiksi hieman vedättää ja sytyttää siten keskuttelua, mutta en sitä nyt kuitenkaan tee vaan annan
välillä toisillekin mahdollisuuden nolata itsensä tai sitten
saada runsaasti ylistystä puheenvuoroistaan.

Toivotan samalla Hyvää Uutta ristikkovuotta kaikille ratkojille!
2. Jukkis28.12.2009 klo 22:04
Ja mikähän ajatus siinä oli takana, että tämä piti tänne hömppäpuolelle laittaa eikä Ristikot-alueelle?
3. RA28.12.2009 klo 22:16
Varsinaisten mestarien puheenvuorot täältä puuttuvat satunnaisia kommentteja lukuunottamatta. Sitä - mestarien keskustelua - on siis toistaiseksi mahdotonta seurata.

Eivätkä he - siis mestarit - näin ollen ole voineet syyllistyä myöskään ns. tavallisten ratkojien tölvintään.
4. Jaska28.12.2009 klo 22:54
Ehkä mestariratkojat eivät ole yhtä hyviä keskustelijoita kuin tavalliset ratkojat. Laulajankin on syytä pysytellä siinä fakissa, minkä hän hallitsee parhaiten.

Tavallisestakin ratkojasta voi tulla mestari. Rohkenenkin ehdottaa, että tällä sivustolla järjestetään keskustelumestaruuskilpailut kahdessa sarjassa, ristikkopuolella ja hömppäpuolella.

Vahvin mestariehdokas toisessa sarjassa... jaa mutta en nyt taidakaan nolata itseäni provoisoimalla mestaruusspekulointia ennen kuin kukaan on edes ilmoittautunut.

Toivotan erikseen Hyvää Uutta keskusteluvuotta kaikille mestarikandidaateille!
5. Taata28.12.2009 klo 23:34
Jukkis haisteli aivan oikein eli minulla oli todellakin jotain jujua mielessä, kun avasin säikeen tänne hömppäpuolelle, mutta valitettavasti en voi sitä paljastaa ainakaan vielä tässä vaiheessa jos sitten milloinkaan.

Jaska toi mukaan mielenkiintoisen elementin tähän mestariratkojien keskusteluun ehdotuksellaan sarjajaosta, mutta en saa sitä oikein istumaan kuvioon muuten kuin jatkamalla hänen ideaansa siten, että suurmestariratkojan pitäisi hallita molemmilla sivustoilla keskustelut sekä vielä chattissakin ollakseen mestaruutensa arvoinen.

No mutta kaikesta tästä huolimatta mestariratkojat voivat jatkaa keskustelua täällä, jos ei sitten avata toiselle puolelle jonkun toimesta toista säiettä. Ehkä se kuitenkin tekee keskustelun seuraamisen hieman hankalaksi. Mene ja tiedä.

Jaska todellakin meinasi aika aikaisessa vaiheessa paljastaa mestariehdokkaansa. Itse en ollut edes kilpailua julistanut aiheesta vaan penäsin pelkkää keskustelua eli Jaska ilmeisesti hänelle tyypilliseen tapaan vaati heti tuota pikaa kilpailua ja mahdollisia kertoimia kilpailijoille ja siten vedonlyöntiäkin.
6. Jukkis29.12.2009 klo 10:37
Eiköhän se juju (siis miksi tämä tänne eikä Ristikot-alueelle) ollut se, että oli Taatallekin ihan selvää, että ei tällaisessa säikeessä ristikoista kukaan puhu. Ja tähänastiset kirjoituksethan tuon osoittaa oikeaksi. Eli tänne hömppäalueellehan tämä kuuluukin.
7. hah29.12.2009 klo 14:28
Kiitokset taatalle rohkeasta keskustelunavauksesta. Ongelmana on vain se, ettei kukaan taida tunnustaa olevansa mestarilaatija taikka -ratkoja, varsinkaan jos kp ei täällä enää juuri esiinny. Luulen, että taata yrittää toimia lämppärinä, kunnes saa karin taas keskusteluun mukaan.

Sinäänsä hyvä ajatus sikäli, että kp:n ollessa mukana täällä sentään jotain tapahtuu. Nykyään tämä ristikkokeskustelu on vain ketjuilun pieni lisuke, eikä toisin päin. Chatissakin näkee enemmän ristikkokeskustelua kuin tällä puolella.
8. Taata2.1.2010 klo 16:29
Satojen sanaristikoiden miehestä Paavo I. Lukkaroisesta on koko sivun juttu ja 40 vuoden takainen ristikko uudelleen julkaistuna tammikuun Iisakin Ristikot lehdessä. Tietenkin myös hänen laatimansa piilosana. Iisakin Ristikot täyttää tänä vuonna 40 vuotta ja tiedossa on monenlaista säpinää.
Onnittelut nyt myös täältä paikan päältä Tiernakaupungin Raksilasta. Joulua vietimme Vihannissa. Näkyypä olevan nimimerkkini edustettuna tuossa uudelleen julkaistussa ristikossa.

Matin Helpot Ristikot täyttää 30 vuotta. Valitettavasti hiljattain edesmennyt Paavon veli Matti Lukkaroinen ei ole enää keskuudessamme juhlimassa lehtien pyöreitä vuosia.
9. RA2.1.2010 klo 17:05
hah: "Nykyään tämä ristikkokeskustelu on vain ketjuilun pieni lisuke, eikä toisin päin. Chatissakin näkee enemmän ristikkokeskustelua kuin tällä puolella."

hah, ilmeisesti vahdit ja jaksat lukea vain tätä hömppäpuolta. Tiedoksi, että tuolla Keskustelu-puolella kyllä käydään päivittäin ihan ehtaa ristikkokeskustelua. Useimpina päivinä kymmenin kommentein.
__________

Sanaseppo 4/2009:

Muistoksi
Matti Lukkaroinen

Laatijakonkari Matti Lukkaroinen kuoli 4. päivänä lokakuuta 83 vuoden ikäisenä. Ristikot olivat Matille intohimo, harrastus ja ammatti.

Matin ura laatijana kesti lähes 70 vuotta. Ensimmäinen Matin laatima ristikko julkaistiin Seurassa hänen ollessa vasta 14 vuoden ikäinen. Viimeiset hän laati tänä vuonna. Matti valmistui opettajaksi, mutta ristikoiden laatiminen oli koko ajan harrastuksena. Taitavana piirtäjänä siirtyminen höyryristikoista kuvaristikkoihin kävi Matilla joustavasti. Jo joskus kuusikymmentäluvulla Matille syntyi ajatus omasta ristikkolehdestä. Matti sai ideastaan innostumaan myös nuoremman veljensä. Lehden aloittaminen ei kuitenkaan vielä tuolloin sen aikaisella kirjapainotekniikalla onnistunut. Seitsemänkymmenluvun alussa asiat loksahtivat paikoilleen ja veljekset perustivat Iisakin Julkaisut Oy -nimisen firman, joka kustansi mm. edelleenkin ilmestyvät Iisakin ristikot ja Matin helpot ristikot. Aluksi lehdet tehtiin varsinaisen leipätyön ohessa, mutta pian huomattiin, että harrastus vei enemmän aikaa kuin työ. Matinkin oli ratkaistava, jatkaako hän opettajana vai laatijana. Laatiminen voitti. Vuosien kuluessa veljesten tiet erkanivat. Matti jatkoi perustamassaan omassa firmassaan ja nimikkolehdillään ja veli Iisakin Julkaisut Oy:ssä. Molemmat firmat ja lehdet siirtyivät myöhemmin oululaiselle Kolmiokirja Oy:lle. Viime vuodet Matti laati ristikoita pääasiassa Ristikkosampo Oy:lle.

Matti oli nopea ja tuottelias laatija. Hän oli ehdottoman tarkka ristikkojensa sanastosta ja muista ristikkosäännöistä. Tavaramerkkinä hänen ristikoilleen oli mehevä vitsipiirros nurkkakuvana.
__________
10. Eki2.1.2010 klo 17:10
Kun piilosanavillitys alkoi 1970-luvun puolivälissä, Lukkaroisen veljekset olivat heti mukana, julkaisijoina mutta myös tekijöinä. Sitä ei kovin moni huomannut, sillä Matti käytti salanimeä M. J. Vihanti ja Paavo oli Maija Paavola. Sain tämän selville paljon myöhemmin ja silloinkin keskustellessani Paavon vaimon Annan kanssa. Se selvisi puolihuolimattomasti sivulauseesta. Olin ihan cool enkä antanut huomata, mitä Anna oli paljastanut.
11. si-tee-raaja13.1.2010 klo 00:12
Lähettäjä: Taata 12.1.2010 klo 23:10 HS-säikeessä:
"Kyseessä voivat ola myös esim. mestariratkojien taiteilijanimet, jotka ovat käytössä monella muullakin alalla.
Näille on olemassa täällä minun laittamani oma säiekin keskustelua varten."

Lähettäjä: Taata 12.1.2010 klo 23:49 HS-säikeessä:
"Muut aiheet puolella on säie numero 5259 Mestariratkojat keskustelevat. Siellä on myös laatijoitakin mukana."

Tämä säie on siis omistettu mestariratkojien taiteilijanimille. Keskustelua varten.
12. saa manne pitää13.1.2010 klo 00:16
Marja Kontkanen, Vantaa
Olli Inkeria, Porvoo
Kaisa Keimolehti, Pori
Tuuli Ervola, Kouvola
Heino Riippi, Peltola
Anneli Seppälä, Kauhava
Hanna Jahkonen, Hyvinkää
Vilinä Väkitalo, Turku
Jussi Vuorenmaa, Helsinki
Raili Laitinen, Forssa
13. ?13.1.2010 klo 00:26
Ja onko nyt varmaa, ettei Hesarissa ole ollut vain huolimaton voittajalistan kirjoittaja? Ei olis eka kerta.
14. Eki13.1.2010 klo 00:36
Voi johtua myös ratkojien käsialoista; nimimerkillä Kokemusta on.
15. si-tee-raaja13.1.2010 klo 01:11
.. ja Taatan avaama keskustelu mestariratkojista ja heidän taiteilijanimistään jatkuu:

Lähettäjä: 0 13.1.2010 klo 00:29 / HS-säie
Tuttavan tuttavani tuntee henkilön nimeltä
Olli Inkeri.
Kirjoitusvirhe se yksi a sukunimen lopussa.

Lähettäjä: HT 13.1.2010 klo 00:46 / HS-säie
Inkeria, Keimolehti ja Väkitalo ovat siis sellaisia, joita Väisänen ei tunne. Väkitalo saattaisi olla väärin kirjoitettu Välitalo, Keimolehden oikeaa muotoa on vaikea arvailla (siis jos sekin on lipsahdus eikä tahallinen harhautus).

"Kuitenkin rahapalkintojen maksajalla täytyy olla tiedossa voittajien oikeat nimet, henkilötunnukset ja osoitteet." Eipä ole henkilötunnusta koskaan kysytty.

Lähettäjä: Eki 13.1.2010 klo 00:49 / HS-säie
Keimolehdelle löytyy vastine yhtä kirjainta muuttamalla.
16. villi rumpali13.1.2010 klo 01:14
Vilinä voisi olla Vilma.
17. Aksu13.1.2010 klo 09:09
Nimi Keimolehti tuntui tutulta ja kuinka ollakaan, RITVA Keimolehti on voittanut ristikoista HS 2563. Ja KAISA Keimolehti löytyy viime kesältä ristikosta HS 2539. Eli ovat niin sanotusti vanhoja tekijöitä. Voittoja Keimolehdille löytyy myös vanhemmista ristikoista.
18. HT13.1.2010 klo 10:39
Voittajaksi ilmoitetaan Kaisa Keimolehti, Pori. Eniron henkilöhaku tietää, että Porissa asuu Kaisa Keiholehti, kuten myös Ritva Keiholehti.
19. Eki20.1.2010 klo 12:49
Tässä säikeessä puhuttiin olemattomista nimistä ja mm. Keimolehdestä. Se paljastettiin Keiholehdeksi, mutta muuten jäi hieman epäselväksi, miksi nimi oli lehdessä väärin.

Arvoin tänään yhdelle Keiholehdelle palkinnon (toisen lehden arvonnassa) ja siinä nimi oli erittäin selkeästi kirjoitettu eikä erehtymisen vaaraa ollut.
20. ?20.1.2010 klo 13:44
Kuivuiko tämä Taatan oivaltama keskustelu mestariratkojien taiteilijanimistä nyt pelkkiin luku- ja kirjoitusvirheisiin?

Kuivuuko koko säie Mestariratkojat keskustelevat mestariratkojien vaikenemiseen?
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *