KESKUSTELUT > RISTIKOT > PARTISIIPPI

52. partisiippi

jepsjuu27.4.2003 klo 10:14
Sanaristikoissahan on eräänlainen periaate, että sanan pitäisi olla jollain tapaa perusmuodossa. Poikkeuksena tapahtumakuva ja siitä erkanevat lauseet.

Mutta milloin sana on perusmuodossa? Ovatko sitä partisiipit, joita käytetään paljonkin, vai pitäisiko sanan saavuttaa adjektiivinen muoto. Sopiva on kai kumpaakin, mutta onko mahtuva hyväksyttävä ristikkosana?

Sitten nuo muut verbimuodot; sovitettu, mahdutettu, sopinut, mahtunut? Vai pitäisikö siinäkin tavoittaa käyttösana esim. taattu, eronnut.

Yhtä ristikkoa katson tässä, vastaussana on "kirtitty". Ovatko nuo verbimuodot hyväksyttyjä, vaikka ne taipuvatkin, niin eivät kai ne ole sanan perusmuotoja?
2. Jouni27.4.2003 klo 11:09
Vaikeita kysymyksiä, jepsjuu. Minä kyllä hyväksyisin nuo verbimuodot. Jos kovin tiukkapipoisia ollaan, voi käydä niin, että ristikkojen "elämyksellisyys" vähenee.
3. Eki27.4.2003 klo 11:45
Odotellessa Viitamäen novellia totean Jounin osuneen naulan kantaan. Jokaisella laatijalla on omat kriteerinsä, mutta itse päästän noita muotoja tiukoissa paikoissa, ja mahdollisimman hvyä sellaisia silloin. Ja vaikka sanalla otettu olisi adjektiivimainen merkityskin, saatan silloin laittaa ainakin helppoon vaikka vihjeen poimittu, jolloin ratkoja ei ehkä huomaa, että sana oli oikeastaan ihan hyvä.
4. Antti Viitamäki27.4.2003 klo 13:52
Enpä taida tästä sentään novellia pukata. Olen aika lailla samoilla linjoilla Ekin kanssa, joskin ehkä annan jonkin verran helpommin laiskuudelle periksi. Adjektiivinomaisten, sellaisenaan tutulta kuulostavien partisiippien (otettu, kristitty, jälkeenjäänyt, palanut) käyttö on mielestäni täysin ok - muita partisiippeja puntaroin aikataulun, ristikon yleisen laadun ja sanalla saavutettavan näyttävyyden suhteen, lempeän kielikorvani pehmennellessä ja sovitellessa hurjistuneimpia argumentteja. :-)

Mutta tuskinpa kenenkään kannattaa näitä jälkimmäisiä tarkoituksella ristikkoon laittaa. En juuri näkisi siinä pointtia.
5. Asiaa10.11.2008 klo 09:51
Asiaa vuosien takaa...
KOMMENTOI

Pakolliset kentät merkitty tähdellä *